2024-07-27 16 views
今朝一早聽朋友講McDonald 要排三百幾張單,我哋就唯有下午先去買,初初都抱住試吓嘅心態,因為唔知有甜又鹹嘅感覺係點,但返到嚟一打開真係好香嘅楓糖味,咬落去甜甜地嘅糖味,口感係好鬆軟嘅班戟,配合埋豬柳同芝士,原來真係好夾,又鹹又甜,卻沒有一點違和感,希望一路keep住有下次想再食。配合埋香濃嘅港式奶茶,非常之滿足,返到屋企啲嘢食仲熱辣辣。第一次下午有得食薯餅,希望McDonald 之後推出更加多全日嘅餐。
配合埋香濃嘅港式奶茶,非常之滿足,返到屋企啲嘢食仲熱辣辣。
2023-08-28 75 views
麥香雞腿堡是麥當勞的經典菜品之一。它由香嫩多汁的雞腿肉、麵包、生菜和醬料組成。雞肉的口感很不錯,外層炸得酥脆,內部保持著嫩滑的質感。醬料和生菜的加入增添了口感的層次感。麥當勞的薯條是其招牌小吃之一。這些薯條炸得金黃酥脆,有著香氣四溢的薯味。

2023-08-28 11 views
這六塊麥樂雞外皮金黃酥脆,每一塊都有著令人愉悅的口感。咬下去時,你能聽到脆皮的聲音,而裡面的肉質則鮮嫩多汁。麥樂雞的調味剛剛好,既有微妙的鹹味,又不會過於油膩。它們的大小適中,可以一口吃下,非常適合作為快速的小吃選擇。

麥當勞早餐就係為咗食個薯餅個袋得兩樣嘢都可以執漏,打開得個包…點解?因為掛住傾計!!!仲要傾到好入神拎住袋野唔放,我就係到等佢拎住個袋等左成分鐘,點知番到公司打開都係錯,唔通我又特登走番落去拎番薯餅?後面仲要成村人等緊,麻煩繁忙時間認真對待份工
麥當勞早餐就係為咗食個薯餅
個袋得兩樣嘢都可以執漏,打開得個包…
點解?因為掛住傾計!!!
後面仲要成村人等緊,麻煩繁忙時間認真對待份工

2021-09-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
2019-01-18 552 views
一連十五天的優惠轉眼就正式過去了,但老實說,沒有天天去。今天下午茶時間,細想一下,還是麥當勞的食物價性比最高。故此,就算它實實在在的上調售價,其吸引力還在。點了HKD25雙層芝士漢堡餐跟薯條及零系走冰,追加豬柳蛋漢堡一個。雙層芝士漢堡方面,芝士香口,跟牛肉很夾,再加上茄汁,蒜粒及酸青瓜陪感香口濕潤。今天的薯條很脆。豬柳蛋漢堡亦不俗,豬柳多汁,蛋香,還有芝士令口感更加香濃。最後,相信麥當勞這個定價在2019年仍然會是十分吸引的。

2019-01-17
$36 (Tea)
2019-01-03 55 views
已經有好幾年, 麥當勞會在一月一日加價, 同時又推出一些優惠. 2019年沒有例外, 特別平的HKD24餐加到HKD25, 另外一連多天會有個別優惠活動, 今天是HKD10有九粒麥樂雞, 當然要趁低吸納. 同時發現有一個新批, 紅豆吉士批, HKD8埋單, 就試一試了.  這個批跟蘋果批尺寸一樣, 外皮亦是. 來看看中間, 紅豆與吉士各占一半. 入口先是鬆脆, 然後就是清甜紅豆味, 吉士很滑, 但似乎不夠香, 被紅豆味蓋過. 整個批比較油, 先用紙巾吸乾為佳.

2019-01-02
5 Minutes (Dine In)
$10 (Tea)
2018-12-10 780 views
今天路上順車得很,比預期早了到達客戶的公司附近,見時間還早而且有點肚餓,就到附近的麥當勞吃個早餐。以防有什麼意外,還是不吃有湯的早餐了,所以點了炒雙蛋牛堡餐配即磨咖啡。炒蛋牛堡配有白色沙律醬,沙律醬口感清淡,蛋和牛味更顯突出。但個人來說,蛋和牛還是夾茄汁會比較和諧。下一次再食的時候,還是來個炒雙蛋牛堡走醬,然後自行加茄汁好了。薯餅質素穩定,金黃脆口。即磨咖啡質素亦是穩定,濃香不酸。盛惠HKD26.5.

