2020-11-29 971 views
上次黎太晏,無曬食物,今次終於食到!Bagel 算大個,可以share,但包體可以更煙韌!•🥯🍰🍩🥯🍰🍩 🥯🍰🍩🥯🍰🍩•『Chocolate Tiramisu Bagel 』$48Bagel有一層白色微甜放面(但講唔岀係咩味),加上深色包體,好吸睛!咬落朱古力味比較重,但心中期望tiramisu 有嘅咖啡味就唔無;包體有夾心朱古力•『鰹魚昆布枝豆芝士貝果』$48見到佢嘅promo就好想黎食,一直都好期待鹹味貝果;有啲bagel,味道好香濃,一咬落就味道充斥口腔,哩個貝果嘅味係要慢慢㗳嘅;昆布味主要喺包入面,枝豆煮到好淋同芝士撈埋作餡💭枝豆如果有「蓉」同「粒」,口感應該更豐富?(我哋食嘅時候,見到店員捲緊bagel)•『高知柚子x小山園抺茶巴士克芝士蛋糕』$58哩個係三件食物中,最有驚喜嘅一件,蛋糕濃厚幼滑!喺個名度岀現過嘅材料都食到,上層抺茶味,下層有淡淡嘅柚子香,兩層都有cream cheese味,蛋糕細滑;隨餅附上柚子蜜,加添口感•🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️唔係好識形容飲品,但我同朋友都認為兩杯都可以encore!•Matcha Latte $50 抺茶香,飲落口夠thick•Hot

🥯🍰🍩🥯🍰🍩 🥯🍰🍩🥯🍰🍩

Chocolate Tiramisu Bagel
Chocolate Tiramisu Bagel

『鰹魚昆布枝豆芝士貝果』$48
💭枝豆如果有「蓉」同「粒」,口感應該更豐富?
(我哋食嘅時候,見到店員捲緊bagel)
鰹魚昆布枝豆芝士貝果
鰹魚昆布枝豆芝士貝果

『高知柚子x小山園抺茶巴士克芝士蛋糕』$58
高知柚子x小山園抺茶巴士克芝士蛋糕

🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️🍵☕️
唔係好識形容飲品,但我同朋友都認為兩杯都可以encore!

Matcha Latte $50
抺茶香,飲落口夠thick

Hot White Coffee $45
揀咗嚟自Columbia嘅咖啡豆,店員話有少少朱古力同焦糖香;咖啡比較nutty,咖啡香味持久同濃烈;雖然唔係我點,但我都偷飲咗兩啖
White  Coffee/  Matcha  Latte
2020-11-29
$125 (Lunch)
高知柚子x小山園抺茶巴士克芝士蛋糕
White  Coffee/  Matcha  Latte
2020-11-28 120 views
𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮 𝗖𝗮𝗳𝗲越開越多,今次拉埋 @hungrypiggiess 同 @sistersnfood 一齊去 @monolab.hk 試下 @_toute.la.nuit 嘅𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹先,下次有機會一定要去試埋個𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮👅本身一心係想試埋𝗯𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 𝗯𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲,但原來𝗺𝗲𝗻𝘂口味定期轉換,已經冇得試啦🥺所以大家如果見到啱食嘅口味就把握機會快啲去試吓啦~另外大家都要預早少少時間去啊,𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹𝘀每日限量供應,特登去到食唔到自己想食嘅口味好失望㗎嘛👅.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (好想試吓佢嘅𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮😻)🌟.《𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹𝘀 𝗯𝘆 @_toute.la.nuit 》送到嚟只係暖暖地,再加上我哋影咗一陣相,所以口感絕對係放涼後嘅口感~~而三款嘅口感有少少唔同,整體包體紮實但又未至於話超級有咬口。.《𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗕𝗮𝗴𝘇𝗲𝗹》$48 🌟7.8/10
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
🌟
《𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹𝘀 𝗯𝘆 @_toute.la.nuit 》

《𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗕𝗮𝗴𝘇𝗲𝗹》$48 🌟7.8/10🌟
𝗕𝗮𝗴𝘇𝗲𝗹顧名思義就係𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 𝘅 𝗣𝗿𝗲𝘁𝘇𝗲𝗹啦,口感比較起其他兩款真係有少少唔同㗎!比較起上嚟呢一款嘅外皮比較厚,更加有咬口!自己個人三款之中最鍾意呢一個~無論係芝士嘅鹹香味定係香草嘅味道都非常之出!而𝗣𝗿𝗲𝘁𝘇𝗲𝗹最𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲嘅鹽味易都有,真係每一啖都好似食緊𝗣𝗿𝗲𝘁𝘇𝗲𝗹咁👅

《𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹》$48 🌟7.6/10🌟
唔飲咖啡嘅我見到𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂有少少卻步,但睇好多大家嘅𝗿𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄之後發現原來呢個係冇咖啡味嘅!
同平時食嘅包餡𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹有少少唔同,將𝟳𝟬%黑朱古力捲入去,感覺上更加融入到包體。翻熱後朱古力半溶,味道都香濃,而我就特別鍾意面頭上邊鋪咗一層芝士,有一種芝士版菠蘿包嘅感覺~
我哋三個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲每人少少我就覺得𝗼𝗸,但如果要我自己一個人食嘅話可能會有少少膩喇~

《𝗕𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼 𝗗𝗮𝘀𝗵𝗶 𝗘𝗱𝗮𝗺𝗮𝗺𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹》$48 🌟6.8/10🌟
呢一款嘅味道比較失望,鰹魚湯嘅味道存在感非常之低,好淡,枝豆有少少九唔搭八嘅感覺,可能因為唔太食到兩位主角嘅味道,所以芝士嘅鹹香味比較重,如果你當佢係一個芝士𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹其實就唔錯嘅😹
𝗣𝗲𝗿𝘂, 𝟳𝟬%

《𝗣𝗲𝗿𝘂, 𝟳𝟬%》$50🌟6.8/10🌟
有兩款唔同嘅朱古力,有𝗳𝗹𝗼𝗿𝗮𝗹啲嘅,亦都有我哋今次揀咗嘅𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁𝘆,不過飲落就覺得同平時嘅朱古力冇咩大分別,略嫌朱古力味唔夠香濃。
𝗠𝗼𝗻𝗼 𝗟𝗮𝗯 @monolab.hk

𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹
1️⃣⭐️Tiramisu Bagel⭐️ $48 (8.5/10)Pooh同朋友大推哩個期間限定‼️黎到個樣已經好吸引,返熱阻裏面朱古力溶得啱啱好❤️ 朱古力分量好足,仲有朱古力粉添😚 上面脆脆地,應該係想做mascarpone cheese😳雖然唔係好有芝士味,但脆脆地多咗幾分口感👍🏻 唯一係bagel嘅朱古力粉搞到好似骯髒包咁,會食到成嘴都係🤣2️⃣⭐️Peru 70%⭐️ $50 (8/10)朱古力迷必點⭐️ 由細到大日日都要食舊朱古力先得嘅Pooh,見到哩個已經心心眼😍 70%飲落相對無咁苦,女仔一定啱飲🍫飲落的確有微微嘅果香,但又唔會有果酸味🤤好大杯,一睇就知cp好高🤣 唔知85%杯係咪會再濃啲呢🤤3️⃣ 1+1 Combo $60 (7/10)幾中意哩個Combo嘅idea🥰一杯espresso + 一杯cappuccino☕️ 令你飲到豆嘅原味,又有可以試到豆同奶夾出黎味道如何😚 揀咗水洗嘅Bolivia Finca El Fuerte,espresso個杯飲落有一下好強嘅果酸味,混合住陣陣嘅nutty苦澀味😲 相反加奶嘅cappuccino就帶出豆嘅果仁味,有少少朱古力嘅感覺🥳 整

Peru  70%

2️⃣⭐️Peru 70%⭐️ $50 (8/10)

