2024-03-12 427 views
老虎狗用啫喱造成、栩栩如生、非常可愛的造型、識落好似啫喱咁、龍蝦飯也不錯、龍蝦肉比較新鮮、飯也粒粒分明、攞嚟打卡一流、仲有麻雀造型嘅啫喱、也可以來打卡、整體來說也不錯、
2023-09-04 859 views
金箔原隻蝦餃王皮薄餡料多,蝦肉十分脆彈鮮嫩順滑,調味剛剛好紅油抄手份量很多,紅油調味是微醋酸辣內饀是鮮蝦豬肉,超級爽脆沙茶金錢肚金錢肚滷得非常入味,份量多,而且超級有嚼口又不硬恰到好處手剁牛肉球配上馬蹄粒加芫荽口感清爽虎皮椒釀魚肉虎皮椒微辣,魚肉炸得香脆煎堆仔有內餡料是西米露,十分特別燕窩椰皇雙皮奶配料超級多,雙皮奶上有滿滿的燕窩另外椰子肉也很輕易刮到出來吃
金箔原隻蝦餃王
皮薄餡料多,蝦肉十分脆彈
鮮嫩順滑,調味剛剛好

紅油抄手
份量很多,紅油調味是微醋酸辣
內饀是鮮蝦豬肉,超級爽脆

沙茶金錢肚
金錢肚滷得非常入味,
份量多,而且超級有嚼口又不硬
恰到好處

手剁牛肉球
配上馬蹄粒加芫荽口感清爽

虎皮椒釀魚肉
虎皮椒微辣,魚肉炸得香脆

煎堆仔有內餡料是西米露,十分特別

燕窩椰皇雙皮奶
配料超級多,雙皮奶上有滿滿的燕窩
另外椰子肉也很輕易刮到出來吃
2023-03-03 1086 views
今次飲早茶揀咗間幾靚嘅餐廳,估唔到入面裝修幾靚,好光。落單都係紙筆,三個人食叫咗7款點心金箔原隻蝦餃皇個皮好食過小籠包,又靚又好食,入邊夠鹹好大嚿沙巴蝦燒賣皇個人好鍾意食燒賣,燒賣入面好足料!好食!一帆風順鮑魚鮫以為會有乜驚喜,冇乜特別,唯一係食下鮑魚仔龍蝦湯小籠包皮薄,唯一係上面舊嘢有少少粉嘅感覺,成功成舊夾起好爽花膠金錢棉花雞三大嚿雞,棉花雞幾滑,有冬菇蟹柳豬皮魚肚蜜汁叉燒腸粉多餡多豉油,有叉燒肉汁,腸粉皮唔算厚黃金雪花炸鮮奶外超脆,超級好食,奶味香濃總括嚟講環境非常舒適,食咗七個點心,計埋茶位,三個人每人$80左右。價錢偏貴,但係合乎性價比。
今次飲早茶揀咗間幾靚嘅餐廳,
估唔到入面裝修幾靚,好光。

落單都係紙筆,三個人食叫咗7款點心

金箔原隻蝦餃皇
個皮好食過小籠包,又靚又好食,入邊夠鹹好大嚿

沙巴蝦燒賣皇
個人好鍾意食燒賣,燒賣入面好足料!好食!

