本來有天后分店, 最後執凈呢間. 商場入口不顯眼, 差一點錯過, 商場人流不多, 甚至可以用冷清來形容. 在地庫的盡頭有一堆食店, 瀰月屋是布置最有特色的一家, 採用日式tatami座位, 昔日日本懷舊的佈置, 連菜單都模彷舊日本雜誌排版, 彷彿時光倒流七十年.點了玄米牛奶綠茶, 烤芝士年糕, 蘋果批.烤芝士年糕- 炸芝士年糕吃得多, 烤是第一次吃, 比炸的少油乾身, 更易入口, 裏面的芝士剛融化, 但不燙口, 熱辣辣的奉上, 與中式甜品比, 別有一番風味.蘋果批- 本店名物, 要等15分鐘即製, 值得等. 酥皮包著一個蘋果, 蘋果起了肉加上吉士及玉桂, 新鮮出壚, 香氣撲鼻, 入口甘香, 甜度適中, 是其他店吃不到的味度, 也有別於美式炸的蘋果批. 只是份量有點少, 有些不夠侯.玄米牛奶綠茶: 一般水準, 可能冰太多, 有點水汪汪, 沖淡了甜味.
點了玄米牛奶綠茶, 烤芝士年糕, 蘋果批.
烤蘋果批

Other Info. : 論價格, 比滿記貴, 論特色, 這裏有, 味道佳, 與友人邊吃邊談很不錯, 沒有其他店的吵鬧
$60 (Tea)
烤蘋果批
  • 烤芝士年糕
2013-09-09 92 views
拍拖行街行到累了,要找個地方坐一坐,但又唔想飲咖啡,男朋友突然想起這一間,因為有抹茶類食品當日光顧時間係五時多,不是peak hour,唔係太多客,我們脫下鞋子,坐上TA TA MI‥‥好舒服啊!!很想睡一睡!!特濃牛乳抹茶就如名字咁,好濃既抹茶加上香濃又滑的牛奶,飲落去令人好舒服,唔會有苦澀的味道下次再試試甜品

下次再試試甜品
2013-08-06 81 views
今天繼續我和女朋友的享受暑假計畫相約了一起看電影連續3天相見也不覺得膩誰會嫌幸福太多呢?女朋友一直很想嘗試這間餐廳今天在尖沙咀看電影剛好看之前有時間試一試女朋友之前已經知道是要坐在榻榻米上進食特地提醒我要穿一雙可以見人的襪子一面研究剛怎樣坐才正確, 一面看菜單最後我們點了58元的日和百匯還有45元的 黑糖葛軟茲 和 42元的 宇治醬抹奶酪燒先送來的是宇治醬抹奶酪燒奶酪燒第一口吃的時候有點鹹在塗上宇治醬後宇治醬的甜味把奶酪燒的鹹味完全覆蓋這更好, 反正我們都是抱著吃甜品的心態塗宇治醬感覺就像塗牛油一樣女朋友還怕宇治醬會像牛油一樣高脂肪但還是忍不住口而且奶酪燒很脆, 配合宇治醬口感不錯接著的是黑糖葛軟茲第一口吃起來覺得不怎麼樣但慢慢愈吃愈著迷它帶來的甜味是慢慢滲透出來的再沾上綠茶粉外面清新, 內裡滲甜真是含蓄有點像我跟女朋友幸福甜味都違反常理地一起愈久愈多最後的是日和百匯外觀已經很吸引了先吃會溶掉的紅豆雪糕再加上甜甜的粟米片簡直挑戰了舌頭所能體驗的甜度極限旁邊還有綠茶色像葛軟茲的陪襯吃起來也同樣清新能把甜味中和一下還有兩串丸子都為整杯甜品帶來不同的口感滋味其實這間餐廳的設計也頗特別在商場的
今天繼續我和女朋友的享受暑假計畫
相約了一起看電影
連續3天相見也不覺得膩
誰會嫌幸福太多呢?

