2018-10-06 1415 views
我點諗都諗唔到,會去巧明街食意大利西班牙菜!巧明街對我黎講,太深刻!!!曾經係哩到返過幾份工,有d返九點放凌晨兩三點,有d返咗一個月,成個月返九點放十一點,一返工就忙到連早餐午餐都無時間食,夜晚十一點先有時間開飯,足足一個月都係噤!難忘!係腦海中一個痛苦記憶嘅地方食意大利西班牙菜,感覺好特別!自從去過澳門法蘭度食過燒乳豬,一試難忘,見到 Menu 上有西班牙式烤焗乳豬,即刻點一份。另外,點咗一打新鮮生蠔,西班牙海鮮飯,藍芝士焗脆炸單骨雞翼,低溫慢煮羊架,意大利煙腩白菌芝士長通粉。食西餐,如果唔點餐湯,總係感覺有所欠缺,所以點咗客黑松露湯,龍蝦湯同南瓜湯。黑松露湯發出黑松露味,湯夠濃郁,滿意新鮮生蠔雖然size比較細,但勝在夠滑,我唔中意落檸檬汁,中意咩都唔落,或者黑椒茄汁,總覺得檸檬汁同生蠔好唔多夾。每個人口味唔同,藍芝士單骨雞翼一上枱,個個話臭,但我一d都唔覺臭喎,好香喎!而且外脆內軟,單睇外相已經知道好味,唔錯。西班牙海鮮飯嘅蜆肉夠鮮嫩,飯粒口感比較軟糯,配料亦都唔少,海鮮配料都好新鮮,而眼前嘅海鮮飯味道香濃。滿意x2。低溫慢煮羊架,外相好似未熟,原來只係錯覺,食落就知熟嘅,羊架騷
我點諗都諗唔到,會去巧明街食意大利西班牙菜!
巧明街對我黎講,太深刻!!!
係腦海中一個痛苦記憶嘅地方食意大利西班牙菜,感覺好特別!
黑松露湯發出黑松露味,湯夠濃郁,滿意
低溫慢煮羊架,外相好似未熟,原來只係錯覺,食落就知熟嘅,羊架騷味唔強烈,而且無加太多醃料醃制,但係當點咗香草醬,味道提升不少。
最期待嘅烤焗乳豬出場啦!今次嘅乳豬又有另一番風味,乳豬皮唔係脆嘅口感,乳豬肉極幼嫩,有入口即溶感覺,唔洗點黑松露汁已經好好食,而提供嘅黑松露汁同蘋果醬,我自己感覺點咗蘋果醬好食d,不竟我都係中意食甜嘅口味。
食到太飽,無位放甜品添!
  • 西班牙式烤焗乳豬
2018-10-03 120 views
今日又想食西餐啦去翻熟悉既觀塘食 雖然好多人食但都好快有位Baked Iberico pork meat ball芝士拉絲仲有濃濃既蕃茄味 帶點酸 略開胃一碟有唔少粒大大粒既肉丸 係用真既豬肉搓成的所以啖啖肉非常正清酒煮硯睇落d汁好稀 但恰恰夠味香料同味道好足怕蒜頭既人可以試試 因為佢d蒜味入曬落調味 就算唔食小心食到蒜都好易入口d 硯係漲卜卜架每一隻都大大粒Pappardelle duck rage鴨肝醬寬條麵第一次食呢類既既麵 味道濃濃亦夠味 而洋蔥有畫龍點睛既功效麵質係實實在在既手工麵掛汁一流 食落好痛快好少餐廳咁有心人工手整手工麵所以抵讚芝士pizza三種高級芝士 雖然芝士好"利"但係由於餅底較薄所以配合得恰到好處Fruit punch清新好味 而且可能係用左梳打水既關係熱量同甜味都較清新岩岩好所以食完一系列既餐點最好就穩佢享受下Latte咖啡拉花好靚見到之後心情都好好完美結束了一餐

