今日五時許經過初遇粉嶺店,光顾兩下午茶餐,其中一个餐包括台灣香腸,配以蒜片,台式香腸配蒜片是台灣地道吃法,我亦不是首次光顧该店,但今次套餐內所配蒜片只有兩小片,份量極少,不足以配搭香腸享用,所以禮貌地向店員詢問可否多補上些少蒜片,及后店員回覆,㕑房表示一片香腸只配一片蒜片,不能補配,我告之上桌時就只有兩小片蒜片,遠不夠配多片香腸,店員再到廚房詢員後,再回覆我廚房堅持不補配。我覺得這樣有欠妥當,遂找當值經理提出要求,經理竟答我:「蒜片只是裝飾用,廚師係每份定額配上。」我說你的說法和之前店員矛盾不一,關鍵是份量的確少,不夠配合香腸食用,但这位經理堅持不補配。这本小事一樁,但今時今日,作為經理,借詞推搪,故亂編藉口來打法顧客質疑,拒不受理,實在令人不齒。這樣的服務,食品亦毫無標準,無意改善,待慢客人,實在倒米,店主理應查明事實,處分經理,改善服務,以正上下!
下午茶餐A14包含的台灣香腸與蒜片
2023-08-24 90 views
今次終於有機會試呢間台式餐廳環境好舒服而每樣食物都好好味~.$66 蜜汁滷排骨滷肉飯這道蜜汁滷排骨滷肉飯係一道好好味既台式料理🥳佢以滷煮既豬排骨同滷肉搭配香甜的蜜汁醬汁製成豬排骨同滷肉肉質都好軟嫩充滿左濃郁既滷水味蜜汁醬汁帶有淡淡既甜味🥹搭配埋香噴噴既白飯好夾.$68 古早花雕雞卷配手工麵嫩滑既雞胸肉捲成卷狀😆再搭配上花雕酒既香氣好好食花雕酒賦予左雞肉獨特既香味令佢更加鮮嫩美味配埋麵條彈牙有嚼勁既手工麵口感好豐富🫶🏻.$42 士林蟹蓋 (3件)三個小巧精緻既蟹蓋包裹住鮮美既蟹肉餡料帶有淡淡既海鮮風味😍.$28 墾丁脆魚塊外層炸至金黃酥脆而魚塊既肉質鮮嫩多汁😋做小食就一流
今次終於有機會試呢間台式餐廳
環境好舒服
而每樣食物都好好味~

$66 蜜汁滷排骨滷肉飯

花雕酒賦予左雞肉獨特既香味
令佢更加鮮嫩美味
配埋麵條彈牙有嚼勁既手工麵
口感好豐富🫶🏻

$42 士林蟹蓋 (3件)

三個小巧精緻既蟹蓋
包裹住鮮美既蟹肉餡料
帶有淡淡既海鮮風味😍

$28 墾丁脆魚塊

外層炸至金黃酥脆
而魚塊既肉質鮮嫩多汁😋
做小食就一流
2023-08-18 121 views
大家對粉嶺印象係咪以為都係美食沙漠呢?🏜️但係到工作左一段時間,發覺原來北區都有唔少好抵食又高質既平民食堂,今日就係地鐵站隔離既名都商場揾到呢間台灣菜🚉。今日下午茶時間去,有唔少下午茶set好都抵食🫖唔單止有輕食類揀,而且唔少主食類其實都係有優惠價,所以選擇上好多元化🤩。🐒下午茶-麻辣鬼椒雞腿蛋吐司💰$40👉🏻黑糖薑母茶(熱)之前係台灣食過一份好難忘既蛋吐司🍞而難得地呢到係有啲個選擇,仲要加埋辣🌶️更加吸引,而上到枱都係好打卡able😂整體唔會好辣,因為佢只係on top有啲辣椒粉,而個蛋處理得好好🍳本身雞腿扒都好juicy,而流心蛋再令成個吐司更濕潤,even無醬都完全唔乾。🐒古早起司芋泥肉鬆蛋餅💰$46見到蛋餅既我就係完全無抵抗力🤣果然無揀錯,因為佢呢款蛋餅好light,即使食完吐司同蛋餅都唔會覺得好膩🥰

🐒下午茶-麻辣鬼椒雞腿蛋吐司💰$40
👉🏻黑糖薑母茶(熱)

