樓面同事係咪以為自己好巴閉?諗住支持黃店一入到舖頭,一個客都冇,心諗可能午市無人食姐個樓面 末坐低說話已經命令式,已經唔係要你好聲好氣,但都唔係咁做野囉連基本嘅禮貌都冇,好似入黎就要受你氣?一定會叫晒身邊啲朋友唔會再幫襯!老闆 希望你可以注意下員工特別係樓面嘅服務態度!
樓面同事係咪以為自己好巴閉?
諗住支持黃店
一入到舖頭,一個客都冇,
心諗可能午市無人食姐
樓面 末坐低說話已經命令式,
已經唔係要你好聲好氣,但都唔係咁做野囉
連基本嘅禮貌都冇,
好似入黎就要受你氣?
一定會叫晒身邊啲朋友唔會再幫襯!

老闆 希望你可以注意下員工特別係樓面嘅服務態度!
2021-08-05
Lunch
今日心血來潮好想食拉麵 聽聞元朗有一間隱世拉麵小店我即刻二話不說出發去試下先 餐廳鋪面雖細 但都算整齊舒服唯獨最可惜嘅喺 店舖門口較近渠口 所以好多小蚊子圍住店舖 一開門就會飛哂入店 眼見店員好忙 長期都要拎住蚊拍捉蚊😅。限定穩-鰹魚豚骨湯(HK$95)湯底味濃 鰹魚味不算突出 麵質軟硬適中 唯一失色就喺比較油膩🧐。雞軟骨餃子(HK$32)雞軟骨餃子吾喺太食到雞軟骨😲外皮香脆 味道還可以 不過不失 。食物:5/10價錢:6/10環境:5/10。麺屋·隠元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖
今日心血來潮好想食拉麵 聽聞元朗有一間隱世拉麵小店
我即刻二話不說出發去試下先 餐廳鋪面雖細 但都算整齊舒服
唯獨最可惜嘅喺 店舖門口較近渠口
所以好多小蚊子圍住店舖 一開門就會飛哂入店
眼見店員好忙 長期都要拎住蚊拍捉蚊😅

限定穩-鰹魚豚骨湯(HK$95)
湯底味濃 鰹魚味不算突出
麵質軟硬適中 唯一失色就喺比較油膩🧐

雞軟骨餃子(HK$32)
雞軟骨餃子吾喺太食到雞軟骨😲
外皮香脆 味道還可以 不過不失

食物:5/10
價錢:6/10
環境:5/10

麺屋·隠
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖

2021-07-03 603 views
生日去元朗行街,想食拉麵,google一search就揾到呢間,見係黃店又無負評,就滿心歡喜咁去試,點知…去到門口,唔知係咪因為近臭渠,勁多蟲仔飛黎飛去,店員每隔一陣就會拎電蚊拍 橫掃千軍 殺蟲,而進食既上空都無蟲,所以決定照去馬,試一試。 我就叫咗黑隱,姐係黑蒜湯底。湯: 我習慣食拉麵之前都會先索下個湯既香味,之後再飲一啖湯。呢個湯聞落去係無乜氣味,跟住一飲落去,我就知中伏了!淡而無味,味道就係滾水加一層厚厚既黑蒜油,仲要黑蒜味唔突出。如果要比較,幾$一包既出前一丁隻黑蒜麵會更好食。麵:冇鹼水味,唔掛湯,口感一般,無麥味。叉燒: 正正常常。環境:除左勁多飛蟲外,另一個大問題係唔夠冷氣,就咁坐係到都出汗