今日又想食西餐啦

咖啡拉花好靚
見到之後心情都好好
完美結束了一餐

2018-09-26 1129 views
這天晚上約了朋友到觀塘吃晚餐,我們決定吃西班牙菜。聽說「Mela Italian & Spanish Cuisine」的老闆曾在大酒店主理西班牙菜,所以這裡的菜色想必口味正宗。店面:裡面色彩繽紛:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:Drink menu:點餐後不久就有得吃了!Fried potato chips $45每條薯條都炸得金黃,粗幼、長度大致一致。附有黑松露醬,比以往吃過的淡了一點點,如果可以濃些會更好。$45算是可接受,其他地方大概會貴$20。Fried chicken wings with Spanish spices $78另外有blue cheese口味的,但我們對香辣口味比較有興趣,所以就這個了。看樣子就覺得很滋味,表面有光澤,非常吸引!雞肉嫩滑,容易咀嚼。不算太辣,控制得剛剛好。Smoked salmon pizza $138正宗的薄底pizza,煙三文魚肉質鮮嫩,彷彿入口即溶。吃後齒頰留香。Fettuccine with pork meat $168這個闊蛋麵是師傅親手做的,難怪在別的地方吃不到這種闊度的麵。誠意十足,真的要試試!賣相很吸引,味道也很地道。Vir
這天晚上約了朋友到觀塘吃晚餐,我們決定吃西班牙菜。

店面:

裡面色彩繽紛:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

Drink menu:

點餐後不久就有得吃了!

Fried potato chips $45

每條薯條都炸得金黃,粗幼、長度大致一致。
附有黑松露醬,比以往吃過的淡了一點點,如果可以濃些會更好。
$45算是可接受,其他地方大概會貴$20。

看樣子就覺得很滋味,表面有光澤,非常吸引!
雞肉嫩滑,容易咀嚼。
不算太辣,控制得剛剛好。

Smoked salmon pizza $138

正宗的薄底pizza,煙三文魚肉質鮮嫩,彷彿入口即溶。
吃後齒頰留香。

誠意十足,真的要試試!
賣相很吸引,味道也很地道。

Virgin holiday $53

是用菠蘿、橙和檸檬汁製成的,還有糖漿。

Sparkling fruit punch $58

有橙汁、soda, cranberry juice和一些鮮果。

兩杯飲品都很止渴,而且甜度適中。

埋單$594,平均每人$297,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-09-18
$297 (Dinner)
2018-09-24 137 views
是日去觀塘海濱,離開個陣經過一座商廈,裏面有個foodcourt仔,就行左入去,見到有西班牙和意大利菜,價錢唔貴,就試左尼間餐廳頭盤點左西西里尤魚同辣肉腸,尤魚味道開胃,辣肉腸配蘋果蓉醬好配合正餐係黑毛豬闊條面同海鮮飯,面質少少彈口,豬肉嫩口。海鮮飯d蜆肉肥大。甜品點左併盤,有5款,有酒店級數,以Panna cotta 同apple crumble 最好食餐廳ge環境就一般,不過服務同食物就比預期好價錢唔算話貴,如用app訂位有折扣,就非常超值
餐廳ge環境就一般,不過服務同食物就比預期好
價錢唔算話貴,如用app訂位有折扣,就非常超值
2018-09-22 100 views
星期二上完堂,同學仔帶我黎附近觀塘工業區話搵好嘢食,原來佢係帶我嚟呢間!我話呢間我已經食過幾次啦次次都冇令我失望!最近有消費滿$300就送一款食物/甜品/酒。星期五六日就消費滿$400先送。我地揀左地中海式燴海鮮頭盤揀咗意大利火腿 意式腸拼盤配多士多士味道無乜,不過加埋意式腸一齊食都okParma ham夠薄,放入口慢慢食出佢嘅味道,正!而另外兩款腸味道就重d, 咸香味多d, 都唔錯意式番茄芝士焗黑毛豬肉丸呢碟係朋友叫的,我本身都唔睇好,肉丸有乜好食?但有驚喜喎!!! 真材實料的黑毛豬肉!食落嘅味道同平時食嘅肉丸好唔同, 真係食到豬味,個番茄汁好濃但唔會搶咗肉丸嘅味道野菌黑松露溫泉蛋忌廉PizzaPizza皮薄且脆口,中間雖然被溫泉蛋浸稔左,但影響不大。黑松露味好濃郁,好多菇菌呢碟係送嘅!係送嘅!係送嘅!竟然全晚最豪最多料果碟係送嘅材料唔馬虎,好足料! 有蝦、魷魚、大蜆、煎魚! 魷魚好爽而且都入味;最好食係大蜆,舊肉漲卜卜,夠晒鮮甜!飲品:Sparkling fruit punchSangria 今次黎竟然撞正呢個promotion! 真係要襯仲有果陣再黎多次呀! 好有誠意
次次都冇令我失望!
我地揀左地中海式燴海鮮