女朋友一直很想嘗試這間餐廳
今天在尖沙咀看電影
剛好看之前有時間試一試
女朋友之前已經知道是要坐在榻榻米上進食
特地提醒我要穿一雙可以見人的襪子
一面研究剛怎樣坐才正確, 一面看菜單
最後我們點了58元的日和百匯
還有45元的 黑糖葛軟茲 和 42元的 宇治醬抹奶酪燒
宇治醬抹奶酪燒
先送來的是宇治醬抹奶酪燒
奶酪燒第一口吃的時候有點鹹
在塗上宇治醬後
宇治醬的甜味把奶酪燒的鹹味完全覆蓋
這更好, 反正我們都是抱著吃甜品的心態
塗宇治醬感覺就像塗牛油一樣
女朋友還怕宇治醬會像牛油一樣高脂肪
但還是忍不住口
而且奶酪燒很脆, 配合宇治醬口感不錯
黑糖葛軟茲
接著的是黑糖葛軟茲
第一口吃起來覺得不怎麼樣
但慢慢愈吃愈著迷
它帶來的甜味是慢慢滲透出來的
再沾上綠茶粉
外面清新, 內裡滲甜
真是含蓄

其實這間餐廳的設計也頗特別
在商場的一角
但營造出來的感覺就是好像離開了香港
到了日本的餐廳吃飯
或許這也是因為時間尚早, 附近的桌都沒有人
但也希望終有一天可以跟女朋友到日本吃真正的日本餐
2013-08-05
$73 (Dinner)
宇治醬抹奶酪燒
黑糖葛軟茲
日和百匯
從以前就已經想去試試的,但後來熱情冷卻直到早陣子有朋友推薦它,覺得不錯吃,而且環境舒服所以這天吃晚餐前,我們就來了!!除了傳統的榻榻米外﹝需脫鞋的喔﹞還可以到內堂用餐,超貼心的啦!!充滿著懷舊味,殺底片的好地方可以找到很多可愛的東西很好拍照啦~Menu上有和洋菓子、傳統的日式和菓子、飲物還有定食,價格都還好,略高一點點有3種口味的葛軟糍我選了黑糖味,嘻嘻!!香香甜甜的葛軟糍 ,QQ的單吃也很棒!!沾上味道帶回甘的抹茶粉更添層次,下次來也要點這個!!芝士餅看起來很美,可惜味道一般一軟一脆的配搭,芝士味不突出....我不愛啦!!這裡很懷舊,還播放古舊的日本歌曲!!挺適合來約會喔離開的時候,看到旁邊的蘭芳園大排長龍,很吸引喔!!找機會去嚐嚐
從以前就已經想去試試的,但後來熱情冷卻
直到早陣子有朋友推薦它,覺得不錯吃,而且環境舒服
所以這天吃晚餐前,我們就來了!!
除了傳統的榻榻米外﹝需脫鞋的喔﹞
還可以到內堂用餐,超貼心的啦!!
充滿著懷舊味,殺底片的好地方
可以找到很多可愛的東西
很好拍照啦~
Menu上有和洋菓子、傳統的日式和菓子、飲物
還有定食,價格都還好,略高一點點
有3種口味的葛軟糍
我選了黑糖味,嘻嘻!!

