2021-07-27 542 views
⁡琴日行完大尾督嚟咗一間可以帶狗嘅餐廳——meraki🥲間餐廳有個千秋打卡位,不過應該適合細狗多啲。雖然天氣好熱,不過坐戶外都有遮蔭,唔會太熱。⁡佢lunch set包埋飲品價錢都算合理😌我地叫咗一個魚柳包🍔一個all day breakfast飲品叫咗一杯藍莓益力多梳打一杯菠蘿沙冰本身滿心期待嘅菠蘿沙冰(+$24)真係好得人驚,完全無菠蘿味,唔甜同埋唔知點解要落梳打水整個菠蘿沙冰,好淡嘅菠蘿味仲要比梳打水嘅味掩蓋晒。店主知道後主動換咗杯芒果沙冰俾我哋。今次無落梳打水,不過味道都唔岩我口味,雖然睇落芒果顏色好足料,但其實味道好淡,其實如果芒果唔夠甜可以再落少少糖帶返個芒果香出黎。不過店主嘅處事既方法都值得欣賞嘅。⁡反而食物方面就相當唔錯。魚柳包既麵包好脆,魚柳又岩岩炸起,脆得嚟唔油,值得推介。all day breakfast都唔錯,係細份咁少少,但佢所有食物都係高水準,尤其是個滑蛋👍🏻⁡如果嚟食嘅話我建議大家可能叫返凍檸茶呢d簡單飲品會好好多🤣⁡⁡

佢lunch set包埋飲品價錢都算合理😌
我地叫咗一個魚柳包🍔一個all day breakfast
飲品叫咗一杯藍莓益力多梳打一杯菠蘿沙冰

如果嚟食嘅話我建議大家可能叫返凍檸茶呢d簡單飲品會好好多🤣

2021-07-06 223 views
Went there for lunch. Ordered an all day breakfast. The food was nice. Not hot for an outdoor setting. However, one of the staff rudely answered my request for some water. Gave a thumb down for her bad service.
Went there for lunch.
2021-05-06
$90 (Lunch)
2021-02-25 685 views
今年過年唔可以周圍去拜年,又唔想浪費咁晴朗嘅天氣。我同屋企人就決定去踩單車,可以做運動之餘,又可以同陽光玩遊戲。一口氣踩去大埔科學園,順便休息吓及食個下午茶。行咗入科學園裏面,沿着河邊,有很多餐廳,最後坐低咗喺Meraki。因為它的環境好舒服,令人感覺很relaxing. 食物水準都很滿意。如果有小朋友,可以在餐廳外的兒童設施玩耍,父母又可以輕輕鬆鬆地食餐飯。

贈送的麵包
白酒大蜆意粉
沙律
巴馬火腿薄餅
2021-02-15
$300 (Tea)
贈送的麵包
白酒大蜆意粉
沙律
巴馬火腿薄餅
2021-01-24 525 views
好食,但等好。好。好。耐環境坐得舒服,落單好快,落單後坐低慢慢等再送上食物。等左半個鐘都未有飲品。。。於是追單,回覆按照落order次序做緊,有食物吾會吾比你架。。。終於等到,好食,性價比高,但真係。等。好。耐。
好食,但等好。好。好。耐
終於等到,好食,性價比高,但真係。等。好。耐。
2020-03-08 1375 views
難得抽到平日放假,緊係去大埔大尾督吸下新鮮空氣啦, 一入到大尾督租完單車就直踏入去了,踏到累我們見到 Meraki 比佢的裝修吸引了, 望到門邊有個木的鞦韆好 休閒。來到咁舒服的環境緊係要叫返d美食啦! Fish taco, all day breakfast, crunchy platter and smoothie .Fish Taco 入面包住熱辣辣的炸魚配上辣蛋黃醬,下面有椰菜紅洋蔥沙律菜,一口咬落去又脆又香辣又爽甜真係口感豐富。All day breakfast 個滑蛋放上多士上食一流,之後再慢慢食腸仔煙肉和薯餅。Crunchy platter 入面有炸過的雞翼,面好酥脆入面d肉仲好滑, 有洋蔥圈,芝士條和蟹丸,款式多,岩哂鍾意食香口野的朋友。Smoothie - 我叫了藍莓加香蕉,朋友就叫了藍莓加菠蘿, 各有特色。最後見到有cake 忍唔住都食返件, 朱古力味很濃郁,果然好水準。係呢到吹吹涼風,食下美食, 休閒咁嘆個下午茶真係好舒服。

係呢到吹吹涼風,食下美食, 休閒咁嘆個下午茶真係好舒服。
2020-02-22 675 views
Waited 2 hours for our food of 2 items. Poorly staffed and other tables got food before ours when we arrived first. Salad was wilted, warm and not fresh. Cheesesteak sandwich used nacho cheese and did not pair well. The meat was cold and the cheese was hot. Would not recommend or come back here again.

Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
放假就去到大埔吹吹風行下,相約朋友在風景美麗 空氣清新嘅大尾篤等。冇見咁耐當然要搵間餐廳坐下傾吓計聚舊,經過一間小店-橙色招牌吸引左我,招牌Merkai隔離仲有一個木製鞦韆,唔少得要影相打卡一番。小店Cafe嘅座位分室外和室內,空間寬闊坐得舒適,還可以吹吹風,認真寫意。我們先點了飲品,這裏還有新鮮即搾的芒果汁,味道也非常fresh。朋友就點了凍檸茶及青檸梳,都大贊夠味。一邊傾計當然不少得叫一些小食開心Share,點了花枝丸及芝士條,我的芝士控朋友還飾演一幕拉長芝士條,證明入面嘅芝士份量都好足料😂。主食的Fish Taco 🌮 也很有特色,非常香脆的外皮配以椰菜、紅洋蔥、蛋黃醬再混合沙律,加上熱辣辣的魚柳很滑溜,咁多樣嘢match得個味都幾好,好滋味。見到朋友點了All Day Breakfast,我也偷食他當中的多士,烘焗過再加一點牛油果然不同凡響。食完正值日落時間,環境很美,下次一定要再encore再到這間高質食物環境的小店。

朋友就點了凍檸茶及青檸梳,都大贊夠味。

2020-02-09 472 views
最近頻頻去郊區做運動行山,行到咁上下肚仔餓就要去醫肚,知道大尾篤一帶都好多餐廳食肆,就去到一間新開的 Merkai咖啡店嘆茶。這裏環境好開陽,日光照射入餐廳室外位置,一邊坐低一邊望吓風景,認真寫意。點餐以自助形式,餐牌分門別類列明清楚,原來都幾多選擇,我哋一口氣點了多款食物四個人食。雞翼控的我點了一個脆脆拼盤,一次過可以滿足四個願望,當中除咗有我最鍾意嘅雞翼之外,還有洋蔥圈、蟹丸及芝士條。雞翼外皮炸得很香脆,雞肉肉質鮮嫩,好好食。好鍾意食All Day Breakfast,話明All Day即係全日任何時間都食得,當做下午茶仲正,即叫即整好快就到。Good Day All Day Breakfast名稱貼切我今日嘅心情,只是$76,當中有六款食物,賣相咁吸引七彩繽紛,當然要手機食先。炒蛋炒得很香滑,配以黑椒及鹽一齊食更加滋味,其他食物也很香脆可口。每人各叫了一杯特色飲品,仲有消暑解渴嘅西瓜汁,飲一啖簡直很爽!這裏除了可以用餐之外,還可以作場地租用及燒烤用途,咁舒適嘅環境、加上高質嘅食物,下次約埋三五知己入嚟燒嘢食聚下先。

雞翼外皮炸得很香脆,雞肉肉質鮮嫩,好好食。

2019-12-25 454 views
星期日去完大尾篤踩單車,當然要去醫肚!餐廳嘅坐位主要都係室外的,可以感受下大自然嘅氣息!Good day all day breakfast 包括有煙肉、香腸、炒蛋、炸薯餅、烘多士、沙律,豐富又美味,足夠補充能量!當中我最鍾意炒蛋,又香又滑,將放上多士一齊食,好正!脆脆拼盤即叫即炸,熱辣辣,脆卜卜!呢個拼盤都係好相當豐富,有雞翼、洋蔥圈、蟹丸、芝士條!點少許沙律醬或者茄汁,香口又好味!青檸梳打好清新!熱柚子蜜甜蜜蜜的!
星期日去完大尾篤踩單車,當然要去醫肚!

餐廳嘅坐位主要都係室外的,可以感受下大自然嘅氣息!

脆脆拼盤

青檸梳打
好清新!

熱柚子蜜
甜蜜蜜的!

