來到第一個感覺就覺得喱間咖啡店係鬧市中嘅清泉,淨係企喺門口已經感受到滿滿嘅日本氣息,入到去見到咖啡店中間有棵樹,好難得喺室內都會望到一棵咁大嘅植物,好有庭園既感覺,好舒服😌留意到喱度嘅裝修都好獨特,用咗大量嘅黑色同木系嘅傢俬設計,再加上好多不同嘅日式擺設,覺得老闆都幾有品味,睇得出佢用咗好多心機去設計間鋪係呢個角度睇好似去到一個中式庭園,真係每一個位都係一個影相打卡位!呢度嘅食物選擇唔多,咖啡價錢比起附近的咖啡店略貴,白咖啡牛奶味幾重,唔算好突出,驚喜不大。蕨餅好有驚喜,口感有啲似啫喱,不過比起啫喱更加煙靭,配埋個黑糖漿同大量嘅綠茶粉,唔會太甜,好好食!我覺得呢個蕨餅做得好食過日本食果種,因為佢加咗個黑糖漿令到成個餅個味道提升咗好多,亦可以減低綠茶粉嘅苦澀味!推介Espresso tonic呢個tonic幾好飲喎!飲到佢好濃烈嘅橙皮和陳皮味,令到個口感更容易入口,好清新好正!

White coffee

Warabi  mochi

2022-10-07
$100 (Tea)
White coffee
  • Warabi  mochi
  • Especial tonic
有個飲啡嘅朋友,推薦話呢家嘅抹茶latte,可能係佢飲過最好飲嘅,淨係佢呢句說話都值得我試吓吧🤡門口睇到裝修,已經有一種暗黑日本風嘅感覺,入到去見到中間有棵植物,有一種別有洞天,煥然一新嘅感覺!快快手揀個靚嘅位置坐低,叫咗嘢飲同嘢食,嘢食就一般般啦,而可能因為太大期望嘅關係,我覺得佢嘅抹茶latte,係好飲,但係未去到咁神級😅但係如果真係想再喺附近享受一下,chill下飲下啡,我都會揀返呢一間嘅😌食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️ 互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
  • Matcha  latte
2022-10-02 153 views
ᐡ• ˕ •ᐡ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈下雨天的cafe遊~難得的假期,與友人到了中上環咖啡遊那天街外下著傾盆大雨,很適合到cafe 渡過一個下午✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈但很不幸運的是原來好多人也跟我們一樣去避雨隨便走進一家店,原本是想坐打卡位世事無常,打卡位已經滿座了🫠只有近門口非常陰暗的角落位置我的心情就如街外的雨一樣🥲不過店員們也很好,讓我們先坐下來等位可惜的是,我和友人都非常肚餓,裡面位置好美,但實在非常嘈吵,令我覺得失去了cafe原有的寧靜優雅🥹最後還是覺得角落位比較適合愛寧靜的我們🤭┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Matcha Latte $55 (3/5)拉花和杯子都好美,好有江户時代的感覺抹茶味比較淡,牛奶更濃郁~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Ice Latte $50 (3/5)凍飲的杯子也是美美的🫶🏻咖啡及牛奶漸層分明,很適合打卡(笑┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Warabi Mochi $55 (4/5)味道不錯,入口非常煙韌有咬口✨然後肚子太餓很快比我吃光了😹┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
ᐡ• ˕ •ᐡ
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
下雨天的cafe遊~
難得的假期,與友人到了中上環咖啡遊
那天街外下著傾盆大雨,很適合到cafe 渡過一個下午✨

但很不幸運的是原來好多人也跟我們一樣去避雨
隨便走進一家店,原本是想坐打卡位
世事無常,打卡位已經滿座了🫠
只有近門口非常陰暗的角落位置
我的心情就如街外的雨一樣🥲
不過店員們也很好,讓我們先坐下來等位
最後還是覺得角落位比較適合愛寧靜的我們🤭