香香甜甜的葛軟糍 ,QQ的
單吃也很棒!!
沾上味道帶回甘的抹茶粉
更添層次,下次來也要點這個!!
芝士餅
看起來很美,可惜味道一般
一軟一脆的配搭,芝士味不突出....我不愛啦!!
這裡很懷舊,還播放古舊的日本歌曲!!挺適合來約會喔
2013-07-26 68 views
一月份與朋友來過以後,一直對這裡的食物難以忘懷,前幾天到尖沙咀食飯,飯後決定與朋友再encore多次。琥珀冰流 $45不得不說,這名字改的名字都很美麗,但如果餐牌上沒有圖片的話,是很難猜到究竟是什麼。我們點的是玫瑰味的琥珀冰流,雖然加了糖水但都不會太甜,而且還有一份清新,是我跟朋友是日最喜歡的甜點。清閑玉 $42這個甜點絕對是夏天的好選擇,它被送出來的時侯我已經很好奇蒟蒻內會是什麼,原來是不同種類的生果,由於清閑玉被冰包圍著,所以蒟蒻會有冰涼爽快的感覺。宇治抹茶流心餅 $33簡單一點的說法就是抹茶心太軟,相對於川善茶居的來說,這個流心不足,而且抹茶味過濃以致有點苦澀,所以需要士多啤梨醬中和。
琥珀冰流 $45
清閑玉 $42
宇治抹茶流心餅 $33
2013-07-26 60 views
又到甜品時間~今次去左瀰月屋~個環境好relax!好似日式居酒屋個D擺設.講番食物先~叫左2客甜品.我地係見到個圖先叫ge.個名我就唔記得啦~sorry 上面E個係以綠茶為主,由上而下,最上ge 係2 粒丸子, 較為黏口, 唔夠Q.俾佢拮住ge 有紅豆雪糕,甜得滯啦對於我黎講, 但見到有紅豆粒係入面.雪糕旁邊有一球紅豆, 都係甜字...唔係好食得到紅豆香.前面有2粒係"糖漬"粟子, 故名思義啦!最當眼正方形粒係我至愛, 我估佢係葛軟池, 有啲綠茶粉.Yummy中間順序有粟米片,green tea mousse & 綠茶苟篛.成杯野over all 黎講係甜. 6/10依個好似叫虹の流 係夏の限定.佢七彩顏色, 賣相好靚~每一層都係不同ge 生果口味ge 大菜咁(我覺得有大菜糕碎上ge 感覺)但係over all 黎講都係甜字. 5/10總括黎講, 係甜左D, E2個鐘意甜食ge 野就岩但我都會番黎試其他, 因為個日聞到個apple pie 超香.等住番去食佢!!!!題外話: 我男友睇圖時以為係野飲lol 都唔係好似姐~ hahahaha
又到甜品時間~
今次去左瀰月屋~
個環境好relax!
好似日式居酒屋個D擺設.
講番食物先~
叫左2客甜品.
我地係見到個圖先叫ge.
個名我就唔記得啦~
sorry
上面E個係以綠茶為主,由上而下,
最上ge 係2 粒丸子, 較為黏口, 唔夠Q.
雪糕旁邊有一球紅豆, 都係甜字...唔係好食得到紅豆香.
前面有2粒係"糖漬"粟子, 故名思義啦!

成杯野over all 黎講係甜. 6/10
依個好似叫虹の流 係夏の限定.
佢七彩顏色, 賣相好靚~
但係over all 黎講都係甜字. 5/10

總括黎講, 係甜左D, E2個鐘意甜食ge 野就岩
等住番去食佢!!!!

