2021-10-10 910 views
同事收工前突然話不如今晚去食飯,諗起這家好想再去食。6個人可以食多啲唔同嘅嘢。要飲啤酒又可以滿足了同事,女就可以叫一渣moctail ,叫幾個小食,叫4個main course,已經餵飽。 一份威靈頓牛可以等於兩個main course。 叫埋甜品滿足曬所有人
2021-10-08
波斯貓
咸旦黃薯角
威靈頓牛柳
  • 皇牌威靈頓牛柳
一般人會以為觀塘係一個舊城+工貿區,冇乜好嘢食。其實近年觀塘重建咗好多的新商廈,今日就嚟到觀塘興業街The Wave(Mini Friday)食番餐中高檔西餐。觀塘商舖租金尺租一般較平,地方會更為寛躺。空間感十足,座位間隔寬敞。墨西哥脆片香脆可口,餐湯為蕃茄濃湯,味道清甜,茄味濃郁。沙律有鮮綠色的蔬菜,有粟米粒、生菜、青瓜仔、車厘茄等,仲有潮流爆爆珠。色彩七彩繽紛,蔬菜顏色翠綠,是一道非常開胃的前菜,令人食慾大增。香草燒牛仔骨配蜜糖汁$258,份量相當大,牛香味濃郁,再配上蜜糖燒汁,咀嚼的時候口腔有充實的感覺,實在係太滿足了。鮮蝦蕃茄海鮮意粉$168,意粉煮到煙韌,再掛上番茄醬汁及配料等一齊煮,美味十足。是日甜品:檸檬慕斯(跟餐加一蚊),精緻的骰,不會死甜。環遊世界Jar$98,跟餐叫可減$28,基底base 為vodka ,加入薄荷汁丶青檸汁等,豐富層次,更full bodied。

觀塘商舖租金尺租一般較平,地方會更為寛躺。

空間感十足,座位間隔寬敞。

墨西哥脆片香脆可口,餐湯為蕃茄濃湯,味道清甜,茄味濃郁。

是日甜品:檸檬慕斯(跟餐加一蚊),精緻的骰,不會死甜。

2021-09-24 179 views
📍觀塘Mini Friday📍都幾驚喜一坐底就會上左個脆片小食,可以慢慢一邊揀一邊食❤️🐥香草燒法國春雞賣相真係幾靚,但雞肉肉質麻麻,雞肉並唔滑,同外表有出入,真係有小小失望🐥亂子忌廉帶子手捲粉 本來都未有心水食乜好,一睇到手捲粉就諗住唔知咩黎就點左呢個手捲粉諗住試一試。一上枱就望到3粒大大粒既帶子,個醬汁非常creamy,而且忌廉味非常濃郁😍整體上非常有驚喜,cp做非常高🐥三色藜麥華都夫沙律估唔到呢度嘅,沙律係咁大碟,沙律菜新鮮,配上少少蛋黃醬,簡單又清清地🐥鹹蛋黃醬雞翼鹹蛋炸雞翼,食落係幾香口,但係鹹蛋可以再多啲,會更加惹味🐥草莓牛奶沙冰/熱情果香蕉沙冰 兩杯都冇過甜,沙冰口感細緻,好消暑同開胃,仲會食到粒粒士多多啤梨同香蕉最後提一提,經OpenRice訂座主餐牌有八八折架😍記得唔好蝕底呀💛
📍觀塘Mini Friday📍
都幾驚喜一坐底就會上左個脆片小食,可以慢慢一邊揀一邊食❤️