頭盤揀咗
意大利火腿 意式腸拼盤配多士
多士味道無乜,不過加埋意式腸一齊食都ok

Parma ham夠薄,放入口慢慢食出佢嘅味道,正!
而另外兩款腸味道就重d, 咸香味多d, 都唔錯

意式番茄芝士焗黑毛豬肉丸
呢碟係朋友叫的,我本身都唔睇好,肉丸有乜好食?

野菌黑松露溫泉蛋忌廉Pizza

呢碟係送嘅!係送嘅!係送嘅!
竟然全晚最豪最多料果碟係送嘅

材料唔馬虎,好足料! 有蝦、魷魚、大蜆、煎魚!

魷魚好爽而且都入味;最好食係大蜆,舊肉漲卜卜,夠晒鮮甜!

飲品:
Sparkling fruit punch

Sangria

2018-09-21 114 views
朋友在觀塘附近工作,推薦了一間平民意大利餐廳,今日偕友人一同來試試。商場底層全是小店,餐廳位於中央,佈置尚算精緻,雖不及酒店或高級餐廳的氣氛,但也不失禮,下次可再黎幫朋友慶生。晚餐除了單點,還有一人套餐,相當優惠。$238有6隻生蠔、沙律、湯、主菜同甜點,本想各點一份套餐,但有些想試的菜在套餐以外,最後決定單點。先來了意大利巴馬火腿沙律除了有意大利巴馬火腿外,還有雜菜、小銀魚,再配黑醋汁,份量很多,單是巴馬火腿已有6-7塊,整個沙律口感豐富,酸酸地,很開胃接著是慢煮雞胸配香煎鴨肝不知是否慢煮關係,雞胸煮得非常嫩口,肉汁鎖在雞肉中,不會乾身,配上鴨肝,入口即溶,非常香口。如覺得太重油脂感,可配鮮製甜椒醬。主一個主食是黑松露意大利飯意大飯用了牛肝菌、野菌、香草、芝士製成,第一口吃食下去有濃濃黑松露香,芝士令飯口感變得CREAMY,加入野菌,讓整個飯不會太膩,推介!最後是意式甜品拼盤拼盤有4款意大行最出名的甜點,包括蘋果金寶、玉桂油條、意式奶凍、窩夫。蘋果金寶以鮮蘋果製,味道較酸,玉桂油條香脆可口,意式奶凍奶味濃郁,而窩夫外脆內軟。二人的意大利菜晚餐,結帳大約500左右,我估只有觀塘工廈先做

晚餐除了單點,還有一人套餐,相當優惠。

先來了意大利巴馬火腿沙律

接著是慢煮雞胸配香煎鴨肝

主一個主食是黑松露意大利飯

最後是意式甜品拼盤

二人的意大利菜晚餐,結帳大約500左右,我估只有觀塘工廈先做到呢個價。
2018-09-03
Type of Meal
Dinner
2018-09-20 85 views
觀塘Mela Italian & Spanish Cuisine 森仔又帶吃貨女友去搵食啦。今次去到觀塘嘅Mela Italian & Spanish Cuisine 餐廳其實位於觀塘和牛頭角中間嘅工廠區。係工廠大廈嘅地下。係牛頭角果邊B6出口行過去,會快好多,大約行6分鐘度。好,講下餐廳個環境先。六個字簡單乾淨企理。雖則位於工廈地下,但環境好寧靜好舒適,唔會有壓迫感,係間幾有情調嘅西餐廳,又啱拍拖又啱同一班fd聚餐傾計。因為唔係好想食甜品又想試多少少想食嘅嘢,就選擇決定唔嗌啲二人餐,選擇咗單點多。PS感覺大set係抵食嘅。入返正題先😂😂我哋叫咗一個主菜再加$68轉set有埋巴拿火腿沙律、餐湯同嘢飲。嘢飲唔係得普通茶同咖,係有啲餐牌上嘅都可以揀☺出面好多餐廳係要加錢先有得轉,真係好好👍🏻最後我女朋友仔就跟原定計劃要咗杯熱嘅拉花cappuccino❤味道偏苦但好飲,咖啡控女友表示好飲同抵飲!有樣有內涵喎🤣另外,個沙津上面有幾塊巴拿火腿,平時我唔好火腿,但呢個火腿真係好好食!口感嘅韌度、質感都好正,係咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鮮甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲
森仔又帶吃貨女友去搵食啦。
餐廳其實位於觀塘和牛頭角中間嘅工廠區。係工廠大廈嘅地下。
係牛頭角果邊B6出口行過去,會快好多,大約行6分鐘度。

