2017-08-18 468 views
黑武骨沾麵 $78白武骨沾麵 $78兩個都係豚骨湯底 黑武骨有黑蒜添 而且比較濃味 佢個豚骨湯底比較濃郁 配上沾麵食會比較好食 但個人就覺得太濃 好咸😂 要加湯先食到😢😳 所以如無意外下次會叫返打麵算🤔啲麵都幾彈牙 仲有流心蛋 🤤我諗比較適合食濃味既人評分:6/10🌟
黑武骨沾麵 $78
評分:6/10🌟
白武骨沾麵
黑武骨沾麵
2017-06-15 779 views
拉麵店真係越來越多,但好唔好食真試過先知。因為每人口味未必一樣。呢間係日本都幾出名,今日想食拉麵,就黎左呢間試下。蕃茄豚肉湯拉麵,個茄都算濃,但最出色係佢個豚肉,入味夠“林”,未致入口即溶,但啖啖肉味入口滲到成個口都係豬味,正。加上有my favor流心蛋,唔錯。朋友飲嘅菠蘿特飲(無影相),佢話有菠蘿喎,我呢個香橙特飲,有星星椰果,少冰唔太甜又唔太淡,ok嘅。胡蔴菠菜沙律,唉然係小食,但真係好少。個菜夠爽。 特別推介,特濃香菌拉麵-岩戶山,都ok。最敗筆係無流心蛋,無紫菜。因為白湯款拉麵先有紫菜,唔同款先可能有流心蛋。加配要加錢。好在無加,因為都夠飽了,當然加紫菜可以,不過加錢就唔抵囉

胡蔴菠菜沙律,唉然係小食,但真係好少。個菜夠爽。

• 胡蔴菠菜沙律
  • 豚肉拉麵
2017-05-19 557 views
7時抵達店裡和朋友會面,店裡幾乎沒人。因為趕着去看五月天,所以只坐了半小時多一點就風風火火地結帳走人了。印象最深刻的是......我沒吃飽😂😂😂叉燒白蒜湯 + 黑蒜沾麵 + 炸雞 $27x
2017-04-02 672 views
如果想挑戰忍耐極限或增肥,此拉麵店絕對幫到你。第一次見有拉麵面嘅油係成半CM厚⋯每一條麵,每一條配菜,完完全全被油覆蓋。就連小食都係多油多到滴出來。抱歉,我不懂得欣賞⋯或許有人會喜歡油淋淋的拉麵,滑入口的口感。who know...此外,炸鱿魚不單多油,仲好厚粉,魷魚硬如擦子膠,能夠食完絕對係力的表現,可惜連男朋友都戰敗放棄。或許能成為傳承明將的後人,勇者或武士可前往挑戰。本女子並非大漢或忍者,所以我宣佈投降。各勇者'加油'!good luck!
黑蒜湯豚角拉麵
或許能成為傳承明將的後人,勇者或武士可前往挑戰。

$110 (Dinner)
2017-03-27 599 views
伏第一次寫食評 因為佢,冇下次。$210 2人晚上六至七點時間去。店內只有四、五枱客人,不需要等位。點了炸雞,黑叉燒及赤豚肉拉麵。首先 黑拉麵成層油係面又唔夠黑蒜油味叉燒很一般,最後咸到食唔哂,剩下一些拉麵。而赤拉麵夠辣味 ,可以一試最後個 炸雞 雖然芥末沙律醬幾開口幾好食但食到最後連埋椰菜絲撈埋雞食都好咸。完全不能接受全程 侍應放低完杯茶後 未有主動添茶。埋單$210,這價錢食得更好😵 我情願行遠少少食豚王好過

