2020-01-20 2930 views
鹽水雞先係主角,天仁只係陪襯。🔸鹽水雞一人餐 $45觀塘之友再三推介我去食,呢個餐有胸腿各一半/或三隻雞翼,再任選三款配菜,揀醬揀辣度,可以再加拉麵,勁後悔冇加到,唔夠飽......好彩有買珍珠奶茶頂下肚😂配菜有超多款,好多係台灣夜市先有得食個啲,選擇困難企咗勁耐先落到單。。。最後試咗雞腎、百頁豆腐、海帶,都好好食好有台味。雞肉份量都幾多,撈勻晒啲辣粉,越食越惹味,友人果然冇介紹錯,想毒食lunch可以諗諗佢~阿土伯鹽水雞觀塘成業街7號東廣場地下20號舖
鹽水雞先係主角,天仁只係陪襯。

🔸鹽水雞一人餐 $45

阿土伯鹽水雞
觀塘成業街7號東廣場地下20號舖
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2020-01-19 1384 views
今日去到東廣場行咗一個圈,發現開左好多新嘅食店。朋友話喺台灣食過好多次鹽水雞,好掛住陣味,所以我哋就揀咗呢一間啊土雞試吓啦,過下口癮😜!佢有幾個套餐選擇,我哋就揀咗一人套餐,個餐包左雞胸雞髀各半分,同埋三個餸菜,聽落都唔夠飽😅,所以加咗$5叫咗個細拉麵。醬汁方面,我叫左阿土醬嘅醬料,微辣。而我朋友就叫咗原味小辣。我自己覺得微辣就已經好夠味道喇,我試咗一啖朋友嘅小辣,就覺得太辣🥵,我就會比較建議叫微辣,先食得出佢醬汁嘅味道。啊土醬嘅醬汁味道加一點點甜味,比原味好食。😋😋而配菜方便我叫咗乾豆腐,滷蛋,杏包菇,味道都唔錯☺️。雞嘅份量都幾多,啖啖肉冇骨嘅。整體來講個撈麵所有嘅材料都略為凍左少少,因為佢都係由雪藏箱攞出嚟,凍撈,而台灣食係常溫一啲會比較好食😂。食完之後覺得有啲口乾😝,可能個醬汁都係略為重口味,味精比較多。如果大家要去食可以試吓叫淡口味,可能味精唔會咁重😇。食滿$100仲送一個香港加油嘅利是封。
食滿$100仲送一個香港加油嘅利是封。
2019-12-27 1429 views
叫咗一個原味鹽水雞,黑胡椒同白胡椒味幾重,另外可加辣,叫咗小辣但都幾重手。鹽水雞方面叫咗一人餐$45,有十舊雞左右,有雞脾有雞胸,每舊都唔細,幾入味。另外可選擇三款配菜如木耳,甜不辣,豆卜,魚片等,如想加麵亦可,細$5,大$10。叫咗雞腎魚片甜不辣鹽水雞麵,甜不辣厚身彈牙,雞腎唔入味,一般,魚片算中等水準。雞係主角,肉質實淨入味,十分不錯。調味算落手重,撈麵食一流。整體而言雞肉都算幾高質,值得推介。

整體而言雞肉都算幾高質,值得推介。
2019-12-11 1214 views
🥢觀塘台灣風味百搭鹽水雞 🥢請支持即刻俾心👍🏻🥢在觀塘東廣場內充滿一間又一間的小店,因為不是太肚餓,見到間專食台灣鹽水雞的店,鹽水雞是台灣小吃之一,以前因是農村社會,比較少肉食,雞都是用來生蛋,雞齡較老的雞泡以鹽水及中藥醃製七七四十九小時而做成,雞肉不鞋而且雞皮有更富彈性🥢這店雖然跟台灣不一樣,台灣鹽水雞檔口一般也有雞心、雞肝、脆腸、雞冠等食物,但香港就全部cut 曬,只剩下較為配合香港人口味的配料,感覺似大陸麻辣燙配料🥢一人餐$45 (胸腿各一半或3隻雞翼+任選三個配菜)加拉麵(小$5,大$10)🥢味道可選三款,分別是原味,香胡椒加黑胡椒,阿土味,梅粉甜味,起司培根🥢今次第一次食,點了原味中辣,選擇了重味,但味道不算濃,食落無汁有點乾,如果比起台灣食到調味的淡一半,有點失望,同行朋友點了淡味更加不用說了,成碗無咩味,食到食材的原味🥢雞翼全隻是肉,已預先除去骨的部分,有點咸咸的味道,而且好滑,其他食材都不錯,夠新鮮🥢總括來講都幾好食,但下次食的時候可能再要再加濃,因為都幾淡口,中辣不算辣,點的時要再加大一級辣度。另外可能是涼菜,如果腸胃不好的要有心理準備,
🥢觀塘台灣風味百搭鹽水雞
 🥢請支持即刻俾心👍🏻

