2015-05-04 717 views
食放題刺身一向係重點 呢度既帶子質素係唔錯既,但好奇怪既係三文魚咁基本既竟然係唔好食!!! 仲有以放題黎講,呢度食物選擇都幾少(可能唔夠吸引我啦)!食左佢地既炸物,同朋友都有同感覺得好油 唔夠脆><所以食完係飽不過就唔多滿足! 好彩佢地既甜品都幾好食,但係黎食放題,感覺食太多甜品都係唔太抵玩!

仲有以放題黎講,呢度食物選擇都幾少(可能唔夠吸引我啦)!

食左佢地既炸物,同朋友都有同感覺得好油 唔夠脆><

所以食完係飽不過就唔多滿足!

2015-04-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 甜品
2015-04-17 2630 views
友人想食日式放題, 叫我搵間啱心水, 於是上網尋寶, 但個D”寶”, 打電話去, 都話滿座. 唯有再搵…. 卒之比我搵到間, 網友咁樣形容: “間嘢D食物唔差, 魚生賣相高檔, 服務ok, 但價錢貴, 唔係好抵..…” …woo! 啱晒我啦…, “食物唔差, 魚生高檔, 服務ok”…..夠啦!! 價錢貴?!?… 好吖! 即係少D人幫襯, 唔使排隊, 坐得舒服D啦..…. 貴一百幾十?? 我比得起….哈哈…近年網上的”試食”食評多如沙數, 以前就話可以用”食家”判斷食評可信性, 但近年那些”高級”食家先最信唔過, 餐廳邀請食家已經不會再用以前的直接免費試食招數, 一些食評, 寫到…好似…真係自己主動去食咁, 尤其是一些餐廳食評連續都是”高級”食家的食評, 更需要細心考究, 才可以知道真偽, 認真考功夫… 反而睇睇個D得幾個食評既”食家”, 可信性更高, 最好睇”喊”評和”OK”評, “OK”評係最能反映真實, “喊”評就最能分別到服務和食物質素, 呢間日式放題, 老友就係睇中佢無太多”高級”勁人食家的食評囉…哈哈…啤酒任飲, 本來有韓國啤, 但賣晒喎… 整咗罐全城最cheap既”獅威”,
啤酒任飲, 本來有韓國啤, 但賣晒喎… 整咗罐全城最cheap既”獅威”, 重唔夠凍添, 頂吖!! 心諗..又話”高檔”, 真係激死…即刻想寫食評了…..哈哈哈哈
好彩, 開心嘢好快出現, 先來了刺身併盤, 三文魚, 正常過正常, 口感新鮮, 三文魚通常都無問題. 油甘魚, 味道略為比一般的淡, 但也算不錯, 肉質口感佳好. 吞拿魚, 與專做刺身的日式店, 明顯不同, 魚味特別的淡口, 但口感不差. 劍魚腩, 在日式餐廳食開劍魚腩的人, 一定食得出放題店的劍魚腩是特別不同, 放題那種全白一片的魚身, 味道不同, 口感也比較差. 帆立貝, 一粒切開兩小塊, 入口鮮味, 口感一流, 再落單!!! 極大甜蝦, 係真係夠大, 但應該有名, 唔知點解用”極大”呢個名? 蝦肉鮮味, 口感清新, 另外的兩隻小虎蝦當然無得比. 其他例如赤貝和象拔蚌片都上盛, 好滿意.
友人食放題, 唔介意比多些少錢, 鐘意慢慢食, 就算過了時間, 比多幾十蚊, 都無所謂, 出得嚟食嘢, 唔會慳個少少. 第二輪香蔥吞拿魚腩(蓉)軍艦, 芥辣八爪魚軍艦, 海膽軍艦, 蟹肉蟹膏軍艦. 唔講咁多了. 編輯大人見上面寫咗幾行食物, 都應該唔會彈翻轉頭…哈哈… 但必須要提一提”海膽軍艦”, 上檯時, 的確打了一突, 真係無想過會有這麼著數的壽司. “海膽軍艦”賣相雖不是十分出眾, 但都絕對是交足功課, 這兩件軍艦, 就算係中價日式餐廳, 都要五十元吧… 海膽的品種, 眼望見, 應該屬於較貴的”加拿大”海膽, 但入口, 比街外常見的加拿大海膽略為淡味, 要再了解一吓才可以知內中究竟.
