Restaurant: Mini Bangkok Thai Food (Nam Kok Road)
Info:

聽日飛仲未執行李亦唔知嚟緊呢幾日嘅伙食點樣🥹今晚就梗係要食外賣快快脆脆之餘仲要食返餐滿足嘅先啦🍽️招牌海南雞(半隻) ($122)海南雞好滑 個汁又好味一隻仲抵一隻係$192🍽️秘製鹵水豬手煲 ($158)鹵水豬手好骨膠原😍鹵水汁好入味唔洗熱返食都無問題🍽️黃咖喱牛腩 ($108)黃咖喱牛腩份量多 整返熱餸飯一流小曼谷已經唔係第一次外賣返屋企食呢幾味都係外賣嘅穩陣之選呢個火山骨想試好耐 上次去銅鑼灣售罄下次一定要試到佢!
聽日飛仲未執行李
亦唔知嚟緊呢幾日嘅伙食點樣🥹
今晚就梗係要食外賣快快脆脆之餘仲要食返餐滿足嘅先啦

🍽️招牌海南雞(半隻) ($122)
海南雞好滑 個汁又好味
一隻仲抵一隻係$192

🍽️秘製鹵水豬手煲 ($158)
鹵水豬手好骨膠原😍鹵水汁好入味
唔洗熱返食都無問題

🍽️黃咖喱牛腩 ($108)
黃咖喱牛腩份量多 整返熱餸飯一流

小曼谷已經唔係第一次外賣返屋企食
呢幾味都係外賣嘅穩陣之選
呢個火山骨想試好耐 上次去銅鑼灣售罄
下次一定要試到佢!
2023-12-15 39 views
食完幾個月又黎食過😎除左近 仲幾抵食🫶🏻 宋王臺站B2出口 行過對面馬路就係今日試左啲唔同野食🧡⭕️ 鐵板豬頸肉炒芥蘭 ($118)份量好多 以鐵板形式上 非常特別👏🏻芥蘭軟硬度炒到啱啱好 配埋馬拉盞豬頸肉好惹味調味方面 唔會過鹹或者辣 可以一個人食一碟😎⭕️ 牛丸牛肉船粉 ($63)湯底非常濃郁 配料亦都算多除咗牛丸牛肉 仲有牛柏葉牛肉質感非常腍滑 牛丸彈牙河粉底索晒啲湯 好入味😋⭕️ 泰式花膠濃湯煲仔翅 ($128)用一大個鐵兜上枱 材料好足有成5-6舊花膠同翅 仲有肉絲同冬菇片冬天食熱辣辣特別好味🤤而且味道👅幾唔錯性價比高👏🏻⭕️ 泰式龍眼冰 ($34)泰國餐廳必叫💁🏻‍♀️ 餐廳熱賣飲品🍹龍眼冰好清甜 (叫左少冰)龍眼肉有約6-7粒 都幾大粒😋微微甜味
食完幾個月又黎食過😎
除左近 仲幾抵食🫶🏻 宋王臺站B2出口 行過對面馬路就係
今日試左啲唔同野食🧡

⭕️ 鐵板豬頸肉炒芥蘭 ($118)
份量好多 以鐵板形式上 非常特別👏🏻
芥蘭軟硬度炒到啱啱好 配埋馬拉盞豬頸肉好惹味
調味方面 唔會過鹹或者辣 可以一個人食一碟😎

