2006-06-06 25 views
為了給壽星女有一個驚喜又難忘的生日,同咗朋友一齊商量最終決定來到這裡食,安排生日晚餐。係開飯見其他食家寫食評都話d Chesses Cake 吾錯,所以就順便訂埋個芒果芝士蛋糕啦!!(希望baby能喜歡la!)(^.^)這裡地方位置算方便,只不過部left 去到13樓,要由走火通道再行上多一層14/F(頂樓)先到,係這個少少吾方便。入到cafe 見有部剛琴,好浪漫! 擺設及環境是令人舒服的,仲有個開放式廚房和水bar,吾錯!有位幫我訂位的姐姐見到有4位靚女先行入黎就同我地打招呼,幾親切!然後幫我們安排在最後面的有咕的梳化位。店員姐姐更給我看今朝新鮮做的芒果芝士蛋糕,見到想食!!!!今晚有9個女仔...可算是當晚cafe 店當中最多人的一檯,我們每人都叫了當晚的晚餐,有西蘭花湯,有雞扒、鴨胸、等3-4款選擇,伴薯蓉、飯或意粉,有包餐飲。味道方面算吾錯,意粉幾爽,但汁較咸咗DD咁多啦,同d Saurce 較少!希望下次再去多返d同大碟DD就perfect 啦! 野飲有花荼,沙冰....好多款...味道還可以,唯coffee吾夠濃味!9個女仔一個大墟,實在舒服加投入,蛋糕出場情況温馨,唱生日

9個女仔一個大墟,實在舒服加投入,蛋糕出場情況温馨,唱生日歌仔哈哈!"生日快樂HonHon"

芒果芝士蛋糕幾好芒果味好新鮮好好食,朋友仔覺得如果係餅底吾係蛋糕底會仲好食,再硬身D更好。

Overall我自己非常之滿意,真係一個好舒服可以好好地同朋友慶祝生日的地方!
2006-04-11 18 views
其實已食了很較久,只是剛巧search倒,又勾起了回憶。係上年老公同我去食平安夜餐的地方。感覺係,環境好"骨緻"。座位有好多軟綿綿咕o臣,側邊有好多書。令人感覺好悠閒。Blueberry Cheesecake好好味,個平安夜set亦幾好味,無因為平安夜掠人水。多謝老公o既安排,帶我o黎呢個神秘地方,好浪漫。
其實已食了很較久,只是剛巧search倒,又勾起了回憶。
係上年老公同我去食平安夜餐的地方。

多謝老公o既安排,帶我o黎呢個神秘地方,好浪漫。
2006-03-30 10 views
尋晚兩個人去試佐DINNER。環境ok。服務幾好,只係有時唔見人。食物就唔掂啦!一個龍俐意粉set dinner, 一個煎鴨胸set dinner。兩個湯都夠熱但好"傑",又冇味。龍俐超鹹唔新鮮,配汁就係剛飲完既"傑"湯,意粉就幾好。煎鴨胸基本上係超市買黎夾麵包既coldcut,冇鴨味,只係好鹹。完全唔合格,荼餐廳$35set dinner 都好食D!Coffee就真係唔錯。總括食物極差,這價錢可以去好多更好食又更好環境的地方,絕不再試。
2005-09-20 2 views
因為我朋友講咗十幾次, 要介紹我去呢間cafe, 所以上星期我終於同咗佢嚟 食lunch. (我相信佢本人已經當呢度係第二個家)lunch時間,上到o黎得一枱人, 我估計可能佢地起菜慢咗d, 所以未能吸納附近d上班一族...不過如果愛清靜, 不失一個好選擇...食物不過不失, 但即叫即煮, 不過確實可以更好,後生廚師見我同朋友係度玩自拍, 主動走過黎幫我地影, 跟住問我地d野好唔好食, 佢態度好謙虛, 既然有想不斷進步o既心態, 我估計食物質素應該黎一次好一次仲有一個優點無提,cafe有無線上網, 其實幾啱d sales朋友中午上去攝吓時間, 覆吓email俾客咁囉...