火炙三文魚腩, 燒到半熟的三文魚唔啱我, 友人話唔差喎. 火炙海鰻, 好奇怪的口味, 並非街外食開的燒鰻魚樣子, 似白鰻入貨後自己加工. 火炙左口魚群邊, 入口即溶的感覺, 街外都差唔多. 火炙黑松露帆立貝, 黑松露是搵嚟攪, 做樣多於口味, 帆立貝燒完後特別硬.
燒銀杏, 攪笑, 兩粒一串, 好味.
雞翼串燒, 兩款, 我只食了一款, 幾好, 燒得香口. 雞軟骨串燒, 未燒得夠時間, 好硬. 燒蝦, 唔太痴殼, 肉質尚佳. 雞肉串燒, 好甜, 啱我, 但友人話唔好食.
辣酒花螺, 辣度中等以上, 食得麻煩少少, 要用义拮出嚟食, 但好味, 後來把蜆放入醬汁, 好到要再落單.
清酒煮蜆, 賣相好, 隻隻脹卜卜, 但味道淡到無朋友….. 應該改名為: 清水煮蜆. 後來把蜆放入”辣酒花螺”的醬汁內, 簡直係天壤之別, 後來再嚟多一round, 但要連”花螺”一齊落單.
牛油粟米, 無牛油味, 不過, 就算有牛油味, 都可以唔食.
厚切牛舌串燒, 都算厚身, 燒得夠時間, 但略為”硬”一點, 膻味輕. 黑椒牛仔骨燒, 上面的一件可以, 下面的一件, 肥八瘦二, 離譜!! 蒜香牛柳粒, 軟、滑、香, 牛肉味重.
日式蕃茄沙律, 清新, 微微酸, 啱晒食完油炸食物後清一清. 蟹籽沙律, 味道正常, 唔應該落單…
海帶青瓜醋, 個名係我老作, 唔記得原來名稱了. 唔係太酸, 都係清清地, 幾好.
芝士帆立貝, 如似去咗”和民”, 上檯時, 十分熱, 仍然泡泡的, 味道略甜, 又係啱我, 唔啱友人.
一堆炸物, 無心機寫, 手軟了…. 大致上都唔錯. 炸蠔, 好! 好! 好! 落咗兩次單. 香蕉年糕, 好特別, 必試. 炸雞軟骨, 頂吖!!!!! 痴咗線, 成底下面都係, 完全唔同之前叫過的食物份量, 無端端比咗咁多!?!? 離譜! 食唔晒… 又諗起”寫食評”…..
炸蝦, 兩款, ….. 手軟….總之.. 好! 好! 好!....
柚子雪…..芭?... 糕? 唔記得了, 好味, 又酸、又甜、又軟、又爽爽地…
綠茶雪糕, 好重茶味, 唔太甜, 想落多次單, 但….. 飽得想死了…..
焦糖蛋, 面上的脆皮焦糖, 加上下面的軟身蒸蛋, 好味呀….
橙布甸, 唔啱我口味, 唔軟、唔滑、唔甜、…..叫錯…
2015-04-16
$260 (Dinner)
假期多,朋友聚會自然多。我同我D朋友都好鐘意食放題,今次食既係位於尖沙咀K11旁的三木日本料理。宜家好多間放題,開始前都要係樓下等帶位,但呢間Reception夠大,唔洗企係街度等。三木既座位比平常的放題餐題寬闊,旁邊仲有幾間vip房,見到有生日既字,可能之前有人開完生日會。平時介紹放題,一定先放刺身相。不過,三本我就要先放甜品相先。勁推介勁推介「柚子雪糕」,味道清新,酸甜適中,有少許果肉,質感似雪芭。當天雖然食到好飽。最後,我地都忍唔住食左2球。柚子雪糕我從未係放題食到過。另外,呢幾款甜品,係唔係唔切放題會出現既呢!牛奶布丁、提拉米蘇、木糠布丁、焦糖燉蛋都有得食,對放女生來講,甜品放題吸引力更大。木糠布丁、焦糖燉蛋好好味,唔太甜夠滑。牛奶布丁唔啱我口味,魚膠粉有點重、提拉米蘇則有點濕。總括來講,整體質素高過一般的放題好多。講完甜品,都係要講返刺身,畢竟刺身才是放題的靈魂。呢度既刺身除左份量足之外,整體都好鮮甜,特別係甜蝦同三文魚鮮,唔會好似平時d放題,得個厚字但無味。平時去放題,真係好少叫壽司,因為實在太頂肚。三木有幾款特色壽司,忍唔住又叫左幾件。海膽雖未去到好鮮甜,但起碼味道正常,