🐥香草燒法國春雞

🐥亂子忌廉帶子手捲粉

🐥三色藜麥華都夫沙律

🐥鹹蛋黃醬雞翼
鹹蛋炸雞翼,食落係幾香口,但係鹹蛋可以再多啲,會更加惹味

🐥草莓牛奶沙冰/熱情果香蕉沙冰

• 蟹膏帶子二重奏
2021-09-17 128 views
Me and my high school friends were trying to find a nice place to eat and talk. We found this place in near apm. The environment was lovely although the air conditioning could have been turned up a bit more in my opinion. The service was great and the portion of the food was just right. There were plenty choices of food to choose from. We ordered a beef wellington. It was alright but not as good as we had expected. Would recommend this place!
2021-09-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-09-16 153 views
話說,我係羊架控同鵝肝控,呢度既香烤羊架係我每次黎都係必食嫁🤤而且仲有鴨肝,中緊係要點埋啦🙈雖然係鴨肝,但竟然同我講一樣一正,入口即溶既呢❤️呢度食物質素不但高,又唔會細細份,性價比非常高呢😌絕對值得一食再食😋Dinner set🔸香烤澳洲羊架(薄荷燒汁)羊架夠淋身,非常之入味🔹香草牛油焗田螺酥盒田螺焗得幾好,但略嫌酥盒唔脆DIY Pasta🔸意大利飯+鴨肝揀左黑松露忌廉汁,配菠菜同煙肉,仲另外加左個鴨肝,要大讚個鴨肝👍🏻

Dinner set
🔸香烤澳洲羊架(薄荷燒汁)
羊架夠淋身,非常之入味

🔹香草牛油焗田螺酥盒
田螺焗得幾好,但略嫌酥盒唔脆

DIY Pasta
🔸意大利飯+鴨肝
2021-09-13 139 views
觀塘the wave 成為我同朋友新蒲點,因為之前佢同公司食話登堂,話質素唔錯,想試埋其他餐廳,今次就黎到另一間西餐廳mini Friday, 其實分店唔止呢間, 另外兩間分店都喺市區,好方便。咁chill嘅地方最岩同朋友啤下,餐廳會比一籃墨西哥脆片食住先,配啤酒同等主食岩晒!牛魔王柯打左碳燒美國頂級牛肉眼扒,配黑松露汁,五成熟,外面煎到微焦,切落仲保留住粉紅肉汁,配薯菜薯蓉無咁熱氣。我就柯打左個香烤美式BBQ豬肋骨,200蚊左右有4條骨,份量非常足夠,醃料好入味,伴碟嘅蘆筍同蘿蔔中和左濃厚嘅ribs味!Set dinner 除左餐湯,沙律同餐茶,加一蚊仲可以有埋甜點架,超抵食。

2021-07-07
2021-09-12 137 views
生日聚餐。餐廳好有feel,我地坐嘅位置附近有把白色太陽遮,成把遮圍住白色燈串,昏暗嘅燈光,加埋音樂,令你可以享受西式優雅,可惜嘅係,環境唔算好乾淨,餐牌又舊,破壞咗餐廳嘅氛圍。我地點咗皇牌威靈頓牛柳 $358卡邦尼扁意粉 $108黑松露啡菇水牛芝士薄餅 $148先講威靈頓牛柳。賣相幾靚,一切開,一陣菇味撲鼻而來,牛柳肉質細嫩,酥皮脆而香口,但係酥皮同牛柳融合唔倒,切嘅時候容易分離。卡邦尼扁意粉。濃郁嘅芝士味,意粉嘅份量多,好彈牙,溫泉蛋同醬汁好夾,啲醬汁包住每一條意粉,令你啖啖滿足。黑松露啡菇水牛芝士薄餅。呢個pizza 一樣好重菇味,配搭埋濃濃嘅水牛芝士,味道幾好,而pizza 薄得來又唔會硬,反而好脆。整體來講食物質素好,環境可圈可點,價錢偏貴,係食大餐嘅選擇。
生日聚餐。

我地點咗
皇牌威靈頓牛柳 $358
卡邦尼扁意粉 $108
黑松露啡菇水牛芝士薄餅 $148

先講威靈頓牛柳。

卡邦尼扁意粉。

黑松露啡菇水牛芝士薄餅。

之前聽朋友講話呢間好值得試,特別係一大班人一齊食飯,因為佢樣樣嘢食都好高質素,而且最啱係分享食物,結果我哋一行五人,首先叫咗個沙律做頭盤,非常新鮮,蔬菜非常爽脆。之後我哋叫咗一個黑松露薯條同水牛城雞翼,水牛城雞翼正到不得了,絕對絕對值得推介,一定要試,味道適中,香脆可口,自問自己唔係水牛城粉絲,但好鍾意食。薯條揸得非常之香脆,恰到好處。最後我哋亦都叫咗一個Pizza同另一個主食,Pizza皮薄餡靚,芝士比例適中,下次一定會嘗試其他款式。

