2009-10-12 39 views
是日同屋企人family day,去左大圍踩單車太陽曬到正一正,搞到我地幾個都汗流浹背,踩踩下赫見富豪的蹤跡~~~即刻個個仆埋去買雪糕~~~~N咁耐冇食過富豪雪糕,口感仍然係超級Creamy!!!除左佢既軟雪糕之外,其他都唔需要試~~因為軟雪糕真係超級好味!!想影相時我細佬已經呷了一口
是日同屋企人family day,
去左大圍踩單車

太陽曬到正一正,
搞到我地幾個都汗流浹背,
踩踩下赫見富豪的蹤跡~~~
即刻個個仆埋去買雪糕~~~~

N咁耐冇食過富豪雪糕,
口感仍然係超級Creamy!!!
除左佢既軟雪糕之外,
其他都唔需要試~~
因為軟雪糕真係超級好味!!

想影相時我細佬已經呷了一口
2009-10-10
2009-10-10 66 views
我成日講5歲個時.最開心就見到雪糕車.我不會吃甜筒...食到成手都係個日叫左蓮花杯...6元.平靚正.又滑又不甜,個人覺得味道同貴價雪榚差不多坐雪糕車個男人係黑面但6元買回童年回憶.仲要係尖咀碼頭睇住夜景.十分值得!
我成日講5歲個時.最開心就見到雪糕車.
我不會吃甜筒...食到成手都係
坐雪糕車個男人係黑面
但6元買回童年回憶.仲要係尖咀碼頭睇住夜景.十分值得!
2009-07-24 26 views
一離開會場....就見到富豪雪糕車.......雙眼發光似的望著那雪糕車已有一段頗長時間無見過富豪雪糕的蹤影.....奇怪的是....雪糕車竟換了新包裝???買之前..聽見前面位朋友講o左句"咁細杯ge!!"好彩..我個杯一d都唔細一入口.....wa.....好軟滑..好濃厚.......好熟悉的口味.....加上脆脆的筒....好好好滿足.....除o左富豪雪糕....市場上其他軟雪糕.....都不能給我這滿足的感覺...
一離開會場....就見到富豪雪糕車.......
雙眼發光似的望著那雪糕車

已有一段頗長時間無見過富豪雪糕的蹤影.....
奇怪的是....
雪糕車竟換了新包裝???

買之前..聽見前面位朋友講o左句"咁細杯ge!!"

好彩..我個杯一d都唔細

好熟悉的口味.....
加上脆脆的筒....
好好好滿足.....

除o左富豪雪糕....
市場上其他軟雪糕.....都不能給我這滿足的感覺...

2009-07-23
2009-07-21 39 views
是晚, 約了齋妹睇戲, 因為老細突然要應酬而有幸地逃出我的地獄星期一, 可以早一點走, 先來到尖沙咀, 等女友放工吧. 天氣熱, 在碼頭等等等, 心想找些東西止止渴. 其實主要意思是想解解熱. 涼茶館不是, 買汽水又不想. 遠處望見雪糕車, 童心突起. 我要食雪糕!!!行過去, 富豪雪糕, 由細係尖沙咀食到大, 從以前的Bedford麵包車, 到而家的Ford Transit. 永遠都是那滑滑的雲呢拿雪糕, 永遠都是那甜甜的威化筒. 要快快食, 不一兩啖, 便可以成隻吞落肚. 要慢, 小時候, 總愛慢食, 雪糕溶到成手都係, 慢慢舐, 慢慢享受那個軟雪糕. 富豪啊, 希望你永永遠遠, 為小朋友, 大朋友服務.