另外,個沙津上面有幾塊巴拿火腿,平時我唔好火腿,但呢個火腿真係好好食!口感嘅韌度、質感都好正,係咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鮮甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲黑醋,甜甜地酸酸地幾開胃架!至於個份量都好夠兩個人食!
餐湯個味道同口感好特別,試唔出用咩料整,不過係有少少酸酸地。

開始講下主菜喇!首先我哋嗌咗個非常足料嘅西班牙海鮮飯,呢個係佢地嘅招牌菜嚟。呢個飯用鐵鍋上,可以keep住個溫度熱熱地,唔會因為凍晒而唔好食。個飯又煮得啱啱好,唔太硬唔太淋,而芡汁同飯撈得啱啱好,個汁有香濃嘅海鮮味,配搭得好好。配菜有好多蝦,蜆同魷魚,啲海鮮又甜又肥美又新鮮又煙韌,超抵食!特別係個蜆,無沙係重點!亦未見過肉質咁厚咁大隻,味道又一流嘅蜆!煮得好食而又帶到個鮮味出味真係第一次食到!

第二個主菜係鮮蜆手製扁意粉,大大隻嘅蜆肉同上面海鮮飯一樣,肉質鮮甜肥美,不過呢味嘅蜆就食到少少辣味同有少少蒜味 。煮法同配料唔一樣,帶出嘅味道當然唔一樣,但一樣帶到鮮味出嚟,證明佢地係調味同煮嘅過程都處理得好好。至於個手製扁意粉質感軟硬適中,比坊間嘅扁意粉薄身,口感好爽,帶到意粉嘅麥味😋好香嘅辣蒜味!🤤

勁大盆嘅黑松露薯條,兩個人食真係會食唔晒😭因為呢個薯條係粗條薯條,入面好多薯蓉,好易飽肚😂黑松露醬幾正,質地同味道都啱啱好,唔係好稀又唔會好稠,唔太濃又唔太淡,薯條脆卜卜又唔會好油,薯味好重好正,炸得好好,無論配茄汁定係黑松露醬都好,都係好正。

鴨肉鴨肝醬芝士香葱炸小丸子,肉丸好大粒,入面係滿滿實心嘅鴨肉,好香好濃郁嘅鮮鴨肉味。個外皮炸得好香脆。個醬好好食,唔太濃稠,似係搞拌咗嘅蓉,可以點埋個薯條。🤣

最後追加咗杯菠蘿汁,食咗咁多炸嘢,有杯juice飲下會舒服啲🤗
2018-09-12
$280 (Dinner)
  • 鮮蜆手製意粉
平時食晏就會經開過到,但次次都full house,又趕住返公司,都無緣一試...今日同朋友一齊晏收工,想再搵地方靜靜地咁食野,傾下計,一於就試下你喇。簡單既裝修,入到黎唔會有一種食西餐成日遇到既壓力。輕鬆,自在。脆炸單骨雞翼呢個雞翼岩哂嘴細細,又想方便既人,PI脆肉嫩,仲要都幾多隻~一口一啖岩岩好~味道唔算太特出,但香脆可口,送酒必備呀~Caesar Salad with Soft Boiled Egg and Salmon一黎到....嘩....都幾大份,岩哂同朋友share。而且佢地個汁唔會好淡 / 好咸,中間有放隻流心蛋,一整爛佢撈埋D新鮮沙律菜同脆脆麵包,再配上小小干火腿同大大塊既煙燻三文魚,味道層次分明,正~Hot lemon tea + Mint Lime Soda海鮮西班牙飯 - 細佢有兩個size一個大一個細。我地兩個女仔,怕食唔哂所以叫左個細~最緊要就食左D海鮮先喇~佢地既蜆肉夠哂肥厚,肉質鮮嫩味美。仲有蝦等等其他海鮮用料,呢個價錢配上咁既份量同材料,真心必食推介之選。而且佢地先煮再入焗爐~跟足傳統做法呀~最後緊係要黎個甜品~估唁到呢個窩夫~都係咁有驚喜。廿黃色既外

