2019-05-13 218 views
遷就觀塘放工嘅朋友,嚟咗觀塘搵食。喺地鐵站行過嚟都有一段路程。趕及 8PM HH 買一送一,不過唔准 share..同埋只限飲返同一款酒,呢兩個規定唔係好夠大方啵~黑松露沙律醬薯條,粗薯條,黑松露味好香NACHOS 有三款自家製嘅醬,Sour cream + Salsa + GuacamoleGuacamole 最好味~份量好多,幾乎食唔晒!卡邦尼,正常味道燒日本活性水飼有骨豬鞍,好吃!椰菜沙律就一般般,唔太啱食甜品 - 法式啤梨批配雪糕地方夠闊落,坐得舒服,適合同朋友飲嘢傾偈。不過員工有少少唔夠 attentive,幾次都等咗一段時間先叫到人嚟。

趕及 8PM HH 買一送一,不過唔准 share..
同埋只限飲返同一款酒,
呢兩個規定唔係好夠大方啵~
黑松露沙律醬薯條,粗薯條,黑松露味好香

Guacamole 最好味~
份量好多,幾乎食唔晒!
卡邦尼,正常味道
燒日本活性水飼有骨豬鞍,好吃!
椰菜沙律就一般般,唔太啱食
甜品 - 法式啤梨批配雪糕

地方夠闊落,坐得舒服,適合同朋友飲嘢傾偈。
2019-04-29
2019-05-12 280 views
最近係觀塘行行逛逛發現左間幾靚既餐廳,就想話黎試一試佢,呢間係位於觀塘鴻圖道48號既moreish & malt。Moreish係一間充滿美式風味既酒吧,菜式既選擇非常多,當中亦有唔同既小食,閒時黎叫返一兩個小食飲返杯都唔錯。燒紐西蘭肉眼扒配炸薯條 $112不愧是美式餐廳,對於肉類的處理就是有水準,品嚐優質食材的原汁原味,燒美國肉眼扒啱啱好五成熟,10安士夠晒大塊,肉汁juicy,牛肉味濃,肉味特別突出!而炸薯條厚身香脆,好味。意大利風乾肉卡邦尼意粉 $118Carbonara,意大利麵中的經典,亞洲有人叫它做煙肉蛋麵,香港則多數直譯為卡邦尼意粉。名稱很多,做法卻大同小異,都是蛋黃芝士醬汁,拌意大利鹽醃豬腩肉及意大利粉,簡單美 味。不過,只要稍為微調,加上意大利風乾肉,口感、美味千變萬化呢度既Carbonara口感煙韌,多忌廉汁夠creamy但醬汁收得過火因為擺耐左就會有一點糊了,BTW,heavy得嚟又食唔停口!煙三文魚磨菇炒蛋多士 田園沙律 $98一份多士配生菜同沙律菜幾咁健康呢...炒蛋絕對可以媲美當代藝術因為炒滑蛋一定要炒得滑,蛋奶香極為濃厚,其次配料仲有煙三文魚磨菇,磨菇炒得

燒紐西蘭肉眼扒配炸薯條 $112
燒紐西蘭肉眼扒配炸薯條

意大利風乾肉卡邦尼意粉 $118
意大利風乾肉卡邦尼意粉

煙三文魚磨菇炒蛋多士 田園沙律 $98
一份多士配生菜同沙律菜幾咁健康呢...炒蛋絕對可以媲美當代藝術因為炒滑蛋一定要炒得滑,蛋奶香極為濃厚,其次配料仲有煙三文魚磨菇,磨菇炒得香香的再搭埋應該煙燻過既煙三文魚鋪係多士,好吸引,幾層食材一啖咬落去,正呀!

