月初去了曼谷渡過元旦,初次品嘗到曼谷夜市網紅菜式火山排骨,但味道有點強差人意,後來機緣巧合下見到銅鑼灣一間泰菜餐廳推介火山排骨,於是再探究竟。人氣必點火山排骨 $228 🌋 選擇了醬汁另上,的確令人視覺震撼,將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山,未食已經覺得飽了!餐廳會提供手套和濕紙巾予客人,十分貼心。排骨肉質細嫩入味,容易拆件方便進食;淋上青辣椒醬 🌶️ 味道更惹味吸引。生蝦刺身 $108 🦐 亦是泰菜必點菜式之一,生蝦爽口彈牙,夾上紅辣椒和蒜片,更能突出青辣椒醬的辣,辣得過癮!泰式海南雞 $148 半隻 🍗 頗為有點失望,色澤金黃,但肉質未算嫩滑。飛天通菜 $88 🥗 口感清脆有鑊氣,鹹香味重帶有少少辣度。芒果糯米飯 $88 🥭 糯米飯熱辣辣上枱,淋上大量椰漿,口感甜甜的又煙煙韌韌;芒果微甜不酸,整體不錯。再來兩杯泰式特飲🧋泰式奶茶 $36 ,第一口感覺有種在泰國便利店買到的泰式奶茶,屬於甜度較重的味道;龍眼冰 $36 🍹 口感清甜。今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多

泰式海南雞

飛天通菜

泰式奶茶
龍眼冰

今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多的菜式中找到自己喜歡的。
$400 (Dinner)
飛天通菜
泰式奶茶
  • 芒果糯米飯
2024-01-27 75 views
🔸泰式燒牛柳   $98燒牛柳肉切片盛滿一個鐵盤,上枱就聞到一陣炭燒香肉味,肉外層已灸得有點焦,原以為炭燒後肉質會變柴變硬,但入口才發覺牛柳肉仍很軟嫩,控制炭燒火候剛剛好,外層焦香內裡中間部份仍只是半熟,所以可以吃到好鮮嫩嘅牛肉,這個牛柳應是經過鹽腌做底味的,所以吃起上來有點咸香,配咗一碟泰式辣汁,有點甜唔算辣,幾好味😚 但這個燒牛柳可以唔蘸辣汁來吃也十分美味。味道:8/10性價比:7/10🔸芒果糯米飯  $88一個大圓碟盛住中央小半碗軟綿嘅糯米飯,上面落咗啲椰汁同芝麻,圍住個糯米飯就係圓圓一圈嘅鮮芒果肉,軟熟相當甜,有好多枚,整 個外貌看似一朶太陽花,又靚又好食。味道:7/10性價比:7/10🔸蒜蓉牛油雞翼  六件 / $88牛油雞翼大大隻六枚, 一上枱就有香噴噴嘅炸蒜味, 炸雞翼的 肉質都好飽滿,外脆裡嫩,拌住有牛油香味嘅炸蒜蓉一齊食,十分惹味好食。味道:7/10性價比:7/10🔸泰式海南雞半隻   $148畀足半隻黃油雞,鮮雞肉多,伴咗啲青瓜片、香葉同埋一朵蘭花,生菜舖底,擺盤擺得好靚,食起嚟更加正,海南雞只係清清哋雞味,雞皮做得脆薄,唔會太多雞油,有標準三碟蘸料配備:醬油、泰式
🔸泰式燒牛柳   $98
味道:8/10

🔸芒果糯米飯  $88

🔸蒜蓉牛油雞翼  六件 / $88

🔸泰式海南雞半隻   $148
畀足半隻黃油雞,鮮雞肉多,伴咗啲青瓜片、香葉同埋一朵蘭花,生菜舖底,擺盤擺得好靚,食起嚟更加正,海南雞只係清清哋雞味,雞皮做得脆薄,唔會太多雞油,有標準三碟蘸料配備:醬油、泰式酸辣汁同薑蓉。