第一次寫食評 因為佢,冇下次。
$210 2人

晚上六至七點時間去。
店內只有四、五枱客人,不需要等位。

點了炸雞,黑叉燒及赤豚肉拉麵。
首先 黑拉麵成層油係面
又唔夠黑蒜油味
叉燒很一般,最後咸到食唔哂,剩下一些拉麵。
而赤拉麵夠辣味 ,可以一試
最後個 炸雞 雖然芥末沙律醬幾開口幾好食
但食到最後連埋椰菜絲撈埋雞食都好咸。
完全不能接受
全程 侍應放低完杯茶後 未有主動添茶。
埋單$210,這價錢食得更好😵
我情願行遠少少食豚王好過
2017-03-27
$210 (Dinner)
2017-02-26 580 views
自從旺角新世紀廣場翻新過後,吸引了許多不同元素的餐廳進駐。這間連鎖拉麵店,在很久以前也光顧過它的其他分店,而旺角這店門口掛著一大塊招牌,十分顯眼。內裡裝潢走向型格路線,以紅黑配搭為主,卡位居多,坐得頗舒服。餐廳亦同樣設有半開放式廚房,可欣賞到師傅的製麵過程。<白-叉燒>首先點選了一個店方獨創的極濃厚豬骨湯底,濃郁得來帶點油膩感。兩大片薄切叉燒嫩滑入味,溏心蛋色澤金黃,味道正常。麵條比平常吃到的略粗,質感軟腍。<赤-豚角煮>麵上鋪了一層油,稍為扣了一點分數。試了一口湯底,是濃厚的豚骨湯加上秘製辣油,辣而不嗆,加倍惹味。厚切豚角煮醃得非常軟腍入味,肉和脂肪的比例相若,入口即溶,比叉燒更美味。<武藏炸雞>剛炸起的雞件熱辣辣,雞肉嫩滑不乾身,配上芥末沙律醬和椰菜絲伴碟,中和膩感。
<白-叉燒>
白-叉燒
白-叉燒
<赤-豚角煮>
赤-豚角煮
<武藏炸雞>
武藏炸雞
2017-02-05
$110 (Lunch)
赤-豚角煮
2017-02-21 948 views
My love asked me out to have a walk during weekend to relieve a bit our stress and tiredness at workplace.After visiting flower market (we wanted a brand new flowerpot  for our lovely plant), it's already nightfall and getting dark in the sky, we started to feel starving after mission completed. We walked across the Prince Edward Road and arrived New Century Plaza. Both of us didn't have any ideas for good restaurants as we didn't visit there for ages...Once we got into the Plaza, one Japanese n

