2024-09-27 210 views
減緊重都好想食甜品✨呢個會係個比較健康嘅組合食圓仔記當然要試吓佢哋嘅手工芋圓同芋泥球🩷其他配料選擇都係較低卡‼️芋圓DIY(紫薯圓 芋泥球 仙草 愛玉凍 寒天晶球 蘆薈 配桂花糖水)配桂花糖水 健康養顏得嚟又低卡‼️我自己好鍾意芋泥 綿密得嚟微甜🫶🏻仲有大大嚿嫩滑愛玉🩷
減緊重都好想食甜品✨呢個會係個比較健康嘅組合
配桂花糖水 健康養顏得嚟又低卡‼️
我自己好鍾意芋泥 綿密得嚟微甜🫶🏻仲有大大嚿嫩滑愛玉🩷
2024-09-15 297 views
被特色的焙茶芋圆吸引菜单上还有伯爵茶芋圆,绿茶芋圆这类不太常见的点了焙茶芋圆,地瓜包心芋泥球,爱玉,豆花,仙草,选了冬瓜茶地瓜包心芋泥球也蛮好吃的,很香的芋泥味道其他的就不太推荐,感觉只来点特色的芋圆就挺好
被特色的焙茶芋圆吸引
菜单上还有伯爵茶芋圆,绿茶芋圆这类不太常见的
点了焙茶芋圆,地瓜包心芋泥球,爱玉,豆花,仙草,选了冬瓜茶
地瓜包心芋泥球也蛮好吃的,很香的芋泥味道
其他的就不太推荐,感觉只来点特色的芋圆就挺好
回頭度🍪8.5/10|人均消費💰~$40-50-🤍自己話事自選芋圓 $40起✨伯爵茶味芋圓&地瓜圓 各款$9✨仙草&愛玉凍&紫米 各款$8✨椰奶底芋圓口感非堂煙靭又夠大粒🍡伯爵茶味芋圓 咬落即有微微茶香☕️好特別仙草同愛玉凍滑溜嘅口感🍮解滯一流紫米份量都比好多 兩個人share都冇問題🥳-味道🌕🌕🌕🌕🌗抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪8.5/10|人均消費💰~$40-50
抵食🌕🌕🌕🌕🌑
自己話事自選芋圓
自己話事自選芋圓
2024-06-13 433 views
講起台灣美食,相信手抓餅係一個不意外嘅選擇!今次係旺中搵食,見到呢間小店係專賣台灣嘢食,有芋圓、台灣腸、鹽酥雞等等,而我最後揀咗自選手抓餅,分別揀咗雞蛋、芝士同蟹柳,要蛋黃醬。落單之後係即整,但因為前面都仲有單等緊,所以都等得稍為有點耐,但一拎上手超級熱辣辣嘅滿足感可以彌補到等待時間,果然好嘢係要等!手抓餅煎得十分香脆,芝士係會拉絲嘅Mozzarella,雞蛋係手抓餅嘅靈魂,加埋蛋黃醬夾埋真係味道嘅天堂,不過蟹柳切左一粒粒夾就有點唔太方便,原本係期待蟹柳絲嘅狀態,不過見到選用嘅蟹柳類型就覺得有啲可惜,下次會揀火腿/咸牛肉代替!係等食期間見到鋪頭有地瓜包心芋泥球都幾特別幾吸引,下轉去旺中決定再試試佢!

