2019-12-09 156 views
一年一度出bonus時間,辛苦了一年,今年收穫尚算豐富,所以獎勵一下自己,同老公去了這間在Element的McSorley慶祝一下。餐廳位處在室外的平台,環境舒適,適合一大班朋友聚會或happy hour。不過因為這幾天天氣比較凍,我們決定坐室內。煙燻雞肉牛油果沙律配油醋汁沙律份量頗多,已經將油醋汁混合一起,每片沙律菜沾上的醬汁,蔬菜爽脆,配上雞肉絲及牛油果,清新開胃。卡珍雞翼雞翼炸至金黃香脆,配上微辣的燒烤醬,十分惹味。頂級安格斯芝士漢堡漢堡點了五成熟,厚切牛肉呈粉紅色,兩面煎至焦香,但略欠點肉汁,牛肉味道濃郁,麵包略烘至鬆脆,旁邊還有些洋葱、蕃茄及青瓜,可自行選擇添加在漢堡內與否,炸薯條是我至愛的粗薯,香脆好味。野菌黑松露闊條麵闊條麵麵質彈牙,黑松露醬汁濃郁且香氣撲鼻,整體十分creamy。

煙燻雞肉牛油果沙律配油醋汁

卡珍雞翼
雞翼炸至金黃香脆,配上微辣的燒烤醬,十分惹味。

頂級安格斯芝士漢堡

野菌黑松露闊條麵

2019-12-09 124 views
今日去左圓方shopping,原來商場平台好靚,有好多餐廳酒吧添架喎!見到呢間愛爾蘭餐廳🍴幾靚,聖誕未到已經好有聖誕氣氛🎄,有兩層的,下層仲可以睇足球直播添⚽️上層就放滿幾個大酒桶,原本餐廳會自製啤酒🍻咁就要試一試下喇!前菜叫左碟 芒果大蝦沙律🥗都幾大碟喎! 用左盛利醋汁去調味,酸酸地好夠醒胃。沙律菜夠哂清新爽脆,連埋啲芒果既甜味,就可以中和一下酸味了。仲有多隻大蝦🍤,肉質新鮮彈牙,夠哂滋味!小食🍞煙三文魚卷配羊奶芝士酵母包呢個賣上好靚,煙三文魚既份量都幾多!煙三文魚下面加左羊奶芝士,羊奶香味濃郁!配上軟身既酵母包,配搭幾好!好開胃。安格斯芝士漢堡包🍔配粗薯條酸瓜大大厚身既漢堡扒,叫左5成熟,肉質剛好!牛味好重又多肉汁,夠哂juicy 呀。仲有放左好多既芝士係漢堡上,完全溶左落漢堡度,夠哂好味呀🥰配上即炸既薯條🍟真係食到停唔到口呢間餐廳既甜品原來都好多人叫。我都叫左個 招牌朱古力蛋糕🧁食😍口感似係朱古力心太軟加雲呢嗱雪糕🍦超濃郁既朱古力,一切開即流心😄邪惡又好味🥰甜甜地。食完會好滿足!

前菜叫左碟 芒果大蝦沙律🥗

仲有多隻大蝦🍤,肉質新鮮彈牙,夠哂滋味!

小食🍞煙三文魚卷配羊奶芝士酵母包
呢個賣上好靚,煙三文魚既份量都幾多!