去到門口,唔知係咪因為近臭渠,勁多蟲仔飛黎飛去

我就叫咗黑隱,姐係黑蒜湯底。

湯:
我習慣食拉麵之前都會先索下個湯既香味,之後再飲一啖湯。

如果要比較,幾$一包既出前一丁隻黑蒜麵會更好食。

麵:
冇鹼水味,唔掛湯,口感一般,無麥味。

叉燒:
正正常常。

環境:
除左勁多飛蟲外,另一個大問題係唔夠冷氣,就咁坐係到都出汗

黑隱
2021-06-30
Celebration
Birthday
2021-06-21 472 views
赤隱辣肉球不是很辣 湯底味道也不是太濃相對黑隱黑蒜味香濃面質幼細 食落冇咁粉雞軟骨餃子不太吃到雞軟骨😂味道正常是白菜豬肉餃的味道勝在夠熱辣辣脆卜卜$88一碗 性價比一般
赤隱辣肉球不是很辣
味道正常是白菜豬肉餃的味道
勝在夠熱辣辣脆卜卜
$88一碗 性價比一般
2021-06-09 554 views
趁着假期的好天氣,便與老婆寶寶相約好到郊區行山,完結後便選擇在同區吃個拉麵填飽肚子,於網上搜尋時留意到此間拉麵店好評眾多,評論更全是盛讚的留言,因而便吸引了我倆到此品嚐一番。黑隱黑隱是老婆寶寶點選的,也就是黑蒜油豚骨湯拉麵,其湯底色澤啡黑,配料有叉燒、大量木耳和蔥粒,我小嚐了一口湯底,口感黏度較高,且黑蒜油的味道很是濃郁,而其餘部分沒有品嚐就不作評論了。限定隱我點選了鰹魚豚骨湯拉麵,它是屬於季節限定的款式。湯底飲用時味道濃郁鹹香,魚和豬的香氣皆出眾相配,鮮味十足。麵條方面煮製時間恰到好處,口感煙韌微硬,爽彈順滑。配料用上黑木耳、叉燒、溏心蛋,黑木耳和叉燒入口均比較軟腍,而且溫度已經冷卻,或許是因浸製時間過久,但幸而沒有影響原有味道,黑木耳仍舊清香鮮美,叉燒亦肉味濃郁。溏心蛋原本已是附有一隻,但因我對其較為喜愛,所以額外又再點取了一件,師傅把雞蛋製得色澤橙紅,並且呈現流心狀態,食用時嫩滑稠密,蛋味香濃。燒豬軟骨豬軟骨外層燒得金黃富有光澤,師傅再將其灑上白芝麻作點綴調味,入口時表層肉質軟腍滑嫩,近乎即化,並且散發肉香,而內裏的軟骨則嚼勁十足,結實爽脆。蒲燒鰻魚串鰻魚串奉上時已香氣撲鼻,而外
黑隱
燒豬軟骨
蒲燒鰻魚串
鰻魚串奉上時已香氣撲鼻,而外層同樣可見是用上白芝麻作為點綴,食用時鰻魚味道出眾,鮮香帶甜的醬汁亦調配得恰到好處,口感緊緻綿軟,甘香滑溜,整體甚為出色。

總結而言,餐廳裝潢環境富有特色,設計甚具日本風格。食材方面用料新鮮,師傅製作專業用心,味道亦可口出色,絕對是一所會再次支持光顧的拉麵店。
2021-05-11 873 views
📍麵屋。隱 最近終於有時間去吃了這家在名單排了很久的店,然後我隔了一星期左右今天就二訪,可想而知,味道之不錯,覺得可以跟x蘭分手了😂🔸赤隱 🌶️🍜+🍚+🥚辣肉球加入豚骨湯底真的好香,我在吃前都會先喝一兩匙,喜歡這個有點彈牙的拉麵口感,叉燒煮到軟爛稍微肥膩了些。然後這裡也有白飯可以加點,是煮得偏乾身的粒粒白米飯,吃完拉麵後加進去是常識吧?🤣溏心蛋也很好吃,我是只愛吃這種煮法又沒腥味的蛋黃。下面兩款都是媽咪在吃,我只試了一口🔸白隱🐷🍜湯底很香濃,基本配菜類/湯底濃度/麵的硬度都可以自由選擇。🔸芫茜。隱🍜🍀青BB的湯底,加了磨成蓉的芫茜(香菜),味道沒有完全蓋過豚骨湯底,剛好不會喧賓奪主。💲Hkd 88 + 15 + 10 / 72 / (..🍀忘了)🏡元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖
📍麵屋。隱

🔸赤隱 🌶️🍜+🍚+🥚
溏心蛋也很好吃,我是只愛吃這種煮法又沒腥味的蛋黃。

下面兩款都是媽咪在吃,我只試了一口
🔸白隱🐷🍜
湯底很香濃,基本配菜類/湯底濃度/麵的硬度都可以自由選擇。
🔸芫茜。隱🍜🍀

🏡元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖

2021-05-02 648 views
難得朋友有想食嘅拉麵店,一於襯放假就入元朗國搵食。位於小巷入面嘅拉麵店,仲要叫「隱」,店名同店舖嘅位置非常匹配 雖然位置比較偏,但絕對唔係無人識,我哋都等咗一陣先有位。依度好有日本風味,可以自己揀麵嘅軟硬程度,又可以揀湯嘅濃淡程度,啱哂我依啲超怕食到好口喝又勁咸嘅拉麵嘅人,真係有種去咗日本嘅感覺!我哋剛剛好叫咗一碗黑隱、一碗白隱,兩碗拉麵都幾出色。白隱係豬骨湯底;黑隱就係加入咗黑蒜係豬骨湯入面,味道啱啱好,唔會過咸過濃。出色!而最加分係塊叉燒非常好食,超淋超入味!誠意推薦各位追加多一份,甚至兩份,都一定會食得哂! 雞軟骨餃子見每一枱都有叫,我哋都唔執輸跟住叫,都無令我哋失望。雞肉加上雞軟骨作餡料,比起普通餃子多一分咬口,不錯不錯不過最令我哋深刻嘅都係拉麵跟埋嘅豚肉,有機會都一定就為塊叉燒再幫襯!
雖然位置比較偏,但絕對唔係無人識,我哋都等咗一陣先有位。