Once we got into the Plaza, one Japanese noodle restaurant caught our eyes after passing through few jewelry shops in ground floor.
Okay, we couldn't  wait anymore and just gave a try!
高菜叉燒炒飯, its amazing taste of the rice with BBQ pork could be such awesome! Portion was just for one but it's recommended.
武藏炸雞(配芥末莎律醬), this one was good with fresh chicken meat, mustard salad dressing was just perfect.
赤叉燒拉麵, my honey tried this out, soup could be more spicy as he's spicy fan. he added self-serve spicy sauce to fulfil his spicy expectation, overall it's delicious.
巨峰葡萄椰果特飲, it's not much surprise but great to seize our thirsty mouths.
We were contented with the meal.
2017-02-05
$100 (Dinner)
2017-02-11 355 views
我選豬骨湯底,我覺得偏鹹的,半碗份量;配料方面(一塊半肥瘦厚豚肉++半隻半熟蛋+少量蔥+一塊紫菜)$79(加一另計)厚豚肉煎得好香,油脂與肉剛剛好一半一半的,好邪惡, 拉麵湯底方面白武骨好香濃, 而拉麵夠彈牙, 都算幾好食既一碗拉麵,但湯底略微偏鹹了
我選豬骨湯底,我覺得偏鹹的,半碗份量;
2017-01-16
$90 (Lunch)
  • 白武士豚角煮
2017-01-28 2968 views
年半前跟朋友吃過一次,但不是這家分店,那時候覺得質素偏差,後來那家分店沒了,現在卻在我常駐的活動範圍裡開了一家,坐落在這個試圖把自己打造成高檔商場的地方,既然位置離我很近,姑且又看看它有沒有進步。可樂賣$12,何不點這個$15的熱情果椰果特飲,雖然是人造味道明顯的果汁,但並非討厭的葯水味,除了甜度有點高外,沒什麼大問題,向侍應多取冰塊加進去,偏甜問題立解。汽水平日就很常喝,多給三元買個新意也值得,而且我喜歡咬椰果。這道菜叫武蔵煎餃子,從名字可知餃子是煎出來,可是吃起來卻像是蒸煮而成,餃皮軟乎乎,沒有煎香的口感。餃子饀的味道不難吃,但就是太普通,怕是超市買到的餃子都比它有特色,餃子體積又偏小,感覺不划算。黑武骨叉燒拉麵以黑蒜油與豬骨結合作湯底,蒜味不突出,吃到底下才開始嘗到蒜味,豬骨湯的味道亦不鮮明,湯底味道雖然不差,但就是沒特色,喝下去也說不出個所以。叉燒也沒什麼特別好說,只有半熟蛋是出色,半熟狀態掌握得很好,蛋黃凝固成半汁半軟膏狀,這種狀態最能表達蛋黃的鮮甜與濃郁,軟膏狀的蛋黃輕輕黏過牙齒,口感讓人滿足。不過個人覺得雞蛋是後來放進去的配料,不屬於拉麵的一部份,所以整個拉麵給我的印象依
熱情果椰果特飲
武蔵煎餃子
黑武骨叉燒拉麵
黑武骨叉燒拉麵以黑蒜油與豬骨結合作湯底,蒜味不突出,吃到底下才開始嘗到蒜味,豬骨湯的味道亦不鮮明,湯底味道雖然不差,但就是沒特色,喝下去也說不出個所以。叉燒也沒什麼特別好說,只有半熟蛋是出色,半熟狀態掌握得很好,蛋黃凝固成半汁半軟膏狀,這種狀態最能表達蛋黃的鮮甜與濃郁,軟膏狀的蛋黃輕輕黏過牙齒,口感讓人滿足。不過個人覺得雞蛋是後來放進去的配料,不屬於拉麵的一部份,所以整個拉麵給我的印象依然是太普通。
白武骨豚角煮拉麵
白武骨豚角煮拉麵是純豬骨湯底拉麵,本以為黑武骨加入蒜油味道更濃,想不到這個反而濃一些,但說出色則談不上,但至少能讓我留下不錯的印象。
這種拉麵與我心目中的拉麵定義有些距離,它的口感比較像車仔麵中的油麵,彈性較高,其實不少拉麵店都用上這種拉麵,味道與質素沒問題,只是並非我所想要的品種。
豚角煮
這頓飯的主角非這片豚角煮莫屬,長長的一片,目測約一厘米厚,非常邪惡的是油膏部份比肉還要多,這種油脂分佈不濃郁不成話!這片肥肉看來是炆煮而成,味道帶着微微的甜,又軟又甜配合濃郁的油脂香,厚切的口感更突顯它的邪惡,食物不壞舌頭不愛!
辣油
最後也想說說桌上備着的辣油,辣油不夠辣也不香,不過喜歡裡面的蒜片,脆得很,我是挖出來當薯片吃了,哈。

再次光顧這品牌的拉麵店,感想是偶爾再來吃一碗白武骨豚角煮拉麵也不錯。這裡環境挺舒服,暗暗的氛圍讓人放鬆,雖然不是什麼特別的裝修,但是乾淨整齊已令人滿意。然而對其他食物完全提不起興趣,它的黑武骨做不好,對它的赤武骨更沒好感,因為赤武骨是以豬骨湯底加入辣油,桌上備着的辣油已是不香不辣。再說叉燒沒特色,順帶對它的豚肉不期待,這裡的小吃選擇又難得地十之八九都不吸引我,所以日後再來大概用不着翻餐牌,直接點白武骨豚角煮拉麵就是了。
2017-01-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$115.5
豚角煮
  • 半熟蛋
2016-12-06 913 views
上次在銅鑼灣店食過,覺得非常好味所以今次在旺角就帶朋友到旺角店品嚐,有好野當然要開心share啦今次點的都是白。豚角煮朋友就點黑。豚角煮其實湯底味道及拉麵都好,但與上次比較的話就覺得差了一點溫泉蛋的色澤欠一點,而且熟了點,而且切得凹凸不平。。。而重點豚角煮,今次肉比較多,不夠平肥瘦,今次瘦的比較多,但脂肪層都是咬下去時沒有油膩感,這是要讚的希望質素可以平均一點就更好
上次在銅鑼灣店食過,覺得非常好味