🔸泰式蛋包炒金邊粉   $118
呢個炒金邊粉係用一個網狀嘅蛋絲包住,啲炒粉上面有三隻 燒大虎蝦,大蝦同埋炒粉都有十分濃郁嘅鼓油王味道,十分惹味好食。

🔸菠蘿海鮮炒飯   $108
半個菠蘿裝滿咗炒飯,上面鋪咗肉鬆同埋腰果,裏面有啲粟米粒、提子干,酸酸甜甜好有鮮菠蘿味。
性價比:7/10
$380 (Dinner)
  • 泰式燒牛柳
2024-01-26 55 views
啱晒!今日心血來潮嚟咗這間泰國餐廳,一入去就覺得「嘩,好有色彩!」壁畫勁有泰國feel,等唔切就開始嗌!火山排骨,真係震撼!巨型排骨嘅確好「惹火」,外皮燶得啱啱好,啖啖肉咬落去好滿足😍個醬汁辣辣地,香得嚟有層次,刺激到我啲味蕾根本停唔到口!話時話,椰青真係個解辣好幫手🥥清甜之中帶少少椰香,仲有啲微微嘅韻味,啱晒!跟住黎嗰碟馬拉盞通菜,夠晒惹味,通菜爽口得黎帶麻香,仲有微微辣勁,我超級鍾意!至於個蒜蓉包就真係夠曬心水,外皮酥得黎裏面又保持到鬆軟,塗滿咗蒜蓉,香!將佢浸入黃咖喱炒蜆裏面,簡直係絕配。呢個咖喱味道啱啱好,蜆仲新鮮彈牙!最後收尾嘅芒果糯米飯,芒果甜到出晒水,糯米軟糯香滑,真係夠哂飯後甜品嘅食感。整體嚟講,都算係今次食得最開心、最有料嘅一餐,味道夠晒正,份量多到搶鏡,價錢又公道,真係食到心情都好晒呀!👍🏻💯

2024-01-24 77 views
我都幾鍾意食泰國菜前幾日放工約咗朋友dinner佢話之前食過,呢間泰國菜都幾正宗當晚去到都好full,好彩有book位肉碎生菜包 $108生菜包係食泰國菜必點既菜式🤣!新鮮清爽既生菜包裏住香濃惹味既肉碎,加上各式香料點綴,辣辣地,口感豐富又刺激味蕾👍🏻。泰式串燒半打 $108豬、牛、雞各兩串🐷🐮🐔我鍾意雞肉串,肉質嫩滑多汁。 精髓 係佢既秘製沙嗲汁,食落味道層次更豐富!青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包 $168青咖喱用左青尖椒、檸檬葉、椰糖、椰漿等調製而成,小小辣, 第一次食,感覺味道幾清新。 軟殼蟹份量都幾多,每隻都啖啖肉。蒜蓉包厚切,烘到外脆內軟,索哂啲咖哩汁食係幾惹味! 🔥火山排骨 $228呢款巨型火山排骨係Signature dish! 用左新鮮豬頸骨加上青辣椒、香葉等多款泰式香料煮燉而成,口感十分軟腍鬆化。餐廳會提供手套同埋濕紙巾,可以手撕慢慢食,相當細心。雖然我唔係好食得辣,但係都愈食愈滋味,停唔到口🤣。泰式奶茶 $36滑順香甜。青檸梳打 $34清新解膩,又唔會太甜。
我都幾鍾意食泰國菜
前幾日放工約咗朋友dinner
佢話之前食過,呢間泰國菜都幾正宗
當晚去到都好full,好彩有book位