2024-05-16 352 views
圓仔記地址: 旺角彌敦道688號旺角中心第一座2樓SB05號鋪港鐵太子站B2出口,港鐵旺角站D2出口,港鐵旺角東站B出口電話: 65818344開單時間:2024-04-06 19:22:531芝士1漢堡扒0.001鹹牛肉0.001任選3款配料0.001 BBQ醬總計: $36.00這間店芝士好好味,漢堡扒好好食、好鬆軟,鹹牛肉好味,有好多餸好抵食,配B BQ醬好好食,食物好吸引,地點方便,好值得推介店舖,-定要試吓
圓仔記

1 BBQ醬

總計: $36.00

2024-04-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$36 (Dinner)
2024-05-02 296 views
去開旺角就會心思思想食甜品 今日買左招牌包心三色芋圓 ($48)糖水底可以自己簡我簡左冬瓜茶底芋圓 口感幾好 煙韌柔軟 番薯圓 同芋圓差唔多食得出係手打 芋圓甜,芋頭味比較淡芋泥球 可以另上 唔會溶晒落糖水度 口感滑包心芋圓 鐘意佢係芋泥餡 因為我唔識紅豆同其他味 外層的芋圓有d 太厚 不過都好好食❤️仙草 有d 碎 如果多啲好啲📍圓仔記 (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心第一座2樓SB05號舖
去開旺角就會心思思想食甜品
今日買左招牌包心三色芋圓 ($48)
糖水底可以自己簡
我簡左冬瓜茶底

芋圓 口感幾好 煙韌柔軟
番薯圓 同芋圓差唔多食得出係手打
芋圓甜,芋頭味比較淡
芋泥球 可以另上 唔會溶晒落糖水度 口感滑
仙草 有d 碎 如果多啲好啲

📍圓仔記 (旺角)
旺角彌敦道688號旺角中心第一座2樓SB05號舖
2024-05-01 280 views
作為一個奇怪嘅人,我係勁憎食芋頭,但係好鍾意食芋圓嘅人。一直以嚟我都唔鍾意食芋泥,因為覺得勁重芋頭味。但係打破呢一個「魔咒」嘅,就真係剩係得圓仔記嘅包心芋圓。初時見到大家推薦,我都係諗住試一試無妨嘅心態去買。作為外賣店嚟講,佢嘅價錢唔算得好平。見到佢嘅包心芋泥個個都讚好,咁我就諗住試一試啦。點知一試就真係愛上了,如果你問我個特別之處係乜嘢,我會講話佢嘅芋泥真係好重奶味,好香。我覺得佢嗰種奶嘅香味重過芋頭味太多,唔知係咪加咗奶嘅緣故,食落口嘅時候口感十分之滑溜,滑捋捋勁舒服。趁凍食嘅話真係超正,食完之後真係忘記唔到,我都冇試過喺第二間舖頭食過令到我咁鍾意咁上癮嘅芋泥,不過我諗好鍾意食芋頭嘅朋友就會有啲失望。

2024-04-17 347 views
圓仔記 (旺角)📍旺角彌敦道688號旺角中心第一座2樓SB05號舖🔸🔸招牌包心三色芋圓 $49🔸🔸有仙草、地瓜包心芋泥球x2、三色芋圓、芋泥球*自由選擇糖水底簡左3.6牛乳鮮奶🤣奶味香滑 吾會好甜芋泥好好味😋地瓜包心芋泥球超大粒個人覺得個皮有少少厚芋泥餡係流心~三色芋圓巧q彈仙草份量都多食完都幾飽8.0/10
圓仔記 (旺角)
📍旺角彌敦道688號旺角中心第一座2樓SB05號舖

仙草份量都多
食完都幾飽
8.0/10

2024-01-25 534 views
小店供應手抓餅, 芋圓, 炸物和小食, 款式不少, 甚是吸引, 雖然款款都想試, 但最後只選了一款。招牌包心三色芋圓 $49 轉黑糖椰奶底 $2招牌包心三色芋圓為店的熱門, 材料豐富, 有仙草, 地瓜包心芋泥球2個, 三色芋圓和芋泥球。糖水底可按自身喜好更改, 我選了黑糖椰奶底。整體材料配搭和比例均恰當, 仙草滑溜, 三色芋圓QQ, 芋泥球芋頭味濃, 軟綿香滑, 略嫌地瓜包心芋泥球的皮過厚, 影響口感。至於黑糖椰奶底, 黑糖味道淡淡, 下回可以只選椰奶底。