富豪啊, 希望你永永遠遠, 為小朋友, 大朋友服務.
2009-06-11 44 views
富豪的軟雪糕和甜筒賣7蚊,連花杯和橙冰賣6元,價錢與幾十年前不同,加價是少不免,味道主要有朱古力味和密瓜味的甜筒,全部都是香港設廠房製造,外表上沒有豪華的包裝,只有七、八十年代那一種簡陋的外表,沒有了虛榮的外表,但反而有一種樸實的美,在尖沙咀鐘樓下的富豪雪糕車很有風味,很多遊人都會光顧,香港旅遊協會是否應該宣傳一下這些香港地道文化,香港人也要珍惜一下自身的文化,麥當當、迪迪尼可能是好的舶來品,但我們的富豪雪糕車也不輸蝕的哦!http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1768937

2009-04-02 17 views
詳情請看: http://www.fotop.net/tonykafai/0903mrsoftee莫問草根與富豪 雪糕窩心齊讚好 零食榕樹頭http://www.fotop.net/tonykafai/cateringartwork/090315mrsoftee15/3是日從灣仔遊一番後,坐船到了尖沙咀碼頭,走到文化中心時,看見了「老朋友」富豪雪糕車,便買了一杯價值7元的軟雪糕。當時心想: 「多年沒吃過這麼滑的雲呢拿雪糕啊,相比便利店和快餐店的產品,真是與別不同。」17/3當時正在打算找地方吃晚飯,走到油麻地的廟街地帶時,一輛藍色的小貨車吸引了我的目光。原來它也是富豪雪糕的汽車,只是像巴士一樣「改頭換面」,換上Adidas慶祝60周年的廣告。可惜當時我仍未吃正餐,所以打消了一嘗雪糕的念頭。29/3是日與杜雲遜先生遊走旺角,希望再次尋找富豪雪糕車的蹤跡。閒逛一會兒後,便有所發現。原來軟雪糕已升價至7元,(怪不得上回職員沒有找零錢給我呢)。杜先生買了雪糕,我便嘗試巧克力蓮花杯的味道。在這個甜品店臨立的市區裏,依然能夠在街上購買「心頭好」,人生一樂也。喜
莫問草根與富豪 雪糕窩心齊讚好 零食榕樹頭

15/3
17/3
29/3
喜出望外,當我們走到波鞋街附近時,再次遇上另一輛雪糕車呢。人家說:「碰上雪糕車,是講緣份。」我信,真的有這回事。
2009-03-15
  • 香滑軟雪糕 ($7),朱古力棉花杯 ($6)
2009-04-02 25 views
我常希望可以撞到富貴雪糕車~~ 可以食佢既軟雪糕~~!很難遇見它~ 等左佢好多日,今晚終於在大學站見到佢~~! 哈哈~~! 富豪軟雪糕同其他雪糕唔同~ 好creamy, 質感厚(bold),奶味重,筒脆~~好好味呀~~! ^^~* LUCKY DAY~!唯一不足,就是我覺得筒的味道一般,但非常脆~! $7 都扺既~另外,我覺得佢既蓮花杯就甜左D~~反而覺得雀巢的雪糕杯好食D~
我常希望可以撞到富貴雪糕車~~ 可以食佢既軟雪糕~~!

好好味呀~~! ^^~* LUCKY DAY~!
唯一不足,就是我覺得筒的味道一般,但非常脆~!

$7 都扺既~

另外,我覺得佢既
蓮花杯就甜左D~~反而覺得雀巢的雪糕杯好食D~
2009-03-31
$7 (Tea)
  • 脆筒軟雪糕
當你未見到架車, 只係聽到佢d音樂, 就會好心急想揾到佢向邊 (因為我好鍾意食佢d 雪糕!!) 尤其是飯前/後時間 - hehe~ 今日先向旺角食左杯先返屋企食飯@@食時幸福, 食後心情滿滿~ infact我只係食軟雪糕多, 其他我都未食過~ 你知食軟雪糕個筒好緊要, 我最欣賞佢個筒夠脆/新鮮, 同埋佢d質感爽脆過老麥, 最怕個筒又淋又"益"味的...登登登...登登...登登登...登登...