肉碎生菜包 $108

泰式串燒半打 $108
豬、牛、雞各兩串🐷🐮🐔

青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包 $168

🔥火山排骨 $228

泰式奶茶 $36
滑順香甜。

青檸梳打 $34
清新解膩,又唔會太甜。

2024-01-24 2348 views
唔係好諗到食乜,上Openrice🍚見到呢間泰國菜幾熱門,啲主菜又幾打卡咁,姑且一試,又有驚喜啵。大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)呢幾日天氣好凍,飲返啲🍲熱辣辣嘅湯就啱哂❗️☺️ 冬蔭湯底bb辣,酸酸辣辣咁幾開胃,🦐大頭蝦雖然大頭但都有啲蝦肉喎😋泰式鳳爪沙律 ($88)鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。🦑泰式燒魷魚 ($148)🙌推介之選!魷魚有底味,調味好均勻!燒得啱啱好,表面唔乾入面仲juicy,幾驚喜😋泰式串燒(半打)($108)叫咗雞牛豬各兩串,肉量好多,好抵食❗️正常泰式串燒都偏乾,估唔到食落又冇想像中嘅dry啵。🐮牛肉調味幾好,香料味適中,當中夾雜少少肥嘅部位,推介🙌🐷豬肉串燒調味幾香同偏甜,會食唔停口❤️。🐤雞肉都ok,不過俾火焰燒雞嘅juicy搶咗focus,但靠沙嗲醬都挽回到下🤣🔥🐤火焰燒雞 ($208)重頭戲! 明知佢會放火,但現場見到仍然係會嘩一聲😱 雞肉好juicy😍 少少爆汁嗰種,雖然雞皮唔係脆皮,但燒得好好,最後連皮食哂。侍應哥哥勁好,等大家手機相機📸ready先放火👍 再等大家影完仲會拎返去斬件再上。飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍

大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)

泰式鳳爪沙律 ($88)
鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。

🦑泰式燒魷魚 ($148)

泰式串燒(半打)($108)

🔥🐤火焰燒雞 ($208)

飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍 朋友就話龍眼冰($36)有好多龍眼,甜度適中好清新。

2024-01-23
  • 大頭蝦冬陰功湯
  • 火焰燒雞
  • 龍眼冰
2024-01-23 48 views
最近因為做梗泰國之旅資料搜集,所以特別心思思想食泰菜,老公就話見呢間好似好正宗,所以就去試下啦😋位置好方便就係時代廣場後面,靜中得來帶點旺,只需幾分鐘路程可以到最旺點。雖然係上樓舖,但樓下保安叔叔都好好安排等電梯,好快就可以上到樓,同埋其實只係二樓,上落樓梯當做下運動都OK😁地方較細但有泰國漫畫塗鴉襯托下都幾有特式,用枱面既QR CODE點餐好方便,店員忙碌都可以自己隨時落單,上菜亦好快,每碟都熱辣辣仲保溫得好好👍生蝦刺身: 蝦肉好扎實,酸辣度適中蒜蓉牛油雞翼: 我地最鐘意,外皮唔會一啖粉,好野味香脆泰式粉絲焗大頭蝦: 份量好多,有三大隻大頭蝦,滿滿既粉絲可以當粉食飛天椰菜苗: 好野味既炒菜泰式奶茶: 夠地道好好味未去之前好想食個火山排骨,現場所見好大碟,如果三至四個人較適合,為左想食其他野今次無試,留待下次約多啲朋友再來過🤭

生蝦刺身: 蝦肉好扎實,酸辣度適中
蒜蓉牛油雞翼: 我地最鐘意,外皮唔會一啖粉,好野味香脆
飛天椰菜苗: 好野味既炒菜
泰式奶茶: 夠地道好好味

2024-01-18
$400 (Dinner)
生蝦刺身 乾爽甘甜嘅鮮蝦配上辣椒蒜頭及泰式酸辣青汁,醒胃非常!特別鍾意個泰式酸辣青汁,淡淡香茅味及魚露都十分惹味!蒜蓉牛油雞翼脆炸蒜蓉粒粒加上牛油煎香嘅雞翼,雞皮香脆,雞肉嫩滑多汁,完全無乾爭爭嘅感覺!泰式串燒(半打)點選了豬、牛、雞肉各二,各類肉質不錯又有份量,醃料味道恰到好處,燒烤有香口炭邊,而醬汁方面,香滑又有甜甜的花生味,絕對令串燒更惹味!青檸酸辣明爐烏頭熱辣辣明爐送上,keep住溫度!烏頭魚肉鮮嫩,油份高所以配以酸辣汁就可以減膩!另外酸菜及野菌都吸收了上湯及烏頭嘅精華,勁入味,而我真係好鍾意個魚鮮酸甜湯底 !泰式蛋包炒金邊粉有擺盤嘅金邊粉,蛋花包起好整齊加上炸大蝦及香茅!金邊粉偏向厚身,沒有很彈牙的感覺,但醬汁惹味加上即炒製作,所以相當有鑊氣!而且非常之足料又大份!龍眼冰有超多龍眼肉,入口清甜,非常推介!