平時去放題,真係好少叫壽司,因為實在太頂肚。三木有幾款特色壽司,忍唔住又叫左幾件。海膽雖未去到好鮮甜,但起碼味道正常,入口唔會覺得腥,份量都幾多。不過蟹膏壽司就真係麻麻,無咩鮮味。軍艦壽司係即叫即整,來到時紫菜仲係脆卜卜。
三木會出現一般放題唔會出現既食材,好似燒銀杏,係好出名既日本串燒,但唔係咁多放題可以食到。而串燒既質素唔錯,牛舌最好食,多汁又唔硬。
呢碟炒牛柳粒、牛舌,金菇牛肉卷。最好食都係牛舌,牛柳粒則一般般,太飽的話可以只食牛舌就得。
天婦羅同炸物都唔錯。不過,炸帶子其實係平時食到麵粉扮果隻。
食左成晚最唔好食既係呢2樣,佢地既問題,係無味呀!!!!!!!
茶碗蒸較少出現係放題,夠滑,食埋係一個完美的結束。

放題充斥全港,要成為一間會回頭的其實很難。三本係我同朋友都話可以回頭的。

2015-03-23
2015-04-05 2238 views
今次是第二次到訪了,記得第一次和家人在此生日飯正值假日的早場時段,座無虛席下侍應們對應仍保持快捷有效率都留下不錯印象,加上食物質素不俗、海膽軍艦可以無限量供應,今次便和另一半到此晚餐,平日的早場時段由晚上六點至八點半,食客接近全滿,剛巧工作有所耽誤要遲到,幸好先致電店方能保留座檯,交檯時間依舊,截單時間則為交檯時間前四十五分鍾﹔飲品點了Fuze Tea Apple蘋果香茅茶,帶來香茅味的蘋果茶不太甜,不過將兩者二合為一的話喜好則見仁見智﹔放題打頭陣當然是刺身行先,刺身不外乎是三文魚、油甘魚、甜蝦、白鳥貝、赤貝和玉子燒,但最值得讚賞是甜蝦夠大隻,肉質爽實入口鮮甜,赤貝肉質夠爽滑鮮甜﹔厚切牛舌、蒜香一口牛柳粒,熟食最先來的是這款牛舌,厚切牛舌軟淋入口帶出豐富肉汁,豈只兩件就忍得住手呢? 而蒜香一口牛柳粒,入口偏有咸香,多吃還而覺得太咸﹔鹽燒牛舌、雞軟骨串,大多放題對於牛舌料理方面都會有兩種選擇,一個是汁煮另一個則是鹽燒,三木也是兩走都有供應,鹽燒牛舌相對薄切烘燒,加上黑椒調味,入口肉質會較爽,方便不同喜好,而我就會較喜愛厚切牛舌,一來啖啖肉二來吃多也不覺膩﹔柚子胡椒左口魚裙邊、虎蝦,壽司方
柚子胡椒左口魚裙邊、虎蝦,壽司方面醋飯不少散開,不過左口魚還是用火炙較出色,魚油得而帶出無論口感抑或味道都較好,
海膽、鮮蟹膏帆立貝、香蔥吞拿魚蓉,海膽色澤依舊鵝黃吸引,份量慷慨,不過鮮蟹膏帆立貝,鮮蟹膏質地太稍,淋上帆立貝面,賣相一般口感亦一般﹔
鹽味枝豆,枝豆帶極輕微咸香,入口感覺不會太寡﹔
日式蟹粥,不見有任何蟹件,只見粥內有大量蔬菜絲,但入口清甜可以為先前所吃的減膩,而且名為什菜粥可能更好﹔
迷你海鮮番茄烏冬,加入青口、帆立貝及蔬菜,畢竟烏冬雖然有濃味的配合,然而湯底較淡,感覺無味,
牛肉壽喜鍋,甜湯底加上易吸味的蔬菜、金菇,甜甜地已覺不錯,還差一隻雞蛋就完美了﹔
有機鮮菠蘿燒、日本糖芯蕃薯串,燒菠蘿和糖芯蕃薯都是一樣可一叫再叫的誘人甜品,燒菠蘿入口鮮甜多汁,有如在飲果汁一樣,而糖芯蕃薯形狀少,一口一粒岩岩好,味道甜而不膩多吃也無妨﹔
北海道3.6牛乳奶凍,奶凍質地幼滑重奶味,幸好份量如茶杯相約,最後一少片士多啤梨有助減膩。
畢竟放題食物種類太多,如果人數較少,食物享用難免會有所規範,正如和大胃口的一家人,選擇能多一點點就能吃到盡慶而歸。
Other Info. : 星期一至三: $238/每位 星期四: $248/每位 星期五至日及公眾假期: $268/每位
$260 (Dinner)
今次我同朋友去完遊西港島綫之後,我們去位於尖沙咀三木食放題,本來我們預定1900至2100這段黃金時段,我們提早來所以食1800至2015時段。我建議大家去三木放題位於加拿芬道25至31號國際商業信貸銀行大廈在尖沙咀東站N2出口步行一分鐘就到。我曾經試過在紅磡站D1出口步行至少要10至15分鐘先至到達目的地。6點坐之後都少人我們坐下來立即點菜,頭盤叫刺身有極大甜蝦、三文魚、八爪魚及鮑片,但是我覺得三文魚的脂肪的紋理不夠多。火灸壽司燒得唔錯軟殼蟹手卷、天婦羅蝦手卷及三文魚甜蝦手卷,塊紫菜脆bob bob黑松露野菌忌廉湯的水準,同外面西餐廳直情無得揮珍寶天婦羅蝦、紫菜天婦羅蝦及翠玉瓜天婦羅蝦,新鮮滾熱辣,正 我們之叫兩碟清酒煮蜆及一碟辣酒煮東風螺完全食不到有泥味最後,我們離開之前只是叫兩碗芒果布甸,芒果好新鮮。總括來說:服務員好親切好有禮貌,100分裡面我會給100分

6點坐之後都少人
火灸壽司燒得唔錯
黑松露野菌忌廉湯的水準,同外面西餐廳直情無得揮
珍寶天婦羅蝦、紫菜天婦羅蝦及翠玉瓜天婦羅蝦,新鮮滾熱辣,正
我們之叫兩碟清酒煮蜆及一碟辣酒煮東風螺完全食不到有泥味
最後,我們離開之前只是叫兩碗芒果布甸,芒果好新鮮。
總括來說:服務員好親切好有禮貌,100分裡面我會給100分
$272 (Dinner)
  • 清酒煮蜆
  • 天婦羅
  • 牛肉壽喜鍋
  • 芒果布甸
我同友人決定來個競食大賽,當然大前題是不可以浪費食物,地點選擇係三木日本料理,勝在坐得舒適又方便。兩個人被安排四人座位坐下,感覺良好。見到點餐紙中的食物多不勝數。食放題必有的刺身,三文魚刺身肥大軟綿 ; 赤蝦刺身,清潔度不足,還有蝦腸連帶,入口有腥味不夠新鮮 ; 其他都不過不失而已。幾欣賞花之戀,內裏不是一大團飯團,雖然賣相不吸引。帶子壽司,不知就裡,中間我食到有檸檬味,從來未食過有這怪味帶子。火炙三文魚壽司定會是我的好味推介,漿汁雖有點過蓋過三文魚本身的味道,但是可以接受的情度。炸物只感覺到一口油,最好不要點太多,怕會太膩。這個炒雜菜一奉上桌,就赫到咱們互相對望傻了眼,明明已在點餐紙選了二人份量,卻來了四人份量。初時以為只是菜不會給人飽滯感,可惜高估了自己的胃容量。喜歡吃牛肉的你,不要錯過有嚼口帶蒜茸的牛肉,甫上枱就有陣陣蒜香漣漪。蜆肉普普通通平平無奇,蟹粥既綿且有淡淡蟹味,放題有蟹粥食已經好驚喜了。用鐵板烤焗有濃郁芝士味,帶子更不會又硬又韌。原是日式放題,到最後演變成甜品放題。兩個人就這樣放肆地點齊了所有甜品。