2021-09-06
  • 炸薯條配黑松露醬
  • 水牛城雞翼
2021-09-10 216 views
之前去過旺角分店,觀塘分店都係第一次。同朋友兩個大概8:30到,一望裏面差唔多坐滿,職員好快墊好一張枱比我哋。一定要準時十點離座,一坐低我哋快點咗兩份晚餐。兩間分店感覺裝修氣氛唔同,旺角餐廳嘅燈調得比較光,座位方面,旺角分店亦較闊落,不過我去旺角餐廳係幾年前嘅事,而家係點就唔知喇。餐前小食薄脆。是日餐湯係羅宋湯。田園沙律嘅菜都好新鮮,仲有啲爆珠。dinner set : 香烤澳洲羊架配薄荷燒汁,羊肉幾嫩,唔太肥,不過我哋order 7成,其中塊切開應該有9成。碳燒北海道和豚肉眼配燒汁,幾大塊,肉質都唔錯。每人加$1換嘅是日甜品,好濃嘅朱古力蛋糕。我哋order兩杯1664,不過職員斟咗每款一杯過嚟,跟住同我哋講無晒1664,另一杯轉咗Asahi,其實無所謂,不過應該問咗客人先感覺會好啲。

餐前小食薄脆。

是日餐湯係羅宋湯。

田園沙律嘅菜都好新鮮,仲有啲爆珠

碳燒北海道和豚肉眼配燒汁,幾大塊,肉質都唔錯。

每人加$1換嘅是日甜品,好濃嘅朱古力蛋糕

2021-08-26
2021-09-07 190 views
天氣驟變突然落大雨,記得之前曾到Mini Friday午餐,印象不錯,再次光顧竟然有想不到嘅驚喜。點了主菜牛扒和羊架,再到自助食品區食下小吃粟米湯配墨西哥脆片,加上千島醬就開胃無比,更有三文魚西蘭花同埋自助配搭沙律。主菜羊架則肉質鬆軟,完全冇羊羶味,配搭creamy嘅薯蓉和四季豆,啱晒我口味。另外牛扒肉質鮮嫩,富牛肉味,肉汁豐富,真係好好味。眼見廚房真係好勤快出菜,好快就有熱辣辣炸蝦炸魚柳,燒賣,滑滑腸粉。忍唔住口再食埋碗糖水,內有雪耳,紅棗同埋杞子,好滋潤。竟然仲見到西班牙火腿配哈蜜瓜,超正嘅配合,又添食一碟,真係超值的半自助餐。略嫌不足係凍飲仍然係超細杯,好似唔係太夠喉,希望下次幫襯嘅時候有所改善。

點了主菜牛扒和羊架,再到自助食品區食下小吃

另外牛扒肉質鮮嫩,富牛肉味,肉汁豐富,真係好好味。

忍唔住口再食埋碗糖水,內有雪耳,紅棗同埋杞子,好滋潤。

2021-09-06 146 views
雖然叫既其中一樣主食唔太滿意🤣不過果晚係呢度食晚飯真係好開心❤️呢度環境幾好有氣氛,而且個晚一邊食飯一邊仲有live music聽😍🎵好鍾意聽好正😆!-✨威靈頓牛柳個酥皮焗得好金黃好靚,啱曬打卡🤩而且表皮都夠酥脆🤪切開入面都有啲黑松露同菇,好香而且食落冇咁單調😙牛柳叫左medium,雖然望落都幾生不過都ok只有少量血水,肉質亦好嫩夠淋,容易咀嚼☺️不過都有缺點🙈就係因為入面都幾多菇真係好容易切散🤣另外就係邊邊位既酥皮真係有啲厚😂但整體黎講都好味呀😋呢個價錢黎講絕對抵食👍🏻-✨香烤美式BBQ豬肋骨呢個真係幾失望,豬肋骨啲肉真係又少又嚡🥺食食下又覺得啲醬太濃味好膩,最後食到一半就冇食了。建議大家去都係試威靈頓牛柳或者其他啦😳😳~
✨威靈頓牛柳
✨香烤美式BBQ豬肋骨
2021-09-04 9223 views
建議: 扶手電梯去唔到餐廳個層,記得要轉電梯上3樓。另外,生日訂座會送雪山梳乎里🧁成日聽威靈頓牛,但都一直都未試過。今次去左觀塘The Wave 樓上既Mini Friday,聽講佢地既威靈頓牛唔錯,而且西餐既選擇都多😋今次試左:▫️皇牌威靈頓牛柳 (HK$298)終於第一次食到威靈頓牛🐄 依款菜式既製作功序繁複,又考技巧,所以都有啲期待。落單時,店員無特別問牛想要幾成熟,都有啲擔心會過熟🤣 最後上枱時,一切開🐮 好彩都仲有少少少紅,唔係Well done😅 最正係外層既酥皮一切開夠脆👍 牛柳份量唔算大,肉質食落唔會太嚡,而且都幾多汁。下次再物色下其他餐廳既威靈頓牛 #求推介❤️▪️芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒 (HK$108)估唔到焗牛脷薯粒有驚喜。牛脷煮得岩岩好,唔會過淋同有奇怪腥味。加埋薯粒一齊焗,夠熱之如,撈埋溫泉蛋汁,好好味👍▫️Dinner Set (HK$208)包沙律/湯/餐飲,主食有9️⃣款。揀左香烤美式BBQ豬肋骨 🐽 豬肋骨份量唔算好大份😆 切完大概有5條,不過偏瘦,肉都唔係好多🙈 整體味道唔錯,啲汁唔會過咸。▪️DIY Pasta Set (HK$168)包沙律/湯/餐飲,由醬汁、麵

