2022-02-17 21 views
今日中午太忙冇時間食lunch... 未到3點個肚已經嘰哩咕嚕... 路過見到呢間乾淨光猛嘅日式卷物店... 望落好似幾吸引... 嗱嗱林入去order咗個【麻麻地軟殼蟹卷物】+$配埋個餐!落完order等緊嘅時候... 再認真望吓menu... 發現原來呢度啲卷物好多都幾有特色wor... 好似【魚全部都係魚】、【帶子被困火焰山】、【熱情赤富士】、【三文魚轉角遇上蝦】等等... 應該幾好食... 留返下次揾機會再試la!😆麻麻地軟殼蟹🦀卷物 (5件) $62卷物餡料係軟殼蟹、蟹棒、牛油果、青瓜、蟹籽... 配麻辣沙律醬! 用料十足... 軟殼蟹炸到好酥脆... 沙律醬唔算辣... 食落好match好夾... 一啲都唔係麻麻地lor!🤪卷物/飯/麵均可以加配套餐... 我揀咗套餐A【先生炸雞】... 有4件炸雞、日式沙律同汽水... 都只係+ $19... 真係好抵!👍 雖然價錢咁抵... 但d炸雞塊size都ok... 唔會好細粒... 而且仲好香好juicy!😋整體上... 感覺唔錯!😊

麻麻地軟殼蟹🦀卷物 (5件) $62

整體上... 感覺唔錯!😊

2022-02-16 1451 views
Mr Maki主打日式Fusion創意卷物🇯🇵Bookmark咗好耐✅,一直好想試呢類fusion日式菜,果然特別得嚟又高水準‼️.今次去咗位於灣仔交加里分店店舖空間唔大,目測八個座位左右不過菜式嘅創意絕對無比空間限制💫卷物款式眾多,少啲決策力都揀唔掂,因為每一款望落都好吸引🤣最後揀咗生熟兩款卷物試試🥢食物即叫即整,等咗10分鐘左右就拎得,小店來講都算快👏🏻.🍴魚全部都係魚🐟💰$79(8件)非常貼題,因為真係超多魚😍一打開個蓋有少少嚇親,卷物上鋪滿吞拿魚拖羅、蟹籽,唔係講笑都有成2-3cm高🙌🏻拖羅蓉入口即化🥰,配上卷物肥美嘅三文魚,魚油香、鮮味一擁而上,在口中爆發😍拖羅蓉上加左脆趣,為整個卷物加添香脆口感,與拖羅蓉嘅creamy造成對比😋唔使$80嘅價錢來講,非常抵食🤩.🍴帶子被困火焰山🔥💰$69(8件)帶子、蟹棒絲鋪滿在卷物上,再加上沙律醬、蟹籽嘅點綴,經過火炙後,真係有幾分似火焰山🤣卷物內係牛油果、蘆筍食落既有沙律醬帶嚟嘅香味、帶子嘅鮮甜,牛油果、蘆筍有清新嘅感覺,為沙律醬減膩😌.🍴先生炸雞🍗💰跟餐加$19(連飲品)(4件)拎返屋企食嘅途中,炸雞已經不停誘惑因為太~香~啦~👃🏻如果
Mr Maki主打日式Fusion創意卷物🇯🇵

今次去咗位於灣仔交加里分店
店舖空間唔大,目測八個座位左右
不過菜式嘅創意絕對無比空間限制💫
卷物款式眾多,少啲決策力都揀唔掂,因為每一款望落都好吸引🤣
最後揀咗生熟兩款卷物試試🥢
食物即叫即整,等咗10分鐘左右就拎得,小店來講都算快👏🏻

🍴魚全部都係魚🐟
💰$79(8件)
非常貼題,因為真係超多魚😍
唔使$80嘅價錢來講,非常抵食🤩

🍴帶子被困火焰山🔥
💰$69(8件)
卷物內係牛油果、蘆筍
帶子被困火焰山

🍴先生炸雞🍗
💰跟餐加$19(連飲品)(4件)
拎返屋企食嘅途中,炸雞已經不停誘惑
因為太~香~啦~👃🏻
如果唔係戴住口罩,真係可能係街度直接食😅
雞塊每件大大嚿,淋上蜜糖芥辣醬,甜甜辣辣好惹味😋
而且雞塊揸得外脆內軟,保持到雞肉嘅Juicy,每咬一啖都充滿肉汁💦
先生炸雞

