坐低佢就會拎啲蕃茄香草麵包 係自己整嗰啲 好香 己有誠意頭盤沙律幾新鮮有黑豆好特別燒春雞個樣好靚沙律菜都好多 不過鹽多油左少少個雞好鞋好難好難切,不過材料應該OK嘅 呢張好好味 ,個雞係真係焗 冇炸過只係個火候控制得一般 搞到啲肉好熟 好擦同硬,建議可以試吓慢煮同樣地個樣好靚但係啲肉好un 都要花啲力先切到不過我欣賞呢兩度餸啲肉質OK同埋唔肥!使用勁香勁滑囉、仲有啲一粒粒薯仔口感 very good burger very big but I didn’t try佢哋啲服務好好㗎,你嗌佢就會好着緊咁樣即刻嚟!我懷疑嗰個男人係老闆🤣🤣🤣小店加油
坐低佢就會拎啲蕃茄香草麵包 係自己整嗰啲 好香 己有誠意
頭盤沙律幾新鮮有黑豆好特別
燒春雞個樣好靚沙律菜都好多 不過鹽多油左少少
同樣地個樣好靚但係啲肉好un 都要花啲力先切到
不過我欣賞呢兩度餸啲肉質OK同埋唔肥!
使用勁香勁滑囉、仲有啲一粒粒薯仔口感 very good

$110 (Lunch)
2019-03-18 123 views
今日去觀塘探朋友,朋友帶咗我嚟呢一間餐廳,曾經喺紅磡食嗰間已經覺得很不錯,估唔到觀塘分店也同樣美味,而且呢度嘅環境仲大啲。服務不錯, 侍應會閑時走過來傾吓計,講下笑話,氣氛非常樂融融。Crabmeat Saffron Risotto$138米飯能做出這麼好吃,滿口的蟹肉香,吃起來滑滑的口感好極了。OX tail Ragu Shell Pasta$118香噴噴的意大利貝殼面,那醬汁吃起來真的很美味,搭上綠色的蔬菜真的美味又好看。托托蜆$168肉質肥美多汁,香甜可口,口感特別好,鮮茄味的感覺真好。Ginger & Honey$38清香的生薑味聞著好舒服,喝著辣辣甜甜的,很好喝。Arctic Peach$73清香的桃子味,冰冰涼涼的好吃。WILLY WONKA$68這朱古力真係很邪惡但係十令人心動,濃濃的朱古力,很甘甜,啖啖creamy ,超好喝。
今日去觀塘探朋友,朋友帶咗我嚟呢一間餐廳,

Crabmeat Saffron Risotto$138
米飯能做出這麼好吃,滿口的蟹肉香,吃起來滑滑的口感好極了。

OX tail Ragu Shell Pasta$118

托托蜆$168
肉質肥美多汁,香甜可口,口感特別好,鮮茄味的感覺真好。

Ginger & Honey$38
清香的生薑味聞著好舒服,喝著辣辣甜甜的,很好喝。

Arctic Peach$73
清香的桃子味,冰冰涼涼的好吃。

WILLY WONKA$68
2019-03-14 210 views
一行五人和友人賀生日,早已訂枱所以安排了一張六人枱,先說說環境,地舖地方算大,落地大玻璃感覺優雅,內部裝潢感覺也很舒適,雖然是酒吧但不吵鬧,樓底高也因為我們的位置在餐廳的角圍呢!再說說服務,待應也很熱情親切,不但有生日驚喜,靚仔待應還送了每人一Round tequlia shot,食物不錯下圖續一介紹,總括來說是一餐愉快又美味的晚餐,特別感謝餐廳為朋友的生日驚喜,送甜品時會全場播生日歌,雖然友人有點不好意思,但也是開心🥳的。喜歡美色和品酒的是不錯的選擇
甜白酒
意粉
「趣」片
  • 美國肉眼扒
2019-03-14 136 views
環境優雅,西式為主,有happy hour時段供客人點酒精飲品,晚上更加有情調。這天午飯時間過來,選了午餐套餐,可選擇湯/沙律作前菜,主菜及餐飲。還有,餐前奉上健康麵包給客人,另有橄欖油及酸醋提供蘸麵包吃。香辣吞拿魚青瓜蜜糖醬:新鮮的沙律蔬菜,除了基本的蔬菜材料外,還有青瓜片及以醃了辣粉的灸燒吞拿魚較特別的是蒸熟了的連皮薯仔,沒有調味,拌上蜜糖沙律醬,甜甜的。不過個人比較喜歡蘸麵包的那種橄欖油及酸醋作沙律醬。整體食物質素不過不失,價錢比同區的餐廳高,在這裡吃一個午餐起碼要過百,也是挺貴的,偶爾吃吃就算了。

