2012-04-19 124 views
this is a new cafe run by a group of christians. . but this cafe isn't like a cafe as it didn't give me a cosy and warm feeling like other cafes do. hard table and chairs are used instead of sofas, which make me feel cool instead of comfortable (the drawings on the wall can give you a peaceful feeling though).it was quite noisy when it was full that night. we played board games and had dinner there. the games were new!! they offer japanese food. we ordered a few set dinners, a salad and a few i

they offer japanese food. we ordered a few set dinners, a salad and a few individual drinks.

set dinner included a soup, a salad, main dishes and a drink. teh quality is average, but their drinks are just so-so.

their waiters were nice and willing to chat.

2012-04-18 96 views
朋友生日話上cafe 包場, 通常都係百幾二百蚊位, 坐得迫得來, 食物亦麻麻, 所以帶左無咩期望既心態上去! 但今次去呢間, 我未去過, 實在驚起! 首先講下地點, 係旺角就腳, 上到去後, 無sofa, 但同時, 裝修很簡潔, 是我喜歡的style ~ 同埋我哋得15人, 我仲估包得個場一定好細, 但原來都幾大, 坐到廿幾三十人都得! 係個場係長方型d, 如果係正方型就正喇 ~ !!食物方面, 唔係我點, 所以我無expect 過會食d 咩, 我只知每人夾150到! 咁包場夾150蚊, 周街都係, 所以無 expect 過會食好嘢, 而另我喜出望外係我估唔到原來150有海鮮食! 我哋係15人party set, 嘢食係一盤盤咁出, 有沙律, 小食, 蜆同青口, 天婦羅, 雞翼同埋兩盤粉麵飯, 甜品同水果咁! 先講下大蝦沙律同埋雞肉沙律, 大蝦沙律真係有好多隻大蝦, 份量好足, 而個雞肉沙律, 個芝麻醬好正, 勁好味ar ~ !!小食就咁一盤拼盤, 炸下薯角, 洋蔥圈咁, 無咩特別, ok 咁啦 ~ !!芝士焗青口, ok, 芝士都夠多! 不過如果每人可以食多幾隻就更好!清

芝士焗青口
清酒煮蜆, 呢個推薦, 好好味呀, 完全無諗過有蜆食, 勁正!
勁正既青酒煮蜆
另外仲有雜錦天婦羅同埋雞翼, 天婦羅同一般的無咩分別, ok! 雞翼就炆得好林, 都幾好味!

粉麵飯我哋叫左蜆肉意粉同埋肉醬長通粉, 長通粉就一般, 蜆肉意粉好味d!

最後仲有個甜品, 因為生日, 佢哋特制左個生日既蜜糖吐司, 係好多件toast 砌成, 上面有雪糕, 水果同埋蜜糖等, 比起一般生日蛋糕來講, 幾特別, 味道都唔錯!

整體來講, 起出望外, 150蚊包場玩成晚, 嘢食比想像中好! 同埋佢哋d 服務都好nice, 開party 低玩推薦之選!
2012-04-07
$150 (Dinner)
芝士焗青口
勁正既青酒煮蜆
  • 清酒煮蜆、芝士焗青口、雞肉沙律
2012-04-01 48 views
因為朋友早前提過呢間cafe, 所以就放工上去試一試一般一個dinner 就六七十蚊左右, 不過見佢有套餐可以食得豐富D, 所以就叫左個2人餐2人餐包括:前菜3選1 +小食6選2 +主菜4(定係5?)選1 +飲品2客 +甜品2客一開波就有個開胃小小菜同個湯先講前菜, 有田園沙律, 雞肉沙律 同埋蟹柳沙律 3選1原本想去馬田園沙律, 不過老闆推介雞肉沙律, 話好多客人都話好食, 所以就一於跟佢suggestion啦個雞肉沙律配合D汁又真係幾好食, 甜甜地, 都可以幫幫手開胃小食方面, 叫左個日式鱆魚餅同埋魷魚圈個日式鱆魚餅見到師父落汁都好有心思!至於魷魚圈就因為本人太喜愛, 所以食左先記得冇影到相因為朋友係會員, 所以送左個著餅個著餅入面D料都幾足, 又有粟米wor!到左主菜, 叫左漢堡扒, 估唔到佢又幾鬆軟wor真係同超市果D係2回事...最後仲有甜品-北海道牛奶布丁個牛奶布丁味道非常濃郁, 所以最欣賞係佢!
因為朋友早前提過呢間cafe, 所以就放工上去試一試

2人餐包括:
甜品2客

一開波就有個開胃小小菜同個湯
先講前菜, 有田園沙律, 雞肉沙律 同埋蟹柳沙律 3選1
原本想去馬
雞肉沙律, 其實D汁先係重點!

