2017-05-24 909 views
hello,我係經常性買milk top 雪糕,所以大家一定要睇呢篇食評la😂即食雪糕篇 🍦🍦🍦🍦🍦1. 薄荷味清香,薄荷味重,味道較天然推介指數: 👍👍👍👍👍2. 牛奶味牛奶既味道幾香架,唔會超甜推介指數: 👍👍👍👍3. 忌簾芝士味芝士味濃推介指數: 👍👍👍👍👍4. 紫薯味 (唔係成日有架)紫薯幾香,甜度適中推介指數: 👍👍👍👍桶裝雪糕 🍨🍨🍨🍨🍨味道選擇較多,但要問下店員當日有冇貨質素唔會較即食差,而且有冰袋,乾冰提供💜💛💚💙 如果大家想知多d美食info,就快d follow fatdog1234 💜💛💚💙

即食雪糕篇 🍦🍦🍦🍦🍦

1. 薄荷味

清香,薄荷味重,味道較天然

推介指數: 👍👍👍👍👍

2. 牛奶味

牛奶既味道幾香架,唔會超甜

推介指數: 👍👍👍👍

3. 忌簾芝士味

芝士味濃

推介指數: 👍👍👍👍👍

4. 紫薯味 (唔係成日有架)

紫薯幾香,甜度適中

推介指數: 👍👍👍👍

桶裝雪糕 🍨🍨🍨🍨🍨

味道選擇較多,但要問下店員當日有冇貨

質素唔會較即食差,而且有冰袋,乾冰提供

Group-buy
2016-06-06 770 views
買了milk top的牛奶布甸優惠劵,原先只是可以換北海道牛奶布甸,但職員就主動讓我們換其他口味的布甸 ( 之前去其他分店都只可以換北海道牛奶布甸 ),很驚喜。而且店員會主動提各款布甸的到期日,不怕放到過期浪費。今次換了北海道牛奶布甸,焦糖牛奶布甸及曲奇牛奶布甸,北海道牛奶布甸有濃濃的牛奶味,好味 ; 焦糖牛奶布甸味道偏甜,不好甜的朋友可能不太喜歡 ; 曲奇牛奶布甸味道好像曲奇妙趣,放入冰格冷藏後好像吃曲奇妙趣雪糕一樣。
。而且店員會主動提各款布甸的到期日,不怕放到過期浪費。

2016-06-03
Coupon
  • 曲奇味布甸
又到中秋節啊!!! 之前看到一個團購有MILK TOP的禮盒, 又漂亮又好吃, 送禮自吃都不錯呢, 於是買了!!! 之前在期限前對換了, 雖然比想像中細個, 但個盒真係幾靚, 各種味道款式都幾精緻!!! 分別有八種味: 水蜜桃, 朱古力, 紅豆, 柚子, 咖啡, 抹茶, 布甸及芝麻雪了在冰箱, 閒時拿出來品嚐, 雖然外表有點硬, 可能是雪太冰的原故, 但內裡都很煙UN及軟, 而且涵料蠻JUNICY的, 真的很有雪糕糯米糍的感覺!!!水蜜桃好香啊, 而且很清涼的桃味; 朱古力就奶了一點, 不過可能因為MILK TOP出品, 所以都是北海道奶製, 但都好滑; 紅豆味有點紅豆蓉及少豆豆在內, 不會太濃; 柚子就好像飲柚子茶一樣; 咖啡很香很濃, 吃著味道不錯; 抹茶是很喜歡的味道, 純純不太甜, 還有少少甘味; 布甸有點Custard醬的感覺, 真係好布丁GA; 芝麻好似食芝麻糊一樣, 好黑好濃啊, 好味!! 不錯的甜品~~^^

2014-09-08
Group-buy
2012-08-27 261 views
以前想吃 Milk Top .至少要去銅鑼灣.沙田.九龍灣.想大量入貸就算有乾冰回家也溶了6成.現今屯門吉之島開了店,只要買完雪榚後立即坐小巴返台元朗.就不擔心溶的問題.服務:只有一位姐姐.沒有主動叫人試食.但都有禮.付款方法.八達通, 或拿單去收銀枱給現金,我去完收銀枱店員已袋好雪榚.加了乾冰.立刻可拿走...服務效率高.7杯雪榚150元.香蕉x2.紅豆,牛奶,奶茶,生薑,雲呢拿...全部都好滑.像真度高,香蕉最難食.同牛奶不夾.而香蕉味似溶的口感.又太甜.下次不會選.紅豆一粒粒.硬身.料多香口.奶茶值得一提.似飲真奶茶.茶味好香,很逼真.吃完後茶香味留在口中.生薑.不太辣.只有微微薑味.總括滑身.味道真.但奶成份.糖份都高.好食.也不可經常入貸.價錢150元有7杯......都合理.

