2018-05-14 555 views
某日, 到 銅鑼灣 Sogo 逛街 , 忽然口痕痕 , 就行去 Baby Mon cher, 買點甜品來吃 ~雖然 Baby Mon cher 的蛋糕都件件精巧 , 件件美味 , 但我是沒有選擇困難症的 , 一眼我就瞄準了目標 " 至尊甜王草莓泡芙 " , 一於點它來吃 ~ 至尊甜王草莓泡芙 Super Strawberry Cream Puff $ 45 : 這個 puff 大大件的 , 泡芙的殼是鬆軟的 , 不會割損口 , cream 的質感十分柔軟細滑 , 士多啤梨又甜又大粒 , 這個 puff 吃起上來 , 味道和質感都很豐富 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2017-11-11 1314 views
一直好鍾意食甜品,特別係有好多cream嘅,真係好肥,但係如果食到又香又滑嘅cream做嘅甜品,真係會有一種好幸福嘅感覺。堂到卷,一直係心入邊嘅最愛,鬆軟蛋糕加上入口融化的特製忌廉,每次都令人好想繼續再食。適逢崇光感謝周,正價有折,仲要加埋SOGO卡嘅優惠,點可以忍手呢!金栗堂到卷$198堂島卷配上栗子同埋栗子蓉,佢嘅cream真係好香滑,以北海道產牛奶製作的忌廉,口感幼滑。以新鮮材料即日製作,蛋糕真係份外鬆軟,幼滑忌廉配合蛋味香濃蛋糕, 叫人點樣抗拒呢!真係好鍾意食佢哋嘅忌廉,特製忌廉混合了多種北海道出產新鮮牛奶,為左保持新鮮度,店方堅稱絕不添加防腐添加劑,亦唔會放存過長時間。

金栗堂到卷$198

2017-09-15 942 views
最排我同老婆有路過SOGO行下街,經過地庫既超市點都要去甜品區行下啦,平時我去日本旅行既時候係非常之鍾意食卷蛋由便利店至有得坐既舖頭都會買黎食,但第一次係香港比我發現baby Mon cher有款唔知幾時出左既 白桃乳酪卷 ($40/件),真係未試過,之後我同老婆睇完野就買返屋企食,個乳酪酸甜味非常適中,不會偏酸或偏甜,食落中好Creamy, 白桃食落好清新既感覺,但個外圍包住既卷蛋唔夠蛋味,係美中不足,希望有侍改進.
2017-07-21
2017-05-30 907 views
baby Mon Cher ge 堂島卷係最好食 ge egg roll已經幫襯過好多次呢~不過每次都係 take away, 仲未試過上樓上間 cafe 食過有次 o係 屋企開 party, 因為人多就可以買到幾種 flavours o黎試試過 chocolate, greentea 同 original 之後始終都係 original flavour 最好食最食到中間 o個個 cream ge 香甜其他 flavours 個味會有 d 搶~不過無論咩味, 個卷都一樣好鬆軟
已經幫襯過好多次呢~
始終都係 original flavour 最好食
最食到中間 o個個 cream ge 香甜
其他 flavours 個味會有 d 搶~
不過無論咩味, 個卷都一樣好鬆軟
2017-05-01 750 views
即便知道這家店聞名許久也還是沒有吃到嘴裡過因為好的東西太多 嘴巴只有一張 人類的構造可惜了這些美食哈哈今天經過sogo 便下去一探究竟剛好是台灣美食節 不過最吸引我的還是甜點逛了一圈最後鎖定Mon cher的「堂-島-卷」堂島卷(原味) 32畢竟現在隨便一塊西餅都四十起跳的瘋癲物價之下堂島卷比我想像中便宜 回到家拆開來已經變形了 請剁掉我的手 到底怎麼拿的呢還好不影響味道堂島卷的cream 不是一般滿嘴奶油感的廉價忌廉蛋糕體是扎實的口感 與軟綿內餡搭配得很恰當吃起來清爽不甜膩下次一定要買一整條才吃得過癮啊以上
即便知道這家店聞名許久也還是沒有吃到嘴裡過
因為好的東西太多 嘴巴只有一張
人類的構造可惜了這些美食哈哈
今天經過sogo 便下去一探究竟
剛好是台灣美食節 不過最吸引我的還是甜點
逛了一圈最後鎖定Mon cher的「堂-島-卷」