煙三文魚下面加左羊奶芝士,羊奶香味濃郁!
配上軟身既酵母包,配搭幾好!好開胃。

安格斯芝士漢堡包🍔配粗薯條酸瓜
大大厚身既漢堡扒,叫左5成熟,肉質剛好!
牛味好重又多肉汁,夠哂juicy 呀。

仲有放左好多既芝士係漢堡上,完全溶左落漢堡度,夠哂好味呀🥰
配上即炸既薯條🍟真係食到停唔到口

呢間餐廳既甜品原來都好多人叫。

我都叫左個 招牌朱古力蛋糕🧁食😍
口感似係朱古力心太軟加雲呢嗱雪糕🍦
超濃郁既朱古力,一切開即流心😄

邪惡又好味🥰甜甜地。食完會好滿足!
2019-12-08 134 views
今晚黎到圓方食晚飯,唔講唔知原來有一個露天位置,開左幾間西餐廳,氣氛十分浪漫。我地最後揀左呢間西餐廳,設有上下兩層,室外酒吧及室內用餐位置。周遭環境佈滿浪漫氛圍,特別適合情侶。首先點了飲品然後再慢慢看看餐牌揀選食物。Rose Wine $60餐廳提供多款手工啤酒/cocktail等,今次我就點了杯rose wine,較清新一點的味道!Moda Stilled water $10另外還點了支moda stilled water,喜歡飲有氣水的朋友也可以點另一支口味。煙三文魚羊奶芝士酵母包$152前菜方面點了呢道煙三文魚芝士酵母包,原本以為係類似法包,原來係類似脆酥的薄片,上面塗滿濃郁的羊奶芝士,面層放上卷成一朵花形狀的煙三文魚,賣相和味道都滿意。慢煮紅酒牛頰肉$228聽說呢間餐廳出名食牛排,所以主菜方面點了呢個慢煮紅酒牛頰肉,果然跟預期想的同樣高質素,牛頰肉十分嫩滑,但充滿牛味,跟紅酒醬汁很搭,建議食用時蘸上棉滑的薯蓉,整體感會更一致。安格斯牛肉芝士漢堡 $188另外我們還點了一客安格斯牛漢堡,份量很大,入面的安格斯牛肉點了五成熟,個人覺得剛剛好,加上粗薯條,食完整個漢堡好幸福啊!香焗芝

Rose Wine $60

Moda Stilled water $10

煙三文魚羊奶芝士酵母包$152

慢煮紅酒牛頰肉$228

安格斯牛肉芝士漢堡 $188

香焗芝士通心粉$60
由於見到好多檯客人都點呢個mac n cheese,所以忍唔住想試下。用上芝士焗通心粉,普通一個焗的配菜但也做得很出色,芝士焗完的那種流心拉絲效果,食完感覺很creamy而且唔會有膩的感覺。

下次黎圓方也很推介呢間西餐廳,環境浪漫,野食質素都很滿意
2019-12-03
  • 煙三文魚及羊奶芝士配酵母包
  • 香焗芝士通心粉
  • 頂級安格斯芝士漢堡
2019-12-06 2101 views
位於尖沙咀圓方的McSorley's Brewhouse & Grill ,是一間主打愛爾蘭菜的酒吧餐廳。餐廳分上下兩層,上層為餐廳,下層為酒吧。想一大班朋友吃飯聚會,可到上層用膳,想跟好友喝啤酒談心事或看球賽,可到下層用餐,適合不同約會目的人客光顧哦。餐廳的環境氣氛不錯,提供的菜式種類不少,前菜丶餐湯丶主菜丶意粉丶漢堡包丶甜品勻備,令你飽腹而歸。美國重量級戰斧豚肉扒 $268製作需時30分鐘,建議大家坐底便即刻落柯打啦! 豚肉扒沒餐牌上的相片大片,不過實物的份量也很大啦!豚肉扒烤有漂亮的格仔紋,令人食指大動! 不愧為扒房,肉扒充滿炭烤香氣,兩面烤至微焦,緊緊鎖住肉汁,肉扒脂肪豐厚,肉香油香雙重夾撃。焗傳統蘋果批 $88餐廳提供四款甜品,四款都想試一試呀! 蘋果批製作需時,大家要耐心等侯呀。蘋果批頗大一個,表層為蘋果金寶,內裡為蘋果粒粒,更放上一球大的雲尼拿雪糕,一齊入口,冰火夾撃,好好吃呀!紅魔鬼紅絲絨蛋糕 $88冬天和聖誕必吃 紅絲絨蛋糕! 紅當當的顏色,甚有氣氛。蛋糕鬆軟濕潤,夾雜白朱古力醬,香甜濃味,更可配拖肥醬一齊吃哦。

