Restaurant: Mini Bangkok Thai Food (Nam Kok Road)
Info:

2023-11-01 695 views
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 小曼谷泰國美食 (南角道)💁🏻豬肉碎生菜包 $118咸香口味的豬肉帶有少少嚼勁,被清爽的生菜包裹,更顯口感豐富,加上豬肉碎有少量辣椒,十分開胃。💁🏻泰皇咖喱炒海鮮 $268比頭還要大的一碟咖喱,有大量蝦、魷魚、蚌類等海鮮和切塊的洋蔥、青椒、紅椒等蔬菜,當然少不得椰漿跟泰式咖喱醬,甜甜的,適合配飯或烤酥餅食用。💁🏻菠蘿海鮮炒飯 $118米飯粒粒分明,口感鬆散,比干時的飯較硬,帶有一定的嚼勁。海鮮柔軟鮮嫩,加上酸甜口感的菠蘿,令到層次更上一層樓,而且很有飽足感。P.S. 有提子乾。💁🏻小曼谷原隻芒果糯米飯 $88清甜的芒果和黏軟的糯米飯恰到好處,擺盤美輪美奐,吃的時候帶有陣陣椰香,為我帶來愉悅的味覺體驗。💁🏻泰式原味烤酥餅 (2塊)$48卜卜脆,不油膩,宜配咖喱食用。💁🏻珍多冰 (少甜,少冰,少奶) $42珍多冰有綠色嘅綠豆粉條(珍多),今次的這杯好濃椰味,有點甜。是否推薦↩️?✅ys, 好味到好似去左泰國咁😋😋
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 小曼谷泰國美食 (南角道)

💁🏻豬肉碎生菜包 $118

💁🏻泰皇咖喱炒海鮮 $268

💁🏻菠蘿海鮮炒飯 $118

💁🏻小曼谷原隻芒果糯米飯 $88

💁🏻泰式原味烤酥餅 (2塊)$48
卜卜脆,不油膩,宜配咖喱食用。

💁🏻珍多冰 (少甜,少冰,少奶) $42

是否推薦↩️?
✅ys, 好味到好似去左泰國咁😋😋
  • 豬肉碎生菜包
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
九龍城出名食泰國嘢就係人都知但咁多間會選擇邊一間呢?我地今日就揀左間出名既 #泰菜館 #小曼谷泰國美食 #南角道 🇹🇭泰式酸辣鳳爪泰式鳳爪每一隻都好大隻好厚肉😋調味酸酸甜甜少少辣 令人好開胃🤤呢度最特別就係泰式汁可以另上 自己可以調節想食嘅既辣度😋招牌海南雞🐣雞皮帶金黃色 食落皮爽肉滑既海南雞 🐥雞肉入口嫩滑 好想叫碗黃油飯食🤣🍚泰式燒四班牙黑毛豬扒配果米沙律🐷黑毛豬煎得香口 用沙律🥗配菜一齊食 清新而且減低油膩感💕小曼谷泰國美食 (南角道)📍九龍城南角道9-11號地下
九龍城出名食泰國嘢就係人都知