脆炸單骨雞翼

海鮮西班牙飯 - 細

最後緊係要黎個甜品~

估唁到呢個窩夫~都係咁有驚喜。廿黃色既外脆內軟窩夫,我已經俾滿分,再加上佢有D餅碎同雪糕。
大家~真係要搵晚黎呢到,食個飯,飲下酒,chill下~
2018-09-13 740 views
上次同老公來呢度,就話呢度的風乾火腿好惹味,所以呢次同佢再來,回顧一下味道。餐廳位於工業區大廈內的地鋪,柔和的燈光使餐廳變得格外有情調,跟外面的彷彿是兩個不同的光景。我們每人先來一杯飲品,他當然是點可樂,而我的就是常喝的熱檸水。小食拼盤一個拼盤包含 24 個月聖地牙哥風乾火腿、蟹肉、茴香、香橙、沙律 和 煙三文魚、菠菜、薯球,作為我們的前菜,味道淡淡地,感覺很清新和開胃。黑松露菌南瓜湯前菜仲有個湯和一片法包,湯的質地很滑,而黑松露味很突出。香煎鵝肝配蘋果醬鵝肝厚厚的,外邊煎得非常甘香,入面非常軟滑,配埋脆脆麵包一齊食十分美味。牛肝菌、野菌、忌廉、芝士、意大利飯上枱時傳出陣陣菌香的味道,食落很 creamy,帶點芝士的甜味,而意大利飯外軟內爽,食完一口又一口。食完主菜仲有個甜品,就係木槺布甸,涼涼地而味道唔算太甜,真係好滿足呀~

小食拼盤

黑松露菌南瓜湯
前菜仲有個湯和一片法包,湯的質地很滑,而黑松露味很突出。

香煎鵝肝配蘋果醬

牛肝菌、野菌、忌廉、芝士、意大利飯

2018-08-01
$188 (Dinner)
2018-09-13 96 views
觀塘不斷改變﹑活化, 已同舊日工廠區形象大異, 今日朋友帶去在巧明街鴻圖中心地下食意大利及西班牙菜。餐廳雖說是地舗但不是向街的而是在中心的Lobby內的 open section。店名Mela梵名解Gathering, 紅白枱布加紅高背椅配綠色植物的矮牆, 頂着吊燈﹑吊扇全都營造出歐洲西餐廳的氛圍。店標榜力求食材新, 合時及天然, 主廚曾付意大利學藝並曾任職五星級的酒店﹑餐廰. 以慢煮﹑西班牙乳豬﹑自家製麵及PIZZA為主打。 菜牌太多太多選擇啦, 海鮮拼盆﹑鵝肝﹑即開生蠔﹑晚餐套餐五花八門, 我選擇困難症又犯就交給友人發辦。 她決定單點揍夠$300元來享用只周一至周四餐廳送出的四選一美食, 她說因比起五﹑六﹑日要揍夠$400便宜多, 我噴笑了。小食點了Mela 脆炸香辣單骨鷄翼, 用不知名的香草醃制, 好有南美的特色, 炸得又香又脆, 食到吮指。 這裡的薄餅是即制, 麵是自家制的, 那就必定要試, 簡單的巴馬火腿﹑紫蘇﹑茄醬, 色﹑香﹑味俱在, 更令我們懷疑香草是現摘下來的, Pizza好脆好薄, 不會像有些店軟趴趴或濕濕的, 好好味。牛肚菌﹑野菌﹑黑松露闊麵配温泉蛋, 各種食材都没

牛肚菌﹑野菌﹑黑松露闊麵配温泉蛋, 各種食材都没有掩蓋彼此香味,而是相輔相成, 配合得出色, 温泉蛋更增加了麵的滑溜感及口感, 若不是還有碟送的中海式燴海鮮真想encore。 送的來說真是不頼, 無論是碟頭還是味道, 蝦﹑蛤﹑青口﹑魷魚加車厘茄﹑香草﹑薯仔, 太豐富及鮮味, 不過火, 真想連汁也撈飯食。