🥢總括來講都幾好食,但下次食的時候可能再要再加濃,因為都幾淡口,中辣不算辣,點的時要再加大一級辣度。另外可能是涼菜,如果腸胃不好的要有心理準備,因為我同朋友之後都有少少肚屙,可能都係腸胃唔好的關係吧
2019-12-02 1054 views
台灣地道鹹水雞去台灣必食,今日去觀塘練歌前可以支持一下香港人小店!雖然不是好大,但好多客人來幫摫。設計用以台灣風格及相片,簡單舒服。自肋尋找座位,先到櫃枱前點餐付款,有一人餐好適合喔!點了鹹水雞(胸腿各半)+3種配料(選了蓮藕、杏鮑菇及滷蛋)+小份拉麵,自選醬汁(當然選阿土醬汁)+辣度選擇(小辣)!份量對我來說好適合、醬汁好滋味好開胃、雞肉好多有口感、配料好入味(滷蛋香、蓮藕爽、杏鮑菇有咬口),再配上冷冷的拉麵好彈牙!好味道!香港人,加油!

一人餐加拉麵
滷蛋
杏鮑菇
拉麵
鹹水雞

2019-12-01
$50 (Tea)
一人餐加拉麵
滷蛋
杏鮑菇
拉麵
鹹水雞
  • 蓮藕
2019-10-15 1015 views
經過東廣場發現呢間撈麵😊醬料有原味,阿土醬及泡菜😌今次就揀咗稍為特別嘅阿土醬,即帶有小量梅粉食起上黎帶有微微酸味,所以都唔會食得太過濟😊😊雞肉連雞皮,都幾嫩滑😌做得比好多鹽水雞店出色套餐包三款餸,今次我就就揀咗齋根,凍豆腐同杏鮑菇!凍豆腐同杏鮑菇都幾吸汁,所以好入味!齋根就伏咗😔好硬,有啲咬唔爛咁😖😖😖整體上餸唔算太多,所以價錢黎講就進取咗啲啦☝️所以下一次都未必會揀呢一間去食啦
食起上黎帶有微微酸味,所以都唔會食得太過濟😊😊

雞肉連雞皮,都幾嫩滑😌做得比好多鹽水雞店出色
套餐包三款餸,今次我就就揀咗齋根,凍豆腐同杏鮑菇!
凍豆腐同杏鮑菇都幾吸汁,所以好入味!
齋根就伏咗😔好硬,有啲咬唔爛咁😖😖😖

2019-09-24 1187 views
這天找吃非常隨便,跟朋友路過找到這覺得難得可少肉多菜既選擇,說就是這家撈起的阿土伯鹽水雞與一般鹽水雞店一樣有各類配菜實物供見圖識字~出外吃飯一般都肉比菜多 這家鹽水雞可選較細份的雞配上各種你喜歡的配菜可選半隻雞或一隻雞加配菜是每款計算今天就3人share這一大盤半隻雞+青蘋果,米血糕,魔芋絲,黑木耳,杏鮑菇,甜不辣+小拉麵 $111醬料選了 原味,微辣份量還是可以的 醬料不濃味 微辣剛好 多配料令整盤更易入口 非常清新的感覺!

