2021-12-10 21 views
魚全部都係魚 ($69)呢個組合冇得頂!首先係三文魚卷,面頭係相當大方既吞拿魚拖羅蓉同蟹子😋每件都有好多拖羅蓉,好新鮮,肥美香滑,平時中意食拖羅蓉軍艦既話一定要嗌。日式沙律 • 炸雞 • 荔枝烏龍茶 (+$15)炸雞本身有啲蜜糖芥茉,同埋都幾大件。卷物加埋炸雞一定夠飽。荔枝烏龍茶好飲,唔太甜荔枝味又出。麻麻地軟殼蟹 ($59)個名好誤導,因為唔係麻麻地而係用咗麻辣沙律醬🤣 軟殼蟹好脆配埋牛油果同青瓜,口感豐富,連埋仲麻辣沙律醬,唔洗鼓油芥辣都好好食。日式沙律 • 蕃薯條 • 波子汽水 (+$20)蕃薯條好好食!好實在既蕃薯,外脆內好香甜,真係炸蕃薯既感覺。

魚全部都係魚 ($69)

日式沙律 • 炸雞 • 荔枝烏龍茶 (+$15)

麻麻地軟殼蟹 ($59)

日式沙律 • 蕃薯條 • 波子汽水 (+$20)
2021-12-10 46 views
晏晝行過,發現呢間好sharp嘅橙色舖頭,拎咗張menu望望,原來係食日式卷物,今晚放工就嚟呢度試吓啦!七款卷物丶一款薄餅,可單點丶可跟餐,仲有其他小食丶甜品丶飲品,估唔到有咁多嘢揀~魚全部都係魚 $69+日式沙律 +先生炸雞 (4件) +$15轉綠茶 +$3三文魚小卷,上面有足量嘅吞拿魚蓉,魚味濃郁,灑上蟹子同埋少少質感似脆米嘅「脆趣」,幾個層次嘅口感。日式炸雞,外層酥香,多肉汁,完全唔乾,唔錯~麻麻地軟殼蟹 $59+ 日式沙律 +蕃薯條 (半份) +$20轉茉莉茶 +$3好豐富,軟殻蟹丶牛油果丶蟹棒丶青瓜丶蟹子,賣點係麻麻地味嘅沙律醬,BB級麻辣味原來同炸軟殻蟹又幾夾喎!本身配日本汽水,其實好吸引,但一向偏愛茶類飲品,就加$3轉支日本茶飲,感覺上較健康嘛~

魚全部都係魚 $69
+日式沙律 +先生炸雞 (4件) +$15
轉綠茶 +$3

先生炸雞

日式炸雞,外層酥香,多肉汁,完全唔乾,唔錯~

麻麻地軟殼蟹 $59
+ 日式沙律 +蕃薯條 (半份) +$20
轉茉莉茶 +$3

2021-12-09
Type of Meal
Dinner
2021-12-10 55 views
鄰近灣仔VTC新開的壽司外賣專門店,堂食也設有六個座位,不過大部份都選擇外賣。店內餐具主要使用即棄,比較衛生。帶子被困火焰山 - $59一粒粒小帶子埋沒在蟹柳絲裡,好鮮甜;卷物夾著爽口的青瓜和細膩的牛油果,還有爽脆的蟹籽。魚全部都係魚 - $69有大量的吞拿魚拖羅,有豐富的魚油脂肪甘香;卷物內層夾著角切的三文魚,滑且帶點油脂感;還有爽口鮮甜的蟹籽和脆米。套餐C +$20蕃薯條脆酥的厚切蕃薯條好有口感,即叫即炸不油膩。日式沙律頗新鮮翠綠的,有微微酸的醋調味。蜜瓜味梳打外面少見的汽水選擇,日本品牌的SANGARIA,有強勁的碳酸氣泡。