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Matcha Latte $55 (3/5)
拉花和杯子都好美,好有江户時代的感覺
抹茶味比較淡,牛奶更濃郁~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Ice Latte $50 (3/5)
凍飲的杯子也是美美的🫶🏻
咖啡及牛奶漸層分明,很適合打卡(笑

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Warabi Mochi $55 (4/5)
味道不錯,入口非常煙韌有咬口✨
然後肚子太餓很快比我吃光了😹

2022-09-14 244 views
最近對於日系咖啡店既沉溺,我自己都百思不得其解,好似呢間入口位於九如坊既京都復古咖啡店,正正是我最喜歡既類型走進咖啡店已經彷似置身京都,以暗黑木色為主調,中間放左d植物同副有日式庭園既擺設,禪院既裝潢,倍添寧靜寫意White一飲第一啖已經覺得有點過熱,相信是打奶泡既時間耐左,奶泡整體影響唔算好大,用上fruity豆,但整杯奶香同甜感欠奉Dirty分層明確,啡味同奶味比例唔錯,最初飲到咖啡既酸感,之後就飲到奶既香甜環境寧靜舒適,整個氛圍都好有禪意,入黎放慢腳步,嘆杯啡,心情都自然會平靜下來

White

Dirty

2022-09-04 232 views
之前見人影相水信玄餅好靚、所以終於搵到機會黎試下,餐廳位置比較隱蔽在大街再上少少既位置,門口易認,空間有比想像中大,而且坐得舒服,下午嘆個少少下午茶一流。叫左個便當All day breakfast,味道不錯因為打卡影相所以叫左杯blue Drinks 姐係雪糕梳打,不過味道就麻麻最後就係水信玄餅,影相打卡一流,配黑糖吃100分起初進店因為剛好滿座但店員很親切,叫我先找空位坐坐,有位時就幫我安排坐位,最後坐在窗邊位置十分鐘舒適,和朋友聊著就過了一整個下午。
叫左個便當All day breakfast,味道不錯
最後就係水信玄餅,影相打卡一流,配黑糖吃100分
Mizu   Shingen  Mochi
Bento  Box  &    Blue  Drinks
2022-09-03
$200 (Tea)
Mizu   Shingen  Mochi
Milligram Coffee @milligramcoffeehk📍中環威靈頓街174-178號地下A號舖.呢間位於中環九如坊附近嘅全新日式禪風 cafe——Milligram Coffee,室內裝潢以木材同黑色為主調,加入唔同石🪨/植物作裝飾,正中間更擺放咗一棵樹🌳,環境幽靜,好有去咗日本京都🇯🇵嘅咖啡店一樣,打卡一流!食物方面有全日早餐、意粉、吐司、多款日式甜品同咖啡,都幾有特色🥰.🍱 Bento Box $158: All-day breakfast放入日本便當內非常吸睛,有2片 sourdough,可配牛油果🥑同滑蛋🥚一齊食,仲有portebello焗芝士🧀(超好味爆哂汁😆)、腸仔、煙肉、車厘茄、沙律菜同橙,非常豐富,份量足夠,不過覺得個價錢有少少over-price😌🍝 Miso Carbonara $108: 意粉好掛汁,用上味噌作醬汁,好creamy,煙肉炒至香脆,面頭放上溫泉蛋,再加入番紅花,令味道帶點微辣,同意粉伴埋一齊食,好惹味😋🍡 Warabi Mochi $55: 日式甜品當然唔少得蕨餅啦,蕨餅口感煙韌軟糯,抹茶味夠香濃,面頭灑滿抹茶粉,再沾上濃稠嘅黑糖醬,
📍中環威靈頓街174-178號地下A號舖
🍱 Bento Box $158