想試吓Fusion創意卷物,一定唔好錯過Mr Maki😎
卷物食材配搭方式,每一分都經過考量,呢啲心思位真心抵讚💕
本身性價比都高,而家疫情關係買滿$200再85折,抵到爆🈹🈹🈹
搵日再去叫外賣,試多幾款唔同卷物🤟🏻

—————————

—————————
帶子被困火焰山
先生炸雞
近期越來越多健康poke powl店出現,以日式沙律菜與刺身取代油膩的肉類主食,經過灣仔見到這間更新穎,除了poke bowl仲有很多款卷物小食,於是就買個外賣,等候時間短,好快就取得,服務很好。 店舖不算很大,有少量bar枱座位可以堂食,裝修用心精緻,牆上有靚靚掛畫和打卡字句,感覺舒服。 點了2款主食,另加小食汽水,埋單唔洗200蚊,可以食到好飽,食物豐富,整體性價比高。 =Maki Roll 墨西哥辣妹 $79/6件=卷物上有大量的吞拿魚拖羅蓉和吞拿魚赤身肉,入口即溶,油脂滿滿的,而卷物共有6件,卷著炸蝦和芝士,可以配上面的吞拿魚一起食,加入墨西哥辣椒和蟹子調味,味道平衡,口感豐富,唔會太辣或太油膩。其實已經夠味,附上的日式醬油和芥末都未有用到。 =先生炸雞4件 日式沙律汽水 +$19=炸雞新鮮熱辣炸起,雞件大隻,肉質嫩滑厚肉,炸粉唔多,所以食落脆邊而突顯雞肉的肥美,比起連鎖店好吃得多! =Poke Bowl 吞拿魚兩味 $98=好大碗的poke bowl,上面有粒粒吞拿魚、吞拿魚蓉、牛油果片、栗米、枝豆和椰菜,下面是飯底,整體很配搭,吞拿魚粒厚身肥美,特別喜歡即入即溶的吞拿魚蓉,

=Maki Roll 墨西哥辣妹 $79/6件=

=先生炸雞4件 日式沙律汽水 +$19=

=Poke Bowl 吞拿魚兩味 $98=
好大碗的poke bowl,上面有粒粒吞拿魚、吞拿魚蓉、牛油果片、栗米、枝豆和椰菜,下面是飯底,整體很配搭,吞拿魚粒厚身肥美,特別喜歡即入即溶的吞拿魚蓉,配飯一流。牛油果的熟成狀態,同樣食落淋身,配埋栗米和椰菜,感覺很清新而滿足。
  • 吞拿魚兩味
2022-02-14 22 views
高質創意飯卷外賣墨西哥辣妹,$79,8件壽司,招牌推介,有吞拿魚赤身蓉、炸蝦,芝士和大量舖在面的脆脆。吞拿魚用料新鮮,用料豐富,啖啖滿足!先生巨無霸,$89,同樣8件壽司,有鰻魚、炸蝦、芝士和大量舖在面的脆脆。味道跟墨西哥辣妹是完全不同,另一個口感,食物配搭得很好。另加了四件炸雞,$19,上面配了芥末,配炸雞一絕。另外,炸雞不會很乾,很有肉汁的,吃過不想再去連鎖快餐店🙈驚喜小店,價錢也不貴,疫情外賣非常推介。
高質創意飯卷外賣