水牛城辣汁+柚子蜜糖汁雞翼 雙拼 $125
美式餐廳才吃得到的水牛城雞翼,水牛城雞翼最常見也最傳統的做法是先炸後上辣汁,沾裹著滿滿的特製辣醬,吃起來酸辣濃香,外皮可說是脆皮的狀態呢。
水牛城辣汁+柚子蜜糖汁雞翼 雙拼

至於柚子蜜糖汁雞翼,柚子蜜除了用來沖飲品,其實用作調味雞翼也十分美味,酸酸甜甜,味道清新,十分開胃!兩者要選我更愛柚子蜜糖汁雞翼呢。

Arctic Manga $73
由菠蘿、芒果、蜜桃混合為一打成的冰沙、充滿清新水果既甜味,味道清新自然,不是死甜,沙冰打得好幼細,不過最出既味道係芒果,菠蘿同蜜桃就偏淡了,可能被芒果蓋過。悶熱既天氣,飲番幾啖都幾舒服!
Arctic Manga

整體來說,「Moreish & Malt」的裝潢不錯,既吸引眼球又有風格。藍色做主調其次灰色做襯托,加埋暖色調的吊燈,好Morden。枱與枱之間也有充夠的空間好舒服。另外餐廳員工也很有禮貌,至於食物方面雖然款式不算很多,但味道不錯,而且賣相精緻!!一定有下次呀...
意大利風乾肉卡邦尼意粉
Arctic Manga
回想起來,不計平時貪方便去茶餐廳,好像很久沒有一家幾口子聚在一起來個下午茶。以前小時候,經常都一家人一起食飯,一吃便兩三個小時。幾個人慢慢吃慢慢聊聊天。一起的時間話題都是說不完,又或者呆在一起就足夠,時間過得特別快。一切都變了。有時候在家裡吃飯不齊人,沒有熱熱鬧鬧地聚在一起的機會,各有各忙。一齊去去吃飯的時間少了。.最近難得夾到幾個人的空檔就特意選了下午茶的時段來放鬆放鬆,以前在觀塘區上班都一直留意到這間餐廳,【Moreish & Malt】感覺上不錯,提前訂枱,一齊來吃下午茶了。期待了一個星期,可以出發Family Day。餐廳位於觀塘鴻圖道地舖,喺正十字路口位嘅美式餐廳,鴻圖道的街角上,簡約風的淺水泥灰色店面,襯托起白藍色字體招牌。整排的玻璃落地窗,所以令我深深咁記得呢間餐廳,看起來明亮舒適。入面環境真心抵讚,裝修漂亮有心思,充分利用窗外陽光,好relax好舒服,空間感亦都不俗,清靜的環境是最理想的傾偈、講心事地方!頭頂的波波燈,淡黃的燈光好有氣氛。美國菜餐廳,招牌菜包括美國肉眼扒、Nachos、意大利飯、其次仲有唔同類型既小食同、特色飲品同酒款。花多眼亂啊...🔹網上好評如潮的爆

🔹網上好評如潮的爆棚手撕豬肉熱狗配上炸薯條 $112
呢款明為Super Dog,手撕豬用小火慢烤讓肉變得軟嫩可口的料理方式,豬肉變得極其軟爛可以用手輕鬆撕碎,撕碎鋪上面層再有自製沙律醬、醃製洋蔥絲、香腸就成為了一隻Super Dog啦。

爆棚手撕豬肉熱狗配上炸薯條

撕成幼絲的豬柳食落就一定冇咁有口感,但會多左種豐富既層次,一絲一絲卻不乾柴,口感軟嫩多汁,咸咸的,配上淡味既腸仔加麵包就剛剛好仲有熱辣辣薯條。這也是美國經典菜式啊!

🔹班尼迪蛋配風乾火腿 牛油果 $88
英倫早午餐必有就是Egg Benedict,看起來就很好吃,更不用說做出來真的超級好吃!

塾底放塊英式麵包,傳統會放塊煙肉先今次就係轉左風乾火腿,跟住一整層牛油果再放隻波蛋,最後淋荷蘭醬。一層一層咁疊上去,完成!
班尼迪蛋配風乾火腿 牛油果

切開會流出湯的完整圓形水波蛋,蛋汁味道濃濃的,配埋荷蘭醬有一點酸,酸酸甜甜非常開胃清新,配左風乾火腿同牛油果估唔到咁有驚喜,味道變相更加濃郁,班尼迪蛋就像是早午餐永遠的固定班底一樣,是最熱門也最長壽的一員!