餐廳分上下兩層,上層為餐廳,下層為酒吧。

美國重量級戰斧豚肉扒 $268

焗傳統蘋果批 $88

紅魔鬼紅絲絨蛋糕 $88

2019-12-04
食個early dinner(定係late late afternoon tea?),望住日落食好西係好正。先來小食,Buffalo Wings同Calamari好味(如果作為一間brewhouse呢兩樣送酒招牌菜都唔好食又真係講唔通…),嗌多個Parmesan Fries,呢個堅好食,芝士味夠濃,新鮮炸起,黎呢度記得嗌。兩條友食一個主菜就夠啦,點左個Ribeye,五成熟,上檯後冇話自己繼續熟到七成,ok喎,伴碟啲薯條,唔係唔好食,但sorry真係唔係Parmesan Fries對手。呢度係一間brewhouse,但啲酒我唔識欣賞,自家Ale係好飲,但勁快上腦,自問酒量唔差都feel到;杯champagne,係,我認fancy所以嗌左杯,但冇乜特別,你可以唔嗌。總括而言,食物好過酒,有啲反高潮。

總括而言,食物好過酒,有啲反高潮。
  • Calamari
  • Buffalo Wings
  • 美國頂級12安士肉眼扒
2019-12-03 1436 views
又係朋友既生日飯,年尾就係特別多,搵餐廳搵到好頭痛今次就約左係圓方,睇完戲再食個晚飯餐廳一樓係酒店,上二樓就係餐枱位置一上樓梯就已經覺得自己揀得好,裝潢除左走工業風,都維持到高級西餐廳既格調,樓梯亦好打卡able上餐亦好有效率,話咁快主菜就到齊招牌海鮮扁意粉海鮮夠多又大粒,完全襯托到呢到既氣派有龍蝦、鮮蝦、青口,海鮮全都好新鮮同鮮甜龍蝦同大蝦肉質結實彈牙,青口平時我都麻麻地,但呢到既青口真係夠新鮮超鮮甜的!黎到又點少得鋸扒呢美國頂級西冷牛扒超厚身,外面網紋煎得好靚仔,仲放有一大塊黑松露牛油!雖然牛扒很厚,但完全無overcook,肉質嫩滑牛味特重,好正正,同某牛扒連鎖店相同價位既牛扒做對比,係贏幾條街開頭以為黑松露只係gimme 野,原來松露味道真係夠重,很有畫龍點睛既效果,亦同牛味很配朋友仔生日,少不了甜品香濃朱古力蛋糕如其名的香濃,口感其實很像brownie,配上一球雪糕冰火二重奏,很是滿足
又係朋友既生日飯,年尾就係特別多,搵餐廳搵到好頭痛

今次就約左係圓方,睇完戲再食個晚飯

餐廳一樓係酒店,上二樓就係餐枱位置

上餐亦好有效率,話咁快主菜就到齊

招牌海鮮扁意粉

海鮮夠多又大粒,完全襯托到呢到既氣派
有龍蝦、鮮蝦、青口,海鮮全都好新鮮同鮮甜

黎到又點少得鋸扒呢

朋友仔生日,少不了甜品

Celebration
Birthday
2019-12-01 150 views
朋友話帶我試愛爾蘭菜,我覺得幾特別,就一齊試下侍應安排我地坐室內下層,可以聽音樂又有波睇麥時利自家製香蔥蟹餅,外脆內軟,每啖都係一絲絲嘅蟹肉,蟹肉份量比我想像中多,係真材實料斧頭牛扒見得多,戰斧豚肉扒係見第一次有,份量都幾大,非常厚,仲有薯條,夠哂兩個人食豚肉扒燒得表面有焦香,炭燒味幾濃, 肉質味濃,口感比一般豬扒嫩滑得多,同時帶點爽口麥時利Signature burger 超誇張,洋蔥圈都有, 連酸瓜洋蔥蕃茄生菜都放唔落,要另上漢堡扒超厚,有成寸厚,肉質結實味濃配埋薯條,香脆可口飲品,叫左杯apple 味既fruit fizz,味道好重薄荷味
朋友話帶我試愛爾蘭菜,我覺得幾特別,就一齊試下

侍應安排我地坐室內下層,可以聽音樂又有波睇

斧頭牛扒見得多,戰斧豚肉扒係見第一次有,
份量都幾大,非常厚,仲有薯條,夠哂兩個人食
豚肉扒燒得表面有焦香,炭燒味幾濃,
肉質味濃,口感比一般豬扒嫩滑得多,同時帶點爽口