與一般鹽水雞店一樣有各類配菜實物供見圖識字~

可選半隻雞或一隻雞
加配菜是每款計算

今天就3人share這一大盤
醬料選了 原味,微辣
2019-09-21
Tea
2019-08-16 976 views
晚餐食唔飽,醒起附近有間ET鹽水雞,去到東廣場發現執咗。見到有間新開的阿土伯鹽水雞,決定外賣半隻雞試下。另外加咗兩款配菜,一個細面。返到屋企同家姐share,佢覺得味道一般,食咗兩啖就放棄。但系我就覺得差過ET,點左阿土醬小辣(佢話有啲酸梅味),結果完全食唔出,幾乎系無咩味,好失望。雞肉同ET一樣唔係滑雞,配菜冇分別。冇乜汁,冇乜味。食之無味,棄之可惜。咁就冇左70幾蚊啦,下次都係食番ET!!!!

2019-07-20 1028 views
之前都一直有食開覺得幾好食,見佢搬左大鋪位可以坐得舒服啲,所以去食多次,點知就出事食食下發現有甲甴仔係我張枱面行過唔止一次,已經冇哂食慾,最後忍唔住我朋友用牙籤筒拍死左佢😓😓真係好噁心同職員講發現有甲甴好似覺得好平常咁,其中一個聽完”哦”完就算。之後先出黎抹返枱,最後仲要”咦”一聲。心諗我係食客都未咦啦!最後食剩左3/4盒鹽水雞都唔敢再食叫職員收走。職員連一句唔好意思都冇😕唔會再食!!!!!
唔會再食!!!!!
2019-07-20
2019-05-15 1333 views
東廣場不嬲都多野食今次第一次試呢間鹽水雞因為香港好多間都吾好食一係太咸 一係太「鞋」一開始都係半信半疑叫左個一人餐鹽水雞加任選三餸再加多左拉面雞肉好滑 雞皮滑而脆三餸要左豬耳 玉米筍 同海帶結豬耳脆 玉米筍超清甜 海帶結一般整體係性價比ok
東廣場不嬲都多野食
今次第一次試呢間鹽水雞
因為香港好多間都吾好食
一係太咸 一係太「鞋」

一開始都係半信半疑

三餸要左豬耳 玉米筍 同海帶結
豬耳脆 玉米筍超清甜 海帶結一般

整體係性價比ok
2019-05-15
$50 (Dinner)
2019-03-21 1144 views
1. 純粹問句果個餸菜係咩黎 都叫我等等2. 我企左係度等比錢 員工企係我面前傾計 當我透明3. 員工邊整雞 邊望住我 唔知討論緊我啲咩?!4. 你整雞 唔帶口罩 邊整邊傾計 我食你口水??
1. 純粹問句果個餸菜係咩黎 都叫我等等

2. 我企左係度等比錢
員工企係我面前傾計 當我透明

3. 員工邊整雞 邊望住我 唔知討論緊我啲咩?!

4. 你整雞 唔帶口罩 邊整邊傾計 我食你口水??

2019-03-21
TakeAway
$45 (Tea)
2019-02-22 1640 views
這間食過了好幾次,辣又試過、原味又試過⋯所以今次試了阿土醬口味。係外間應該小有這款口味的,而我想真正試試呢個味所以就揀左走辣。配菜是百頁豆腐、小黃瓜、豆卜、鳳爪根、高麗菜,看餐單其實配菜比其他店更特別,讓人選擇更多配菜可令整體更豐富。阿土醬很特別有些甜甜的真的不錯,很小食到的味道。阿土醬和豆卜、百頁豆腐等都很塔,至於環境和坐位上繁忙時間是很迫很迫的,亦都證明這店是很受歡迎很有台灣的味道價格上略為貴了些。
價格上略為貴了些。
2019-02-17 994 views
觀塘東廣場有不少餐廳,星期六下午想吃點輕食,尤記得去台灣西門町吃過鹽水雞,一直一試難忘,所以選擇了阿土伯鹽水雞。餐廳細小,大概有十多張餐桌。這裡是顧客自行點選心儀食品後交給店員下單,即點即製作食品。食店有多款餐點可供自由配搭。點了一人餐加拉麵,配菜選了百頁豆腐、鳳梨及蓮藕。味道方面,選擇了原味中辣。鹽水雞肉非常嫰滑,雞皮不會太過油,而且雞皮下方有薄薄的一層透明啫哩狀,證明煮雞的時間拿捏得恰度好處。百頁豆腐就相當於軟豆腐乾,軟棉棉的好好吃。鳳梨沾上辣粉同吃,更加清甜。蓮藕爽脆清甜,咬下去有清新的感覺。小號拉麵粉量足一女士食量,如果是男士,建議點大號拉麵。餐廳怖置很有台式風格。一人餐連飲品$58,味道有點像台灣西門町吃過的,推介👍🏻