小食方面, 叫左個日式鱆魚餅同埋魷魚圈
日式鱆魚餅!
個日式鱆魚餅見到師父落汁都好有心思!
至於魷魚圈就因為本人太喜愛, 所以食左先記得冇影到相

因為朋友係會員, 所以送左個著餅
薯餅!
個著餅入面D料都幾足
, 又有粟米wor!

到左主菜, 叫左漢堡扒, 估唔到佢又幾鬆軟wor

真係同超市果D係2回事...

最後仲有甜品-北海道牛奶布丁
北海道牛奶布丁
個牛奶布丁味道非常濃郁, 所以最欣賞係佢!
Other Info. : 1. 個VIP房其實都幾岩一班10個人去, 至於VIP房外, 如果廿幾人直頭可以包全場! 2. 老闆態度好好
2012-03-29
$100 (Dinner)
雞肉沙律, 其實D汁先係重點!
薯餅!
日式鱆魚餅!
北海道牛奶布丁
  • 魷魚圈
2012-02-08 32 views
第一次寫食評 , 原因是感覺這家樓上cafe跟別的不一樣。cafe不知往來多少間, 但在旺角這鬧市中還是第一次找到一家寧靜優美的cafe。 可能那天是平日的原故吧, 人不多, 不用等候便可以坐下點餐了。朋友揀選了唐揚炸雞定食套餐, 而我則選了親子丼套餐 (即滑旦雞肉飯)。 沙律及味噌湯 : 套餐附送的, ok正常, 可接受。 唐揚炸雞 : 朋友點的, 由於我生了痱滋, 所以並沒有試食。她說味道很好, 雖然是炸的, 但一點也不油膩, 而且雞肉也滑。只是食到尾尾, 在底下的炸雞開始出油, 如果能夠加一張吸油紙在碟上會更好。 親子丼 : 雞肉夠味, 而且旦也是非一般的滑旦, 是略略煎過的旦, 所以食起來會帶一份旦的香味。 香蕉涷朱古力 : 聞的時侯有濃濃的香蕉味, 我還以為有香蕉蓉, 點知原來無的...hahaha 特濃朱古力 : 朋友點的, 她的評價是一個字「正」! 北海道牛奶布丁 : 我們選了牛奶味及朱古力味, 味道不錯, 跟Milk Top的接近。綜合以上的食物質素, 整體也很滿意。而令我們感到窩心的是服務職員有笑容之餘, 走的時候還跟我們說BYE BYE。聽上去很簡單的
第一次寫食評
, 原因是感覺這家樓上cafe跟別的不一樣。

cafe內有很多優美的牆貼, 令寧靜的環境增添優美。

沙律及味噌湯 : 套餐附送的, ok正常, 可接受。

親子丼不錯

特濃朱古力 : 朋友點的, 她的評價是一個字「正」!
特濃朱古力...正!
北海道牛奶布丁, 跟Milk Top的味道接近。
綜合以上的食物質素, 整體也很滿意。

聽上去很簡單的事, 但當我經常往來人多嘈吵的樓上CAFE時, 職員已經覺得客人可以進出來去自如,

好像那些BYE BYE, 歡迎光臨等客氣說話已經買少見少了。突然在這Cafe聽到, 感覺真的很窩心溫暖!

2012-02-07
$80 (Dinner)
特濃朱古力...正!
親子丼不錯
cafe內有很多優美的牆貼, 令寧靜的環境增添優美。
北海道牛奶布丁, 跟Milk Top的味道接近。
  • 唐揚炸雞
  • 特濃朱古力
(Non-member)
已經不是第一次到Miracle House這間新開的樓上café,由於之前是吃set lunch,不是太特別,所以沒有什麼值得推介。再來這café是因為新開張,環境清潔,暫時未有太多客人,不用等位。這晚和朋友一行六位大人加三位小朋友,包了VIP房。VIP房最低消費每人HK$100,我們這晚共消費約HK$1200。由於我們預早包了VIP房,Miracle House可為我們tailor made菜單:大蝦沙律:非常美味,有點酸但非常開胃溫泉蛋凱撒沙律:本身十分喜愛凱撒沙律,這個完全沒有令我失望,非常出色小食拼盤(炸蟹柳,炸薯角,吉列豬):這裡的炸物也不錯,其中吉列豬的厚度剛好日式鱆魚餅:普通的鱆魚餅,小朋友喜歡的牛油金菇、粟米:金菇沒驚喜,反而粟米,我以為是原條切,怎知是一粒粒的撒在金菇上……浪費了沖繩涼瓜炒豬柳:本身不喜歡涼瓜的,但這個沖繩涼瓜一點也不苦,很美味,他們用了有蛋的醬汁來炒,這個意外的好吃秘制雞翼:有點鹹,但雞翼很”林”,連兩位三、四歲的小朋友也可以自己吃,不用爸媽幫他們去骨芝士焗青口:又是我喜愛的芝士焗…yummy清酒煮蜆:我不喜歡清酒,所以覺得有點點苦,而且蜆有少少沙…