今次試左:
▫️皇牌威靈頓牛柳 (HK$298)

▪️芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒 (HK$108)

▫️Dinner Set (HK$208)

▪️DIY Pasta Set (HK$168)
包沙律/湯/餐飲,由醬汁、麵底到配料都可以自選,如果想追加海鮮,可以另加HK$20-40🍝 揀左墨汁麵底,都幾爽口彈牙,唔會煮到淋哂無咬口。

▫️雪山火焰梳乎里
店員上枱前會等大家Ready哂影相先再點火倒酒 (見圖4) 🤣 外形都幾打卡,志在大家開心下。外層燒完後酒精味仍然好濃 (唔鍾意酒精味既朋友仔,要留意番🥃) 而入面既雪糕,味道一般。

2021-09-03 149 views
今日訂左枱同一班同事去慶祝生日,無諗到每個lunch set 係包埋沙律吧,價錢仲要係好合理,食物質素好好,有驚喜! 沙律吧都好有heart! 食到差唔多時我問個女服務員拎個甜品menu ,真係好耐無遇到d 咁細心既服務,第一句就問我係咪要寫字(可以係碟上面寫祝賀字句),佢怕壽星見到,秘密地俾我知有咩甜品選擇,仲建議我揀邊款甜品唔洗等咁耐 ... 真係好好呀! 甜品到時仲帶住笑容(戴住口罩都感受到)同壽星講生日快樂,呢d服務態度真係令人好欣賞~~~其實全程我無提及有人生日,但佢一聽到我講要甜品就已經知道係慶生 ... 加上性價比好高,一定會再幫襯! 聽聞呢位咁有heart 既女服務員通常返夜間,我地一定會再黎幫襯 👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-03
$130 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 香烤美國大雞扒
  • 沙律
  • 香烤澳洲羊架
  • 甜品
2021-08-31 159 views
一個周六的午餐,餐廳就坐不到一半;一眼望去昏昏暗暗,氣氛冷清;餐牌是自助沙律吧($98,基本消費),已包一杯飲品;或加配主食,最平是$118。自助沙律吧有炸物,凍鑼絲意粉,菜蔬,湯及小方塊甜品;甜品得兩款,好像是糕?太暗看不清楚,賣相不吸引,都懶得試;其他就不過不失,可以說吃得飽。主菜叫了煙肉意粉,味道不錯,是在餐廳環境以及沙律吧無慾無求下的驚喜。飲品點了凍檸茶,茶膽太淡,放棄。總括來說,附近有更好選擇。
一個周六的午餐,餐廳就坐不到一半;一眼望去昏昏暗暗,氣氛冷清;餐牌是自助沙律吧($98,基本消費),已包一杯飲品;或加配主食,最平是$118。自助沙律吧有炸物,凍鑼絲意粉,菜蔬,湯及小方塊甜品甜品得兩款,好像是糕?太暗看不清楚,賣相不吸引,都懶得試;其他就不過不失,可以說吃得飽。主菜叫了煙肉意粉,味道不錯,是在餐廳環境以及沙律吧無慾無求下的驚喜。飲品點了凍檸茶,茶膽太淡,放棄。總括來說,附近有更好選擇。
2021-08-28
$130 (Lunch)
2021-08-29 166 views
/ 小妹慶祝生日飯🎂🍴,屋企人揀左觀塘一間西餐廳,叫做「Mini Friday」,望落去感覺都幾高質⋯我地一行四人👨‍👩‍👧‍👦,叫左四個dinner set食!分別有兩個A. 磯燒鮑魚拼美國雞扒配燒汁、一個B. 香烤美式BBQ豬肋骨同埋一個G. 碳燒北海道和豚肉眼配燒汁🤤📍(當你入座時就會有一兜烤脆片) 屬於前菜⋯ 💬仲有個類似千島醬俾我地點黎食,都幾好食!📍是日餐湯💬我地估係紅菜頭+粟米蓉既湯,感覺好健康,都唔錯,幾好飲👍🏻📍(前菜) 田園沙律🥗💬個沙律醬搭配得唔錯,上面仲有d爆珠,都幾特別、幾清新既感覺⋯📍餐飲 (涷檸茶)💬佢杯餐飲就真係細杯左d,好的骰,飲幾啖就無哂🙈,呢個真係我地唯一要挑剔既地方⋯終於都等到主菜啦🥰!📍A. 磯燒鮑魚拼美國雞扒配燒汁 ($188)💬鮑魚唔錯,幾「煙un」,好滑,唔會好硬!雞扒都好滑,肉質幾好,唔錯👍🏻📍B. 香烤美式BBQ豬肋骨 ($208)💬我地本身以為個豬肋骨係會切開一塊塊,點知係成塊上🙈,男朋友話除左食得有d狼狽之外,但味道都唔錯既🤣!📍G. 碳燒北海道和豚肉眼配燒汁 ($268)💬好厚肉而且好肥美,肉質唔錯,一樣係好滑,好好食😋,食完好
/ 小妹慶祝生日飯🎂🍴,
屋企人揀左觀塘一間西餐廳,
叫做「Mini Friday」,
望落去感覺都幾高質⋯