🍝 Miso Carbonara $108

🍡 Warabi Mochi $55
: 日式甜品當然唔少得蕨餅啦,蕨餅口感煙韌軟糯,抹茶味夠香濃,面頭灑滿抹茶粉,再沾上濃稠嘅黑糖醬,增加甜度😍

🍵 Matcha Latte $55
☕️ Cappuccino $45
Warabi Mochi
下雨天 weekend 打算黎碰運氣 咁岩剩返一個位當日滿座比較嘈 好彩過左 5pm 人流比較少 終於可以靜靜地 chill 下日式復古風格裝潢 以黑色調為主 配上水泥牆店中央飾以鵝卵石+翠綠竹葉 剪影投射喺木茶几上 幾有禪意每個角落都充滿了細節 加上店內播放舊年代日本歌曲超有氛圍感 令人有一種時間放慢既錯覺‎ ( ¯꒳​¯ )ᐝ.餐牌上食物種類唔多甜品有 daily special 可先問店員原本想試甜品咖啡 因為太肚餓 逃唔過每次見到 carbonara 都要點既習慣 ♡₊⁺ .✔ #𝘔𝘪𝘴𝘰𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 // $108意粉爽口彈牙 加埋溫泉蛋汁超 creamy 有少少黑椒味增✔ #荔枝冰茶 // $50富懷舊感既玻璃杯 ♡⸝⸝.服務💯 店員很有禮貌耐心 我問意粉會唔會好大份 驚食唔嗮他很認真以手勢比劃份量 示意唔會太多收拾座位都好迅速路過仲順手用紙巾將枱面積水抹走超細心到懷疑店員有強迫症 ಥ‿ಥ✄ - - - - - - - - - -
下雨天 weekend 打算黎碰運氣 咁岩剩返一個位
路過仲順手用紙巾將枱面積水抹走
超細心到懷疑店員有強迫症 ಥ‿ಥ
✄ - - - - - - - - - -

2022-08-24 174 views
今次點都要返家鄉走轉日本,開業兩個月嘅Milligram Coffee,行入去就好似去咗日本嘅京都,如果唔係聽到周圍嘅人用廣東話喺度傾偈,坐坐下真係感覺自己喺京都一樣😅好喜歡中央嘅一棵樹,加上燈光照射嘅陰影,即刻加咗幾分好悠閒嘅感覺🥰Toast $75- 厚身sourdough配上滑蛋牛油果,牛油果新鮮,而蛋就真係炒得好香滑Bento Box $158佢最吸睛梗係用一個日式食物盒放呢個原本嘅all day breakfast 啦!而佢係Toast嘅加強版,多咗兩條煙肉一條香腸同埋一個大芝士蘑菇,芝士蘑菇焗得好Juice,煙肉乾身脆口,香腸亦煎得外脆內軟Warabi Mochi $55- 本身好鍾意食蕨餅,佢呢度嘅蕨餅比較爽身,如果可以煙韌啲就好啦!不過味道就好嘅White 40- 佢用Colombia同Ethiopia嘅混合豆,豆本身比較fruity,加奶之後仍然可以飲到豆嘅香氣Espresso Tonic $65- 呢杯就比較普通,不過都係叫嚟消暑啫總括嚟講,冇得返鄉下過嚟坐吓都係可以止吓渴嘅😂 而且呢度打卡比日本方便,不過佢嘅食物同飲品選擇就比較少,而且價位比較

