2021-07-29 109 views
同朋友約係觀塘,見可以book位就黎試下。一去到發現位子幾多,應該同隔離餐廳係合併既。餐廳職員服務幾好,都算勤快。講返野食先~#沙拉吧/小食吧— 外面有幾款沙拉🥗同熱食比你揀,如西蘭花、薯仔沙拉、凍豆腐、春捲、章魚小丸子、炸燒賣等….. 呢個價錢唔可以要求太高,想食appertizer可以拎,不過基本上可食可不食🙈#羊架— 比我想像中好,叫左medium rare都唔會太老,薯蓉有奶香#鴨胸意粉— 發揮正常,唔會特別驚艷/難吃,算保守之選總結:寧靜、聊天好地方,服務不錯,食物可以,但衛生麻麻(食食下見到牆身有小強🪳🤢
同朋友約係觀塘,見可以book位就黎試下。

講返野食先~

#鴨胸意粉— 發揮正常,唔會特別驚艷/難吃,算保守之選

總結:

2021-07-28 146 views
老公呀B心血來潮接我收工,他說很想吃西餐,我二話不說就帶他到觀塘的Mini Friday 吃dinner!這一間Mini Friday 燈光帶暗,覺得這有氣氛,而且客人也不少,我們安排到一個位置後,待應馬上遞上餐牌!我們叫了一個炸薯條配黑松露,薯條炸得很脆,也很咬口,点上松露醬,令人胃口大開!老公点了這裏的招牌火熖脆燒德國咸豬手,豬手醃製煮好後,待應馬上點火表演,我馬上拿手機出來拍撕後,火燒得很大也很旺,等火停後,馬上到後台斬好後,再拿給我們吃,豬手皮很香很脆,而肉質一点也不老,火喉剛好甜品是即製梳夫厘配香草雪糕,一客三個,2人吃剛剛吃,而且味道又香又軟,今晚吃得開心,甜品真的令人感到幸福呀!

2021-07-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
💛☀️呢間位於觀塘the wave嘅mini friday真係令人好有friday嘅感覺,完全唔記得曬啲煩惱(´∀`)♡🤍喺環境方面,呢到好有格調,雖然啲燈光會搞到好難影相,但真係好chill!但係朋友就略嫌張枱唔夠大,因為畢竟啲食物嘅碟都好大,同埋我地嗌嘅份量都唔少~( •̥́ ˍ •̀ू )🤍喺食物方面,我地嗌左威靈頓牛同一個自選意粉。個人覺得威靈頓牛真係好好食,個皮好脆又唔濟,個牛就唔會太生,都唔會太熟,啱啱好,一啲都唔韌!🤍而個意粉就嗌左芝士汁扁意粉加煙肉,我覺得幾好食,但有啲漏,相對就有啲遜色啦~(๑•́ ₃ •̀๑)💛不得不提就係呢到係黃店,加分~╰(*´︶`*)╯🤍下次有重大節日都會嚟幫襯下呢間mini friday!!!都好推薦大家嚟試下!(σ°∀°)σ..:*☆🐝🐝
💛不得不提就係呢到係黃店,加分~╰(*´︶`*)╯

🐝🐝
夜晚去咗觀塘行街,去咗附近嘅Mini Friday食dinner😋🥩皇牌威靈頓牛柳($298)呢個威靈頓牛柳真係冇講錯,係呢間餐廳皇牌!外面嘅酥皮超級脆,入面嘅牛柳熟度啱啱好,有咬口得來唔會韌。另外入面仲有蘑菇,層次豐富,食落口感一流!🍝DIY Pasta: 溫泉蛋芝士忌廉煙肉扁意粉($168)配是日餐湯、咖啡或茶好creamy而唔膩!意粉掛汁非常平均,係出色嘅意粉👍🏻🫓墨西哥脆片未落order嘅時候,就有小食前菜!點酸酸地嘅千島醬,非常開胃。

🥩皇牌威靈頓牛柳($298)

