2017-11-26 401 views
平時週末喺上水食午餐 都會嚟上水熟食街市到搵好嘢食😋今次嚟嘅明記好推介 午市一個碟頭飯都係大約32蚊 又抵又好食😋 店員都好親切 😆😆今次試咗一個滑蛋魚片飯 嚟個飯好好食👍🏻佢嘅魚片唔係用加工嘅魚片 而係用真嘅魚煎出嚟嘅 真心好好食🤤🤤佢嘅炒滑蛋都好香好正 飯嘅份量都好足 食完好夠飽🤤另外仲試咗個豬扒雞翼煎蛋飯都好好食 佢嘅豬扒唔會太硬 雞翼嘅香茅味亦都足 係可以一試嘅午市碟頭飯平時午飯食下碟頭飯都唔錯 明基可以係一個幾好嘅選擇

平時週末喺上水食午餐 都會嚟上水熟食街市到搵好嘢食😋

平時午飯食下碟頭飯都唔錯 明基可以係一個幾好嘅選擇
2017-08-20 509 views
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#【明記茶餐廳】📍上水石湖墟新街市2樓CF10舖來港的日子就是一直在搜羅家附近的美食 上水街市就分佈著很多〈菠蘿蛋〉很奇妙 用蛋包著菠蘿油 很香 蛋超嫩〈維他奶〉玻璃樽裝 冰飲 搭配菠蘿蛋超解膩很特別 吃起來也很美味
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#
〈維他奶〉玻璃樽裝 冰飲 搭配菠蘿蛋超解膩
很特別 吃起來也很美味
2017-08-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$23 (Lunch)
2016-06-15 1339 views
瞓醒早餐 ing?醉醒早餐 ing?無所謂啦。諗左成朝食咩好,諗足幾個鐘,lunch 都到喇,是但行遠少少到街市明記啦。星期六堅旺,坐無虛席,好采一個人易搵位,求其攝落去搭檯啦。翻弄張 menu 多次,想搵特別一點菜色,全部只係豬扒、雞翼、牛肉、肉片、魚片、雞蛋、腸仔、午餐肉、火腿既變奏,而且除左飯外就只有烏冬及米粉,最終唯有食反福麵啦。配即食麵既肉類仲有沙嗲牛肉、五香肉丁,全日一樣。太陽蛋炸雞中翼福麵,難得有我童年回憶福字伊麵,雖然不會抱太大希望會煮得好食。喜出望外,竟然係優質料理、高質福麵!足足 20 分鐘,堅等耐了一點,但煮出嚥韌滑嘟嘟彈牙靚麵條!精雕細琢,慢煮福麵,甜美濃郁湯汁已完全緊緊鈎係麵條之上,每口水潤熱騰騰,而且無發脹無腍劈劈,神乎其技,難得!淋上大堆微辣帶香辣椒油,更加好味、更加滋味!配料一絲不苟,生菜超級爽甜鮮嫩多汁,天然菜甜味使食唔停口呢!自家種架?太陽蛋專登留在中段或最後先品嚐,讓熱湯給她多一點溫暖,整隻蛋跣入口,蛋白嫩滑、蛋黃甘甜黏黏同時開,連蛋黃都熱辣辣架,好味到不自覺地點頭及吾吾聲呢。我都唔明白點解會 order 肉片而唔係沙嗲牛肉架,真奇怪,莫非仲醉緊唔

我都唔明白點解會 order 肉片而唔係沙嗲牛肉架,真奇怪,莫非仲醉緊唔清醒?莫非我潛意識係非常鍾意肉片?

太陽蛋肉片福字伊麵,轉轉次序首先 knock out 左隻太陽蛋先,熱辣辣蛋白捲住涼浸浸,蛋黃一躍入口,冰火感覺、一冷一熱、黏黏又滑滑,口感尤其特別,新奇美味又滿足!