⭕️ 牛丸牛肉船粉 ($63)
湯底非常濃郁 配料亦都算多
除咗牛丸牛肉 仲有牛柏葉
牛肉質感非常腍滑 牛丸彈牙
河粉底索晒啲湯 好入味😋

⭕️ 泰式花膠濃湯煲仔翅 ($128)
用一大個鐵兜上枱 材料好足
有成5-6舊花膠同翅 仲有肉絲同冬菇片
冬天食熱辣辣特別好味🤤而且味道👅幾唔錯
性價比高👏🏻

⭕️ 泰式龍眼冰 ($34)
泰國餐廳必叫💁🏻‍♀️ 餐廳熱賣飲品🍹
龍眼冰好清甜 (叫左少冰)
龍眼肉有約6-7粒 都幾大粒😋微微甜味
2023-12-13 49 views
今日很多事情要辦,忙忙碌碌了整個早上,便和太太來到這裏,吃一頓泰式美食。泰式生蝦刺身$128,草蝦個子不算少,爽甜可口,加上自家製酸辣海鮮醬,令到層次感更加豐富之餘,胃口亦大開。鮮蝦泰國金柚沙律$128,泰國金柚味道鮮甜,蝦肉爽口彈牙,配合泰國香料,帶點微辣,亦是一道開胃美食。泰國煲仔翅$108,做法有點像當年在唐人街吃到的一模一樣,雖然刺身不是很大,不過芡汁的味道十足,加點芫荽和香醋,更加有吃煲仔翅的感覺。

2023-12-05 30 views
真係好鍾意去九龍城嗰度食泰國菜,特別係佢哋嘅泰國菜優惠好多,就好似我今次去呢一間餐廳咁,佢嘅沙冰買一送一。所以我即刻買咗一杯西瓜沙冰,清涼解渴,口感非常清爽。仲有好消息,真係超值又好味。另外非常之推介佢哋嘅海南雞,雞肉嫩滑多汁,配上香噴噴嘅海南醬汁,味道鮮美。佢哋嘅鐵板豬頸肉者通菜(馬拉盞)都唔錯。豬頸肉配上馬拉盞嘅香辣味道同通菜嘅清甜,都幾好食。我仲叫咗佢哋嘅泰式鮮蝦炒金邊粉,超大份🤣🤣另外呢排佢仲有大食王比賽,大家都可以參加一下

另外呢排佢仲有大食王比賽,大家都可以參加一下
2023-12-02 19 views
有時候,想食得fresh啲,就會想揀泰國菜~今次第一次嚟到九龍城,試試呢間評價都唔差嘅泰國餐廳~❣️冬陰功湯(小)有得揀份量~小嘅份量係適合三人飲嘅~但份量真的很多!多個三人飲都可以!整體湯嘅味道偏辣,湯裏有濃濃蝦的鮮味,和很多辣椒碎,但略嫌味道再酸一點會更好❣️雞肉串燒必點小菜! 雞肉燒至滑嫩、帶有小小炭香味~配附的醬汁都好味😋味道是沙嗲醬再多花生碎~不會很辣,同串燒好夾!❣️豬肉碎生菜包豬肉碎份量很多~2人食可能食唔晒,需要外賣🥡生菜新鮮較大塊~豬肉碎味道帶小小酸,亦加了辣椒~開胃惹味~❣️泰式鮮蝦炒金邊粉 味道不錯,炒得好香👍🏻 鮮蝦大大隻,金邊粉煙煙韌韌😋❣️椰汁冰試得到係新鮮椰子榨汁的,飲落去會有少少渣😳好鮮甜👍🏻不錯喝💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠呢間九龍城泰式餐廳係初試~覺得都不錯吃~知道九龍城都有好多唔同泰國餐廳,希望下次有機會再嚟九龍城再食其他泰式餐廳🧡

有時候,想食得fresh啲,就會想揀泰國菜~
今次第一次嚟到九龍城,試試呢間評價都唔差嘅泰國餐廳~

❣️冬陰功湯(小)

有得揀份量~
小嘅份量係適合三人飲嘅~
但份量真的很多!多個三人飲都可以!

❣️雞肉串燒

必點小菜!
雞肉燒至滑嫩、帶有小小炭香味~
配附的醬汁都好味😋
味道是沙嗲醬再多花生碎~不會很辣,同串燒好夾!