蒜蓉牛油雞翼

泰式串燒(半打)
泰式串燒半打

泰式蛋包炒金邊粉

龍眼冰有超多龍眼肉,入口清甜,非常推介!
乳酸梳打
泰式串燒半打
乳酸梳打
泰式生蝦
🇹🇭 銅鑼灣有唔少泰國菜,咁啱呢間未食過,見到 openrice 又幾高分就諗住試下,結果中晒伏!💡 先講環境,餐廳面積唔大、燈光昏暗。去到係晚上6點,現場只有兩位食客。對比百樂中心嘅其他食肆,呢間唔算旺場。🍽️ 食物方面,並唔難食。叫咗個青咖喱軟殼蟹(包括蒜蓉包)、泰式乾炒豬肉河粉同椰汁冰。份量唔細,價錢偏高,唔係特別抵食。個人認為味道正常,但缺乏驚喜。🤵🏻‍♂️ 本來都想下次嚟試其他菜式,但員工態度實在極差。入座前講明限時90分鐘,我表示冇問題。過咗大半個鐘,我食完唞緊,有位男員工開始分3-4次執枱,示意我離開,當時離入座時間只過咗一個鐘。幾分鐘後,佢直程開聲請我離開,原因係出面有人等位,但佢冇趕早過我入座嘅食客。我明生意難做,但講好時間又提早趕客走,真係講唔通。☹️ 整體嚟講,出面好多泰菜餐廳都食到呢間嘅味道,但服務體驗真係冇回頭!

2024-01-18
Dinner
話你知,我喺Milu Thai嘅一頓飯就真係值得推介!起頭,當然係嚟勁辣火山排骨🌋,每次想起嗰爽滑肉質都令我流口水。拎住手套撕開個排骨,肉香四溢,邊款似樣辣椒油班隔,一啖下去,簡直係惹味到爆!味蕾即刻feel到嗰種意猶未盡嘅感覺,辛辣入味,啖啖肉香。再嚟,個咖喱三重奏🍛,三種口味一次過滿足嗮我對咖哩嘅渴望,攪拌開,海鮮晶瑩剔透,汁色金黃翠綠,令人欣賞到唔同咖哩嘅獨特之處。至於芒果糯米飯嘅部分,嗰個芒果鮮甜得嚟唔膩口,同香Q嘅糯米飯搭配得天衣無縫。講到最後,馬拉盞炒通菜就真係清新脆口,完美俾人消解嗰啲美妙嘅油膩感。佢嘅嘢食有種平易近人又驚喜連連嘅感覺,真心推介俾想齊齊分享一盤好嘢嘅朋友,泰式風味🥥🌶🍍喺呢度絕對唔會令你失望!

2024-01-18 47 views
今日男朋友話要食泰國嘢,睇openrice介紹好似幾正,一於去試吓蒜蓉包 ($48)蒜蓉包超厚切 似原個吐司磚分四舊🍞四面都搽滿蒜蓉牛油醬 烘到脆卜卜 🥳蒜蓉牛油雞翼($88)牛油加入乾蔥蓉及辣椒炒香雞翼,加上香茅碎配搭炸雞翼一流炸蝦餅(6件)($88)炸蝦餅好厚身啖啖肉馬拉盞炒通菜($88)食泰菜必點泰國幼身通菜泰式肉碎($110)肉碎辣辣地有九層塔嘅香味好惹味,而我就鍾意新鮮脆爽既生菜火山排骨($228)好夠份量,最鍾意食到豬軟骨可以補充骨膠原,配搭泰式酸汁超正

