我們一家人,真係無辦法去抗拒《鮮芋仙》這一家店。那天,我同太太在大埔中心行完街,感到疲倦之後,決定要找一個地方食下午茶。好自然地,不去茶餐廳,不去快餐店,我們既腦海中浮現的,就是台式的芋圓甜品。我們也好自然地,來到《鮮芋仙》的門前。仙草4號 (芋頭、紅豆、珍珠)。每次見到兩大舊芋頭,我就知道太太準備甜品當飯食。有這一個香甜香滑的芋頭,再加上粉圓同紅豆,真的可以令人半飽。再者,粉圓同仙草又甜的煙韌,芋頭亦似乎是浸過糖水的。極甜的出品,喜愛甜的朋友一定會喜歡。招牌仙草冰沙 (芋圓、仙草凍、仙草冰沙)。同樣是一個非常甜的甜品,而且,大熱天時,行到身水身汗,有這樣的一個又甜又冰凍的甜品,吃一口已經能感覺到透心涼。係香港,都食過好幾間甜品店的芋圓,始終覺得《鮮芋仙》的質素最有保證,保證到芋香同地瓜香味是十足的。食過好多次不同分店的《鮮芋仙》好少會令我感失望。就是因為《鮮芋仙》好少會令我感失望,所以每次起食甜品,都忍唔住,指定要去《鮮芋仙》,也忍唔住,每次吃完,都要撰文表揚一下。
$45 (Tea)
今日食完Dinner去左食甜品本身想堂食 但8點幾已經Cut堂食籌 所以就叫個外賣我地叫左芋圓2號$48and芒果白玉冰$58d冰佔左成碗野70%料正正常常食曬d料 成大舊冰仲係到 仲要d 料唔係多然後試左佢新出既芒果白玉冰,有一舊雪糕,搵左勁耐,一舊白玉都無😂😂😂兩碗野成$106蚊唔知食左D乜唔係要求佢要整到綿綿冰咁,但係佢個舊冰鑿都鑿唔開,咬都咬唔到!d質素越黎越差,呢個價錢比咁既質素既甜品我地 唔值得再幫襯!
今日食完Dinner去左食甜品

食曬d料 成大舊冰仲係到 仲要d 料唔係多

兩碗野成$106蚊
唔知食左D乜
2022-12-29 553 views
放假去大埔踩單車,估唔到中午溫度雖然唔高,但有大太陽,所以都幾熱架。所以想搵個地方濕濕口,補充少少體力。經過鮮芋仙岩晒,門口放單車,坐係店都可以睇到單車。🚲🚲食野先綠茶布甸配紅豆🫘冇得輸啦😃好夠香滑👍🏻我更喜歡芋圓係細細粒😆配雪糕,好舒服呀👏🏻正喎,大大碗,配上豆腐😍好健康呀,芋頭仲係大大粒架,老公最愛👍🏻👍🏻👍🏻喜歡芋頭就真係岩晒啦!

經過鮮芋仙岩晒,門口放單車,坐係店都可以睇到單車。🚲🚲

食野先

2022-09-07 567 views
有日平日收工就過左黎食~等左一陣就有位!!我地叫左 布丁Q麻糬牛奶冰 之前食過覺得呢款係量多又抵食!不過我地就唔係幾中意杏仁味果隻布丁><好重杏仁味,杏仁愛好者應該中意(?)我地就覺得正常版果隻好味好多~~同埋好大碗 我地3個人一齊食都夠~~牛奶冰D冰粒就比較粗,但食完好透心涼 炎炎夏日真係要食冰呀!!麻糬都好彈牙,幾好食~題外話,我以前黎食食過有餡果隻芋圓~都幾好味^^ 如果無咁多人排都會再食下!性價比都唔錯~~ 想試多D唔同嘅甜品!
有日平日收工就過左黎食~等左一陣就有位!!

我地叫左 布丁Q麻糬牛奶冰 之前食過覺得呢款係量多又抵食!