這會是我再回頭的食店。

2018-09-03
$270 (Dinner)
  • 巴馬火腿紫蘇茄醬薄餅
2018-09-10 71 views
約左個fd觀塘收工之後食dinner 佢帶左我去鴻圖中心地下食一間西班牙菜 佢唔講我都唔知原來個度有野食 環境闊落 感覺優雅個度逢星期一至四做緊單點優惠 單點滿$300(唔包括飲品)就送一款食品/酒/甜品,所以我地都單點左幾樣野share食頭先叫左個頭盤係紅菜頭、蘋果既沙律,係依度既服務員推介既。賣相係紅噹噹,食落酸酸地幾開胃,但個人認為紅菜頭同蘋果一定要一齊食先好食,可能因為我未食過紅菜頭,覺得就咁食佢好似會怪怪地,另外有d應該係一粒粒既藜麥撈埋一齊,增加口感。之後叫左個mela脆炸香辣單骨雞翼,香脆可口,但唔會覺得太肥膩,不過可能因為單骨嘅關係會比較細隻。主菜就叫左意大利煙腩 自家製長通粉,個汁非常出色,食到奶蛋黃既味道,而長通粉就比較硬身,如果可以淋多少少就prefect。送既食品我地要左海鮮拼盤,份量兩個人食岩岩好,本身以為送既未必好好食,但樣樣野都好鮮,特別係啲蜆,食落好新鮮。魷魚都幾彈牙,魚排又無overcooked,煮得岩岩好熟透,感覺滑嫩,再加多兩隻入味蝦,食得好滿足。之後我就叫左杯有9%酒精既Mojto,比我想像中易入口既,感覺清新。我朋友就叫左fruit punch

紅菜頭、蘋果  沙律

mela脆炸香辣單骨雞翼

意大利煙腩  自家製長通粉

Mojto

我朋友就叫左fruit punch,甜甜地好足料,d士多啤梨都食埋。
Sparkling  Fruit  Punch

2018-09-05
$245 (Dinner)
紅菜頭、蘋果  沙律
mela脆炸香辣單骨雞翼
意大利煙腩  自家製長通粉
Mojto
Sparkling  Fruit  Punch
2018-09-09 83 views
行經觀塘近牛頭方向一個小商場,發現呢間比較隱蔽嘅義大利西班牙小店🤭 雖然位於商場大堂中心部分,但有絕對嘅私隱度。呢個商場人流唔多但呢間餐廳竟然都座無虛席😯 幸好唔係假日,一到就能夠入座。坐底睇menu,可以跟courses 揀, Appetisers, Tapas, Pasta, Pizza, Risottos, Mains, Desserts , 每個course嘅食物種類都多,價錢又幾親民😁我同朋友order咗三個dish , 店員話宜家做緊promotion! 原來order滿$300 再送一客,食物係promotion menu上嘅四揀一, 我地揀咗甜品拼盤!😆第一個dish 我揀咗Caesar Salad with Soft Boiled Egg and Salmon😆 估唔到份量咁大,一定要同朋友share😁內容豐富,中間有一隻流心蛋☺️ 蛋汁撈埋新鮮菜同麵包糠好夾,食落感覺好fresh! 三文魚略嫌太濃味,但夾返清淡嘅菜同配料就啱啱好😊第二個dish 係Baked Baguette! 左邊係焗芝士蕃茄醬,配以長條法包😯 長條型法包可以沾好多醬食超美味! 濃濃芝士可以拉出絲

估唔到份量咁大,一定要同朋友share😁
三文魚略嫌太濃味,但夾返清淡嘅菜同配料就啱啱好😊

第二個dish 係Baked Baguette!
左邊係焗芝士蕃茄醬,配以長條法包😯
長條型法包可以沾好多醬食超美味!
濃濃芝士可以拉出絲捲住法包,香口得黎好夾清淡嘅包!
不過食呢個dish 要食得比較快, 因為芝士醬係趁熱食最為香口😁

及後揀咗 63。C Slow-cook chicken breast !
呢個dish 值得一讚啊! 雞肉經慢煮真係保留到嫩口!一D 都唔會覺得乾!
未陪旁邊嘅醬已經覺得超入味香口, 點埋旁邊嘅醬就更加特別😁

最後就係呢個promotion送嘅甜品拼盤🙌🏻
其實食咗三個dish 已經好飽,
幸好拼盤上四種甜品份量恰到好處唔算過分多!
甜品質素都唔錯,非常值👍🏻👍🏻

呢間餐廳嘅drinks都幾多種類!

