2020-05-17 793 views
呢間黃店真係好唔得,成間餐廳得3張2人枱,有一張係唔比人坐,去到已經好多2人等位,點知埋單嘅多數係4人枱,就一路係咁叫4人枱號碼,完全冇理過2個人等嘅感受等位已經多人等,有人埋單,D侍應完全唔去執枱,仲係到傾計。叫左個蝦湯面,完全冇味,D雞又’鞋’,成88蚊碗,仲要係好細碗。仲有個炒肉碎配扎肉飯,等左成半個鐘都未有。仲有叫左個沙嗲魷魚小食,成48蚊,真仰一D都唔值真係冇下次!!!!!黃店都唔係大哂

等位已經多人等,有人埋單,D侍應完全唔去執枱,仲係到傾計。

仲有個炒肉碎配扎肉飯,等左成半個鐘都未有。

仲有叫左個沙嗲魷魚小食,成48蚊,真仰一D都唔值
真係冇下次!!!!!

黃店都唔係大哂

2020-05-13 815 views
疫情關係,座位大多都係2人枱同4人枱,我地一行3人,眼見4人座位號碼下一張就到我地,但不斷叫號俾2人枱去4座位就座,向店員查問,原來入座安排係根據取票先後,而非枱類。得知下一個叫號就到我地,可惜只有2人座位空缺...只好繼續等...叻沙湯麵配越南札肉:札肉厚切,湯底較淡,非慣常食到ge叻沙味。美綠暴龍可可:朋友點的,所以冇試味,但見到1/4杯滿滿ge可可波豬骨雞湯麵配手撕雞:配料好多,除左手撕雞仲有肉丸、豆卜、魚片。薑汁奶茶:總算有點點馬來風味。雙檸桔子蜜茶:朋友點的,所以冇試味。沙嗲串燒:味道正常,偏乾少少,但沙嗲醬掛唔到上串燒,一點就跌走了,只好用筷子夾個醬黎食。
只好繼續等...

叻沙湯麵配越南札肉

豬骨雞湯麵配手撕雞

薑汁奶茶:總算有點點馬來風味。
雙檸桔子蜜茶:朋友點的,所以冇試味。

叻沙湯麵配越南札肉
2020-05-07 862 views
為左懲罰黃店,今日同屋企人去沙田新城市就順便食依間大概係附近唯一黃店的mimila大概大家都本著幫襯黃店既心去既,加上枱與枱要隔開,而且有d客食完仲坐一陣傾下計咁,所以都等左成個鐘先入得......叫左碗蝦湯麵+牛肉,講真我期待得有d高,所以都幾失望,碗麵冇咩味,米粉又唔嗦味,牛肉就真係白灼肥牛,係油麵好少少。反而喇沙飯個喇沙汁做得幾好,試吃左屋企人叫既喇沙肥牛飯後都幾後悔點解唔揀喇沙湯底。最後三個人叫左兩碗麵一個飯,兩杯加錢咖啡同一杯正價飲品後都要400幾,下次大概會行遠少少去瀝源果度既黃店既🤔
2020-05-07
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
踏入夏天,喺山上面真係好熱呀,啱啱行完山再出嚟沙田新城市廣場度睇吓有啲咩野台式飲品飲,之後睇返都係一啲連鎖式嘅舖頭,咁無意中見到一間食東南亞菜嘅餐廳,嗰日唔係好想食嘢,但係膽粗粗去問下淨係買兩杯嘢飲外賣好唔好,店員都話可以,咁就一於試吓飲佢嘅飲品啦,認真一間食店可以做埋外賣飲品其實真係都幾趣緻!首先我飲咗個桔子梳打,桔子梳打其實係一個好解渴嘅飲品,當然都好醒胃,因為佢比較酸,但係略嫌佢有啲太甜,但係我覺得一般嘅東南亞菜嘅特色來講,飲品一定要夠甜所以先至係談得上一個正宗嘅東南亞菜,所以我呢個飲品會俾佢滿分。另外朋友就飲咗三色奶茶,三色奶茶比其他飲品嘅始終都係唔夠滑同埋冇咁甜,但係朋友就話可以接受,所以我會比呢杯飲品係上品。最後兩杯嘢飲都包得好好呀,佢好細心咁樣用膠紙包住,咁另外就算我哋淨係外買兩杯嘢飲都好,咁佢都有一個紙托同飲品袋俾我哋,但係都可以睇得出呢間舖頭係好有心機,同埋都好細心去做每一樣細節嘅另外服務態度都可以算係話好嘅,所以呢間餐廳我都係會值得推介大家去食,咁另外如果我有機會再嚟過沙田嘅話我都可能會入去間餐廳到試食吓。