雞軟骨餃子

2021-04-25
Dinner
雞軟骨餃子
2021-04-08 764 views
這間拉麵店位於小巷子內 店如其名 很容易被旁邊的店舖遮蓋而被忽略 這裡的裝修以木色為主調 拉麵只供應四款口味🍜限定隱是鰹魚湯底 湯感雖較濃稠厚身 卻不會太油膩或過鹹 富有鰹魚獨特香氣 黑隱則以黑蒜油為賣點 黑蒜味和鹹度亦很適中😋.客人可根據個人喜好選擇麵條軟硬度和湯底濃度 除拉麵外 這兒有其他拉麵店較少供應的雞軟骨餃子 口感爽脆很有嚼勁 雖然小店座位不多 但勝在拉麵質素高而且帶有日本風味 加上是黃色小店 當然值得多多支持😌
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
2021-03-28 555 views
趁假期相約朋友去搵食,試得太多米線、車仔麵類既店鋪,今次試下拉麵,但香港既拉麵普遍貴夾水準低,所以本著一試無妨既心態去食,自然唔會有太大落差。餐紙有寫過既痕跡,我以為係上一手用過,諗住換過張先發現呢間店咁環保,會不斷重用餐紙。好彩係餐紙,如果其他嘢就怕怕。赤隱 $88- 湯底好惹味,初時食落會覺得唔夠味,越食越辣- 叉燒好有日本Feel,口感一流- 荀、木耳作為配菜,同湯底好夾,富有咬口店員見我咃無嗌嘢飲,會奉上凍水俾我哋,相當貼心。
好彩係餐紙,如果其他嘢就怕怕。
赤隱

赤隱 $88
- 湯底好惹味,初時食落會覺得唔夠味,越食越辣
- 叉燒好有日本Feel,口感一流
- 荀、木耳作為配菜,同湯底好夾,富有咬口

店員見我咃無嗌嘢飲,會奉上凍水俾我哋,相當貼心。
2021-03-12 584 views
本身住屯門,試過幾間嘅拉面實在一般,經拉麵群組介紹屯元天有咩好食拉麵,不少人介紹穩。今日要落元朗,當然要去試試。一點幾唔駛等位超開心。見到meun 介紹限定穩,唔駛考慮緊係試限定。鰹魚湯好飲,我叫嘅係正常濃度,好飲,麵質亦唔錯,溫泉蛋香。叉燒香,唯一係覺得林身咗d,呢個係我個人問題。睇到有評語話店員態度一般,我真係唔覺,希望幫到佢地平反。總括係好食嘅,我唔係咩食家,但口味算係接近係日本食到嘅拉麵感覺,起碼比咁嘅價錢係覺得值。
今日要落元朗,當然要去試試。一點幾唔駛等位超開心。
睇到有評語話店員態度一般,我真係唔覺,希望幫到佢地平反。
限定穩
限定穩
2021-02-01 1050 views
元朗覓食第一站有諗過會唔會好多人排隊,到左都係等下張枱就入得👍可能因為已經三點😂拉面係有兩塊叉燒,仲有得揀湯底濃度+面既軟硬度+(呢樣幾好)要or不要蒜/蔥/筍/木耳1。 黑隱 黑蒜油豚骨湯😋😋*正常濃度+軟面+蒜+蔥*如果揀濃湯應該會再好食啲*軟面口感岩岩好,面都幾掛湯👍*叉燒比較淋2。限定隱 鰹魚豚骨湯😋😋😋*正常濃度+正常面+蒜+蔥+木耳*呢個濃度岩岩好,比黑蒜油更入味,仲好香添,可惜唔係我個碗*糖心蛋幾靚,好食👍*另加兩塊叉燒另上,無預先放入湯既淋,口感好啲
元朗覓食第一站

