2020-06-15 966 views
中上環地區有不少川菜餐廳,呢間相對黎講有較貼地嘅價錢😗我同朋友各自點左一碗重慶酸辣粉,而辣度有唔同選擇,我地試左小辣,唔係太辣,可能要辣辣啲先有感覺😂鐘意食辣嘅朋友,我建議食中辣或以上👍薯粉嘅麵質堅韌,幾彈口,但份量實在有啲少🤔另外,仲有小食涼拌牛柏葉,有某啲牛柏葉就唔夠爽口,但加埋啲辣辣汁,都可以架😆
2020-03-21
$70 (Dinner)
2020-05-17 1359 views
相信大家呢排都多左自己煮飯😂,我諗一定有一道菜大家屋企一定好難自己整,就係酸辣粉😂。所以,今日就介紹一間位於上環良心小店。真心中環上環主要係高級餐廳集中地,好多餐廳都至少$80埋單!呢間中菜館,價錢真非常親民👍🏻,麵/小食都係$30起,當然啦,小炒會貴一點!我非常鐘意佢既酸辣粉,湯底酸外,仲非常麻辣,而且加左芫萎同花生🥜,份外增加左一陣清新,而花生味道又可以中和返辣味,所以唔會話太辣。紅薯粉食落煙煙韌韌,味道唔錯,價錢又平👍🏻。不過小籠包有點失色😢,唔係好夠湯汁,食落味道同上面超市果D差唔多。我會話呢間餐廳水準一般。但依家香港🇭🇰既抗疫措施根本就扼殺緊全港商店😕,一直都唔封大陸關,但就要全香港市民唔敢出街,點樣維持生活?希望大家係呢段時期可以支持下良心小店!

重慶酸辣薯粉
2093 views
2020-04-17 1439 views
本身諗住去上環食另一間餐廳 點知太多人就轉去食呢間 本身都好鍾意食小籠包生煎包酸辣野 今次呢間真係有啲失望鋪頭唔大 加上隔離措施 都冇坐滿👆🏼小籠包 比較搭身 皮比較厚 好普通唔夠juicy🍞<<生煎包 冇映相 不過真係唔好食 好似d急凍野煎返熱佢既感覺 同樣裡面好乾得夠肉小食唯一係成餐好食既野.....👆🏼酸辣雲吞米線 酸味太重 好似酸菜魚個湯底 雖然店員既服務態度都ok 不過我地食個陣 成日聽到佢地好似大棚檔咁叫 感覺太嘈 有時想傾下計都要等佢地叫埋先 價錢中等 不過可惜唔會再幫襯喇
本身諗住去上環食另一間餐廳 點知太多人就轉去食呢間
本身都好鍾意食小籠包生煎包酸辣野 今次呢間真係有啲失望

鋪頭唔大 加上隔離措施 都冇坐滿

👆🏼小籠包 比較搭身 皮比較厚 好普通唔夠juicy

小食唯一係成餐好食既野.....

👆🏼酸辣雲吞米線 酸味太重 好似酸菜魚個湯底

價錢中等 不過可惜唔會再幫襯喇
//#黃店地圖系列間野叫:醋娘子邊度黎:上環永樂街139號地下B舖環境點:小店佈置簡單 樸實無華 牆上貼滿各式各樣菜式圖片🌝:參與罷市 ▪上海小籠包(4隻) $287分小籠包皮略厚 好在厚得黎帶微煙韌 即叫即蒸 咬開有少少肉汁 稍微普通的小籠包▪花雕浸醉雞 $528.5分由於本人不太喜歡吃有骨雞件 又怕雞肥膏 呢個雞卷就正合我意 有點類似荔枝角另一間黃店「站」嘅醉雞卷的加強版 (份量價錢同樣地差大概一倍喔) 啖啖肉好爽 雪得好冰凍 肉質又唔會鞋口 花雕酒香同醬汁鹹度 達到一個完美的平衡 十分入味 食多幾件會覺得有小小鹹 不過我重鹹 所以覺得okay ▪蒜泥白肉冷麵 $628分蒜泥白肉份量完全不吝嗇 蒜泥鋪滿白肉之上 口臭呢回事 完全唔需要放在眼內醬汁更係精萃所在 麻醬為主 鎮江醋為輔 相輔相成 加上白肉上嘅蒜泥 撈起上黎更加惹味  麵質都好抵讚 順口又無鹼水味 夠曬冰涼透心
#黃店地圖系列

