話說我都係一個曲奇控,鐘意食啲脆口野,平時都會買遊客既珍尼曲奇食🤣🤣今次試新野Mr. Rich@@係一間香港製造既牌子~今次簡左依盒雜錦味道既曲奇依盒有五個味道,分別係朱古力杏仁Chocolate Almond、咖啡核桃Coffee Walnut、紅莓Carnberry、朱古力酥片Chocolate Oatmeal Crunch、同40%朱古力,一次過滿足五個願望曲奇整體質素不錯,咬落每口脆卜卜,入口夠鬆化,又係啲食不停口零食!每塊曲奇入面都真係有唔少料架,混合埋杏仁、oatmeal脆脆,令口感更添層次😍朱古力以鄧外既味道就更加鬆化,有入口即融既感覺👍🏻
今次簡左依盒雜錦味道既曲奇

朱古力以鄧外既味道就更加鬆化,有入口即融既感覺👍🏻

2019-06-28 52 views
網紅店嘅曲奇,聽聞好好味,個個都大手買走,搞到我想試好耐,今日終於去到旺角買咗盒試試啦😍每款嘅包裝都好靚、好吸引,都唔知揀邊款好最後揀咗我最鐘意嘅紫色,入面係咩嚟都無理啦😝入面原來係蝴蝶酥☺️☺️係我勁鐘意嘅入面每塊都係獨立包裝,夠哂衛生~而蝴蝶酥嘅size 剛剛好,一啖一塊👍🏻食落鬆軟度剛剛好,唔會太鬆食到四圍係,但又唔會太硬同埋牛油夠香,唔係臭臭油酥味,要俾番個like佢👍🏻下次都會試吓其他曲奇,好期待呀

每款嘅包裝都好靚、好吸引,都唔知揀邊款好

最後揀咗我最鐘意嘅紫色,入面係咩嚟都無理啦😝

入面原來係蝴蝶酥☺️☺️
係我勁鐘意嘅

入面每塊都係獨立包裝,夠哂衛生~
而蝴蝶酥嘅size 剛剛好,一啖一塊👍🏻

蝴蝶酥

食落鬆軟度剛剛好,唔會太鬆食到四圍係,但又唔會太硬

同埋牛油夠香,唔係臭臭油酥味,要俾番個like佢👍🏻

下次都會試吓其他曲奇,好期待呀

蝴蝶酥
2019-06-26 66 views
想食香港製造既曲奇餅🍪,foodie又有多個選擇喇,間野既曲奇口味多,花多眼亂,我最後都係揀左多朱古力味既個盒,有成六種口味🤩成件事好似變成cookie monster 一樣咁開心🥳食到停唔口,未返得切屋企已經同朋友係商場急不及待開黎食,食左好幾塊先醒起未照相~再配埋杯野飲一齊食,好歎😌六款口味分別係:朱古力杏仁咖啡核桃40%朱古力紅莓芝麻朱古力酥片隻隻味都好香牛油好鬆化,咬落去既聲好治癒😇我特別中意咖啡核核同朱古力酥片,因為夠曬突出特別,食完最記得呢兩款既口感,不可多得的美味😍

六款口味分別係:
朱古力杏仁
咖啡核桃
40%朱古力
紅莓
芝麻
朱古力酥片

2019-06-24 72 views
有時候上去人地屋企拜訪打機開Party,又冇理由兩手空空兩䄂清風咁大搖大擺行入去,買水果又好似太老土,咁究竟應該買咩好呢?🤔🤔經過開旺角嘅朋友,可能都會有留意到呢間 香港手信曲奇 嘅小品店 - Mr.Rich Bakery 魔術兔曲奇,入面有好多唔同款式嘅手工餅作,而且包裝外型都非常精緻奪目⭐🌟🌌 Mr.Rich 蝴蝶酥 🌌有少許Sailor Moon嘅餘韻係罐嘅包裝封面🌠一罐入面有30包,全部獨立包裝,唔使怕一開盒就疏風,包裝細細,外貌吸引,打開盒有點不捨得拆開嚟食嘅感覺😂蝴蝶酥甜度岩岩好,非常脆口,牛油香味強烈,一開盒包裝香味撲鼻,大少平均,焦糖味唔錯👍🏻👍🏻👍🏻不論過時過節定登門探訪,送禮都係港人不可或缺的一種禮儀,而我相信呢間舖會連同各位嘅誠意一拼送到重視的人心上😁