帶子被困火焰山 - $59

魚全部都係魚 - $69
蕃薯條

套餐C +$20
蕃薯條
脆酥的厚切蕃薯條好有口感,即叫即炸不油膩。

日式沙律
頗新鮮翠綠的,有微微酸的醋調味。

2021-12-10
Type of Meal
Lunch
2021-12-10 13 views
愛吃日本料理,在這到處可見日本壽司店,有的走高級精緻日本料理規模,有的走平民小吃風,這天朋友放鬆一下買日式壽司店,一起嘗街景小吃~吃壽司又會怕出街跟人逼,過去一年外賣速遞成為了港人的熱門用餐方式,既是大家最愛的壽司、刺身,又怎可以只有堂食喔,這店很用心的製作,精選壽司外賣,廚師的創新棒,在非常思鄉不怕沒選擇呢~日本有氣汽水新店開張有優惠,飲品是日本來的,今次分別試兩個味道,兩樣亦有日本感呢。帶子被困火焰山蟹籽多多,賣相非常吸引!上面鋪滿蟹棒絲及蟹籽,份量很大!整個感覺很棒,飯卷蟹棒、帶子在上面的、青瓜及牛油果,清清感沙律醬,好吃喔~另一個感覺是魚,吞拿魚在上面,而三文魚於卷物,加一些炸物脆脆及蟹籽,吃落口感各有不同。炸薯條二人一起吃也吃不完,即叫即炸炸雞秘方炸雞,口感不錯這個店專接外賣,做的作品也是結合新料理,壽司是這樣的一個結合中、日料理的小吃,驚喜卷物。名字方面來看,壽司很特別愛愛也。
壽司又會怕出街跟人逼,過去一年外賣速遞成為了港人的熱門用餐方式,既是大家最愛的壽司刺身,又怎可以只有堂食喔,這店很用心的製作,精選壽司外賣,廚師的創新棒,在非常思鄉不怕沒選擇呢~

日本有氣汽水

炸薯條
二人一起吃也吃不完,即叫即炸
炸雞
秘方炸雞,口感不錯

2021-12-08 10 views
呢間創意壽司店已經唔係第一次食!吾單止野食創新連菜式名都創新過人🙈例如有「知我咩料」、「熱情赤富士」等等⋯勁多爆笑菜式名,吾睇餐牌入面既內容真係估吾好係食乜野既😂😂不過又幾得意,增添左港式風格❤️‍🔥「麻麻地軟殼蟹」$59平時去壽司店一定會點軟殼蟹小卷,今次都吾例外,好有驚喜既係個醬汁係辣辣地的,係麻辣沙律醬,好惹味,賣相靚👍🏻配搭左蟹柳、牛油果、蟹子、青瓜😋小店好有創意,下次想黎試埋「知我咩料」🤣🤣
「麻麻地軟殼蟹」$59
小店好有創意,下次想黎試埋「知我咩料」🤣🤣
2021-12-08 12 views
今日終於有時間可以同女朋友一齊拍下拖仔食好西,黎到灣仔呢間Mr.maki ,去到門口比佢地既菜單吸引住我,每個野食既名稱非常搞鬼,款式都很多還可以配搭套餐有開業優惠價錢合理。於是叫了四號餐帶子被困火焰山配搭呢個薯條,先講下個薯條先其實好食既薯條唔係間間都做到,呢間比到驚喜我外脆內瞹 咸道岩岩好值得一讚,到個主菜啦上面有蟹子和濃厚既芝士作為一個芝士迷真係要試一試下佢啦夾埋呢個帶子真係一流,下次到午飯下午茶時間一定會再黎呢到醫下個肚仔,呢到既員工非常有禮貌👍🏻

2021-12-08 22 views
經過灣仔做完野~太陽都已經落晒山~買個晚餐返屋企醫下肚先得~記得之前朋友介紹過有間新派既壽司店啲野食幾好食~咁岩今日又經過~要試試佢先店裡面細細間~可以睇到啲入面既廚房~感覺衛生~食物種類吾算多~但都係好新穎既~點左兩個餐同屋企人share食~一個係非常多魚既魚全部都係魚~包埋有三文魚、吞拿魚~一啖食落口係成口都充滿住魚油~呢個配左薯條~另一個係焗既壽司~帶子被困火焰山~聽到個名都知勁喇~帶子同蟹棒都係好鮮甜的~配左炸雞跟套餐既沙津係日式沙律~汽水有日本既汽水梳打~