2019-03-13 108 views
同朋友好耐無見,要揾個好坐嘅地方食個飯,吹吹水。朋友揀左呢度,位於工廠區,唔算太難揾,餐廳夠大,坐得舒適,每張枱之間都有足夠位置,唔使背貼背 。早去仲有happy hour時段,飲野有優惠。首先我哋叫咗個拼盤, 有三個小食,最出色嘅就係蟹肉餅,又香又脆。之後就係牛油果蕃薯沙律。牛油果係super food,當然要試下啦,加埋日本嘅小蕃薯,配合蜜糖燒過,甜甜地,好好味。整體嚟講,呢個沙律係好味嘅,因為佢唔係只有普通嘅生菜,仲有幾款沙律菜混合在一起, 加埋酸酸辣辣嘅汁,特別開胃。主菜係芝士牛肉漢堡,好細心咁幫我哋切開咗個漢堡先上檯牛肉夠juicy.幾好食。最好嘅地方係呢間餐廳冇時間限制,由我哋坐,慢慢食,傾下計,過左一個開心嘅晚上。

之後就係牛油果蕃薯沙律

主菜係芝士牛肉漢堡,好細心咁幫我哋切開咗個漢堡先上檯
牛肉夠juicy.幾好食。
2019-03-12 82 views
約左朋友十點係apm 睇戲 ,睇戲前諗住relax 下。成日番工都會路過呢間野 今日終於有機會試試。環境幾好 好闊落, 燈光暗暗 幾好感覺 。坐底 睇menu, 都ok.叫左2杯啤酒 水牛城雞翼 熱狗 意粉呢罐手工啤 出奇地岩飲 啖啖地易入口 相信女士們都會覺得ok熱狗不過不失 ,薯條剛炸起 一定好食喇👍🏻同行友人 話個意粉太杰,我個人覺得幾好 芝士味岩岩好 下次想星期五晚再黎Chill 下咁岩餐廳內重播緊昨晚英超大戰 阿仙奴對曼聯,比我呢d 足球粉絲重溫一下。整體黎講唔錯會再黎

環境幾好 好闊落, 燈光暗暗 幾好感覺 。
坐底 睇menu, 都ok.

叫左2杯啤酒
水牛城雞翼 熱狗 意粉

熱狗不過不失 ,薯條剛炸起 一定好食喇👍🏻

同行友人 話個意粉太杰,我個人覺得幾好 芝士味岩岩好

下次想星期五晚再黎Chill 下

整體黎講唔錯會再黎

2019-03-11
$250 (Dinner)
2019-03-12 104 views
常常從這家餐廳經過,總感覺這裡氣氛很好,早就想來嘗一下鮮,今天來老同學家,剛好這家餐廳就在他附近,他也說這裡不錯,牆上掛了幾幅畫,很適合這裡的氣質。Grilled OX Tongue $78厚厚的牛舌相當美味,煎的剛好不會太老,口感非常好,配上美味的甜醬十分入味,搭上鮮美的蔬菜很有儀式感。Tostada $78脆卜卜的米餅,配上蟹肉和三文魚子很好吃,真是有口福。Pork Chop $228又大又香的豬扒,讓人直吞口水,肉質非常鮮嫩多汁,配上獨特的蘋果醬汁味道真是美極了,酸酸甜甜非常好吃。呢道菜嘅配菜,我哋揀咗芝士焗通心粉,芝士分量十足,每一啖都滋味無窮!Mint Chocolate$42濃濃的巧克力味夾著淡淡的薄荷味,好清香,甜中帶點冰爽,好喝。Caramel Chocolate$42焦糖的味道很香蓋過巧克力的濃郁味,喝著口感超好。美食就是要細細品味才能知道它的美味。
常常從這家餐廳經過,
牆上掛了幾幅畫,很適合這裡的氣質。

