2018-03-20 535 views
7:30黎都冇乜人得番幾枱客 已經知道唔多對路 諗住評语話唔差就試試佢... 點知...小籠包皮厚入面仲要冇湯 生煎包居然硬過石頭 ...差過食街邊嘢....從此可以blacklist呢間。
2018-01-10 1289 views
<上環推介京川滬小店>😍上環地鐵站附近大把野食 但通常都係西餐類多 一唔係就粉麵檔 😒今次難得俾我發現到一間醋娘子 唔知佢個名點解😂但知佢係食京川滬菜💪🏻 不過甘鍾意食辣野既我今次點哂川菜😂🌶 食店細細間但好整齊 燈火通明💡牆身放住細木櫃裝住一d好得意既酒杯同玻璃坐裝飾🍺 好有心機 , menu好多選擇 如同我之前講 有京川滬菜 不過今次點川菜多😃🌶🍴重慶酸辣薯粉 42蚊外表夠哂豐富 有豬肉碎🐽 花生醬 辣醬 花生 炸菜🌿仲有芽菜 薯粉係比較圓柱體 粗身 好煙靭爽口 . 辣汁湯底好香濃🌶 酸味十足 如果怕酸可以叫佢少d 味 💪🏻好有喺大陸食既四川風味😍🍴水煮牛肉 88🌶🐂用幾靚既鐵煲放住 下面有爉燭用明火保住温度🔥牛肉係用滑牛做 好軟滑 盡吸辣湯汁夠入味 😍 入面既材料有辣椒🌶京葱 芽菜 胡椒 芫茜 好香既湯底 . 而入面薯粉盡吸辣汁 好爽滑 🌶好味😍🍴香酥炸流心豬排 25蚊🐽25 蚊份豬扒夠哂抵食 豬扒大大塊 出面炸得夠哂香脆 😍一切開勁多芝士流心🧀 芝士勁香濃 同脆豬扒好鬼match . 正呀 😃豆漿 12 蚊杯 夠大杯同香滑 豆味香濃唔太甜 食店雖少 但質素
<上環推介京川滬小店>😍

🍴重慶酸辣薯粉 42蚊

🍴水煮牛肉 88🌶🐂
用幾靚既鐵煲放住 下面有爉燭用明火保住温度🔥

🍴香酥炸流心豬排 25蚊🐽

豆漿 12 蚊杯 夠大杯同香滑 豆味香濃唔太甜

食店雖少 但質素高 值得去食 !

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#醋娘子
上環永樂街139 號地下b鋪
~~~~~~~~~~~~~
2018-01-02
2017-12-20 1100 views
搵食新力軍@醋娘子上環永樂街139號地下B舖食上海菜,是我中午午飯新力軍之一。突然降到十來度,要多吃補充體力又保暖。有麵飯餸,上海包點餃子供應,不過我嘴饞想食點心前菜類,能挑多點款式嘛。今次單點了流心豬扒$25炸至金黃酥脆的豬手扒,中間夾了芝士,炸好切開就流出芝士啦,嘩啦啦!是由2片薄切豬扒夾起芝士塊,炸完外面香脆,肉質又唔會乾身,豬扒黏著溶化芝士更香更好味。$點了有醋的才對得上店名。$48酸辣湯雲吞,4粒雲吞皮薄肉餡足。而酸辣湯材料豐富,有冬菇片,筍絲,肉絲,豆腐絲,木耳等,味道適中酸中帶微辣,而煮得濃稠所以幾飽肚的。加杯熱豆漿$12 暖上心頭在中上環區,著是定價相宜的小店,中午一定迫得水洩不通。
搵食新力軍@醋娘子

上環永樂街139號地下B舖

食上海菜,是我中午午飯新力軍之一。
突然降到十來度,要多吃補充體力又保暖。

加杯熱豆漿$12 暖上心頭

在中上環區,著是定價相宜的小店,中午一定迫得水洩不通。
2017-12-12 666 views