好creamy而唔膩!意粉掛汁非常平均,係出色嘅意粉👍🏻

🫓墨西哥脆片
2021-07-26 9010 views
見到好多朋友食呢間 所以一直都想來試 今日帶媽咪過嚟 行到最入有卡位 座位闊落😆未叫嘢食之前就已經上咗啲脆片 岩哂好肚餓嘅我哋 炸得好香鬆脆 點埋千島醬就perfect👍🏻👍🏻 有dinner set 可以揀 包飲品沙律餐湯加一蚊仲可以叫甜品 我哋叫左一個set 另外加個粉同埋雞翼~ 佢個沙律有爆珠同埋胡麻汁 好夠味🤣 粟米忌廉湯都好濃 有粟米粒👍🏻 澳洲香烤羊架 配薄荷燒汁 $248 🐑叫咗五成熟 有三大塊羊架 每一塊原來都非常厚 起碼2cm 羊架上面佈滿炸蒜 食落口感卜卜脆 外面一層係厚厚嘅羊脂肪 好邪惡同時非常肥美 juicy 到爆! 嗰陣羊羶味喺口腔漸漸散發出嚟 而且肉質鬆軟 如果你唔想咁勁羊羶味 可以點上隔離嘅薄荷燒汁 蓋一蓋過 個燒汁都好好味 配肉一流 有陣清清哋嘅薄荷味~ 仲有個好creamy 嘅薯蓉 食到好飽😝明太子忌廉帶子手捲粉 $148 呢個係一定要叫! 超好食 好鍾意個明太子忌廉汁 超級濃味creamy 仲有三文魚籽加埋輕微明太子嘅鹹味 好食! 估唔到個帶子好大粒又彈牙 同埋感覺好新鮮! 手捲粉第一次食 可能係捲曲嘅效果 所以醬汁可以捲晒入去 每一個部份都充滿醬

澳洲香烤羊架 配薄荷燒汁 $248 🐑

香烤澳洲羊架

澳洲香烤羊架

明太子忌廉帶子手捲粉 $148

呢個係一定要叫! 超好食 好鍾意個明太子忌廉汁 超級濃味creamy 仲有三文魚籽加埋輕微明太子嘅鹹味 好食! 估唔到個帶子好大粒又彈牙 同埋感覺好新鮮! 手捲粉第一次食 可能係捲曲嘅效果 所以醬汁可以捲晒入去 每一個部份都充滿醬汁😍😍 我下次嚟都會再叫呢個🤣

時代抗翼 (蜂蜜柚子)維尼雞翼 $58

有四隻 微炸得香脆 沾上柚子蜂蜜嘅甜味再烤過~ 👍🏻 香港人叫黎支持下 ✊
時代抗翼

加$1 有個甜品 不過不失 每晚都唔同 呢個係檸檬慕絲 食完鹹嘢 食返甜嘢 好滿足嘅一晚~
甜品
2021-07-19
Waiting Time
250 Minutes (Dine In)
香烤澳洲羊架
澳洲香烤羊架
時代抗翼
甜品
  • 雞翼
  • 香烤澳洲羊架配薄荷燒汁
環境舒適食物又出色嘅餐廳😍特別適合慶祝或者特別日子去食~ 有時生日會送小蛋糕同寫字✨🍄🥣 Mushrooms soup with black truffle $48🍽 Baked escargots with black truffle $88🥩 Beef Wellington $298🍕Pepperoni & parma ham pizza $158🥣🥗🍝☕️ DIY pasta $168🥞Soufflé pancake $108
2021-07-22 119 views
朋友提議食Mini Friday,說呢間西餐廳款式多,叫意粉餐食物可自由配搭,啱晒我咩都想食嘅心態☺️。位於觀塘工業區,餐廳寬敞坐得舒服。鋪坐下店員即送上小食,薄脆配芝士醬。點了2個晚飯套餐,包餐湯、沙律跟飲品,另加 $1有甜品,但我們都沒有加,因食主菜已很飽了。跟餐嘅南瓜🎃湯微暖易入口,飲品點了咖啡☺️。#法式紅酒燴牛肋條牛肋條有成6-7件,煮得很軟淋,跟紅酒醬汁很配合,伴碟有creamy 薯蓉同蔬菜🥬,唔錯。#自選意粉餐墨汁意粉配黑松露忌廉,大啡菇,再加$48半邊龍蝦🦞,超抵。龍蝦🦞夠大隻且鮮味彈牙,醬汁足夠拌勻意粉,熱辣辣啖啖滋味呀😋。

