2025-01-18 632 views
今日同家人午餐,啱啱喺上海返嚟,對上海菜仍然念念不忘,咁啱呢間店仲有幾日就開張,就先嚟試吓🥘招牌十景楊州炒飯CP值幾高既一個炒飯,見到嘅第一眼,「哇!好大碟,好足料」然後鍾意食軟飯嘅我,都認為呢個炒飯嘅口感唔錯,每一啖都食到唔同嘅材料👍🏻🍲老上海雪菜新魚蓉羹佢係一碗碗咁落單,諗住當係湯咁濕吓口,點知都係好足料🤣同樣好新鮮,淡淡有魚肉👍🏻清清淡淡,老人家都好適合👍🏻P.S:食完會有半飽嘅狀態。🧆蘇軾東坡肉好入味、好焾,雖然望到層層嘅肥肉,但叫得東坡肉,就冇諗咁多,照食‼️起初以為會油到頂唔順,最後係食到連汁撈飯👍🏻但佢嘅汁唔係好多,亦都唔係好油,所以其實可以接受😋🍲小籠包正常發揮,咁當然,用料都係新鮮嘅,皮唔會太厚,唔容易穿,湯汁唔算多,我個人就鍾意多湯汁,各有所愛😋環境唔錯,座位都好舒適好寬敞👍🏻服務好好,雖然佢有限用餐時間,但因為上菜需時,都冇好chur我哋要離開😂整體感覺滿意,會再嚟食😋

🥘招牌十景楊州炒飯

小籠包
老上海雪菜新魚蓉羹
蘇軾東坡肉
2025-01-25 191 views
靚女秘書約食飯,即帶她來試上海菜😋麻香雞絲粉皮~麻醬好香女兒紅醉雞~肉嫩酒香濃雞汁蘿蔔~蘿蔔煮得通透夠淋,吸收雞汁味道金牌小籠包~皮薄多汁宋嫂魚羹~味道比較清淡,淡淡薑及魚味道,個人喜歡,朋友比較喜歡濃味酸辣湯。上海粗炒~有鑊氣,好傳統既粗炒蘇式燻魚~外脆內有汁,醬汁味道剛剛好清滋小排骨~排骨比較乾,唔夠肥美,無肉汁鐵板灌湯生煎包~夠熱,包底香脆,好味有肉汁雪菜黃魚春卷~香脆,雪菜黃魚餡好夾百步香蔥油餅~香蔥味好正,原本是4片上碟,我們要求切細份,服務員好細心為我們剪開高力豆沙香蕉
靚女秘書約食飯,即帶她來試上海菜😋

麻香雞絲粉皮

~麻醬好香

女兒紅醉雞

~肉嫩酒香

濃雞汁蘿蔔
~蘿蔔煮得通透夠淋,吸收雞汁味道

~皮薄多汁

宋嫂魚羹

上海粗炒
~有鑊氣,好傳統既粗炒

蘇式燻魚

~外脆內有汁,醬汁味道剛剛好

清滋小排骨
~排骨比較乾,唔夠肥美,無肉汁

鐵板灌湯生煎包

~夠熱,包底香脆,好味有肉汁

雪菜黃魚春卷

~香脆,雪菜黃魚餡好夾

百步香蔥油餅

• 濃雞汁蘿蔔
  • 麻香雞絲粉皮
  • 雪菜黃魚春卷
2025-01-19 513 views
今日去深水埗V walk 行街,順便搵吓有咩食,見有幾間都好吸引,最後揀咗呢間新開上海菜試吓店員安排我哋入座卡位,跟住問我哋飲咩茶?我哋點咗香片,冇諗到有茶飲上海粗炒~夠鑊氣,咸咸甜甜嘅味道,上枱時跟埋辣油好細心我自己就唔太鍾意上海粗炒帶甜嘅味道,媽咪就覺得太咸𠻹金牌小籠包夾得起略嫌收口位麵糰太厚同埋有啲乾硬嘅口感,入面嘅湯同餡料係正常雙冬新豬肉糯米燒賣估唔到新豬肉都咁惹味,糯米粒粒分明好出色三款嘢食呢個燒賣必點

店員安排我哋入座卡位,跟住問我哋飲咩茶?
我哋點咗香片,冇諗到有茶飲

上海粗炒~夠鑊氣,咸咸甜甜嘅味道,上枱時跟埋辣油
好細心
我自己就唔太鍾意上海粗炒帶甜嘅味道,媽咪就覺得太咸𠻹

夾得起

略嫌收口位麵糰太厚同埋有啲乾硬嘅口感,入面嘅湯同餡料係正常

雙冬新豬肉糯米燒賣

估唔到新豬肉都咁惹味,糯米粒粒分明好出色

三款嘢食呢個燒賣必點
2025-01-05
  • 雙冬新豬肉糯米燒賣
2025-01-13 653 views
偶然發現新開上海菜館,walk-in即試。人參烏龍茶金牌小籠包~暴湯汁雙冬新豬肉糯米燒賣心~勁,媲美真豬肉淮揚五福拼盤~醉雞好滑好香酒味~烤麩~肴肉~燻魚厚肉多汁~海蜇乾煸四季豆~送飯一流煎韭菜花蛋餅~好香蛋味鐵板灌湯生煎包~熱辣辣多肉汁上海海參酸辣湯~酸辣度剛剛好,互相輝映豆沙鍋餅~麻麻地,不是傳統既餅皮流沙奶黃千層酥~好酥脆,真流心薺菜肉絲炒年糕~薺菜肉絲清新味道蜜汁脆鱔~勁香脆,可以送啤酒雪菜黃魚春卷~香脆,雪菜黃魚餡味道好夾,清新口味
偶然發現新開上海菜館,walk-in即試。