🔹煙三文魚磨菇炒蛋多士 田園沙律 $98
偏偏就是港人最愛、最經典的茶記配搭「炒蛋多士」,但稍為想高級一點道變了煙三文魚磨菇炒蛋多士再配上輕盈的沙律。
煙三文魚磨菇炒蛋多士 田園沙律

香滑炒蛋做底,磨菇也是炒得非常香噴嚇,配埋煙三文魚,煙三文魚經過燻熟,帶有鹹味和煙燻香味,至於多士熱哄哄的,厚身脆內軟,牛油平均分佈,一種看似簡單其實深澳的料理。仲有個細沙律,下午茶食呢款都好。

🔹Monster Shake 邪惡朱古力 $58
跟餐+$58 就可以Upgrate了,用來拍照呃Like一流!!

送過黎個陣非常搶眼,一派邪惡感覺登場,上枱時只見大半杯飲品均被一大堆Cream所覆蓋、並在上層有兩塊大大的馬卡龍蓋上,3Part同時間又食又飲就會有點膩。
Monster Shake

朱古力味醇厚,又滑又香的口感,令人停不下來啊。

🔹朱古力紅茶 Couleur Choco $58
內含「黑朱古力片、杏仁片、陳皮,朱古力紅茶聞起來有很香的朱古力味,但到飲到口中的茶味則比較突出,不用怕會好甜因為朱古力味會漸漸消失,不是很濃旭。陳皮都可以說是飲多幾啖會飲得出,至於杏仁片、更加淡味。呢款茶其實都有解膩作用呢。

朱古力紅茶

在午後陽光透窗而過的日子裏,歎個精緻的afternoon tea,然後在不着邊際的話題中,消磨整個下午。

🔹下午茶小食拼盤(二人用) $148
內有(水牛城雞翼、炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬、牛油果三文魚籽蟹肉脆餅、香炸粗薯條)
**一層是水牛城雞翼配炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬
**一層是牛油果三文魚籽蟹肉脆餅配香炸粗薯條
下午茶小食拼盤(二人用)

水牛城雞翼即雞翼界的「熱浪」,以辣椒為原料的醬汁及其他調味。呢度做到雖說它辣,卻又不是讓你舌頭發麻、大汗疊細汗那種辣,反而讓你一口接一口地吃。酸酸辣辣,非常開胃,不錯!

炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬,一條脆卜卜既沉沉的褐金色芝士條,表面實實的但內裡軟軟的,因為入面可以拉出長長芝士,食下去皮就頗為厚不夠薄,微微硬身,勝在炸得不油膩。配上薄荷蛋黃醬更是畫龍點睛,芝士味道更為清新。

下午茶小食拼盤(二人用)

香炸粗薯條就是正常的口感跟外面差不多,而牛油果三文魚籽蟹肉脆餅就我地大讚啦,脆餅薄身夠脆,上面嘅牛油果跟蟹肉打勻,蟹肉鮮甜清香,而牛油果醬更加將蟹味突顯出加埋啲三文魚籽,賣相精緻亮麗。
下午茶小食拼盤(二人用)