餐廳細小,大概有十多張餐桌。

這裡是顧客自行點選心儀食品後交給店員下單,即點即製作食品。

食店有多款餐點可供自由配搭。

百頁豆腐就相當於軟豆腐乾,軟棉棉的好好吃。

鳳梨沾上辣粉同吃,更加清甜。

蓮藕爽脆清甜,咬下去有清新的感覺。

小號拉麵粉量足一女士食量,如果是男士,建議點大號拉麵。

餐廳怖置很有台式風格。

一人餐連飲品$58,味道有點像台灣西門町吃過的,推介👍🏻
2019-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
行過見到台灣鹽水雞,那個男的收銀很友善地介紹如何ORDER 食物, 那就試一試。 想不到之後另一個女職員, 應該是比較高級的就真的叫人不能接受。那個女的職員不理還有食客在買食物, 卻帶著另一個職員在執台, 所以我想找個位置坐也不行. 之後還未完結, 在拿食物時她叫職員行櫃檯, 那個職員比較正常所以會等客人行開後才行入去。 那個較高級的卻走過迫那職員叫我行開讓他先入去. 更精彩的是之後那個不知何為服務的高級女職員, 竟然把整張椅放在我旁邊的桌上條理, 完全沒有顧及食客的安全和衛生。這樣的服務, 無論食物如何也真的不可能再去.

這樣的服務, 無論食物如何也真的不可能再去.
2019-02-12
2019-02-01 583 views
約左朋友放工響呢頭打邊爐點知佢突然要OT一個人係附近都唔知做咩好諗起東廣場有間鹽水雞我至愛 每次經過都會食估唔到佢最近搬左大鋪有好多位可以坐咁於是我就可以名正言順坐低慢慢等啦呢到有幾款set可以叫我就叫左個一人餐($45)包3種配料我叫左芭樂、艼絲同埋百頁豆腐由於我比較肚餓 所以仲加左個細麵 ($5)我揀左雞胸加雞脾啲雞好夠滑 而且雪得夠凍食落一啲都唔會覺得肥女士食LUNCH都可以考慮下呢到有一款秘製既阿土梅醬 味道甜甜地咁好特別 好夾個雞唔鐘意既朋友都可以揀番其他仲有得揀辣度 走/多蔥蒜 好貼心食完真係好想再去台灣!!下次會再黎食
約左朋友放工響呢頭打邊爐點知佢突然要OT

一個人係附近都唔知做咩好

諗起東廣場有間鹽水雞
我至愛 每次經過都會食

估唔到佢最近搬左大鋪

有好多位可以坐

咁於是我就可以名正言順坐低慢慢等啦

呢到有幾款set可以叫
我就叫左個一人餐($45)
包3種配料

我叫左芭樂、艼絲同埋百頁豆腐

由於我比較肚餓 所以仲加左個細麵 ($5)

我揀左雞胸加雞脾
啲雞好夠滑 而且雪得夠凍
食落一啲都唔會覺得肥

女士食LUNCH都可以考慮下

呢到有一款秘製既阿土梅醬
味道甜甜地咁好特別 好夾個雞

唔鐘意既朋友都可以揀番其他
仲有得揀辣度 走/多蔥蒜 好貼心

食完真係好想再去台灣!!
下次會再黎食
2019-01-16