一帆風順鮑魚鮫
以為會有乜驚喜,冇乜特別,唯一係食下鮑魚仔

龍蝦湯小籠包
皮薄,唯一係上面舊嘢有少少粉嘅感覺,成功成舊夾起好爽

花膠金錢棉花雞
三大嚿雞,棉花雞幾滑,有冬菇蟹柳豬皮魚肚

蜜汁叉燒腸粉
多餡多豉油,有叉燒肉汁,腸粉皮唔算厚

黃金雪花炸鮮奶
外超脆,超級好食,奶味香濃

總括嚟講
  • 炸鮮奶
2022-12-18 719 views
大型レストランに匹敵する特別な点心特別な点心店、モーニング ティーとアフタヌーン ティーの 12% 割引、プラス 10% のサービス料、ほとんどがブースです。私のお気に入りは、香港では珍しい赤米のクリスピー シュリンプ ライス ロールで、特別な軽食がたくさんあります赤飯のカリカリ海老巻き! お勧め!香港で点心店を見つけるのはあまり一般的ではなく、エビの肉を揚げた衣で包み、エビの肉がとてもいっぱいです。ふっくらもちもちの赤米でできたおにぎりにんじんのミルフィーユ! お勧め! 注文する必要があります。特徴的な千層クリスピーハート、外皮はカリカリで千層の形をしており、層がはっきりしていて、中身はとても美味しいですふっくら大根、甘みのある味わい。
大型レストランに匹敵する特別な点心

赤飯のカリカリ海老巻き! お勧め!
ふっくらもちもちの赤米でできたおにぎり

ふっくら大根、甘みのある味わい。
2022-10-04 984 views
一路都好想試下呢間點心見成日都好多人,今日放假就上黎試下, 11點幾過黎都等左半個鐘。原來可以用 gulu apps 拎飛,咁下次就唔使浪費時間排隊。入到黎感覺d 餐具有d 舊,個淺綠色有啲唔討好。先叫左個香片,無乜茶味,係去到走浸得耐先覺得飲緊香片。呢度其實都有幾多特色點心,所以我自己都比較鍾意去點心店多個酒樓.✨山楂雪山叉燒包:去飲茶見到有呢味就開心。其實呢個包同山楂都冇乜關係,除咗面頭有少少粉紅色。不過其實都幾好食,叉燒餡夠juicy ,外皮微微脆。✨麻雀椰汁糕: 食落幾creamy, 椰汁味唔算好重,反而底果層,開頭覺得似斑斕味,但食食吓又覺得係蜜瓜精味,影相打卡唔錯,不過試咗一次就夠。✨龍蝦湯小籠包:外皮真係幾夠薄,而且食落去勁多汁,水準唔錯,可惜又係食唔到有龍蝦湯既味,當佢係普通小籠包比較適合。✨姬松茸野菌餃: 外皮晶瑩通透,食落好Q 彈。 雖然係素餃,但個味道好豐富,唔同嘅蔬菜有唔同嘅口感,呢個我下次都會再encore.✨黑金流沙包:個流心真係好勁, 所以食嘅時候要小心啲,不過個包有少少厚,食一個已經好飽。✨生滾鮑螺片雞粥: 呢個粥真係好甜,加埋啲蔥花好香。佢用既唔係平時

✨生滾鮑螺片雞粥: 呢個粥真係好甜,加埋啲蔥花好香。佢用既唔係平時既齋鮑魚,應該都係罐頭螺片, 整體幾好味。

✨燕窩椰皇燉雙皮奶:面頭真係好多燕窩?食落幾滑好香椰皇水既味,但無乜奶味,感覺似係椰皇燉蛋白多啲.