2020-05-06 389 views
新城市出名勁藍,竟然有間美味嘅黃店,仲好抵食!下午茶有8折!~~~🦴新加玻白胡椒肉骨茶($78)一上菜就聞到超濃胡椒香,飲啖湯,竟然一啲都唔嗆辣,好舒服~而更特別嘅係用咗豬軟骨同豬手!豬軟骨入口即化,連軟骨都好軟滑!豬手亦煮得超淋又入味,筷子都夾得開~一定會返黎再食!~~~🥗手撕雞沙律配芝麻醬($78)勁多手撕雞,疊到座山咁,雞絲食落都算滑,配埋芝麻醬更滋味!沙律菜都好新鮮爽口。~~~🍜喇沙海鮮湯麵($118)喇沙湯底比較清,我喜歡杰身又充滿花生同椰香嘅喇沙,但係有海鮮搭救,特別係魷魚好爽口,下次可以試埋蝦湯!
新城市出名勁藍,
竟然有間美味嘅黃店,仲好抵食!
下午茶有8折!
~~~
🦴新加玻白胡椒肉骨茶($78)
一上菜就聞到超濃胡椒香,
飲啖湯,竟然一啲都唔嗆辣,好舒服~
而更特別嘅係用咗豬軟骨同豬手!
豬軟骨入口即化,連軟骨都好軟滑!
豬手亦煮得超淋又入味,筷子都夾得開~
一定會返黎再食!
~~~
🥗手撕雞沙律配芝麻醬($78)
勁多手撕雞,疊到座山咁,
雞絲食落都算滑,配埋芝麻醬更滋味!
沙律菜都好新鮮爽口。
~~~
🍜喇沙海鮮湯麵($118)
喇沙湯底比較清,
我喜歡杰身又充滿花生同椰香嘅喇沙,
但係有海鮮搭救,特別係魷魚好爽口,
下次可以試埋蝦湯!

2020-04-30 620 views
嚟沙田買嘢,專登去幫襯商場𥚃面唯一啱顏色嘅餐廳,好好彩時間尚早一去就有位。限聚令之下舖頭非常守規舉,明明之後出面好多人等位,枱只坐咗一半,仲要無搭枱,我地兩個人坐咗張四人枱,我都鄧佢浪費。等嘢食時間比較長,不過坐低睇下牆上面啲文宣好靚。我地叫咗一個馬來西亞蝦湯麵,同一個三蝦撈麵。三蝦撈麵嘅麵加咗蝦子,撈埋葱花少少蝦湯夠哂鮮味,質感淋淋地不過無一pat嘢咁黐埋一舊。啲蝦呢。。。有啲乾身啲蝦肉無新鮮蝦嗰種爽脆彈牙,但外表金黃色好靚,味道都幾好。菜只係好普通白恰菜,無咩特別調味,不過並唔係主角,要求無謂咁高,有棵菜健康啲又好睇啲都幾好啦。蝦湯麵嘅湯非常正,濃得嚟又唔太鹹,成碗飲哂一滴不剩。老公話仲好食過喺馬拉食嗰啲。飲咗一杯椰子白咖啡,椰子味咖啡味都好香,唔錯唔錯。食完就走lu唔阻住下一枱客嘅支持,生意難做,要加油啊

等嘢食時間比較長,不過坐低睇下牆上面啲文宣好靚。

我地叫咗一個馬來西亞蝦湯麵,同一個三蝦撈麵。

飲咗一杯椰子白咖啡,椰子味咖啡味都好香,唔錯唔錯。

食完就走lu唔阻住下一枱客嘅支持,生意難做,要加油啊
2020-04-30
$120 (Lunch)
  • 三蝦撈麵
1K
2020-04-22 691 views
讚1. 環境闊落,坐得舒服2. 服務幾好,侍應講解啲野食好詳細,同埋有立刻理顧客3. 滲滲既比例唔錯彈1. 喇沙湯底有相當大既改進空間,唔夠香亦唔夠味,入口係得啲辣味,配料亦出奇地少,叫紮肉配料,上檯就得紮肉三塊加豆卜加粒蛋,正唔正宗先唔好講,但望落真係好少料,以一個午餐要$110黎計,一係就好味而份量少,一係就麻麻而份量多,但家下係麻麻而份量少

1. 環境闊落,坐得舒服
2. 服務幾好,侍應講解啲野食好詳細,同埋有立刻理顧客
3. 滲滲既比例唔錯

2020-04-11 1187 views