全部都好滑.像真度高,
生薑.不太辣.只有微微薑味.

$150 (Other)
Others
2012-08-20 185 views
對我來說, 甜無時無刻都是快樂泉源, 每每工作上遇到一些煩悶, 放工後自然很有衝動去甜一下, 令自己放鬆過來, 待自己好一點嘛! 看來甜癮大得是無法遏止了。 突然間想吃雪糕, awfully的不是不好, 但偏偏又想吃些和風口味, 想來想去, 還是milk top的合意, 即使有點累, 但貪吃的大前提下, 也堅持特意入屯門一趟。攤位位設吉之島超市收銀旁邊, 店面光鮮, 眼見整頁紙的味道選擇, 令人大表雀躍。 迷你杯定價$25, 與HD的相若, 現在正做推廣, 買滿六杯即送一杯。同時留意到儲夠5張消費滿$150的單據, 便可享有永久VIP會藉, 初時實有點心動, 還盤算下次可以選哪些口味。紫番薯用上淡淡的紫色, 低調得來感覺又不太人工, 夾雜粒粒薯肉, 真有期昐。 可是當吃過一口後, 發現質感跟想像中有所出入,偏冰感, 介乎沙冰與雪葩之間, 不算幼滑, 相知與儲藏方面無關吧? 但奇怪單球又好像不覺有這問題, 確令人大惑不解。 唯薯味來得甘香真實, 是單靠色素充當的不能相比, 與奶味混和更為甜美, 風味很樸實。店家最近與黑白淡奶攜手合作, 推出了港式奶茶味, 滿有新鮮感。 本身製作已加入北海

店家最近與黑白淡奶攜手合作, 推出了港式奶茶味, 滿有新鮮感。 本身製作已加入北海道牛奶, 再混以淡奶, 難怪奶味特濃且醇厚, 茶香不會被蓋過, 平衝巧妙, 像真度極高,
就像在喝奶茶一樣, 未會太甜。

藍莓芝士蛋糕吃得多, 未知用在雪糕又是如何? 汲取之前的經驗後, 決定先在室溫放上數分鐘才吃, 幫助是有的, 但不算太明顯, 質感仍偏向爽身。 甫入口已感受到陣陣的乳酪味, 芝味出奇地的濃, 甜中多份咸香, 與藍莓味結合, 更為甜美。

愛重口味同時亦情傾清新之作, 豆腐吃落更像是豆奶, 感覺輕怡無負擔, 只怪冰感是數款之中最高, 用小匙可起出一片片冰, 一點也不綿滑, 加上易溶成水狀, 使人有點失望。

黑芝麻跟豆腐就成黑白配, 一濃一淡, 麻香是相當的香濃, 不比芝麻糊遜色, 夾雜不少胡麻碎粒, 多添一份咬口, 多吃幾口也不單調感覺太寡。

正因面對著如此多味道, 太多心, 最終取榛子而棄特濃朱古力。 原因是純榛子味較為少見, 平時多是配上朱古力, 所以大感興趣好奇。 香味不比杏仁和腰果遜色, 同樣甘香, 果仁香滿瀉, 很是真實, 沒有奇怪的益味, 令人吃得滿意。

單看綠茶那色水, 綠得自然, 未吃已聞到陣陣茶香, 已有一定的期望。 真正做得好的當然不是一味下得多茶粉, 來源、份量也要控制得宜, 不然就換得只得一陣苦澀的下場。 而這家做得甚為出色, 暫且撇開質感不說, 茶香撲鼻,
吃罷感覺到回甘, 不覺澀味。 相信如非太過冰硬, 必定更加吸引。

本預算只買雪糕便算, 但又抵不住布丁($23)的誘惑, 用上玻璃樽仔裝盛, 好像在招手叫我帶它回家呢!
個人對焦糖二字十分敏感, 一見焦糖牛奶布丁, 自知不作他選。 顏色偏白, 底部亦沒有焦糖漿, 不說還以為只是原味。 焦糖味來得較淡, 奶味反為主導, 甜度控制得宜。 可惜未達到滑溜以致慢慢溶化的境界, 反較實身, 只因魚膠粉未免下得重手一點。
看來自己對茶味是有一點偏愛的, 這個港式奶茶布丁風味跟奶茶如出一轍, 茶香突出, 餘韻在口中停留很久, 比焦糖味較柔軟, 滑度相對較高, 一點也不感甜膩。

大體上口味本身做得細緻, 用料又講究, 奈何未知只是這批質感如此, 還是問題根本存在。 但雪糕連軟滑也做不到, 實在說不過去。 滿心歡喜為下次再來選定口味, 我想還是先作罷, 要吃得到現場來杯雙球, 還更痛快呢!