🌌 Mr.Rich 蝴蝶酥 🌌
有少許Sailor Moon嘅餘韻係罐嘅包裝封面🌠

2019-06-24 40 views
曲奇來來去去熊仔曲奇/藍罐曲奇,最近幾個侄仔生日,見到咁得意可愛既兔仔曲奇梗係唔放過〔其實就係自己比佢咁靚又有少女風既包裝設計吸引左〕!總共買左兩盒細曲奇同一盒蝴蝶酥!粉藍色罐裝曲奇同粉紫色罐裝曲奇都係三隻味:牛油味(奶白色)、咖啡味(啡色)、香芋紫蕃薯味(紫色)咖啡味既曲奇非常搶味,一開就聞到好重咖啡味,香氣濃郁!我仲發現咖啡味曲奇特別大塊~食落有香濃咖啡味,又唔會苦澀,口感非常鬆化,牛油分量剛好,食完唔會口乾!牛油味食落好香牛油香味,甜度適中,鬆化既口感非常重要!香芋紫蕃薯味既曲奇我未食過,紫薯味唔算太濃,甜味亦剛好,帶少許牛油味!全部曲奇都非常鬆化,唔會烤過頭令到曲奇表面焦化,牛油分量剛好,食完唔口乾值得一讚!我覺得曲奇係位於高水平既質素,個人非常喜歡既口感味道!另外還有買左一盒蝴蝶酥,獨立包裝非常方便,賣相極可愛亦十分少女風,送禮一流!蝴蝶酥香口鬆脆,脆卜卜既蝴蝶酥加上表面的大粒砂糖,口感十足,而且味道唔會太甜,微甜香口更適合怕甜既你~連平時不愛食甜既男朋友都一口接一口,讚不絕口!我偷偷地放左幾包係手袋,返工口痕時過口癮,咁靚既包裝同事見到都話想買!真係非常推薦!

總共買左兩盒細曲奇同一盒蝴蝶酥!

牛油味食落好香牛油香味,甜度適中,鬆化既口感非常重要!

2019-06-23 34 views
係IG見到閨蜜推薦呢間「MR. RICH BAKERY」見佢原來喺旺角有實體店於是嗱嗱臨收工就行過去買咗兩盒曲奇啦🙆‍♀️.細盒裝係粉紫色,而大盒裝係粉藍色兩盒都印有佢嘅招牌得意兔仔🐰 真係好Q啊💕當然我食唔晒兩盒所以細盒裝就開心SHARE俾我細妹啦🙈.到咗WEEKEND下午我就忍唔住開封攞來做個自製HIGH TEA🤣一杯自家製嘅朱古力咖啡幾塊「MR. RICH BAKERY」嘅曲奇完美TEA SET就咁誕生啦😂.大盒裝嘅粉藍罐曲奇🍪重190克一打開,濃郁嘅牛油香就撲鼻而來裏面有三款口味,即係三種顏色分別係紐西蘭特濃牛油,濃郁咖啡同紫薯香芋一共有16塊其中紐西蘭特濃牛油同濃郁咖啡數量較多各有6塊,而紫薯香芋則有4塊.🔸紐西蘭特濃牛油食落入口即鬆,好鬆化唔會有口乾或油膩嘅感覺而且牛油香好突出每100g 只有6.4g 嘅糖份,所以唔會好甜好適合控制緊體重嘅我🤣.🔸濃郁咖啡鍾意飲咖啡嘅我,自然都好鍾意呢隻口味😋咖啡味濃郁而且唔會感到苦澀反而帶少少微甜.🔸紫薯香芋三種顏色之中,就屬呢款最吸晴最靚🥰鬆鬆化化嘅口感,帶住紫薯嘅薯香雖然係三款口味,佢屬於最甜但食落同牛油味嘅甜度差唔多反而覺得紫薯香好突

