2023-05-16 70 views
剛好今天跟同事一起出來觀塘買東西,買完就在附近找點東西吃,看到這新開的一間日式料理店,就來吃吃看!晚市時令刺身精選平政薄切(288元)刺身差不多有20片肉,每片都切得非常薄,晶瑩剔透的狀態,吃起來味道非常清甜,帶有魚香,而且油份不會過膩,鮮味、酸度和甜度均衡,。三文魚燒飯團(48元)飯團表面燒到焦香,內裡飯粒鬆軟彈牙,再包上大量的三文魚肉,魚油跟飯粒溶在一起,吃起來味道更香,魚味更突出鹽燒牛舌牛舌用上牛舌芯的部位,吃起來肉很嫩滑,帶有油香,而且牛味香濃!

晚市時令刺身精選平政薄切(288元)

三文魚燒飯團(48元)

鹽燒牛舌

2023-05-16 57 views
今天在觀塘早收工,去呢間新開嘅日本料理晚餐,門面設計得亦都好日系又時尚!菜式都好出色!首推廚師推介嘅日本人至愛串燒豬大腸,豬腸燒得恰到好處,外脆內軟,肉汁都好豐富。加埋啲醬汁,味道更加突出!網燒鹿兒島A4和牛扒($598),肉質鮮嫩多汁,入口即化,配上新鮮沙律菜,味道更加豐富,超高質!酒盜芝士($68),芝士味道非常濃郁,配上輕烤魚乾,送酒一流!呢間新開嘅日本料理晚餐真係好值得一試,菜式精緻又美味,環境亦都好舒適,適合同朋友、家人嚟享受一個愉快嘅晚上!

鍾情日本菜嘅朋友得知公司附近新開呢間餐廳後 拿拿臨約埋我放工一齊去試環境明亮企理坐得舒服又唔貴 整體都幾抵食 可惜我地兩個都減緊肥食少少當試下~.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .✨鹽燒牛舌 $88約6舊 份量都正常 有網燒痕 燒得唔錯 唔會太韌或者好難咬~.✨炸池魚 $68魚皮燒得金黃色 望見都胃口大開 脆脆地夠鹹香👍🏻.✨立鱗燒 時價魚肉嫩滑 鮮魚味 重點係冇咩細骨 可以大大啖食😋.見到午市套餐都有好多選擇 返工lunch又多個好去處❤️.📍水木日本料理觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
✨鹽燒牛舌 $88
約6舊 份量都正常 有網燒痕
燒得唔錯 唔會太韌或者好難咬~
✨炸池魚 $68
魚皮燒得金黃色 望見都胃口大開 脆脆地夠鹹香👍🏻
✨立鱗燒 時價
魚肉嫩滑 鮮魚味 重點係冇咩細骨 可以大大啖食😋
見到午市套餐都有好多選擇 返工lunch又多個好去處❤️
📍水木日本料理
觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖

2023-05-15 54 views
水木日本料理係觀塘夜晚行完街,見到水木日本料理啲野食賣相好吸引,就忍唔住入左去試啦!定食拼雜錦魚生拼迷你天婦羅:拼盤上嘅雜錦魚生同迷你天婦羅,每一口都能品嚐到不同種類的魚肉,而迷你天婦羅係金黃酥脆,炸得剛剛好,外層酥脆內裡嫩滑。立鱗燒:立鱗燒係好傳統的日本料理,主要係將魚片放在鐵板上烤熟,再加啲調味料。魚片非常鮮嫩,外皮烤得恰到好處!宮崎黑豚腸:宮崎黑豚是日本非常著名的黑毛豬品種,肉質鮮嫩多汁,口感細膩柔軟。宮崎黑豚腸是以宮崎黑豚肉製成的香腸,經過特殊的處理方式,讓肉質更加嫩滑,仲有一種獨特的香味tim!
水木日本料理

定食拼雜錦魚生拼迷你天婦羅:

立鱗燒:

宮崎黑豚腸:
2023-05-13 102 views
好少去觀塘區,今日順便行開嚟呢頭,想睇吓呢度有啲咩好嘢食,見到呢間日本餐廳,應該係新開嘅,裝修乾淨,座位都夠闊落!食物都幾好,當然要讚吓啦,支持吓小店啦😋雜錦魚生飯有好多種類嘅魚生,仲海膽、三文魚子⋯⋯夠晒新鮮,海膽入口即溶,壽司飯,醋味啱啱好,又唔會太酸。燒鱈魚片鱈魚片燒到小小焦香,脆卜卜,又有魚香味,加埋沙律醬一齊食,一流!如果夜晚黑仲可以餸酒一流。燒三文魚飯團應該係新鮮燒出嚟,飯團燒到有飯焦,入邊仲係軟熟,又幾好味喎,冇平時就咁食普通飯團咁悶。
雜錦魚生飯

