今日超級忙碌,早上在灣仔開完一個會,lunch都未食又要趕去油麻地廣華醫院開會,完會已經四點幾,在附近搵嘢食時,突然想起位於彌敦道後街小巷嘅「麵屋神匠 (旺角)」(地址:旺角彌敦道562號地下B號舖),於是就衝咗過去食啦!麵店平日中午同夜晚都很多人來吃,幸好今日午後光臨,不用等位就可以入座,餐廳店面雖然不大,但座位依然寬敞,氣氛很舒適,日系佈置裝飾讓人感到放鬆,店員非常親切友善,讓我感到很受歡迎。另餐廳也提供一個很貼心的服務,就係每張枱下面都有一個籃,供客人放袋用,而超級肚餓嘅我,當然要第一時間座低點餐先啦!下午茶選擇亦很多,套餐由$38起,我因為實在太餓了,故選了一碗柚子鹽湯蜆肉拉麵(下午茶$98另附冷或熱麥茶一杯,並可加錢選配多款小食),而我除咗加咗$10配炸餃子外,亦另額外order咗多一碟炸日式餃子($38/ 5隻)來醫肚!柚子鹽湯蜆肉拉麵配料:荀、蔥、溏心蛋半隻、紫菜、慢煮叉燒、蜆肉 拉麵很快就上桌了,拉麵的湯頭清爽,既有柚子的清香,還有蜆肉的鮮味,這全因這𥚃的湯底是以大量鰹魚乾、貝類海產、昆布熬製,配上甜美蜆肉,再加上麵店師傅在鹽湯上加上日本柚子皮,讓原本基本款的湯頭更多

柚子鹽湯蜆肉拉麵
配料:荀、蔥、溏心蛋半隻、紫菜、慢煮叉燒、蜆肉

拉麵很快就上桌了,拉麵的湯頭清爽,既有柚子的清香,還有蜆肉的鮮味,這全因這𥚃的湯底是以大量鰹魚乾、貝類海產、昆布熬製,配上甜美蜆肉,再加上麵店師傅在鹽湯上加上日本柚子皮,讓原本基本款的湯頭更多了柚子淡雅香氣,即使連湯帶麵吃光後,亦不會產生一絲絲的罪惡感! 此外,拉麵的麵條非常有彈性,口感吃起來很有嚼勁。蜆肉也很新鮮,不會有腥味,湯頭的鹽度非常適中,不會太鹹,讓人吃起來不會口渴。慢煮叉燒採用黑豚肩脊肉部位,用低溫抽真空長時間慢煮方法處理,保持黑豚肉的水份及香嫩。

2023-06-16
$100 (Tea)
  • 火炙叉燒醬油拉麵
  • 日式唐揚炸雞
  • 蟹白湯拉麵
  • 蕃茄蝦湯沾麵
2023-06-18 45 views
同朋友喺旺角行完街,揀咗間附近嘅人氣拉麵舖醫肚😊「麵屋神匠」麻雀雖小,但五臟俱全👍🏻店內掛滿日式紙燈籠,牆上係卡通和風壁畫,極具日本街頭風情🇯🇵🔸火炙叉燒醬油拉麵($88)湯底香濃吸引,用上大量鰹魚乾、貝類海產、昆布同高湯熬製而成✨拉麵粗幼適中,食落爽口彈牙,掛湯一流🍜配料為自家特別炙製嘅叉燒肉,食落軟嫩鬆化帶焦香🥓令人滿有驚喜!🔸濃厚蝦湯拉麵($98)以甜蝦、赤蝦、蝦乾、大量蝦穀同貝類海產,熬製5小時先出品嘅湯頭,入口充滿濃醇風味😻拉麵拼配兩塊黑豚肩脊肉,採用低温慢煮方法處理🔥以黑豚肉保持香嫩口感,同時鎖住水份🐽絕對係誠意滿溢之作✅🔸炸日式餃子($32/5件)餃子熱焫焫🥟外皮香脆可口而不膩,內餡菜肉平衡🙆🏻‍♀️且含豐沛味美肉汁,值得推介💙

🔸火炙叉燒醬油拉麵($88)

🔸濃厚蝦湯拉麵($98)

🔸炸日式餃子($32/5件)
2023-06-17 60 views
今日去開旺角行街,見到有間新既拉麵店,裝修好有特色又型格。我同朋友叫左2個拉麵1份餃子。首先黑蒜醬油拉麵真係好好味,啲麵條彈牙有嚼勁,醬汁夠香濃,加咗啲黑蒜油好惹味。糖心蛋亦好有水準👍🏻火炙叉燒醬油拉麵都好好食,叉燒火炙得剛剛好,口感入味,肉質好軟,麵同湯底都好夠味,麵條同樣彈牙有嚼勁。另外,佢地嘅炸餃子都好好味,係菜肉餃,炸得香脆,餡料夠肉汁,真係一啖就可以食到啲汁。整體黎講,呢間拉麵店真係值得一試,啲麵同啲小食都好正,價錢亦都好合理。不妨約埋啲朋友一齊嚟試下啦!下次再試埋其他拉麵😋😋