招牌包心三色芋圓 $49轉黑糖椰奶底 $2

招牌包心三色芋圓 $49 轉黑糖椰奶底 $2

2024-01-17
招牌包心三色芋圓 $49轉黑糖椰奶底 $2
旺中一直係旺角既掃街聖地,中午時份諗唔到食咩就黎左呢度,坦白講,平時食開另一間良心食店位處樓下既手抓餅,時間仲早佢未開門,於是試黎試下呢間既手抓餅,女友食過佢既芋圓,話都係出色值得幫襯,咁我地當lunch食就買佢手抓餅食秘製芋泥肉鬆手抓餅+蛋手抓餅最緊要係即叫即整,拎上手既包裝夠靚已經可以打咭,佢唔同其他捲埋既手抓餅,似西餅咁摺埋,方便女仔都易入口,一啖咬落個餅皮到,承襲到外脆內鬆軟既口感已經係驚喜,點知個內涵先係精粹,雖然佢冇汁醬,但係個芋泥已經可以當醬食,非常之咁好味,個人絕對推介,下次黎會再食埋芋圓

秘製芋泥肉鬆手抓餅+蛋

2024-01-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
(仙草+地瓜包心芋泥球*2+三色芋圓+芋泥球)再加多$2揀左黑糖椰奶底 見到其他評論話椰奶底太甜 唔知係運氣好定點 食落唔係好死甜 及格的 不過黑糖味就唔係幾食得出整體煙煙韌韌好多口感 芋泥微甜啱我口味🫶🏻兩人一齊食剛剛好~
招牌包心三色芋圓
(仙草+地瓜包心芋泥球*2+三色芋圓+芋泥球)

整體煙煙韌韌好多口感 芋泥微甜啱我口味🫶🏻
兩人一齊食剛剛好~
2023-08-06 641 views
旺中圓仔記應該無人未聽過但眼見隔離檔檔都排隊,得佢無人排,又無咩外賣order放係到難道芋圓熱朝已過?定店舖有咩特別事發生左?*對比6月時嘅價錢牌,又加了小小又想食芋泥球,又想食三色+仙草最後直接嗌一號 $48 一次過滿足左佢門口有個立食區 但放左一排水根本無得企,行出去公共立食區衛生一般 地下有幾隻細小強爬係呢群食肆附近的衫店真係慘*講返買芋圓一開始以為會係凍,點知係室溫,呢點好失望,依家天氣日日35,36度食糖水都係一心想凍冰冰,涼快一下換黎室溫糖水已經打折芋圓 除左芋頭味食得出,紫薯同地瓜味都無,只係不停咬緊一粒又一粒嘅飽肚之物芋泥係唯一凍嘅野,有芋頭粒,味道唔會太甜地瓜包心,一樣地瓜無味,芋泥餡同芋泥球同一樣野仙草ok, 但凍就會好好多糖水底揀左椰奶,睇評論話好甜我覺得個小小甜先可以平衡返無味嘅芋圓但一個人食就太飽,食到尾太飽,畢竟芋圓都係薯粉做
旺中圓仔記應該無人未聽過
難道芋圓熱朝已過?定店舖有咩特別事發生左?
對比6月時嘅價錢牌,又加了小小