驚喜小店,價錢也不貴,疫情外賣非常推介。
2022-02-11
$90 (Lunch)
2022-02-13 18 views
日子雖然苦,唯有食多啲好西彌補🤤,最近發掘到灣仔有間餐廳都好高質👍,仲要係黃店💛,位於交加里,係IVE 對面。.🐥先生炸雞➕🥗日式沙律➕🍵烏龍茶炸雞即叫即炸好新鮮,炸得金黃香脆,肉質保持嫩滑多汁,加埋芥末醬,甜甜地帶少少芥末刺激,非常惹味😋。🍠炸蕃薯條➕🥗日式沙律➕🥤可樂炸蕃薯條有蕃薯香甜味,又有爽脆口感,做到外脆內軟,成日食薯條🍟食得多,不妨試吓炸蕃薯條🍠,別有一番風味!🥑牛油果先生好有創意嘅卷物,賣相優美,由牛油果🥑、蘆筍、芝士🧀同墨西哥辣椒🌶️製成。牛油果🥑香滑+ 墨西哥辣椒🌶️嘅微辣原來係咁夾,好有驚喜😄。🥩蘑菇汁漢堡扒開頭以為份量唔多,但原來份量十足,好夠飽🤭,漢堡扒肉質嫩滑之外加左蘑菇醬汁,令人胃口大開,大啖大啖送飯一流👍。.餐廳食物款式創新又好味,價錢相當親民,家下仲有外賣自取優惠🥡,MR. MAKI 大推🙌!!

🐥先生炸雞➕🥗日式沙律➕🍵烏龍茶

Tea
  • 蕃薯條
  • 先生炸雞
2022-02-13 17 views
吞拿魚大爆炸, 有吞拿魚, 蟹棒同蟹子, 吞拿魚炸過之後, 外面非常的脆身, 裏面入口即溶感覺, 再加上蟹子卜卜脆, 口感非常之複雜, 非常之惹味, 大大啖咬落去, 真係好有滿足感跟餐加28蚊, 就有一個叉燒濃湯拉麵, 叉燒大大塊, 再鋪滿咗紫菜, 湯底非常之濃郁, 麵條非常之掛湯,口感不錯佢嘅炸雞非常的出色, 外表炸到脆身, 至於入口非常之香濃既雞味, 再配搭住日式沙律一齊食, 口感非常的香脆進擊的鰻魚, 配咗蟹棒再加最creamy的芝士, 非常之濃郁嘅口感, 再加入口即溶牛油果, 木魚絲口感變得更加複雜, 香濃嘅鰻魚, 魚味非常之吸引

TakeAway
魚全部都係魚 $69三文魚卷包有脆米粒 上面嘅吞拿魚蓉份量大滿足 正爆👅 一啖食落鮮味濃郁 面頭灑上蟹子 質感軟滑香濃 勁多層次🤩 性價比高 吞拿魚控必試‼️先生巨無霸 $89材料超豐富 加上香濃嘅鰻魚汁鋪面 睇落已經夠吸睛🔥 鰻魚、炸蝦🍤、蟹棒、芝士、脆趣等組合原來勁夾 一口一舊 有啲似以前喺元氣食過嘅芝士鰻魚卷 但味道更香濃 加上脆趣同炸蝦嘅香脆口感 一食愛上🥰 炸蝦口感爽滑 質素唔錯👍🏻C餐($25)- 蕃薯條+日式沙律🥗番薯條係粗身嗰隻 攞返屋企凍咗 可以用氣炸鍋整返熱 一樣香脆🤤 番薯味好香濃 口感外脆內軟 日式沙律份量唔多 沙律汁味道酸甜好開胃😋D餐($28)- 叉燒濃湯拉麵拉麵🍜竟然可以配係套餐🤣 好友日本餐廳嘅感覺 估唔到質素都非常唔錯 湯底係濃郁嘅豬骨湯 配上口感煙韌嘅拉麵 食完生冷野飲番啖熱湯🍲 真係絕配😳
魚全部都係魚 $69