蒜蓉包 ($48)

蒜蓉牛油雞翼($88)
牛油加入乾蔥蓉及辣椒炒香雞翼,加上香茅碎配搭炸雞翼一流

炸蝦餅(6件)($88)
炸蝦餅好厚身啖啖肉

馬拉盞炒通菜($88)
食泰菜必點泰國幼身通菜

泰式肉碎($110)
肉碎辣辣地有九層塔嘅香味好惹味,而我就鍾意新鮮脆爽既生菜

火山排骨($228)
好夠份量,最鍾意食到豬軟骨可以補充骨膠原,配搭泰式酸汁超正
《Milu Thai มิลู่ไทยの食評》 by@ihungry.hk中意食辣小編最中意就係食泰國菜🔥,今日小編同大家介紹一間位於銅鑼灣嘅Milu Thai!Milu Thai主打多款地道泰國美食、飲品與甜品等等,同泰國餐廳一樣,真係又平好抵食,冇得飛去當地就要嚟Milu Thai滿足下自己🇹🇭!🔸『生蝦刺身- $108』生蝦超新鮮,大大隻,啖啖肉又夠爽口,加埋酸酸辣辣嘅泰式醬汁及蒜片,超級開胃,更覺一絕!🔸『青咖哩軟殼蟹 - $88』▶️配蒜蓉包超令人驚喜嘅青咖哩軟殼蟹,絕對一家要試試!青咖哩軟殼蟹係叫即炸嘅軟殼蟹,外脆內軟,非常之惹味同新鮮,最值得一讚係青咖哩好香好濃郁,同一般嘅青咖哩係好大分別,超重椰香同青咖哩味,配埋脆卜卜蒜蓉包,一次畀你體驗多重享受!🔸『大頭蝦冬陰公湯 - $128』大頭蝦與濃郁冬陰公湯完美結合,湯汁鮮美,唔會太過酸,味道啱啱好,絕對啱晒香港人口味!重點係大頭蝦超足料,蝦身好大隻,仲要啖啖肉超新鮮,連蝦頭都爆晒膏,仲要唔些得一隻,真係超高CP值!🔸『蟹肉炒飯 - $98』鮮美蟹肉與香氣扑鼻炒飯相融合🦀,米粒鬆軟,蟹肉鮮嫩彈牙,帶給您滿足嘅口感!🔸『泰式蛋包炒金邊粉

🔸『生蝦刺身- $108』

🔸『青咖哩軟殼蟹 - $88』
▶️配蒜蓉包

🔸『大頭蝦冬陰公湯 - $128』

🔸『蟹肉炒飯 - $98』

🔸『泰式蛋包炒金邊粉- $118』
金邊炒係泰國菜嘅名物,一家要試試🔥!呢度金邊粉特別在於以金黃色蛋網包裹金邊粉與配料,既有一點點辣味,又帶有超濃蛋香!

🔸『椰汁冰 - $48』
清涼椰汁冰🥥,口感滑順,甜而不膩,椰香超濃郁,食完辣嘅泰國菜,飲返杯椰汁冰簡直係超超超爽!

🔸『椰青 - $52』
新鮮椰青,果肉豐滿,搭配清甜椰汁,清香而爽口,解膩一流!

