2024-11-18 294 views
今日放假同屋企人去飲早茶 ,媽咪話樓下酒樓食物一般 。所以我哋專登坐車去杏花村呢間名苑酒樓,環境 寬敞, 衛生 ,座椅非常舒適, 裝修行高檔路線。 早茶每位八蚊( 茶錢 ) 需要十一點半前埋單.早市孖寶好抵食,34蚊可以任選兩款點心 . 即刻叫咗三個孖寶🤣另外單點,炸蝦角和豬骨湯銀針粉。整體嚟講係平靚正,點心水準唔錯 , 下次會再去✌️千島醬炸蝦角裏面係原隻蝦, 新鮮爽口,皮薄,油膩豬骨湯銀針粉 樣子平平無奇,但出其地好味, 銀針粉夠煙韌,用上蝦米增添鮮味
早茶每位八蚊( 茶錢 ) 需要十一點半前埋單.
另外單點,炸蝦角和豬骨湯銀針粉。
整體嚟講係平靚正,點心水準唔錯
, 下次會再去✌️

千島醬炸蝦角
裏面係原隻蝦, 新鮮爽口,皮薄,油膩

豬骨湯銀針粉
2024-11-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2024-10-15 248 views
服務唔使講係冇㗎 午市叫咗六個點心 六個點心都係難食㗎 冇樣點心係熱辣辣 好在自己帶茶葉 整色整水鹹水角 唔知用咗咩皮 可以難食到咁 虎皮魚肉釀尖椒三條我唔知佢點樣形成三條 我煎得仲好食過佢 如果真係要講蘿蔔糕係最正常 因為辣椒醬ok
2024-10-15
Lunch
2024-09-17 421 views
今日去完柴灣拜山,同長輩一行10人去杏花邨名苑飲茶,服務差,食物素素亦很一般。我哋訂座枱,但居然要等!星期六早上11點,有咁多人咩?等咗十幾分鐘唔對路,入去一睇,發現裡面有不少吉枱,大枱亦有吉,只係未執,我去同經理講,佢無回應我,四周圍望,似乎無其他侍應有空,就自己去執枱,最終搞咗約半小時才能入座。我哋張枱無點心紙,鄰桌卻有三本放點心紙的簿,大概係執完枱無放回。我哋啲點心嚟晒後,有侍應突然以質問方式問:「你哋啲點心紙呢?」我哋話無,佢就飛咗本點心紙的簿到我哋個轉盤上,係「飛」,佢原來執枱見咁多放點心紙的簿,就「分發」番去本來的枱。食物質素亦麻麻,蝦餃燒賣一籠三隻,福建炒飯無乜料,主要係雜豆。酥皮焗叉燒包,好勁油酥味!幾年前曾光顧,屬略高檔的茶樓,各方面都屬中上。而家只有價錢高檔,服務和食物質素甚至差過茶餐廳!性價比極低!如不改善,好快執笠!

2024-09-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
如果想食到一肚氣,你可以去幫襯!今日食Lunch, 著黑色衫嗰位中年女士部長,完全唔做野, 叫佢落單黑哂面, 另一位同場女侍應就成日扮執枱睇你唔到, 個個都唔想做野。 個部長仲話唔夠人手! 個個都好似妳咁做野, 請多100個都唔夠啦! 建議增設QR落單, 自助斟水。唔洗請呢d人, 有人等於無人。 又或者趕走晒啲客, 好似晚市咁,一晚都無3枱客, 咁就夠人手啦! PS: 傳菜姐姐好好。係個女部長和女侍應好衰, 最後仲收多錢添,大家要check 單呀! 但最好唔好幫襯啦!
如果想食到一肚氣,你可以去幫襯!