8.5分
蒜泥白肉冷麵

蒜泥白肉冷麵 $62
8分
$75 (Lunch)
蒜泥白肉冷麵
諗返起以前會特登上深圳食野就覺得太戇居,明明有香港好多小店都做到一樣嘅效果,甚至更好😣罪過罪過!·呢間位於上環嘅上海菜黃店叫醋娘子,八五有罷市,店內有康復香港Banner。價錢都算正常發揮又唔使收加一~我哋叫咗兩個面同一個小籠包,每人$70有找😎·小籠包一盅四件,原本冇乜期望點知原來都會爆下汁。唯獨是個皮就正常皮厚度,冇話特別薄,不過呢個價錢我好收貨😎·個酸辣米線真係要讚一讚。食得多連鎖米線太多,差唔多唔記得咗真正嘅酸辣湯應該係咁嘅味。佢個湯仲有啲酸菜魚湯底嘅嗰種感覺,正呀喂,又唔口渴,好似冇咩味精🤤·啲米線配料我哋一個揀咗菜肉雲吞、流心芝士豬扒。有四舊足料嘅雲吞,都幾抵食。留心豬扒中間就隔咗層芝士,食落好邪惡啊🧀🧀·我哋加咗$3轉年糕,起碼有成廿幾三十舊,真係食到厭系列🤤 食開韓國年糕,再食上海年糕感覺好唔錯,至少唔使咬咁耐🤣·臨近收工嘅時候聽到店員同老細講今日賺得好少。唉,希望多啲人都會食呢間野啦分散投資🤗-上海小籠包|$28麻辣菜肉雲吞酸辣米線|$50流心芝士豬扒酸辣米線|$58轉年糕+3-醋娘子 (上環)上環永樂街139號地下B舖-

麻辣菜肉雲吞酸辣米線

上海小籠包|$28
麻辣菜肉雲吞酸辣米線|$50
流心芝士豬扒酸辣米線|$58
轉年糕+3
醋娘子 (上環)
上環永樂街139號地下B舖
Type of Meal
Dinner
麻辣菜肉雲吞酸辣米線
2020-03-01 1020 views
今日同男朋友黎上環這間香港人小店食下午茶,星期天也有下午茶選擇。下午茶有飯有麵選擇,更可加錢轉不同粉麵底,更可加錢配小籠包,免費送熱飲或豆漿。男朋友喜歡惹味香辣美食,所以選了麻辣牛𦟌拼海蜇小食。不會太辣,麻辣不濃,入味牛𦟌都大塊又有咬口,下面是爽口海蜇!四川擔擔麵好香好辣,有湯唔會乾身,有肉燥、冬菜絲,更有小唐菜,上海麵香軟吸汁,不錯!小籠包4隻好熱辣辣,皮薄但湯汁不是太多,肉餡都香口,可惜醋中無薑絲!飲品點了凍豆漿,免費下午茶配上!

小籠包

飲品點了凍豆漿,免費下午茶配上!
豆漿
2020-03-01
$65 (Tea)
2020-02-28 672 views
未試過食酸辣米線咁難食又結又凍好似漿糊咁樣 簡直入唔到口 下午茶 44元 都唔平 仲喺上環 啲人唔知入咗去食 一定會回頭 因為超級難食 因為我本身係熱嘅 不是凍 不是太結而且這間食店米線超淋, 簡直見到都冇胃口 請我都唔去 這間食店吃米線,垃圾,又無服務 ,嗰個肥女侍应都話知您食唔食,瘦嗰個女侍应坐係收銀只識看手机,完全不理会顧客,好似唔休做, 今時今日嘅出品 加埋 唔休做 的員工 想多啲生意都幾困難,頂得住除非有運行,見到佢兩個1肥1瘦員工不多理会客人就知佢地唔休做,重点食物太淋又凍湯底又结到像糊仔,一世都不會去這間食店食米線, 可以評論 最難吃的餐館
2020-02-22 665 views
呢排少咗出去食飯 ,索性叫醋娘子網上外賣平台,上海粗炒,醉雞🐔,辣子雞🐔,乾煱牛肉🐂,可以用超起超好味來形容。 醉雞無骨夠嫩滑, 辣子雞超香口, 乾煱醬汁超香,啱曬我,連汁都舔埋。 粗炒麵質夠彈牙, 唔算多油又多料,可以炒得咁好食,真難得!見到店內好多粉好🐷🐷, 一睇就知這間是黃店了,值得推薦給大家👍👍