飲品我地選咗
Honey Apple Cider Vinegar 同埋
Tequila Sunrise!

Apple Cider 係傳統嘅味加上果醋帶黎嘅略酸!
至於Tequila Sunrise 酒味都算濃烈!

整體黎講飲品價錢非常抵👍🏻

2018-09-06 97 views
本來尋日同女友去食午餐當慶祝生日,見到 openrice 大量好評心諗幾OK。點知位置十分難,係個商厦嘅地下 food court中間,而且又冇冷氣,當堂嚇左嚇。餐廳呈半開放式,其實啲位相當迫,一多人就好嘈,咩 mood都冇哂,仲要一枱痴住一枱,可能因為要招待多d人掛。 服務員既態度亦相當差,全程黑面,很差劣。至於午餐方面還算可以,叫左個南瓜海蝦 risotto同沙律。但已經冇心情品嚐同影相。總括而言,不要盡信咁多好評。

2018-09-04 98 views
平時成日去觀塘都唔知道呢度有一間咁樣嘅西餐廳,唔打唔撞走咗入去食,點知發覺執到寶😍同朋友叫咗個二人餐,四百幾蚊,都好多嘢食有餐湯前菜飲品同埋main course,價錢唔算平但係都幾抵!同朋友一人叫咗一杯無酒精既cocktail,杯嘢飲都幾大杯,唔會驚好快就飲晒,而且杯嘢飲入面有水果,淡淡果肉🙈我同朋友貪得意叫咗個藍芝士焗雞翼,因為未食過藍芝士😂😂本身好驚會食唔關唔鍾意,但其實都可以入口,而且雞翼焗到好脆,好食🤤意大利肉丸好juicy! ! 而且仲有好多茄汁同芝士,肉丸超大粒,好好口感😆本身唔鍾意食甜椒,但呢個燒春雞配嗰個甜椒醬唔會太重味,反而好Fresh😆重頭戲係呢塊22安士嘅豬扒!佢真係超厚超大塊!個Staff話佢係慢煮嘅,所以熟得啱啱好!而且22安士真係好大塊,啖啖肉咁塞入口真係好正😍
2018-08-20
$230 (Dinner)
餐廳環境簡單舒服,乾淨俐落。Sangria( White Wine) +Hkd34初嚐葡萄酒、白橙皮酒混少量Sprite汽感,再嚐開始滲出水果香包括香橙及青檸等清甜感,水果與葡萄酒的絕妙混合。Tequila Sunrise Hkd58熱帶水果的甜味道與龍舌蘭酒的微酸很搭調,熱烈清爽。+68轉套餐是日頭盤莎樂美腸油潤感足,沙津菜青脆爽甜,伴上黑醋醬帶點酸甜,開胃前菜。餐湯意料之外的驚喜,店內單點滿hkd300即送你一款美食,選了地中海式燴海鮮。地中海式燴海鮮滿滿一盆海鮮份量足料,內有蜆肉、魚扒、蝦、魷魚等,配上地中海式蕃茄醬燴,香濃惹味。莎樂美腸披薩 Hkd 136餐廳自家製薄餅皮超薄而脆,芝士餡多,夾住莎樂美腸、豬肉腸,面鋪黑橄欖、紫蘇,再以蕃茄醬墊底,香口而惹味。燴鴨肉手製闊麵 Hkd165自家製扁意粉爽滑彈牙煙韌,蛋黃香氣濃郁,醬汁稠密度適中,西班牙洋蔥混合鴨肉碎、再以鴨肝醬點綴,入口味道濃郁。整體來說,食物均自家制作,手藝出色,味道佳,服務迅速,環境舒服,星期一至四晚滿四百更送上一款食物,性價比高。

餐廳環境簡單舒服,乾淨俐落。

Sangria( White Wine) +Hkd34

Tequila Sunrise Hkd58

熱帶水果的甜味道與龍舌蘭酒的微酸很搭調,熱烈清爽。

+68轉套餐

是日頭盤