登登登...登登...登登登...登登...
  • 軟雪糕
2009-01-04 25 views
去年吃過數次雪糕感覺都像吃了一口泡,毫無魅力,令人失望。在文化中心外吃今年第一口雪糕,嘩!水準終於回來了,雪糕夠凍,有實感,令人有吃雪糕的感覺(當吃過像泡泡的雪糕後,就知道這一點何其重要),再加爽脆的威化筒,此刻充滿幸福。
去年吃過數次雪糕感覺都像吃了一口泡,毫無魅力,令人失望。

• 軟雪糕
在旺角碰到三輛冨豪或者是一輛在三個地方本來沒有打算吃的都不得不吃了第一次的時候也是在旺角覺得好好吃的說可是這次就沒有覺得這么好吃了有點太軟了都不成形的感覺而且要很快很快地吃完才行而且覺得沒有第一次吃的那么香當然脆皮筒還是很好吃的下定決定吃麥當勞2.5一支甜筒還是那個好吃
在旺角碰到三輛冨豪
當然脆皮筒還是很好吃的

下定決定吃麥當勞2.5一支甜筒
還是那個好吃
2008-11-04 8 views
偶然看到原來富豪雪糕車都有得寫食評,那就一定要捧捧場。富豪雪糕車的軟雪糕由細食到大,一直以來都覺得是最軟的,最名副其實的「軟」雪糕,所有其他進口的gelato都無人能及。而且雪糕車這麼流動,每次都要好運先會偶得上和買到,所以每次食落都覺得特別好味。
偶然看到原來富豪雪糕車都有得寫食評,那就一定要捧捧場。

$7 (Tea)
2008-10-12 11 views
食完壽司之後諗住去食甜品不過見到有雪糕車好懷念以前細細個果時食過既軟雪糕所以即刻過對面馬路買返個黎食雪糕真係次次食都0甘軟滑, 無一次係令人失望過同 m 記 seven 果 d 唔同(聽講 m 記果 d 係有雞油架 >.<)之前0係英國 d 雪糕車食過類似既始終都係覺得香港既最正個甜筒好脆, 好味食完就好飽 lu.. 今日食左好多好野﹐滿足!

食完壽司之後諗住去食甜品
不過見到有雪糕車
好懷念以前細細個果時食過既軟雪糕
所以即刻過對面馬路買返個黎食
雪糕真係次次食都0甘軟滑, 無一次係令人失望過
之前0係英國 d 雪糕車食過類似既始終都係覺得香港既最正
個甜筒好脆, 好味
食完就好飽 lu.. 今日食左好多好野﹐滿足!
2008-09-28 35 views
29Sep2007 1440寫的是架車當日停留在赤柱海濱長廊附近。唔知點解挑起條根幫襯,做左30幾年人,幫襯次數用1隻手手指數到有剩,幸好到今日他們仍然存在,好簡單的一個甜筒及一聽到播出來的音樂就會諗起佢,就像一聽到跑馬一開閘時的鈴鈴聲只會諗起董驃,七十年代英文歌inkpot土炮代表人物係夏春秋而不是六合彩,否則我地有下一代時,唔通剩係講網上世界,呢一代的年青人、小朋友甚至同輩及長輩真係可憐!
29Sep2007 1440

寫的是架車當日停留在赤柱海濱長廊附近。

2K
2008-09-27 17 views
落船想去買杯 XTC, 但佢的 double scoop 已由原先的 $25 漲價到 $33, 加上味道愈來愈甜, 唯有放棄... 而一直無緣試的雪糕車軟雪糕 ($7), 自然成為了目標. 呢 cone 0野又真係好軟, 行多兩步佢已有溶 / 下塌0既跡象... 質感好滑, 唔係咁凍的關係, 感覺有 d 似食緊 whipped cream, 0云呢0拿奶味就十分濃郁, 好食! 仲有個 cone, 係鬆脆得 crunch crunch 聲! $7 一杯, 係比好多大牌子仲正, 勁抵!雖然雪糕車並唔算係我的童年回憶, 不過今日之後, 每次0黎到尖沙咀碼頭 and/or 文化中心, 都應該會「順腳」0黎幫襯了.

2008-08-15 14 views
情意結雪糕其實好重奶味重幾甜但我始終鍾意佢個筒...香脆....不得了加上一個雪糕車叮叮聲...永遠愛"富豪雪糕車"
情意結
雪糕其實好重奶味
重幾甜

但我始終鍾意佢個筒...
香脆....
不得了

加上一個雪糕車叮叮聲...
永遠愛"富豪雪糕車"