❣️豬肉碎生菜包

豬肉碎份量很多~
2人食可能食唔晒,需要外賣🥡
生菜新鮮較大塊~
豬肉碎味道帶小小酸,亦加了辣椒~開胃惹味~

❣️泰式鮮蝦炒金邊粉

味道不錯,炒得好香👍🏻
鮮蝦大大隻,金邊粉煙煙韌韌😋

❣️椰汁冰

試得到係新鮮椰子榨汁的,飲落去會有少少渣😳好鮮甜👍🏻不錯喝

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

呢間九龍城泰式餐廳係初試~
覺得都不錯吃~
知道九龍城都有好多唔同泰國餐廳,
希望下次有機會再嚟九龍城再食其他泰式餐廳🧡
2023-11-27 38 views
同三五知己放工去九龍城搵食,當然係要食泰國嘢!成日經過呢一間餐廳都冇機會試吓,今日就有機會!當然必食冬陰公湯。好足料,兩隻大蝦又新鮮,而且係用火鍋上,唔會咁快凍,啱晒而家呢啲天氣。而豬肉肉碎生菜包,唔會過咸,份量好多,生菜都好新鮮。而菠蘿炒飯都好大碟,用新鮮菠蘿炒,不錯!而串燒拼盤嘅沙嗲汁好惹味,加埋啲肉樣樣都燒得剛好,好滿意。最值得推介嘅係軟殻蟹法包!超大份, CP值勁高!可以分四個人食都仲得。而軟殼蟹唔會炸到油淋淋,好欣賞。呢間餐廳仲每晚都有Live band,今晚係全民造星嘅Oscar Tse,真心正!加埋飲品買一送一,啤酒又唔係貴,食完坐喺度飲吓嘢傾吓偈聽吓歌,一大享受。

而豬肉肉碎生菜包,唔會過咸,份量好多,生菜都好新鮮。

而菠蘿炒飯都好大碟,用新鮮菠蘿炒,不錯!

而串燒拼盤嘅沙嗲汁好惹味,加埋啲肉樣樣都燒得剛好,好滿意。

2023-11-22 22 views
想係香港食到又平又正宗嘅泰國菜,我就第一時間諗起小曼谷,呢間餐廳我由細食到大,超過二十年,水準都冇失手,呢日想食泰菜即刻走過嚟!小曼谷喺九龍城有幾間分店,我今次去左南角道有位就入咗去!我哋點左泰式鮮蝦炒粉絲、生菜包、飛天通菜,平時泰式金邊粉就食得多,今次試吓炒粉絲都唔錯,味道酸酸甜甜又炒得好乾身,食之前加D青檸汁更開胃🤤生菜包點左少辣,味道正常發揮!如果食得辣,大辣可能更惹味,飛天通菜熱辣辣非常有鑊氣。

2023-11-16
Type of Meal
Dinner
2023-11-16 47 views
同朋友🧝🏻‍♀️一齊喺宋王臺站附近,諗住簡單快脆食啲嘢就返屋企休息,見到呢間,食過,印象中幾好味,咁朋友🧝🏻‍♀️同我都唔諗啦,就決定入去開餐🤣$98「泰式炒雜菜」:雜菜包括 芥蘭菜、椰菜、西蘭花、紅蘿蔔、菇菌 等,泰式炒,簡單好食🤩$108「黃咖喱雞肉」:黃咖喱汁味道濃郁,非常 creamy🤩;除咗有雞肉仲有大量薯仔🥔$48「泰式原味烤酥餅」:一上枱嘅時候有非常香嘅牛油味😋,酥餅真係非常鬆化🤩,沾埋黃咖喱汁食 就更加惹味🤩$88「小曼谷原隻芒果糯米飯」:原隻芒果🥭大大隻,非常新鮮,肉質鮮甜🤣;糯米飯白雪雪煙煙韌韌,配埋都係白雪雪嘅甜椰漿一齊食,好味道🤣$19「無糖可樂」:非常解渴🤣