麻糬都好彈牙,幾好食~

性價比都唔錯~~ 想試多D唔同嘅甜品!
2022-08-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 布丁Q麻糬牛奶冰
2022-05-02 794 views
收工見唔係好多人排隊諗住試試,因為平時都好多人排隊就諗住試一試呢間新開嘅台式甜品,我見好多款都好吸引於是就買咗一個我都好鍾意食嘅芋薯圓紫米露外賣拎走,返到屋企食佢又俾埋花奶咁可以自己倒落去,整體來講出乎意料之外好食
2022-03-02
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
2022-04-29 427 views
鮮芋仙港九新界已經開咗好多分店,今日經過大埔就買外賣返去。叫咗凍嘅芋薯圓紫米粥同凍嘅招牌豆花豆漿。紫米粥對於我嚟講唔甜啱啱好,芋薯圓既皮煙煙韌韌,芋泥做餡,食得到芋泥嘅甜味不過唯一唔好嘅就係紫米粥比較稀,如果黏稠一點,口感應該會豐富啲!至於招牌豆漿豆花就有好多配料,包括芋頭、芋圓同珍珠,芋頭少少甜,芋圓同珍珠就比較出色,有口感!至於豆漿,飲得到有好香嘅豆味

2022-04-29
妟就行行下有啲口乾想食下冰啲嘅野,見無乜人排隊就入鮮芋仙同娘娘嘆返個冰先平時就食開招牌仙草冰沙,佢啲仙草真係無得彈,加埋啲冰沙真係透心涼今次就試個未食過嘅芋薯圓Q麻糬牛奶冰!💂🏼‍♀️《芋薯圓Q麻糬牛奶冰》$52一上枱就係好surprise😂好大座冰,份量真係足夠2-3人食,而且好多配料,有個雪糕球,配返牛奶冰同黑糖醬一齊食好夾有好多芋圓qq好煙靭好有口感!另外個芋薯圓好特別,個餡料係芋薯泥好特別,個冰仲有好多冬瓜凍、牛奶麻糬、黑糖麻糬等配料!成個冰好抵食份量好足夠,買返去同屋企人share都一定夠食!頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

今次就試個未食過嘅芋薯圓Q麻糬牛奶冰!

💂🏼‍♀️《芋薯圓Q麻糬牛奶冰》$52

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
2022-02-11 314 views
鮮芋仙既仙草真係好出色🤤平時最怕食到好大舊好硬身好似龜苓膏既仙草 但呢間吾會 無論食幾多次 質素依然keep到😍仙草好嫩滑 識食一定走沙冰 咁就可以食海量既仙草🥰-✨招牌仙草沙冰 ($45)
✨招牌仙草沙冰 ($45)
2022-01-16 311 views
由於疫症關係,晚上禁了在店入進食,所以近日都少咗晩上外出食飯,但偶然都有著想吃甜品嘅衝動!前排係大埔同友人逛街時候,遠處見到鮮芋仙餐廳入有位置,立刻走入去食甜點!因為平時只會叫呢間外賣,而且每次經過鮮芋仙嘅其他分店,門口總係人山人海!手工芋圓6號今次同朋友一齊點咗兩份熱乎乎嘅手工芋圓紅豆湯!我點嘅係手工芋圓6號,跟粉條、粉粿、珍珠。紅豆湯依然好食,今次係第一次係香港食粉粿,口感獨特的Q彈。不過,粉條就好一般,幾乎吃唔到啲咩出來,口感都係冇。而糖水要配珍珠嚟講,都係冇咩特別,如果能夠走珍珠的話,我都會選擇唔要。另外餐廳環境不錯,柔和燈光,座位都好舒適,下一次再點其他甜點食吧!