泰式酸辣鳳爪

招牌海南雞🐣
雞皮帶金黃色 食落皮爽肉滑既海南雞 🐥
雞肉入口嫩滑 好想叫碗黃油飯食🤣🍚

泰式燒四班牙黑毛豬扒配果米沙律🐷
黑毛豬煎得香口 用沙律🥗配菜一齊食
清新而且減低油膩感💕

小曼谷泰國美食 (南角道)
📍九龍城南角道9-11號地下
2023-10-27 37 views
今日放工攰攰又好想食泰國野就諗到去小曼谷買外賣番屋企慢慢嘆~今次又有新嘗試😆西班牙黑毛豬扒配粟米沙律 $150黑毛豬扒夠曬大件又厚身,煎得好香,就算外賣番到屋企都無問題。粟米沙律第1次, 估唔到新鮮粟米配搭泰式味道醬汁喺咁啱,仲有我鐘意嘅清新小蕃茄,香脆花生等,開胃惹味馬拉盞椰菜苗 $110椰菜苗份量唔少,馬拉盞帶點辣味同埋咸香,椰菜苗夠晒入味 咬落爽脆唔會炒得太老雞全翼 $24小曼谷必點串燒之一。 雞翼大大隻,醃得夠入味,點沙嗲汁一流牛根丸 $24第1次試燒牛根丸,一串有5粒。細細粒但燒完之後牛根丸喺彈牙得黎,咬落口感豐富臘腸 $24燒臘腸亦喺泰式特色串燒之一,賣相似中式臘腸但帶甜味,有5件,咸甜味道幾討好冬陰功海鮮湯粉 $79想食辣味嘅湯粉又唔想咁普通就要試下冬陰公湯粉,揀左粉絲,吸晒啲精華真喺好正,又辣得過癮

今次又有新嘗試😆

西班牙黑毛豬扒配粟米沙律 $150

馬拉盞椰菜苗 $110

雞全翼 $24
小曼谷必點串燒之一。 雞翼大大隻,醃得夠入味,點沙嗲汁一流

牛根丸 $24
臘腸 $24

冬陰功海鮮湯粉 $79
無骨海南雞乾撈麵,60蚊份💰海南雞無骨啖啖肉,雞皮微黃表面滑溜溜,下面啲雞肉有光澤,食落去好嫩滑彈牙,乾撈麵彈性十足,汁醬均勻分佈每啖都食到☺️滷水豬手飯,60 蚊份💰滷水豬手軟嫩入味,豬手肉質細嫩,口感有彈性,滷汁味道滲入豬手肉中,豬手帶有濃郁的滷汁香味,滷水汁撈飯更滋味☺️原隻虎蝦冬蔭公湯,198蚊鍋💰有三大隻虎蝦肉質緊實,蝦肉爽彈同時帶有鮮甜味道,夠哂新鮮,冬蔭公湯材料有香菇、蔥、大蒜、檸檬葉等等,味道酸味成分賦予湯品清新的口感,辣椒辛辣刺激口腔😋整體環境光猛☺️服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄食物份量都非常足料☺️
無骨海南雞乾撈麵,60蚊份💰

滷水豬手飯,60 蚊份💰

原隻虎蝦冬蔭公湯,198蚊鍋💰

整體環境光猛☺️
服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄
食物份量都非常足料☺️
2023-10-17 26 views
風味燒豬頸肉 ($128)-好juicy . 唔乾~ 都幾大份! 泰皇咖喱法包軟殼蟹($238)-麵包浸住啲咖哩好香口~ 但3 個女仔食黎講都幾多 … 好抵食😂都好多舊軟殼蟹-唔想晒啲咖喱汁,所以我哋另外再嗌咗烤餅點埋啲汁.泰式鐵板蠔餅($138)-同潮州果啲蠔餅唔同. 泰式既好似小啲蛋. 主要靠炸粉炸起啲蠔. 啲蠔都幾大隻嫁! 泰式酸辣鳳爪($98)泰式原味烤薄餅(2塊)($48)-如果烤耐小小會更開心小曼谷原隻芒果糯米飯($88)- 個芒果勁甜!
風味燒豬頸肉 ($128)
-好juicy . 唔乾~ 都幾大份!

泰皇咖喱法包軟殼蟹($238)
-唔想晒啲咖喱汁,所以我哋另外再嗌咗烤餅點埋啲汁.

泰式鐵板蠔餅($138)

泰式酸辣鳳爪($98)