$19「無糖可樂」:非常解渴🤣
$199 (Dinner)
2023-11-16 1174 views
喺九龍城南角道呢一條街,相信都係全港出晒名嘅泰國匯聚地方,😛基本上大部份所見到嘅餐廳都離唔開泰國,就連裏面亦都有一啲泰國特色嘅店舖,想食正宗嘅泰菜,通常都係會推介呢一度。🥰有一間相對嚟講都長期多客人就係呢間小曼谷泰國美食,餐牌大部份嘅選擇都離唔開泰國最正宗嘅幾道菜。我自己都專登揀咗幾款嚟享受一下😋泰皇咖喱軟殼蟹配薄餅— 🦀餐廳高度推介咖喱,泰國嘅咖喱最特別嘅地方就係鮮黃色裏面加入咗大量嘅配料,🍛特別係青椒黃椒洋蔥同埋加入咗蛋液,令到成個咖喱底非常濃郁,無論係食材定係白飯配合埋都係天衣無縫完美掛汁。🍛軟殼蟹同咖喱亦都係息息相關,原隻軟殼蟹炸完之後,皮脆肉軟,尤其是蟹殼嗰度仲蘊藏住唔少嘅蟹黃,🦀非常香口,點埋個咖喱汁仲更加滋味,我就選擇咗薄餅貪佢夠脆,充滿咗牛油香而且同咖喱亦都非常配合,🍛唔想食飯唔想食麵嘅話要薄餅絕對係不二之選🦀串燒拼盤— 🍢喺泰國唔少得正宗嘅沙嗲串燒啦, 唔想左揀右揀直接要個串燒拼盤裏面就包含咗泰式臘腸雞肉牛肉豬肉同埋雞全翼各一串。 🍢泰式臘腸外表同港式臘腸差唔多,但係裏面嘅肉香同埋水潤度更加高,同台灣腸嘅感覺差唔多, 🍢燒完反而更加香同埋油脂會突出一啲。 雞肉牛肉同豬

泰皇咖喱軟殼蟹配薄餅

雞肉牛肉同豬肉非常嫩, 🍖用咗比較瘦嘅部份,所以食唔出油脂位,咁就可以大大啖每一啖都係飽滿嘅肉🍖
串燒拼盤

最後喺泰國成日都離唔開嘅甜品一定係芒果糯米飯,🥭喺呢一度都可以品嚐到正宗嘅芒果糯米飯,粒粒芒果都係鮮黃色,而且多汁又唔酸,🥭絕對係新鮮嘅表現,至於暖笠笠嘅糯米飯配埋椰汁更加係經典之作,🥭濃郁嘅椰汁好好咁包住糯米嘅米香,煙韌,但又唔黐牙,一試難忘,絕對要高度推介🥭
芒果糯米飯

選擇飲品嘅時候徘徊喺泰國椰青定係椰汁冰已呢一度就可以一杯滿足兩個願望就係椰汁沙冰,🧉會感受到底部有啲椰子水嘅清甜,但係上面就有椰奶冰嘅質地,而且裏面每一啖你都會食到椰肉碎,真材實料,真係唔「椰」少🧉

小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)
九龍城南角道9-11號地舖
2023-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
泰皇咖喱軟殼蟹配薄餅
芒果糯米飯
  • 沙嗲串燒
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
2023-11-15 31 views
經開九龍城好想食泰國菜,勁多選擇😆但我比較專一,食開一間好食,就繼續幫襯👍🏼所以照去番小曼谷!!好早去到未係好多人,所以好快外賣就ready好啦!!仲可以坐係入面等涼住冷氣等👍🏼今日叫咗一隻海南雞 $194果然係招牌菜😚唔貴呀勁大隻!大隻到要分開2個盒先裝得哂😆好正!外皮超黃油又好肥美!啲雞肉啱啱好熟,好嫩滑,重點連雞胸都好嫩!入面啲骨仲係少少紅㗎!煮嘅時間啱哂😍見到已經流哂口水!!每盒都有啲菜拌碟🫶🏻健康哂!我哋再點咗個油飯share黎食😆足足係一個飯盒咁多!好抵食!食落唔算好油,仲要有啲香料,增加香味!個飯最後都食唔哂😆留起明天繼續!就算係屋企都好似都食到正宗嘅海南雞🥹🥹感動🥹🥹

