2016-12-20 1688 views
Mochi Sweet 對我黎講係一種情意結,幾年前喺上海待過一般日子嘅時候,為咗氹自己開心會買黎食。番到香港,首次見到SOGO 見到有,甚至連屋企附近嘅地鐵站都有,就成日買。等咗幾個字就食得,但係今次就真係大失所望。紅豆味係我一路食開,裡面味道差不多但係皮太厚。另外仲叫咗榴連味,好可惜,佢比較起坊間其他榴連食品,真係比下去。價錢方面同以前比緊係貴好多啦,如果價錢同質素成正比,我一定會支持。我諗,我會放下呢個情意結喇...
1K
2013-06-10 1536 views
多謝朋友的coupon,令我可以試到這個都真係幾貴的和式甜品。要了兩款不同的味道。這個朱古力味的外型有點不吸引,也有點奇怪。甘味的谷古粉是預期的味道,但想不到的是外皮有點硬,更沒有想像中的雪糕甜及軟的口感。抺茶味的外型正常得多,但問題也是一樣,外皮有點硬,而抺茶的味道也不夠。下次就算有優惠都未必會幫襯了。
要了兩款不同的味道。

下次就算有優惠都未必會幫襯了。
2013-06-09
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Other)
Dining Offer
Others
2012-09-02 1159 views
一小粒mochi賣$11-12,已算偏貴。也不要緊,好食才是重點,但很可惜,價格跟食物質素完全不成正比(一)櫻花味糍米皮過厚!所謂櫻花味,味道竟像甜紅豆蓉的鹹味版,一個字:怪!(二)芒果乳酪味同樣,糍米皮過厚不再說。沒有乳酪味。(三)紫芋味紫芋味很假很人工化。經此一役,誠意推薦維記雪米糍,更加抵食好味!
一小粒mochi賣$11-12,已算偏貴。

(一)櫻花味
糍米皮過厚!
所謂櫻花味,味道竟像甜紅豆蓉的鹹味版,一個字:怪!

(二)芒果乳酪味
同樣,糍米皮過厚不再說。
沒有乳酪味。

(三)紫芋味
紫芋味很假很人工化。

經此一役,誠意推薦維記雪米糍,更加抵食好味!
2012-09-01
TakeAway
$50 (Tea)
  • 維記雪米糍
2012-08-01 955 views
今日經過APM的Mochi Sweets時才想起友人給了我一張$20的現金卷..快過期了, 所以都係即刻用左佢。店鋪的mochi有好多種口味, 琳瑯滿目,有好多味道都想試..不過一個人得一個胃, 只好買兩個好了~買了一個芒果幕絲和士多啤梨味的, 要補多$4, 約$12一個,用紙袋包裝好, 由於回家路程約要一個鐘, 店員話ok唔會溶的, 咁就好喇!芒果幕絲, MOCHI分開三層, 外層是有微微芒果味道的外皮, 之後是芒果味的幕絲, 再入面是芒果醬, 味道普通, 都係比較喜歡食入面有芒果肉的..當然食士多啤梨味的時候也沒有什麼期望, 果然不出所料, 味道如是..實質不是難食, 只是普通, 不知道下次選擇一些不是水果味的會否較好?
有好多味道都想試..不過一個人得一個胃, 只好買兩個好了~
兩個的紙袋包裝
芒果幕絲

2012-07-26
TakeAway
$12 (Tea)
2012-06-15 539 views
第一次於sogo相遇,簡潔的門面裝潢每次見到它都想把它吞進肚子,過了差不多2年才第一次吃。買了黑朱古力口味的燸米滋, 失望了... 沒什麼特別, 不太好吃。朱古力的味道不夠香濃,最可憐的是皮有點硬完全不像燸米滋的香軟~還要等它20分鐘溶雪 ,如果是冬天便要等40分鐘 。興幸只是 $11 個 ~可能太期待了...

可能太期待了...