見到點餐紙中的食物多不勝數。
炸物只感覺到一口油,最好不要點太多,怕會太膩。
用鐵板烤焗有濃郁芝士味,帶子更不會又硬又韌。
原是日式放題,到最後演變成甜品放題
兩個人就這樣放肆地點齊了所有甜品
Other Info. : 這店放題漏單情況比較嚴重,不知是否因為上菜時間較慢,以致點了的食物無來到,又無交代清楚,這點相對來說是有必要改善的。
2015-03-17
2015-03-30 1659 views
今日這間放題,因預早已BOOK早場即6點至8點半,唔洗等就可以直接入座。刺身先做頭盤,甜蝦及三文魚都新鮮甜美,而白烏貝好爽口。油甘魚不太新鮮,所以只吃了少許。我鐘意食帆立貝,點這個孖寶給我品嚐,帆立貝鮮甜,牡丹蝦新鮮美味。雖然這個孖寶不包括在放題內需要另加$38,但新鮮及鮮甜程度值回票價。牛舌夠淋及有肉汁,不會有很乾的感覺。牛柳粒蒜香味重好惹味但好偏咸。串燒雞軟骨好味爽脆送啤酒一流。餃子皮比較乾,有咬不開的感覺。牛舌味度夠有肉汁唔乾身。枝豆不過不失之作。牛肉鍋湯底夠甜加上金菇及菜可以消一消油膩。燒菠蘿及日本番薯,燒菠蘿夠鮮甜可以增加胃口,我可以再品嚐其他食物。放題我比較喜歡叫一個蟹粥及烏冬做結尾,蟹粥夠綿夠清淡,不過唔見有蟹肉亦無蟹件,感覺似食什菜粥。番茄海鮮烏冬,個湯較淡番茄味輕。柚子雪笆,清甜令到口腔有好清新的感覺,做飯後甜品一流,呢個值得一讚。

三文魚/甜蝦/白烏貝/油甘魚刺身
刺身孖寶(牡丹蝦+特大帆立貝)
鐵板牛柳粒及牛舌
串燒雞軟骨好味爽脆送啤酒一流。
餃子皮比較乾,有咬不開的感覺。
牛舌味度夠有肉汁唔乾身。
串燒雞軟骨/青魚/鹽燒牛舌
枝豆不過不失之作。
枝豆
牛肉鍋湯底夠甜加上金菇及菜可以消一消油膩。
牛肉鍋
燒菠蘿/日本番薯
蟹粥
Type of Meal
Dinner
刺身孖寶(牡丹蝦+特大帆立貝)
2015-03-29 1544 views
和友人黎到三木放題,第一個印象就係環境舒適好多~平時去放題既位子總係非常淺窄,但依間環境就唔同~寬敞坐位再加外景實在令人好輕鬆XD刺身方面,三文魚唔算切得厚但夠長身,味道ok,但太凍鮑片唔錯,亦都幾中意食,大隻甜蝦食落去會太腥,唔會再嗌甜蛋同預期中一樣,一個字「甜」XD壽司方面,三文魚唔錯,同刺身差唔多,而且溫度岩岩好,唔會太凍而帆立貝則麻麻,中間有調味粉,影響晒成個味道,本人唔太中意較推薦既係火焰三文魚壽司,半熟既三文魚再配鰻魚醬,烘過既三文魚配鰻魚醬實在一流!雖然唔想食飯,但都番嗌左次XD黑松露帆立貝壽司則可以一試~花之戀竟然冇飯(之前食開都有),中意三文魚同沙津醬既朋友去到邊都一定會食件HAHA軍艦方面,我覺得好麻麻,螺頭太辣,海膽冇食開,一食覺得好腥Q_Q熟食方面,芝士焗帆立貝好香芝士味,溫度黎到岩岩好,一啖過好正八爪魚丸唔建議嗌,好窿而且粒八爪魚細到食唔出啲味,咩醬都冇清酒煮蜆份量幾多,啲酒味係甜甜地,而且黎得好快,味道都唔錯炸物方面,件件都勁多油,飽飽地唔建議嗌咁多,食多左好膩較推薦食一口芝士,其他既都一般佢地既天婦羅唔錯既選擇,穩陣之選就係虎蝦天婦羅,夠大隻,而且炸得恰到
和友人黎到三木放題,第一個印象就係環境舒適好多~
平時去放題既位子總係非常淺窄,但依間環境就唔同~
寬敞坐位再加外景實在令人好輕鬆XD
刺身
刺身方面,三文魚唔算切得厚但夠長身,味道ok,但太凍
鮑片唔錯,亦都幾中意食,大隻甜蝦食落去會太腥,唔會再嗌
甜蛋同預期中一樣,一個字「甜」XD
壽司
壽司
火焰三文魚壽司
花之戀
帆立貝則麻麻,中間有調味粉,影響晒成個味道,本人唔太中意
雖然唔想食飯,但都番嗌左次XD黑松露帆立貝壽司則可以一試~
軍艦壽司
芝士焗帆立貝
八爪魚丸
清酒煮蜆
八爪魚丸唔建議嗌,好窿而且粒八爪魚細到食唔出啲味,咩醬都冇
清酒煮蜆份量幾多,啲酒味係甜甜地,而且黎得好快,味道都唔錯
炸物
炸物方面,件件都勁多油,飽飽地唔建議嗌咁多,食多左好膩
較推薦食一口芝士,其他既都一般

佢地既天婦羅唔錯既選擇,穩陣之選就係虎蝦天婦羅
夠大隻,而且炸得恰到好處,唔油而且夠脆,紫菜味虎蝦天婦羅好脆同好夠味對蟹粥有啲失望,成個粥整係食到咸咸地,毫無鮮味,唔建議嗌
炒野菜真心大碟呀,黎到都有啲驚,多人食可以點,但少人建議不點,真係食唔晒呀!
味道還好,不過會油油地甜品方面,佢地甜品既選擇都幾多,如果大家食完仲有第二個胃就可以大食甜品
雪糕有柚子蜜,綠茶,豆腐,芝麻4種味,最出果隻味係柚子蜜呢~
甜品種類真係多到數唔晒~好似食緊甜品放題咁xd
多數都唔錯,可以一試,木糠布甸好好食,朱古力杯果隻陣可可味勁出,3.6牛奶布甸都唔錯呀~