今日叫咗一隻海南雞 $194

就算係屋企都好似都食到正宗嘅海南雞🥹🥹
感動🥹🥹
2023-11-01 694 views
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 小曼谷泰國美食 (南角道)💁🏻豬肉碎生菜包 $118咸香口味的豬肉帶有少少嚼勁,被清爽的生菜包裹,更顯口感豐富,加上豬肉碎有少量辣椒,十分開胃。💁🏻泰皇咖喱炒海鮮 $268比頭還要大的一碟咖喱,有大量蝦、魷魚、蚌類等海鮮和切塊的洋蔥、青椒、紅椒等蔬菜,當然少不得椰漿跟泰式咖喱醬,甜甜的,適合配飯或烤酥餅食用。💁🏻菠蘿海鮮炒飯 $118米飯粒粒分明,口感鬆散,比干時的飯較硬,帶有一定的嚼勁。海鮮柔軟鮮嫩,加上酸甜口感的菠蘿,令到層次更上一層樓,而且很有飽足感。P.S. 有提子乾。💁🏻小曼谷原隻芒果糯米飯 $88清甜的芒果和黏軟的糯米飯恰到好處,擺盤美輪美奐,吃的時候帶有陣陣椰香,為我帶來愉悅的味覺體驗。💁🏻泰式原味烤酥餅 (2塊)$48卜卜脆,不油膩,宜配咖喱食用。💁🏻珍多冰 (少甜,少冰,少奶) $42珍多冰有綠色嘅綠豆粉條(珍多),今次的這杯好濃椰味,有點甜。是否推薦↩️?✅ys, 好味到好似去左泰國咁😋😋
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 小曼谷泰國美食 (南角道)

💁🏻豬肉碎生菜包 $118

💁🏻泰皇咖喱炒海鮮 $268

💁🏻菠蘿海鮮炒飯 $118

💁🏻小曼谷原隻芒果糯米飯 $88

💁🏻泰式原味烤酥餅 (2塊)$48
卜卜脆,不油膩,宜配咖喱食用。

💁🏻珍多冰 (少甜,少冰,少奶) $42

是否推薦↩️?
✅ys, 好味到好似去左泰國咁😋😋
  • 豬肉碎生菜包
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
九龍城出名食泰國嘢就係人都知但咁多間會選擇邊一間呢?我地今日就揀左間出名既 #泰菜館 #小曼谷泰國美食 #南角道 🇹🇭泰式酸辣鳳爪泰式鳳爪每一隻都好大隻好厚肉😋調味酸酸甜甜少少辣 令人好開胃🤤呢度最特別就係泰式汁可以另上 自己可以調節想食嘅既辣度😋招牌海南雞🐣雞皮帶金黃色 食落皮爽肉滑既海南雞 🐥雞肉入口嫩滑 好想叫碗黃油飯食🤣🍚泰式燒四班牙黑毛豬扒配果米沙律🐷黑毛豬煎得香口 用沙律🥗配菜一齊食 清新而且減低油膩感💕小曼谷泰國美食 (南角道)📍九龍城南角道9-11號地下
九龍城出名食泰國嘢就係人都知