🤪iHungry肚餓指數:9/10
市道差?在Milu Thai完全感受不到這回事!極爆場!無論性價比還是味道都不輸曼谷!六年前一嚐,火焰燒雞令我念念不忘,想不到今天七點多到場,已經售罄🥲Jodd fair 新竉:🌋🦴火山排骨$228Jodd fair 名菜,超巨型火山🌋排骨大的令人目瞪口呆!比斧頭🪓扒更impressive!在加入檸檬🍋葉,香茅,辣椒🌶️,蒜頭🧄,芫荽,超開胃!在巨大的肉量下,三人奮戰仍未能消滅對手,好飽🫃呀!🍛咖哩三重奏$218三重奏包粒青 黃 紅咖哩🍛在火爐下滾燙不息軟殼蟹🦀炸魚柳🐟海鮮🦞在咖哩汁中互相輝映,甜而不辣,下飯度100/100蒜🧄蓉包後上,酥脆!原來花心思先烤過更掛汁,徘徊在爽脆與軟稔之間,吸盡咖哩,更勝響鈴🥬馬拉盞通菜$88惹味非常的馬拉盞通菜帶濃濃蝦香,在補充膳食纖維時,仍舊惹味🥭芒果糯米飯 $88最後的芒果糯米飯🍚芒果相當多!

Jodd fair 新竉:
🌋🦴火山排骨$228

在加入檸檬🍋葉,香茅,辣椒🌶️,蒜頭🧄,芫荽,超開胃!

在巨大的肉量下,三人奮戰仍未能消滅對手,好飽🫃呀!

🍛咖哩三重奏$218
三重奏包粒
青 黃 紅咖哩🍛在火爐下滾燙不息

🥬馬拉盞通菜$88
惹味非常的馬拉盞通菜帶濃濃蝦香,在補充膳食纖維時,仍舊惹味

🥭芒果糯米飯 $88
最後的芒果糯米飯🍚芒果相當多!
成日都見到人哋po 呢間泰菜火山排骨實在太吸引,今晚終於同好姊妹一齊去食🥰🧡火山排骨🧡傳說中嘅招牌火山排骨,呢個真係不得了,好多枱都有叫呢個,豬肋骨砌到火山咁超級有份量,排骨有唔少肉,仲要肉質幾滑,重點係佢個秘製醬汁,酸酸甜甜微辣咁食落好開胃又惹味👍🏻餐廳會提供埋手套比我地,呢個落手食真係非常滋味。🧡咖喱三重奏🧡鍾意食咖哩的一定不能錯過這個,一次過有齊三款 紅、黃、青咖喱。每款咖喱配上唔同嘅海鮮材料,有大蝦、青口、炸軟殼蟹、炸魚、扇貝、魷魚等非常豐富。仲會配埋好酥脆的蒜蓉包粒可以沾咖喱食,好正!🧡大頭蝦冬陰功湯(小)🧡呢度冬陰功湯好足料,有原隻大頭蝦,仲有好多菇類,飲落都幾濃郁,飲多幾啖感覺D辣味仲勁。🧡柚子鮮蝦沙律🥗🧡作為開胃菜呢個啱曬,份量也很多,鮮蝦大隻又爽口彈牙,配埋柚子同沙律汁食好清新開胃。Drinks:💚龍眼冰💚💚凍青檸茶💚

🧡火山排骨🧡
餐廳會提供埋手套比我地,呢個落手食真係非常滋味。

🧡咖喱三重奏🧡
咖喱三重奏

🧡大頭蝦冬陰功湯(小)🧡
大頭蝦冬陰功湯(小)