分別有兩個A. 磯燒鮑魚拼美國雞扒配燒汁、
一個B. 香烤美式BBQ豬肋骨同埋
一個G. 碳燒北海道和豚肉眼配燒汁🤤

📍(當你入座時就會有一兜烤脆片) 屬於前菜⋯
💬仲有個類似千島醬俾我地點黎食,都幾好食!

📍是日餐湯
💬我地估係紅菜頭+粟米蓉既湯,
感覺好健康,都唔錯,幾好飲👍🏻

📍(前菜) 田園沙律🥗
💬個沙律醬搭配得唔錯,上面仲有d爆珠,
都幾特別、幾清新既感覺⋯

📍餐飲 (涷檸茶)
💬佢杯餐飲就真係細杯左d,好的骰,
飲幾啖就無哂🙈,呢個真係我地唯一要挑剔既地方⋯

終於都等到主菜啦🥰!

📍A. 磯燒鮑魚拼美國雞扒配燒汁 ($188)
💬鮑魚唔錯,幾「煙un」,好滑,唔會好硬!
雞扒都好滑,肉質幾好,唔錯👍🏻

📍B. 香烤美式BBQ豬肋骨 ($208)
💬我地本身以為個豬肋骨係會切開一塊塊,
點知係成塊上🙈,
男朋友話除左食得有d狼狽之外,
但味道都唔錯既🤣!

📍G. 碳燒北海道和豚肉眼配燒汁 ($268)
💬好厚肉而且好肥美,肉質唔錯,一樣係好滑,
好好食😋,食完好大罪惡感🙈!

最後就係生日特別環節🎂⋯

📍生日之火焰雪山🎂
💬屋企人經openrice訂座,
(如果生日月份訂座可以有得送火焰雪山一客,
仲安排左朱古力寫碟🥳🤩)⋯
雖然個火焰雪山係唔好食,
只係燒焦左既忌廉,
但可以用黎打下卡,影下相📸,都唔錯🙈🥰!

整體上呢間西餐廳唔錯,
員工服務態度都好好,食物都幾好食😋👍🏻
2021-08-23
Celebration