跟餐嘅南瓜🎃湯微暖易入口,飲品點了咖啡☺️。

#法式紅酒燴牛肋條

#自選意粉餐
墨汁意粉配黑松露忌廉,大啡菇,再加$48半邊龍蝦🦞,超抵。
2021-07-06
Type of Meal
Dinner
2021-07-22 451 views
⭐️皇牌威靈頓牛柳🥩$298又香又脆嘅金黃色酥皮下面有層黑松露磨菇,包著牛柳肉嫩多汁的菲力牛柳,肉質富彈性,牛味香濃。一試難忘~⭐️時代抗翼~黃到金雞翼 🐥$58淨係名都夠晒吸引啦,仲要名副其實黃到金,每啖都有鹹蛋汁同牛油香,仲食到一粒粒嘅咸蛋黃, 雞肉嫩滑,唔會好油膩,外脆內軟。人氣小食推介~⭐️DIY Pasta ~ 蒜片欖油大啡茹扁意粉🍝$158加半隻龍蝦+$48 🦞一句講曬‘’ 「Al dente」,大家可以試下我哩個配搭,不過偏辣(蒜片欖油),並附送的餐湯(紅菜頭忌廉湯,非常健康出色)、沙津(新鮮開胃)及飲品。必食~皇牌威靈頓牛柳:⭐️⭐️⭐️黃到金雞翼 :⭐️⭐️⭐️DIY意粉:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️皇牌威靈頓牛柳🥩$298

DIY Pasta ~ 蒜片欖油大啡茹扁意粉+龍蝦
紅菜頭忌廉湯
跟餐沙律
  • DIY pasta
上次同朋友食過銅鑼灣分店,感覺都唔錯,所以今次同男朋友試試呢間觀塘分店😊我地六點去到,啱啱開晚市,未係好多人,所以比咗個好闊嘅卡位我哋坐😆一坐低店員就比咗餐前小食我哋,係一啲脆片配千島醬,開一開胃先🤣第一樣叫嘅係炸薯條配黑松露醬 ($58)🍟一見到嚇咗一嚇,冇諗過咁大份,呢度嘅薯條係扁形嘅薯條,可以食到好多薯肉😌個醬有明顯嘅黑松露味,不過我覺得佢沙律醬味更加出。之後叫咗個意式辣肉腸帕爾馬火腿薄餅 ($158)🍕上面啲菜係火箭菜嚟,pizza有濃濃嘅芝士,配埋辣肉腸同火腿味道唔會太鹹,加埋啲火箭菜味道好有層次😌不過有啲位焗得有啲燶,有少少苦,都冇咩大問題嘅😆我哋再叫咗一個主菜,燒美國頂級肉眼扒 ($268)🥩牛扒都幾大塊,叫medium真係啱啱好,好有牛味,而且都仲有肉汁😆而配菜有啲蔬菜同青豆薯蓉,男朋友就麻麻地陣青豆味喇🤣嘢飲方面,我哋叫咗一jar Flamingo ($88)🍹雖然顏色係cranberry咁嘅色,但主要係飲到菠蘿味🤣喺openrice book位主餐牌有88折,變相免加一,埋單係$560,所以我覺得價錢都好相宜👍🏻呢度真係坐得好舒服,我哋呢晚餐廳大約八成滿,又唔會太嘈