🧡柚子鮮蝦沙律🥗🧡

Drinks:
💚龍眼冰💚
💚凍青檸茶💚
2024-01-09
咖喱三重奏
大頭蝦冬陰功湯(小)
  • 咖哩三重奏
-🇹🇭 Thai มิลู่ไทย 📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓🦴火山排骨 hkd 228未試過嘅推介食呢個🧡超巨大❗️店員會提供手套俾我哋meet啲肉尼食 唔洗用刀叉都食到🤣呢種食法幾有風味~份量超多 而且蔥味會比較突出 不過整體會有少少油🤌🏻🍝泰式蛋包炒金邊粉 hkd 118炒蛋而且整成格仔紋 去包住金邊粉 令到成個食法冇咁單一🤏🏻金邊粉會有少少乾身 所以撈埋啲青檸汁同配料會令到口感豐富啲~仲會有兩隻大黃金炸蝦做配襯 堅大份!🍤生蝦剌身 hkd 108不過不失嘅生蝦~ 點汁食一流味道唔會太酸辣🥤泰式奶茶 hkd 72🥗柚子鮮蝦沙律 hkd 98第一次食呢隻沙律 感覺幾新奇鮮蝦好重份量 隻隻都好大粒彈牙柚子肉都多汁juicy 不過唔算好甜兩者撈埋尼食幾frrsh🤟🏻🥭芒果糯米飯 hkd 88鍾意個糯米飯多過芒果🤣糯米飯嗌咗後上 所以食落係keep住有熱度芒果有啲淡味 所以對糯米飯嘅好感會大啲🫶🏻🕰️營業時間星期一至日 12:00-22:30#銅鑼灣#泰好吃 #泰好玩 #milu #火山排骨#咖喱三重奏 #火焰燒雞#爆炸炒蟹#青檸酸辣明爐烏頭 #泰國 #泰菜#泰式 #泰式食 ##香港泰菜 #泰

🇹🇭 Thai มิลู่ไทย
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

🦴火山排骨 hkd 228
未試過嘅推介食呢個🧡超巨大❗️
店員會提供手套俾我哋meet啲肉尼食 唔洗用刀叉都食到🤣
呢種食法幾有風味~
份量超多 而且蔥味會比較突出 不過整體會有少少油🤌🏻

🍝泰式蛋包炒金邊粉 hkd 118
炒蛋而且整成格仔紋 去包住金邊粉 令到成個食法冇咁單一🤏🏻
仲會有兩隻大黃金炸蝦做配襯 堅大份!

🍤生蝦剌身 hkd 108

芒果有啲淡味 所以對糯米飯嘅好感會大啲🫶🏻

🕰️營業時間
星期一至日 12:00-22:30
#泰風味 #泰奶 #香港美食指南
🌸火焰燒雞🔥🐓🩷推介🩷見到真係心心眼😍因為店員會將原隻雞上枱,再淋酒點火🔥🔥超吸睛🤩🤩即刻熊熊火焰圍住隻雞燒,啲雞汁滴哂出黎🤗熱辣辣香噴噴😍打卡影相後📸店員之間會將燒雞切好再上枱🤭🥰燒雞燒至金黃色,超香脆,雞肉肉質好鮮嫩又多汁🤤好惹味!🌸菠蘿海鮮炒飯🍍🦑🦐份量好足夠😍炒飯充滿菠蘿嘅濃郁香氣,多汁又清甜!炒飯仲有好多唔同嘅海鮮包括魷魚🦑鮮蝦、帶子粒🤗🤗仲有脆腰果、提子乾同埋肉鬆,夾埋一齊食落口,酸酸甜甜好開胃🤤🌸清炒椰菜苗🥬好新鮮,食落口清脆香甜,整體香口惹味🤗🌸蒜蓉包🍞熱辣辣脆卜卜,濃厚嘅香蒜味🤤好味😋🌸泰式串燒半打(雞牛豬各二)🍢🐓🐄🐖🩷推介🩷各款味道都好出色🥰每串串燒嘅肉都厚身而又juicy,一啲都唔乾!好味😋我個人就最鍾意食雞肉,雞肉厚肉多汁又燒得好香🤩👍🏻🌸芒果糯米飯🥭🍚芒果多汁鮮甜,配埋暖暖嘅糯米飯,口感軟糯🤤😬配埋香甜椰漿,好滿足😊🌸椰青🥥飲落口清淡但好清甜😊🤭好清新好解渴🤩➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️餐廳環境好舒適寬敞,整體食物性價比好高,職員服務態度好友善👍🏻會再黎幫襯😍#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
🌸火焰燒雞🔥🐓

🌸清炒椰菜苗🥬好新鮮,食落口清脆香甜,整體香口惹味🤗

🌸蒜蓉包🍞熱辣辣脆卜卜,濃厚嘅香蒜味🤤好味😋

🌸椰青🥥飲落口清淡但好清甜😊🤭好清新好解渴🤩

➖➖➖➖➖➖