不過最後食到勁飽,大家都頂住個肚番去xd
另外一題,佢地剩半個鐘就會提你last order,所以都要食得幾快,但佢地上菜速度一般
有上錯菜既情況發生,不過係咁舒服既環境下放題,都算唔錯~
希望可以比到個參考大家XD
$240 (Dinner)
刺身
火焰三文魚壽司
花之戀
芝士焗帆立貝
清酒煮蜆
  • 虎蝦天婦羅
  • 甜品
香港人大多喜愛日本料理, 而放題更是越趨普遍、越開越多,今個月也吃了數次呢, 為的就是想找到可以一再光顧,適合和朋友暢談歡聚的地方呀~ 今次選了在繁榮的尖沙咀內吃放題, 地點可說是交通發達,不難找交通工具嘛, 如果要說最近的地鐵站出口便是尖東 N2,也鄰近 K11 商場很好找丫~訂座時間分為 2 段, ➊18:00 ~ 20:15 ➋20:30 ~ 22:45,因為 18:00 趕不及, 所以便選了第 2 節, 到達時不算太多人,之後座位也相繼坐滿囉, 最驚喜是被分派坐位時, 竟然是在窗邊,訂位時並沒有說明啦, 而且 2 人給予 4 人台,像我常背著大包包的人來說, 實在太高興了,另外三木更設有特式房間嘛~台號有小貼士做裝飾, 害我忍不住為它拍拍照呢,而每次看到像花一般的 wasabi, 心情更會莫明的好起來丫,另外海特韓國啤酒原來很易入口, 不知不覺便會喝多了啦~刺身 - 三文魚、吞拿魚、帆立貝、北寄貝、八爪魚、鮑片等不算厚切, 但勝在新鮮、色澤油潤, 沒有雪藏味嘛~串燒 - 雞軟骨串、香辣雞肉串、鹽燒牛舌、鹽燒雞中翼等香辣串對不吃辣之人來說辣點了, 但雞肉嫩滑, 牛舌很入味,而且很
香港人大多喜愛日本料理, 而放題更是越趨普遍、越開越多,

今個月也吃了數次呢, 為的就是想找到可以一再光顧,

適合和朋友暢談歡聚的地方呀~
今次選了在繁榮的尖沙咀內吃放題, 地點可說是交通發達,

也鄰近 K11 商場很好找丫~

訂位時並沒有說明啦, 而且 2 人給予 4 人台,

像我常背著大包包的人來說, 實在太高興了,

另外三木更設有特式房間嘛~
台號有小貼士做裝飾, 害我忍不住為它拍拍照呢,

另外海特韓國啤酒原來很易入口, 不知不覺便會喝多了啦~
刺身 - 三文魚、吞拿魚、帆立貝、北寄貝、八爪魚、鮑片等

不算厚切, 但勝在新鮮、色澤油潤, 沒有雪藏味嘛~
串燒 - 雞軟骨串、香辣雞肉串、鹽燒牛舌、鹽燒雞中翼等

香辣串對不吃辣之人來說辣點了, 但雞肉嫩滑, 牛舌很入味,

而且很軟腍丫~
天婦羅 - 珍寶蝦、翠玉瓜、溫室南瓜、番薯,

蝦不算太大隻, 炸粉沒有過厚, 南瓜很香甜呀,

日本糖芯蕃薯串、鹽燒鵪鶉蛋 - 蕃薯有點失望, 沒想像中香甜嘛~
日式茶碗蒸蛋 - 在放題內很少見嘛, 材料十足, 蛋也很滑身啊,

清酒煮蜆 - 沒什麼味道, 有點難入口呢~
壽司 - 柚子胡椒左口魚裙邊、柚子胡椒帶子、花之戀

很特別的配搭, 帶出食材鮮味唷

軍艦 - 香蔥鮪魚腩、海膽、蟹肉鮮蟹膏、芥辣八爪魚等,

海膽鮮味, 又不會太腥, 平日在放題很少叫壽司、軍艦, 也被它們吸引,

而且飯量不多, 可一口一件啊~
蒜香一口牛柳粒 - 略嫌有點韌, 但蒜香很脆口,

金菇牛肉卷 - 不過不失啦,

厚切牛舌 - 啖啖肉, 好味丫,

有機鮮菠蘿燒 - 如果可以將皮先除掉, 會吃得更愉快嘛~
北海道3.6牛乳奶凍 - 有很濃郁奶味, 感覺有點膩,

木糠布甸 - 這個偏甜了點囉,

忌廉泡芙 - 鬆化的外層包著冰凍忌廉, 不錯嘛,

法式焦糖燉蛋 - 焦糖脆脆的, 燉蛋也很香滑, 美味耶,

豆腐雪糕 - 顏色及味道也似荳奶味多點

柚子雪糕 - 連叫了 2 次, 酸酸甜甜的很醒胃, 加上入口即溶, 大愛呀~
總結:

