今朝去買早餐外賣.見佢個收銀唔知行咗去邊,等咗一陣,見到有部外賣機,就自己篤.篤完等啫八達通嘅時候見到收銀幫個男人落緊外賣,而我已經出緊外賣單張飛佢都未落完單. 等咗15min,我去問外賣有未,佢話我12 號,仲有一張單喺我前面.繼續等. 卒之叫 11號,竟然係頭先個男人.我等多幾分鐘,再問收銀有未,佢話等多陣.我問佢點解頭先我落完單俾埋錢先,都遲過個男人. 佢完全漠視呢條問題. 無答過,扮忙 (其實無乜客,唔知忙乜). 卒之係 20 分鐘 之後 先至出到我個早餐!!! 一句唔好意思都無! 我只係喺商場樓上寫字樓返工,所以攞住外賣只係好短嘅路程.打開發覺隻紙杯俾碗面ang到凹晒,喺個缺口流晒啲嘢飲出嚟,成袋都係. 入面塊麵包當然報銷. 餐具,另外盒炒蛋,全部浸晒.已經因為遲出餐少咗時間食早餐,仲要抹檯,走去洗手盤搞一輪先有得食. 當然食物麻麻,個炒蛋多油多到可以再炒多碟菜. 以前試過堂食一次,都知道麻麻地. 今次貪方便,諗住俾多次機會. 以後寧願7仔買個包都唔會幫襯.
今朝去買早餐外賣.

繼續等. 卒之叫 11號,竟然係頭先個男人.
我等多幾分鐘,再問收銀有未,佢話等多陣.

卒之係 20 分鐘 之後
先至出到我個早餐!!! 一句唔好意思都無!

我只係喺商場樓上寫字樓返工,所以攞住外賣只係好短嘅路程.

入面塊麵包當然報銷. 餐具,另外盒炒蛋,全部浸晒.

當然食物麻麻,個炒蛋多油多到可以再炒多碟菜.

以後寧願7仔買個包都唔會幫襯.
2021-06-24
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$33 (Breakfast)
2021-05-30 231 views
每次經過都見有不少人在內用餐或等候外賣,生意不錯。其實餐飲選擇不多,主打的黯然銷魂飯我吃的那次义燒過瘦,但奶茶是好飲的。衞生及服務態度有進步空間,尤其衞生,見廚房工作人員戴了手套拿多士又去做其他工序,其實覺得戴手套工作是最不衛生,除非只做一種工序或者是常換手套,但常換手套又不環保🙄 真是眼不見為乾淨😬
2021-04-06 517 views
放假梗係要早啲起身享受一下美味嘅早餐,同老公出咗旺角食個敏華再行街街今次叫咗清雞湯忌廉火腿通粉,再加支牛奶,本身見到牛奶要$14都唔係咁想叫覺得唔係咁值,而原來跟餐只係加$3😍😍維記支裝奶正!真心推介鮮奶配早餐一流嘅配搭本身以為佢係一個套餐,原來自己叫錯咗淨係通粉,下次叫番佢個套餐,有得跟埋個煎蛋同埋多士,佢個清雞湯簡簡單單冇咁重味精所以我都幾鍾意,同埋用返正常C字型嘅通粉😍my favourite ~

2021-04-01
昨天去了這間敏華發覺食物質素同之前相差很遠,榨菜肉絲雞翼湯米平時個湯底好好飲的,但是昨天的湯底淡而無味,米粉也比其他敏華相同的湯米少了一半。我敢肯定廚房師傅一定轉了人,食物質素差了很多😣服務也很差,門口排晒長龍,裏面有人走但係啲夥計都慢吞吞唔願執枱個個死下死下咁,難為喺外邊等啲人真係等鬼死😡咁多間文華呢班都算做得最差了👎👎👎最後最離譜就係好多烏蠅在舖頭裏面飛來飛去10分滋擾🤬
咁多間文華呢班都算做得最差了👎👎👎
最後最離譜就係好多烏蠅在舖頭裏面飛來飛去10分滋擾🤬
2021-02-17 586 views
今日出咗花墟行下,行之前過咗嚟新世紀呢邊搵食,見到有敏華喎,就乖乖地排隊入去嘆返個暗然銷魂飯⋯同媽咪兩個人,叫咗一個黯然銷魂飯,一個西多士。佢個暗然銷魂飯真係冇得輸,濃邊半肥瘦叉燒,再加流心蛋⋯首先整穿個流心蛋,再將飯同自家調味頭抽混為一體,簡直冇得頂!厚切叉燒,咬落仲好juicy,好滿足👍🏻我哋仲叫咗個西多士,講真個西多士真係麻麻,好油,仲有少少油益味😣另外,呢度嘅奶茶亦都唔錯,香濃之餘,口感幼滑,正合我口味!整體嚟講,呢度個黯然銷魂飯同埋杯奶茶真係必叫之選!

