2023-09-05 1288 views
最近搬咗嚟炮台山工作 都要發掘下身邊有啲咩食? 同事介紹咗我食呢一間位於地庫嘅餐廳。 開頭都冇咩期望。 點知有驚喜 其實已經食過幾次 之前食過巨髀肉燥飯 蔥油雞扒飯 黑椒牛扒飯 全部都幾穩定 今次我就叫咗呢個芝士豬扒公仔麵 係撈嘅 比完錢之後拎住個牌擺喺張枱度 就會有人送餐 我12:00落去食仲有得平$6 印象中好似$45已經有個餐 仲要有汽水飲 佢嘅芝士豬扒公仔麵 豬扒煎蛋幾香 唔會係好乾柴柴 公仔麵,撈芝士都幾夾 隻蛋食落去都唔係嗰啲煎燶晒嗰啲蛋 所以呢個價錢有呢一個質素 已經係交足功課 平平哋食一餐,呢度可以話係超級推薦 近期好似因為佢個廚師放緊大假 我同事話佢呢度嘅卡邦尼意粉超級好食 希望廚師返嚟之後有機會試吓

2022-10-29 2040 views
開始在炮台山的工作新生活了,作為一名饗客,周圍搵野食係指定的動作。亦因為咁,當我一向朋友宣佈我回到港島區上班,就不斷有朋友介紹我炮台山、天后及北角一帶的午餐好去處。其中一位朋友推介了在我公司附近,地點算是幾隱蔽的《MOM LiveHouse》。朋友說是一間平靚正兼舒服的地方。咁就一於走落七海商業中心地庫,食午餐。這餐廳在電氣道的這一邊才會有明顯的一個招牌同出入口。第一日來,我就先 locate 這一個紅色招牌,再沿樓梯行落七海商業中心地庫。一落到去地庫層,大大個《MOM LiveHouse》 logo 就會迎接你。我們就在旁邊的小門入去就可以了。這是一間要先付款,後等食物的食事處。中午既 setting,就像極一間茶餐廳。於晚上,收晒檯之後,這兒會是一個有 live band 表演,有健康舞仔跳下的小型 club house。然而,我來的時段都是中午,大伙兒就在舞台下的 dance floor,開心地吃午餐。第一天來,我點了一份蔥油豬扒煎蛋飯,大大件的連骨豬扒,單是看見已經令人心滿意足。加上非常香口的蔥油,令本身已經肉味香濃的豬扒更香濃。剛好份量的甜豉油,把美妙的太陽蛋同白飯點綴得更美
第一天來,我點了一份蔥油豬扒煎蛋飯,大大件的連骨豬扒,單是看見已經令人心滿意足。加上非常香口的蔥油,令本身已經肉味香濃的豬扒更香濃。剛好份量的甜豉油,把美妙的太陽蛋同白飯點綴得更美味。
隔幾日,我又來拜訪了,這一次點的是紅酒燴牛面珠墩飯。有汁配飯,向來都是最美妙的一件事。而這一個紅酒汁,夠晒香甜,牛面肉又炆得非常之腍。這樣,有汁,有紅蘿蔔,有牛肉,真的可以用一個極速去把這個午餐飯吃清光。
臨執筆前幾日,我又忍不住要來吃多一餐了。這一次都係點蔥油扒餐,是蔥油雞扒煎蛋飯。雞扒煎到連皮都帶香脆,然後再加入了蔥油的味道,令整個扒同飯變得更加之香口。又是一個香口到會令你可以火速把飯同肉食晒的美妙午餐。
飲品,配港式食品我通常都會叫一杯奶茶。這可以說是一杯不錯的港式奶茶,因為入口很香滑,茶味足夠但不會太濃,加一包仔糖,已經夠晒好飲。
改日,我發現這兒的咖啡是即磨咖啡,所以就決定一試。出來的咖啡果然是濃濃香香,只是忘了叫店方,不要加奶。
平衡 $50 - $60 一個午餐,可說是一個非常抵食的地方。執筆時已經來了三次,不排除這是會成為我日後的炮台山午餐飯堂。
$60 (Lunch)
2022-07-04 1506 views
同事推薦左好多次呢間餐廳,但一向睇樣食飯嘅我見D野食相麻麻,價錢又唔算好平,reject左好多次,今日終於決定俾次機會佢,睇下有幾好食!餐廳係商場嘅地庫,入到去係幾大,仲有個台俾人夾band!餐廳係自助形式,要自己去cashier叫野食,我叫左個芝士焗西蘭花蝦球飯,朋友叫左巨雞髀糖心蛋肉燥飯!我地過左1:40 order仲可以減$6!仲包野飲/湯!D野食上得快嘅!就算我叫左焗飯都冇等好耐!我個飯芝士好夠,蝦球係我鍾意嘅玻璃蝦,飯同餸比例都算合理!朋友隻雞髀都真係好巨!🤣食完我覺得個價錢都對得住D野食!👍🏼
D野食上得快嘅!就算我叫左焗飯都冇等好耐!
我個飯芝士好夠,蝦球係我鍾意嘅玻璃蝦,飯同餸比例都算合理!
朋友隻雞髀都真係好巨!🤣
食完我覺得個價錢都對得住D野食!👍🏼
芝士焗西蘭花蝦球飯
巨雞髀糖心蛋肉燥飯
2022-07-04
$50 (Lunch)
芝士焗西蘭花蝦球飯
巨雞髀糖心蛋肉燥飯
2022-02-08 1013 views
今日約左朋友黎到北角食晏,順應朋友推介,黎到呢間地下「食店」MOM Livehouse。聽朋友講,呢間Livehouse下晝經營午市,晚上會化身live music house,邀請樂隊表演。呢度行自助式風格,睇餐牌同點食物要到櫃枱果度做,然後自己攞餐同餐具。1. 咖喱薯仔牛肋條飯大大碗飯,大大兜咖喱,非常足料。咖喱少辣,有椰子味,配白飯一齊食非常夾;薯仔同牛肋條都炆得好冧,牛肋條更加係好嫩口。2. 熱咖啡熱咖啡就水左d,好淡咖啡味,唔太推介。3. 超巨雞脾糖心蛋肉燥飯朋友極推介!真係成塊面咁大舊雞脾,而且煮得好嫩,d肉唔太鬆,食落啱啱好又有肉汁;糖心蛋又係好出色,見左朋友啜晒個蛋黃汁,搞到我心思思想食埋一份;不過個肉燥飯就差少少,比較乾同瘦。4. 南瓜湯朋友揀左飲餐湯,今日餐湯係南瓜湯。個湯色水幾靚,飲落比較淡,不過都算有南手瓜味,不過不失。埋單每人54蚊,就晏晝食飯黎講,CP值算高,環境又幾特色,行過路過不坊過黎食餐飯。
,邀請樂隊表演。
1. 咖喱薯仔牛肋條飯
咖喱薯仔牛肋條飯