先生巨無霸 $89

C餐($25)- 蕃薯條+日式沙律🥗

D餐($28)- 叉燒濃湯拉麵

2022-02-12 16 views
日復日既禁堂食,就開始日復日既外賣自取呢間餐廳啲食物名全部都改得好得意先生巨無霸 $89鰻魚,炸蝦,蟹棒,芝士,青瓜,脆趣果然無改錯名,真係好巨型,口細小小都唔可以一啖塞落口,食落好有口感,青瓜既爽脆好巧妙地中和左芝士既咸香,食幾多都唔會太濟,鰻魚同炸蝦更帶出多層口感,性價比高,值得一試帶子被困火焰山 $69帶子,蟹棒,蘆筍,牛油果,蟹子啲帶子同蟹棒完全多到睇唔到啲卷物飯團,超足料,蘆筍好青香,食落味覺好豐富仲有得加配變setA.先生炸雞(4件)配日式沙律加波子汽水味梳打$19炸雞份量好大件,炸得好香口,入面雞肉亦夠幼嫩,唔會柴身B.炸有皮薯條配 日式沙律加橙味梳打 $21薯條係粗薯,好脆口,啖啖薯泥中間仲帶點咸香,令人愈食愈上癮
日復日既禁堂食,就開始日復日既外賣自取
呢間餐廳啲食物名全部都改得好得意

先生巨無霸 $89
鰻魚,炸蝦,蟹棒,芝士,青瓜,脆趣

帶子被困火焰山 $69
帶子,蟹棒,蘆筍,牛油果,蟹子

仲有得加配變set
A.先生炸雞(4件)配日式沙律加波子汽水味梳打
炸雞份量好大件,炸得好香口,入面雞肉亦夠幼嫩,唔會柴身

B.炸有皮薯條配 日式沙律加橙味梳打 $21
薯條係粗薯,好脆口,啖啖薯泥中間仲帶點咸香,令人愈食愈上癮
今天家人不煮飯,所以就去了公司附近一家挺有特色的日式卷物餐廳買外賣,而且剛好碰上他在做外賣自取優惠,可以滿200有85折,那就更有性價比了!魚全部都係魚(79元)愛食魚的可以試試這個,上面放了非常澎湃的吞拿魚拖羅蓉,內裡還夾帶了吞拿魚赤身,上面還放了蟹子,單單吃上面的就已很滿足了。拖羅蓉入口即化,配上吞拿魚赤身帶來的魚香味,還有蟹子的鮮味,一次再口中爆發!然而再配上下面的三文魚卷一起吃,壽司飯更能突出魚的香甜和鮮味,再有嫩滑的三文魚增加口感!味道真的很好!不過這裡最特別的是加了脆趣,其實他就是天婦羅碎,為整個增加了香脆的口感也是非常特別!先生巨無霸(89元)單從盒子就能感受到他的巨無霸是巨在哪裡了,比普通的大了繼1.5倍!內裡的材料也是非常多的,有我喜歡的鰻魚和炸蝦,更有蟹棒,芝士,青瓜和脆趣,一口咬下去會先感受到香脆的脆趣,然後是外脆內爽滑的炸蝦,然後是鰻魚的香,再來是蟹棒的Q彈和青瓜的爽甜,帶點芝士的香味,整個味道非常豐富,且非常足料!套餐C(25元)這個是蕃薯條的組合!蕃薯條是原個切條再裹粉去炸的,所以吃起來會比較脆,內裡蕃薯香甜軟糯!套餐D(28元)這是想不到原來還可以配拉麵,

魚全部都係魚(79元)
魚全部都係魚

先生巨無霸(89元)
先生巨無霸

套餐C(25元)
蕃薯條

套餐D(28元)
這是想不到原來還可以配拉麵,而且份量都還可以,還幫你分湯,這樣就不會把麵條泡軟了!雖然看似挺簡單的,其實他加了很多炸蒜,所以湯底挺濃郁的又帶點蒜香,豬骨味道挺香,還有兩片的叉燒,整體性價比還可以!
叉燒濃湯拉麵