$100 (Dinner)
2023-06-09 76 views
濃濃郁郁嘅蝦拉麵叫咗兩個一樣嘅辣湯底嘅蝦拉麵湯底好濃郁,好好味有好多蝦乾仔 鍾意食嘅,一定覺得好好味不過啲叉燒有啲凍另外叫咗個餃子小食同埋魷魚圈魷魚圈炸得好好食 外脆內軟餃子就係一般正常嘢
濃濃郁郁嘅蝦拉麵

叫咗兩個一樣嘅辣湯底嘅蝦拉麵
湯底好濃郁,好好味
有好多蝦乾仔 鍾意食嘅,一定覺得好好味
不過啲叉燒有啲凍
另外叫咗個餃子小食同埋魷魚圈
魷魚圈炸得好好食 外脆內軟
餃子就係一般正常嘢
麵屋神匠經開旺角突然想食拉麵,入咗一間拉麵店叫「麵屋神匠」,門口無一級,點知入到店內內有乾坤,入面有一級(見圖9),好彩我有帶斜板,即時解決到問題!👍👍👍店內掛滿日式紙燈籠同好多充滿日本風情嘅旗海,至於入面其實唔算好大,店員安排我坐卡通壁畫隔離個位,我就面向街出面,因為係用落地大玻璃關係,會睇到街出面d人,唔知街出面嘅人睇唔睇到我食拉麵呢?!😂😂😂1.辛辣蝦湯拉麵$88+配凍麥茶(免費)(10/10)呢碗辛辣蝦湯拉麵個湯底好濃郁,辣度好夠,蝦味又重,入面配料仲有荀、蔥、糖心蛋半隻、2大塊紫菜、2大塊火炙叉燒、櫻花蝦同芝麻。拉麵方面係用幼身麵,拉麵食落口彈牙有咬口,仲掛到濃濃蝦湯汁,好正!2.柚子鹽湯蜆肉拉麵$98+配凍麥茶(免費)(8.5/10)呢碗柚子鹽湯蜆肉拉麵個湯底雖然無咁濃郁,但有淡淡柚子味,入面配料仲有荀、蔥、糖心蛋半隻、2大塊紫菜、2大塊火炙叉燒同5隻蜆。拉麵方面係用幼身麵,拉麵食落口彈牙有咬口,不過湯底無咁濃郁,要加少少七味粉先好味,蜆肉如果飽滿少少就更好!3.炸日式餃子(4隻)$32(9/10)呢個炸日式餃子炸得好香脆,入面個餡係菜加豬肉,餡料算飽滿,唔錯!2人總共價錢
麵屋神匠

1.辛辣蝦湯拉麵$88+配凍麥茶(免費)(10/10)

3.炸日式餃子(4隻)$32(9/10)

2人總共價錢$218

個人口味總評分:9.16/10

@menya_shinsho

地址:旺角彌敦道562號地下B號舖

#麵屋神匠 #旺角美食 #旺角好去處 #拉麵店 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong ,

• 炸日式餃子
2023-06-05 69 views
放工經過油麻地, 早咗放工 可以周圍搵下嘢食, 假期經常大排長龍的麵屋神匠, 因為時間尚早, 就要把握機會 立即試試😃😃。拉麵款式很多, 主要分三大類: 湯麵、沾麵、拌麵。 極上蟹白湯拉麵非常吸引, 看見餐牌上 雪白的湯底, 感覺非常濃厚, 應該會很鮮美味的。 另一方 濃厚蝦湯拉麵, 非常震撼的櫻花蝦份量, 令我非常心動。最終是抵擋不了櫻花蝦的吸引, 極上太白湯拉麵唯有留待下次再嚟。濃厚蝦湯拉麵, 大量的櫻花蝦, 鮮豔奪目令人心動, 配上濃厚的湯頭十分鮮味。 慢煮叉燒 嫩滑柔軟, 加上紫菜、 竹筍、 嫩滑的溏心蛋、 清爽的京蔥, 非常滿足。 吃麵小建議 ,加上拉麵胡椒味道會更加鮮味。另外小吃點了炸餃子, 外皮炸得香脆脆, 都算多肉汁的, 熱呼呼很好吃。 熱的麥茶 是無限添飲的, 隨麵餐附送 不用額外收費。