1+1  Combo

3️⃣ 1+1 Combo $60 (7/10)
幾中意哩個Combo嘅idea🥰一杯espresso + 一杯cappuccino☕️ 令你飲到豆嘅原味,又有可以試到豆同奶夾出黎味道如何😚 揀咗水洗嘅Bolivia Finca El Fuerte,espresso個杯飲落有一下好強嘅果酸味,混合住陣陣嘅nutty苦澀味😲 相反加奶嘅cappuccino就帶出豆嘅果仁味,有少少朱古力嘅感覺🥳 整體覺得呢隻豆幾啱奶啡👍🏻

Mango  Burnt  Cheesecake

4️⃣ Fresh Mango Burnt Cheesecake $48 (7/10)
近期流行嘅basque cheesecake哩度都有🍰揀咗哩個混合芒果嘅,感覺幾清新☺️食多幾啖都唔覺得漏💕 個面燶得啱啱好,蛋糕保持到濕潤😋 下次一定要試埋混合brownie個款❗️

Cheese Bagzel

5️⃣ Cheesy Bagzel $48 (6/10)
融合Bagel同Pretzel,外層咬落的確有pretzel偏實嘅口感❤️ 裡面又有bagel嘅煙韌得黎,Pooh幾中意哩個組合🥨 欣賞佢保持到pretzel嘅鹽味,又有香草味👍🏻 雖然話用咗3款芝士整,但整體芝士味未夠濃郁😢 如果餡料豐富啲一定會好好食😆
Lunch
Peru  70%
1+1  Combo
2020-11-22 87 views
新開無耐,小小環境,有室外同室內,感覺好舒服,真係可以慢慢甘hea一日☺️同埋d杯都好靚❣️不過欣賞野食多過野飲,Tiramisu Bagel 好濃味真係啖啖tiramisu,另外Matcha and Hojicha burnt cheesecake都好好食,反而抹茶味濃d❤️唔係幾食得焙茶味,都幾特別既cheesecake 可以一試丫😛不過帶到閨密去飲焙茶係開心既,雖然唔係好重焙茶味,反而抹茶都比較好飲,抹茶味出唔太甜.

新開無耐,小小環境,有室外同室內,
感覺好舒服,
真係可以慢慢甘hea一日☺️
同埋d杯都好靚❣️
不過欣賞野食多過野飲,
近排喺ig畀佢地嘅tiramisu bagel燒到,為左避開人潮去我地平日下晝去,臨走嗰陣室外位都坐滿。呢間小店位於大館對面一棟舊樓嘅頂層,見到荷里活道間台菜行前少少就係,朝早係coffee shop,夜晚就搖身一變為shisha bar,各有魅力。🍽Tiramisu BagelBagel嘅口感幾有嚼勁,外皮偏韌,切開有好靚嘅黑朱古力圈紋,面頭果層就似鮮奶球個邊咁脆脆地,上面再灑滿朱古力粉,味道方面就食唔出芝士或酒味,無論包身定餡料都以醇香微苦嘅黑朱古力為主,個人覺得叫髒髒黑朱古力bagel好似更貼題。🍽Yuzu Matcha Burnt Cheesecake高知柚子x小山園抹茶巴斯克芝士蛋糕睇個名就知抹茶喺度係陪襯嘅角色,但都有一定濃度,唔會比柚子專美,蛋糕冇流心但都幾軟滑,芝士味頗濃,而且個面同外圍真係有焦香,加埋糖漬柚子皮食有畫龍點睛之效,但就咁食都好出色。☕️Iced Mocha上枱時牛奶同朱古力粉尚未完全混合,望落漸變好賞心悅目,店員細心提醒要攪勻先飲。朱古力粉同咖啡嘅比例啱啱好,甜度好低又夠濃郁,係近期飲過最滿意嘅mocha。☕️Flat White呢度除左fruity同nut
🍽Tiramisu Bagel