一口咬落,咯咯聲,估唔到喺勁多蟹肉,成個感覺味道好鮮。
觀塘已經唔再係工廠區咁簡單,作為一個吃貨,好清楚佢有幾咁臥虎藏龍,食物有一定既誠意,裝修都落足本,營造一個美國既悠閒餐廳入到去唔覺自己係工廠區。偏遠少少既位置都有好既餐廳。American style既【MOREISH & MALT】食完我地一家都係開心滿足而回。慢慢吃慢慢聊聊天既一個下午就這樣渡過, 無拘束高談闊論,如果附近放咗工順路來一個happy hour都係一個幾好既Idea,因為餐廳另一賣點就係wine list選擇夠多同埋不時轉款嘅手工啤酒呢。
Type of Meal
Tea
朱古力紅茶
2019-05-04 134 views
作為一個觀塘專業打工仔,歡樂時光happy hours 係最直接減壓嘅方法,而啤酒同食物當然唔少得!Moreish & Malt 位於觀塘鴻圖道48號地下舖,可以滿足我三個要求!美食,音樂,啤酒🍻 而且仲有一個很好嘅娛樂節目,英超足球和NBA直播?小食拼盤小食拼盤旋顧名思義係可以俾我地有更多方面嘗試。牛油果三文魚子蟹肉脆餅牛油果和三文魚子都係非常新鮮,加上脆餅,食落去有牛油果🥑,食落好有口感,而三文魚子的原身的鹽分更中和咗脆餅的油膩!墨西哥粟米片在美國墨西哥粟米片永遠都是偏甜的和果腹,但是在Moreish & Malt 有一點不一樣,他們自家製的醬料加上茄蓉雞肉食起上嚟的時候會比較偏鹹和帶有一種迴香,仲有濃厚嘅cheese味~傳統美食炸雞翼來到美式餐廳怎樣不能容忍自己不去選擇buffalo wings !!! 水牛城雞翼,入口時那一種香口加上一陣辣香的惹味,已經急不及待一口愛上!Moreish 牛肉漢堡牛肉漢堡絕對是大眾化的價錢得黎,賣相又幾吸引,可以說是一個主菜必點之一!麵包外脆內軟,牛肉的比例大概是七成牛肉三成脂肪,所以一咬落去嘅時間會有好多肉汁!而side dish 嘅現炸新

小食拼盤
小食拼盤旋顧名思義係可以俾我地有更多方面嘗試。

牛油果三文魚子蟹肉脆餅

墨西哥粟米片

傳統美食炸雞

Moreish 牛肉漢堡
牛肉漢堡絕對是大眾化的價錢得黎,賣相又幾吸引,可以說是一個主菜必點之一!麵包外脆內軟,牛肉的比例大概是七成牛肉三成脂肪,所以一咬落去嘅時間會有好多肉汁!而side dish 嘅現炸新鮮粗薯條, 脆口唔會炸得太耐!

海膽濃蟹汁燴意大利飯
呢個意大利飯本身是偏向濕同好有咬口,大廚用了濃烈的蟹肉汁烹調意大利飯,加上海膽新鮮得來唔會腥, 讓人忍唔住一口接一口~
Moreish & Malt 正門入係餐廳,側門入係酒吧,呢到有Happy Hour,果然係一個地方,兩種享受。好耐冇見嘅朋友,今日相約喺呢到傾下計,relax下嘛。我見隔離檯揀肉眼扒,本身都想試,但朋友唔太喜好牛同羊,所以今次我地order左豬鞍。餐前會有好鬆軟嘅麵包配黑醋橄欖油。煙薰意大利風乾肉卡邦尼意粉 $98 好creamy,意粉有口感,配埋煙肉,cheese味濃。黑松露沙律薯條 $58 又一邪惡之選,好多黑松露醬配上熱辣辣嘅薯條。 風味炸雞翼 (水牛城辣汁) $78 今次我地揀buffalo wings,唔揀柚子蜜糖汁,醬汁都幾辣。燒日本活性水飼有骨豬鞍 $228 厚厚嘅豬鞍,唔好以為好韌,食落肉質幾juicy。美食當前,點都要飲番杯mocktails同Wine放鬆下。

美食當前,點都要飲番杯mocktails同Wine放鬆下。
$250 (Dinner)
2019-05-04 98 views
已經嚟過這裏吃了幾次,水晶都很平均,每次我們都會叫這個肉眼牛扒。果然沒有選錯,在心目中,他依然是排第一,叫咗七成熟牛扒,外脆內軟,加上可以現場睇直播球賽,氣氛真的一流。星期五都比較多人,如果幾個朋友約埋想食,真的要book 位,我們二人都是即興想吃觀塘牛扒,這間真的10分推介,已經是食過幾次的回頭客。薯條最啱真的配可樂,雖然這裏要$42,唯有賺多啲錢去補返。唯一不好處就是不要坐室外的桌子,因為夏天已經就快來臨,不斷有蚊咬。