堂島卷

下次一定要買一整條才吃得過癮啊

以上

2017-04-30
TakeAway
$32 (Tea)
堂島卷
2017-04-24 631 views
今日和媽媽在中環吃完拉麵後,和一班吃貨朋友去到銅鑼灣Sogo超市掃街,超級開心呢。 DALLOYAU的蛋糕店 i CREMERiA Dolce Giapponese的 日式厥餠串 Beard Papa's的抹茶萢芙Croissant Taiyaki鯛魚燒 Kobe Beef Meat Pie蘋果批 BAKE Cheese Tart 的Bake Cheese Tart 華御結的Sakura Cookies Helfit Deli的Helfit Deli Lobster Roll Quiche Yoroizuka的厄瓜多爾可可農場朱古力批 baby Mon cher的蛋卷阿 Juchheim年輪蛋糕棒 Godiva Chocolatier的朱古力 Hotel Chocolat焦糖朱古力Mon Cher Egg Roll第十二站來到Mon Cher,期待已久的Mon Cher阿,滿滿的忌廉內餡會否太過吸引了?哎呀呀,靚到我吾捨得食,好想用手咁下個蛋卷阿Mon Cher的蛋卷,重量份量可是十足哦。拿上手感到它的厚重,放上那鮮紅草莓,吱上那稠身的忌廉,嘩無歒正阿。
DALLOYAU的蛋糕店

Juchheim年輪蛋糕棒

Godiva Chocolatier的朱古力

Hotel Chocolat焦糖朱古力
Mon Cher Egg Roll

哎呀呀,靚到我吾捨得食,好想用手咁下個蛋卷阿
Mon Cher的蛋卷,重量份量可是十足哦。

2017-04-21
2017-03-03 773 views
係日本可以食到最好的甜品,日本人做的甜品特別好吃精緻,這源於他們職人的專注投入。今次食的呢間甜品卷蛋(蛋卷?)都是來自日本。日本的卷蛋可以說是令好多人對呢種食物改觀。以前香港吃到的都是很貼地,很平庸。日本的就很不同,除左離地了好多,味道口感都係好好多😀與家人開心些牙既關係,外賣食。買三件或以上有個盒同冰,三十分鐘既車程後回到家還是keep到凍綠茶味。好香濃抺茶味,好creamy!不會過甜,一口接一口真係好好味。原味。吃下去蛋糕軟綿綿,個cream好香好濃牛奶味不得了!個蛋糕唔會乾,保持到濕潤度,好新鮮!本人可以食到兩三件(一次過!)推介,每件約$32

原味。吃下去蛋糕軟綿綿,個cream好香好濃牛奶味

推介,每件約$32
2017-02-16 426 views
早前朋友送左一盒4粒俾我,食過禁不住特地去買一盒8粒的,包裝很美。朱古力不會太甜,有香濃朱古力味,最喜歡刻有mon cher字樣的流心黑朱古力,同花花形的牛奶朱古力。情人節之選
情人節之選
2017-01-29 2348 views
日本蛋糕店baby Mon cher的堂島卷聞名於世,精緻的蛋糕與店舖裝潢充滿日系美,使人少女心爆發,不過並非憑著「日本過江龍」的名稱就能膾炙人口,質素味道才是根深蒂固的重要因素。宇治抹茶堂島卷 ($38)堂島卷是店方招牌作品,原味堂島卷更是人氣No.1產品,不過抹茶口味對我來說更為吸引。忌廉的確相當軟滑,中間更有香甜紅豆蓉,不過抹茶味道極淡,加上紅豆蓉同吃的話抹茶味更是消失得無影無蹤。不過蛋糕的確甚是鬆軟。千層繽紛 ($58)這款店方人氣No.2的千層蛋糕比一般千層蛋糕與別不同,像卷蛋一樣以班戟皮將忌廉及水果卷起,中間更有一件芝士蛋糕,體積巨大份量十足。忌廉向來都是baby Mon cher的拿手好戲,與招牌堂島卷一樣中間忌廉雖多但十分香滑,可惜班戟皮既厚且乾,水果份量甚少,不足以平衡整件蛋糕的膩滯感,加上中間芝士蛋糕,這件千層繽紛確是相當甜膩。雖然兩款蛋糕味道都比預期中遜色,不過倒還是下次一嚐人氣No.1的原味堂島卷,希望能令我刮目相看。
宇治抹茶堂島卷 ($38)
宇治抹茶堂島卷
不過蛋糕的確甚是鬆軟。