5 Minutes (TakeAway)
$11 (Tea)
2012-04-28 288 views
一粒MOCHI索價$10,一點也不便宜,要知道整MOCHI成本其實很低,技術要求又不高,所以一直都未買過黎試。今次多得團購有半價優惠,才有動力去試,看其何方神聖,哈!不過去到櫃台,先知原來MOCHI也靜靜起價了,尤其人氣芒果乳酪味,一粒$12,通帳果然侵蝕存強!服務方面,服務員只顧低頭工作,笑容欠奉,沒精打采,是太累了吧!?ANYWAY,今次買了傳說中的人氣口味黑朱古力,芒果乳酪及焦糖咖啡。焦糖咖啡家人食,不過聽聞味道沒特別。黑朱古力味是即日食。之前看過其他人食譜,指黑朱古力味苦,但dark choco 特色本來不就是苦的嗎?哈哈不過我本身愛吃黑朱古力,所以更令我滿心期待呢!初時我以為其外層是純味朱古力粉,但食落先知原來只是oreo餅碎,丁點苦味都沒有。咬第一口,果然! 皮有一定厚度,這不驚訝,因為人家的是佐茶的日式糯米滋,是特點來的。令我驚訝的是,黑朱古力味竟然有紅豆蓉感覺上牛頭不對馬嘴的~咬到中間,終於見到有朱古力的證據,是紅豆蓉包著朱古力味忌廉。約隱約現地食地朱古力味,但整體上只覺得是黑色的紅豆糯米滋而已!!到芒果乳酪味,我隔了3天才吃(雖然instruction話要即日食,HE

焦糖咖啡家人食,不過聽聞味道沒特別。

不過我本身愛吃黑朱古力,所以更令我滿心期待呢!
黑朱古力味
咬第一口

感覺上牛頭不對馬嘴的~
咬到中間,原來是紅豆蓉包著朱古力味忌廉,朱古力味只是約隱約現

到芒果乳酪味,我隔了3天才吃(雖然instruction話要即日食,HE),所以皮邊有丁點硬身,照食也可=]
芒果乳酪味
咬第一口
咬了第一口,只食到乳酪,但令我發現,原來她所說的乳酪,是指忌廉芝士(cream cheese),經製作食落似芝士蛋糕味道,原本還以為是指youghurt乳酪呢! 不過台灣的乳酪,其實也有指cream cheese的,所以酸味沒youhurt般強烈。
忌廉芝士與芒果流心的配搭,都幾夾!
再咬,裹面的芒果流心餡湧出,香香的流心芒果味跟軟滑乳酪味道很配,果然是人氣之選,比起我期待的黑朱古力味真的好得多!
不過,為免流心餡全流到紙上,最好是反轉來吃,平面向上,圓面向下

TakeAway
$12 (Tea)
Dining Offer
Group-buy
咬第一口
忌廉芝士與芒果流心的配搭,都幾夾!
  • 芒果乳酪味mochi
2012-04-03 251 views
我試左好多隻味,但冇乜點影相!最想講的係咖啡味,好正,好好味,好似雪糕咁,不會太甜,岩岩好,皮又不會太厚!朱古力慕思,朱古力不太重,我覺得麻麻地,因為冇乜味芒果慕思,我覺得唔似芒果味,隻味有d假,怪怪的!香芋味,以為好好食添,因為我好中意食香芋雪糕,但原來又係麻麻地,隻味又係好奇怪,唔知點講,好似食緊蕃薯
我試左好多隻味,但冇乜點影相!
朱古力慕思,朱古力不太重,我覺得麻麻地,因為冇乜味
芒果慕思,我覺得唔似芒果味,隻味有d假,怪怪的!
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$120 (Other)
  • 焦糖咖啡味
2011-12-28 266 views
之前已光顧了數次,雖然覺得有點貴,但因我極喜歡草餅類食品,所以仍會偶一為之。一年一度的聖誕節,更加要與朋友一起分享啦!今次買了一盒十二種口味的禮盒裝,一次過體驗不同的味道,感覺比平時只買一顆來得滿足,$10一顆,抵!我最喜歡的依然是芒果乳酪味,次選是藍莓味,不太甜或酸,正!櫻花味淡淡的,香氣由舌頭慢慢滲透,好。吃之前記得解凍,否則只會覺得又硬又冰冷,未能享受那煙煙韌韌的感覺。