🐒古早起司芋泥肉鬆蛋餅💰$46

2023-08-18 819 views
📍初遇呢間台灣餐廳既設計幾有特色,木系裝潢,燈光光猛💡比人一種好舒適既感覺,座位都幾寬敞!🥢蜜汁滷排骨麻辣拌麵 $72排骨用蜜汁滷過再炸之後好入味!味道甜甜地,但又keep到外皮酥脆,炸至金黃色,真係望到都流曬口水🤤值得一讚既係佢啲炸粉唔會話好厚,反而塊排骨好厚身,肉質有彈性🤩唔錯!另外個麻辣拌麵,佢特製既麻辣醬🌶️好惹味,真係有麻同辣既味道,食完一啖又接住另一啖!🐥鹽酥雞滷肉飯 $63中意食香口野既我叫左個鹽酥雞試下~一上枱佢個擺盤幾靚,鹽酥雞擺得好有心機,疊到勁高!鹽酥雞既數量都好多,大概有10嚿左右😆仲可以用fd share食☺️另外,滷肉都好香,亦好入味😚啱曬食開重口味既我!同時亦都有酸菜、唐心菜、半隻蛋🥚夠曬豐富!🧀起司肉鬆蛋餅 $42蛋餅真係唔係間間餐廳都食到,呢間既蛋餅好有台灣風味,特別係肉鬆既份量多到不得了🤤每一啖都食到,真係好加分✨特登試加左芝士既蛋餅,有做到拉絲既效果😎芝士味道唔會好咸~🧋紅豆珍珠奶茶 (套餐加配$12)珍珠奶茶飲得多,但加左紅豆🫘既珍珠奶茶就好少見😯抱住試伏既心態去試呢杯野,所以都冇太大既expectation,點知飲完覺得個味幾match,紅豆同奶茶
📍初遇

蜜汁滷排骨麻辣拌麵

🥢蜜汁滷排骨麻辣拌麵 $72

鹽酥雞滷肉飯

🐥鹽酥雞滷肉飯 $63

🧀起司肉鬆蛋餅 $42

紅豆珍珠奶茶  &  黑糖薑母茶

🧋紅豆珍珠奶茶 (套餐加配$12)
珍珠奶茶飲得多,但加左紅豆🫘既珍珠奶茶就好少見😯抱住試伏既心態去試呢杯野,所以都冇太大既expectation,點知飲完覺得個味幾match,紅豆同奶茶個味幾夾,兩者個味都甜👅

🫖黑糖薑母茶 (套餐加配$8)
朋友不嬲都好養生,就叫左薑母茶飲,黑糖味重,味道偏甜🍬唔係話特別出色,不過不失啦~

好味指數:7.5/10

📍初遇 (粉嶺)
粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓58號舖

#粉嶺 #初遇 #台灣菜 #台灣 #滷肉飯 #鹽酥雞 #拌麵 #蛋餅
蜜汁滷排骨麻辣拌麵
鹽酥雞滷肉飯
紅豆珍珠奶茶  &  黑糖薑母茶
  • 紅豆珍珠奶茶
2023-08-12 92 views
初遇粉嶺抵食推介下午茶 雙拼 啱晒樣樣都想試既我🍀台南芋頭貢丸新竹米粉貢丸爽口彈牙一咬開中間原來係軟綿既芋泥加上 新竹米粉既口感 正呀😋🍀紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯大大舊肉 香口 配上香濃湯汁🍲加上滷肉飯同溏心蛋唔會太漏🍀花雕雞卷滷肉飯紫菜貢丸湯地瓜酥雞卷 香滑得黎 滿港香濃花雕酒味紫菜貢丸湯 中和一下滷肉飯🍀古早起司芋泥肉鬆蛋餅煎得香脆 芋泥軟線既口感加上肉鬆同芝士邪惡得不能自拔忍唔住食多幾舊😋🍀冷泡亞里山烏龍🍀鮮奶芋泥手工芋圓
初遇粉嶺抵食推介