脆片配千島醬

炸薯條配黑松露醬

意式辣肉腸帕爾馬火腿薄餅

燒美國頂級肉眼扒

Flamingo

呢度真係坐得好舒服,我哋呢晚餐廳大約八成滿,又唔會太嘈,好啱幾個朋友傾計,不過我哋個位坐坐吓冷氣好凍,走人lu🤣
2021-07-18
脆片配千島醬
炸薯條配黑松露醬
意式辣肉腸帕爾馬火腿薄餅
燒美國頂級肉眼扒
Flamingo
2021-07-19 202 views
朋友收到風話Mini Friday開返semi-buffet lunch之後,我地即刻夾個時間黎食😁我呢個朋友好有行動力,所以已經預先book定位唔駛等仲有折🙌朋友叫左個比目魚柳轉洋蔥燒汁,我叫左個美國大雞扒配大蒜燒汁~點完餐即刻出左去自助區拎野食🤣今日有粟米湯,涼粉,腸仔,燒賣,炸春卷,各式沙律同甜品等等,炸物熱辣辣脆卜卜好香口,自助區食品refill得好快👏🏻我既雞扒焗得幾靚,雞皮香脆唔肥,肉質juicy😋薯蓉滲透住黑松露味😮 口感creamy幼滑,幾有誠意幾出色!四季豆夠乾身而且唔油膩,無渣👍🏻朋友既比目魚魚皮煎到好香脆,魚肉非常嫩滑,魚柳啖啖肉無魚骨,超正!😝呢度環境有情調而且全部都係軟皮座位坐得舒服,lunch time黎放鬆下或者夜晚黎chilli下都係一個唔錯選擇🤩
點完餐即刻出左去自助區拎野食🤣

香烤美國大雞扒

我既雞扒焗得幾靚,雞皮香脆唔肥,肉質juicy😋
四季豆夠乾身而且唔油膩,無渣👍🏻

比目魚柳
2021-07-19
$130 (Lunch)
比目魚柳
  • 美國大雞扒
觀塘真係好多好野食😋mini friday 的 #semi #lunch #buffet 選擇多又豐富#食肉獸 寶寶揀咗牛肉&羊肉全部lunch都包自助沙律吧🥗平衡飲食好重要.[炭烤澳洲羊架配紅酒汁]*推介羊架有兩大件,烤到好香🤤肉質香軟,咬落肉汁好多,仲有微微羊羶味 #好香.[炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁]肉眼扒較薄身,容易切開,配黑松露燒汁好香肉質香而多汁,較羊肉更有口感.自助沙律吧都幾多選擇✨寶寶揀得好開心咖啡都幾好飲👍🏻座位坐得舒服,餐廳都算近mtr幾方便❤️#絕對可以再來.
觀塘真係好多好野食😋
#食肉獸 寶寶揀咗牛肉&羊肉
全部lunch都包自助沙律吧🥗平衡飲食好重要
[炭烤澳洲羊架配紅酒汁]*推介
羊架有兩大件,烤到好香🤤
肉質香軟,咬落肉汁好多,仲有微微羊羶味 #好香
[炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁]
肉眼扒較薄身,容易切開,配黑松露燒汁好香
肉質香而多汁,較羊肉更有口感
自助沙律吧都幾多選擇✨寶寶揀得好開心
咖啡都幾好飲👍🏻座位坐得舒服,餐廳都算近mtr幾方便❤️
#絕對可以再來

2021-07-19 99 views
話呢間野好人好食嘅人懷疑你地食開屎…個廚師推介龍蝦湯咸到要去洗腎咁重要收$90,建議推介埋洗腎中心俾食客。個黃到金雞亦十分普通同埋個伴碟非常嘔心,濃濃嘅廉價感! 菜上邊裝爆爆珠真係第一次見🤢🤮 未寫過食評 第一次寫,只想大家珍惜生命 珍惜金錢 遠離mini Friday !
話呢間野好人好食嘅人懷疑你地食開屎…