漢堡扒超厚,有成寸厚,肉質結實味濃
配埋薯條,香脆可口

2019-11-30 136 views
身為香港人最近幾個月心情一定沉重,今晚決定同老公去食番餐好嘅輕鬆下。聽朋友講位於Element Civic Square 的McSorley 氣氛好食物又唔差一於去試試。一入到來就見到,好正的slogan! 老公叫左杯Sangria,佢好喜歡水果粒又多賣相又靚我叫杯清水,用來自意大利的濾水器海鮮意粉超好味,來到的時候已經香噴噴,令人食慾大增海鮮新鮮調味亦出色,值得推介萬眾期待嘅牛扒終於嚟到喇食落好juicy 好淋,加埋D醬汁同牛油立即令整體味道升級。薯蓉亦都非常好味,不會好肥膩。黎McSorley必點的,包你食過返尋味食到飽飽個胃已經無位放甜品,但就咁睇啲相都好吸引。唯有下次試啦總結: 餐廳環境氣氛一流,食物質素非常高,服務員態度友善,而且地點方便。幾適合一班朋友來聚舊回頭率100%
一入到來就見到,好正的slogan!
老公叫左杯Sangria,佢好喜歡水果粒又多賣相又靚
我叫杯清水,用來自意大利的濾水器
海鮮意粉超好味,來到的時候已經香噴噴,令人食慾大增
海鮮新鮮調味亦出色,值得推介
萬眾期待嘅牛扒終於嚟到喇

回頭率100%
2019-11-29 185 views
位於圓方的Mcsorley‘s Brewhouse & Grill除了可在室內享用美酒,亦可在戶外品味美食,環境舒適,小燈泡的燈光為現場帶來一絲慵懶的氣氛,大家來此吃吃東西,閒聊八卦,紓解日常生活的壓力。卡珍雞翼有夠風味,香酥邪惡的炸雞翼,咬下去外酥內嫩又多汁,且雞肉鹹香,讓人吃完吮指回味。想享受另一種風味,可沾點自家製燒烤醬,酸酸甜甜超滿足。吃畢嚐點青瓜條,清新解膩。麥時利自家製香煎蟹餅,甜椒汁及燒粟米莎莎視覺效果不錯,作為前菜小食非常棒。香煎蟹餅外層裹上一層薄薄的金黃炸粉,切開蟹餅香噴噴的,絲絲蟹肉映入眼簾,真材實料,口感細緻,濃郁鮮美,好不驚艷。美國重量級戰斧豚肉扒猶如其名重量級,看看它多碩大,油脂分布漂亮,豚肉香味環繞,尚未送入口中,口水流一地呢。豚肉扒厚厚的,肉嫩不柴,鮮甜肉汁鎖進其中,高質無比。旁邊的薯蓉綿密細滑,薯味濃郁,即使是配菜亦很出色。有佳餚,怎可缺少杯中物? Blackberry Lemon Squash採用新鮮的檸檬水混合黑莓糖漿調製而成,喝到清新的檸檬果酸和黑莓的甜香,入口極為順口,朋友忘我品嚐這Blueberry Lemon Squash我則選喝Virgin
Virgin Colada,Blackberry Lemon Squash,卡珍雞翼,麥時利自家製香煎蟹餅

Blackberry Lemon Squash

我則選喝Virgin Colada,Virgin Colada由椰子奶和菠蘿汁揉合而成,充滿熱帶風情,飄散迷人的果香,清甜潤喉,喝來舒服,度過愉快的晚上。
Virgin Colada
Blackberry Lemon Squash
Virgin Colada
位於圓方平台既McSorley's Brewhouse & Grill👨🏻‍🍳🔥喺九龍站即達亦夠哂方便😆呢度環境企理且好有酒凹風格既感覺😆配合柔和既燈光以及酒莊Fusion擺設😆🍾充斥住格調同氣氛☺️🍾🍷除左黎食下野撐下枱腳之餘☺️有時同成班黎飲下酒食花生吹下水亦夠哂Chill🥜🍺🤤充滿酒莊風格既格調環境既配合☺️🍾❤️亦煮出高質素既西餐料理☺️🍴美國頂級肉眼扒 (12oz)12安士肉眼牛扒大大塊果然份量十足🥩🤤五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮肉眼扒比西冷扒較少脂肪😆脂肪比較更均勻☺️🥩以薄鹽黑椒香草等天然調味🤤🌿配合微微甜香既蜜糖芥末更帶出扒香鮮味😋而附上既薯條炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥大愛🍟😆香蒜牛油野生虎蝦蝦配合牛油蒜蓉及香草等配料慢火細焗🤤🦐蝦肉滑嫩依然之餘帶出淡淡蒜香亦夠惹味的😋另外亦有薯菜既配搭☺🥗️🥔薯蓉亦夠哂Creamy香滑的☺️
喺九龍站即達亦夠哂方便😆
呢度環境企理且好有酒凹風格既感覺😆
配合柔和既燈光以及酒莊Fusion擺設😆🍾
充斥住格調同氣氛☺️🍾🍷
除左黎食下野撐下枱腳之餘☺️
有時同成班黎飲下酒食花生吹下水亦夠哂Chill🥜🍺🤤