2024-08-11 581 views
星期五晚與朋友敘舊,都杏花邨名苑吃了一頓豐富的及美味的晚餐。有燒乳豬燒鴨炸生蠔、蒸扇貝、上湯雲耳菇,冬瓜盅。燒乳豬新鮮出爐,皮脆肉嫩,第一次吃脆卜卜的乳豬😂炸生蠔隻隻也很大及沒有腥味,冬瓜盅真材實料、每人也有兩碗。五個人、人均$238, 很值得再去。但酒樓服務員一般,不夠主動,很多時沒有水及枱上滿佈用完的餐具也不會主動換。但食物質素已經可以抵消服務!真心推介,位置在杏花邨地鐵站出口左轉,不用1分鐘,真的方便!
2024-08-09
Dinner
  • 脆皮乳豬、鴨、冬瓜盅及蒸扇貝
今天到杏花邨名苑飲茶,質素真的越來越差,叫了燒腩仔米線,那一碟燒腩仔,一攞起那一件燒腩仔,已經自動斷開三件,散修修,肥膏仲多過肉,又細件。嗰個米線簡直完全無味,白烚米線。是我人生裏面食過最難食、最差的的燒腩仔米線。
燒腩仔米線
2024-06-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Tea)
2024-05-30 736 views
又到咗一年一度嘅父親大人生日👨🏻🎂指名要食乳豬,咁啱見到「名苑」做緊promotion,一隻乳豬半價🙀💥😳咁抵食,當然要同兩老嚟試試啦😍.見到酒樓有唔同嘅晚市皇牌孖寶推介set👑一個特惠價錢就有2樣嘢食,我哋就叫咗精選美食 C,有「上湯焗澳洲龍蝦南瓜麵」 同「脆皮燒雞 半隻」$598/份,好吸引🫣🤤上湯焗澳洲龍蝦南瓜麵隻龍蝦好大隻🦞肉質好彈牙,而且因為係上湯焗,完全食到哂龍蝦嘅鮮味,每一舊都啖啖肉,點埋佢個上湯汁食,好鮮甜😳❤️平時通常食龍蝦都係配伊麵底,酒樓就係配南瓜麵🎃第一次試,呢款麵條比較幼,同帶有少少南瓜嘅甜味😯浸咗係上湯咁耐都仲係好爽口,唔係講笑,就咁食個麵配龍蝦上湯汁,已經好好食😝脆皮燒雞  半隻燒雞個皮燒到好脆🐓肉質好嫩滑,加埋有少少肥膏一齊食,好有油香,半隻都好夠食🤤👍🏻鴻運脆奶豬 $298平時去酒樓食乳豬通常都已經切好哂一舊舊🔪而佢呢度有一項服務,就係首先拎隻未切嘅乳豬俾你望望先🐖再係你面前剪✂️我都係第一次見成隻未切嘅乳豬,真係好驚艷😳🫣因為係職員現場即剪,所以每一舊都幾大舊,同大小不一,乳豬外皮焗得勁脆,平時食嘅乳豬可能都會有啲係得塊皮同埋一層肥肉🐖佢呢啲就每一舊都好

鴻運脆奶豬 $298
鴻運脆奶豬

因為係職員現場即剪,所以每一舊都幾大舊,同大小不一,乳豬外皮焗得勁脆,平時食嘅乳豬可能都會有啲係得塊皮同埋一層肥肉🐖佢呢啲就每一舊都好厚肉,唔會淨係得啲肥豬肉,所以我食咗2 舊已經勁滯,最後我哋食淨咗一半,打包拎走咗返屋企,第二日焗返都依然係咁脆咁好食😍
臨走酒樓仲送一人一碗糖水,平時就係送番薯糖水🍠但個日送哂就俾咗蛋白杏仁茶我哋,好滋補,正呀😋鍾意食乳豬嘅你,不防嚟試下佢嘅半價乳豬,唔洗$300 可以食到咁大隻,同高質嘅乳豬,真係勁抵食😚
2024-05-22
$300 (Dinner)
2024-05-21 568 views
第一次去杏花村名苑食晚飯,夜晚8點去到,都唔需要等位,就已經有大枱。我哋7個人,其中3個都比較細食,所以叫咗個6人套餐,澳洲龍蝦乳豬餐。好快就上菜,頭盤亂醋海蜇,之後就上埋海底椰燉雞湯、翡翠炒龍躉球、養生粒粒竹泡青菜、古法蒸龍躉頭腩、上湯焗澳洲龍蝦南瓜麵、黃金脆皮雞、古法紅棗花包,然後另加咗3隻潤燒乳鴿,同埋啤酒。值得一讚,當晚翡翠炒龍躉球,龍躉肉夠大塊,炒得幾香兼入口彈牙,龍蝦南瓜麵嘅龍蝦肉都好多,南瓜麵都好好味,唔油膩,而最受歡迎嘅紅棗花包,真係好香嘅紅棗味,入口又軟又Q又彈牙,最後仲額外叫多半打。總結:食物質素都唔錯,職員態度一般,唔算差,亦唔算好,只有一個後生女最好笑容,其他都似機械人,最唔好嘅就係有個女職員上湯時,攞湯碗俾食客時,見到佢帶咗手套,有一手隻手指套係掂到啲湯,感覺好唔乾淨,其他都無咩特別。