又想食芋泥球,又想食三色+仙草
最後直接嗌一號 $48 一次過滿足左佢
門口有個立食區 但放左一排水
根本無得企,行出去公共立食區
衛生一般 地下有幾隻細小強爬
係呢群食肆附近的衫店真係慘
講返買芋圓
糖水都係一心想凍冰冰,涼快一下
換黎室溫糖水已經打折
芋泥係唯一凍嘅野,有芋頭粒,味道唔會太甜
地瓜包心,一樣地瓜無味,芋泥餡同芋泥球同一樣野
仙草ok, 但凍就會好好多
糖水底揀左椰奶,睇評論話好甜
我覺得個小小甜先可以平衡返無味嘅芋圓
但一個人食就太飽,食到尾太飽,畢竟芋圓都係薯粉做
2023-08-04
$48 (Tea)
2023-08-03 520 views
🧡炸三色芋圓配煉乳 $28炸芋圓幾特別,分量多😍芋圓食得出有芋頭味🍠,炸粉唔會好厚,炸得剛剛好👍🏻👍🏻拿到上手都仲係熱辣辣,好正!!!😍🥰細細顆嘅芋圓再淋上甜甜的煉乳,尼個配搭真係無得輸!!😆芋圓保留嚼勁😋,q彈得黎有d煙靭💛整體來講,都幾好味!!💥如果經過旺角都可以再回頭過黎食多一次,但係特登走過黎就未必😬🤔🤔價錢算便宜都係30蚊以内就有交易🤑🤑評分:💛💛💛💛
🧡炸三色芋圓配煉乳 $28
炸芋圓幾特別,分量多😍
芋圓食得出有芋頭味🍠,炸粉唔會好厚,炸得剛剛好👍🏻👍🏻
拿到上手都仲係熱辣辣,好正!!!😍🥰
細細顆嘅芋圓再淋上甜甜的煉乳,尼個配搭真係無得輸!!😆
芋圓保留嚼勁😋,q彈得黎有d煙靭💛
整體來講,都幾好味!!💥
價錢算便宜都係30蚊以内就有交易🤑🤑
評分:💛💛💛💛
炸芋圓

2023-07-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
炸芋圓
2023-07-24 400 views
旺中除了「慧食貓」外, 其實還有2 間有賣手抓餅, 想轉一轉口味, 所以先試 了這間以芋圓作主打的「圓仔記」,主要因為她比另一間便宜一點,而且配料 有較特別的泡菜所以我點了2項配料,菜 及 雞蛋$28首先手抓餅的確是很酥的, 但不脆而且極油至於餡料方面 , 雞蛋蛋味欠奉。泡菜爽脆, 味道正常, 不會有很重醋酸味。不過2 款配料也不多,吃下去很空虛,也非常掛念樓下爆餡的「彗食貓」不過也不能怪她,始終這家店的主打也是芋圓, 只是我明知山有虎 偏向虎山行🫡
旺中除了「慧食貓」外, 其實還有2 間有賣手抓餅,
 想轉一轉口味, 所以先試 了這間以芋圓作主打的「圓仔記」,
主要因為她比另一間便宜一點,而且配料 有較特別的泡菜
所以我點了2項配料,
菜 及 雞蛋$28

首先手抓餅的確是很酥的, 但不脆而且極油

至於餡料方面 ,

雞蛋蛋味欠奉。

泡菜爽脆, 味道正常, 不會有很重醋酸味。

不過2 款配料也不多,吃下去很空虛,

也非常掛念樓下爆餡的「彗食貓」
不過也不能怪她,始終這家店的主打也是芋圓,
只是我明知山有虎 偏向虎山行🫡
2023-06-01
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$28 (Tea)
2023-07-12 273 views
芋泥芝士手抓餅唔鐘意食芋頭但好鐘意食芋頭制品尤其芋泥本身都有啲爭扎怕芋泥同手抓餅唔夾但結果好有驚喜 首先佢個紙袋換左 入面銀色果邊應該可以保溫好加分 係其他地方無見過手抓餅熱辣辣十分鬆脆 啖啖咬落都有滿滿既芋泥 加拉絲既芝士 隨左有少少貴同芋泥比較甜之外都無可挑剔下次想食手抓餅都應該會再揀依個

唔鐘意食芋頭但好鐘意食芋頭制品尤其芋泥
本身都有啲爭扎怕芋泥同手抓餅唔夾
但結果好有驚喜
手抓餅熱辣辣十分鬆脆 啖啖咬落都有滿滿既芋泥 加拉絲既芝士
隨左有少少貴同芋泥比較甜之外都無可挑剔
下次想食手抓餅都應該會再揀依個
2023-07-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)