2 day(s) ago
嚟「米線陣」梗喺食米線啦,錯!真喺嚟唔喺食米線,因為今日兩公婆又過嚟荃灣睇早場,先晌荃新天地一期食個早餐,再過去二期睇戲,因為一期呢邊多嘢食,就喺商場內嘅中庭地下就見已經有好幾個選擇,「米線陣」未幫襯過,加上其中有一個系列嘅港式早餐好啱我。因為餐廳位處商場嘅中庭大堂,而唔喺入舖,所以,空間咁十足,加上其實餐廳佔地都唔細,再者星期六一朝早嘅人流真喺唔多,所以,會感覺更寬敞。雖然餐具、簡單調味料已經放喺枱上,但喺出面有個櫃枱放咗熱水、餐具,另一邊又有個調味料區嘅櫃枱,自由取用,服務全自助。上文講過有個系列嘅早餐好啱我,就喺呢一款丹麥多士系列,配搭唔同嘅主食,包餐飲,都喺$38 / $40。老婆就唔食得多士,不過,都有其他選擇,港式公仔麵餐、醒神早餐、米線自由配早餐,選擇非常有彈性,唔使擔心揀唔到。炸豬扒煎蛋米粉餐 $36最後,佢嘅選項喺炸豬扒搭太陽蛋配米粉,餐飲就揀熱檸水,唔喺講笑,碗米粉非常之大碗,而且,睇得見豬扒亦好大件,煎雙蛋,絕無欺場,而味道亦唔錯喎,豬扒炸得騷脆,並且醃得入味,仲有啲蔬菜墊底,夠均衡。招牌蕃茄牛肉通粉餐 $40丹麥多士餐屬於比較典型嘅港式早餐只係由 一般多士轉咗丹
丹麥多士餐屬於比較典型嘅港式早餐只係由 一般多士轉咗丹麥多士 小弟就揀咗配午餐肉 炒滑蛋,主食就要茄牛通。先講啲副食,炒蛋炒得幾滑,而且,好夠份量,睇落有兩隻蛋量,餐肉煎得香口,入口熱焫焫,唔似煎定一大埋攤涼晒,丹麥多士比一般多士自然酥脆更富牛油香。而碗茄牛通唔錯,蕃茄味濃郁,酸香鮮活,味道自然,唔似搵茄膏開嘅貨色,更有唔少蕃茄肉,通粉亦煮得剛好,最怕過腍;啲牛肉都OK,腍滑有肉香。
呢個喺同老婆幾例牌嘅選擇,因為唔喺茶記,唔知奶茶得唔得,無謂搏,其次,搵手機落單時,見喺即磨咖啡,心想應該穩陣啲。事實上,杯咖啡算唔錯,啲豆幾香,而個人就覺得啲奶偏多咗少少。