🍀冷泡亞里山烏龍
🍀鮮奶芋泥手工芋圓
  • 古早芋泥肉鬆蛋餅
2023-08-10 78 views
呢間有初遇餐廳,充滿台灣氣息,木系裝潢嘅餐廳,專攻台灣食物,例如滷肉飯啦鹽酥雞等等初次遇見,我就試咗佢個下午茶餐,今次要個清清地嘅水餃新竹米粉,佢個餐包一杯台式飲品,可以要珍珠奶茶丫,冬瓜茶丫等等,仲可以加錢要芋圓tim由於夏天好熱,我想少少暑又想養生👉🏻👈🏻就要咗杯冬瓜茶少甜少冰啦個水餃裏便好多餡,幾好味,新竹米線比一般嘅米線有咬口,好食d 😋😋飲品就正常發揮啦成個餐都係四十零蚊,性價比高

飲品就正常發揮啦

成個餐都係四十零蚊,性價比高

2023-08-04 133 views
今天,與2同事一起午飯:我和其中1人先去找位,行過初遇見冇乜人,還有卡位坐,入去坐下。個女職員問我們幾多人?我們答:3個,有個行緊來。她說:3個?仲有個呢?我:行緊來。她說:3個,咁我要同你講,你哋最少一定要叫3個餐!我:3個叫3個餐,冇問題吖!她:我要再同你講清楚!因為好多人話3個,其實只得2個!所以我必須要講明!由於她態度太衰太囂張,太冇禮貌及乞人憎,我和同事決定無須幫襯佢,唔食呢間,即走!!!食物好食也沒用,個女職員趕客!😠😠😠
今天,與2同事一起午飯:
個女職員問我們幾多人?
我們答:3個,有個行緊來。
她說:3個?仲有個呢?
我:行緊來。
她說:3個,咁我要同你講,你哋最少一定要叫3個餐!
我:3個叫3個餐,冇問題吖!
2023-07-30 125 views
侍應一放低,我就即刻問佢,得兩舊牛肚咋,佢答我:係呀,下午茶得兩舊咋,下次你散叫會多啲囉,下次…. 我心諗一定冇下次囉,碗嘢連鹵肉碎都係得三、四粒,好似俾人食咗幾啖咁,垃圾
2023-07-30
2023-07-26 92 views
當你初次踏進初遇餐廳的香港分店時,你會被它的裝修所吸引。👀 台灣餐廳非常注重環境設計,讓用餐的客人可以感受到舒適和愉悅。而這家分店也不例外,它運用了時尚的元素,例如燈光、色彩、材料和家具等等。🎨👍初遇的裝修設計以簡潔、現代和創新的風格為主,以達到時尚和舒適的效果。例如,使用明亮的色彩、簡潔的線條和流暢的曲線來營造現代感十足的氛圍。此外,還運用自然材料和獨特的裝飾品等元素來增加餐廳的親和力和自然感。🌿🌟你可以欣賞它獨特的設計風格,並在這樣一個美麗的環境中享受用餐的體驗。😊🍴

2023-07-26
$40 (Tea)
2023-07-23 76 views
收工後肚餓,路經初遇便入去食台式下午茶醫肚店內格局整齊,燈火光猛抵食下午茶餐多元化,時間下午2-6,價錢$39-58,有各種台式小食 / 主食🔸花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥$46這個便當也很精緻,每樣少少,可以樣樣試又不用太飽;兩塊花雕卷的酒香味也很濃烈,滷肉飯用珍珠米也不算太肥膩,地瓜酥外脆內煙靭微甜,再加紫菜貢丸湯配搭很齊全🔸士林鹽酥雞$38我最愛的台灣小食,其中就是鹽酥雞;味道剛剛好不會太鹹,也有一些的鹽酥香味🔸鮮奶芋泥手工芋圓(跟餐+$15)污泥蓉很豐富,而且還有芋圓一起加鮮奶很香濃,口感豐富
收工後肚餓,路經初遇便入去食台式下午茶醫肚