十二種口味
2011-12-26
TakeAway
$120 (Last Night Supper)
十二種口味
2011-07-29 205 views
行過見到有咁多款既糯米滋 真係幾靚幾吸引既特別係我好中意食凍野店員話芒果同朱古力都係人氣之選芒果同朱古力都有幾隻味揀自己就叫左個芒果既 要等15分鐘先食得 等佢解凍先食落去都幾有口感 芒果幾甜 幾FRESH不過12蚊1細粒就係有D貴既 1 啖都食得晒夏天食都唔錯 凍冰冰可以消消暑
行過見到有咁多款既糯米滋 真係幾靚幾吸引既

食落去都幾有口感 芒果幾甜 幾FRESH

不過12蚊1細粒就係有D貴既 1 啖都食得晒

夏天食都唔錯 凍冰冰可以消消暑

2011-05-10 132 views
我非常認同其他食評買舊九蚊既物體要解凍廿至三十分中先冇硬物個人較喜愛芒果乳酪口味(原因並非芒果味濃厚而是味道較清又不(漏)其他口味你吾望住個牌都吾知食梗乜味吾明點解佢地公司要客人解凍而非爲客人準備莫非佢地怕解凍左賣吾出會好舌?裝潢夠型格可是服務態度叉服務員較被動似不想爲客人服務大失所望不值一試
2011-05-05 167 views
去年佛誕曾在食友的新單位,開心大戰過一整打Mochi Cream(簡稱MC)的多款大福;這天來到舊居再聚,又有總理帶來的Mochi Sweet(簡稱MS),又開餐/戰了! 這兩間店除了名字相近,原來連包裝、成品也非常相似,不夠細心的還真分辨不出呢! 是日的半打禮盒中,六色口味包括櫻花、綠茶、朱古力慕絲、芒果乳酪慕絲、栗子以及藍莓;不同於MC的獨立連名字包裝,MS的口味是印在面層牛油紙上,是以大家都不敢亂動位置,就在原盒內切好分享了。不知是早前存放的溫度太低,還是配方真的有所不同,比較下MS要解凍的時間較MC長,當日只攤了10數分鐘就心急進食,結果就是吃到硬邦邦的mochi。口味方面,MC的甜度稍為高些,味道也濃些,MS就會淡口些;其中栗子不講根本不可能得知是栗子味,另外藍莓味有著超重藥水味,與MC的櫻花味一樣是個地雷,要留意避開! 今晚寫完兩篇OK的食評後,明晚再介紹另兩間好味值得笑臉推介的甜品吧!
這兩間店除了名字相近,原來連包裝、成品也非常相似,不夠細心的還真分辨不出呢! 是日的半打禮盒中,六色口味包括櫻花綠茶朱古力慕絲芒果乳酪慕絲栗子以及藍莓;不同於MC的獨立連名字包裝,MS的口味是印在面層牛油紙上,是以大家都不敢亂動位置,就在原盒內切好分享了。
2011-04-23
2010-11-27 73 views
Mochi Sweet店面走的是黑色系中高級路線的裝潢,糯米茲的賣相也都不錯,兩種因素都挺吸引人的.買了三種口味嘗試,分別是紅豆,蜜桃及巧克力.由於冰凍保存,所以須等約20~30分鐘,退冰後才能吃.糯米茲皮口感很Q很有彈性,與一般糯米茲皮偏軟不同,蠻不錯吃的,但是包覆住糯米茲的包裝紙有種嗆鼻的味道,由於直接包覆住糯米茲,吃的時候會影響糯米茲本身的味道,有待改進.紅豆口味的內餡偏甜,但餡料分量適中,加上內裡有一陀奶味濃重的鮮奶油,整體來說中和了過甜的缺憾,蠻好吃的,值得一試.蜜桃口味則令人大失所望,連皮帶餡完全就是人工香料味,老公遠遠聞到還以為我在嚼口香糖呢~敗筆.巧克力(choco cream)外層裹了一層可可粉,微苦的外皮搭配甜甜的巧克力內餡,使口感有層次的變化,還不錯吃.整體來說,三個裡面有兩個都還不錯,但是以這樣的價錢居然有一個完全是人工香料做成的,我應該不會再去嘗試了.
有好有壞~

買了三種口味嘗試,分別是紅豆,蜜桃及巧克力.
由於冰凍保存,所以須等約20~30分鐘,退冰後才能吃.