Grilled OX Tongue $78

Tostada $78
脆卜卜的米餅,配上蟹肉和三文魚子很好吃,真是有口福。

Pork Chop $228

Mint Chocolate$42

Caramel Chocolate$42
焦糖的味道很香蓋過巧克力的濃郁味,喝著口感超好。

美食就是要細細品味才能知道它的美味。
2019-03-02 196 views
今日約左中同同學食飯,好耐無見,大家都想揾間餐廳,舒舒服服坐係度傾計。於是,我就提議呢個餐廳,之前去觀塘海濱,經過見到間餐廳氣氛幾好,燈光幾有feel咁。所以,就揀左呢度🥰🥰🥰我就提議食牛肉burger,因為我係burger控,所以幾乎去親西餐廳都會揀burger叫左5成熟,過左10分鐘,野食就嚟到薯條好香脆,啱啱炸起,熱辣辣咁,好惹味🤤 burger一咬落去好多汁,食到成個盤都係,好狼狽🤣 但塊patty食落有好多根🤢🤢 雖然係juicy但呢度扣分 但同行的朋友就話無問題,可能咁啱係我果舊😭服務都好好,侍應不停幫我地加手,坐到11.幾都無趕我地走

叫左5成熟,過左10分鐘,野食就嚟到

服務都好好,侍應不停幫我地加手,坐到11.幾都無趕我地走

2019-02-24 276 views
We came here for our valentines dinner.Chill environment. We r early enough for happy hour. Buy 1 get 1 free for housewine. We ordered a Moscato and Chardonnay.Moscato s sweet n nice but the Chardonnay s a bit bland.We ordered a nacho with jalapeno. It’s spicy. The nacho goes well with cheese and ground beef.It comes with great portion!We also had a beef burger and crab meat saffron risotto.They both taste nice.For dessert, we had a strawberry rum cheesecake. It’s sweet but not too sweet but th
Chill environment.
It comes with great portion!
They both taste nice.
For dessert, we had a strawberry rum cheesecake. It’s sweet but not too sweet but the portion s so big for girls to finish it

Overall it’s a good place to grab a drink and relax.
收工同朋友係觀塘搵間西餐廳試下,兩個人都唔係太餓,所以都係叫左少少野食,不過呢度service 同食物都唔錯👍🏻叫左我最愛既Nachos , 呢個carbonara唔錯,唔會奶味太重因為好鍾意貓頭鷹既關係,所以叫左呢杯同埋佢同系列既黑啤,不過我鍾意白啤多d,都幾香。happy hour 買一送一,但同朋友果日狀態麻麻,其實第2杯都唔係好飲得哂,事後店員見到,佢話下次我地可以留返第2杯下次黎飲都得... .

Nachos

叫左我最愛既Nachos ,

Carbonara

呢個carbonara唔錯,唔會奶味太重

Nachos
Carbonara
觀塘Moreish & Malt - 服務非常好的西餐廳!正所謂佳餚配美酒,呢度wine list選擇夠多之餘,cocktail/mocktail 亦做得好有心機!Mocktail Lychee Rose ($68)生啤 Hitachino ($78)餐前麵包,好鬆軟,最好加埋橄欖油、黑醋一齊食!經典自家制牛肉漢堡($132)呢塊漢堡排係自家製,調味剛剛好,成功將肉汁鎖住,食落肉味特別突出;漢堡包面有先烘過,帶微脆口感,炸薯條新鮮炸起,好食!水牛城炸雞翼($72/6隻)雞翼入味得黎,味道又唔會好辣美國肉眼扒 ($258)呢塊medium程度嘅肉眼扒肉質鮮嫩,牛肉味濃,牛扒唔可以過熟或過生,moreish就正正做到最適合嘅效果。
觀塘Moreish & Malt - 服務非常好的西餐廳!

Mocktail Lychee Rose ($68)
生啤 Hitachino ($78)

餐前麵包,好鬆軟,最好加埋橄欖油、黑醋一齊食!