係IG見到閨蜜推薦呢間「MR. RICH BAKERY」
見佢原來喺旺角有實體店
於是嗱嗱臨收工就行過去買咗兩盒曲奇啦🙆‍♀️
細盒裝係粉紫色,而大盒裝係粉藍色
兩盒都印有佢嘅招牌得意兔仔🐰 真係好Q啊💕

一杯自家製嘅朱古力咖啡
幾塊「MR. RICH BAKERY」嘅曲奇
完美TEA SET就咁誕生啦😂

大盒裝嘅粉藍罐曲奇🍪重190克
一打開,濃郁嘅牛油香就撲鼻而來
裏面有三款口味,即係三種顏色
分別係紐西蘭特濃牛油,濃郁咖啡同紫薯香芋
一共有16塊
其中紐西蘭特濃牛油同濃郁咖啡數量較多
各有6塊,而紫薯香芋則有4塊

🔸紐西蘭特濃牛油
食落入口即鬆,好鬆化
唔會有口乾或油膩嘅感覺
而且牛油香好突出
每100g 只有6.4g 嘅糖份,所以唔會好甜
好適合控制緊體重嘅我🤣

🔸濃郁咖啡
鍾意飲咖啡嘅我,自然都好鍾意呢隻口味😋
咖啡味濃郁而且唔會感到苦澀反而帶少少微甜

🔸紫薯香芋
三種顏色之中,就屬呢款最吸晴最靚🥰
鬆鬆化化嘅口感,帶住紫薯嘅薯香
雖然係三款口味,佢屬於最甜
但食落同牛油味嘅甜度差唔多
反而覺得紫薯香好突出添😍

P.S. 仲要100%由香港製造架😎

2019-06-22
Type of Meal
Tea
2019-06-22 58 views
mr rich 的包裝一向都十分精美,而且性價比高,送禮絕對是最佳的選擇。旺角店好方便,一出地鐵站就到。之前試過買曲奇,今次試蝴蝶酥。一盒有三十塊,仲要係獨立包裝,不怕會漏氣。蝴蝶酥很脆,又不會好甜,味道剛剛好。仍然是美美的罐,食完可以做儲物盒。
旺角店好方便,一出地鐵站就到。

之前試過買曲奇,
今次試蝴蝶酥。
一盒有三十塊,仲要係獨立包裝,不怕會漏氣。
蝴蝶酥很脆,又不會好甜,味道剛剛好。
仍然是美美的罐,食完可以做儲物盒。
2019-06-22
TakeAway
2019-06-22 24 views
今次買左五味曲奇餅🍪,曲奇餅非常鬆化,每款曲奇都非常香濃😋😋😋牛油曲奇-有別一般大牌子既牛油曲奇,佢帶有少少咸味及有香濃牛油味👍👍咖啡曲奇-帶有少少咸味,咖啡味道非常濃厚☕️☕️焦糖綠茶-綠茶味超香濃,好似飲緊綠茶奶咁👍👍比利時朱古力-第一啖感覺以為自己食緊朱古力咁,係超級濃既朱古力味😋好似食緊80%朱古力咁🤭😋好好味呀🍪香芋紫蕃薯-一啖咬落去超似食緊紫蕃薯🍠😋😋加上口感鬆化真係好好味👍👍