泰式原味烤薄餅(2塊)($48)
-如果烤耐小小會更開心

小曼谷原隻芒果糯米飯($88)
- 個芒果勁甜!
2023-10-16 27 views
同同事黎開宋王臺尋找美味嘅泰式美食!==============================🐽 風味燒豬頸肉 ($128)豬頸肉表面燒到少少焦脆,而肉質鮮嫩,食落充滿焦香,口感爽脆彈牙~配上泰式酸甜汁中和油膩感~🦀 泰皇咖喱法包軟殼蟹 ($238)咖喱汁非常香濃,口味唔辣,用嚟點法包或者撈飯食啱啱好。軟殼蟹亦都大大嚿,炸得非常香脆~🦪 泰式鐵板蠔餅 ($138)蠔仔肉嘅份量好多,啖啖肉。鑊氣十足,蛋絲好酥脆~🐔 泰式酸辣鳳爪 ($98)好大一盤鳳爪,口感爽脆有咬口,酸酸辣辣好好食,少辣都好惹味!🫓 泰式原味烤薄餅(2塊)($48)熱辣辣烤餅,沾咖喱汁一齊食都唔錯🥭 小愛谷原隻芒果 糯米飯 ($88)芒果大塊,非常新鮮又甜又多汁!糯米飯煙煙韌韌好香椰香味~好好食!
同同事黎開宋王臺尋找美味嘅泰式美食!
🐽 風味燒豬頸肉 ($128)

🦀 泰皇咖喱法包軟殼蟹 ($238)

🦪 泰式鐵板蠔餅 ($138)
蠔仔肉嘅份量好多,啖啖肉。鑊氣十足,蛋絲好酥脆~

🐔 泰式酸辣鳳爪 ($98)

🫓 泰式原味烤薄餅(2塊)($48)
熱辣辣烤餅,沾咖喱汁一齊食都唔錯

🥭 小愛谷原隻芒果 糯米飯 ($88)
2023-10-16 24 views
泰式鮮蝦炒金邊粉絕對開胃。金邊粉炒開條條分明,唔會一餅野咁,吸哂醬汁,酸酸辣辣咁,配埋新鮮大蝦,夠哂彈牙🥬🔪🐖鐵板豬頸肉炒椰菜苗豬頸肉經過鐵板燒,更覺香口惹味。椰菜苗同肉嘅結合非常和諧,鐵板加上菜中和左油膩感,淋上特製嘅醬汁,味道更加出色。🍗🐓黃咖喱雞肉黃咖喱雞肉令人回味無窮。咖喱帶有椰奶嘅香濃,香甜不辣,配飯或奶油烤餅,一樣出色🫓泰式原味烤酥餅唔好錯過泰式原味烤酥餅,特別係用黎沾住咖哩食。佢以椰奶同椰漿為主要成分,有濃郁嘅椰香同香脆嘅口感。當晚去都幾多人食,多人一齊食記得早點黎或book位啦!不得不提,原來小曼谷係宋皇臺站出口隔離咋,好方便👍🏻👍🏻.
泰式鮮蝦炒金邊粉

🥬🔪🐖鐵板豬頸肉炒椰菜苗

🍗🐓黃咖喱雞肉

🫓泰式原味烤酥餅

2023-10-13 34 views
今日探婆婆,問她想食什麼,她說炒河粉。什麼炒河粉?那些橙橙地顏色,好幼身,有花生碎,味道酸酸甜甜的。哦。泰式炒金邊粉!無問題,九龍城門口有吹氣公仔果間好易認。點了4個菜,加杯泰式冰奶茶,一邊飲一邊等外賣。🧡泰式鮮蝦炒金邊粉 ~ 正如婆婆形容,泰式金邊粉顏色鮮艷,金邊粉幼滑,蝦仁新鮮,酸甜可口。🧡泰式炒雜菜 ~ 雜菜的口感爽脆,種類豐富,味道濃郁。🧡串燒拼盤 ~ 有齊雞翼、豬、牛、雞、雞腎和泰國臘腸共6串,比單叫平一些。其中婆婆和我都喜歡泰國臘腸,燒完也不覺硬,反而略帶甜味,油香豐富。如果沙嗲醬辣少少就更惹味。🧡椰汁西米糕拼泰式千層糕 ~ 西米糕有很濃烈的椰汁香味,口感軟糯。千層糕則清甜可口,口感Q彈。全部都好夠份量,外賣盒裝得滿滿的,包裝又妥貼。誠意推薦。
今日探婆婆,問她想食什麼,她說炒河粉。
什麼炒河粉?
那些橙橙地顏色,好幼身,有花生碎,味道酸酸甜甜的。
哦。泰式炒金邊粉!
無問題,九龍城門口有吹氣公仔果間好易認。
點了4個菜,加杯泰式冰奶茶,一邊飲一邊等外賣。