大大碗飯,大大兜咖喱,非常足料

2. 熱咖啡
熱咖啡

熱咖啡就水左d,好淡咖啡味,唔太推介。
3. 超巨雞脾糖心蛋肉燥飯
超巨雞脾糖心蛋肉燥飯

4. 南瓜湯
南瓜湯

2021-04-28
$55 (Lunch)
咖喱薯仔牛肋條飯
超巨雞脾糖心蛋肉燥飯
來這裏吃千萬不要希望食物口味有多好, 這裏贏在價錢較便宜,而且吃飯地方比較寧静,地方也很寬敞,更重要是這裏的WiFi超級強,想安安靜靜的在這裏吃一個午餐看看電影電視劇實在是最佳選擇。而且這店鋪非常牛逼,只開中午數個小時,實在不知道老闆怎麼可以收支平衡。不過附近商業樓宇眾多, 平時中午時段也有很多上班一族過來吃午餐。這裏十二點前點餐可以減六元,點了日式咖哩溫泉蛋芝心漢堡把德國腸飯,包一杯柚子蜜才44元 實在超級划算。柚子蜜一小杯還可以吧,咖哩漢堡扒飯完全不夠熱,咖哩應該是罐頭所開的貨色,溫泉蛋基本上是凍的,漢堡跑還可以,裏面有芝士還算香口,德國腸很長也蠻划算。這個價錢不能要求太多,湊合湊合吃一餐吧。