沙田新城市食飯,除咗三星就搵吓有冇其他黃店,發現呢間食馬來西亞野一定要入去支持下!海鮮蝦🦐湯麵,3隻大大隻蝦,抵食!味道唔錯,如果可以有少少辣就perfect!拼盤野食種類都有5款,全部都脆卜卜唔油膩,值得試吓,但份量多少少會更好!白毛豬蝦子麵,本身唔鍾意食蝦子麵,但佢呢個煮法都令到我有少少鍾意咗!豬肉質素唔差,唔係呢肥膏太多嘅豬肉,健康人士都可以試吓!喇沙雞飯,味道夠,但可以辣少少會更好,因為本人鍾意食辣🤣如果只接受到少少辣嘅朋友都食得到!飲咗桔子soda唔太甜,very good! 朋友飲椰子奶茶(好似係除非唔係),佢都話好飲!環境方面,裝修新穎符合新派馬來西亞菜!仲有大大隻香港,加10分😍手足們,我們要堅強生存下去💪🏻職員有禮貌,反應同上菜時間都快!加分😉

喇沙雞飯,味道夠,但可以辣少少會更好,因為本人鍾意食辣🤣
如果只接受到少少辣嘅朋友都食得到!

手足們,我們要堅強生存下去💪🏻

職員有禮貌,反應同上菜時間都快!加分😉
2020-04-11
$200 (Dinner)
  • 馬來辣蝦湯麵
  • 白毛豬蝦子麵
2020-03-21 1013 views
星期六同老豆細妹去寶福山掃墓。由於堅持去黃店又要兼顧腳痛唔係太行到遠既老豆,所以初初係諗住去「荳x」,點知認錯地方,行到去沙田新城市廣場5/F,搵唔到先知認錯商場。唔想老豆再咁行法,即刻search OpenRice,一望MiMila就有印象係黃店,所以就上多兩層去搵食🙌🏼🙌🏼🙌🏼7/F電梯對住已經係MiMila,唔洗老豆再辛苦行都托賴🙏🏼坐低做完一輪消毒工作,落柯打。老豆加我兩姐妹,食暈並不大,所以叫咗一碗🐓喇沙手撕雞摻摻,同一碗🦐生蝦撈麵,一個🥬生菜蝦網春卷,各人一杯飲品(檳城特色鴛鴦、馬來檸茶、薑汁奶茶)。因為阿妹心事重重,所以我冇hyper地影低食物相。等一次食MiMila,真係想講黃得黎又有質素,要大力讚!喇沙好正,手撕雞好似用新鮮雞,好好味;生蝦撈麵既生蝦係煎炸過,香口彈牙,蝦子撈麵好爽同入咪;春卷熱辣辣脆卜卜,真係冇得頂!飲品散叫無跟餐,但係飲過就知道講好值得👍🏻我要咗杯凍鴛鴦,佢真係好味到一個點,每個味道都好適中,阿妹杯薑汁奶茶又係水準高到極,薑味出但冇掩過奶茶既濃🤤痴線,就連杯檸檬茶都真係難以形既高質素,呢度茶膽認真一流!最開心係埋單走人既時候,係收銀附近有立體連豬摺

最開心係埋單走人既時候,係收銀附近有立體連豬摺紙攞,返屋企可以玩一輪!Like爆👍🏻
2020-03-12 841 views
以前成日都見要排隊難得收早終於可以去試一試因為時間尚早,餐廳未有太多人採用沒玻璃設計店面欄杆位有少少東南亞感覺良心企業支持香港喇沙湯面配手撕雞(摻摻麵底)湯頭濃郁惹味,辣道都夠刺激摻摻其實即係油面加米粉配料方面都幾多有蛋,魚片,豆卜,芽菜豬骨雞湯麵配手撕雞同喇沙差唔多配料但多左2粒貢丸唔食辣既人士可以叫呢個湯底豬骨香味但唔會覺得咸單骨雞翼因為即叫即炸新鮮熱辣炸起銷住肉汁愛好雞翼的我 超鍾意食配番泰式辣醬味道更昇華油益味還好美中不足反而係有陣雪味埋單計數2人大約260蚊人均130算係沙田區好食既晚餐之一麵既份量都好足夠
以前成日都見要排隊
難得收早終於可以去試一試
因為時間尚早,餐廳未有太多人
採用沒玻璃設計
店面欄杆位
有少少東南亞感覺
良心企業支持香港

喇沙湯麵配手撕雞

喇沙湯面配手撕雞(摻摻麵底)
湯頭濃郁惹味,辣道都夠刺激
摻摻其實即係油面加米粉
配料方面都幾多
有蛋,魚片,豆卜,芽菜

同喇沙差唔多配料

人均130
算係沙田區好食既晚餐之一