2010-11-27
2010-08-30 69 views
想試好耐的了最後買了一件$9的朱古力味service話10-12分鐘之後先食; 要等佢放淋我等左20分鐘...仲係好硬個袋已經濕哂; 好似就快爛咁樣最後我搵個地方食左佢就算咬落去真係好硬個皮有少少甜味, 不錯好多可可粉{太多了}以為會是朱古力; 點知原來是紅豆容包著少少的朱古力忌廉朱古力忌廉的味道完全俾紅豆蓉的味道掩蓋!!!很失望!! $9就是買了這一粒紅豆糯米滋!!
想試好耐的了
最後買了一件$9的朱古力味
service話10-12分鐘之後先食; 要等佢放淋
我等左20分鐘...仲係好硬
個袋已經濕哂; 好似就快爛咁樣

最後我搵個地方食左佢就算

咬落去真係好硬

個皮有少少甜味, 不錯
好多可可粉{太多了}
以為會是朱古力; 點知原來是紅豆容包著少少的朱古力忌廉
朱古力忌廉的味道完全俾紅豆蓉的味道掩蓋!!!
很失望!! $9就是買了這一粒紅豆糯米滋!!
冰還未溶解
2010-08-29
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
(Non-member)
今日我就去左apm 行下街其實之前我係九龍灣買泡芺成日都想試下 mochi 但係都冇機會試....今日我就買2個...黑朱古力 同埋 士多啤梨 之後等左15分鐘左右 我就試左個黑朱古力 -.-果然未解凍 係要用d力咬 但係 咬落去個時 你會聞到好似有陣 索膠味 唔知點形容 ... 我睇過之前d食評都有人話 過呢陣味 反而盒裝就冇乜事.. 甘講返正題 開頭我以為係環境問題 因為我一路行一路食 但係後黎我發覺原來真係 個件野問題... 到最後我都唔知究竟係咪 包住佢個張紙有影響 我都冇研究但係咬落去 真係有好多種感覺 不過小心 黑朱古力 好多粉 我一拎起 就散晒出黎...仲要抹唔到... 要洗(黑朱古力 就唔算太好味 但唔係難食...我就唔推薦)甘既價錢 其實算係合理 當然唔好拎d 酒店 / 高級貨式黎比 之後士多啤梨 就... 一個字黎形容! 好味!*呢個就一定要試下文字就解釋唔到甘多
今日我就去左apm 行下街

其實之前我係九龍灣買泡芺成日都想試下 mochi

但係都冇機會試....

今日我就買2個...黑朱古力 同埋 士多啤梨

之後等左15分鐘左右 我就試左個黑朱古力

-.-果然未解凍 係要用d力咬

但係 咬落去個時 你會聞到好似有陣 索膠味

唔知點形容 ... 我睇過之前d食評都有人話 過呢陣味

反而盒裝就冇乜事.. 甘講返正題

開頭我以為係環境問題 因為我一路行一路食

但係後黎我發覺原來真係 個件野問題...

到最後我都唔知究竟係咪 包住佢個張紙有影響 我都冇研究

但係咬落去 真係有好多種感覺

(黑朱古力 就唔算太好味 但唔係難食...我就唔推薦)

之後士多啤梨 就... 一個字黎形容! 好味!
*呢個就一定要試下

文字就解釋唔到甘多
2010-07-16
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$20 (Tea)
  • 士多啤梨
2010-06-27 99 views
薑餅人在apm又買來另一盒糯米糍, 今次同樣是六粒, 但味道是與上次那set不同的.今次的味道比較日式, 有枝豆, 紅甜薯, 黑豆粉, 綠茶, 另加兩款異族紅苺蜜糖和香蕉朱古力. 今次日本味道勝出, 有時, 還是傳統優美.

今次的味道比較日式, 有枝豆, 紅甜薯, 黑豆粉, 綠茶, 另加兩款異族紅苺蜜糖香蕉朱古力.

今次日本味道勝出
, 有時, 還是傳統優美.

揭面紗之前
粒粒皆飽滿