好快就上菜,頭盤亂醋海蜇,之後就上埋海底椰燉雞湯
海底椰燉雞湯
、翡翠炒龍躉球
翡翠炒龍躉球
、養生粒粒竹泡青菜
養生粒粒竹泡青菜
、古法蒸龍躉頭腩
古法蒸龍躉頭腩

、上湯焗澳洲龍蝦南瓜麵
澳洲龍蝦南瓜麵
潤燒乳鴿
,同埋啤酒。

乳豬海蜇
2024-05-12
$450 (Dinner)
翡翠炒龍躉球
古法蒸龍躉頭腩
澳洲龍蝦南瓜麵
紅棗花包
乳豬海蜇
今朝早諗住同屋企老人家去飲茶,然後就落咗去攞位,門口就冇啲樓面同埋侍應喺度,之後就入去問佢想問我哋點樣可以攞到位飲茶,然後啲侍應就話叫我哋有空位就坐落去,當搵到空位啲樓面就問我哋做咩亂咁坐,話出邊好多人叫我哋唔該死番出去。然後我同佢哋講又係你哋啲人叫我哋自己入嚟搵位坐嘅。然後佢話唔得叫我哋唔該出返去。好囉咁我就唔食囉。以前屋企老人家日日嚟呢度食早餐,新年又比利是你哋,你哋態度就禁好,到而家佢哋隻腳唔好好少嚟食啦,原來係咁嘅態度㗎我明白啦!其實杏花邨已經唔多茶樓好心你哋就珍惜係你顧客啦!

2023-12-23 1194 views
重頭戲來啦!搶眼嘅「冰鎮三頭南非鮮鮑魚」,超級吸引我,一眼望過去,個個鮑魚🐚好似張開咗嘅大手掌,足足有我掌心咁大。緊緻嘅肉質加上嗰份鮮味,完全可以讓人忘記所有煩惱,呢個體驗正!一啲咪嗒米嘅Wasabi豉油,微微辣中帶嚟清新提味,多啲清酒灌落去,那款「真澄 茅色 KAYA純米酒」,酒香扑鼻,啖啖清甜,鮑魚嘅味覺享受即刻上升好幾個Level。今次另外令我讚嘅,必須提嗰「炸豆腐」,外層金黃酥脆,香味迫人,啖啖豆香,咸香中帶點腴滑,口感豐富得很。啲茶點都唔錯哂,尤其係「鹹菜豬肚湯」足料又潤,湯頭清甜而微帶嗰種家嘅feel,真係食完心頭暖笠笠。就算食完啲肚唔餓,呢碗湯都會令你忍唔住再飲多幾口,連「叉燒腸粉」嘅皮薄彈牙都要講兩句,煙韌得黎料足,爽口得嚟唔油膩,伴隨一旁提供嘅甜醬同辣椒,簡直係一絕啊!整體來講,今次嘅食體驗算係眼前一亮,味覺滿足到唔想走!这个名苑值得再嚟呢個讚字!✨👍🍽️