2022-02-09
先生巨無霸
蕃薯條
叉燒濃湯拉麵
2022-02-09 21 views
作為灣仔地膽梗係要久不久試下新嘢!最近經過摩利臣山發現有間平靚正日式卷物小店!梗係要試下~!Mr. Maki地點喺灣仔交加里, 午飯時間人流好旺!可以openrice訂定自取太方便!餐牌主打特色卷物,跟餐有炸物小食同飲品!卷物價錢喺$60-$90!相當親民!🐟魚全部都係魚🍣 $79/8件 一個陣容頂盛嘅卷物,頂層放滿軟綿綿嘅吞拿魚蓉同脆卜卜嘅脆趣,一齊食超夾!吞拿魚蓉下面仲竟然隱藏左一大件赤身!最下面嘅卷物就係三文魚卷!魚生新鮮,飯卷即整微温,加埋一齊食大滿足!跟餐點了炸雞小食🍗,炸完仲幾juicy,配上芥辣醬特別惹味!🔥帶子被困火焰山🍣 $69/8件頂層好多粒粒帶子,都冇被困嘅🤣,輕輕焗過嘅芝士醬配搭大量蟹柳絲真係成個山咁~仲又甜又香口!下層嘅牛油果、蟹柳、蘆筍青瓜卷口感清新!跟餐點了🍠蕃薯條,蕃薯條炸到卜卜脆唔會太油意外地好味!

🐟魚全部都係魚🍣 $79/8件

🔥帶子被困火焰山🍣 $69/8件

• 炸雞
  • 帶子被困火焰山
  • 蕃薯條
  • 魚全部都係魚
2022-02-08 17 views
《創意特色飯卷🤤》———————————————#MrMaki 💛-最近又禁堂食,放工唯有買外賣自取返屋企,經過灣仔依間小店, 主打日式特色飯卷,有好多唔同款式可以選擇,仲可以升級做套餐,都幾抵食😝-🦀 麻麻地軟殼蟹雖然佢叫麻麻地,但係一啲都唔係麻麻地🤣 每一舊卷都有軟殼蟹,相當足料,裡面仲有蟹棒、牛油果、青瓜同蟹子,味道幾fresh,配搭埋微辣嘅沙律醬,都幾唔錯~-🇲🇽 墨西哥辣妹飯卷上面佈滿吞拿魚赤身蓉,每一啖都可以食到,超級滿足,裏面仲有炸蝦同芝士,加埋啲墨西哥辣椒同蟹子脆趣,口感豐富😌-套餐除咗包嘢飲,仲有得揀一款小食,先生炸雞有成4件,份量十足,外脆內軟🤤另外我哋亦點咗炸蕃薯條,金黃酥脆,香甜美味🍟-⭐價錢參考:麻麻地軟殼蟹:$62墨西哥辣妹:$79先生炸雞:$19炸蕃薯條:$25🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$90
《創意特色飯卷🤤》
炸蕃薯條:$25
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$90
2022-02-07
$90 (Dinner)
2022-02-05 19 views
2022年1月24日 星期一最近政府又收緊防疫規例,禁止晚市堂食,所以今日放工唯有買外賣返屋企見到灣仔呢一間餐廳新開張無耐,之前經過都未試過,於是今日就諗住買外賣返去同老婆一齊食餐廳主打係飯卷,有好多款唔同既組合同配料,價錢都幾經濟,仲可以加錢升級做唔同嘅套餐添於是我要咗兩個套餐,加埋都係二百幾蚊,已經有齊沙律、飯卷同飲品等咗大約15分鐘左右食物已經全部整好,仲擺得好精緻,當然要即時影相打卡再打包返屋企慢慢食,每款食物都用紙盒或者膠盒裝好,夠晒方便衛生首先嘗試呢一個先生巨無霸,裡面有炸蝦、鰻魚、蟹棒、青瓜等等,每一啖食落去都感覺到有好多材料,感覺好滿足,一個人相信完全食唔晒,炸蝦好鬆脆,而青瓜又化解左油膩感,再配合埋芝士,全部都好夾另一款飯卷叫魚全部都係魚,其實主要有吞拿魚拖羅、吞拿魚赤身、三文魚同蟹子,配料仲多過飯,拖羅多到夾唔晒,超級抵食!!而且好新鮮,食唔到有雪藏味,蟹子又脆卜卜原本諗住沙律只係附加既,應該好頹,但見到份量都有成大碗,而且生菜幾爽口,加埋粟米同醬汁一齊食更加開胃添最後小食仲有薯條同蕃薯條,兩款都炸得熱辣辣,當中個人較鐘意番薯條,因為一般連鎖快餐店都唔會有得提供,而
2022年1月24日 星期一