放題來說是暫時到過坐得最舒適, 而且甜品選擇最多的 1 間,

加上食品多元化質素也很好, 時間亦有 2 小時 15 分鐘, 算蠻充足丫,

地點交通方便, 三木會是我推介給愛好放題的朋友耶~

2015-03-23
  • 鹽燒牛舌
  • 厚切牛舌
  • 柚子雪糕
話說,Dayz 剛剛去完旅行回來當然要把握時間,約三五知己出來吃吃飯,派派手信啦考慮到今次聚餐的人除了女生之外,也有男生所以,挑選餐廳的標準也變成:1. 好味道,而且份量要夠大 (男生都很會吃耶~)2. 環境清靜,適合聊天3. 地點方便友人小柔提議吃日式放題她挑選了位於尖沙咀K11 附近商業大廈的三木日本料理我們預約了星期三,6pm - 8pm的時段當天用餐的人不算很多我們被安排到窗旁的位置,坐得蠻舒適的~事不宜遲,趕快點食物!!食物的種類真的很多呀~由沙律到炸物,壽司刺身到甜品都一應俱全Dayz 每一款都想嘗嘗看!!首先是小柔點的沙律沙律我記得也有四五款配搭微酸的芝麻沙律油很開胃呢~之後是我的最愛~居酒屋風味的漬物,炸物,串燒,章魚燒...等等炸雞軟骨,南瓜天婦羅好好味呀!!主角當然非刺身跟壽司莫屬啦~超級大隻又超級鮮甜的蝦刺身十分驚喜呢!(結果大家都在搶蝦刺身...Dayz 吃了兩隻...)我們亦點了不同款式的壽司三文魚,鰻魚,海膽,蟹膏,蟹籽,加洲卷,花之戀...多到不能盡錄壽司都是即點即做喔!看~紫菜都還是脆脆的!最後要介紹的是甜品~Dayz 推薦柚子雪糕跟焦糖燉蛋喔!精緻又美
話說,Dayz 剛剛去完旅行回來
當然要把握時間,約三五知己出來吃吃飯,派派手信啦
考慮到今次聚餐的人除了女生之外,也有男生
所以,挑選餐廳的標準也變成:
1. 好味道,而且份量要夠大 (男生都很會吃耶~)
2. 環境清靜,適合聊天
3. 地點方便
友人小柔提議吃日式放題
她挑選了位於尖沙咀K11 附近商業大廈的三木日本料理
我們預約了星期三,6pm - 8pm的時段
當天用餐的人不算很多
我們被安排到窗旁的位置,坐得蠻舒適的~

事不宜遲,趕快點食物!!
食物的種類真的很多呀~
由沙律到炸物,壽司刺身甜品都一應俱全
Dayz 每一款都想嘗嘗看!!

首先是小柔點的沙律
沙律我記得也有四五款
配搭微酸的芝麻沙律油很開胃呢~

炸雞軟骨,南瓜天婦羅好好味呀!!
主角當然非刺身壽司莫屬啦~
超級大隻又超級鮮甜的蝦刺身
十分驚喜呢!
(結果大家都在搶蝦刺身...Dayz 吃了兩隻...)
我們亦點了不同款式的壽司
壽司都是即點即做喔!
看~紫菜都還是脆脆的!

最後要介紹的是甜品
Dayz 推薦柚子雪糕跟焦糖燉蛋喔!
精緻又美味的食物,工作人員貼心的服務態度...完全推翻了Dayz 對放題的認知呢!
(以前Dayz 試過水準不太高的日式放題~ 有 bad experience~)

三木日本料理的價錢不貴,才 HKD260/ 位而已
絕對是一家值得encore 的餐廳!
  • 甜蝦
  • 焦糖燉蛋
  • 炸雞軟骨
  • 南瓜天婦羅
上禮拜Kai's Family 好友聚餐就選定在大家都方便的尖沙咀!雖然我們2女1男…女生的食量都超越一般女生的…哈哈=我們都愛吃日本料理…就選定網評很高的三木日本料理!這裡晚餐放題是分2個時段的:5:30~8:15pm/8:15~10:30pm我們都早下班…所以預約6:30…因為是閒日來吃…早段只有一半人…有預約就不用等喔!點食物我們都很乖是每一款只點3件…一來不想浪費…二來是可以多吃不同的食物!一開始肯定是刺身就沒錯了~~~ 甜蝦超超超大隻!!!我最愛甜蝦了~ 沒想到是這麼大隻的…我超級瘋狂1人就吃掉3隻還覺得不夠!刺身全都很鮮甜…推介大家一定一定要點甜蝦!大愛推介呀♥壽司、卷物、火灸我們都各點了些~款式太多其實我都有點忘了~重點介紹花之戀的三文魚超厚!很鮮很肥美!不是亂塞一團飯進去…超讚的!必點推介!三文魚也是大家都愛吃…看照片也看到紋路很漂亮…就是很好吃的!軍艦壽司很多我們都很喜歡耶~~上桌的時候紫菜還是脆的…所以要立刻吃…不要等!八爪魚、海膽、蟹膏都很不錯~~基本上軍艦壽司沒有讓我們吃到不喜歡的*再來是壽司…極力大推鰻魚壽司!超級超級好吃!!這是我們唯一會重覆點的壽司之一(因

刺身全都很鮮甜…推介大家一定一定要點甜蝦!大愛推介呀♥
壽司、卷物、火灸我們都各點了些~款式太多其實我都有點忘了~

軍艦壽司很多我們都很喜歡耶~~

上桌的時候紫菜還是脆的…所以要立刻吃…不要等!

再來是壽司…極力大推鰻魚壽司!超級超級好吃!!

這是我們唯一會重覆點的壽司之一(因為叫一round已經超超超級飽)

其實我已經吃了2件…但是太好吃的關係最後再加點了2件…哈哈=
小小一份的沙律很適合女生…我記得這裡沙律有5款以上的選擇…

我們點了青瓜沙律&三文魚沙律…其實三文魚沙律不錯的…但是加日式醋加太多了…所以在碗底的菜很酸…不然也是很開胃的選擇耶~~
熟食類基於我們的胃不夠大…所以有些湯鍋、飯等沒法點了…

但是我們也吃了不少小食。

溏心蛋因為我太晚吃所以覺得一般…但是朋友在上桌時立刻吃了…他說還好、不過不失…只是蛋真的沒什麼味道…如果有點麵/飯一起吃可能更好!