2023-06-04 34 views
📍麵屋神匠🗺️旺角彌敦道562號地下B號舖朋友鍾意食拉麵就同佢黎呢間食,入面裝修都好有日本feel🇯🇵 掛左好多燈籠🏮⚡️濃厚蝦湯拉麵 $98個蝦湯底真係幾鮮幾濃郁,仲要熱辣辣😍🔥配料有兩大塊薄切叉燒、紫菜、大量櫻花蝦🦐、蔥、筍同溏心蛋🤤 拉麵都煮得啱啱好,口感細滑彈牙😋👍🏻 ⚡️炸日式餃子🥟 $32小食揀左炸餃子,好脆口😌⚡️麥茶 🆓可以揀凍/熱,免費添飲,大熱天真係要飲返幾杯解渴先🥵整體黎講,想食拉麵嘅朋友可以試下呢間,都有好多款拉麵揀🍜
📍麵屋神匠
🗺️旺角彌敦道562號地下B號舖

⚡️濃厚蝦湯拉麵 $98
個蝦湯底真係幾鮮幾濃郁,仲要熱辣辣😍🔥

⚡️炸日式餃子🥟 $32
小食揀左炸餃子,好脆口😌

⚡️麥茶 🆓
可以揀凍/熱,免費添飲,大熱天真係要飲返幾杯解渴先🥵

整體黎講,想食拉麵嘅朋友可以試下呢間,都有好多款拉麵揀🍜
2023-06-04 39 views
經過油麻地,到了一間以蝦湯湯底出名的拉麵店,出邊經常有一條長長嘅人龍。濃厚蝦湯拉麵:這道菜是店家的招牌菜之一,湯頭非常濃郁,帶有濃厚的蝦味,讓人一口接一口的喝不停。湯頭中的蝦味非常豐富,味道自然,而且不會太鹹或太油膩。麵條也非常有嚼勁,配上湯頭更是絕配。辛辣蝦湯拉麵:除了濃郁的蝦味之外,還帶有一點點的辣味,麵條同樣有嚼勁,如果你喜歡辣而又想品嚐濃郁的蝦湯拉麵,這個絕對不能錯過。炸日式餃子:這道菜是我非常喜歡的一道小點心,餃子的皮脆而不油膩,裡面的餡料也非常美味。

• 炸日式餃子
2023-06-01 82 views
呢日又係放假訓到自然醒🤭 反正天氣好熱無乜胃口,等餓到想食嘢先出街已經係晏晝三點😂好想食拉麵,有一間次次經過都好長人龍,所以趁晏晝去碰下運氣,去到果然唔使等🤭餐廳內掛滿燈籠🏮好搶眼,好有氣氛想食佢地至出名嘅柚子鹽湯蜆肉拉麵,但可惜太晏,已經賣完,最近幾次都係食唔辣嘅湯拉麵,今次點左辛辣蝦湯拉麵$88,櫻花蝦辛辣拉同樣這湯底其實仍以豚骨湯頭為基底,但加左辣味;而大量櫻花蝦的味道非常香,採用幼麵都好掛湯炸日式餃子$32正常水準

餐廳內掛滿燈籠🏮好搶眼,好有氣氛

辛辣蝦湯拉麵$88

炸日式餃子$32正常水準

2023-05-22
$120 (Tea)
辛辣蝦湯拉麵$88
炸日式餃子
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽餐廳嘅紙紅白藍燈籠裝飾同壁畫好有日式風格,好似置身喺日本嘅居酒屋咁!🥢濃厚蝦湯拉麵 $98 🆙濃厚蝦湯拉麵湯頭濃郁豐富,蝦味香濃,口感鮮美,麵條有彈牙有咬口,配料搭配得宜,薄切嘅叉燒用左豬肩肉,用咗慢煮嘅方法令叉燒保持口感嫩滑😋。🥢神匠蝦汁拌麵 $78 🆙拌麵嘅麵條軟硬度恰到好處,口感紮實有彈性,蝦汁嘅味道非常濃郁鮮美。配搭嘅配料亦非常豐富,有炙燒豬腩、溏心蛋 、 櫻花蝦乾 、大蔥同埋芫茜。麵條撈埋流心蛋嘅蛋汁食更加出色,值得推薦👍🏻。🥢炸日式餃子 $22 🆗炸日式餃子一客4件,外皮酥脆唔油膩,內餡份量適中👍🏻。-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥸-🗺 麵屋神匠 (旺角)旺角彌敦道562號地下B號舖-#bakdiu旺角 #bakdiu日式 #bakdiu油尖旺#bakdiu拉麵

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢濃厚蝦湯拉麵 $98 🆙

🥢神匠蝦汁拌麵 $78 🆙

🥢炸日式餃子 $22 🆗
炸日式餃子一客4件,外皮酥脆唔油膩,內餡份量適中👍🏻。

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥸
🗺 麵屋神匠 (旺角)
旺角彌敦道562號地下B號舖