不過如果愛清靜, 不失一個好選擇...

2005-08-29 12 views
去過兩次,將兩次寫埋一齊啦!去食過晚飯,D set dinner 都幾貴,最少都要$100;所以我哋大家都唔食set, 散叫。鴨胸意粉($68):幾好味,鴨胸新鮮。但實在太咸啦,咸到食得很辛苦,如果淡D會好食好多。煙三文魚方意粉($68):同鴨胸意粉一樣,超咸!----------------------------------------------琴日去食tea, tea set ok wor, $40-$45。雙拼,例如: cheesecake, chicken wings, fish fingers, sausages, 炸魷魚圈,都幾抵食,包飲品!呢間cafe 仲有一度好處就係切生日旦糕唔洗另收費,仲會幫你切埋。服務唔錯啦!
去過兩次,將兩次寫埋一齊啦!

煙三文魚方意粉($68):同鴨胸意粉一樣,超咸!

2005-07-26 8 views
為免身邊朋友同事受氣受害……一肚氣?!星期六晚大約七點,一行八人到左上址,可能仲早,仍未有其他客人,只得我地,跟著order左5個dinner set加3個dish,然後佢地俾左8個湯。呢個時候,開始有D客。飲完湯,其中一個dish既三文魚沙律首先到喇。朋友見呢個三文魚沙律都唔錯,問waiter可唔可以將原先既其中一個dish鴨胸意粉轉為三文魚沙律,佢話OK無問題。之後,經再三催促下,D食物先慢慢,一碟一碟上?!到八點四十五分,當時全場有二十個客人左右。但有個set既海鮮飯同埋個三文魚沙律仍未見影,當然又催促下啦!同時我地落埋set既餐飲order,confirm個waiter哥哥仔5個餐有5杯餐飲。十五分鐘後,個三文魚沙律終於到。跟著有個朋友都忍唔著,行過去bar枱跟進個海鮮飯,點知另一個waiter話唔見個order,無落到?!唔係話?!催促加跟進,等咁耐話無?!攪錯!之後決定cancel個海鮮飯。跟著另一個waiter走埋黎話只剩得4個餐飲,我地就決定再cancel埋跟餐果杯熱朱古力。最後話俾佢地知仲有杯凍朱古力未到。等到九點九,加上又催趕下,佢地黎左杯熱朱古力?我地即刻話佢知俾
為免身邊朋友同事受氣受害……一肚氣?!

星期六晚大約七點,一行八人到左上址,可能仲早,仍未有其他客人,只得我地,跟著order左5個dinner set加3個dish,然後佢地俾左8個湯。呢個時候,開始有D客。飲完湯,其中一個dish既三文魚沙律首先到喇。朋友見呢個三文魚沙律都唔錯,問waiter可唔可以將原先既其中一個dish鴨胸意粉轉為三文魚沙律,佢話OK無問題。之後,經再三催促下,D食物先慢慢,一碟一碟上?!到八點四十五分,當時全場有二十個客人左右。但有個set既海鮮飯同埋個三文魚沙律仍未見影,當然又催促下啦!同時我地落埋set既餐飲order,confirm個waiter哥哥仔5個餐有5杯餐飲。十五分鐘後,個三文魚沙律終於到。跟著有個朋友都忍唔著,行過去bar枱跟進個海鮮飯,點知另一個waiter話唔見個order,無落到?!唔係話?!催促加跟進,等咁耐話無?!攪錯!之後決定cancel個海鮮飯。跟著另一個waiter走埋黎話只剩得4個餐飲,我地就決定再cancel埋跟餐果杯熱朱古力。最後話俾佢地知仲有杯凍朱古力未到。等到九點九,加上又催趕下,佢地黎左杯熱朱古力?我地即刻話佢知俾錯左。個waiter走開後,bar枱入面個bar tender走出黎,我地仲以為佢say sorry,點知佢同我地講數話佢無錯。哇~有無離譜D呀,仲空番我地轉頭!我地即刻鬧左佢幾句後,扯火怒走!