要推介的是雞軟骨(一份) 超級超級酥~炸的剛剛好!上桌的時候超級熱!但是真的很好吃…不會過咸…味道剛好了!非常惹味…我們超快就把它吃光光!(但是我們是滿桌都是依物的狀態)若果不是肚子不夠位子…第2round我超想再點一份自己吃…哈哈-
串燒類我們點的都非常好吃!完全沒有失望喔:

我真的很愛吃雞軟骨…所以雞軟骨串燒又來了~但是跟剛剛一份的不一樣的風味…看個人了…我是2種做法我都很喜歡!我後面第2round都有加點雞軟骨串燒*

還有牛舌串燒也是不錯吃…另外還有一份點的牛舌也是很好吃!不過牛舌真的要一上桌就吃…不然後面冷了就不好吃囉~~

甜番薯我的朋友們一直大讚好好吃…但是我肚子已經快撐下去…不然我也好想試試看…他們說好甜好好吃!其實份量很小…是可以咬一口的。
天婦羅!南瓜必必必點!像我一樣喜歡吃南瓜天婦羅的真的一定要吃喔:

很甜又很軟…不會是硬硬的…粉也不會很厚…反而炸蝦很一般~蕃薯&南瓜推介了!
雖然明明很飽又吃了2round…最後還是要留肚子吃甜點…

我愛吃芝麻雪糕…朋友們都點柚子雪糕…我吃了一口…柚子味很fresh可以解膩…吃完會很舒服…推介點柚子雪糕喔:
甜品我點了牛奶布丁…真的很膩…吃2口會覺得不想吃…

焦糖燉蛋不錯喔:焦糖很多很脆…整個口感&味道都比布丁更好唷~

喜歡焦糖燉蛋!
吃了這麼多食物後…我們都是很滿意…最愛吃壽司&炸物&小食…特別是炸物全部都很熱很脆的上桌…完全沒有先做好翻熱給客人的感覺…價錢也很划算…我們都說下次會再來耶~~

Other Info. : 提外話…服務生動作很快!服務超好!一直幫我們整理桌子/換碟。 還有提供的紙包果汁很好喝~~
  • 南瓜天婦羅
  • 雞軟骨
  • 花之戀
  • 鰻魚壽司
  • 軍艦壽司
2015-03-11 1584 views
誤打誤撞同朋友試左呢間三木放題。First impressive好似幾唔錯。食第一輪,唔洗等已經可以入坐。一開波緊係主打刺身,一間放題好唔好食,好取決於刺身既質素。刺身差不多全部點齊,三文魚, 油甘魚, 希靈魚籽, 帆立貝, 極大甜蝦, 螺片,北寄貝和鮑片等,刺身整體賣相吸引,有光澤,夠新鮮。會推介帆立貝同極大甜蝦,帆立貝好大粒,夠清甜。極大甜蝦好大隻,鮮甜爽口。相反,三文魚、油甘魚、螺片個d只係一般貨色,三文魚、油甘魚稍為薄切左,唔夠肥美。鮑片同出面買到個d分別不大。到燒物,牛舌、海蝦、秋刀鱼都不錯。個人幾中意個牛舌,不過朋友就覺得太鹹了。海蝦大隻爽脆,秋刀魚鮮甜入味。其他燒物不至於上品,算中規中矩,過得去。不過,敗不之作真佢地炸物。。。粉漿甚厚,兼且太油。炸蝦、蟹鉗咬開好多麵粉,茄子可能厚切左,未熟,硬左少少。不過,令我們最無奈既係,食到中途好似已經想趕我地走,差唔多提前4,5個字已經同我地講lastorder,聽到真都係呆左。急急腳叫多round啦,點知又missorder,吹佢時已經差不多夠鐘,急急腳食完賣單。講真,呢個價位會搵其他選擇,起碼唔洗食得咁急。

2015-03-09
$270 (Dinner)
2015-03-10 1365 views
一向中意食放題既我,今日決定同朋友決戰三木。位置鄰近k11,好方便,今次冇book位,由於等既人唔算多,好快已經可以入坐。環境睇落都唔錯又夠大。入正題啦,食物款式選擇好多。先講刺身啦,差不多全部點哂,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、極大甜蝦、螺片等等,不過除左點單紙推介既極大甜蝦外,其他都比預期中失望。甜蝦真係好大隻,食落鮮甜爽口。其他刺身賣相都一般般,冇乜光澤,三文魚筋位多,油甘魚、吞拿魚稍稍薄切左,唔夠肥美。到串燒啦,雞軟骨、麻辣雞翼、秋刀鱼都唔錯,入味!雞軟骨、麻辣雞翼夠入味,秋刀鱼肉質鮮甜。但佢地推介既鹽燒牛舌實在落得太多鹽了,一個字,鹹!其他燒物都中規中矩啦。到沙律啦,點左2款:牛油果野菜同蟹籽薯仔。牛油果野菜d味道偏淡,過得去。相反,蟹籽薯仔就岩岩好,入味!總括:食品質素比預期中失望了少少,差不多既價位會考慮其他的選擇。其次,服務質素都有待改善,可以禮貌少少囉。

一向中意食放題既我,今日決定同朋友決戰三木。

2015-03-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2015-02-16 3239 views
最近喜歡上任食放題,貪方便又不需要就住就住叫,簡直就有一種吃得開懷既感覺!爽~~因為逛街累了想好好休息一下,決定單人匹馬來到這裡醫肚~這裡地方寬闊,加上有大房間,很適合放鬆聊聊天~當我還在擔心一人會吃得很小種類後,特然驚醒記得,任食都是一件一件計的,可以放心點很多不同款式嘗試!這裡放過流行歌曲,雖然可以放鬆心情,但偶爾會聽到服務生都會哼著歌,他們心情是很愉快?!幸好他們動作很快,一直留意著客人需要,還不錯~上菜非常極速,刺身拼盤比足數量,但推介的大蝦我反而覺得一般,帶子比較起來相對較為鮮甜,玉子還ok~接著我點了5份的帶子,廚師給我2大粒的原整版,口感更加好,一口咬下去讓帶子充滿了口腔,新鮮肥美,甜甜的很不錯~海膽軍艦合格,海膽味濃郁,飯只有很小一口,旁訪放著的是蟹膏壽司,很重蟹味,但我還是覺得海膽較好。幾款火炙壽司,三文魚算是最美味的一款,但感覺可以再切厚一點會更加好,鰻魚也不過不失。吃了那麼多我還是覺得有點不夠,決定吃個牛肉鍋,來到是真的很驚喜,很少會連火爐一起,整個鍋是即時煮的,更加新鮮好味,還可以控制火候,壽喜燒湯底很鮮甜!牛肉肥瘦適中不帶筋,吃到這個已經心滿以足了,連湯我也不
最近喜歡上任食放題,貪方便又不需要就住就住叫,