2021-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-07-17 175 views
觀塘區嘅Lunchtime 想据塊扒,選擇千萬。不過有埋semi buffet 嘅餐廳就唔算多,已知嘅幾間之中,其中一間性價比高嘅選擇之一嘅我會話係mini Friday!位於the wave 樓上,地鐵站出行十分鐘就到,不過lunchtime 嘅街道上都真係幾迫,亦因為咁而更期待個lunch semi buffet 。當然以價錢計,埋單連加一最貴都係二百鬆啲嘅午餐,個buffet 雖然冇可能係酒店級,但誠意經已好夠,有一款沙律菜、青瓜、蕃茄仔、hummus同多款醬汁,仲有西瓜同Mozzarella嘅appraizer,另外仲有炸物同熟食,甜品同埋湯同涼粉,算幾豐富!Main course 叫咗份「炭燒澳洲牛肉眼扒配黑松露汁」,rare 啱啱好冇over cook 相當欣喜!牛味好濃,成手掌咁大塊!黑松露汁一啲都唔hea,有誠意!一讚個涼粉,口感唔錯有驚喜!

一讚個涼粉,口感唔錯有驚喜!
2021-07-15 126 views
班觀塘人 真係未放工 就已經 心傷透永遠等車一世紀😂😮‍💨每晚都塞駿業里見女友要揸戰機?不如喺觀塘食完晚餐先走位於the wave 的 @minifridayhk 寬敞舒適環境裝修得幾浪漫 讓人感到輕鬆 秒變TGIF.熱溶芝士牛肉漢堡🍔人氣餐點之一 上菜後職員把蓋拿起芝士如瀑布般流下 視覺效果非常震撼牛肉漢堡生熟程度剛好 肉味香濃又juicy配搭脆口煙肉粒 再伴有新鮮番茄生菜解膩麵包用牛油烘得外脆內軟 薯條粗切厚身 完美.皇牌威靈頓牛柳🥩份量大得驚人 切開牛柳呈粉嫩顏色菇的香氣隨著肉汁流出 加上金黃色的酥皮嫩滑的牛柳沾上秘製 邪惡萬分 適合2-3人吃.法林明高🦩Cranberry/ Pineapple/ Lemon juice + Sodaflamingo般的顏色 酸酸甜甜 夏天飲更加開胃
班觀塘人 真係未放工 就已經 心傷透
flamingo般的顏色 酸酸甜甜 夏天飲更加開胃
  • 皇牌威靈頓牛柳
  • 熱熔芝士牛肉漢堡
2021-07-14 70 views
自從開始返工就好少時間同朋友相見,大部分時間大家都各有各忙,難得有一日夾到時間出黎食飯,於是決定到觀塘覓食。今次就黎到觀塘呢個顯眼全黃色的Building-THE WAVE, 3/F。呢層咁啱原來有2間餐廳,而今次就決定要一試Mini Friday。晚餐時段餐廳人流都算多,要來前最好都BOOK定位比較好。晚餐有DINNER SET選擇,主菜跟沙律餐湯,仲連餐飲,值得一選。1.DINNER SET – 香烤美式BBQ豬肋骨 $188不得不說,呢度既餐湯真係滿分,入口口感滿分,更是十分濃郁,令人好想特登叫多一碗黎飲。(是日餐湯應有係薯仔~入口仲感覺到微微沙沙的口感,好滿足)豬肋骨份量十足,入口滿滿BBQ汁味道,而且更有跟上薯菜,岩晒食完一啖肉黎返啖薯蓉解解膩。2.芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒 $1083. 炸薯條配黑松露醬 $58MEUN上推薦的食物,決定一試。實物同圖片一樣,而且十分足料,牛脷粒多多,再加試芝士同溫泉蛋完美融入薯粒之中,令人食完再想黎多啖。最後我哋仲叫左啤酒盡一盡興,哈哈!

2.芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒 $108
3. 炸薯條配黑松露醬 $58

最後我哋仲叫左啤酒盡一盡興,哈哈!
  • 芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