薯餅質素穩定,金黃脆口。

即磨咖啡質素亦是穩定,濃香不酸。

盛惠HKD26.5.
2018-12-10
$25 (Breakfast)
2018-12-06 139 views
經常講, 明天會更好, 但今天的天仍是灰灰的, 唯有寄望明天. 一邊寄望, 一邊食香嫩豬扒扭扭粉餐跟 zero 走冰. 望着廣告牌, 感覺不俗, 希望現實不要差距太大就好了. 大約五分鐘左右, 食物物就預備好了. 先來基楚地看看扭扭粉, 跟廣告牌差不多, 只是豬扒比較深色. 深入硏究一下, 豬扒似乎有少許焦, 相對比較簿, 但味道還可以, 比豬柳更有豬味, 雞蛋及扭扭粉都乎合預期. 薯餅方要, 金黃香口, 比較多油. 一如以往會然先用紙巾吸乾多剩油份, 然後再考慮加上茄汁進食. 多謝HKD35. 記得有支付宝推廣優惠, 拿電子巻可減HKD5.

多謝HKD35.

記得有支付宝推廣優惠, 拿電子巻可減HKD5.
2018-12-06
$35 (Breakfast)
今天在這裡午膳,因為這裡是工業區,所以平日食飯的客人多一黠,但是今天是星期日,所以應該沒有那麼多客,來到排隊的顧客巳有五至六個,但是只有一個職員負責收銀和落單,其後還要排五至十分鐘,才有一個女職員出來開收銀位,跟著問題陸續浮現啦,首先、先講落單,本人今天叫了一個板燒雞腿飽套餐加蜜糖BBQ Shake Shake 粉再轉涷啡,同職員足足講了兩次至三次之多,那個職員仍然聽錯,其後向水吧職員反職員映,但是職員仲夠膽反問個客貴姓?仍舊是老方法,方便麥當勞玩反投訴。其次、當本人取了餐找到位置坐下來時,我只是剛剛開了飲管外面的包裝,便有一個穿著黑衫的女員工走過來收拾我的飲筒Packing,跟著我食完雞腿飽,那個女職員又走來收了那個盒子,我巳經感到不耐煩,擺明是一種趕客的樣子。最後、亦都是成件事最荒謬的事情,直情可以是本人食了麥當勞數十年以來的第一笑話,因為正如本人之前所講,本人要凍啡,但是當我飲用又感到不妥,最後飲了三份一才知道什麼問題,就是凍啡為何不凍和暖的?因為沒有加冰,因止我又要拿回水吧更換,點知又是剛才那個職員出來應對,她的笞案認真令人哭笑不得,就是它們只會將熱啡倒入裝凍飲的杯子就成啦,咁
。最後、亦都是成件事最荒謬的事情,直情可以是本人食了麥當勞數十年以來的第一笑話,因為正如本人之前所講,本人要凍啡,但是當我飲用又感到不妥,最後飲了三份一才知道什麼問題,就是凍啡為何不凍和暖的?因為沒有加冰,因止我又要拿回水吧更換,點知又是剛才那個職員出來應對,她的笞案認真令人哭笑不得,就是它們只會將熱啡倒入裝凍飲的杯子就成啦,咁請問Randi Lai一聲,究竟是這間麥當勞沖咖啡的方法別樹一格呀?還是其他麥當勞的沖法有問題呢?還有,那麼凍飲的冰從何而來呢?簡直耐人尋味?
2018-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$31.5 (Lunch)
2017-10-24 250 views
去開火炭晚飯,未食飽,行去巴士站途中見倒牡丹樓張Tasbaco系列廣告,入面有漢堡包、shake shake薯條同新地,本身自己都鍾意食辣,食炒麵都會落Tasbaco辣汁,見之前一直冇機會試,天氣又熱就買杯辣朱古力新地同飯後甜品。辣朱古力新地辣朱古力新地驟眼睇同普通朱古力新地差唔多,只係上面冇左花生碎,開頭食落冇乜辣味,食多幾啖辣椒仔辣汁嗰種獨有嘅酸辣味先慢慢浮出,雖然味道幾特別,但我就覺得有啲唔多夾,會寧願食返普通朱古力新地多啲。總結,如果唔係Tasbaco Die Hard Fans要試勻晒咁多款Tasboca系列,我估Tasbaco同漢堡會夾啲,配新地有種中伏的感覺。

