2020-10-21 260 views
近年, 香港多了很多芋圓店。但大多都係江湖騙子, 得過扯過。 但鮮芋仙卻是少有的台灣味道。 芋圓薯圓煙韌軟糯, 又有芋頭和蕃薯的獨有香味。 還有粉圓 (珍珠) 也做得得出息。 和加了糖漿的冰底一起食, 十分可口。 就算剛吃過飯, 都想吃一碗
芋圓 4號
芋圓 4號
2020-10-10 512 views
新店開張兩日,因而有加$1換雞蛋布丁既優惠,當然要即刻去朝聖星期五晚八點黎到已經有等候既人龍,堂食同外賣都係同一條隊。原來新店開左係戲院果度舊許留山位置,比荃灣鮮芋仙座位少好多,於是我地都決定外賣,而且可以同屋企人分甘同味。八點黎到雞蛋布丁已經賣哂 我地就嗌左一個熱芋圓4號(推介)、一個期間限定既凍雙色芋圓。芋圓4號最大賣點係有大大舊芋頭,係台灣品種,比香港食到既都要香同埋滑得多,唔似香港d芋頭咁粉實。甜度岩岩好,屋企人都讚不絕口。 另外仲有紅豆同埋珍珠配料,紅豆都幾腍,同加埋紅豆沙底都唔會太甜;而珍珠黑糖味濃,都夠煙韌。係比錢果個位見到張poster寫有雙色芋圓先識嗌(主餐牌無),食落好有驚喜。原來呢個係包心芋圓,入面就係有果d好香好綿既芋頭泥,而出面就係煙韌唔痴牙芋圓同地瓜圓。佢既芋圓同地瓜圓質感都好好,熟透得黎就算凍食都唔會變硬。下面既仙草加上花奶,好清涼。我地落左單之後行左陣街先返黎拎外賣,大約等15-20分鐘到。不過返黎拎外賣既時候等候人龍長左,應該都係大家食完飯過黎食糖水。唔想等咁耐就要早d黎,可能會食到$1雞蛋布丁

八點黎到雞蛋布丁已經賣哂

雙色芋圓

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$45 (Last Night Supper)
雙色芋圓
  • 芋圓4號