薯條最啱真的配可樂,雖然這裏要$42
,唯有賺多啲錢去補返。

肉眼扒
七成熟
42蚊  cola
肉眼扒
七成熟
42蚊  cola
2019-04-30 3911 views
今晚同朋友黎左工廈呢邊覓食Chill返晚呢度場地都幾大,氣氛唔錯!雖然呢晚有扒類既套餐,但我地都唔太想食肉,所以最後都係決定單點自己想試既一齊share我地揀左兩個小食同一個意大利飯,諗住留肚食甜品店員幫我地落左order之後就為我地呈上一籃小餐包係呢個時候,我地就食住餐包睇下飲咩好,要chill一chill都唔一定要飲酒既呢晚我就揀左杯叫Deep Freeze$73既moctail,係一杯用藍莓同荔枝打成既沙冰,好岩依家開始愈黎愈悶熱既天氣飲小食要左 墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅$68同 自家製意大利餃子$78餡餅入面藏有茄蓉雞肉同芝士,可配上cream cheese、牛油果蓉或者係帶有微辣既蕃茄醬汁而個意大利餃子都幾特别,同我地預期中既好有出入,不過味道都ok既呢碟就係我地揀既 海膽濃蟹汁燴意大利飯$158呢度既意大利飯係偏向軟身既,個source好rich好濃郁,加上海膽唔醒唔苦,仲有d脆卜卜既三文魚籽混合其中添加上有埋cheese係個risotto入面,所以即使分量唔算好多都好有飽肚感最後就到我地留肚要食既甜品環節啦我地要左件冧酒提子乾青蘋果芝士蛋糕$68同清酒綠茶忌廉芝士蛋糕$78
今晚同朋友黎左工廈呢邊覓食Chill返晚

呢度場地都幾大,氣氛唔錯!

我地揀左兩個小食同一個意大利飯,諗住留肚食甜品

店員幫我地落左order之後就為我地呈上一籃小餐包

呢碟就係我地揀既 海膽濃蟹汁燴意大利飯$158

最後就到我地留肚要食既甜品環節啦

兩款甜品都混合左酒,但平衡得好好,甜度適中,香濃而不膩

Type of Meal
Dinner
2019-04-26 117 views
Dinner 首先講咗小食先,第一款小食,外脆而內的芝士,係拉到好長好長,好正,再配埋啲芥末醬,味道一流。第二款小食,上邊有大大粒嘅魚子,食落去好多汁,而且托住個底係一塊好脆嘅餅,好好食。第三款小食一個沙律嚟嘅,有啲煙肉好脆和食落去冇乜味嘅白芝士,夾埋一齊食都幾好食。主菜係肉眼扒,3成熟味道啱啱好,幾多汁又好味,再配合一啲薯條,味道一流。最後就係芝士意粉,香濃嘅芝士味,和其他出邊食嘅好唔同,食落去嘅味道係好好食嘅。加上呢度嘅環境好有呢個relax嘅感覺,如果係happy Friday 和開party係一流嘅。
Dinner

2019-04-23 124 views
同朋友去開觀塘揾野食,經過轉角位見到依間好似幾正就入左去。我地入去嘅時候啱啱開鋪,但坐左15分左右已經愈黎愈多客人。餐廳好細心,見到旁邊有兩三枱有小朋友,會主動搬bb凳,仲提供膠餐具俾佢地👍🏻我地叫左cappuccino 同flat white,兩杯都唔錯仲有Egg Benedict 同cheese burger。Egg Benedict煮得啱啱好,仲有牛油果同ham做配料,夾埋一齊幾好食~Cheese burger 嘅牛肉好juicy,值得一試!
Cappuccino