辣朱古力新地

辣朱古力新地

Tea
2017-08-04 181 views
從廣告上得知, 麥記又有新款包, 都是時候品嘗一下. 說實話, 這只是一個借口去食個茶點, 放下工作一會兒. 點了個芝牛蛋小麥圏, 盛惠港幣十一元正. 您從它的價錢可以知道, 是不可以期望太大的. 首先我們說說這個包, 簡單講有牛有蛋有芝士. 小麥圏是比較煙韌而中間就有一個圏, 蛋是蒸蛋, 牛當然是漢堡的牛, 芝士是白芝士. 個人感覺小麥圏實在太煙韌, 或許自小就喜歡吃鬆軟的麫包, 其次是覺得牛肉跟蒸蛋的味道不是配合得太好, 兩者自成一角. 最大問題是那個圏, 芝士從圏中漏出, 吃起來有少許麻煩.
2017-08-02
5 Minutes (Dine In)
$11 (Tea)
2017-08-04 46 views
中午飯的份量不多, 大約四時左右已經想吃點東西了. 路經麥記, 發現多了很多新款式的飽都沒有嘗過, 就點了一個巴啦巴啦脆雞堡硏究一下. 麫包是鬆軟扭紋長麫包, 內有雞扒, 生菜, 青瓜和巴西風味醬. 一如以往, 賣相跟廣告中的有少許分別, 但整體成份還是整備的. 麫包很鬆軟. 雞扒尺寸不小, 亦很脆口, 但略為薄. 生菜和青瓜都很新鮮. 風味醬好像少了一點. 整體尚算可以, 但價性比一般. 當然, 現在對麥記真的要求不能太高, 人家定價實在有所限制, 不能過份進取. 總括來說會再吃的.

2017-08-03
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2015-03-30 491 views
喺火炭見完客,見lunch 時間,買個麥當當試吓!咁啱推緊個薯波,作為敢死隊成員,緊喺叫嚟試吓啦!買完外賣,攞咗去朋友公司食!《豬柳蛋漢堡》我諗唔駛多寫啦,香港人都由細食到大,賣相味道再寫都多餘!但依個《唧唧芝士薯波》就真喺要寫下,賣相唔算特別,都喺一個炸波波!但外脆內軟,口感唔錯,但味道唔特出!但再加上芝士醬,味道變得幾好!道理就可似食魚肉燒賣一樣,食醬多!味道是鹹芝士味,都唔錯!總體嚟講,麥當當定期推新產品,一向唔算難食,但又唔叫好好食!
豬柳蛋漢堡
唧唧芝士薯波
味道是鹹芝士味,都唔錯!

TakeAway
2015-03-03 344 views
在火炭,沒帶便當又不想吃碟頭飯,一個人懶得去想吃什麼,最好便是去M記。其實四月也挺悶蛋的,每次來也只會點麥樂雞餐,今次呢,總算有點小變化。點了新登場的招財分享盒套餐,橙色的盒身非常醒神,上面還寫上「大吉」字樣,也許是年紀大了,所以也喜歡這些喜慶的玩意。$40.6的套餐,內裡有四件麥樂雞件、兩件香辣雞翼和兩件香烤雞槌。麥樂雞件之中也有分圓形和長形的,用的部位不同,所以味道有差,個人偏愛長形的多一點,不過只要配甜酸醬就什麼都好。香辣雞翼和香烤雞槌顏色不太一樣,但同樣帶點辣,個人喜歡配茄汁去中和,酸酸辣辣的更惹味。意外地,與K記相比,M記的炸雞不算油膩,拿上手也挺乾爽的,裡頭的雞肉倒是不會太乾,尚算可以呀。
2015-02-02
$40.6 (Lunch)
2013-09-28 62 views
今次係唔知第幾次去啦都係食過返歸味豬柳蛋漢堡真係好正個包, 蛋同埋豬柳漢堡扒煎得啱啱好(唔係講緊廢話, 好多分店都煎得唔好最緊要個包型係拆開包裝紙後都唔會散都係包得有心思, 包型砌得好先做到 另外, 叫咗個細薯條份量唔會少, 同圖中差唔多已經值得讚因為其他分店的薯條無一次足份量炸好的薯條又唔會預先入袋/盒保持高溫所以攞出嚟薯條都好熱同好脆
今次係唔知第幾次去啦
都係食過返歸味
豬柳蛋漢堡真係好正
最緊要個包型係拆開包裝紙後都唔會散
都係包得有心思, 包型砌得好先做到

另外, 叫咗個細薯條
份量唔會少, 同圖中差唔多
已經值得讚
因為其他分店的薯條無一次足份量
炸好的薯條又唔會預先入袋/盒
保持高溫
所以攞出嚟薯條都好熱同好脆
Other Info. : 年輕女店員都幾正 年長女店員整嘢食整得幾正
2013-09-26
$14 (Tea)
  • 豬柳蛋漢堡
  • 薯條