充滿酒莊風格既格調環境既配合☺️🍾❤️
亦煮出高質素既西餐料理☺️🍴

美國頂級肉眼扒 (12oz)
12安士肉眼牛扒大大塊果然份量十足🥩🤤

蝦肉滑嫩依然之餘帶出淡淡蒜香亦夠惹味的😋
另外亦有薯菜既配搭☺🥗️🥔
薯蓉亦夠哂Creamy香滑的☺️

2019-11-27
$400 (Dinner)
2019-11-19 113 views
今日難得唔洗OT,放工有時間就搵地方食下飯飲吓嘢依度雖然唔係市中心,但交通好方便,起圓方平台靜靜地,傾吓偈,環境不錯先點了兩杯飲品Cuddles on the beachStrawberry & passion fruit兩杯都係無酒精,果香迷人,酸酸甜甜幾開胃,確實不錯。主菜叫咗美國重量級戰斧豚肉扒肉質好嫰,唔怕硬上面係BBQ sauce,幾惹味份量又大,食肉獸必定啱食仲要有薯條伴碟,好抵食!另外點了一款招牌海鮮扁意粉一上枱已經聞到香噴噴用料又十足,有龍蝦,青口同大蝦。扁意粉煙煙靭靭,龍蝦大件又多汁青口無海水味,大蝦亦夠鮮甜,不愧為招牌菜。招牌朱古力蛋糕聽人講,餐廳真正招牌菜其實係依個蛋糕熱辣辣濃郁朱古力蛋糕,裏面係流心朱古力醬外面焗到脆再配埋雲呢拿雪糕真係一絶食完真係會感受到好幸福完全滿足晒甜品fans!

今日難得唔洗OT,放工有時間就搵地方食下飯飲吓嘢

依度雖然唔係市中心,但交通好方便,起圓方平台
靜靜地,傾吓偈,環境不錯

先點了兩杯飲品
Cuddles on the beach
Strawberry & passion fruit

兩杯都係無酒精,果香迷人,酸酸甜甜
幾開胃,確實不錯。

主菜叫咗美國重量級戰斧豚肉扒
肉質好嫰,唔怕硬
上面係BBQ sauce,幾惹味
份量又大,食肉獸必定啱食
仲要有薯條伴碟,好抵食!

另外點了一款招牌海鮮扁意粉
一上枱已經聞到香噴噴
用料又十足,有龍蝦,青口同大蝦。
扁意粉煙煙靭靭,龍蝦大件又多汁
青口無海水味,大蝦亦夠鮮甜,不愧為招牌菜。

招牌朱古力蛋糕
聽人講,餐廳真正招牌菜其實係依個蛋糕
熱辣辣濃郁朱古力蛋糕,裏面係流心朱古力醬
外面焗到脆再配埋雲呢拿雪糕真係一絶
食完真係會感受到好幸福
完全滿足晒甜品fans!