經典自家制牛肉漢堡($132)

水牛城炸雞翼($72/6隻)

雞翼入味得黎,味道又唔會好辣

美國肉眼扒 ($258)

2019-02-11 243 views
觀塘區有唔少工廈餐廳,今次就去入少少嘅酒吧餐廳,一邊睇波一邊食晚飯。呢度環境舒適,侍應更帶我們到熒幕前的位置方便睇波,非常貼心,更熱情地介紹食品,令我們賓至如歸。見到有好多枱都叫左2人餐($428),所以我們都決定試下。首先黎左個南瓜湯,濃郁香醇,十分creamy 再來一個頭盤蟹餅,真係喜出望外,好多蟹膏,入口即融配上脆餅,一流最驚喜係個主菜嘅肉眼扒,我地叫左五成熟,外脆內軟,好juicy,正!Pasta 就揀左 Carbonara,份量好足
見到有好多枱都叫左2人餐($428),所以我們都決定試下。
首先黎左個南瓜湯,濃郁香醇,十分creamy

Pasta 就揀左 Carbonara,份量好足
2019-01-11
2019-02-08 255 views
認真嘅,其實一個環境一個外觀,亦都可以吸引左我去一間餐廳🍴Tiffany Blue藍色嘅呢間餐廳外觀我就係吸引我入去嘅原因下午茶4 點左右時段,冇咩人,要求就可以坐sofa 位好舒服😌點左個通粉沙律再加錢要左杯latte 轉個眼杯latte 就已經到左,係葉黎架!!其實我鐘意心形多d 🤣唔緊要啦,都拉得好令!野食等多左一陣都有,通粉啱我口味,口感不錯,原來有埋薯角食到我好似呢個公仔咁🤣沙律方面我就覺得仲有進步空間,汁可能太多比較酸,雖然真係幾開胃嘅不過真係感覺太酸。個通粉食,下邊都仲好熱因為佢完咗個類似緩刑嘅兜裝住,幾好總括而言,很不錯!
認真嘅,其實一個環境一個外觀,亦都可以吸引左我去一間餐廳🍴

野食等多左一陣都有,通粉啱我口味,口感不錯,原來有埋薯角
食到我好似呢個公仔咁🤣

總括而言,很不錯!
2019-02-02 268 views
又到lunch周圍吃的時候,今次女子組選了西餐。 Moreish & Malt在鴻圖樓附近,時常經過但總没的起心肝去試試。 餐廳以漢堡包為主打,午餐除了Burger,也有意粉及其他main course可選。 點餐後,先送上餐包。 煙肉軟包味道okay,但有點乾。 午餐有餐湯,是日餐湯是甘荀湯。 略嫌有點稀,濃厚一點、滑一點會更好。 意式雞肝醬黑醋汁意粉 $98 黑醋汁蠻醒胃,但意粉不夠彈、太軟腍。 大蝦忌廉汁BB露荀闊條麵 $112 闊條麵叫了2份,賣相比雞肝醬黑醋汁意粉好。但一碟太乾、一碟太多汁,也差太遠了吧?! 蝦份量不少,也蠻爽口,露荀也是。這碟是多汁的,醬汁蠻creamy,但意粉一樣太腍。 燒美國豬扒配車打芝士薯蓉 $128 燒豬扒反而令人驚喜萬分。 厚切豬扒烤得剛好熟透,肉質彈牙,又能保存juciy肉汁。混入芝士的薯蓉相當滑溜,微微的芝士香令薯蓉味道更豐富。 Macchiato 餐飲選擇不少。最後來杯Macchiato,消一消膩蠻不錯。
又到lunch周圍吃的時候,今次女子組選了西餐。

點餐後,先送上餐包。
煙肉軟包味道okay,但有點乾。

午餐有餐湯,是日餐湯是甘荀湯
略嫌有點稀,濃厚一點、滑一點會更好。

意式雞肝醬黑醋汁意粉 $98

黑醋汁蠻醒胃,但意粉不夠彈、太軟腍。

大蝦忌廉汁BB露荀闊條麵 $112

燒美國豬扒配車打芝士薯蓉 $128

燒豬扒反而令人驚喜萬分。
Macchiato

餐飲選擇不少。最後來杯Macchiato,消一消膩蠻不錯。
$130 (Lunch)
2019-01-21 249 views
由於本人鍾情牛油果所以基本見到餐牌上面有牛油果既食物我都想叫一見到menu有egg Benedict同牛油果就二話不說order了Egg Benedict 本身已經無得輸果水煮蛋係just done一切開d蛋汁流哂出黎真係好冶癒下面有牛油果切片加Parma ham最底層既英式鬆餅亦唔韌其實佢既tea tower都好吸引下次會試埋!
由於本人鍾情牛油果

所以基本見到餐牌上面有牛油果既食物我都想叫