🧡泰式炒雜菜 ~ 雜菜的口感爽脆,種類豐富,味道濃郁。

全部都好夠份量,外賣盒裝得滿滿的,包裝又妥貼。誠意推薦。
2023-10-13
TakeAway
2023-10-11 25 views
⭐️今次介紹朋友帶我去食九龍城嘅小曼谷😍😍聽就聽得多,成日搭車都經過,反而一直冇機會去食。⭐️餐廳環境唔錯,坐得好舒服,仲有本地live band表演,現場氣氛高漲☄️ Menu菜式選擇眾多,我俾呢一個海鮮孖寶吸引咗🤤🤤🍽️ 海鮮孖寶A+B $258海鮮孖寶A:牛油蒜蓉燒蟶子皇(3隻)不愧為蟶子皇,都好大一條。廚師處理得好,食到佢嘅鮮甜,特別嘅係佢會加白飯魚係蒜蓉上面,白飯魚炸得好酥脆,所以口感好豐富。海鮮孖寶B:香燒扇貝(2隻)同牛油蒜蓉燒蟶子皇一樣,都會加好酥脆嘅白飯魚🤤 扇貝大大隻,而且有處理好所有內臟,呢啲都係花心思嘅地方,欣賞欣賞🍽️ 鮮芒蟹肉炒飯 $118原本想食金邊粉,但係朋友堅持話要食鮮芒蟹肉炒飯。食完之後終於明白🤤 原來蟹肉都可以大大嚿,一開始仲以為係魚肉,原來係蟹肉😍 芒果真係好新鮮,而且好甜👍👍🍽️ 泰式馬拉盞炒通菜 $108鑊氣十足,上菜都好快。馬拉盞係泰式嘅,加上鮮嫩嘅通菜,真係好好送飯。😋🍽️ 冬蔭鮮蝦雲吞湯 $148餐單寫明有鮮蝦雲吞五粒 ,上菜之後先發現原來係五粒勁大嘅雲吞,裏面仲要有好多粒蝦仁!打完個8號風球,終於感受到秋意,我可以飲到兩大碗嘅冬陰功湯,超暖胃☺️🥤泰

Menu菜式選擇眾多,我俾呢一個海鮮孖寶吸引咗🤤🤤

🍽️ 海鮮孖寶A+B $258
海鮮孖寶A:牛油蒜蓉燒蟶子皇(3隻)

海鮮孖寶B:香燒扇貝(2隻)

🍽️ 鮮芒蟹肉炒飯 $118

🍽️ 泰式馬拉盞炒通菜 $108

🍽️ 冬蔭鮮蝦雲吞湯 $148

🥤泰式奶茶 $34
呢個價錢比起泰式奶茶手搖店平,同樣夠地道,正!

🥤椰皇沙冰 $42
飲得出椰皇沙冰係用咗椰子肉,因為真係好香好重椰汁味。 沙冰都似係棉花冰,已經同椰皇肉同埋椰汁融合一齊,每一啖都飲到又凍,椰汁味又出,好滿足☺️

#香港美食
#香港探店
#香港泰國菜
2023-10-11 28 views
經開九龍城最啱就係買泰國嘢食~咁多間店之中最鍾意嚟呢間好味得嚟又最近地鐵站日時間啱啱好仲可以點午餐 抵食好多㗎咖喱燒雞扒飯~一睇個黃咖喱汁啲色水就知幾香椰汁味 夠晒杰身 撈飯一流就連啲青紅椒都好惹味燒雞排大大塊 燒到夠晒香口 香葉辣椒海鮮炒河見佢啲色一啲都唔辣 但食咗幾啖啲辣就慢慢滲出嚟粗身嘅河粉好有咬口 而且好夠鑊氣有帶子、蝦、青口、魷魚夠晒滿足之前已經幫襯過海南雞~夠晒滑買半隻返屋企加餸 啲雞肉真係煮到just right拿捏得好準確年紀大嘅我仲要補充骨膠原添~豬手啖啖肉得嚟 層豬皮真係勁厚仲有呢間店嘅酸菜都好好味 唔會過咸過酸 解膩一流~仲有滷水蛋跟添
經開九龍城最啱就係買泰國嘢食~
咁多間店之中最鍾意嚟呢間