黯然銷魂飯

西多士
另外,呢度嘅奶茶亦都唔錯,香濃之餘,口感幼滑,正合我口味!

整體嚟講,呢度個黯然銷魂飯同埋杯奶茶真係必叫之選!
Type of Meal
Tea
黯然銷魂飯
2020-12-27 412 views
貪方便去酒店門口間敏華食早餐,叫左個沙茶公仔麵配多士滑蛋。成個餐冇樣好食。滑蛋有腥味,難以形容,係唔應該存在於蛋的味道!公仔麵...唉唔想再形容啦。😢個多士係我唯一的救贖,普通的味道已經救返我條脷🤢呢d令人印象咁深刻的味道歡迎各位勇者去嘗試下!
貪方便去酒店門口間敏華食早餐,叫左個沙茶公仔麵配多士滑蛋。
公仔麵...唉唔想再形容啦。😢
個多士係我唯一的救贖,普通的味道已經救返我條脷🤢
呢d令人印象咁深刻的味道歡迎各位勇者去嘗試下!
2020-12-27
15 Minutes (Dine In)
$37 (Breakfast)
2020-12-27 282 views
去完staycation 後,諗住喺附近嘅餐廳食個靚早餐,點知叫左普通嘅早餐都好難食。首先炒蛋有鹹魚味,仲腥腥地。然後忌廉湯通粉冇忌廉味,反而有鹹魚味。🤮🤮🤮最後,冇諗過佢個腸仔只係白烚,一啲誠意都冇。真係冇諗過,一間連鎖集團嘅冰室,會有如此水準🤯
最後,冇諗過佢個腸仔只係白烚,一啲誠意都冇。
真係冇諗過,一間連鎖集團嘅冰室,會有如此水準🤯
Staycation完諗住就近食個早餐,就去咗酒店商場嘅呢間茶餐廳。見住咁多人排隊諗住實冇死喇,入到去先知中伏。叫咗個最普通嘅火腿通炒蛋多士早餐,成個餐入邊全部野都好L難食🤮滑蛋有鹹魚味,腥既🤢忌廉湯通粉又係鹹魚味🤢條腸仔白烚既,仲要烚到甩晒色🤢四個人叫咗四個餐,四個餐都咁L難食🤮🤮連鎖式茶餐廳來講呢個檔都算極品🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
滑蛋有鹹魚味,腥既🤢
忌廉湯通粉又係鹹魚味🤢
條腸仔白烚既,仲要烚到甩晒色🤢
2020-12-27
15 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2020-12-06 211 views
茶走唔夠味,只有一小小杯的煉奶,要求多些煉奶,態度差極,不停講要加錢才可。不是錢的問題,而是態度,彷彿在騙取煉奶,當你好似賊一樣。幫襯300多元,難道貪你$1的煉奶。
不是錢的問題,而是態度,彷彿在騙取煉奶,當你好似賊一樣。
幫襯300多元,難道貪你$1的煉奶。
2020-12-06
$150 (Lunch)
2020-11-24 188 views
早上9點49分取外賣,禮貌地向收銀阿姐720-4610,說出外賣單號k01,收銀阿姐只顧㩒手提電話,然後我再同阿姐講,阿姐再施施然望下我,我再說出單號,姐終於放低手提電話去睇下,然後問我個餐食乜,我答完佢,佢再問我單號,然後我同阿姐講,我已經講咗幾次單號,阿姐再用極差嘅態度話我講嘢细聲,㝘忍吾住問左句究竟係我講野細聲定係你根本冇聽我講嘢掛住玩電話,個阿姐大大聲喺餐廳話我好眉好貌,咁冇禮貌 ((大佬我真係黑人問號))買個早餐都要受氣,幾好食都冇用 一定冇下次 有呢啲員工公司多得佢唔少!!!
2020-11-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-09-08 533 views
昨天早上 約十 點多 我們一行兩人 到新世紀敏華餐廳吃早餐, 我們二人被安排坐在 人貼人的 二人座位 ,後來我問一位阿姐 為何被安排坐在 貼著人家手臂的座位, 因為當時其實還有其他坐位可安排,她態度非常惡劣 回話說我們有擋板, 有什麼問題呀 !這 家餐廳的員工 態度一直都是 為人詬病, 食物質素差, 其實人客來光顧 不是要來看晚娘的面口。 像這等茶餐廳客人 都是匆匆忙忙 吃完就走, 也不是需要什麼高檔 的服務質素, 但 這裏的員工態度實在非常惡劣, 那塊所謂的擋板, 就只是做個樣子而已。 在這疫情下 整個餐廳都安排坐得密密麻麻, 個人衛生故然 要管好, 但控制人流也是餐廳的責任, 食物差再加上如晚娘的面口的服務態度, 一定不會再來。
2020-07-02 642 views
今日去這茶餐廳食早餐,平日上午約九點半都好多人食,坐滿,要等位,等候期間個收銀員同我們量體溫,好有禮貌,遂個同我們講早晨,等了一會,終於有位,叫了三個B5火腿通拼炒蛋多士,另外仲叫了個B10 沙牛麵拼炒蛋多士,落order時個男人態度唔多好,無禮貌,好晦氣咁,問佢攞水,又唔應人,都唔知佢聽不聽到,之後再問另一個阿姐,我話同咗個男人講要水唔知佢聽唔聽到,個阿姐話攞緊啦(態度又係唔好🙄)講返食物,個通粉D湯多過D通粉,但個湯味道ok,個炒蛋唔夠滑,個麵包也尚算軟熟,個牛肉唔韌,食物整體來講ok,但部分職員服務態度唔多好,扣分.
如果以食物來計唔難食但係食物名就真係可以 用食神入面嘅對白同佢講义飯就叉飯啦 乜嘢暗然銷魂飯加多隻荷包蛋頂籠埋22蚊一碗唔好懶有型啦靚仔佢哋嘅招牌菜黯然銷魂飯仲要有張紙教你食作為周星馳迷嘅我 絕對不能不試只可惜嚟到嘅時候大失所望四個大字遠離水準睇下張相就係一碟叉蛋飯一啲誠意都冇最少加條油菜而且叉燒味道偏鹹 質地亦都偏硬黯然銷魂飯嘅叉燒 應該係要用內力打斷曬啲筋硬到咁 點可以用呢個名抄人哋個名 都要認真去製作呢個飯買到六十幾蚊我覺得有啲唔抵只係能夠飽肚一啲驚喜都冇仲叫咗其他餐 不過都係冇乜驚喜所以唔寫咁多希望你哋有所改善 整個真真正正嘅黯然銷魂飯出嚟
如果以食物來計唔難食