2019-11-11 244 views
超好feel浪漫晚餐🥰平時好少去圓方 原來圓方都好多野行餐廳都幾多 今次就選擇左起平台嘅一間西餐廳一共有兩層 下面個層酒吧黎嘅個晚好似有欖球比賽 好多人睇 歡呼聲不斷🥳當晚都幾餓 所以嗌左三款比較飽肚的🧡 煙三文魚及羊奶芝士配酵母包 $142勁喜歡吃煙三文魚嘅我 當然要嗌呢個試下啦煙三文魚勁足料呀omg 卷都好似花甘加埋香濃嘅羊奶芝士同軟熟嘅酵母包 勁滿足呀🥰🧡 水牛城雞翼 $155食到傳統嘅味道呀 水牛城雞翼配藍芝士醬雞翼夠大隻 而且炸得好香脆 仲好juicy添呀👍🏻藍芝士醬唔係個個都啱 但係我就最喜歡佢獨特嘅香味😝呢個雞翼好好食 性價比算高!🧡 美國頂級西冷牛扒12安士 $398西冷牛扒就嗌左medium rare當然煮得剛剛好 加埋香草牛油🤤味道豐富 肉質又嫩滑💋 呢度又有得飲又有得食 環境又chill整體不錯哦👏🏻🍽 McSorley‘s Brewhouse & Grill (尖沙咀)🔎 尖沙咀柯士甸道西1號圓方3樓平台R001號舖
超好feel浪漫晚餐🥰

🧡 水牛城雞翼 $155
食到傳統嘅味道呀 水牛城雞翼配藍芝士醬
雞翼夠大隻 而且炸得好香脆 仲好juicy添呀👍🏻
藍芝士醬唔係個個都啱 但係我就最喜歡佢獨特嘅香味😝
呢個雞翼好好食 性價比算高!

🧡 美國頂級西冷牛扒12安士 $398

整體不錯哦👏🏻
🔎 尖沙咀柯士甸道西1號圓方3樓平台R001號舖
水牛城雞翼
2019-11-07 122 views
Happy weekend !想過一個開心的周末,怎少得一頓美好的晚飯及美酒呢?今星期和男友來了撐長枱腳!餐廳環境寬敞,樓底高,富有空間感,燈光柔和,令人心情格外輕鬆。我和男友都是食肉獸,我們先叫了美國頂級肉眼扒 12Oz $428美國肉眼肉味濃郁、肉汁滿溢。五成熟,充滿肉汁之餘亦不會過韌。加上餐廳是用炭爐烤肉,令牛扒表面更有一份焦香。牛扒可以選擇伴薯蓉或薯條,我們選了薯蓉。薯蓉入口非常香滑!Waipara Hills $85牛扒又怎少得紅酒呢?餐廳酒類選擇繁多,總有一款合你心意。此款紅酒果味濃郁,入口鮮甜,味道久久不散,進一步提升了牛扒的味道。巴馬臣芝士薯條Parmesan Fries $68認識我的朋友都知道我是薯條控!餐廳的薯條薯味十足!配上芝士碎,更為惹味。招牌海鮮扁意粉Seafood Linguine $248本來沒有想過吃意粉,但是看到餐廳不少食客也有點這一款菜式,賣相極為吸引,又忍不住試試看!🤪意粉汁用上了忌廉、芝士及紅椒,入口香滑,味道鮮味!海鮮有龍蝦肉、青口、虎蝦,毫不吝嗇!令人非常滿足。這一碟意粉我絕對會給一百分!👌🏻😋😋餐廳侍應態度有禮,服務殷勤,加上美食及美酒,
今星期和男友來了撐長枱腳!

牛扒可以選擇伴薯蓉或薯條,我們選了薯蓉。薯蓉入口非常香滑!