呢度啲嘢食其實唔差,但係同個名好似唔係好match😂係咪要改改。 不過嘢食係有質素,唔怪得成日都咁多人

2022-09-27 586 views
開業咁咗都冇試過,因為覺得貴。有次行過望吓餐牌比啲可愛特別嘅食物吸引就帶阿媽一試。第一次食覺得味道同賣相還不錯。第二次再去叫啲普通嘢,其中一個蘿蔔絲酥,真係得蘿蔔絲,只有白蘿蔔味😅酥皮還可以。第三次嘅今天再來,叫返第一次叫過嘅魚片瑤柱粥、脆皮蘿蔔糕、紅蘿蔔造型咸水角、炭竹流沙包同雪茄造型長春卷~因為頭三樣第一次去食過覺得好食所以encore,本來想試山楂雪山包,但要十一點後先有所以改叫流沙包,真係好流沙一咬爆漿🤣個雪茄春卷就失敗了,炸到餡料乾晒兼有啲硬😖之前喺荔枝角食過一間類似,又係有麻雀造型糕點,但做得太求其了只係喺面貼張紙,見依間有人post過相都係咁所以不試而且十蚊件太貴了。若再有下次,會想試吓狗布甸。
開業咁咗都冇試過,因為覺得貴。
有次行過望吓餐牌比啲可愛特別嘅食物吸引就帶阿媽一試。
第一次食覺得味道同賣相還不錯。
  • 脆皮籮蔔糕
  • 黑金流沙包
2022-08-12 443 views
叫左外賣酸菜魚,要酸冇酸味,叫左中辣冇辣味,要咸味冇咸味,味道好淡⋯唉,第三次叫,頭兩次都OK,但呢次真係好唔掂,令人好失望😮‍💨下次應該唔會再叫,希望店方可以改善味道
2022-04-21 617 views
見疫情價售賣酸菜魚,買了回去,發現完全失望。只有辣味,無酸味,表面看下去一大碗,但夾起,發現底下全部是芽菜,沒什麼薯粉或其他配料,魚肉只得小量,完全不值這個價錢。難吃又貴,不會再光顧。
2022-04-20
2022-03-26 621 views
3月26日原本同靚媽,諗住去,百滙軒飲早茶,到咗該酒楼門口,先知該酒楼,因疫情關係,繼續停業,本月已食咗兩次,呢間酒楼嘅秘制,閉門羹,認真無㽼,一場心事,諗住飲茶食點心,衹好去咗同一中心内,位於地下商埸,另一間飲茶食點心專門店,中心點來完成今朝心願,此店以前都有飲過早茶,供應嘅點心食物都好,侍應招呼還可以,係D茶葉弱鷄D,偏淡,無乜茶味,不過既然成個中心得佢有茶飲,有點心食,都無第二間選擇,就要順其自然再幫襯佢嘞,講真呢間食店,供應嘅食物普遍都有B十水評,牛肉腸粉更有A級評分,呢餐早茶,我知靚媽都非常滿意
上網見到隻沙皮狗咁可愛,寫到明網紅打卡甜品,咁就黎咗一試究竟喇~佢啲點心會間唔中有轉一轉唔同嘅新款,我見唔同時期出嘅籠仔飯都好吸引,我去嘅嗰個時期,就有開邊龍蝦嘅籠仔飯同埋一個有鮑魚嘅籠仔飯,再加埋少少豉油一齊撈落去食,正呀!點心來講就只係試咗燒賣同埋佢個鮑魚餃,上枱趁熱食都非常唔錯。個甜品簡直可愛到唔捨得食,真係非常適合一眾娘娘打卡!以為佢得個樣,點知食落又有幾濃郁嘅阿華田味道,仲好creamy好好味添反而仲想佢大隻啲!頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
上網見到隻沙皮狗咁可愛,寫到明網紅打卡甜品
,咁就黎咗一試究竟喇~

點心來講就只係試咗燒賣同埋佢個鮑魚餃,上枱趁熱食都非常唔錯
反而仲想佢大隻啲

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
2021-10-21 536 views
為咗慰勞靚媽為肥爸的退休後的問題,出心出力,所以10月21号就請佢到此店飲茶,為了避開人龍,故我倆特意選擇非特價時段内光顧此店,果然一如所料除咗吾駛攞筹,等位外更獲安排到坐四人卡座,當日合共柯打咗6,7款點心,除咗靚媽至愛點心之一,蘿蔔絲酥靚媽食到有酸味,要退貨外,其他各款點心都有A級評分,但此店有一款以可愛沙皮狗做形的點心,就令我倆反感,試問一隻如些可愛的狗B,又點忍心將佢分屍來食,另此店侍應態度良好,但收銀位呀姐就黑面對客,態度令人不快,所以此店係一間好壞參半的食店
2021-07-14 688 views
今天本來是普通的返工日子,但一場黑雨便讓我們一家人可以久違地一起飲早茶。我們去了很多次中心點飲茶,它的點心味道好,服務也好,所以我們經常會去。我們叫了一個六福臨門點心拼盤,這個拼盤十分齊全,有我喜歡的蝦餃,有姐姐喜歡的紅棗糕,有媽咪喜歡的粉果,也有爸爸喜歡的燒賣,滿足了各人的口福。之後,我們叫了我最喜歡的紅米脆皮鮮蝦腸,紅米粉皮煙韌,中間有美味彈牙的大蝦,十分惹味。接下來,我們叫了龍蝦湯小蘢包,和平時的小蘢包不同,湯汁特別地香濃,有濃濃的海鮮味。我們叫了一個大鱔蒸飯給爸爸,大鱔十分新鮮,清而鮮,飽肚之選。最後,我們還叫了三個點心,分別是黑金流沙包、潮州蒸粉果以及金錢肚。媽咪很喜歡吃流沙包,中間的蛋黃香是她喜歡的原因。金錢肚彈牙,是平時去飲茶常叫的點心。粉果也是為了媽咪而叫的,粉果皮煙韌,入面十分足料,是好味的粉果。吃完後,一行人回家休息。
六福臨門點心拼盤