福麵依舊超高質,五粒星米芝連!慢工出細貨,等足左半個鐘!湯汁濃郁香甜無比、麵條彎彎曲曲爽爽彈彈,正到震!掛上香辣辣椒肉,再將味道提升到另一境界,惹味又誘惑,使有不停啜的慾望。

雖然外觀有點可怕,黑色點點,味道微辣帶點酸,幾得意幾開胃。肉片味道香甜,軟棉中帶結實咬口,滿意。

炸雞中翼,內內外外都無味,食原味夠風格。炸到過晒火,乾硬鞋有齊,浸湯還可以入得口。

大龍鳳,已經係我搵勻算係特別架喇,試試先。幻想會係鮮檸咸檸七起,點知只係水。鮮檸咸檸水加左好多糖水呢,太甜喇,都飲到少少咸檸味,但鮮檸味微弱到飲唔出。

魚片肉片福麵,鮮肉片原味無添加,天然豬肉香甜,質地實淨而彈彈,合格。點解要如此對我?神級福麵失準喇!黐埋一舊舊,還未煮開呢,似泡出黎多過明火煮出黎。

麵條半熟不彈不滑、不香不甜。可能太多 order 所以馬虎地出貨,但都等左好耐啊。湯底有肉味魚味特別甜,不過福麵有魚片味怪怪的,味道唔夾呢,魚片有點粗細骨呢。

試下沾點辣椒油補救,就算辣椒油幾香幾辣都搞唔掂。師傅落左好多生菜呀!差不多半份菜那麼多,鮮嫩超爽甜,勁好食。

菠蘿蛋,好有趣又有創意,聞所未聞,見未食飽就叫份試試啦。望穿秋水,食完碗麵終於 landing。

有趣菠蘿蛋,蛋包菠蘿包定係叫做菠蘿包奄列呢?味道好似西多士,但好多蛋汁,非常 juicy,蛋香飄飄。熱辣辣菠蘿蛋微甜,質感有趣,一試無妨。可能裡面加上牛油會更美味!

大龍鳳
炸雞中翼
魚片肉片福麵
2016-06-11
$60 (Lunch)
  • 福字伊麵
2016-02-05 799 views
出外用膳的確好味之選處處都有,但想吃下讓自己感覺舒暢和滿足,個人認為未必能常常碰到。今天想吃得清淡健康一些,到街外用膳,這個期望可能有點難度。來到石湖墟市政大廈,經濟的有,想豐富一點的也有。最後選了此店,找到清淡的粉麵,點了鮮魚片米粉。不一會兒,米粉便送來了,這店服務不錯,粉麵伴有少許蔬菜,正合心意。下午茶套餐可吃到鮮魚片,個人覺得較少見,但的確是稱心的選擇,鮮魚片份量豐富,米粉剛熟幼滑,湯底清而不濃,吃下感覺平靜舒暢,很有質素。假使生病了,要出外買吃的,也可選這個。是經濟而又值得稱讚的食品設計和質素,謝謝。
鮮魚片米粉
是經濟而又值得稱讚的食品設計和質素,謝謝。
2016-01-15
$20 (Tea)
鮮魚片米粉
2015-05-21 645 views
全女班職員喎,我講緊全部係阿姐大嬸,哈哈。人家新年第二次上黎搵林德記,點知依家先見到貼左張告示休息到初十呢。唯有求其見對面有位就坐低啦,又係即食麵?是但啦!有緣幫襯您地,第一次黎唔知依度食咩架呢!左睇右睇,揭來揭去,真係毫毛頭緖。最後決定腸仔豬扒出前一丁啦!隔離早過我坐係度既哥仔聽到我叫,佢又跟我叫,您咪跟風好喎!姐姐們招乎尚算周到有禮,滿意。腸仔豬扒出前一丁,都等得幾耐吓,希望慢工出細貨啦!終於都黎喇,但塊豬扒呢?原來未炸好。炸香腸正呀,試啖先,外皮好香口,但最衰係怪味腸呢!出前一丁煮得滿意,夠晒熱,質感無過腍,而且微微吸收左湯汁既味道,明顯地湯同麵係一齊煮先有咁既出品,麵條已染上顏色,並不是白雪雪的,要慢火細煮,有 heart!好味!試左啖原味出前一丁,當然輪到辣椒渣撈麵啦!辣椒微辣而非常香口,撈得過。仲送左條生菜伴碟,鮮爽多汁,正!湯底亦染上少少生菜味道,好有屋企 feel,細個阿媽煮親即食麵都會掉幾片生菜一齊煮呢。食完碗麵幾分鐘塊豬扒都仲未到,好采今日放假唔趕時間啫。萬眾期待既炸豬扒終於黎喇,咁架乍?睇個外觀頓時失望。炸豬扒上面似乎有黑椒同五香粉,原來只不過係碳屎,唓!味道好普