大蝦沙律:非常美味,有點酸但非常開胃
日式鱆魚餅:普通的鱆魚餅,小朋友喜歡的
芝士焗青口:又是我喜愛的芝士焗…yummy
清酒煮蜆:我不喜歡清酒,所以覺得有點點苦,而且蜆有少少沙…還可以
日式牛肉炒烏冬:普普通通的炒烏冬
和風炒飯:不錯的炒飯,但和平日的香港炒飯比,他們用了日本米,飯比較濕和黏

飲品方面,我們可無限添飲,我們選了果物,佛手柑果物最好飲,但缺貨,我們只飲了一渣。而第二渣試了士多啤梨果物…麻麻。第三渣的柑桔果物還好

café是小店形式,如果沒預先訂菜式,上菜時或有點慢。而我們因預早訂好,所以齊人便很快可以吃。
另外,因為飯和烏冬是最後上,我們也吃不完要拿走……其他的食物,一件也沒有剩。
由於是樓上café,café內有不少遊戲,小朋友很高興地從遊戲櫃取下,還有一個小黑板讓他們畫畫。
唯一美中不足是VIP房內什麼也沒有,真的只是一間房間而已。

PS 這晚忘記了一試天婦羅…….

PPS 廚師是日本人呢,我們還和他用日文打招呼
2012-02-05
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 溫泉蛋凱撒沙律
2012-02-04 24 views
其實自己久不久都會同舊同學去cafe gathering每次食親野 都要上來SEARCH 八掛下邊間多笑臉就去邊間但今次D間 係禁岩路過見到易拉架 而上去試的果日我們3個女仔上到去不是太多人環境比一般CAFE靜, 枱不算太迫, 但就無沙化個感覺比較屋企講下D野食先,叫咗飯同小食。溫泉蛋沙律, 賣相不錯,講起溫泉旦當然要第一時間拮爆佢啦!點知熟過頭變咗糖芯, 無旦王流出來好彩菜新鮮, salad dressing亦好味 滑旦雞肉丼,雞肉入味, 旦都幾滑, 還有點旦汁, 不錯這個炸得不錯, 完全不油。佢配咗個好似八爪魚丸平時D汁, 都OK。不過汁份量多D更好 。 之前在丼丼屋都有吃個這一個, 丼丼屋的是比較甜和比較實淨。CAFE這個旦沒身沒有加糖, 如果不加汁吃,就好像正常的旦,濕潤得來熱辣辣, 好似綿花,好得意。 芝士青口同薯條, 上邊是直接加芝士焗,味道不錯。但可能這隻芝士不太溶, 溶咗薯條上就會乾咗一塊係面果堆, 下邊D薯條就沾唔到芝士。無芝士果D就留返畀另一個fd食埋去野飲看上去無咩特別所以無影相我朋友都係叫咗鮮奶搽茶, 佢就覺得唔夠奶,即是有點稀, 因為佢平時自己係會就禁用
其實自己久不久都會同舊同學去cafe gathering
每次食親野 都要上來SEARCH 八掛下邊間多笑臉就去邊間
但今次D間 係禁岩路過見到易拉架 而上去試的