跟套餐既沙津係日式沙律~汽水有日本既汽水梳打~
2021-12-08 34 views
上次經過尖沙咀已經遇上過一次呢間mr.maki,個次已經好想買外賣返去食,可惜趕時間買吾到,今日竟然比我係灣仔又遇到,估吾到原來灣仔都有分店,正!當然我地就入左去搵位買野食,套餐個包埋沙律同汽水,野飲都幾多種類可以選擇,用沙律做前菜都幾清新,壽司就要左魚全部都係魚,有超級多吞拿魚,餐廳超級大方,材料都比好多,吞拿魚入口即化,壽司飯裡面就包住左一舊三文魚,真係成個壽司都比魚包圍晒,但味道又幾夾,套餐個小食我要左蕃薯條,炸得香脆,帶有甜甜既味道,下次試埋尖沙咀個間好吾好食先
去開灣仔做嘢,見到vtc附近開咗間新嘅小店,又入去試試新嘢啦,不過因為是日行程比較緊湊,所以就買咗外賣,呢間餐廳呢係可以堂食嘅,都有大概六至八個位左右。今次就叫咗個三文魚轉角遇上蝦嘅套餐,午市時段本身叫完個卷物之後可以加錢轉套餐嘅,分別由三款套餐可以選擇嘅,咁我今次就揀咗加薯條嘅套餐,個套餐除咗半份炸有皮薯條之外,仲會包埋日式沙律同埋汽水,咁今次水晶就揀咗蜜瓜味嘅梳打啦😋😋😋都話呢一個密瓜味梳打都會比較特別👍👍👍 日式沙律呢一個跟餐沙律就不過不失啦,啲菜都新鮮嘅。 三文魚轉角遇上蝦卷物因為水晶唔鍾意食生冷嘢,所以特登叫佢整熟啲畀我,咁廚師都好貼心咁幫我燒熟咗,個三文魚即時燒過都係好嫩口嘅,配埋個炸蝦,口感唔錯,個蝦係即刻炸起嘅,我覺得好脆👍👍👍 有皮薯條(半份)之前都提及過,其實水晶最鍾意嘅就係食粗薯條,仲要係有皮嘅,口感真係完全唔一樣㗎,呢個薯條係即叫即炸,非常之新鮮,正🤤🤤🤤,份量方面,雖然係只有半份,但係都有十幾條👍👍👍 蜜瓜味梳打其實好多日本嘅餐廳都會有呢一款嘅梳打提供嘅,唔算太甜,都幾好飲。 店主話遲啲會推出其他丼飯㗎,好期待呀😻😻😻
去開灣仔做嘢,
見到vtc附近開咗間新嘅小店,
又入去試試新嘢啦,
不過因為是日行程比較緊湊,
所以就買咗外賣,
呢間餐廳呢係可以堂食嘅,
都有大概六至八個位左右。
今次就叫咗個三文魚轉角遇上蝦嘅套餐,
午市時段本身叫完個卷物之後可以加錢轉套餐嘅,
分別由三款套餐可以選擇嘅,
咁我今次就揀咗加薯條嘅套餐,

個套餐除咗半份炸有皮薯條之外,
仲會包埋日式沙律同埋汽水,
咁今次水晶就揀咗蜜瓜味嘅梳打啦😋😋😋
都話呢一個密瓜味梳打都會比較特別👍👍👍

日式沙律

呢一個跟餐沙律就不過不失啦,
啲菜都新鮮嘅。

三文魚轉角遇上蝦卷物

因為水晶唔鍾意食生冷嘢,
所以特登叫佢整熟啲畀我,
廚師都好貼心咁幫我燒熟咗,
個三文魚即時燒過都係好嫩口嘅,
配埋個炸蝦,
口感唔錯,

個蝦係即刻炸起嘅,
我覺得好脆👍👍👍

有皮薯條(半份)

有皮薯條(半份)

之前都提及過,
其實水晶最鍾意嘅就係食粗薯條,
仲要係有皮嘅,
口感真係完全唔一樣㗎,
呢個薯條係即叫即炸,
非常之新鮮,
正🤤🤤🤤,

有皮薯條

份量方面,
雖然係只有半份,
但係都有十幾條👍👍👍

蜜瓜味梳打
其實好多日本嘅餐廳都會有呢一款嘅梳打提供嘅,
唔算太甜,
都幾好飲。

店主話遲啲會推出其他丼飯㗎,
好期待呀😻😻😻
  • 有皮薯條
  • 三文魚轉角遇上蝦
2021-12-06 15 views
星期五嚟個快閃午餐 本身想搵間平時周圍都係食漢堡包個間快餐店 快快手食個午餐就算 點知係灣仔發現左mr maki 原來都係屬於快餐店 咁岩見到有一個位就入左去 見到有好多特別創新類型既壽司 可以揀加配套餐 難得都黎到緊係試啲特別野 試左個'麻麻地軟殼蟹‘麻麻地只係佢個名 佢一啲都吾係麻麻地 好好食!壽司個醬係辣既 用左麻辣沙津醬 我都係第一次食辣既壽司 軟殼蟹、蟹棒、牛油果 三樣野配搭埋一齊味道好配合 再有埋青瓜 解除左啲油膩感 好清新 不過要留意舖頭內座位比較小 外賣會方便啲 店員都好有效率 岩晒趕時間既大家
2021-12-05 18 views
我最愛的快餐店,呢間並不是普通既快餐店🥳🥳而係一間食壽司既快餐店,老實講我都只係食過呢間賣壽司既快餐店🥰🥰唔知幾時先可以普及啲,好想屋企樓下都開返間,咁就正了!🤤🤤🥺🥺4號既帶子被困火焰山,入面好豐富😻😻聽到個名都知有帶子,帶子味道幾突出令到成知組合更鮮甜😚原本呢個帶子被困火焰山係焗過既,我個人就覺得有小小似炙燒既感覺😝😝😝蕃薯條比一般薯條甜👍🏻👍🏻炸得夠香脆,沙津普普通通不錯😝飲品有一般既氣水,特別既係竟然有不同口味既梳打,我就最中意橙味梳打🤤😊
我最愛的快餐店,呢間並不是普通既快餐店🥳🥳