全女班職員喎,我講緊全部係阿姐大嬸,哈哈。

食完碗麵幾分鐘塊豬扒都仲未到,好采今日放假唔趕時間啫。萬眾期待既炸豬扒終於黎喇,咁架乍?睇個外觀頓時失望。炸豬扒上面似乎有黑椒同五香粉,原來只不過係碳屎,唓!味道好普通乍喎,無咩調味,是係塊落左炸粉既炸豬扒,都食到豬肉原味既,可能配點汁會好食啲,合格既。

2015-02-27
$30 (Breakfast)
2012-05-05 323 views
星期六人頭湧湧的明記, 好彩仲有位~這裡由一對年長的夫妻經營, 港式常餐、碟頭飯都是街坊價, 不是領匯那些連鎖快餐店!!這裡有一種很特別的食物, 叫做「菠蘿蛋」,哈哈, 其實是滑滑的煎蛋包著菠蘿油, 菠蘿油烘熱過, 香香脆脆的,好肥o架, 不過咁樣食又真係幾好食o架!另外叫了牛肉通粉, 牛肉算滑, 通粉的湯不會很味精的感覺, 是健康又好吃之選呀~
星期六人頭湧湧的明記, 好彩仲有位~
這裡有一種很特別的食物, 叫做「菠蘿蛋」,
好肥o架, 不過咁樣食又真係幾好食o架!
$25 (Lunch)
2010-01-08 225 views
石湖墟街市食店差不多都試了一大半,今日食lunch又要留肚,準備今晚陳真喜宴,食茶餐最方便.雞蛋三文治 : 雞蛋煎得太乾身,再煎就會燶,就算麵包幾香幾軟熟都幫唔到幾多.鮮牛肉通粉 : 一睇見有血絲就知即叫即煮,再加上有幾片白菜,幾健康,雖然係咁,但牛肉味真係無廣成咁濃,但嫩滑程度是有得比.無要求,無時間(又要趕返屋同囝囝溫書),草草了事的一餐.

無要求,無時間(又要趕返屋同囝囝溫書),草草了事的一餐.
2010-01-08
$20 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
2004-08-05 182 views
明記我由細去到大架....果度D菠蘿蛋好鬼好食架﹗個賣相好掂﹗8蚊雞....值得一試再試﹗仲有呀,果度既飯餐好抵又好食﹗19蚊架拉...凍飲呢就要架1蚊..最抵食既飯餐呢都莫過於係「三及抵」啦,包括有豬排啦火腿啦仲有煎蛋添..如果你唔中意食火腿同/或煎蛋呢可以轉餐肉呀腸仔架..仲有仲有,茶餐都好抵架,17蚊O者,有一碗粉同一份蛋治再加一杯熱飲(凍飲加一)..不過呢..黎度既飲品就有少少遜色..凍飲呢就唔係好凍果喎..不過呢你可以叫老闆俾杯冰你架..^^ 去食下啦...