簡直就有一種吃得開懷既感覺!爽~~

因為逛街累了想好好休息一下,決定單人匹馬來到這裡醫肚~

這裡地方寬闊,加上有大房間,很適合放鬆聊聊天~
當我還在擔心一人會吃得很小種類後,特然驚醒記得,

任食都是一件一件計的,可以放心點很多不同款式嘗試!

這裡放過流行歌曲,雖然可以放鬆心情,
但偶爾會聽到服務生都會哼著歌,他們心情是很愉快?!
幸好他們動作很快,一直留意著客人需要,還不錯~
上菜非常極速,刺身拼盤比足數量,

但推介的大蝦我反而覺得一般,

帶子比較起來相對較為鮮甜,玉子還ok~
接著我點了5份的帶子,廚師給我2大粒的原整版,

口感更加好,一口咬下去讓帶子充滿了口腔,

新鮮肥美,甜甜的很不錯~
海膽軍艦合格,海膽味濃郁,飯只有很小一口,

旁訪放著的是蟹膏壽司,很重蟹味,但我還是覺得海膽較好。
幾款火炙壽司,三文魚算是最美味的一款,

但感覺可以再切厚一點會更加好,鰻魚也不過不失。
吃了那麼多我還是覺得有點不夠,決定吃個牛肉鍋,

來到是真的很驚喜,很少會連火爐一起,

整個鍋是即時煮的,更加新鮮好味,

還可以控制火候,壽喜燒湯底很鮮甜!
牛肉肥瘦適中不帶筋,吃到這個已經心滿以足了,

連湯我也不放過,如果有配粉絲我一定會馬上尖叫!
吃到差不多時,接著點了些小吃和甜品

小甜蕃不錯,不妨點幾粒來吃吃,

另外泡芙裡面的是雪糕,外層仍然鬆脆,正~

奶凍就太淡了,不喜歡吃太甜的朋友可以試試看~
最後就是大讚的焦糖燉蛋,非常濃郁既蛋香,

每口都綿綿的溶化在舌頭上,加上脆卜卜的焦糖,

就我一個人也吃了3個,絕對是必點之選!
2015-02-02
$262 (Dinner)
  • 牛肉鍋
  • 帶子
上周擺平了客戶a的新春campaign, 馬上就要開始找場地落實,過程多虧mercy的quotation, 令我走少迂迴路。是夜請客,mercy大貴人愛日本菜,我訂座三木,聽聞好高級。 比坊間放題,三木價位同大喜屋一樣, 不過食物各有千秋啦!三木有海膽,有大量高級精緻的甜品,坐得舒服d, 都是三木取分位!還有特大帆立貝,都是大喜屋無,大喜家有的食物。這裡的海膽好新鮮,油油甘香,滑進咀裡,彈出鮮鹹香味,重點是大大份,絕不手軟,超誇張。一個拳頭大的海膽,香港放題少見!磋娥野都未必有!唔講刺身,先講甜品,mercy 勁欣賞。女人鍾意甜品,話知你, 木康布丁好正,吃了3樽,回味無窮。至於 creme brulee 真係paul lafeyett 水準,滑,甜,焦糖脆身,有誠意!Tiramisu 明顯用清酒浸蛋糕做底,這個fusion 則不太合,因為清酒回韻度太强,不合做甜品。三木高級放題,主打刺身,不用說,看圖一目了然。mercy說魚生,皮脂分離者,下品,幸,三木絕不發生。 魚生貼服痴實,色澤亮麗,咬落零舍不同。 魚生選擇到位,三文魚腩肥美帆立貝有oreo餅面積大,應該有3cm厚,不走單,不少
一個拳頭大的海膽,香港放題少見!磋娥野都未必有!

帆立貝有oreo餅面積大,應該有3cm厚,不走單,不少到,mercy 一度好奇店家如何賺錢,嗯,mercy 放工仍改不了職業病。
這裡最特別的魷魚鬚刺身,香港首創,超彈牙,超鮮甜,真的有驚喜!

油甘魚,油香甘甜,肉質結實,口感滑溜,絕頂新鮮。

坦白說,牡丹蝦都比下去了,好吃高檔,但為何要到和民,用40元買1隻? 無言。
火灸壽司方面亦不能小看,左口魚邊,黑松露帆立貝, 握壽司飯細,黏度足,魚生方面選料上盛,不俗。
豚王50元1份拉麵叉燒,這間放題都有,crazy, 瘋了吧? 回本居然這樣不費力,叉燒表面焦香,肉質軟熟,燒汁和豚王一樣到位,值得回頭再叫。
牛舌 野菜
銀杏
東風螺 炸洋葱圈 魷魚

Mercy 主力食生冷嘢,我就相反,食熟食。 這裡的熟食,以香港放題而言,勝出。 全部用心變出日式料理,有日本玩味,最怕放題有中國茶記小食feel, 三木細節上有用心做。 野菜有木魚, 炸物有紫蘇葉, 燒銀杏和魚頭,有日本炭香。 mercy 大力讚,更認為這裡完全可以做稿賞天堂, 放題價錢, 料理店質素, nice.
放題食物種類比一般的放題店多,用料比較高級。
Other Info. : SO MANY waitress, they always severs us very carefully. Well, this is a A-grade restaurant which would have A-grade food!
  • 海膽
  • 帆立貝