果日我們3個女仔上到去不是太多人
環境比一般CAFE靜, 枱不算太迫, 但就無沙化
個感覺比較屋企
講下D野食先,叫咗飯同小食。
温泉旦凱撒沙律

好彩菜新鮮, salad dressing亦好味
滑旦雞肉丼
滑旦雞肉丼,雞肉入味, 旦都幾滑, 還有點旦汁, 不錯
炸肥牛蟹柳
玉子
芝士青口
芝士蜜糖薯條

野飲看上去無咩特別所以無影相
我朋友都係叫咗鮮奶搽茶, 佢就覺得唔夠奶,即是有點稀, 因為佢平時自己係會就禁用milk 加green tea powder。和店員反映, 個女仔都有D唔好意思,因為拎到埋來杯野超滿,可能佢做水吧未上手。
好彩朋友覺得食物不錯, 係飲品唔ok 啫,如果昆咗個FD 食D唔好食GE野, 我會超唔好意思。另外果道比較新,人手少D, 要等耐少少。
Other Info. : * 食哂野時,見到隔離枱食果個ice cream toast 好吸引, 諗住叫。點知廚房收咗(好似係9點半定9 點9道)。其實佢之前都有問過我仲有無野點, 不過我諗住甜品唔會都last order 掛。唯有下次有機會再食啦。
2012-02-01
$100 (Dinner)
Dining Offer
Others
炸肥牛蟹柳
玉子
芝士蜜糖薯條
2012-01-31 19 views
朋友介紹去呢間CAFE食TEA ,一入到去既感覺很乾淨舒服,可能因為平日,下午茶時間人不太多~之後我們點了個下午茶同餐廳堆仲點品TOAST,店員話好大份的,足二人份量,點知一上到來~~真係成個PIZZA咁大隻碟,仲有兩層厚TOAST另外仲有個日式芝士蜜糖薯條,這個還不錯~~不過我自己超喜歡吃芝士的,可以再多D之士就好了~~~飲品我點了鮮奶苿茶,有點跟我想像不一樣,原來他是鮮奶打出來,所以鮮奶比例會重過茶O_o,如果喜歡飲奶多過茶既朋友可以一試。重點係~~同埋我常玩既CARD GAME~~下次都要帶朋友一齊上尼玩,因為他開業無耐,好多GAME都新速速,唔驚D牌唔齊,DI SIX!!! 仲要係兩盒WOR~~ 唔驚比人霸哂~~ 細心位>>>有免費WIFI SHARE~~"打等"一流~~同埋地點OK~向旺角又唔難搵位,不過我問左原來呢度夜晚多人的,最好要打去BOOK定台,ORBOOK佢地間房~~~下次都想再尼,今次食tea試唔到幾多~~ ><......要叫多D FD 一齊去試多幾款先得~~整體感覺不錯~~舒服整潔~~想忙裡偷閑的朋友不防TRY TRY~

真係成個PIZZA咁大隻碟,仲有兩層厚TOAST
真係勁大碟,好EXCITED!! 必點!
士多卑利&鮮奶綠茶
細心位>>>有免費WIFI SHARE~~"打等"一流~~

整體感覺不錯~~舒服整潔~~

想忙裡偷閑的朋友不防TRY TRY~~~
$50 (Tea)
真係勁大碟,好EXCITED!! 必點!
2011-11-26 17 views
很少去樓上cafe開餐, 這次是和教會的弟兄姊妹一同試這家新開的日式cafe "Miracle House" 感覺蠻不錯呢! 一上到來, 因為是新開張, 陳列雖然比較簡單, 但勝在環境乾淨, 感覺舒服, 亦有board game和免費wifi供客人.食物方面, 這天來到, 有幾款地道的日式定食, 我地一行六人, 分別點了 " 親子井" "吉列豚肉定食" "沖繩地道炒野菜" "唐揚炸雞定食"本人其實好想試和風吉列炸蝦飯, 但因為這幾天喉嚨不適, 所以點了 親子井, 但係並沒有失望, 很有日本定食的風味, 首先要講下個前菜, 日式沙律, 真係好好味, d 菜好新鮮, 醬汁好fresh, 如果有得單點呢個前菜更好, 我會食好多,好多....哈哈...前菜仲有個日式青瓜 和 面豉湯... yummy!主菜: 親子井 ...煎的蛋夠厚, 雞肉亦鮮嫩多汁...好有日本定食的風味. 其他弟兄姊妹都好滿意自己的定食, 因為環境不錯, 我地食完仲一邊飲野一邊傾計到差唔多成11點先走. 下次一定會再來試個炸蝦定食!

店員給我們試咖啡!

感覺蠻不錯呢!
和免費wifi供客人.
" 親子井"
"吉列豚肉定食"
"沖繩地道炒野菜"
"唐揚炸雞定食"

但係並沒有失望, 很有日本定食的風味,
前菜仲有個日式青瓜 和 面豉湯... yummy!

其他弟兄姊妹都好滿意自己的定食,

下次一定會再來試個炸蝦定食!

Other Info. : 我留意到呢度有間vip, 可以提供8-10人的包場服務, 我覺得唔錯, 因為有時未必有太多人可以包場, 但又想有個私人空間一排朋友 傾下玩下. 下次約埋班老死都要book間vip房傾下計, 玩下.
2011-11-18
$80 (Dinner)
店員給我們試咖啡!