而且好新鮮,食唔到有雪藏味,蟹子又脆卜卜

最後小食仲有薯條同蕃薯條,兩款都炸得熱辣辣,當中個人較鐘意番薯條,因為一般連鎖快餐店都唔會有得提供,而且番薯味好濃郁,點埋茄汁一齊食更加滋味!!
2022-01-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$105 (Dinner)
最近又發現了一間灣仔高質外賣,喺我打呢篇食評時已經去食多左幾次! (已經決定要去多幾次,食曬咁多款特色卷物)他們的卷物是即叫即整的,order後等10-15mins就攞得,真係快靚正!知我咩料(炸飯薄餅)- 卷物都可以整成pizza! 選了配吞拿魚拖羅,下面係由粒粒煎香脆飯整成的pizza底,上面配上軟香鮮味拖羅同蟹子,口感超好,一吃難忘!食幾多飯都OK! 麻麻地軟殼蟹 -其實一D都唔麻麻地,入面軟殼蟹厚肉,配上甜的牛油果和蟹子,mix and match得非常好!最欣賞是麻辣沙律醬,令口感更佳同味道特別有層次感!每款卷物加$19-28就可以配埋小食 & 飲品&沙律,非常豐富! 飲品仲非常多選擇,唔單止有汽水,仲有特別D嘅波子/提子有汽飲品!小食方面,先生炸雞嘅雞肉大大件,外脆內軟嫩,好滿足。個人最最最推介蕃薯條,外皮比較脆而且不會太甜,蕃薯味濃香。一定會再來食~

知我咩料

知我咩料(炸飯薄餅)-

麻麻地軟殼蟹 -

一定會再來食~
知我咩料
2022-02-04 20 views
Have a maki day!✨ If you are searching for fusion maki rolls with loads of mayo on top, this is the one!!!!🤩-🦀 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚡 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚂𝚝𝚒𝚌𝚔 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍 𝙼𝚊𝚔𝚒 $𝟼𝟿The maki roll is wrapped with scallop, crab stick, cucumber, and avocado. After baking it, it was topped with plenty crab stick and crab roe, and of course with mayo!-🍱 𝙼𝚛. 𝙱𝚒𝚐 𝙼𝚊𝚍 $𝟾𝟿This maki has sooo many ingredients - eel, deep fried shrimps, crab stick, cheese, cucumber, and most importantly some crisps on top (must-have in fusion rolls)😋-🍟 𝙲𝚘𝚖𝚋𝚘
🍱 𝙼𝚛. 𝙱𝚒𝚐 𝙼𝚊𝚍 $𝟾𝟿
🍟 𝙲𝚘𝚖𝚋𝚘 𝚜𝚎𝚝:
𝙰. 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗, 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍, 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜 +$𝟷𝟿
𝙲. 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜, 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍, 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜 +$𝟸𝟻
You can also upgrade your maki to a combo set! We ordered fried chicken🍗 and sweet potato fries🍟
🍴8/10
2022-02-04 17 views
MR. MAKI📍灣仔想食呢間嘅卷物好耐,前幾日行過灣仔就去買外賣😎 座位唔太多,有得堂食同外賣,我就叫咗一個set,包小食同飲品😝🤍帶子被困火焰山 $59店員即叫即整,等咗十分鐘到就食得😝卷物有八件,入面包住好多牛油果🥑同青瓜😉 上面鋪滿炙燒過嘅蟹柳、蟹籽同帶子,超惹味😛 帶子雖然唔係好大粒,但係都好嫩,成個配搭好平衡😎另外跟餐叫咗蜜糖芥末炸雞🍗 炸雞有四件,熱辣辣好多肉汁,皮脆肉嫩,好好食😋
MR. MAKI📍灣仔

🤍帶子被困火焰山 $59