辣子雞
2020-02-19
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Dinner
突然想食酸辣粉,朋友話呢間有就買外賣返去試下。叫左重慶酸辣粉,拍青瓜同一個口水雞餐。初頭見佢好似乜都有得買咁,都擔心中伏。因為酸辣粉好易整得好難食。結果佢係好味嘅,最感動係d牙菜係有浸過醋嗰隻,酸得好過引! 如果個湯再濃少少就更正。諗起都流口水拍青瓜個醬係叻嘅! 不過要撈得夠勻,如果唔係會好咸,但撈勻左係啱啱好㗎口水雞係無骨嘅,口感比一般口水雞淋少少,個汁都係好味嘅。總括而言,無令我失望,有下次!不過佢份量係偏多,如果細食d就記住叫佢比少d粉。
突然想食酸辣粉,朋友話呢間有就買外賣返去試下。

叫左重慶酸辣粉,拍青瓜同一個口水雞餐。

口水雞係無骨嘅,口感比一般口水雞淋少少,個汁都係好味嘅。

總括而言,無令我失望,有下次!

不過佢份量係偏多,如果細食d就記住叫佢比少d粉。
TakeAway
2020-01-04 563 views
Sorry 成日食到一半先想寫食評 所以d野食影得樣樣衰衰 食到一半咁的樣子回鍋肉炒年糕因為喉嚨痛所以叫左bb辣 食落真係無辣味 無辣但仍然炒得好香好味道 年糕口感都非常好 好鐘意食呢個酸辣湯雲吞&酸辣粉兩者都係較重荀味(我個人不太喜歡)雲吞好好味 我就淨食雲吞 男朋友負責飲湯酸辣炒係薯粉 最鐘意個質地 淨夾d粉食就食唔出荀味 所以我都食左好多呢間係黃色地圖入面找到的 果晚我地9點幾去食仲好好招呼都係果句 黃色經濟圈係要一齊努力先會創造到出來我會繼續努力吃黃店

因為喉嚨痛所以叫左bb辣 食落真係無辣味
無辣但仍然炒得好香好味道 年糕口感都非常好 好鐘意食呢個

酸辣湯雲吞&酸辣粉
兩者都係較重荀味(我個人不太喜歡)
雲吞好好味 我就淨食雲吞 男朋友負責飲湯

我會繼續努力吃黃店
2019-12-20
酸辣粉
2019-10-24 1073 views
首先要一再澄清,本人是不吃辣的,但正因為友人愛吃,於是都會盡地主之宜介紹她到中西區吃辣味菜。這一間滬菜菜可算是人氣,我們等了 15 分鐘才有位。在排隊的期間已經想好要吃流心豬扒米線(不辣),友人就選麻辣牛展米線。等了數分鐘便有食物上檯,首先是一碗普通的雲南米線,有腐皮、酸菜、芫莤、蔥、少量辣油浮面,起初不以為以,友人見碗內有辣油便以為這一碗是自己點的牛展米線。吃下第一口米線時,有感辣味,但此辣對她而言尚可接受,而這辣味更令她確信這一碗是自己的。其後店員再遞來豬扒,我才意識到友人吃的這一碗是我點的。我吃了一口,口腔內只充斥辣,隨即喝了半杯熱咖啡,心想:店員的聽覺有問題還是接收能力有問題,我點的是流心豬扒米線,是沒有辣椒公仔在旁邊的流心豬扒清湯米線!為何貨不對辨?為免浪費,於是我指示店員多給一點清湯,嘗試將其辣味混淡。我得到的答覆是:早點出聲,下次加湯要收錢。我心內無名火起,但未爆發。其後店員再遞給我的米線竟然變了咖哩色,湯面略帶點油。我再心想:究竟那裡得罪他呢?還是大家對「清湯」的定義有異?若然我再要求他給我換掉,他必定加料!算了,我還是跟他要杯水好了。「3蚊!」他的回覆。他再一次觸動了

