2018-10-06
我點諗都諗唔到,會去巧明街食意大利西班牙菜!巧明街對我黎講,太深刻!!!曾經係哩到返過幾份工,有d返九點放凌晨兩三點,有d返咗一個月,成個月返九點放十一點,一返工就忙到連早餐午餐都無時間食,夜晚十一點先有時間開飯,足足一個月都係噤!難忘!係腦海中一個痛苦記憶嘅地方食意大利西班牙菜,感覺好特別!自從去過澳門法蘭度食過燒乳豬,一試難忘,見到 Menu 上有西班牙式烤焗乳豬,即刻點一份。另外,點咗一打新鮮生蠔,西班牙海鮮飯,藍芝士焗脆炸單骨雞翼,低溫慢煮羊架,意大利煙腩白菌芝士長通粉。食西餐,如果唔點餐湯,總係感覺有所欠缺,所以點咗客黑松露湯,龍蝦湯同南瓜湯。黑松露湯發出黑松露味,湯夠濃郁,滿意新鮮生蠔雖然size比較細,但勝在夠滑,我唔中意落檸檬汁,中意咩都唔落,或者黑椒茄汁,總覺得檸檬汁同生蠔好唔多夾。每個人口味唔同,藍芝士單骨雞翼一上枱,個個話臭,但我一d都唔覺臭喎,好香喎!而且外脆內軟,單睇外相已經知道好味,唔錯。西班牙海鮮飯嘅蜆肉夠鮮嫩,飯粒口感比較軟糯,配料亦都唔少,海鮮配料都好新鮮,而眼前嘅海鮮飯味道香濃。滿意x2。低溫慢煮羊架,外相好似未熟,原來只係錯覺,食落就知熟嘅,羊架騷
巧明街對我黎講,太深刻!!!
係腦海中一個痛苦記憶嘅地方食意大利西班牙菜,感覺好特別!
黑松露湯發出黑松露味,湯夠濃郁,滿意
低溫慢煮羊架,外相好似未熟,原來只係錯覺,食落就知熟嘅,羊架騷味唔強烈,而且無加太多醃料醃制,但係當點咗香草醬,味道提升不少。
最期待嘅烤焗乳豬出場啦!今次嘅乳豬又有另一番風味,乳豬皮唔係脆嘅口感,乳豬肉極幼嫩,有入口即溶感覺,唔洗點黑松露汁已經好好食,而提供嘅黑松露汁同蘋果醬,我自己感覺點咗蘋果醬好食d,不竟我都係中意食甜嘅口味。
食到太飽,無位放甜品添!