2022-10-13
來到第一個感覺就覺得喱間咖啡店係鬧市中嘅清泉,淨係企喺門口已經感受到滿滿嘅日本氣息,入到去見到咖啡店中間有棵樹,好難得喺室內都會望到一棵咁大嘅植物,好有庭園既感覺,好舒服😌留意到喱度嘅裝修都好獨特,用咗大量嘅黑色同木系嘅傢俬設計,再加上好多不同嘅日式擺設,覺得老闆都幾有品味,睇得出佢用咗好多心機去設計間鋪係呢個角度睇好似去到一個中式庭園,真係每一個位都係一個影相打卡位!呢度嘅食物選擇唔多,咖啡價錢比起附近的咖啡店略貴,白咖啡牛奶味幾重,唔算好突出,驚喜不大。蕨餅好有驚喜,口感有啲似啫喱,不過比起啫喱更加煙靭,配埋個黑糖漿同大量嘅綠茶粉,唔會太甜,好好食!我覺得呢個蕨餅做得好食過日本食果種,因為佢加咗個黑糖漿令到成個餅個味道提升咗好多,亦可以減低綠茶粉嘅苦澀味!推介Espresso tonic呢個tonic幾好飲喎!飲到佢好濃烈嘅橙皮和陳皮味,令到個口感更容易入口,好清新好正!
Espresso tonic