只係能夠飽肚一啲驚喜都冇

仲叫咗其他餐 不過都係冇乜驚喜所以唔寫咁多
希望你哋有所改善 整個真真正正嘅黯然銷魂飯出嚟
2020-06-13 373 views
去新世紀一田買完野,攰攰地想搵個地方坐下飲番杯奶茶,睇吓水牌樓下有間敏華冰室,就搭lift落地下飲杯野順便坐番陣。餐廳人流快來快去,唔駛等好耐已經有位,排隊時見到新鮮蛋撻出爐啊,所以同男友一人一隻。蛋撻有分蛋白同埋蛋黃酥皮,我揀蛋白,上枱熱辣辣,蛋白味香,酥皮都OK,但就唔夠鬆化同埋個底有啲overcooked.另外叫咗個咖咉多士,呢個就真係極度失望,之前明明試過好好食,點知今次上枱個多士只係微暖,當然咁嘅情況下塊厚身牛油就做溶唔到,搞到兩樣嘢好似分開食咁,完全係失晒水準!奶茶依然盛載喺厚厚嘅杯身入邊,既香且滑,但真係太細杯,有啲唔係嘅夠喉!

2020-06-13
2020-05-01 505 views
同老公去花墟拍拖行吓街,順便買個盆栽點綴一下,行到MOKO附近有啲攰,就走去睇吓附近有咩食.一上完電梯就見到文華冰廳,唔使諗就直接入去。茶餐廳裝修明亮,乾淨企理,冇論廳面同廚房內嘅櫃都貼好用具分類,雖然係半開放式嘅廚房,但就算你坐近吧枱嘅卡位,都絕對冇油煙味,值得一讚!食物方面,見到咖咉多士上枱就已經流口水🤤,一開4份,每份夾住一小片厚身嘅牛油,配上甜度剛好嘅咖咉醬,再呷一口黑白淡奶杯嘅香滑奶茶,悠閑又享受嘅感覺!另外仲叫咗個鹹牛肉蛋治,因為太肚餓,見到已經秒速食晒唔記得影相,呢度食物分量唔算大但味道唔錯,見到佢有個暗然叉燒飯,下次行完街又來試吓先!