有朋友叫左我去中環的"醋娘子"食午餐,佢知道我是無飯主婦,成日出行食飯,佢話想大家一齊食有酸辣的上海野或其他不同菜式。酸辣湯雲吞,酸酸的湯已有香菇、湯濃度適中、又有其他配料,加埋雲吞食好野味,雲吞皮薄薄地,食埋成隻簡直想食哂佢,食食下都分不清酸辣湯好食D,定是雲吞更好食。鐵板串串蝦是串串燒蝦,食出強烈的蝦味,蝦肉很清脆應該是燒的時候落了功夫,能夠不停口食因蝦、青椒、配料混合成似洋蔥味,好開胃同可以一口餘氣食哂佢。

2017-12-10 551 views
同女人係附近試完婚紗,肚仔餓就打算係附近搵野食行過見到好似幾抵食,雖然係星期一,但係7點半都無乜人,本來都驚驚地,入到去坐低,招呼十分好阿!戒心都分低左一半,哈哈!首先叫個主食,我叫左個 麻辣雞翼麵,女人叫左 嫩雞煨麵,而小食叫了 滷香豬耳丶 香酥炸流心豬排 和 炸雲吞先來的是炸豬扒幾大塊,好好食,香脆可口,一切落來D芝士流晒出黎,十分邪惡! 邊度切都有芝士流出黎,芝士唔太"漏"十分好吃阿!之後黎既係炸雲吞同我想像中既唔同,以為係酒樓果D,因為我就唔係太鐘意食入面D蔥既,本來叫女友食晒佢,不過自己叫既點都要食番粒既皮薄,好香脆,食落D蔥味又唔係太重,所以我都食左一半嫁!(不過下次黎我會叫第樣小食)之後係豬耳好正,D豬耳好爽口,夠滷香,同出面食既豬耳好唔同, 又大碟,正到爆!(下次黎會試下麻辣豬耳)之後黎係女友既嫩雞煨麵,我無試好多,食左舊雞,不過都食到個湯底,十分入味,而且雞件好嫩滑,完全無OVER到!最後黎係自己既麻辣雞翼麵ER。。。其實見到女友碗麵都知中招,因為出現左我既天敵, 芫茜 同蔥, 即時9秒9叫女友"筆"走晒佢(佢鐘意食)個湯底一樣的清,飲落無味精,好清~而雞翼都整到好好
同女人係附近試完婚紗,肚仔餓就打算係附近搵野食

先來的是炸豬扒
之後黎既係炸雲吞

之後係豬耳

最後黎係自己既麻辣雞翼麵
個湯底一樣的清,飲落無味精,好清~而雞翼都整到好好食,佢上面加個麻辣醬, 好辣辣,不過好正,而亦有少少辣, 但得3隻雞翼,好彩有D小食填肚。

一入去無乜人,但越黎越多人黎(可惜無影相)
連鬼佬都黎左,要食木耳添!

2個人食咁多都係200蚊多少少,係中環黎講抵食!
題外話,店員的服務十分好,十分有禮!!
食佢個SERVICE都抵番晒啦!!
Other Info. : ER...服務無得比6星..
2017-12-04
$110 (Dinner)
  • 流心豬排
  • 豬耳
2017-12-09 411 views
經常出口中上環,永樂街更是我中午的覓食之地。平時路過這間醋娘子都人山人海,很多人等位,心裡很想試試但又不想等位,12時離座有85折又不適用於我..今晚7時經過,還未滿座,終將有機會試試。鐵板肉碎燒茄子 $78很大碟,肉碎加上紅青椒碎滿滿的舖在粗身已開半的茄子上,份量的確多。味道微辣刺激,如果配飯或陽春麵一定不錯,但見到有銀絲卷更想吃。蒸銀絲卷 $24(蒸/炸)剛蒸好熱度很夠,配有一碟煉奶,很合心意(不是每間上海餐廳都會自動提供的呢!)。喜歡將銀絲卷蘸煉奶吃之外,亦可以肉碎燒茄子的肉碎拌著吃,很提味!糖醋魚塊 $78最後點了這個味道酸甜的糖醋魚。魚很大塊,皮不算是薄但邊位炸得香脆,配上大量的菠蘿粒、青椒和洋蔥碎,很開胃。熱豆漿$12天氣涼了就想來一杯熱豆漿。晚上開始人多,所以不好意思拍照了~
今晚7時經過,還未滿座,終將有機會試試。

鐵板肉碎燒茄子 $78

蒸銀絲卷 $24(蒸/炸)

糖醋魚塊 $78

熱豆漿$12
天氣涼了就想來一杯熱豆漿。

晚上開始人多,所以不好意思拍照了~