題外話: 我男友睇圖時以為係野飲lol
 都唔係好似姐~ hahahaha
2013-07-26 103 views
已經第二次黎食,環境好正,俾自己扮去日本,有得坐tatami,不過今次坐正常o個d,心大心細後都係揀一set三款的彌月三色同埋和月三色,果然冇令我失望。彌月三色: 最愛食煙韌野,包括葛軟糍(煙煙韌韌有d黑糖味,面頭有黃豆粉,最愛!),有紅豆鯛魚燒(新鮮整,超多紅豆唔太甜,細細件啱啱好),仲有咩咩冰流(唔識日文,係d河粉狀ge蒟蒻條,自己浸入冰凍黑糖汁中,消暑!)和月三色: 就啱鍾意食酸甜野ge人,包括有一杯自選果汁梳打(今次試熱情果,唔太甜,係細杯左d),有一杯酸甜味ge jelly狀粒粒加strawberry sauce,仲有一杯法式燉蛋(非常非常咁好味! 食過數一數二咁正! 超滑,食完個口仲有好香ge蛋同奶味! 如果可以加埋脆卜卜ge焦糖就正曬!)兩款各50幾蚊,可接受!
彌月三色
和月三色
兩款各50幾蚊,可接受!
2013-07-25
彌月三色
和月三色
2013-07-21 98 views
今次同幾個朋友食完飯後, 走左去WOODHOUSE 既瀰月屋到食甜品,其實呢間野開既時候, 我都想去食架啦, 不過又冇人陪之嘛 (泣)。每次行WOODHOUSE經過, 呢暗野都好似幾多人咁, 可能覺得佢裝修、佈置各樣都好日式掛,好似去左日本和菓子店咁樣, 我冇錢去日本, 唯有黎呢到扮去左日本啦 (大爆)。我地5個人ORDER左 5 樣甜品, 拿拿拿...噱頭呢樣野真係要做足D囉。連個MENU都寫哂日文字, 岩哂我呢D扮識睇日文既人啦 ~~~我地一邊睇一邊估...即係咩啊? FUN (笑)第一款 : 葛軟米茲 (原味) $45.00質地煙煙UN UN似笱弱, 入口有微甜, 唔會好甜好濃味既, 點左上面D粉,其實我唔知係咪黃豆粉啊, 不過我就唔多中意點粉食, 都係保持原味岩我多D,呢個米茲岩D唔中意太甜既朋友啊, 都幾得意既 ! 第二款: 心太乜乜 (柚子味) $45.00其實我都係睇返張單先知自己ORDER過咩, 不過張單既甜品名係咪簡稱我就唔知啦, 哈哈。呢個甜品...唉...又係因為有得玩所以ORDER左啦, 係...真係幾鬼得意既,每份有兩條透明狀JELLY物體, 將佢塞入去個木製

第一款 : 葛軟米茲 (原味) $45.00
呢個米茲岩D唔中意太甜既朋友啊, 都幾得意既 !
第二款: 心太乜乜 (柚子味) $45.00
其實我都係睇返張單先知自己ORDER過咩, 不過張單既甜品名係咪簡稱我就唔知啦, 哈哈。呢個甜品...唉...又係因為有得玩所以ORDER左啦, 係...真係幾鬼得意既,每份有兩條透明狀JELLY物體, 將佢塞入去個木製既容器到,再用支棍一插入去, 經過最底個網就會變成一條條幼幼既粉絲咁架啦。
個碗既冰水, 入面係有柚子醬架,浸一浸, 食入口係好冰涼既, 有少少甜甜地, 同埋有好淡既柚子味,而透明既JELLY就係有D似大菜糕質地, 不過冇大菜糕咁實囉。
第三款: 宇治醬抹奶酪燒 $42.00
拿...呢款我覺得係5款之中最好味既, 雖然我唔太中意綠茶, 不過原來個醬好有驚喜啊!佢個醬有淡淡既綠茶味, 仲有就係有D芝士啊...芝士啊...大愛 !!!!
唔怪得D醬有D杰杰地咁啦, 因為有芝士溝埋一齊啊, 好味醬 XDDDD將個醬搽喺芭芙上面, 要搽厚D喎...咁樣先好味吖嘛 (爆)不過呢, 芭芙就硬左少少, 如果鬆脆返少少就好啦。
P.S.愛濃味綠茶就可能冇咁中意呢個啦, 不過下面有一款你可能會LIKE (笑)。
第四款: 月見百滙 $52.00
呢個賣相幾靚啊, 上層有一球VANILA雪糕, 下層就有D蜜糖脆脆、芭芙碎碎, 士多啤利, 雜果, 加上士多啤利醬, 熱死辣辣見到佢即時消暑啦。不過相比起店內其他甜品, 呢個就變得普通D囉。
第五款: 宇治抹茶流心餅 $45.00
呢一款就岩哂中意濃味綠茶既朋友啦, 拿...又係賣相好鬼靚囉。一切開其實冇想像中咁流心, 只係得少少流出黎架咋,入面D綠茶流心濃到有D苦, 可能係我本身受唔到苦 (大爆),係啊, 我唔捱得苦架...WAKAKKA, 好爛啊 !不過呢....中意綠茶既朋友就中意佢咁濃味囉...重口味綠茶之選啊 (笑)。
5個人, 埋單$229.00, 每人都唔洗$50, 價錢方面都OK, 如果下次再去,可以再試其他甜品, 人就係貪新鮮架啦...咩都想試下吖嘛。