今次點的都是白。豚角煮
朋友就點黑。豚角煮
其實湯底味道及拉麵都好,但與上次比較的話就覺得差了一點

溫泉蛋的色澤欠一點,而且熟了點,而且切得凹凸不平。。。

希望質素可以平均一點就更好
2016-11-27
$79 (Dinner)
2016-11-20 605 views
今日去新世紀行街, 晚飯時間諗住搵個地方醫下肚, 比麵屋張poster吸引左, 就去試下日本風味拉麵, 最後叫左碗赤角拉麵, 辣味的, 碗麵黎到, 賣相幾好, 但舊䐁肉略嫌肥左D, 但肉質炆得好淋同好入味, 湯底夠香濃, 香辣十足, 麵質煙靭, 不錯, 整體Ok!
2016-11-18
Type of Meal
Dinner
2016-09-29 1106 views
今日約左舊同事食飯,佢帶我黎宜間日本餐廳之前都有食過, 不過就冇食過午餐set . 我點左細豚肉赤拉麵+ 薯餅set ,有汽水送豚肉拉麵普通, 份量小,不過湯底好味 薯餅有驚喜,脆而不油 $40幾蚊已經咁多野食 算係滿足 不過大食既人應該要叫其他set.
今日約左舊同事食飯,佢帶我黎宜間日本餐廳
之前都有食過, 不過就冇食過午餐set .
我點左細豚肉赤拉麵+ 薯餅set ,有汽水送
豚肉拉麵普通, 份量小,不過湯底好味
薯餅有驚喜,脆而不油
$40幾蚊已經咁多野食 算係滿足
不過大食既人應該要叫其他set.
2016-09-29
$50 (Lunch)
2016-08-07 1304 views
我一向都不喜歡食拉麵,反而,沾麵令我留下十分深刻的印象,從此拜服於日本人之製麵工藝。然而,這家可算是我吃過最難吃的日本麵屋。沾汁我選了黑蒜,朋友選了豚骨原味。兩碗沾汁都全是油和味精的味道。我完全吃不到黑蒜的香和甜,也沒有豚骨味。沾汁完全掛不上麵,比出前X丁更差。叉燒冷冰冰,非常薄,肥瘦不均,應有的肉汁和口感欠奉。沾麵不爽口,好像在吃漿糊一樣,而且份量很少。一個賣$78還要加一,我奉勸各位不要去浪費錢。難怪星期日晚市時段仍有不少空座。我和朋友發誓這一輩子都不要再去。

叉燒冷冰冰,非常薄,肥瘦不均,應有的肉汁和口感欠奉。
黑蒜味沾麵
2016-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2016-08-05 797 views
蕃茄拉麵: 蕃茄湯底好淡, 基本上無咩蕃茄味, 麵是普通的拉麵, 無咩特別, 有幾塊豬肉, 瘦的, 岩我, 有隻糖心蛋, 另有一舊薯茸, 但無味的=.=明太子滑蛋飯: 估唔到佢有MINI SIZE的飯, 岩哂我呢D 胃口不大的, 滑蛋夠滑, 加埋明太子咸咸地, 幾好味! 不過D 飯好似不是珍珠米, 同埋林左少少, 不過我中意食林PAT PAT的飯, HAHA炸魷魚鬚: D 炸漿有D 似KFC 辣雞果種, 好厚好油, 不過辣辣地又幾好味, 魷魚炸得剛剛好,唔會UN。
蕃茄拉麵:

明太子滑蛋飯:

炸魷魚鬚:

$85 (Dinner)
出面熱到好似焗爐咁,行兩步已經大汗搭細汗,忍唔住要入番商場涼冷氣。行行下又係晚餐時間,無乜胃口所以決定去麵屋武藏食拉麵,第二次嚟食,menu有唔同左。唔記得個名,新菜式,夏天最適合食沙律。沙律醬酸甜開胃,欣賞用了粟米同蔬菜片,令沙律更有口感。這次選了白武湯骨,豬骨湯香濃,拉麵彈滑,喜歡义燒肉質鮮嫩,配上糖心蛋,一碗拉麵的誕生。男友選了沾汁麵,原來這是最近新興的吃法,麵及麵汁分開,麵汁比一般湯底濃郁,味道更香濃。
2016-07-12
$120 (Dinner)
  • 白武士豚骨拉麵