為免浪費,於是我指示店員多給一點清湯,嘗試將其辣味混淡。我得到的答覆是:早點出聲,下次加湯要收錢。我心內無名火起,但未爆發。其後店員再遞給我的米線竟然變了咖哩色,湯面略帶點油。我再心想:究竟那裡得罪他呢?還是大家對「清湯」的定義有異?若然我再要求他給我換掉,他必定加料!算了,我還是跟他要杯水好了。「3蚊!」他的回覆。他再一次觸動了我內心深處的小火山。我點杯咖啡不用3蚊,叫杯水承惠3蚊?!但正因為碗「咖哩米」太辣,欠骨氣的我還是加了。這間食店一而再、再而三挑戰我的底線,承惠3蚊的冰水裡面竟然有條蔥?這是什麼玩法?然後一個英文生字從口中淡淡道出……

「Blacklist」
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2019-10-21 3770 views
太忙了,四點幾都未吃飯,於是打算食好一點,便入了這間面口有好多相的醋娘子試下,因為喜歡食辣又喜歡重口味。下午四點幾當然是下午茶餐牌,有好多選擇,如果要同連鎖快餐店的下午茶比較,這裡價錢會比較貴。平均的下午茶餐都要四十幾五十元,以小店來說都算,附近都有幾家茶餐廳,午餐也差不多是這個價。😔😔不過心想可能一分錢一分貨,可能會質素好些,所以還是愉快地落單。反正餐牌上好多選擇。😊😊餐牌優點除選擇多,還中英對照,方便不懂中文的食客。成張滿滿的A4紙大的餐牌,的確好多選擇,有湯麵、米線、飯等,有辣有唔辣。口水雞湯麵下午茶餐 $49🙁口水雞賣相吸引😊口水雞同湯麵分開上,好處不會把口水雞的汁味洗淡。賣相真不錯,所以第一時間食啖口水雞,誰知第一啖便大失望,就是凍,似雪櫃拿出來,雖不致於完全冰凍,但都係凍、硬。即使不提凍,這口水雞的味道不像一般的辣味,我覺得對我來說最大的問題是蒜粒好硬。從相都可看到蒜粒多,本來是好事,可是蒜粒大都好硬,不斷要吐出來,又或”攝”牙罅。食得不爽。🙁餐飲熱阿華田。門口的擺設,我並沒試酸辣粉,不知質素如何。總體有點可惜,口水雞賣相的確不錯,但食落不如人意。短期內未必會再去,即使再去

餐牌優點除選擇多,還中英對照,方便不懂中文的食客。

口水雞湯麵下午茶餐 $49🙁

下午茶餐口水雞湯麵

口水雞賣相吸引😊

口水雞同湯麵分開上,好處不會把口水雞的汁味洗淡。

餐飲熱阿華田。

門口的擺設,我並沒試酸辣粉,不知質素如何。

總體有點可惜,口水雞賣相的確不錯,但食落不如人意。短期內未必會再去,即使再去都不會叫口水雞。
2019-10-15
$49 (Tea)
2019-09-23 1748 views
聽聞上環有間店叫醋娘子,當時覺得個名幾得意,就去試試了,醋娘子系間食上海菜噶店,我就點左個小籠包,流心豬扒同埋口水雞冷面。小籠包噶皮有滴厚,肉餡還ok,味道還是可以的,流心豬扒分量不是太足,口水雞冷面一般般啦,整體來講麻麻地吧
2019-09-21 1065 views
久仰醋娘子大名,成日經過都未有機會食,今次難得有充裕既午膳時間,就特登入去堂食品嚐四川平價美食。午餐既餐牌一三五&二四六都有啲唔同,去個日係星期三,咁啱冇我最想食既口水雞菜飯😭不過好彩,正式落單時多口問多句,原來可以將口水雞麵轉做飯❤️不過如果要轉菜飯要另外加錢,惟有下次雙數日再嚟啦果然我既決定冇錯,三個字概括:「超級正」!餐廳好貼心地將雞去骨,食落去啖啖肉,如果真係要挑剔,只可以講略嫌唔夠辣。另外跟餐送豆漿,解辣一流!

2019-09-06 1060 views
食品味道很okay,所以願意再光顧。但此次服務質素太差,一位收銀肥仔女,看似年輕,就坐後對客不滿直接把餐牌扔到桌子上!點餐也非常沒耐心和不禮貌!用餐非常不愉快,明明是客戶但被感覺是,不會再光顧!

2019-09-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)