2021-04-20
$44 (Lunch)
这家店非常隐蔽, 在七海商业中心的地库, 渣华道有一条楼梯往下走才能找到, 不小心看根本找不到他的入口。这家店本身是一家live band house, 装修是工业化式装修,买票采取大家乐方式买票,服务还是不错的。点了巨型鸡髀温泉蛋肉燥意粉,鸡髀体积真的是非常大,但说实话真的淡而无味。整个意粉也是非常清淡没有任何味道,价钱包一杯热斋啡49元 算是正常价格吧。说实话要求 好吃的一定不会来这裏。但这裏比较清静,而且WiFi速度非常快,安静的享受一个午餐还是可以的。

2021-04-15
$49 (Lunch)
2021-01-19 769 views
行經過幾次餐廳(餐廳入口位於嘉信大廈B座隔離),今日終於入去試吓,餐廳CP值好高,價廉物美,特價抗疫午餐平靚正,特別係孜然雞翼飯,煎到啱啱好Lunch仲可以加温泉溏心蛋正
價廉物美,特價抗疫午餐平靚正,
特別係孜然雞翼飯,煎到啱啱好

焗飯
孜然雞翼飯

Lunch仲可以加温泉溏心蛋
2021-01-18
$42 (Lunch)
焗飯
孜然雞翼飯
2020-05-29 1125 views
每次飯腳比較多/ 撞正lunch既peak hour 四周圍都要等位個陣 我同同事都係會去MOM Live House因為地方比較大 所以每一次都有位! 日式豬軟骨配味付流心蛋意粉 ($54)豬軟骨好軟稔 同好入味! 流心蛋唔知因為考慮食物安全既原故 蛋無流心既效果🤨但係唔係煮到蛋黃實心既 偏向似溏心蛋豬軟骨既汁同意粉唔match 建議大家揀飯! 焗西蘭花蝦球芝士意粉 ($56)賣相最靚既一碟! 係芝士控同事每一次幫襯都會揀呢個食!意粉偏淡味 我覺得呢碟意粉既份量好岩女仔既食量~~ 香草醬白菌意粉 ($50) 本來期望係青色既意粉 不過比較淡色 香草味唔出 偏重蒜味! 🧄德國腸‧煙肉拿破崙意粉 ($54)好足料既意粉 同事評價呢碟意粉係中上質素!主食可以跟餐飲/ 餐湯我就揀左餐湯👉🏼 羅宋湯幾足料 又有少少辣 味道唔錯! 幫襯過幾次黎講 個人認為呢度既野食幾多元化 而意粉係做得比較出色🍝喺炮台山食西式意粉(連飲品)既話 呢度應該係最平的了! 12:30pm前 / 1:40pm後 order仲可以減$6添!
每次飯腳比較多/ 撞正lunch既peak hour
因為地方比較大 所以每一次都有位!

[午餐D] 日式豬軟骨配味付流心蛋意粉 ($54)
豬軟骨好軟稔 同好入味!
流心蛋唔知因為考慮食物安全既原故 蛋無流心既效果🤨
但係唔係煮到蛋黃實心既 偏向似溏心蛋
豬軟骨既汁同意粉唔match 建議大家揀飯!

[午餐I] 焗西蘭花蝦球芝士意粉 ($56)
賣相最靚既一碟! 係芝士控同事每一次幫襯都會揀呢個食!
意粉偏淡味 我覺得呢碟意粉既份量好岩女仔既食量~~

香草醬白菌意粉 ($50)
本來期望係青色既意粉 不過比較淡色
香草味唔出 偏重蒜味! 🧄

德國腸‧煙肉拿破崙意粉 ($54)
好足料既意粉 同事評價呢碟意粉係中上質素!

主食可以跟餐飲/ 餐湯
我就揀左餐湯👉🏼 羅宋湯
幾足料 又有少少辣 味道唔錯!

喺炮台山食西式意粉(連飲品)既話 呢度應該係最平的了!
$54 (Lunch)
2017-09-17 4148 views
好少會去炮台山,而依晚因爲去朋友既退休趴地,所以黎依間 Livehouse.地點好近地鐵站,不過就唔係好明顯易搵。係一個 舊既商場地下。入到去已經見到set 好表演台~室內都以音樂和Vintage 為設計概念。由於朋友係叫到會,而唔係餐廳供應,所以俾唔到評語

地點好近地鐵站,不過就唔係好明顯易搵。
係一個 舊既商場地下。

入到去已經見到set 好表演台~

室內都以音樂和Vintage 為設計概念。

由於朋友係叫到會,而唔係餐廳供應,所以俾唔到評語
2017-09-16
Type of Meal