總括七宗罪:
1)送8個湯唔係贈送3個,係做錯左;
2)無Management,客人多少少落單就亂;
3)Waiter大部份係轉數慢無記性,之間無溝通,不負責任;
4)起菜勁慢;
5)無禮貌,簡直無service;
6)唔識做生意,送多杯或更換杯飲品既cost唔係好大;
7)死唔認錯,真係連一句道歉或唔好意思都無!

諗起都扯火!
2005-06-13 13 views
第一次去樓上Cafe,二點鐘左右去到,冇其他客,有d不知所措,唔敢周圍走,又唔識搵野玩,兩個人坐低你眼望我眼,叫左兩個set lunch $39:鴨胸+黑椒汁配飯:鴨胸同汁都好食,但d飯就幾乾下日式鷄肉炒意粉:都ok,相比之下前者好d薄荷榛子咖啡:太甜,冇乜榛子味,好淡,似糖水杏仁咖啡:都係好甜特別飲品應該要加錢,Cake只有NewYork Cheese Cake同BlueBerry Cheese Cake,so冇叫到~原本係有湯,不過叫完野5分鐘後話我地知d湯賣晒,個餐減番$5比我地,比$唔覺有減到,之後等左15-20分鐘左右先有得食,可能因為好餓所以覺得有d慢,因為我見到當時冇客,隔離張檯冇人執,佢地又好優閒咁,淨係聽到微波爐d叮叮聲,佢地又食野喎...其實見到佢地有琴有海景,評語又唔錯,打算同朋友去慶祝生日,所以上去視察環境,不過個琴勁細聲而且幾難control(可能係我技術唔好),海景係一堆舊樓、大廈之間望到的海景(聽說可看日落),因為中午去,個環境真係冇乜feel,d sofa同咕臣都有d舊,加上有頭髮,我本身有d潔辟所以唔自在。D staff個個都幾好笑容幾nice,全男班

鴨胸+黑椒汁配飯:鴨胸同汁都好食,但d飯就幾乾下
日式鷄肉炒意粉:都ok,相比之下前者好d
薄荷榛子咖啡:太甜,冇乜榛子味,好淡,似糖水
杏仁咖啡:都係好甜

D staff個個都幾好笑容幾nice,全男班,唯獨是有個着短波褲加圍裙有d搞笑,最搞笑係同個波褲仔傾左兩句,佢就好興奮咁話自己乜都識,又話自己好多兼職,一份都過萬,仲要我地留電話,sell d美容減肥產品比我地喎~返工都顧埋第二份兼職,難怪兼職都過萬啦!佩服!

有書、UNO、撲克牌、塔羅牌、飛行棋、康樂棋、萬花筒、波子棋…

總括來講可以再去,只係之前期望太高,不過個生日會就唔會揀呢度,同埋怕短褲仔會來sell野!
2005-05-28 2 views
今晚同左男友去食野,我要左個(大辣)蝦干炒意粉,d 蝦都幾大隻.男友要左個焗茄子雞柳薯菜,幾多汁幾好食ar!!不過最欣賞個環境,大梳化好舒服,燈光暗暗的幾正(男友不嬲鐘意暗暗的cafe),再加上難得係佐敦都有呢類較高檔cafe,可以無左吵鬧雜音(eg.mong kok好多cafe都好嘈),慢慢享受談天樂趣.鐘意二人世界的人值得一試!!!另外,埋單時,老闆仲俾左九折ar!!^.^