咖啡曲奇-帶有少少咸味,咖啡味道非常濃厚☕️☕️

焦糖綠茶-綠茶味超香濃,好似飲緊綠茶奶咁👍👍

2019-06-12 46 views
今日路過旺角見到這間賣曲奇的鋪頭,見就來父親節,而我爸爸又好喜歡曲奇餅,所以就買左一盒送俾佢。佢一盒有5款曲奇,分別係紐西蘭特濃牛油、香濃咖啡、香芋紫番薯、比利時朱古力以及抹茶拿鐵。成盒曲奇總共有4層,每層8塊,以$139的價錢來講並唔算貴。我自己就唔算好識食曲奇,但我都食得出啲曲奇真係好鬆軟,入口即化,雖然甜,卻不膩。相對比較食的爸爸大讚經典口味牛油曲奇。坑間的牛油曲奇通常都食落好油,但這個曲奇卻唔會,但奶油香仍然非常濃。我自己則最欣賞香濃咖啡味,聞落去已經有好濃的咖啡香,食落的咖啡感同鬆化軟綿口感好夾

2019-06-12
2019-06-04 50 views
今日係旺角行行下街既時候經過依間bakery見到個盒勁靚,已經比佢深深吸引住見到價錢都唔貴所以就買左盒番屋企試下番屋企先發現原來佢有好幾隻味咖,依盒裡面就係原味牛油,咖啡仲有我最鐘意既紫薯,一打開陣曲奇味已經好香而且食落去唔會太甜之餘仲好鬆化,食到完全停唔到口食完個盒仲可以攞黎埋野添呀,抵曬
見到價錢都唔貴所以就買左盒番屋企試下
而且食落去唔會太甜之餘仲好鬆化,食到完全停唔到口
食完個盒仲可以攞黎埋野添呀,抵曬

2019-06-04 66 views
早兩日同朋友講起想食鬆化、香口嘅餅乾,佢話食過一個牌子幾好味,但又唔記得叫咩名🙈,淨係話個餅盒好靚,有隻兔仔喺上面🐇 講完大家都無咗件事,點知琴日佢就買咗盒返嚟送俾我😍🍪原來佢口中嘅免仔係Mr. Rich Bakery嘅靈魂公仔~ 粉紅色罐裝曲奇有三層,總共有5款口味,分別係左上咖啡味、右上牛油味、左下抹茶🍵latte味、下面朱古力味同中間香芋紫薯味,每罐應該都係隨機擺放,無得自選口味。曲奇外形討好之餘,味道都好吸引。抹茶latte味曲奇有濃濃嘅抹茶味,一啲都唔澀,反而口感鬆化,食完完全唔會口乾。平時我好少飲咖啡☕,覺得佢好苦,今次見到呢盒曲奇有兩格都係咖啡味,就諗住請曬人食🙈🙈 朋友食完叫我試一塊先,話佢同我地飲開嘅咖啡唔同,佢雖然好濃咖啡味,但佢無咖啡嘅甘,反而有淡淡甜味。見係佢送俾我,我就勉為其難試一啖🤭,點知又真係香口而無任何苦味,雖然未至於超鍾意,但我一啲都唔抗拒。每一塊曲奇都做到鬆化而唔油膩,最緊要食完都唔使狂飲水😂😂 鍾意食鬆化曲奇而又想試多款口味嘅你,我會推介呢盒粉紅5款口味裝🍪

2019-06-03 61 views
今日行街經過旺角,見到有間用兔仔包裝既曲奇餅,曲奇餅同甜品既威力相信都無咩女仔可以抗拒到,再加埋咁少女風嘅包裝,真係唔買唔得!曲奇超級超級鬆化!簡直就好似擺入口就化開一樣!3款曲奇牛油味都好香!推介!不過由於係無加防腐劑既關係,大約只可以存放一個月左右,開咗罐就要盡快食曬啦!另外仲買咗個蝴蝶酥送比媽媽,獨立包裝超方便!平時係餅店買既蝴蝶酥,通常都係個面曬咗好多白糖,普遍口味較甜,呢款甜度適中,食多幾件都唔覺得漏!