2021-12-03 26 views
餐牌上嘅名係幾特別😹求其冷面 先生炸雞😃整體上都唔錯 感覺好新奇不過番薯同埋薯條比較鹹職員都服務態度好好價錢普遍超過60鍾意食壽司嘅人可以試一試唔試唔知有料到🤪
餐牌上嘅名係幾特別😹
價錢普遍超過60
鍾意食壽司嘅人可以試一試
唔試唔知有料到🤪
2021-12-02 22 views
經過港島一間日式既餐廳,見到D食物賣相不俗,引起我肚餓,於是買左少少野食返屋企嘆。要左個照燒牛肉卷,同埋4帶子被困火焰山照燒牛肉卷,好似個名咁,和牛係入面,出面有紫菜卷,食落都係可以,可能我鍾意就咁食牛肉,多過用卷上,所以唔太有新鮮感。至於4帶子被困火焰山,名就夠得意,見到實物後,有芝士,蟹子,帶子,再加醬同飯,好似食飯盒咁,但其實都係卷卷既。當然啦,呢間係專賣卷飯,點會唔係卷飯XD火焰山呢個係驚喜。埋單合共87元

要左個照燒牛肉卷,同埋4帶子被困火焰山

火焰山呢個係驚喜。埋單合共87元
2021-12-01 25 views
上次食完創意卷物之後就愛上左,朋友介紹灣仔有間小店都有卷物,就去試下今次去呢間屬於快餐店類,每個餐有一款卷物,小食,沙律同飲品今次同朋友分喇叫左2個餐帶子被困火焰山,滿滿既既醬料加芝士,每啖都非常滿足,醬汁有小小微辣黑松露轟炸,第一次食既卷物係炸既,非常特別,外面脆裡面軟另外跟左兩個小食,選左炸雞同蕃薯條炸雞份量十足,雖然只有4舊,但每舊都好大件,充滿肉汁,外面加了蜜糖芥末醬平時食得薯條多,所以就試下蕃薯條,蕃薯條好特別又香甜飲品非常特別,與平常快樂唔同既地方係有日本既飲品選擇,波子汽水味梳打同提子味梳打價錢非常抵食,選擇亦多

今次去呢間屬於快餐店類,每個餐有一款卷物,小食,沙律同飲品

今次同朋友分喇叫左2個餐

黑松露轟炸,第一次食既卷物係炸既,非常特別,外面脆裡面軟

另外跟左兩個小食,選左炸雞同蕃薯條

平時食得薯條多,所以就試下蕃薯條,蕃薯條好特別又香甜

價錢非常抵食,選擇亦多

經過灣仔後巷見到有間好sharp的小店lunch 終於試左滿足的一個lunch😋😋帶子被困火焰山❤️‍🔥(配料有帶子 蟹棒 青瓜 蟹子 牛油果)帶子雖小 甚至肉眼都未必找到😂不過整體沙律醬加配料口感豐富沙律醬辣辣的 所以很開胃🤤三文魚轉角遇上蝦🦐店家貼心準備了小膠兜可以點豉油和芥辣不過朋友試了豉油太咸 會搶掉壽司味道炸蝦彈牙 配上沙律醬不用點豉油也很好食!!食物即叫即整 店舖還有2張長枱可以堂食見到鄰座的先生炸雞也很吸引我自己加左 $15 薯條+汽水 (薯條酥脆好味😋)$20 蕃薯條+汽水 (蕃薯條味道都好真 不過可以再咸少少)
經過灣仔後巷見到有間好sharp的小店
lunch 終於試左
滿足的一個lunch😋😋

帶子被困火焰山❤️‍🔥
(配料有帶子 蟹棒 青瓜 蟹子 牛油果)
帶子雖小 甚至肉眼都未必找到😂
不過整體沙律醬加配料口感豐富
沙律醬辣辣的 所以很開胃🤤

三文魚轉角遇上蝦🦐
店家貼心準備了小膠兜可以點豉油和芥辣
不過朋友試了豉油太咸 會搶掉壽司味道
炸蝦彈牙 配上沙律醬不用點豉油也很好食!!

食物即叫即整 店舖還有2張長枱可以堂食
見到鄰座的先生炸雞也很吸引
我自己加左
$15 薯條+汽水
(薯條酥脆好味😋)
$20 蕃薯條+汽水
(蕃薯條味道都好真 不過可以再咸少少)
  • 帶子被困火焰山
  • 三文魚轉角遇上蝦