Flat  white

Egg  Benedict

Cheese burger 嘅牛肉好juicy,值得一試!
$150 (Lunch)
Cappuccino
Flat  white
Egg  Benedict
2019-04-22 89 views
地方開揚,部分位落地玻璃望到街景,環境夠chill, 同lounge位夠長,朋友一班fd飲下野食個好西,咬個burger最合適不過Crabmeat Bruschetta, 三文魚魚子大大粒,咬落爆漿~正, 蟹肉沙律足料新鮮,牛油果獨特微微的果香入口很滑,多士外脆內軟,咬下去哥野很爽Chicken Parmigiana, 蕃茄芝士搭上烤雞扒,普通中帶點特別,帕瑪森芝士果然能與任何食材完美配搭Classic Burger, 牛肉打得很綿密,牛味濃厚 juicy又惹味微辣, 漢堡包底加工過面脆口特別,Tofu Cheesecake豆腐芝士cake就是食豆腐花的味道很清很fresh配以芝士制成後調芝士味漸漸滲出層次感Green Tea cocktail, Lychee Rose mocktail-Homemade綠茶gin配上cucumber,綠茶的丹寧則影響入口味道增添了茶香,cucumber則提升了整體的清新感覺,-荔枝玫瑰mocktail,洛神花加荔枝配上rose,清香脫俗,女士不能不試!

-Homemade綠茶gin配上cucumber,綠茶
2019-04-21 2887 views
復活節連續幾日假, 更係同朋友出去Shopping啦! 天公不造美, 落起大雨, APM食肆都人頭湧湧, 於是我地嘗試行出APM周圍搵食, 希望發掘到隱世美食。行到鴻圖道見到間粉藍色招牌, 係主打西餐既餐廳, 正好岩哂冇飯癮既我地, 就入去試試吧!剛好落左紅雨驚告, 餐廳人流唔多, 有一個Projector播著nowTV, 估計有足球盛事應該都會吸引到唔少人黎幫襯, 再入小小有個小酒吧, 原來呢度有唔少酒類飲品供應, 但餐廳格調未至於有酒吧氣氛, 正好冇咁嘈, 我地可以傾下計, 慢慢食~入座後先送上餐包, 食完可以再免費追加唔飲酒既, 呢度都有幾款Mocktail選擇【Arctic Manga】HK73沙冰打得好幼細, 芒果味、菠蘿味同埋桃味混合為一, 充滿清新果甜 (唔係溝糖水既死甜之作) , 但飲唔出菠蘿味, 只飲到芒果同桃味~【炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬】HK$68芝士條表面沒有半點油膩, 表面質地實實的, 一咬開可以拉出長長芝士, 芝士軟棉棉, 充滿芝士香, 伴上薄荷蛋黃醬, 但冇咩薄荷味~【墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅】HK$68墨西哥皮包住雞肉碎、三色椒碎、洋蔥碎, 芝士味唔太突出

入座後先送上餐包, 食完可以再免費追加

唔飲酒既, 呢度都有幾款Mocktail選擇

【Arctic Manga】HK73

【炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬】HK$68
炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬

【墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅】HK$68
墨西哥皮包住雞肉碎、三色椒碎、洋蔥碎, 芝士味唔太突出, 反而配上既三色醬(分別係牛油果醬、茄蓉、忌廉), 沾上一齊食, 味道更濃郁, 餡餅中既洋蔥滲出少許唱口, 微微地辣, 幾開胃~
墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅

【"爆棚"手撕豬肉熱狗】HK$112
大大隻熱狗上堆滿醃製洋蔥絲、豬肉絲, 兩者同時混入左餐廳自製既沙律醬, 醃製洋蔥絲酸味味, 豬肉絲撕得很幼, 令醬汁可以包到每條肉絲, 減少左鞋口口感機會, 加上脆皮腸一齊食, 增加了口感層次。 仲有熱辣辣薯條食, 份量岩同朋友share!
"爆棚"手撕豬肉熱狗

【燒美國側牛腹扒+炸薯條】HK$198
牛腹扒order左五成熟, 果然牛腹扒係會滲出鮮紅血水, 盡顯鮮嫩度。牛腹扒外表邊位帶少許焦香, 但同時keep到juicy肉汁, 比較喜歡食牛腹扒原汁原味, 點醬食似乎太重口味。牛腹扒林, 肉味重, 正! 同樣有薯條伴碟, 夠哂飽!!
燒美國側牛腹扒+炸薯條