麵既份量都好足夠
2020-03-02
$130 (Dinner)
喇沙湯麵配手撕雞
香脆單骨雞翼
  • 單骨雞翼
2020-02-26 897 views
馬來蝦湯好正,湯濃濃蝦味,連湯都飲埋,小食拼盤幾好,雞翼,墨魚卷,春卷,沙嗲,炸雲吞沙嗲醬好食薏米水平平兩個人連小食376,價錢都公道仲有貓山王蛋糕,喜歡榴槤可以試試環境幾好,衛生整潔,員工有善下次再試下個喇沙先
馬來蝦湯好正,湯濃濃蝦味,連湯都飲埋,

小食拼盤幾好,雞翼,墨魚卷,春卷,沙嗲,炸雲吞
沙嗲醬好食

薏米水平平

兩個人連小食376,價錢都公道

仲有貓山王蛋糕,喜歡榴槤可以試試

環境幾好,衛生整潔,員工有善

下次再試下個喇沙先
2020-02-26
  • 三蝦撈麵
2020-02-23 675 views
價錢與質素成反比期待價值近百元既喇沙麵會有驚喜點知嚟到個湯淡茂茂 又水 一啲都唔濃 得個辣字 毫無椰香 配菜仲要極少 牛肉只得四片左右香脆單骨雞翼偏細隻 冇口感 價錢方面都唔可取總括而言 極普通 食物質素與價格唔相符
價錢與質素成反比
期待價值近百元既喇沙麵會有驚喜
香脆單骨雞翼偏細隻 冇口感 價錢方面都唔可取
總括而言 極普通 食物質素與價格唔相符

2020-02-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-02-14 642 views
以新城市內嘅餐廳尼講,呢間算係幾抵食,而且質素唔錯,服務態度都好好要左碗喇沙湯河配手撕雞,湯底係咪正宗我唔識分,但個人認為係夠濃夠香。雞肉腍,河粉份量都多仲有個白胡椒肉骨茶蝦子撈麵,好多蝦子,麵有咬口,加上大量嘅葱粒 😂 肉骨茶啲排骨煮到好腍,但唔係平時食開有藥材味嗰種湯,有少少似係落左胡椒嘅豬骨湯。。。小食都要左份沙嗲串燒,有六串,雞豬牛可以揀兩款。燒得幾香啲肉唔會乾哂,沙嗲醬好食,有好多花生粒!

2020-02-10 537 views
海鮮laksa mimi💲118(加手撕雞$15)三蝦撈麵dry mimi 💲98凡出示學生證,指定套餐可享$38連汽水優惠🎒✅ 喇沙湯底濃郁 咖哩既辣味比椰奶味重♨✅ 蝦子麵足料🍤 如果覺得撈麵太乾仲有碗湯俾你變成湯麵🍜👅Taste:3.25/5💰CP值:3.75/5🙋🏻‍♂Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
海鮮laksa mimi💲118(加手撕雞$15)
三蝦撈麵dry mimi 💲98

🙋🏻‍♂Service:3.75/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2020-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75.5 (Dinner)
2020-02-04 492 views
一個人的晚餐Signature 蝦湯麵美味坐得非常舒服沙嗲魷魚翼為今晚帶來驚喜最近應該疫情關係,人好像沒有之前那麼多是時候大大力去懲罰佢多啲看著Stand With Hong Kong食,特別好feel
一個人的晚餐

Signature 蝦湯麵美味
坐得非常舒服

沙嗲魷魚翼為今晚帶來驚喜

最近應該疫情關係,人好像沒有之前那麼多
是時候大大力去懲罰佢多啲

馬來蝦湯麵