紅米脆皮鮮蝦腸

龍蝦湯小蘢包

大鱔蒸飯

吃完後,一行人回家休息。
2021-06-28
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
六福臨門點心拼盤
紅米脆皮鮮蝦腸
龍蝦湯小蘢包
大鱔蒸飯
2021-07-01 448 views
老實講真係有啲失望,除咗我俾咗五星嗰個蘿蔔糕好好食之外,其他都同一般茶樓冇乜分別,只係價錢貴咗三成。特別係嗰個黑色嘅奶皇包,千祈唔好叫,入邊根本就冇奶黃,得啲包,又唔好食。
於慈雲山中心想食中式點心的食物,而又有特色的,我想只有這間中心點。他比傳統的點心多了一份心思同固執,就以這個黑金奶皇包為例,他不但選用了黑色嘅素材,及於表面髹上金色的色彩,還起了一個絕配的名字,就睇呢三樣特色,就知道廚師對奶皇包嘅固執有幾重,然之後再嘗試一口,嘩!即時更感覺到嘴角溢流出一點金黃色的奶黃,頓時覺得這個世界的時間停止了,在這1秒之間我感覺到幸福了,我希望永遠記住這一秒,因為永恆在於思念之間,當負面情緒出現時,即是回想這一秒,Well剎那間心情平復了!當然還有其他色香味俱全嘅點心,例如一口鮑魚鳳眼餃,我又一次讚賞這個廚師嘅心思同固執,它可以尋找到一隻比花生大小小嘅鮑魚,然之後取名一口鮑魚,這個廚師的心思就等同司馬昭之心路人皆知。還有好多我都不能一一介紹,我只係想同大家講這間中心點個廚師,是值得讚賞的,希望這個廚師可以再做多一些有特色的點心給客人們品嚐,希望可以做到眼到心到胃到。
2021-01-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-11-19 692 views
【瘋癲試食】|夜茶蟹逅🦀🥢平時要返工既日子都好少機會會飲到茶 放工就心思思想去飲夜茶 難得屋企附近有間開全日既茶樓 晚市都想飲茶就真係無難度啦☺️仲要咁岩撞正佢有個「華麗蟹逅」套餐 大閘蟹做緊$98/2隻😍😍 真係超級抵呀😂 質素就當然不能同出面比嫁啦 自在過下心癮啦 有幾隻蟹蟹係爆哂膏已經好開心🥰 其他點心都好鬼特別嫁🤣有牛油果🥑蝦春卷 、蝦餅馬卡堡、叉燒菠蘿包、鴛鴦蝦餃 樣樣都好鬼特別 我最鍾意都係佢既藥膳鳳爪😍 藥材味道超級濃郁真係會成碗俾我飲哂 鳳爪亦都煲到入哂味非常腍身😋😋
【瘋癲試食】|夜茶蟹逅🦀🥢

真係會成碗俾我飲哂 鳳爪亦都煲到入哂味非常腍身😋😋
2020-11-04
$100 (Dinner)