🍽Yuzu Matcha Burnt Cheesecake
高知柚子x小山園抹茶巴斯克芝士蛋糕

☕️Iced Mocha
Iced  Mocha

☕️Flat White
呢度除左fruity同nutty 外,仲可以指明要邊款豆,有選擇困難嘅話可以叫店員推薦,而且每杯咖啡會配一張説明卡,幫客人鑒賞咖啡嘅風味,朋友就揀左厄瓜多嘅豆,少少酸帶果香,餘韻較長。
Flat  White
Lunch
Iced  Mocha
Flat  White
  • Iced Mocha
  • Tiramisu Bagel
  • Flat White
2020-11-18 103 views
聽講佢的tiramisu bagel 🥯 好出名一心諗住黎食,點知未夠4點就賣晒🥺 唯有試menu其他的甜品啦~我同朋友都鐘意飲cold brew,剛好佢地有兩款:一款fruity d另一款nutty d個人覺得nutty d既”Okinawa”比較好飲🥰不過係presentation方面認為可以換個靚d既杯上,而唔係普通的啡色圓杯。(圖1)Yuzu Matcha burnt cheesecake 好香好濃😍burnt得岩岩好綠茶味好出之餘又唔會好苦~配埋yuzu可以吊返fresh個口感👍🏻非常推介!(圖2)Caramel pineapple pound cake 沒對比沒傷害😰賣相普通食落更普通,真係周街都搵到既質素🤧題外話,今次係第一次黎,去到先知原來呢度從中午12點起就有shisha供應,坐係天台一邊飲咖啡一邊食水煙望到都覺得好享受,下次黎一定會book😎!! I will be back! But no more pound cake please😂
個人覺得nutty d既”Okinawa”比較好飲🥰
Yuzu Matcha  burnt cheesecake

Caramel  pineapple  pound  cake

沒對比沒傷害😰賣相普通食落更普通,真係周街都搵到既質素🤧

2020-11-18 324 views
📌 MONO Lab~中環中環soho舊樓中新開咗一間coffee x shisha嘅cafe😍真係越嚟越多咖啡店加shisha bar嘅舖頭😂窗口位望住大館 可以看到中環新舊樓嘅景觀人流不斷 環境有點兒嘈吵🤔光線十足 但座位有點逼狹分別有露天同室內嘅位置戶外位置主要係俾人食shisha 感覺好chill🤩店員服務態度好好 亦會積極介紹餐牌👍🏻主要售賣精品咖啡、Bagel、芝士蛋糕同shisha每個月Bagel嘅餐牌都會更新 亦係來自大名鼎鼎 @_toute.la.nuit 口味嘅配搭都好特別 而且好快賣晒😝想食嘅話就要早啲去啦!1️⃣𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗕𝗮𝗴𝘇𝗲𝗹 $𝟰𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)本身想揀Tiramisu Bagel 因為好特別😆但係因為賣晒 所以就試呢款~送上枱嘅時候係熱騰騰 值得加分😋呢個Bagel係融合咗Bagel同Pretzel 外層質感偏硬 但卻有bagel嘅煙韌感🥯亦有Pretzel嘅鹽味同香草味 內饀包住三款芝士 整體配搭好夾🧀本身以為會好乾 但係食落覺得幾香口😗2️⃣ 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
📌 MONO Lab~中環

真係越嚟越多咖啡店加shisha bar嘅舖頭😂
窗口位望住大館 可以看到中環新舊樓嘅景觀
人流不斷 環境有點兒嘈吵🤔
光線十足 但座位有點逼狹
分別有露天同室內嘅位置
戶外位置主要係俾人食shisha 感覺好chill🤩
店員服務態度好好 亦會積極介紹餐牌👍🏻
主要售賣精品咖啡、Bagel、芝士蛋糕同shisha
口味嘅配搭都好特別 而且好快賣晒😝
想食嘅話就要早啲去啦!