2013-06-13
$50 (Dinner)
2013-07-19 52 views
去完試音,朋友帶我去試呢間野,叫咗2支泡啤啤、一個蘋果批。泡啤啤好似波子汽水,但無波子汽水咁甜。焗蘋果批係用原個蘋果焗出,內裡有玉桂同吉士;再加埋蘇皮。好好味而且又唔太甜。同朋友吹水就一流la...

同朋友吹水就一流la...
2013-07-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
  • 蘋果批
2013-07-05 90 views
相信喜歡日本文化的朋友都知道甚麼是「和菓子」,不過香港正宗的和菓子並不多,今次繼續亂入朋友嘅約會,殺入瀰月屋感受夏日和式氣氛。甫到達經已感受到相當濃厚嘅和風,無論座位、裝飾襬設都令人置身日本小店中。因為榻榻米滿座關係,我同朋友一行三人只好入內使用普通木座,事不宜遲梗係睇下有咩食先!花款選擇太多,樣樣都好想試,所以大家都點了些能Share的食品。朋友點的白桃酵乳,試過的朋友都說很不錯!瓶子很特別,很有「牛奶」的感覺!這個係我點嘅泡啤啤,開頭被朋友嚇唬,話醉咗唔帶我翻屋企,一試原來係蘋果汁,味道相當不錯。而且瓶子好似支支唔同,今次我個支就係「初戀之味」~初戀啊~另一位朋友點的蕎麥牛乳綠茶,牛乳綠茶味道不錯,但混了蕎麥後有點怪。呢個係葛軟糕 (春之限定草莓味),原本草莓味幾甜,點些綠茶粉後中和不少,推薦物,而且煙煙韌韌又冷涼,暑氣全消!之後的就係竹介豆腐 (春之限定櫻花味),雖然都幾好味,口感有點爽口,不過食完葛軟糕後就完全被比下去了!最後黎嘅就係迷你鯛魚燒,餡料嘅紅豆唔算太甜,唔會讓人覺得有膩嘅感覺,不過都幾飽肚。整體嚟講,瀰月屋絕對可以一戰再戰三戰!
花款選擇太多,樣樣都好想試
,所以大家都點了些能Share的食品。
白桃酵乳
泡啤啤
蕎麥牛乳綠茶
葛軟糕 (春之限定草莓味)
竹介豆腐 (春之限定櫻花味)
迷你鯛魚燒

整體嚟講,瀰月屋絕對可以一戰再戰三戰!