另外,埋單時,老闆仲俾左九折ar!!^.^
2005-05-28 4 views
星期五風雨交加果陣上去. 雖然唔多人, 但似乎有海景望果d位都occupied 左~ 只不過o係兩個梳化位同我諗兩檯能有海睇. 另有bar 檯, 但o係咪真o係會有人坐, 定o係要o黎做樣呢? 因為個吧擺滿晒野. 燈光喑但唔會黑到menu都望唔見, 每檯有小蠟燭, 氣氛o係唔錯o既, 但話好high class 又唔算; 亦因為咁, o係食物唔太出色o既情況下, 近百元o既set dinner 真o係有d 貴o羅. 三個人, 嗌一個set, 再加個pizza. set 冇麵包, 湯o係超迷你羅宋湯物體. 主菜o係香草白汁雞柳茄子, 香草味竟然o係屋企住荵雞腋o既味? 雞柳同茄子, 份量ok 多而味非常一般, 配o既意粉一般質感. pizza 話o係意大利肉腸同mozzarella, 但o係芝士味唔出唔香, 青椒太多, 肉腸o係火腿? 仲有一d toppings 一切就全部跌晒出o黎, 好論盡...pizza 底太厚, 好韌, 唔脆. 呢個一定唔合格! 諗住嗌甜品, 點知得番marble cheesecake 揀, 擺o係雪櫃但o係唔凍o既, 但o係超級無敵硬, 切出o黎一小塊小塊似硬糖

諗住嗌甜品, 點知得番marble cheesecake 揀, 擺o係雪櫃但o係唔凍o既, 但o係超級無敵硬, 切出o黎一小塊小塊似硬糖, 上面o既朱古力漿全部硬化冇味, o係個餅底有d牛油香, 芝士味? forget it 吧. 個set 加十元轉特色飲品, 我唔怕夜飲咖啡, 叫左cinnamon coffee (hot), 呢個原價三十五元架! 呢個o係幫呢度挽回分數o既order, 肉桂香o岩o岩好, 稍嫌甜左d, 同唔夠咖啡香. 大湯碗杯上, 夠熱但可以更熱.

我諗上o黎飲野會好d. 服務幾好, 個嬸嬸好慇懃, bar 後面幾個後生仔係度忙碌但幾好笑容. 知道我地睇openrice 上o黎, 打左個九折, o係個pleasant surprise ~ so, 比個barely ok 佢啦!
2005-05-24 5 views
20/5/05 Dinner星期五晚佐敦,一行六人竟然是唯一一檯食客!要待十時多才有其他顧客,真擔心他們維持不了。食Set Dinner,大概一百元味道一般,可以咁講,呢個價o既食物應更好水準,不過絕不難吃!我點了牛扒併薯菜,是用焗薯蓉,好好味,塊扒就差少少。賣點:港島夜景、又大又舒服的梳化、各樣棋類遊戲、仲有仲有,我o地由七點幾坐到十一點幾(唔肯定係o米因為無其他顧客)!觀乎價錢、食物質素、地點位置、環境及服務,此餐廳乃上上之選。
20/5/05 Dinner

食Set Dinner,大概一百元

賣點:

2005-04-27 4 views
去過兩次,第一次同朋友叫咗 2 個set lunch,一個係豬扒意粉,一個係火腿扒意大利包,兩個都好好味,係d意粉碎咗d啫,不過好香牛油味。個意大利包好大個,料又多,個包有d脆脆地,口感唔錉。而火腿扒唔係一般cheap cheap嗰d,係一塊完整嘅肉。飲品方面淡咗d。我乎地分別叫咗凍咖啡同朱古力,兩杯都要再落糖水。環境比起好多上樓cafe 高檔,有海景,大大張sofa好舒服,仲有座鋼琴可以比客彈。正~玩具都係琪同uno之類,有書睇。是次每人消費約: $ 50第二次去同另外一班朋友去傾計,老板娘送咗d 自製曲奇俾我地,好味~總括而言,價錢較貴,食物製作好有heart,環境一流。

玩具都係琪同uno之類,有書睇。

是次每人消費約: $ 50

總括而言,價錢較貴,食物製作好有heart,環境一流。
2005-04-12 21 views
1. 晚餐主菜有3款選擇,當中的牛扒很有牛肉味,而且不太"un"。2. 熱狗: 味道雖不是那麼特別,但個麵飽翻焗後很脆,不錯。3. House blended coffee: 香濃,有水準。4. Blueburry smoothies: 用新鮮blueburry即打而成,惟甜了些。老闆娘招呼很好,但另一侍應對店內提供的食物之認識就有待改進。此店環境開揚,座位寬敞,客人都幾斯文,但另一缺點是出電梯後要行上一層!