人參烏龍茶

煎韭菜花蛋餅~好香蛋味
煎韭菜花蛋餅

~熱辣辣多肉汁

上海海參酸辣湯
~酸辣度剛剛好,互相輝映

豆沙鍋餅
~麻麻地,不是傳統既餅皮
流沙奶黃千層酥
~好酥脆,真流心
豆沙鍋餅+流沙奶黃千層酥

薺菜肉絲炒年糕
~薺菜肉絲清新味道
薺菜肉絲炒年糕

蜜汁脆鱔
~勁香脆,可以送啤酒
蜜汁脆鱔

雪菜黃魚春卷
~香脆,雪菜黃魚餡味道好夾,清新口味
2025-01-02
$217 (Lunch)
  • 醉雞
昨天我們在飯店享用午餐,品嚐了五道菜,食物質素和服務比預期理想,但有點失望的是餐牌沒有我太太最想吃的糟溜魚片,希望飯店能快些加入這款上海傳統名菜,讓食客滿足滿足。
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2025-01-01 1227 views
5:30pm入座吾使等 ✌🏻 御家上海⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度好好呀 !!!!! 煎小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一定要食 ! 包底脆卜卜 , 入邊嘅肉汁保留得好好 我好鍾意食四季豆 , 如果份量多啲就好啦 酸辣湯唔記得影相 我見Daddy好似好鐘意食牛肉餡餅, 我比埋佢食 ~見到好似好熱, 叫左佢小心食點知佢輕輕一咬…爆汁呀!!!肉汁噴到件衫袖都係😂🤣😂🤣另外叫左碗擔擔麵俾佢自己一個人食佢話如果啲麵多2啖就更好其實我覺得個份量都OK ( 係佢自己大食😂 ) 雞絲粉皮可以多啲芝麻😬另外想試豆沙餡餅 , 不過驚佢哋兩公婆晚餐食甜嘢驚血糖擲界 算啦😊下次晏晝去先再叫😊滿$400有一張$100現金券送下次可以使用✌🏻
5:30pm入座吾使等 ✌🏻 御家上海

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度好好呀 !!!!!

煎小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一定要食 !
包底脆卜卜 , 入邊嘅肉汁保留得好好
我好鍾意食四季豆 , 如果份量多啲就好啦
酸辣湯唔記得影相
我見Daddy好似好鐘意食牛肉餡餅, 我比埋佢食 ~
見到好似好熱, 叫左佢小心食
點知佢輕輕一咬…爆汁呀!!!
肉汁噴到件衫袖都係😂🤣😂🤣

另外叫左碗擔擔麵俾佢自己一個人食
佢話如果啲麵多2啖就更好
其實我覺得個份量都OK ( 係佢自己大食😂 )
雞絲粉皮可以多啲芝麻😬

另外想試豆沙餡餅 , 不過驚佢哋兩公婆晚餐食甜嘢
驚血糖擲界
算啦😊下次晏晝去先再叫😊
滿$400有一張$100現金券送
下次可以使用✌🏻
2025-01-01
$170 (Dinner)
2024-12-25 1261 views
今日是聖誕假期第一天, 來到V Walk新開的家上海, 食傳統的小籠包、楊州炒飯、生煎包, 亦有新穎的韭菜餅及奶黃酥餅, 點心精緻, 味道好, 豆沙鍋餅甜度適中, 奶皇酥食落令人回味。

2024-12-25
$120 (Lunch)
2024-12-22 1144 views
南昌地鐵站Vwalk商場交通方便員工每個都面帶笑容,有禮貌,服務態度好好👍就算喺房,服務員都成日入嚟幫手,唔洗成日揾員工幫手原來裝修完多咗間間12人嘅房👍👍好舒服,如果多人就啱晒,唔會俾人嘈住。炸子雞皮脆肉嫩,炸到啱啱好👍未影相已經忍唔住食左,食到最後一舊都仲係脆皮👍煎小籠包幾特別👍可以保留肉汁,底部仲係脆卜卜鮑魚紅燒肉,好入味,啲肉好腍👍係個蒸小籠包唔夠熱,下次留意番就好如果之後有戶外可以坐就更加好
南昌地鐵站Vwalk商場交通方便
煎小籠包幾特別👍可以保留肉汁,底部仲係脆卜卜
鮑魚紅燒肉,好入味,啲肉好腍👍
係個蒸小籠包唔夠熱,下次留意番就好
如果之後有戶外可以坐就更加好