2013-06-22
$80 (Tea)
白桃酵乳
泡啤啤
葛軟糕 (春之限定草莓味)
竹介豆腐 (春之限定櫻花味)
迷你鯛魚燒
2013-06-30 46 views
朋友說重慶大廈附近有間幾特別的甜品店。位於woodhouse 的地下。隔離系蘭芳園。遠遠望到已經比一排日式的榻榻米座位吸引住!gum樣坐非常好玩!佩服距個假窗~哈哈~有軟墊的放心!我見到店裡有椅子,如果真系不能屈膝可以入去坐!個menu我無影到,但個張系雜誌剪落黎gum,都既殘下最麻煩系我看不明白日文,但中文系用括號注明的。。。個readability 不是很高咯,,我寧願距正常d...坐了10 分鐘,waiter就過黎提醒我地只有1個鐘的時間。。。啊啊~要爭取時間啊!甜品來了!綠茶心太軟。。不太滿意啊,我見gum多人都點,以為好OK!賣相方面,我個fd 話距成個塌左,黎的時候個心已經漏左出黎啦>.<!!味道呢,不是太有綠茶味咯。。。加上上面個草莓醬,真系試不出什麽味道。。清閒丸第一粒食落去的時候好正啊!個啫喱波波好味,只是入面的水果好細粒下面系冰住的,幾特別!赤X丸?就系有西瓜波波,但重有紅色的啫喱!!再加一個甜的汁成個甜度好高。抵食地方在於裏面重有西瓜肉可以刮!我個fd 刮曬!最後’月見百匯‘ 我點的~~有雪糕,少許cereal, 中間全部水果,底層啫喱但落左超多糖
朋友說重慶大廈附近有間幾特別的甜品店。
位於woodhouse 的地下。隔離系蘭芳園。
遠遠望到已經比一排日式的榻榻米座位吸引住!
gum樣坐非常好玩!
佩服距個假窗~哈哈~有軟墊的放心!
我見到店裡有椅子,如果真系不能屈膝可以入去坐!

個menu我無影到,但個張系雜誌剪落黎gum,都既殘下

最麻煩系我看不明白日文,但中文系用括號注明的。。。

啊啊~要爭取時間啊!
甜品來了!
綠茶心太軟
綠茶心太軟。。不太滿意啊,我見gum多人都點,以為好OK!
赤丸?
下面系冰住的,幾特別!

赤X丸?就系有西瓜波波,但重有紅色的啫喱!!再加一個甜的汁
但落左超多糖漿。。食水果時都覺得:太甜了!雪糕也是,甜到無食不出它的味道。。

all inall, 我都喜歡甜食的,但呢杯同西瓜實在太甜。。。
心太軟不太OK
2013-06-28
  • 清閒丸
2013-06-28 42 views
呢間甜品舖最大特別之處係有得坐tatami. 比較日本feel, 而menu就做到好似舊時ge日本雜誌咁. 無論係佈置, 定係食品, 都落足心思. 甜品定食包括白桃特飲, 雜果蒟蒻, 登蛋. 個蛋好creamy好好食, 個雜果蒟蒻, d蒟蒻係波羅味的, 正常味道, 幾好食. 上面有波羅粒同蘋果粒, 仲有士多埤梨醬. 不過我就覺得個士多埤梨醬有d多此一舉, 攪到個dessert太濃味. 個特飲呢… 好似水咁, 無味的…賣相 : 還好, 只係將三樣野放係日式盤上面丸子好食! 丸子燒至微熱, 上面有糖漿, 好似冰糖葫蘆咁, 咬落口有小小糖漿ge脆口. 仲有紅豆蓉可以點黎食, 好好~賣相 : 一流! 好似藝術品咁Overall: 好適合情侶或三五知己去傾計. 環境幾好. 不過service就麻麻地, 同埋d野上得好慢, 不過晤趕時間都ok~

甜品定食
賣相 : 還好, 只係將三樣野放係日式盤上面
賣相 : 一流! 好似藝術品咁
2013-06-27
2013-06-27 32 views
是日朋友聚會,為了這次聚會能完美地結束,所以決定吃甜品,但不想又是平時吃的那些 偶爾記起附近有瀰月屋,所以大家一致贊同 我們坐的是出面的tatami,對女孩子會有少許不方便 由於有選擇眾多,最後一共叫了4款第一款是清閑玉樣子好像波子,中間有果粒,口感像蒟蒻夏天消暑一流 第二款是葛軟糍(草莓味)配抹茶粉(前)第三款是冰飴薯蘋(後)葛軟糍口感像啫喱,草莓味道不像藥水味配上抹茶粉,頗特別冰飴薯蘋有點像中國的拔絲,但是冷的聞上去好甜,但食下去又不覺得我反而喜歡熱食的蕃薯最後一款是抹茶翠粉草莓方樣子精緻,一眼望上去就想起某朱古力內裡充滿濃郁草莓味,酸酸甜甜,配上抹茶粉的甘苦完全是一件完美的食物藝術品呢款值得推介呀!!!日式甜品偏甜,所以最好幾個人一齊share
是日朋友聚會,為了這次聚會能完美地結束,
所以決定吃甜品,但不想又是平時吃的那些