店內格局整齊,燈火光猛

花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥

地瓜酥
🔸花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥$46
士林鹽酥雞

🔸士林鹽酥雞$38
鮮奶芋泥手工芋圓

🔸鮮奶芋泥手工芋圓(跟餐+$15)
污泥蓉很豐富,而且還有芋圓一起加鮮奶很香濃,口感豐富

2023-07-19
Type of Meal
Tea
花雕雞卷滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥
地瓜酥
士林鹽酥雞
鮮奶芋泥手工芋圓
2023-07-19 90 views
台灣菜平時真係好少吃,但見係公司附近有間日日都爆滿既台灣餐廳,今日見得閒啲就去試吓😌果然無令我失望😇😇花雕雞卷滷肉飯🥰花雕酒香撲鼻而來,雞肉好嫩滑,配合埋滷肉飯嘅惹味,粒粒飯香🍽️🍽️士林鹽酥雞🐤🐤我諗台灣嘢必點,雖然只係小食,但份量非常多,香口入味,送飯一流講到台灣飲品,個個都叫珍珠奶茶,但我今日叫咗自家芋泥鮮奶,芋泥份量好多,配合埋鮮奶,好好飲,又有口感🥤🥤佢另外嘅貢丸湯,地瓜酥細細份,但好精緻呢一餐豐富嘅下午茶,非常之抵食,環境又坐得舒服,好推薦大家嚟食🤗🤗

花雕雞卷滷肉飯🥰

士林鹽酥雞🐤🐤

佢另外嘅貢丸湯,地瓜酥細細份,但好精緻

1K
2023-07-16 96 views
公司附近都算幾多嘢食中西星馬泰日台今日就食下台灣嘢先,好似幾正餐廳唔大,晚飯時段要等一陣位餐牌選擇多,有麵,拌麵,飯,小食,甜品當然唔少得台式飲品啦嗌一個主食加以加購價叫飲品如果就咁一個主食加飲品大概七十左右落樓咁粉嶺嚟計算唔算貴呢就見人見志喇鹽酥雞肉燥飯有驚喜喎,粒雞幾嫩唔係炸好乾曬嗰種有半隻蛋,幾條菜,肉燥份量足夠每啖飯都食到唔算太肥,我覺得個調味唔錯飯類跟一碗貢丸紫菜湯,清清地幾好👍古早滷蜜汁排骨配手工麵湯底係紅燒牛肉麵嗰種個排骨真係幾靚仔,入味夠淋麵我覺得就淋左啲,冇乜口感可以彈牙返少少會加分小食叫左台灣腸夾埋生蒜片食真係正起司肉鬆蛋餅呢個都係有驚喜嘅上枱熱辣辣嗰陣即食嘅話啲芝士又軟又香一客兩條切成四件share食剛好👍整體係值得有下次!下次試下午市先😃

公司附近都算幾多嘢食
中西星馬泰日台
今日就食下台灣嘢先,好似幾正
餐廳唔大,晚飯時段要等一陣位
餐牌選擇多,有麵,拌麵,飯,小食,甜品
當然唔少得台式飲品啦
嗌一個主食加以加購價叫飲品
如果就咁一個主食加飲品大概七十左右落樓
咁粉嶺嚟計算唔算貴呢就見人見志喇

鹽酥雞肉燥飯

有驚喜喎,粒雞幾嫩唔係炸好乾曬嗰種
有半隻蛋,幾條菜,肉燥份量足夠每啖飯都食到

唔算太肥,我覺得個調味唔錯

飯類跟一碗貢丸紫菜湯,清清地幾好👍

古早滷蜜汁排骨配手工麵
湯底係紅燒牛肉麵嗰種

個排骨真係幾靚仔,入味夠淋

麵我覺得就淋左啲,冇乜口感
可以彈牙返少少會加分

小食叫左台灣腸
夾埋生蒜片食真係正

呢個都係有驚喜嘅
上枱熱辣辣嗰陣即食嘅話啲芝士又軟又香
一客兩條切成四件share食剛好👍

整體係值得有下次!
下次試下午市先😃
鹽酥雞麻辣拌麵$72鹽酥雞淋淋地唔夠酥脆麻辣汁不錯有層次唔係死辣麵身係我鍾情嘅硬麵有咬口夜市鳳梨水果茶+$12普通不過不失價錢偏貴$72包埋水果茶就差唔多🙈⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 3.5/5環境: 3.5/5服務: 3/5抵食: 2/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食#平民小食 #街頭小食 #掃街小食 #香港打卡餐廳 #打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #粉嶺美食 #粉嶺美食推介 #粉嶺好去處 #粉嶺餐廳 #小食 #香港小食 #香港台式餐廳