2023-10-17 1287 views
今天和外母來飲茶,水準大有改善。至少今天的茶夠熱。海哲爽脆,我們也很喜歡那疑似萵筍的配菜十分配合。牛柏葉是本人很喜歡的點心,但現在不是每間酒樓都有供應。這裡的牛柏葉味道不錯,有咬勁。這裡的棉花雞蒸的好淋,有肉味。魚肚和雞都很好味。個人不太喜歡鮑魚燒賣,如果有其他燒賣選擇就好了。這個金銀蒜蒸勝瓜十分好味。叉燒腸粉皮薄而煙韌,不錯不錯。鹹菜豬肚湯十分足料這個炸豆腐十分美味,食到停唔到口。名苑應該係杏花邨最好食嘅酒樓。
今天和外母來飲茶,水準大有改善。至少今天的茶夠熱。

海哲爽脆,我們也很喜歡那疑似萵筍的配菜十分配合。

這裡的棉花雞蒸的好淋,有肉味。魚肚和雞都很好味。

個人不太喜歡鮑魚燒賣,如果有其他燒賣選擇就好了。

這個金銀蒜蒸勝瓜十分好味。

叉燒腸粉皮薄而煙韌,不錯不錯。

鹹菜豬肚湯十分足料

這個炸豆腐十分美味,食到停唔到口。

名苑應該係杏花邨最好食嘅酒樓
2023-09-27
Lunch
2023-10-09 1403 views
周未晚上杏花邨名苑,8點入座率約三成,紅燒豆腐但豆腐已有異味,即要求取消,椰子雞湯198元,好清淡,完全沒有椰子味,好似溝咗水,個職員話好多人讚?兩個待應,黑口黑面,結帳後當我哋仍未離開,正飲茶時,急忙收碗筷,當時只係9點。好似趕客。我係杏花邨居民,但已經很耐無幫襯,今次請客先幫襯,但體驗很壞。點解香港飲食業仍唔爭氣,員工是否低人工先有這表現。
2023-09-14 1037 views
一行五人,點左個四人海鮮套餐,以及另加了一道雜菜煲,一人平均$250。剛剛好大家都食得不飽不餓。雜菜煲內的魷魚超大條,好正,菜湯都有飲啲,菜嘅本身甜甜地嘅味,送飯一流!條魚都幾新鮮好味,但魚身就稍為有啲瘦削,魚肉好快清晒。帶子都鮮甜好味,但可以再後生啲,可能因為蒸得耐咗少少。炒聖瓜都幾少分量。不過五個人,於是乎帶子另加$50多一隻,如果係隔離杏花街市會平啲大隻啲,不過無計話哂岀街食飯,最緊要開心。酒樓無切餅費,略有人情味啦!

2023-07-11 1324 views
早上09:50相约六人到此酒家飲早茶,門囗侍應說有空檯,可自行進入找位,只見4人,8人檯有空位,人多亦十分噪雜,看見細房內有一小檯放置五張椅,問可否加一張椅坐6人,侍應重復地說檯太細,不能擺放點心,我便告訴她,我們主要來閒談,想要清靜環境,吃不多點心,侍應態度差,仍重複說..不要說我沒有提醒你,並說11時要離開還檯,雖然食物質數尚好,價格亦是抵食,但侍應無論是上下級,說話語氣,態度都是差,問多一句,都顯得不耐煩,疫情後,生意有好轉,應該更加珍惜,敬業樂業,良好的服務態度是必須,否則只會趕走客人,我會慎重考慮是否會再惠顧此間食肆。
2022-10-16 3100 views
今晚慶祝生日,就嚟名苑杏花邨食晚飯,有一個特價餐,有乳豬、一條清蒸海斑、一碟豆苗。一家四口,再叫多多一個臘腸滑雞煲仔飯,就已經夠食。呢個餐係需要預訂先,乳豬燒出嚟係又熱又脆卜卜,唔算太肥,味道很好。加上一條一斤重嘅海班,蒸得剛剛好,價錢亦都算合理。

一家四口,再叫多多一個臘腸滑雞煲仔飯,就已經夠食。