2017-12-08
$120 (Dinner)
2017-12-09 298 views
對那些不熟識上環朋友來說,醋娘子可能比較難找,但其實「她」只是在上環市政局對面、MX隔離,由上環地鐵A2出口向左直走幾分鐘便到。 店子小小但選彼多!有小食、點心、小菜、炒飯、湯麵等。先點一窩《菜肉雲吞雞 $98》熱騰騰的送上,一窩的份量對於二人來說實在有點多,3-4人吃就差不多。雲吞多,皮薄而散,所以要小心亂挑哦。雲吞的肉餡大粒,當中拌有不少菜粒,入口肉汁鮮甜。上海粗炒 $68 (顧著吃卻忘了拍照,想打自己的臉)是近期吃過的小店中最好的一個。肉絲十分多,絕不吝嗇,而且洋蔥和青椒的份量都不少。烏冬炒得軟硬剛好,整體入味沒有偏咸,油份都剛好沒有過膩。倆口子都已經吃得很撐,下次要試試其他。

店子小小但選彼多!有小食、點心、小菜、炒飯、湯麵等。

先點一窩《菜肉雲吞雞 $98》

上海粗炒 $68
(顧著吃卻忘了拍照,想打自己的臉)

倆口子都已經吃得很撐,下次要試試其他。
2017-12-08
2017-12-09 279 views
在中環海味街周圍睇,買左花膠、蝦米、好多收獲,想食上海菜、飲酸辣湯....行到好肚餓了,去左間叫"醋娘子"食午餐, 見到周圍貼左的食物相片就知道邊款是精選。鐵板干爆辣子雞,用鐵板上好香的爆雞香味,見到食物買相突出了鐵板的夠鑊氣,令雞件更燒得入味又有熱騰騰的感覺,辣椒令成個雞有麻辣,無論是雞肉或雞骨食得有咬口感,不停地食會加速少許麻辣,停一下睇手機再食又減退了麻辣味,份量又多,是很正。凍豆漿是食飯不可少的飲品。

凍豆漿是食飯不可少的飲品。
2017-11-26 486 views
星期三晚收工,去咗上環陪媽咪買海味,行去附近搵咗一間餐廳食晚飯,個名好特別叫做醋娘子,令人印象深刻!入到去d店員好親切好好招呼,而且估唔到平日餐廳都咁多人黎食,好滿座!酸辣湯,酸酸辣辣好開胃,都幾大碗足料,一碗兩個人飲都夠。口水雞一定要食,店主好細心已經起晒骨啖啖肉,雞肉爽身,蒜蓉鋪面,個底座用青瓜墊住,青瓜吸埋d雞汁同麻辣,無得頂我好鍾意食海蜇,呢間店其實做得幾好又爽又彈牙。水煮魚好足料,魚片好大塊又滑,仲好細心用火熱住比客人慢慢食,因為如果凍左真係唔好食ga。蒜泥白肉,店長又係好大方,用左青瓜絲墊底,醋加蒜比例十分完美,令到我地食唔停口。最後黎個,鐵板肉碎燒茄子,味道好好,茄子吸收左d醬汁,送飯一流價錢好平又正宗又足料,CP值好高,下次一定會再黎食
酸辣湯,酸酸辣辣好開胃,都幾大碗足料,一碗兩個人飲都夠。
我好鍾意食海蜇,呢間店其實做得幾好又爽又彈牙。

價錢好平又正宗又足料,CP值好高,下次一定會再黎食
$150 (Dinner)
上環不嬲都好多鬼佬,難得見到一間有特色而且係上海菜嘅餐廳!裏面都有好多外國人,不過就唔知係遊客定係本地嘅人。豆漿$12 ×2豆漿個size都真係幾大杯,飲到好濃郁嘅豆味!味道甜甜地,可以選擇熱飲或凍飲。上海小籠包四隻$26小籠包裏面有好多湯汁,味道也不錯,比較香濃,外皮亦都非常靚。口水雞$48口水雞嘅肉質比較硬身,不過調味全部都做得好好!所以食落去嘅味道非常之突出,香辣十足。酸辣湯一碗$25酸辣湯將酸味同埋辣味中和得非常好。味道適合我,而且裏面嘅配料亦非常多元化,質感較濃,建議兩位可以共享一碗。鎮江小排骨麵$48小排骨外皮經過炸,十分香口,很有特色,裏面除咗麵有彈性之外,仲有啲菜夠健康。餐廳俾人一種好舒服,好貼地嘅感覺,要喺嗰邊做嘢嘅都可以黎試吓。