燒鱈魚片

燒三文魚飯團

2023-05-12 81 views
呢日去左觀塘樓上店行經開源道見到呢間新開張日本料理餐廳裝修日系風格 以木色白色為主調有多款日式海鮮及食品供選擇 食物性價比高 👍🏻/🐟 鹽燒喜之次 ($1280 時價)呢款日本特色美食 一見到餐牌有得食一定要叫黎試吓先 成條魚咁上枱香噴噴的 燒得微焦好香入口香脆可口 又保持到魚質嫩滑同鮮味真係超好味😋/🍣 時令精選壽司盛合($288)壽司盛合上桌超吸睛呀🤩擺碟顏色豐富鮮艷 配搭排列得好靚有多款壽司 包括北海道海膽 牡丹蝦 拖羅魚腩 梭子魚 笠子魚 左口魚 魴彿魚 深海池魚等各款壽司都好新鮮 好肥美 👍🏻/🦐 炸富山寶石蝦( $128)寶石蝦炸得金黃色很香脆原隻蝦放入口 脆卜卜 可以連殼都食埋食到唔停口呀😂
呢日去左觀塘樓上店
行經開源道見到呢間新開張日本料理餐廳
裝修日系風格 以木色白色為主調
有多款日式海鮮及食品供選擇 食物性價比高 👍🏻
🐟 鹽燒喜之次 ($1280 時價)
呢款日本特色美食 一見到餐牌有得食
一定要叫黎試吓先
成條魚咁上枱香噴噴的 燒得微焦好香
入口香脆可口 又保持到魚質嫩滑同鮮味
真係超好味😋
🍣 時令精選壽司盛合($288)
壽司盛合上桌超吸睛呀🤩
擺碟顏色豐富鮮艷 配搭排列得好靚
有多款壽司 包括北海道海膽 牡丹蝦 拖羅魚腩
梭子魚 笠子魚 左口魚 魴彿魚 深海池魚等
各款壽司都好新鮮 好肥美 👍🏻
🦐 炸富山寶石蝦( $128)
寶石蝦炸得金黃色很香脆
鹽燒喜之次
時令精選壽司盛合
炸富山寶石蝦
2023-05-12 68 views
去完日本,念念不忘日本的美食,和朋友在觀塘逛街,路過這間日式料理店,看過日本餐牌,有定食及其他選擇,就決定一試。炸縞蝦$78炸縞蝦是一道非常受歡迎的小吃,油炸後裹上一層酥脆的外皮,口感鮮美,香氣四溢。炸縞蝦可作為開胃菜,簡直一流。串燒黑豚鮮果卷$48 x 2 = $96日本黑豚肉裏面包着時令鮮果,今次係甜柑,外脆內juicy 再加柚子胡椒醬 味道夾 清甜消滯日式定食包蒸蛋和沙律午市定食的蒸蛋和沙律的配搭很好,蒸蛋裏面非常足料,蒸蛋有冬菇及日本版魚蛋,蒸蛋的味道非常夾,沙律很清新爽口

炸縞蝦$78

日式定食包蒸蛋和沙律
2023-05-12 46 views
之前同事有介紹過觀塘呢間食日本菜既餐廳所以特登預約左位同朋友一齊去食生日飯😊果然都冇令我地失望到😉😉朋友都話下次可以黎再試下其他野🌟串燒薩摩雞翼🐥($38 x 3=$114)雞翼外層香脆,肉質幾鮮嫩,如果再叫多幾隻我都食得曬😍🌟預訂原條赤陸🐟($1680,時價)朋友之前有講過想食,所以特登早d預訂,賣相好靚,魚肉好新鮮😍雖然係有點貴,但朋友中意就好了🌟炸縞蝦🍤($78)好香脆同好入味,建議要加少少檸檬汁,味道超正
之前同事有介紹過觀塘呢間食日本菜既餐廳
所以特登預約左位同朋友一齊去食生日飯😊
果然都冇令我地失望到😉😉
朋友都話下次可以黎再試下其他野

🌟串燒薩摩雞翼🐥($38 x 3=$114)
雞翼外層香脆,肉質幾鮮嫩,如果再叫多幾隻我都食得曬😍

🌟預訂原條赤陸🐟($1680,時價)