1。 黑隱 黑蒜油豚骨湯😋😋
*正常濃度+軟面+蒜+蔥
*如果揀濃湯應該會再好食啲
*軟面口感岩岩好,面都幾掛湯👍
*叉燒比較淋

2。限定隱 鰹魚豚骨湯😋😋😋
*正常濃度+正常面+蒜+蔥+木耳
*呢個濃度岩岩好,比黑蒜油更入味,仲好香添,可惜唔係我個碗
*糖心蛋幾靚,好食👍
*另加兩塊叉燒另上,無預先放入湯既淋,口感好啲
  • 限定隱
2021-01-03 946 views
小區都有好多好高質素嘅拉麵店😋😋呢間係我暫時食過數一數二好食嘅拉麵店🥰🥰主打豚骨拉麵-📌白隱 $72呢款係豚骨濃湯 濃到湯底起咗層膠質好杰身😍愛蒜之人表示要加🧄🧄令到湯底再昇華😍😍味道更香濃 拉麵配料係包咗兩塊叉燒(肥瘦適中 但係偏細塊)蔥 筍同木耳 可按個人口味調節 或者加錢要流心蛋/紫菜等配料🥰🥰都幾flexible👍🏼👍🏼 麵嘅粗幼適中 算係幾容易掛湯 但唔會太幼好易索晒湯變糊仔咁怪😅 以呢個價錢我覺得係幾抵食食得飽😋😋(但唔好期望分量多 男仔可能都要加麵/加飯食先飽😆😆)雖然位於小區 但我都會想再幫襯😇
📌白隱 $72
呢款係豚骨濃湯 濃到湯底起咗層膠質好杰身😍
愛蒜之人表示要加🧄🧄令到湯底再昇華😍😍味道更香濃
2021-01-01 525 views
😙白隱 $68今次特登去元朗,唔識路,於是想上網搵嘢食,搵到呢間小店,想試吓呢度嘅拉麵係點呢!我好少去食拉麵,所以唔識點評價好食定唔好食。但係我覺得佢都算唔錯,正路啦,有得俾我哋揀麵嘅硬度、湯嘅濃淡、要唔要蔥之類嘅配料!我覺得味道唔錯,但湯底唔算特別,就正正常常唔難食不過不失咁啦!我覺得叉燒比嘅份量都幾多,都幾嫩,但唔算太重味,同埋佢可以嗌多蔥,我真係好鍾意食蔥啊!總括而言,我覺得都OK嘅,如果經過呢邊其實都好多餐廳選擇,呢間座位唔算多,不過都幾有風味,而且只收現金請大家多多留意!
😙白隱 $68

2020-12-30
$70 (Lunch)
2020-12-11 752 views
雖然本身想試基本嘅白隱-豚骨湯 但見到限定隱係鰹魚豚骨湯又好吸引就叫左鰹魚豚骨湯💛限定隱-鰹魚豚骨湯 $95 個湯好濃但又唔會太鹹係有少少油膩,不過都幾正 同埋個湯夠晒熱,呢個好加分👍🏻👍🏻👍🏻另外小食叫左日式煎餃同鰻魚串💛日式煎餃 $32個煎餃就咁食就普普通通,但個汁不得了🤣 好好味好襯,好味到我想打包個汁走👍🏻👍🏻💛蒲燒鰻魚串 $65 個鰻魚好肥美🤤燒得都好香,都推介👍🏻👍🏻👍🏻
雖然本身想試基本嘅白隱-豚骨湯
但見到限定隱係鰹魚豚骨湯又好吸引就叫左鰹魚豚骨湯

💛限定隱-鰹魚豚骨湯 $95

另外小食叫左日式煎餃同鰻魚串
💛日式煎餃 $32

日式煎餃

💛蒲燒鰻魚串 $65
個鰻魚好肥美🤤燒得都好香,都推介👍🏻👍🏻👍🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
日式煎餃
2020-12-06 540 views
元朗係美食集中地 今日有少少涼意想食返碗熱辣辣拉麵🍜就黎到元朗尋找一間拉麵店見到呢間「隱」價錢合理又唔洗排隊就入去試下湯底口味選擇很多 有「白隱」「黑隱」「赤隱」仲有一個叫「限定隱」今日限定隱係鰹魚豚骨 就試一試!店內裝飾都好靚 好似去左日本🇯🇵等野食過程都聞到陣陣拉麵香氣黎到啦~一睇就知係好香濃既湯底 叉燒大大塊好吸引 仲有我最愛的木耳絲❤️我叫左硬麵 口感唔錯 如果麵再幼一點更好濃湯一口一口地吃 不知不覺已經食曬推介呢一間有日本風味的麵屋「隱」🍜
元朗係美食集中地
今日有少少涼意想食返碗熱辣辣拉麵🍜