千層繽紛 ($58)
千層繽紛
2016-12-23 457 views
臨近聖誕 同事買左條堂島卷大家一齊分黎食堂島卷質感好鬆軟中間有好多cream睇個橫切面有九成都係cream個cream非常幼滑 好重奶味仲一啲都唔膩想像下成口cream係幾幸福既感覺有機會想試下抹茶味呢😜
臨近聖誕 同事買左條堂島卷大家一齊分黎食
想像下成口cream係幾幸福既感覺
有機會想試下抹茶味呢😜
Celebration
Christmas
今晚與家人在銅鑼灣食過晚飯後,跟著我們去了祟光百貨逛下地庫買東西,家人向來都好喜歡食抺茶卷蛋,爸爸又心動買下了日本頂級甜品品牌baby Mon cher的宇治抺茶堂島卷take away,此店除了宇治抺茶堂島卷之外,還有原味、巧克力、栗子味等.....宇治抺茶堂島卷價錢都幾貴,$178一條,不過都真材實料,抺茶的色澤都是好翠綠,卷蛋上灑上了不少抺茶粉,卷蛋的質感夠濕潤又柔軟,口感得綿密,抺茶味濃郁甘香,中間厚厚有一埋抺茶忌廉及軟腍的紅豆粒粒,甜蜜的紅豆與入口融化的抹茶忌廉,兩者味道真是好夾,細膩的口感及清幽的抺茶產生了完美的效果,甜而不膩,吃後有陣陣抺茶的餘香,有齒頰留香的感覺,水準真是不錯。
2016-10-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$178 (Other)
2016-11-13 617 views
屋企人生日買蛋糕慶祝, 唔想咁例牌買普通蛋糕, 比咗個選擇佢. 響銅鑼灣sogo 入面既cake shop.芝士蛋糕和roll cake, 見有抹茶卷好想試下.問生日嗰位仁兄, 佢話鍾意堂鳥卷(見係 No 1 好賣卦), 蛋糕好鬆軟, cream亦好滑, 但妹妹話太多cream喎, 但生日嗰位就好like.

芝士蛋糕和roll cake, 見有抹茶卷好想試下.
2016-10-20 564 views
今次特登去Mon Cher買咗佢地最出名嘅雙層芝士蛋糕丶堂島卷同幸福御守。雙層芝士蛋糕其中一層有幼滑牛奶溝芝士感覺,入口即溶,加上蛋糕嘅碎粒係三件中最好食,堂島卷有好重牛奶味嘅奶油,佢嘅外圍蛋糕亦好有蛋香味,而幸福御守個人覺得味道近似堂島卷不過係有cream同埋用班㦸包裹。
2016-10-18
Dining Offer
Credit Card Offers
2016-09-12 734 views
把幸福的味道留給我們愛的人,尤其是在她生日的時候~踏入雙十屬人生的另一開始,特別揀選這間我與太座也認為是幸福的味道,希望她的人生旅途能保持純真~ 認識這間是自從數年前食過的堂島卷,它能給我們在食過一啖以後會回心微笑的味道,講不出聲,絕非浮誇~精緻的雙層芝士蛋糕,奶黃色的本來就似件芝士,使用北海道牛奶製造,一啖入口味道香濃,芝味分別食出兩層次,一是濕潤軟綿,再來口感軟滑,整體香甜輕盈不膩口,有如入口即化,牛奶味道新鮮~食到最後,她還笑說這蛋糕算是有史以來最快被滅掉的一個~本篇完~
把幸福的味道留給我們愛的人,尤其是在她生日的時候~

食到最後,她還笑說這蛋糕算是有史以來最快被滅掉的一個~

本篇完~
2016-06-11 1044 views
之前係baby Mon cher買過一個堂島卷返屋企,獲得一致好評,個個都叫我下次經過嘅時候再買D比佢地食,今日咁啱去SOGO買嘢,原嚟呢度都開左間,人氣都係甘旺,為左美食排隊等都值得。店入邊件件蛋糕都好精致,不過最好食嘅要數佢地嘅堂島卷喇,睇起嚟普普通通一件蛋卷,奶油應該占有一半分量,口感好,奶油好滑,唔係好甜,一D都唔覺得滯,淡淡嘅香味同甜味,外面蛋糕松軟,有好自然嘅雞蛋同牛奶嘅香味,一食就會愛上呢種味道,千層蛋糕口感豐富,草莓新鮮,蛋糕松軟,仲有一個hello kitty嘅蛋糕,買比小侄女,佢特別鐘意。
2016-06-04
$50 (Tea)