偶爾記起附近有瀰月屋,所以大家一致贊同

我們坐的是出面的tatami,對女孩子會有少許不方便

由於有選擇眾多,最後一共叫了4款

第一款是清閑玉
清閑玉
樣子好像波子,中間有果粒,口感像蒟蒻
夏天消暑一流

第二款是葛軟糍(草莓味)配抹茶粉(前)
第三款是冰飴薯蘋(後)
葛軟糍(前) , 冰飴薯蘋(後)
葛軟糍口感像啫喱,草莓味道不像藥水味
配上抹茶粉,頗特別

冰飴薯蘋有點像中國的拔絲,但是冷的
聞上去好甜,但食下去又不覺得
我反而喜歡熱食的蕃薯

最後一款是抹茶翠粉草莓方
抹茶翠粉草莓方
樣子精緻,一眼望上去就想起某朱古力

內裡充滿濃郁草莓味,酸酸甜甜,配上抹茶粉的甘苦
完全是一件完美的食物藝術品

呢款值得推介呀!!!

日式甜品偏甜,所以最好幾個人一齊share
$60 (Last Night Supper)
抹茶翠粉草莓方
已經是第三次為這裡寫食評, 可知道這裡是「檸茶」的甜品飯堂之一。抹茶心太軟 ($45) 是上次售罄的食品, 今次明顯為這個而來, 賣相不俗, 周邊還有不少草莓裝飾, 增強視覺效果。流心效果不算太強, 抹茶味卻非常濃郁, 還有淡淡的甘味, 甜度卻比一般心太軟為低, 吃得相當稱心; 伴碟的多款草莓製品有中和甜味作用, 尤其以放在上面的草莓布丁最佳。個人而言, 整體質素比「牛扒屋」那個巨型心太軟有過之而無不及, 只是體積較小, 吃一個未必夠喉。清閑玉 ($42) 賣相同樣吸引, 一粒粒水晶玉內有不同的水果粒, 感覺非常清新, 只略嫌底部的糖水有少許過甜, 卻不失為一款冰涼的消暑佳品。這粒含有藍莓的, 像不像萬聖節的「期間限定」?
抹茶心太軟
清閑玉
這粒含有藍莓的, 像不像萬聖節的「期間限定」?

Other Info. : 這裡的店員跟上次到訪時所見到的全部不同了, 現在這一班全部屬較年輕的女生, 服務質素和店員態度明顯地退步了不少, 今非昔比, 是一個很大的扣分位, 因此由笑面變了 OK。
$50 (Other)
抹茶心太軟
2013-05-23 31 views
第2次到這間分店, 這次點了紅豆抹茶及丸子~ 紅豆抹茶賣相不錯, 吸第一口發現有很多冰頂住吸不到,便嚐試把冰畢走,畢完發現原來抹茶只佔1/3杯 ($36一杯飲品= 一枝益力多容量?!??!) , 向店員查問,她們望一下也覺得很好笑便轉頭走了,數分鐘後,我再追問,有另一位好像高級一點的店員走過來向我們說飲品是多冰的,因為要用冰頂住紅豆,咁你想點?.............無言...... 這間鋪頭出名甜品有特色,估不到服務態度也同樣有特色.....就這樣不會有下次啦 。

就這樣不會有下次啦 。
2013-05-23