1️⃣𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗕𝗮𝗴𝘇𝗲𝗹 $𝟰𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
本身想揀Tiramisu Bagel 因為好特別😆
但係因為賣晒 所以就試呢款~
送上枱嘅時候係熱騰騰 值得加分😋

意想不到地好味 個面燶得啱啱好
芒果味突出 仲食到唔少芒果肉😍
蛋糕都幾濕潤 一個人食晒一件都唔會覺得膩🥰

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲

3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
拉花好靚 而且都幾大杯🤩
咖啡同朱古力嘅份量配搭得剛剛好
朱古力味都幾濃郁 咖啡唔會偏苦☕️
拉泡順滑 實在係一杯出色嘅Mocha🤎

𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮

💡整體嚟講 估唔到呢間嘅Bagel同芝士蛋糕都幾有驚喜 味道很不錯!
人流較多 可能需排隊等候🤭
不過係我會想再次到訪的cafe( ´▽`)
下次一定要試佢嘅Tiramisu Bagel🤪

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: MONO Lab
📍: 荷李活道31-33號7樓
🔍: 10:00-17:30(espresso-based); 1800-00:00(Mono Special)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮
。中上環新Cafe太多,真係今次又有一間正野!!!整間店裝修簡約,日系感外面露天位置勁舒服絕對地適合係呢種秋涼天氣所以我都揀咗外面嘅露天坐位。Mono Lab嘅Bagel相當出色店員更細包提點話可以將我地點嘅Bagel有2個食法,因為佢地嘅Bagel真係熱食同攤凍少少都有唔同嘅口感。Mono Lab係我去嘅呢日,一共有五個餐點提供而朋友選擇了SHISO GINGER BAGEL X HAIRY CRAB SAUCE🦀自家大閘蟹醬 配 紫蘇薑汁貝果🥯呢個我試左一小口,個味道勁特別完全將大閘蟹好似分子化咗咁可能食開大閘蟹個感覺唔係咁但總括黎講係好好食,完全突破咗我對食大閘蟹的框框。另外就揀咗ARAMELISED PINEAPPLE POUND CAKE🍍焦糖菠蘿磅蛋糕🥧個蛋糕都係唔錯,鬆軟,仲有一小片菠蘿係蛋糕入面整個味道係同咖啡相當Match,而且蛋糕唔甜,令我覺得有種好清新嘅感覺。而咖啡方面,我揀咗杯 COLD BREW - OKINAWA,呢杯咖啡真心勁正,我形容唔到,真心勁好飲,呢杯咖啡係我心目中暫時係屬於高等級嘅其中一杯。Mono Lab雖然地方雖小但一應俱全,室內位置仲望到大館

中上環新Cafe太多,真係今次又有一間正野!!!

整間店裝修簡約,日系感
外面露天位置勁舒服
絕對地適合係呢種秋涼天氣
所以我都揀咗外面嘅露天坐位

Mono Lab嘅Bagel相當出色
店員更細包提點話可以將我地點嘅Bagel有2個食法,
因為佢地嘅Bagel真係熱食同攤凍少少都有唔同嘅口感

Mono Lab係我去嘅呢日,一共有五個餐點提供

而朋友選擇了
🦀自家大閘蟹醬 配 紫蘇薑汁貝果🥯

自家大閘蟹醬 配 紫蘇薑汁貝果

呢個我試左一小口,個味道勁特別
完全將大閘蟹好似分子化咗咁
可能食開大閘蟹個感覺唔係咁
但總括黎講係好好食,完全突破咗
我對食大閘蟹的框框

另外就揀咗
🍍焦糖菠蘿磅蛋糕🥧

焦糖菠蘿磅蛋糕

個蛋糕都係唔錯,鬆軟,
仲有一小片菠蘿係蛋糕入面

呢杯咖啡真心勁正,我形容唔到,
真心勁好飲,呢杯咖啡係我心目中暫時係屬於高等級嘅其中一杯
COLD BREW - OKINAWA

Mono Lab雖然地方雖小但一應俱全,室內位置仲望到大館街景,相當舒服,絕對係平日或假日休息嘅好地方

每個店員真係好用心做,所以出黎既野真心100分滿分!!! <3
2020-10-30
Tea
COLD BREW - OKINAWA
  • SHISO GINGER BAGEL X HAIRY CRAB SAUCE,
  • 自家大閘蟹醬 配 紫蘇薑汁貝果,
  • ARAMELISED PINEAPPLE POUND CAKE