🌟炸縞蝦🍤($78)
好香脆同好入味,建議要加少少檸檬汁,味道超正
上星期六晚,和朋友一行三人到剛由灣仔搬到觀塘既水木日本料理食晚飯。搬舖前已經經常幫襯水木,知道佢地4月下旬係觀塘新開張後,就約埋朋友一齊去新舖食晚飯,搬店後雖然面積比之前細左,但都坐得舒適,位置亦好方便又易搵.當晚我們都ORDER左佢地多款菜式,包括新款式海鰻魚干、炸蝦、辣吞拿魚卷、北海道華蓮蠔、七款刺身拼盤、燒喜知次、燒銀杏、宮崎黑毛豬香腸等等,全部都係我至愛,食物更加保持一貫水準!首先,附送既餐前小食-海鰻魚干真係又幾特別,第一次食,香脆可口,送酒最好,炸蝦又炸得酥脆可口,之前舊舖時係我必點既一款菜式。辣吞拿魚卷則有著特殊的辣度,正!今次都試左日本華漣蠔,味道鮮美,口感嫩滑又新鮮。每次去到都一定會叫刺身拼盤,今次就叫左七款,牡丹蝦赤貝更係我既至愛, 燒喜知次魚(KINKI)的燒烤技巧恰到好處,魚肉鮮甜多汁,魚油滿瀉,燒銀杏用來送酒簡直一流。最後每人送上一杯雪糕,大滿足既一餐!下次要再ENCORE!
最後每人送上一杯雪糕,大滿足既一餐!下次要再ENCORE!
極上豪華刺身拼盤七點
辣吞拿魚卷
烤蝦
海鰻魚干
2023-05-11 39 views
今日係觀塘建生廣場見完客後相約一齊晚飯行落地下見到以前係灣仔有幫襯過的水木走入去果然係以前個日文流利的老闆。老闆推介最新推廣=人餐$498/2位加$200 一支法國紅酒。地方比以前細了一半不過樓底很高環境唔錯。先上了一個日本漬物(老闆送給很久不見的客人)。跟住有个4式小食拼盤有支豆/海鰻干/炸池魚/炸縞蝦 每様小小不過二人份量剛剛好。吃完上茶碗蒸和北海道暑仔沙律。好正宗日本味道 接下有四點刺身今日有帶子/縞蝦/池魚/帶子 刺身好新鮮。串燒有雞軟骨/黑豚肉蘆筍卷黑豚/五花腩。串燒香口。都差唔多飽原來仲有4件壽司 赤身/章紅/真鯛/三文魚子 加麵豉湯。吃到捧住個肚時仲有雪糕送。問老闆點解平咗咁多但質素和以前一樣?佢話因為租平咗2/3 所以回饋比客人。現今好小見到咁有良心好老闆怪唔得伙記都熟口熟面希望佢生意興隆繼續俾好嘢我哋吃(最緊要價錢合理)
2023-05-09 49 views
今日公司有野要過觀塘做,記得之前朋友介紹過呢間有好味就過來試試。呢到環境乾淨,燈光充足,令人覺得好寫意,可以好好enjoy 吓。我朋友話難得可以一齊喺呢邊約到我,就要食好啲,所以叫左立鱗燒 $298 (不過呢個價錢係時價,所以要問清楚餐廳)。因爲用即日新鮮魚來燒,我覺得呢個價錢都合理。另外一個我覺得值得推介嘅就係食完魴彿薄切刺身,佢哋會再將個頭同骨去做天婦羅😋呢個係超級好食,喺外面都好小試到咁樣嘅菜式!鹽燒牛舌都係必點,笑得超入味,另外牛舌口感好好,都算係厚切,四串真係唔夠食!水木日本料理 (觀塘)觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖

水木日本料理 (觀塘)
觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
2023-05-09 42 views
觀塘真係好多好嘢食,又有一間新嘅日本菜位置係開源道尾,好易搵,雖然係地舖,但原來無咩人知,等我推介下啦😉裝修簡潔整齊,食物都幾多款式,刺身、壽司一定有,仲有燒物、串燒、拉麵、烏冬等等,我今次就叫咗:時令原條笠子魚薄切(時令魚) - $238(時價)好新鮮,肉質白淨鮮甜,油份雖高,但入口即溶,令口感更加潤滑。炸雞軟骨 - $68有些舖頭啲雞軟骨炸到好乾,又無味,呢度整得唔錯,好香口,唔乾,好似仲係即叫即炸,加啲檸檬汁,無咁熱氣,送酒一流。串燒薩摩雞翼 - $152(@$38)必點雞翼,外皮脆而不油,肉質嫩滑juicy,調味唔會蓋過雞肉味道,味道恰到好處。
觀塘真係好多好嘢食,又有一間新嘅日本菜