Waipara Hills $85

巴馬臣芝士薯條Parmesan Fries $68
認識我的朋友都知道我是薯條控!
餐廳的薯條薯味十足!配上芝士碎,更為惹味。

招牌海鮮扁意粉
Seafood Linguine $248

餐廳侍應態度有禮,服務殷勤,加上美食及美酒,讓我們過了一個非常愉快的周末。
如果想輕輕鬆鬆的享受一頓飯,這間餐廳絕對值得一試。

2019-11-07 94 views
Weekend約朋友食飯聚舊,發現到呢間餐廳,環境舒適外食物質素佳,實在係收工同朋友happy hour歡聚的好選擇!餐廳就在element的平台,靜中帶旺,收工時間黎到已經見到好多外國人黎飲野傾計食物方面質素亦不錯,先叫一個小食,水牛芝士條,芝士條配有新鮮蕃茄製成的蕃茄醬,香脆的芝士條配埋酸酸甜甜的蕃茄醬,非常開胃芝士條一定要襯熱食,外皮炸得非常香脆,切開入面滿滿既芝士,仲有拉絲效果,一路食再飲返一兩杯絕對係享受!主菜方面首先叫左辣肉腸扁意粉,用料一啲都唔馬虎,入面的大蝦真心不錯,彈牙爽口厚肉,辣肉腸夠入味,充滿西班牙風情另一主菜龍蝦三文治亦非常豐富,配菜有酸瓜、沙律、薯條,三文治本身亦非常足料食落去係啖啖龍蝦,加埋牛油果同蔬菜,口感非常豐富同朋友叫左兩杯mocktail,一路飲野一路享受美食,重點係餐廳座位寬闊舒適,好適合三五知己暢聚!下次gathering都會再考慮呢間餐廳

水牛芝士條

西班牙辣肉腸大蝦扁意粉

龍蝦三文治

食落去係啖啖龍蝦,加埋牛油果同蔬菜,口感非常豐富

下次gathering都會再考慮呢間餐廳

水牛芝士條
西班牙辣肉腸大蝦扁意粉
龍蝦三文治
1K
2019-11-06 1558 views
每次到圓方都慣性在商場餐廳吃晚飯,但原來在露天平台有多間bar restaurant,今次就來到主打愛爾蘭菜的McSorley's Brewhouse & Grill。樓高兩層面積寬敞,環境開揚,裝修充滿現代格調而不落俗套,氣氛閒適自在,全晚播著多首Britpop經典金曲,例如The Smiths 《How Soon Is Now?》,Mansun 《Taxloss》,頗有格調。採用舒適的真皮沙發長排座椅及實木餐桌,坐得舒適,完全沒有侷促感。店內主打愛爾蘭菜,餐牌盡是傳統的愛爾蘭風美食,體驗最傳統的愛爾蘭味道。麥時利自家製香煎蟹餅 $198蟹餅就適合我這些愛吃蟹但又最怕拆蟹的懶人,賣相精緻誘人,讓視覺、味覺得到絕佳享受。外層煎得金黃脆身,裡面真材實料載滿鮮拆蟹肉,肉質細嫩多汁,每口都充滿蟹肉的鹹鮮味,點上甜椒汁,份外鮮香甜美。麥時利煙燻雞肉玉米薄脆 $188一大盆金黃脆香的玉米片配搭色彩鮮艷的醬料,包括墨西哥辣椒、黑欖、牛油果醬、紅蕃茄醬及酸忌廉,熱情奔放。芝士份量超澎湃,拿一片Nacho,芝士牽着掛絲,芝味無窮。裡面夾雜著啖啖肉的煙燻雞肉,肉質軟嫩。麥時利炸魚薯條 $248愛爾蘭的飲

麥時利自家製香煎蟹餅 $198

麥時利煙燻雞肉玉米薄脆 $188
麥時利煙燻雞肉玉米薄脆

芝士份量超澎湃,拿一片Nacho,芝士牽着掛絲,芝味無窮。
麥時利煙燻雞肉玉米薄脆

裡面夾雜著啖啖肉的煙燻雞肉,肉質軟嫩。

麥時利炸魚薯條 $248
愛爾蘭的飲食文化和英國還是較為相近的,所以肯定少不了經典的Fish & Chips,一上枱仍是熱辣辣,炸魚size超巨型,份量足夠兩至三人share。
麥時利炸魚薯條

吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩,特別醒胃。
麥時利炸魚薯條
從橫切面也可看到金黃的炸魚外皮十分輕薄,咬下去口感特別酥脆,可惜魚肉肉質未算很嫩滑,但是夠大條厚肉。
麥時利炸魚薯條

厚切薯條連著薯皮炸得外脆內軟,邪惡又美味,完全吃到停不了口!

傳統蘋果批 $88
冬天尤其愛點即叫即製的暖笠笠甜品,別有一番幸福暖意,趁熱食就最好味,將微溫的蘋果批,伴雪糕吃,一冷一熱,就是最高享受。
傳統蘋果批
脆身的批皮帶有陣陣香濃的牛油香氣,以烤焗過的甘寶碎灑面,裹滿玉桂蘋果餡料,將蘋果的天然酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香。
傳統蘋果批

以新鮮水果點綴,綻放清新果香,整體甜度剛剛好,多吃也不怕滯。
2019-11-03
$400 (Dinner)