2023-05-23 46 views
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食咁岩見到間好日系裝修既拉麵店今次要為大家介紹既係 - 麵屋神匠麵屋神匠係位於旺角彌敦道562號地舖餐廳個裝修係勁日系佢掛左好多日式紙燈籠 超搶眼配埋落地大玻璃令到成間shop店舖好開揚食物個方面 今次點左個濃厚蝦湯拉麵個湯底飲落唔會好鹹 反而蝦味超出而且有勁多櫻花蝦係面最正係個拉麵底好彈好爽口Location: Mong KokPrice : $80-$100/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食

最正係個拉麵底好彈好爽口

Location: Mong Kok
Price : $80-$100/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

Score 總分:70-75講到方便,大家約朋友就一定係去旺角啦。但去旺角食咩好呢? 揾下open rice 就有千萬樣選擇,咁今次我就介紹一間拉麵店啦~E間點位於旺角近油麻地,位置方便就硬架啦,不過唔太熟旺角嘅人可能要d時間揾揾,因為佢同好似 “神穩”左咁(我覺得),平時都唔會點留意到。就算留意到都係諗“下次試”...之後就下次下次...大概可以....了.....又唔記得左😝好! 講返佢嘅味道。正宗日式拉麵,堅正😋 麵彈牙,d湯不會過油,味道不太濃厚。適合清純 及 鐘意清淡嘅你....清唔清純就你先知啦🫣去就一定要試下佢嘅梅酒,堅好飲,堅貴,堅低性格比。但好飲!試下無防啦~ 小心酒後亂......講野就得啦,不過咁少酒,好難相信會酒後痴線☺️
Score 總分:70-75

2023-05-19 139 views
今晚放工同舊同事敘舊,見到一間好多燈籠嘅日本拉麵譜俾佢吸引住,見間舖都多人幫襯,就入去試吓。餐廳雖然細少但感覺舒適濃厚蝦湯拉麵非常香濃龍蝦湯底,拉麵上面有好多蝦米,再配上兩片煮熟嘅豬肉,跟拉麵仲附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。非常好食。火炙叉燒拉麵燒過嘅豬肉非常之香口,厚切叉燒食落口感豐富。湯底醬油味香濃。湯底再加上蔥花同醬油撞埋更加香。此拉麵亦都附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。炸日式餃子(四粒)炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。凍/熱麥茶食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。

餐廳雖然細少但感覺舒適

濃厚蝦湯拉麵

火炙叉燒拉麵

炸日式餃子(四粒)
炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。

凍/熱麥茶
食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。
2023-05-17
$150 (Dinner)
  • 火炙叉燒醬油拉麵
晚上經過看到小人龍🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵一道自選小食和兩罐汽水🦀極上蟹白湯拉麵湯底有滿多蟹肉蟹膏,奶白色挺濃厚,不過蟹味還未到我心中預期的味道😂慢煮叉燒肉肉質鮮嫩,麵底不過不失吧🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵湯底很清新,因為有柚子皮所以有淡淡柚子香,蜆肉也很肥美,蛋有一點點流心,麵底正常沒特別😂🍗日式唐揚炸雞雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻💰人均:$130❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie

晚上經過看到小人龍
🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球
就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!

選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵
一道自選小食和兩罐汽水

🦀極上蟹白湯拉麵

🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵

🍗日式唐揚炸雞
雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻

💰人均:$130

❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie
2023-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 極上蟹白湯拉麵
2023-05-18 28 views
朋友係旺角友…成日推介呢間拉麵舖話好味…今日過黎試下…晚上9點都要排隊…感覺誰我知應該唔錯掃下QR code就點野食…見到拉麵好多配搭…有蟹啦…有蝦啦…有黑蒜…又有沾麵同丼啦…仲有小食…見到蝦湯拉麵個樣好吸引…就點佢啦…加多碟餃子個拉麵真身個樣都打得下…有兩塊粉紅色既叉燒…同兩塊紫菜…加上多蔥同好多櫻花蝦係面…望到都覺得好吸引…飲啖湯…湯頭好香濃蝦味…可能蝦湯關系…一d都唔肥膩…感覺個湯好足料…最緊要個湯熱辣辣🔥🔥。而個個麵係我喜歡既幼麵…雖然幼但麵質好有咬口又掛湯…唔錯…叉燒望落好似cold cut肉…不過…肉質同顏色一樣好粉嫩。如果想加d調味…呢度有罐拉麵胡椒粉…呢個胡椒粉好好味…好香…加左可以提升左湯既味道…雀一聲成碗食哂連湯都飲埋餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…呢度仲可以點免費既冰麥茶…飲完熱湯飲啖冰茶正。如果好似日本自己斟仲方便朋友果然無介紹錯…個拉麵堅好味…排隊係有原因…下次要試下蟹麵同沾麵先

餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…