2019-12-22 218 views
星期日雖然天氣有啲麻麻地,都冇損想到郊外遊走下, 踏下單車的興趣,於是就選擇去大尾篤啦🙂玩到倦,係搵野食時候😛,見巴士總站斜對面有間Merak, 門口又有個韆鞦, 好有青春感覺之下,就入左呢間餐廳度食野LU. 此餐廳感覺幾文青下,有2位美女招呼, 原來都是廚師,播放悠閒的音樂, 望住個海,  好放鬆下~-全日早餐有太陽蛋,香腸,煙肉, 炸薯餅, 多士加埋沙律, 食物好新鮮熱辣辣,加左杯咖啡, 飲落啡味濃郁, 醒神晒。-炸魚配沙律即炸魚好脆好香,  外層包左塊脆薄片,醬汁辣辣地非常惹味😋-豬扒飽豬扒厚身醃得入味, 配上大量生菜, 蕃茄, 芝士, 夾入脆豬包,口感一流,感覺好夾.🥳-什菜沙律內有橙,桃,堅果,番茄,柚子醋,清新開胃🤗* **食物見得到佢好有心機做, 最LIKE佢個沙律個汁, 贊贊~* 見佢個場幾特別, 於是細問下, 原來這間餐廳可以包場開PARTY , BBQ以及唱k……,* 咁以後一班人又可多一個選擇了.
就入左呢間餐廳度食野LU.

-全日早餐
-炸魚配沙律
即炸魚好脆好香,  外層包左塊脆薄片,醬汁辣辣地非常惹味😋
-豬扒飽
-什菜沙律
內有橙,桃,堅果,番茄,柚子醋,清新開胃🤗

* 咁以後一班人又可多一個選擇了.
2019-12-22
Type of Meal
Tea
我本身對於大埔都好熟悉,如果由市中心坐巴士🚌入去大約20-30分鐘就會去到大尾篤嗰邊😛其實大尾篤嗰到真係好多嘢食,不過係遠左少少,但為左去食啲好嘢幾遠都要去啦係坐車過程之中見到有間充滿田園風既歐陸餐廳,而且又係新開就決定揀佢做我今晚嘅晚餐啦。🥣坐底第一個感覺好似去左渡假咁,因為室外嘅露天茶座再配埋歐美既音樂!真係一大享受,如果過嚟呢到拍拖享受二人晚餐或者同閏蜜Girls Talk一樣都咁Relax😽🌈Good day all day breakfast 🍳 見到個賣相真係忍唔住要幫佢影相😻值得一讚既係煙肉好香口!同埋個蛋加左芝士,呢個口味真係好滑好正👍🏻🐟 Fish Taco🌮 魚柳加上椰菜紅洋蔥既配搭🧅食落去會有小小辣!Mix埋蛋黃醬同沙律既味道好豐富🥗咬落走出面個層玉米卷脆到好似食薯片咁👅口感真係一流啊😜雞翼🐥佢地有BBQ、芝士、牛油、檸檬黑椒同埋蜜糖5種風味😍雞翼迷絕對可以試哂咁多隻味😋我就揀左蜜糖口味, 蜜糖好多好入味呀!滋味之選😛芝士條🧀香脆既脆皮一咬落去就係拉絲既芝士~真

🌈Good day all day breakfast 🍳

Fish Taco

🐟 Fish Taco🌮
魚柳加上椰菜紅洋蔥既配搭🧅食落去會有小小辣!
口感真係一流啊😜

雞翼

雞翼🐥
我就揀左蜜糖口味, 蜜糖好多好入味呀!滋味之選😛

芝士條

芝士條🧀
香脆既脆皮一咬落去就係拉絲既芝士~真係令人無法抗拒🙈
建議一定要襯熱食,因為凍左就啲芝士變硬左就無咁好食😉
驚喜之選🤩

薯條加芝士

薯條加芝士😁Perfect Match💓
炸得好香脆,口感一流~一個字,正!

係飲品方面
Affogago意式咖啡配雲呢拿雪糕

係飲品方面
🍨Affogago意式咖啡配雲呢拿雪糕☕
香濃既咖啡底再配埋充滿奶味既ice cream,飲落好滑一啲都唔苦
而且係細細杯,好似食緊甜品咁😛超級creamy ❤

水果沙冰

🥛Smoothie 水果沙冰🍌
飲落係香蕉奶既味道☺有益之如份量仲好大杯,解渴必點😝!