裝修簡潔整齊,食物都幾多款式,刺身壽司一定有,仲有燒物、串燒、拉麵、烏冬等等,我今次就叫咗:

時令原條笠子魚薄切(時令魚) - $238(時價)

炸雞軟骨 - $68

串燒薩摩雞翼 - $152(@$38)
2023-05-09 42 views
餐廳名稱:水木日本料理地點:觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖這次來到了水木日本料理,品嚐了一系列的美食,其中最令人印象深刻的是原條黑陸拼笠子。這道料理看上去就非常美味,黑陸和笠子都是非常高級的魚,而且是新鮮的原條,味道非常鮮美。配上店家獨家的醬汁,味道更是讓人回味無窮。當然這道料理的價格也相對較高,1280元可不是吃飽喝足的普通價位。但如果你想要品嚐高級魚類的美味,這道拼笠子真是值得一試!在其他餐廳吃不到!唔該雜錦天婦羅也非常好吃。裡面包含了各式各樣的食材,每一口都帶有不同的口感和味道,令人驚喜連連。而且價格非常實惠,只需要148元就可以品嚐到這道美食。最後,要推薦的是廚師推介的野菜和牛卷。這道料理融合了新鮮的野菜和嫩滑的和牛肉,讓人感受到了健康與美味的結合。店家的廚師在調味上也下了一番功夫,讓整道料理的味道更加豐富。價格方面我已經不敢確定了,因為我完全被它的美味所迷惑。總的來說,水木日本料理是一間非常高級的日本餐廳,食物水準也很高。如果你是一個對日本料理有著極高要求的人,那麼這裡一定會滿足你的味蕾。#水木日本料理 #觀塘#拼笠子 #雜錦天婦羅 #野菜和牛卷 #日本料理 #美食
餐廳名稱:水木日本料理

地點:觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖

#水木日本料理 #觀塘#拼笠子 #雜錦天婦羅 #野菜和牛卷 #日本料理 #美食 #香港美食 #美食評論 #食評 #美食推薦 #美食日記 #美食分享 #foodie #instafood #foodporn #foodphotography #foodstagram #yum #delicious #foodlover #foodgasm #foodpics #hkfoodie #hkfoodblogger
2023-05-06
$500 (Dinner)
全場滿座之《水木日本料理》今日Lunch食日本野,開openrice搵下有乜食好,搵到呢間水木日本料理,地方位於處商業大廈內,人較少,閒靜點,但原來午飯時間全場滿座,哈,水木日本料理算係走高檔路線,Lunch選擇都多,最後決定點Lunch set及小食,午市套餐銀鱈魚西京燒 $168:西京燒醬料十分入味,燒好後既銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡白味噌既甘甜味,配白飯一流!炸縞蝦 $78:縞蝦既甜味非常清爽,口感富有彈性,外脈內彈,炸粉唔多,串燒黑豚肉蘆筍卷 $28 x 4 = $112:蘆筍係西餐常見既配菜,營養價值高,味道不濃,所以唔會蓋過其他食物既鮮味,薄薄既豚肉片包住蘆筍,配搭清爽,亦同時保留蘆筍脆嫩既口感,不錯不錯,Lunch來說,算好有質素!
全場滿座之《水木日本料理》

Lunch來說,算好有質素!
2023-05-02
Lunch
今日黎左觀塘做野,順便係到食個lunch 先💁🏻‍♀️聽同事之前都有介紹過呢間餐廳,我緊係要試啦📍午市定食-葱呑拿魚腩飯呢個配搭一向係我最愛💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️,吞拿魚腩好香油脂味,但一啲都唔膩,好好食👍🏻而且刺身都唔少,都足夠食哂成碗,味道一啲都唔腥,夠鮮甜👍🏻📍燒雞泡魚乾同同事食飯緊係要揾啲小食一齊食下傾下計,燒雞泡魚乾一向都係我的最愛,見到緊係要叫啦!雞泡魚乾上枱時熱辣辣既,係岩岩烤好架😍,烤得好香脆,好食👍🏻📍磯煮鮑魚我哋叫左份鮑魚一齊share,鮑魚加上汁好好食,煮得好淋👍🏻食完一隻勁想再食😍😍而且清潔得好乾淨👍🏻而且餐廳環境好正👍🏻如果有機會晚上再抽時間黎先🥰
今日黎左觀塘做野,順便係到食個lunch 先💁🏻‍♀️
聽同事之前都有介紹過呢間餐廳,我緊係要試啦

📍午市定食-葱呑拿魚腩飯

📍燒雞泡魚乾