泰式酸辣鳳爪

招牌海南雞🐣
雞皮帶金黃色 食落皮爽肉滑既海南雞 🐥
雞肉入口嫩滑 好想叫碗黃油飯食🤣🍚

泰式燒四班牙黑毛豬扒配果米沙律🐷
黑毛豬煎得香口 用沙律🥗配菜一齊食
清新而且減低油膩感💕

小曼谷泰國美食 (南角道)
📍九龍城南角道9-11號地下
2023-10-27 35 views
今日放工攰攰又好想食泰國野就諗到去小曼谷買外賣番屋企慢慢嘆~今次又有新嘗試😆西班牙黑毛豬扒配粟米沙律 $150黑毛豬扒夠曬大件又厚身,煎得好香,就算外賣番到屋企都無問題。粟米沙律第1次, 估唔到新鮮粟米配搭泰式味道醬汁喺咁啱,仲有我鐘意嘅清新小蕃茄,香脆花生等,開胃惹味馬拉盞椰菜苗 $110椰菜苗份量唔少,馬拉盞帶點辣味同埋咸香,椰菜苗夠晒入味 咬落爽脆唔會炒得太老雞全翼 $24小曼谷必點串燒之一。 雞翼大大隻,醃得夠入味,點沙嗲汁一流牛根丸 $24第1次試燒牛根丸,一串有5粒。細細粒但燒完之後牛根丸喺彈牙得黎,咬落口感豐富臘腸 $24燒臘腸亦喺泰式特色串燒之一,賣相似中式臘腸但帶甜味,有5件,咸甜味道幾討好冬陰功海鮮湯粉 $79想食辣味嘅湯粉又唔想咁普通就要試下冬陰公湯粉,揀左粉絲,吸晒啲精華真喺好正,又辣得過癮

今次又有新嘗試😆

西班牙黑毛豬扒配粟米沙律 $150

馬拉盞椰菜苗 $110

雞全翼 $24
小曼谷必點串燒之一。 雞翼大大隻,醃得夠入味,點沙嗲汁一流

牛根丸 $24
臘腸 $24

冬陰功海鮮湯粉 $79
無骨海南雞乾撈麵,60蚊份💰海南雞無骨啖啖肉,雞皮微黃表面滑溜溜,下面啲雞肉有光澤,食落去好嫩滑彈牙,乾撈麵彈性十足,汁醬均勻分佈每啖都食到☺️滷水豬手飯,60 蚊份💰滷水豬手軟嫩入味,豬手肉質細嫩,口感有彈性,滷汁味道滲入豬手肉中,豬手帶有濃郁的滷汁香味,滷水汁撈飯更滋味☺️原隻虎蝦冬蔭公湯,198蚊鍋💰有三大隻虎蝦肉質緊實,蝦肉爽彈同時帶有鮮甜味道,夠哂新鮮,冬蔭公湯材料有香菇、蔥、大蒜、檸檬葉等等,味道酸味成分賦予湯品清新的口感,辣椒辛辣刺激口腔😋整體環境光猛☺️服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄食物份量都非常足料☺️
無骨海南雞乾撈麵,60蚊份💰

滷水豬手飯,60 蚊份💰

原隻虎蝦冬蔭公湯,198蚊鍋💰

整體環境光猛☺️
服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄
食物份量都非常足料☺️
2023-10-17 26 views
風味燒豬頸肉 ($128)-好juicy . 唔乾~ 都幾大份! 泰皇咖喱法包軟殼蟹($238)-麵包浸住啲咖哩好香口~ 但3 個女仔食黎講都幾多 … 好抵食😂都好多舊軟殼蟹-唔想晒啲咖喱汁,所以我哋另外再嗌咗烤餅點埋啲汁.泰式鐵板蠔餅($138)-同潮州果啲蠔餅唔同. 泰式既好似小啲蛋. 主要靠炸粉炸起啲蠔. 啲蠔都幾大隻嫁! 泰式酸辣鳳爪($98)泰式原味烤薄餅(2塊)($48)-如果烤耐小小會更開心小曼谷原隻芒果糯米飯($88)- 個芒果勁甜!
風味燒豬頸肉 ($128)
-好juicy . 唔乾~ 都幾大份!

泰皇咖喱法包軟殼蟹($238)
-唔想晒啲咖喱汁,所以我哋另外再嗌咗烤餅點埋啲汁.

泰式鐵板蠔餅($138)

泰式酸辣鳳爪($98)

泰式原味烤薄餅(2塊)($48)
-如果烤耐小小會更開心

小曼谷原隻芒果糯米飯($88)
- 個芒果勁甜!