2019-12-18
$170 (Dinner)
Fish Taco
雞翼
薯條加芝士
Affogago意式咖啡配雲呢拿雪糕
2019-11-14 333 views
今日喺大尾篤郊遊,下午茶就去咗Meraki,order咗all day breakfast入面有煙肉,香腸,太陽蛋,炸薯餅,多士同埋混合沙律,每樣都好新鮮同埋熱辣辣,係order咗之後先煮。另外小食叫咗花枝丸同埋檸檬黑椒雞翼,先講花枝丸係炸嘅,點埋個沙律醬外脆內軟口感一流,檸檬黑椒味嘅雞翼真係比較少機會食到,但原來出嚟個效果係好夾,有朋友下次去都建議去試佢哋呢一款雞翼。另外沙冰我揀咗西瓜味沙冰,其實佢可以揀藍莓香蕉又或者其他兩種水果混合做個沙冰都可以,但我今次淨係叫咗西瓜,重點係呢杯沙冰真係好有一種refresh嘅感覺,飲得出真係全西瓜打造沙冰,冇加糖水。而另一杯特飲就叫左青檸梳打,又係好味,最正係坐喺度聽住好relax嘅音樂望住對面海,陣陣海風飄來,又過咗一個好悠閒嘅下午。
Other Info. : 聽老闆講呢度仲可以book場做bbq,如果下次有一班朋友踩開單車,一齊bbq試下先! 而且週末有麵餐。
$120 (Tea)
  • 西瓜沙冰
  • 檸檬黑椒雞翼
  • All Day Breakfast
2019-11-11 290 views
大尾篤其實除了BBQ場外,很多村屋下都開設很多不同的餐廳,今日我就找了這間環境開揚,感覺很chill ,很有家的感覺的咖啡店Meraki 輕鬆一下,位置就在巴士總站斜對面好易揾。餐廳食物選擇不算多,以小食,all day breakfast, 咖啡及甜品為主。這裡仲可以包場燒野食及攪活動。我點了個all day breakfast, $76 的份量雖然比較少,但賣相及味道都不錯,有2 塊香脆煙肉,2 條香草腸,煎蛋,薯餅,多士及沙律。本身就包了咖啡或茶,但亦可以加錢要特飲,我就要了Americano Honey,不錯啊。另外點了個$68的豬扒飽,賣相不錯,包身鬆軟,豬扒厚身,醃得入味,配上生菜芝士蕃茄,大大個很滿足。放假就是喜歡這種hea 的感覺。

all day breakfast

豬扒包

放假就是喜歡這種hea 的感覺。
2019-11-09
$80 (Tea)
all day breakfast
豬扒包
  • 豬扒飽
2019-10-15 271 views
大尾篤 Meraki今日去開大尾篤踩單車,見到附近有間新開餐廳。都幾大最緊要有舒服音樂聽下All Day Breakfast好幾豐富有2條香腸,多士,煙肉薯餅沙律菜,仲有太陽蛋食,多士好香牛油味。最重要聽住音樂食野都幾開心冷萃咖啡 $38原粒咖啡豆即磨 ,香濃好飲唔落甜都一樣好飲,中意飲咖啡既一定要試下環境一流放鬆,下次去開附近都要食多次,比起其他餐廳依度都幾好又舒服,正阿推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
大尾篤 Meraki

All Day Breakfast

冷萃咖啡 $38

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
2019-10-13 221 views
難得有個清閒周末,就到郊區走走。今次選擇騎單車到大尾督。到達大尾督後就要吃東西醫肚子。見到新開了一家輕食小店。店舖走文青風,分室外雅座及室內冷氣提供。由一位美女作主廚,食物賣相一流。細問之下,這間小店可以包場BBQ,開派對,唱K等。Peach Smoothie $42以當日新鮮的食材制作,故每次口味會不同,有蜜桃、香蕉、士多啤梨、芒果等。即叫即做,把新鮮蜜桃打冰,味道全靠果香,不添加其他調味,沙冰細滑,蜜桃味突出。Lime Soda $32簡簡單單的一杯青檸梳打,清淡可口,消暑解渴。Avocado Toast $58  賣相有心思,不愧是美女廚師,香脆多士上面塗上滿滿牛油果醬,雞蛋灑上黑椒粒,口感豐富又健康。Good day all day breakfast $76同樣賣相有心思,令人食指大動,香腸特別出色。周末好麵餐 (煎蛋冬蔭魚塊公仔麵) $48周日假期限定,住家口味兩餸麵,冬蔭魚塊辣得過癮,口感像魚蛋。Meraki地:大埔大美督村50M地舖電:92229107

Peach Smoothie $42

Lime Soda $32
簡簡單單的一杯青檸梳打,清淡可口,消暑解渴。

Avocado Toast $58

同樣賣相有心思,令人食指大動,香腸特別出色。

周末好麵餐 (煎蛋冬蔭魚塊公仔麵) $48

Meraki