燒雞排大大塊 燒到夠晒香口

香葉辣椒海鮮炒河
見佢啲色一啲都唔辣 但食咗幾啖啲辣就慢慢滲出嚟
粗身嘅河粉好有咬口 而且好夠鑊氣
有帶子、蝦、青口、魷魚
夠晒滿足

之前已經幫襯過海南雞~夠晒滑
買半隻返屋企加餸 啲雞肉真係煮到just right
拿捏得好準確

年紀大嘅我仲要補充骨膠原添~
豬手啖啖肉得嚟 層豬皮真係勁厚
仲有呢間店嘅酸菜都好好味 唔會過咸過酸
解膩一流~仲有滷水蛋跟添
2023-10-10 24 views
🛋環境:在九龍城泰國街,坐地鐵會近d,坐巴士行左段路,裝修比較簡陋,晚上9點生意依然很好,要去到隔離舖。🍽食物:因為太餓了,第一個上的芒果糯米飯覺得非常好食,糯米飯暖暖得,芒果好大塊又甜又多汁。炭燒都唔錯,豬頸肉飯簡直超級抵食,好大塊,咖喱牛腩反而一般。整體都唔錯會再吃
🛋環境:

🍽食物:

2023-10-05 18 views
今日又去九龍城食地道泰國菜啦咁多年黎我都好鍾意依間小曼谷位置就係地鐵站一出非常容易認最鍾意佢地多年味道都無變四人份量點左兩款主食炒飯同金邊粉菠蘿炒飯可以選擇海鮮/雞肉 用左泰國米而且有加提子乾好地道金邊粉係餐廳必點之選!顏色夠鮮艷味道都好香甜再將花生碎同少少青檸味道又再昇華燒豬頸肉份量都多附上秘製豬頸肉醬汁要趁熱食先夠惹味而炒雜菜入面有菇 菜心 椰菜 甘筍等唔會太咸可以中和味蕾另外當然要食埋炸蝦餅一客六件每件都有半隻手掌大蝦餅新鮮炸好即上又夠彈牙好抵食最後當然要留肚食甜品芒果糯米飯新鮮製嘅熱辣辣嘅椰漿飯配冰凍嘅大芒果真係好正芒果都大件但味道一般唔算太甜太酸整體餐廳多年都保持食物水準真係無得彈
今日又去九龍城食地道泰國菜啦
咁多年黎我都好鍾意依間小曼谷
位置就係地鐵站一出非常容易認
最鍾意佢地多年味道都無變