2019-04-20
$250 (Dinner)
炸水牛芝士條配薄荷蛋黃醬
墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅
"爆棚"手撕豬肉熱狗
燒美國側牛腹扒+炸薯條
2019-04-20 92 views
之前夜晚經過餐廳,見到入面坐滿人,而且仲有足球賽事直播睇。估唔到日頭同夜晚嘅景象會有咁大對比。餐廳晏晝唔會太多人,好適合坐低食一餐休閒嘅午餐,消磨時間。首先嗌左份全日早餐,份量算幾足,而且選材亦都好精美。脆薯格炸得好香脆,煙肉表面輕輕燒過,香氣十足。另外仲有炒蛋、雜菌、豬肉腸、蕃茄焗豆同埋多士。燒紐西蘭肉眼扒、炸薯條同樣係火爐上烤過嘅肉眼扒,表面烤得香脆,肉質非常鮮嫩,而且充滿肉汁。薯條亦都係啱啱炸起,熱度十足又香脆。

餐廳晏晝唔會太多人,好適合坐低食一餐休閒嘅午餐,消磨時間。

燒紐西蘭肉眼扒、炸薯條
2019-04-07
$100 (Lunch)
  • 全日早餐
  • 燒紐西蘭肉眼扒
2019-04-08 1516 views
晚飯時間來到觀塘巧明街一帶, 四周人頭湧湧都係往地鐵站方向, 有一種逆流而上嘅感覺。鴻圖道同偉業街交界corner位 有一間酒吧餐廳, 氣氛唔錯而且仲有happy hour 啤酒,house wine 買一送一。麵包蘸醋同橄欖油, 美味餐前小吃除咗飲嘢,餐牌都有其他食物可供選擇。 坐低 就 有人畀咗個兒童餐餐牌畀阿囝, 真係照顧周到。 小朋友同周圍嘅環境雖然好格格不入, 不過佢 似乎好欣賞個兒童餐, 自己點咗蘑菇雞肉白汁意粉同薯粒, 仲加埋個是日甜品同 墨西哥片, 真係識嘆。 我哋樣樣都幫佢試過, 味道唔錯尤其個意粉好creamy, 冇薯仔粒以粗薯條代替熱辣辣上,$58 其實好抵食。大人叫咗 燒澳洲羊冧扒($198), medium rare, 表層燒得焦香, 羊扒一啲都唔羶, raw 嘅程度又唔會話完全切唔開, 肉質鮮嫩軟腍,勁juicy, 厚切令口感更豐富。蘸埋個 類似乳酪薄荷嘅醬汁,仲減低咗佢嘅油膩感。 跟餐仲送其中一款配菜。 揀咗炒蔬菜, 用蒜蓉洋蔥炒香非常惹味。 又有露筍,荷蘭豆,白蘑菇,青瓜。。蜜味醬汁雞翼 $72 (6隻)有焦糖香嘅蜜汁味,好入味, 雞鎚部份肉質較為乾。食

麵包蘸醋同橄欖油, 美味餐前小吃

燒澳洲羊冧扒

蜜味醬汁雞翼

蜜味醬汁雞翼 $72 (6隻)
有焦糖香嘅蜜汁味,好入味, 雞鎚部份肉質較為乾。食到舐舐脷,送啤酒一流。

Artic Peach

Artic Peach $68
桃味嘅沙冰, 沙冰好幼滑,唔會有大粒嘅冰塊。 果香味濃亦唔會太甜。
Blueberries Squash

Blueberries Squash $73
超夠氣勁爽嘅梳打, 有藍莓嘅味道,好清新。
銀魚番茄醬魷魚意粉

銀魚番茄醬魷魚意粉 $108
很喜歡這一種類香辣意粉, 如果加了 anchovy 就更加不得了。 番茄醬汁香濃惹味, 旁邊那些綠色嘅辣椒, 試咗一隻又酸又辣, 非常醒神夠過癮
。 唔食得辣嘅朋友就唔好試。 意粉堆到成個山咁高內有好多材料,醬汁。 魷魚軟熟鮮味。 還有許多炸銀魚乾 鋪係面,好脆好惹味!