鹽酥雞麻辣拌麵$72

服務: 3/5
抵食: 2/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

2023-07-07 502 views
Meet Cute is a taiwanese cafe 🥢 serve a wide range of lunch menu options from dried noodles, soup noodles, braised pork rice, etc. 🍜 generous portions and valuable lunch and afternoon sets 🍱 wood theme interior with spacious booth tables 🪵 elegant interior 🕊 with elements of flower and birds 🌺 staffs are friendly and attentive 💫初遇 台小鍋 茶飯館 🥣 午時選擇好多 不同款式 拌麵 湯麵 滷肉飯等 🥢 午餐 下午茶 好低 份量好足 🍱 木系色調 卡位闊落 🪵 裝修清雅 🕊 有花烏元素 🌺 店員友善 速度快 殷勤有禮 💫🍯 蜜汁滷排骨滷肉飯 午餐 HKD$66honey glazed ribs with braised pork rice滷排骨炸得香脆 🍖 厚身

🍯 蜜汁滷排骨滷肉飯 午餐 HKD$66
滷排骨炸得香脆 🍖 厚身大塊 肉質滑嫩 🐖 甜甜哋
滷肉飯肥瘦適中 配鹹酸菜 溏心蛋 好滿足 🍳
附送紫菜肉丸湯 鮮甜豐富 🌱

蜜汁滷排骨滷肉飯

蜜汁滷排骨滷肉飯

🍖 薑蔥慢煮豬軟骨飯 午餐 HKD$66
slow cooked pork cartilage with scallion and ginger rice
豬軟骨入味 微酸帶甜 🐖 肉質軟嫩 軟骨軟綿
配鹹酸菜 🥬 海量生薑蓉同蔥花 🫚 辛溫濃香
同樣有溏心蛋 紫菜肉丸湯 好滿足 🍳

薑蔥慢煮豬軟骨飯

薑蔥慢煮豬軟骨飯

🥞 古早肉鬆榨菜蛋餅 逢甲名物 下午茶 HK$42
egg pancake roll with pork floss and pickled mustard tubar
蛋餅酥脆軟糯 肉鬆甜鹹綿密 🐖 榨菜爽脆惹味 🌱
薄薄一層雞蛋 🍳 加芝士 🧀 層次豐富

古早肉鬆榨菜蛋餅
古早肉鬆榨菜蛋餅

🧋 黑糖珍珠奶茶 (凍 少甜少冰)
black sugar bubble milk tea
午餐 + HKD$12 (單價 $28)
茶底香濃 🍂 黑糖味濃郁 珍珠煙靭 唔會過甜

🫚黑糖薑母茶 (熱)
午餐 + HKD$0 (單價 $22)
black sugar and ginger tea
好足料 黑糖微甜帶點薑辣
桂圓 紅棗 枸杞 滋潤暖身 🌿

🍍 夜市鳯梨水果茶 (凍 少冰)
下午餐 + HKD$12 (單價 $28)
night market pineapple fruit tea
茶底香濃 🍂 陣陣菠蘿香 有菠蘿果肉 🍍
加檸檬片 🍋 清新解渴

📍粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓58號舖 🇭🇰
  • 蜜汁滷排骨滷肉飯
  • 薑蔥慢煮豬軟骨飯
2023-07-05 83 views
一個人吃飯,吃個台灣滷肉飯獎勵自己🥳!外賣🥡花鵰雞卷滷肉飯 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥$46下午茶時間是1400-1759,也有人會買來當晚餐吃,畢竟晚餐大多$60以上。別小看這個下午茶餐,也別以為那看起來小小的滷肉飯會不夠吃…飯🍚量多得相信男生也很飽🫃!花鵰雞卷吃下去有酒味,但不算太濃,起碼不喝酒的我也覺得可以接受,雞卷肉質鮮嫩,即使是箍牙的我也能輕鬆享受。唯一是滷肉飯略嫌汁少乾身,又配上地瓜酥雖煙靭但也很乾,幸好跟餐送茶類飲品以及正常的紫菜湯,也還可以。總言之,下午茶份量十足,食物質素不錯,會再吃👍🏽。
一個人吃飯,吃個台灣滷肉飯獎勵自己🥳!

外賣🥡
花鵰雞卷滷肉飯 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥

總言之,下午茶份量十足,食物質素不錯,會再吃👍🏽。
2023-07-05
TakeAway
$50 (Tea)