四人份量點左兩款主食炒飯同金邊粉
菠蘿炒飯可以選擇海鮮/雞肉
用左泰國米而且有加提子乾好地道
金邊粉係餐廳必點之選!
顏色夠鮮艷味道都好香甜

熱辣辣嘅椰漿飯配冰凍嘅大芒果真係好正
芒果都大件但味道一般唔算太甜太酸
整體餐廳多年都保持食物水準真係無得彈
2023-10-04 581 views
去開九龍城買嘢,梗係順便食返餐泰國菜啦,小曼谷啱晒我哋,價錢經濟,食物又好味😋泰式拼盤 $178首先嚟過細份嘅小食拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷、雞棗,每款都好好食,新鮮炸起,金黃香脆,其中我最鍾意食魚餅同埋蝦餅,魚餅爽彈,少少辣好惹味,蝦餅超級爽口彈牙,沾上泰式甜辣醬好正😋泰式醃豬頸肉沙律 $128請問可以揀辣度,我哋揀咗小辣,酸辣酸辣,好開胃👍🏻超級足料,豬頸肉仲多過沙律菜😆豬頸肉燒得好爽口,大大塊,啖啖肉。黃咖喱牛腩$108牛腩煮得好淋,入口鬆化,黃咖喱味道冇得輸,好香好惹味,唔會太辣😋薯仔都煮得好粉,入晒味。呢個汁要嚟沾麵包食一流。沙嗲串燒 $88我哋要咗兩串牛肉,兩串雞肉,燒得啱啱好,牛肉唔會乾,雞肉保持肉汁,幾嫩。沾上惹味微辣嘅沙嗲醬,好好食。菠蘿海鮮炒飯$118菠蘿炒飯色彩繽紛,超級多料👍🏻,除咗有菠蘿之外仲有好多海鮮,大蝦、魷魚、帶子,再撈入伴碟嘅肉鬆、提子乾,成個飯有少少黃薑味,味道豐富😋泰式鮮蝦炒金邊粉 $108呢個都炒得一樣好食,有幾隻大蝦,金邊粉酸酸甜甜,加入左大量爽口芽菜,仲有啲豆乾絲、蝦皮、蛋花,再伴入花生碎,越食越開胃。

泰式拼盤 $178

泰式醃豬頸肉沙律 $128

黃咖喱牛腩$108

沙嗲串燒 $88

菠蘿海鮮炒飯$118

泰式鮮蝦炒金邊粉 $108
$200 (Dinner)
2023-09-29 17 views
打算中秋節同媽咪慶祝一下,所以就帶佢去九龍城度食中秋節飯😁晚上8點鐘店裡有歌手唱歌,好有情調!-馬拉盞炒通菜,菜好新鮮同埋好夠香辣!味道夠濃味,仲有好多蝦米😋每次食都必點-明爐香檸汁蒸桂花魚,媽咪好鐘意食魚,而且鐘意岩岩蒸好既魚,又多汁又惹味,酸酸甜甜,唔會好辣,而且條魚好大條!好抵食😋-泰皇咖喱法包軟殼蟹,咖喱汁夠香濃又夠杰身,點埋佢地個法包一齊食成個口感中和哂😋成個餐都好飽肚-芒果糯米飯,每次食親泰國嘢,都一定會叫返個芒果糯米飯做完結,芒果夠甜,而且糯米飯蒸得啱啱好,再配上香濃嘅椰汁,簡直係絕配

2023-09-28 17 views
同家人提早慶中秋,唔揀中菜,去九龍城熱鬧食泰菜,呢間泰菜館位置方便,一出宋皇臺地鐵站就到。店舖環境企理。菜式選擇多,抵食味道很好。泰式拼盤(細)$178好豐富,有炸魚餅,炸蝦餅,春卷同雞棗,全部金黃香脆,真材實料。魚餅同雞棗,口感爽口彈牙。泰式醃豬頸肉沙律$128豬頸肉好香好入味,好足料,清爽好味。泰式海鮮炒金邊粉$108有好多蝦球,然後有好多芽菜,酸辣調味適中,加埋花生碎,炒得好香,金邊粉唔會疊埋一堆。鮮菠蘿海鮮炒飯$118炒飯味道一流,充滿黃薑粉香氣,勁多料,海鮮足料,有帶子,蝦球,魷魚,大蝦有鮮味、仲有好多鮮甜多汁菠蘿,自己按自己喜好加入肉鬆,好香口。串燒:牛(2串)$44, 雞(2串)$44燒得唔錯,食落d肉香口,保持肉汁,沙嗲醬好惹味,花生香濃加上不太辣。 黃咖喱牛腩 $108惹味之選,咖喱濃厚香滑,唔會好辣,牛腩入味好腍,入口鬆化,牛味重,很不錯,同白飯係最佳拍檔。

泰式拼盤(細)$178

泰式醃豬頸肉沙律$128
豬頸肉好香好入味,好足料,清爽好味。

泰式海鮮炒金邊粉$108

鮮菠蘿海鮮炒飯$118