週末仲有兒童工作坊

整體食物質素唔錯, 而且價錢唔算貴。 氣氛好chill, 四周坐滿上班一族, 無拘束高談闊論, 附近放咗工順路來一個happy hour (好似係Sat to Wed 八點前 )真係good fit!
燒澳洲羊冧扒
Artic Peach
銀魚番茄醬魷魚意粉
2019-04-06 97 views
星期六晚上八點幾去搵食其實唔係好肚餓,又懶行所以想搵d近近地又有得泊車既地方食晚飯最後選擇左Moreish & Malt叫左燒牛脷配洋蔥蛋黃醬,水牛城辣汁雞翼,同燒羊冧扒燒牛脷配洋蔥蛋黃醬好好食表面食到炭燒味道,牛脷無「蘇」味燒得剛剛好,外脆內軟,唔會硬個雞翼就無特別個羊扒叫左7成熟,配芝士通粉羊扒整得好好 無過火 配埋個醬汁好好食 個醬有薄荷葉味道 減低食肉肥膩既感覺見好多枱都有叫甜品外觀好吸引不過已經好飽 下次想試埋個甜品呀
星期六晚上八點幾去搵食
其實唔係好肚餓,又懶行
所以想搵d近近地又有得泊車既地方食晚飯
最後選擇左Moreish & Malt

叫左燒牛脷配洋蔥蛋黃醬,水牛城辣汁雞翼,同燒羊冧扒

燒牛脷配洋蔥蛋黃醬好好食
表面食到炭燒味道,牛脷無「蘇」味
燒得剛剛好,外脆內軟,唔會硬

個雞翼就無特別

外觀好吸引
不過已經好飽
下次想試埋個甜品

2019-04-06
$200 (Dinner)
  • 燒牛脷配洋蔥蛋黃醬
2019-03-28 1773 views
近幾年觀塘工業區開左多間食店, 我同老婆呢對無飯夫婦都算住得近, 係呢邊開餐非常方便, 所以就算係平日放工我地都好多時過黎開餐。今晚我地訂左枱呢間Moreish & Malt位於觀塘鴻圖道, 由APM行5分鐘步程左右, 餐廳係地舖, 裝修時尚舒適, 店內仲有投射式電視直播球賽, 我地7點左右到餐廳都已經好多人, 氣氛唔錯。🍻晚市除左A la carte之外, 仲有2人用嘅晚餐, $468已經包括左小食拼盤, 餐湯, 主菜同意粉, 而且今日晚餐有老婆最愛嘅豬鞍, 所以我地就點左二人晚餐。😁Arctic Peach由蜜桃, 菠蘿同檸檬打成的冰沙, 唔會太甜, 味道清新自然, 而且好大杯, 我地兩個人share都好夠飲。😍晚市二人餐 $468小食拼盤二人份嘅小食拼盤有牛油果三文魚籽蟹肉脆餅, 芝士棒同沙律。脆餅上面加左好多蟹肉同三文魚籽, 入口香脆之餘鮮味非常濃郁, 芝士棒外層鬆脆, 中間拉絲芝士味道香濃, 非常惹味。😋是日餐湯今日餐湯係南瓜濃湯, 口感綿滑, 配上餐廳自家製香草包, 味道唔錯。👍燒日本活性水飼無骨豬鞍, 自家制椰菜沙律老婆對今晚呢款豬鞍讚不絕口, 日本活性水飼無骨豬鞍肉味超

晚市二人餐 $468

是日餐湯

燒日本活性水飼無骨豬鞍, 自家制椰菜沙律
老婆對今晚呢款豬鞍讚不絕口, 日本活性水飼無骨豬鞍肉味超濃, 熟度剛剛好, 肉質軟嫩多汁, 而且好大份。配菜嘅自家制椰菜沙律味道都幾好。👍

野菌芝士忌廉汁扁意粉
野菌芝士忌廉汁非常白濃, 芝士味好重, 扁意粉掛汁, 野菌亦已經預先調味, 味道層次豐富。由於扁意粉份量同其他食物一樣咁大份, 食埋呢個扁意粉我地都飽到連餐飲都飲唔落。😆

埋單每位$300有找, 性質比唔錯。👍

餐牌
2019-03-27
$297 (Dinner)