Toast $75

Bento Box $158

Warabi Mochi $55

White 40

Espresso Tonic $65
- 呢杯就比較普通,不過都係叫嚟消暑啫

2022-08-07 357 views
好喜歡這家咖啡店,甫進店內有如置身日本,裝飾設計都充滿著日本色彩。三位年輕人非常有禮物好親切。🧊冰凍黑咖啡冰凍清爽淡淡咖啡幽香。👍🧊抹茶latte香滑甜度恰好。🍴滑蛋牛油果吐司用的是我喜歡的酸種包,炒蛋很香很滑溜,配同牛油就是最Ichiban 👍👍🍴紅豆小丸子甜甜的軟軟的,簡簡單單的一道日式甜點,還是很不錯喔!😂👍
三位年輕人非常有禮物好親切。
🧊冰凍黑咖啡
冰凍清爽淡淡咖啡幽香。👍
🧊抹茶latte
香滑甜度恰好。
🍴滑蛋牛油果吐司
🍴紅豆小丸子
甜甜的軟軟的,簡簡單單的一道日式甜點,還是很不錯喔!😂👍
2022-08-07
2022-08-02 212 views
Not bad for a quiet place to chill. Really hard to find - need to enter near the “take your time” mural. Had the matcha latte, not that great. Perhaps the coffee and food are more worthwhile. There are lots of coffee shops in the area so might not come back anytime soon.
2022-08-02
2022-07-14 573 views
早一段時間被大家無限洗版的偽京都 最近終於造訪了 位於中上環的九如坊 幸好那天天氣清涼爬上去也不會覺得辛苦全店以黑色幽暗的風格打造桌椅都以黑色和深木色為主四周有不少乾花和植物 ᴀᴋᴀ 庭院風大概十張桌子左右 蠻有空間感的ʙɢᴍ 播放著緩緩的日本曲子 很放鬆𓋪 𝘞𝘢𝘳𝘢𝘣𝘪 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦餐牌上食物種類不多主食好像有少量 ᴀᴅʙ 跟意粉選擇甜品類也不是每天都齊全點餐前可先問店員當天甜品則有蕨餅跟水信玄餅抹茶蕨餅一碟六小粒 口感煙軔光享用蕨餅不會很甜沾一點黑糖漿甜度剛好一個人也可以輕鬆 ᴋ.ᴏ. 的和風小食偏 ɴᴜᴛᴛʏ 的拿鐵很對胃口入口順滑 唯一不足可能就是太小一杯了 到訪時人流不多 可以慢慢坐著放空一下假裝自己去了一趙日本咖啡店吧
早一段時間被大家無限洗版的偽京都

入口順滑 唯一不足可能就是太小一杯了

到訪時人流不多 可以慢慢坐著放空一下
假裝自己去了一趙日本咖啡店吧
2022-06-18
$100 (Lunch)
中上環新開的日式咖啡店☕️Milligram Coffee最近太火了忍不住過來朝聖一下.這家咖啡廳最吸引我的就是它的裝修風格😍一看就是以日式復古風格為主🖤彷彿置身於日本京都的茶館品茶一樣🍵讓人舒適寧靜!在繁忙的都市快生活𥚃這裏有一種可以令人放慢步伐的感覺~.咖啡店的裝潢也很簡約 以黑色調為主,木製傢具也是黑色調🪵搭配了一些綠植還有日式庭園風的小擺件作點綴🎋店內的每個角落都充滿了細節感🤍🖤超有氛圍感!.食物方面我們點了Bento box 其實就是All day breakfast賣相也太精緻啦!是以日式便當box🍱上菜!挺有驚喜 而且味道也很不錯👍.雖然這家價錢略貴以及份量不算多,但是質素挺高的!也算是值得過來一趟的咖啡店☕️畢竟現在有用心做的咖啡店真的為數不多。.這𥚃的環境食物味道以及服務各方面都很不錯👌是一間值得推薦你們過來的咖啡店☕️港島區咖啡店想不到去哪一家的話挺推薦你們過來🤭.這家咖啡店也算新開業~平日的下午,基本上都坐滿了七成客人。但是不得不說這𥚃的環境設真的非常好看🤍細節圖也忍不住拍了很多張
中上環新開的日式咖啡店☕️Milligram Coffee
最近太火了忍不住過來朝聖一下
這家咖啡廳最吸引我的就是它的裝修風格😍
一看就是以日式復古風格為主🖤
彷彿置身於日本京都的茶館品茶一樣🍵
讓人舒適寧靜!在繁忙的都市快生活𥚃
這裏有一種可以令人放慢步伐的感覺~
咖啡店的裝潢也很簡約 以黑色調為主,
這𥚃的環境食物味道以及服務各方面都很不錯👌
是一間值得推薦你們過來的咖啡店☕️
港島區咖啡店想不到去哪一家的話
挺推薦你們過來🤭
這間咖啡店門口比較隱蔽,入口在九如坊北,比較少車而所以比較寧靜,因為這樣,進入店內恍如置身在京都的一間咖啡店,可以慢享美食,也可望向窗外正在滴答滴答地下著雨。Bento Box (HK$158).打開便當盒蓋,這盒全日早餐好豐富呀.炒蛋奶滑口感,有些香草香味,放在2片酸種麵包一齊食,幾好.三粒脹卜卜的車厘茄,烤熟的,酸酸甜甜的.烤大啡菇,釀入咗厚厚一層蛋黃醬,上面鋪滿溶咗帶有些焦香的芝士,好好味😋.2片厚肉少肥的煙肉,煎得香口.香腸是芝士腸款呢㗎😍.1/4個牛油果,切片,不是完熟,所以味道比較淡啲,口感不太creamy.沙律菜被鋪在盒底,有生菜和火箭菜撈入些黑醋汁Latte (HK$45).咖啡杯好靚,好日式,打卡正.有層次感的心心拉花OK,不過不持久,一會兒就起大泡泡,咁我就好捨得攪勻至飲😂以下是店內環境相:Menu:

Latte

Bento Box (HK$158)
.打開便當盒蓋,這盒全日早餐好豐富呀
.炒蛋奶滑口感,有些香草香味,放在2片酸種麵包一齊食,幾好
.三粒脹卜卜的車厘茄,烤熟的,酸酸甜甜的
.2片厚肉少肥的煙肉,煎得香口
.香腸是芝士腸款呢㗎😍
.沙律菜被鋪在盒底,有生菜和火箭菜撈入些黑醋汁

Bento  Box

Latte (HK$45)
.咖啡杯好靚,好日式,打卡正

Latte

以下是店內環境相:

Menu:
2022-06-03
$203 (Lunch)
2022-06-20 326 views
俾店家ig 吸引Weekday lunch time黎碰運氣竟然唔駛等位仲只係半滿左右.正呀(如果滿座應該會比較嘈)抹茶latte 夠濃.好飲. 不過少貴. 唔少人叫凍飲(有隻花花懷舊杯… but that is $10 more exp!)Avocado toast就正正常常. 呢個配搭基本上好難出錯番工Lunch黎抖抖氣 去一趟日本chill下止下思鄕病都唔錯同去旅遊景點一樣, 要有總有一個係你附近打卡的準備. If u will easily get annoyed, better visit after lunch hour. Much better vibe!
俾店家ig 吸引
Weekday lunch time黎碰運氣
竟然唔駛等位仲只係半滿左右.正呀

(如果滿座應該會比較嘈)

Matcha  latte

Avocado  scrambled  egg  toast
Mochi

$180 (Lunch)
Matcha  latte
Mochi
位於上環九如坊一帶,除了有幾間人氣什高的日式餐廳外,最近還開了1所咖啡店。咖啡店的logo就是1個滴漏咖啡壺,又是1座富士山。縱使大家未掀開布簾,大概大家都知道布簾後的乾坤啦!店內一檯一椅,每個角落,每件擺設幾乎都能讓一班foodie打卡。同時店內就是播著平井堅、山口百惠等一班80-90年代日星的金曲,如果大家能自動過濾一班食客採用環迴立體聲分享聊天內容,小妹相信你們能夠讓自己以為當下正身處日本。點了flat white 和水信玄餅。先講以fruity豆沖配而成的flat white。味道不過不失啦!幸好不會過酸,更帶微烘焙香,不過奇怪的是喝到尾段咖啡好飲變得水水的。小妹期待下回以nutty豆沖配而成的咖啡,我猜啡味會更濃香吧。再講自家製的水信玄餅。這粒典型日系打卡向甜點晶瑩剔透,配上微甜的黑糖漿和黃豆粉,味道是可以的。跟(似曾相識的)店員聊聊天。開業之初同時遇上整月下雨天,人流的確有點影響,不過這樣才有機會讓店員和食客多作交流(我猜有不少啡友都舉手想試nutty豆吧!)總的來說,下次早點出動,好讓我可穿梭日本一回,享受日本的寧靜。

點了flat white 和水信玄餅。

跟(似曾相識的)店員聊聊天。