2019-06-03 43 views
最近外國朋友問我有咩代表香港嘅手信可以介紹俾佢買返家鄉,我諗到頭都大曬😖😖 可以代表香港嘅野食我淨係諗到蛋撻、奶茶、砵仔糕......但呢啲又點樣帶返去呢🤔🤔喺我做緊資料蒐集嘅過程,意外俾我發現呢盒本土製造嘅蝴蝶🦋酥。Mr. Rich bakery 個工場喺香港,零售地點又近我,推介俾朋友之前我自己試咗先🙈🙈 其實Mr. Rich bakery有好多唔同嘅產品,曲奇、千層酥、蝴蝶酥、花茶...... 我自己試咗曲奇同蝴蝶酥,曲奇🍪好鬆化,口味都有好多種,但我覺得蝴蝶酥更為特別😍😍正方形餅盒印有一隻🐇坐喺🌙上面觀⭐🌟,仲要用上我鍾意嘅紫藍色,淨係個包裝已經令我有買嚟留念嘅衝動,但我個人都好注重內涵😂😂 所以我並非單單推介個盒。蝴蝶酥香脆,脆而不硬,食落有多重口感,表面有薄薄嘅糖層,食完甜入❤ 而且佢係獨立包裝,非常適合送禮,每人分享點點滋味💗

2019-06-03 530 views
最近見到網上好多Foodie推薦呢間Mr. Rich Bakery,而我就俾佢個精美的包裝禮盒吸引著!Mr.Rich喺旺角設有實體店,亦有網頁可以網上選購,曲奇款式甚多,亦有香脆蝴蝶酥售賣,送禮或者自己食都啱我為食又每樣都想食,所以就揀咗呢盒「魔法六味曲奇」,曲奇罐係粉藍色的兔仔,真係好靚!背後仲有營養標籤,咁就可以睇住食左幾多卡路里落肚啦一打開蓋,好濃郁的牛油香撲鼻,每款曲奇嘅賣相都好吸引呀!用來做下午茶就啱晒!以下幾款味道都各具特色的:40%朱古力朱古力味頗突出,但又不會太甜膩好味道哦咖啡合桃好香脆,咖啡味濃厚醇香,陣陣咖啡香中帶有合桃堅果香,好好味朱古力杏仁甜度適中,可可味濃郁,採用薄片杏仁更香脆,兩者嘅味道好夾紅莓金黃鬆脆牛油曲奇裡夾雜著紅莓乾,好濃郁的牛油香,又有紅莓乾的香甜,感覺清新不會膩芝麻曲奇麵團裏加入左黑芝麻碎粒,所以黑芝麻香味特別濃郁,非常鬆化又香脆,好正啊

背後仲有營養標籤,咁就可以睇住食左幾多卡路里落肚啦

40%朱古力

朱古力味頗突出,但又不會太甜膩
好味道哦

咖啡合桃

好香脆,咖啡味濃厚醇香,陣陣咖啡香中帶有合桃堅果香,好好味

朱古力杏仁

甜度適中,可可味濃郁,採用薄片杏仁更香脆,兩者嘅味道好夾

紅莓

芝麻

$100 (Other)
看到網上評語不錯包裝造型也很精美便決定試一下.魔術兔 3 MIX 曲奇有3種味道 其16塊- 牛油味 (6塊)- 咖啡味 (6塊)- 香芋紫薯味 (4塊)曲奇是我喜歡的有滿滿的牛油味那類型也是我喜歡的鬆脆口感牛油味 和 咖啡味的都是水準之上香芋紫薯味的曲奇我好像是第一次吃感覺十分新奇有趣紫薯味沒有很濃吃起來還是會嚐到牛油味.盒子挺漂亮的用來送禮也是個好選擇而且味道真的很不錯忍不住吃完一塊又一塊買來送給自己吃也很好哈哈
看到網上評語不錯
包裝造型也很精美
便決定試一下
魔術兔 3 MIX 曲奇
有3種味道 其16塊
- 牛油味 (6塊)
- 咖啡味 (6塊)
- 香芋紫薯味 (4塊)
曲奇是我喜歡的
有滿滿的牛油味那類型