手工芋圓6號

2022-01-13
2021-12-21 284 views
一講起鮮芋仙,食過咁多樣嘢,我覺得好食嘅就係距嘅布丁麻糬沙冰🧊 先講個布丁先,有兩個布丁,一個雞蛋布丁🍮唔錯,另外個個杏仁布丁,我覺得唔好食🥶 麻糬方面,都好食,糯米嘢我都鍾意❤️ 到牛奶沙冰,好有奶味,奶類製品都like🤩 咁之前都食過距嘅芋泥唔知咩咩豆腐花😅,個個就又貴又唔好食,最緊要係貴😌唔值. 個人認為,抵食嘅就只有布丁麻糬牛奶沙冰,份量大,可以2-3人share,除返開就抵曬😜其他就唔recommend🤣

麻糬方面,都好食,糯米嘢我都鍾意❤️
到牛奶沙冰,好有奶味,奶類製品都like🤩
  • 布丁麻糬沙冰
2021-12-20 179 views
食完做冬飯行過呢間野竟然無人排隊就決定走入去試下,其實想試好耐但係次次都人山人海咁樣都係唔好搞我,今日終於試到。因為想食芋圓同燒仙草,所以就叫咗招牌仙草沙冰,佢入面就係芋圓加仙草凍再加個沙冰底。雖然要$45,不過又真係好大碗,芋圓都幾煙韌Q彈,仙草凍好大舊,沙冰底其實係沙冰加仙草汁,如果唔夠甜可以自己落糖漿,不過我覺得唔洗落糖漿都夠甜。另一碗要咗芋薯圓紅豆湯,佢入面最特別嘅係有一粒大粒嘅好似湯丸咁嘅丸子,外面係芋圓皮而入面嘅餡係芋頭蓉,唔會太甜,幾好味。紅豆湯略嫌唔夠濃,如果濃味D會更好食。

2021-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
食左幾次,印象都好好,因為糖水都真係好好食,由其是招牌仙草沙冰,仙草味唔會苦,配沙冰好夾,咁有次經過都想食,但實在太多人等,就諗住買野飲啦,咁左杯最普通嘅仙草茶,但出到嚟真係得仙草汁,連可以咬嘅仙草都冇!但都要23蚊。除咗呢杯唔好試,其他都冇問題😕
2021-12-03 206 views
食過幾次都係外賣,永遠打電話去都係冇人聽嘅電話,好奇怪。熱同凍嘅芋圓我都食過,我自己鍾意食凍嘅多啲,因為個糖水底係用蔗水黎做。熱嘅芋圓就食唔出個糖水湯底,而且芋圓會冇咁好咬感。通常我食嘅都係配紅豆或者芋頭,紅豆好大粒,我會等蔗冰溶左d先食,配埋白肉,一碗糖水已經好夠飽。有一次不愉快嘅經歷想分享吓,我叫外賣,9:30落單,收晒錢等到10點都冇得食,外賣員又話送緊嚟,打去餐廳又永遠都冇人聽。等到10:30先至話取消order
食過幾次都係外賣,永遠打電話去都係冇人聽嘅電話,好奇怪。
2021-11-12 267 views
This is the most ludicrous desert I’ve ever eaten. What a preposterous idea to decide to eat this restaurant. Everything about the restaurant is ridiculous, for example the minimum charge of each person is at least one drink or desert. 點解個特級豆漿要$42?點解啲冰仲多過個芋頭?啲花生淋到成pat屎咁 紅豆湯好似悉數溝水咁 ?啲冰多到好似北極刮來唔使錢咁 難食到連隔離枱細路都忍唔住投訴大嗌救命呀媽咪點解咁難食嘅 乜嘢都得個樣冇樣就更加難食。仲要開到個冷氣鬼死咁凍 冬天啦大佬 🥶點解冇得比零星🤬
2021-10-29 220 views
晚上約左朋友食晚飯,但大家都唔係好肚餓,所以就諗住不如食D飽肚D 嘅甜品。於是就諗起食鮮芋仙!晚餐時間(7:00左右)黎到鮮芋仙諗住應該唔多人啦,點知都係排晒隊,唔通大家都當想食芋圓留晚餐XDDD 等左都成45分鐘先有位,都好嘅,因為終於有dd餓,hahahaha。我叫左芋圓、紅豆、小珍珠食,朋友就叫左仙草、扁豆、小丸子,超大份,但舊冰都好大舊,宜家天氣凍可以叫熱食可能會好少少!足料的,而且賣相好好,好岩打卡,食慾都大增!其實食芋圓做晚餐都幾健康,有好多豆,大家可以試下!

2021-10-24
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)