豆漿$12 ×2

上海小籠包四隻$26

口水雞$48

酸辣湯一碗$25

鎮江小排骨麵$48

2017-11-20 11532 views
呢一日帶咗內地嘅朋友來香港玩,佢比較鍾意食中菜,揀咗一間價錢比較平民嘅餐廳,佢係位於上環。餐牌嘅價錢比較吸引,好多野都想試,揀唔落手!環境唔算好大,但係幾乎無時無刻都係滿座,轉手得好快。首先叫咗一碟上海生煎鍋貼四隻$26 煎得非常香口,外皮的口感帶點脆脆的感覺,裏面嘅肉唔算好大舊,份量啱啱好,沾上紅醋,味道唔錯。之後仲叫咗菜肉雲吞$38,佢係啲一碗嘅形式上,旁邊仲有一些生菜,都好抵食呀!最鍾意呢個雲吞皮薄喊靚,特別係雲吞皮非常之薄,口感滑溜溜的,用心之作。花雕浸醉雞$48 雞肉的口感比較鞋身,這一點是有點失望的。但是,味道非常之正,醉雞汁味非常之香濃,酒香十足,食到停唔到口。菠蘿雞粒炒飯$78 呢個炒飯非常之大的,兩至三個人份量吧,菠蘿非常鮮甜,雞肉有雞味,不過肉質比較乾身。飯都炒得幾好食,飯粒粒粒分明同時亦都唔會太乾。價錢非常平民,味道質素又唔錯,值得再來。餐廳有其他辣食,水煮系列、酸辣湯和麻辣一系列⋯⋯鍾意食辣嘅朋友一定唔可以錯過。

環境唔算好大,但係幾乎無時無刻都係滿座,轉手得好快。

2017-11-15 419 views
靚仔今日病病地想佢食清少少但我又想食重味d見到呢間係上環嘅上海菜有湯麵餃子又有小菜近近地就呢間!最後都係叫左唔清淡既野🙈鐵板孜然牛肉 $88鐵板夠熱,上枱嘅時候仲係渣渣聲隱約有孜然味但係唔係好重,牛肉夠林,整體ok如果冇咁油就更加好la 冷盤小食蒜泥白肉 $45份量都幾大,白肉夠爽,下面大概有青瓜絲醃咗啲陳醋蒜油蒜頭辣辣地幾好味當然食完你要預口臭成晚啦蝦仁炒飯 $78炒得幾乾身,虾夠多,味道ok ge 價錢唔太貴, 環境同茶記差唔多,性價比ok
靚仔今日病病地
想佢食清少少但我又想食重味d
見到呢間係上環嘅上海菜有湯麵餃子又有小菜
近近地就呢間!

最後都係叫左唔清淡既野🙈

鐵板孜然牛肉 $88
鐵板夠熱,上枱嘅時候仲係渣渣聲
隱約有孜然味但係唔係好重,牛肉夠林,整體ok
如果冇咁油就更加好la

冷盤小食蒜泥白肉 $45
當然食完你要預口臭成晚啦

蝦仁炒飯 $78
炒得幾乾身,虾夠多,味道ok ge

價錢唔太貴, 環境同茶記差唔多,性價比ok

2017-11-12 344 views
星期六在上環一帶閒逛,到了晚上,當然要醫肚啦!但是星期六晚上的上環沒有很多餐館在營業,在漆黑的街道中,偶然發現了明亮的醋娘子招牌,而我也被明亮的光線吸引了進去。原來醋娘子主要是吃川滬菜,店舖不算上太大,只有六七張檯,但很光鮮整潔很有特色的醋娘子logo。食物應有盡有,有小食點心,小菜,抄飯麵,湯麵等!點了廚師推薦的菜肉雲吞雲吞皮很滑,肉也很多,湯很濃郁,雲吞吸收了湯汁更覺美味!主食點了四川擔擔麵可以選擇不同辣度,點了bb 辣剛剛好,少少辣,十分過癮。雖然不是很辣,但卻有點麻。擔擔麵加入了很多莞茜,莞茜迷有福了,莞茜味很香濃。另外也加入了炸菜等配菜。而這裡的擔擔麵有別一般的,花生味偏淡,比較有特色。另外也叫了糖醋魚塊,魚塊肉質很結實,不會一夾起來就散。醋味也算是偏淡,多吃也不會感到太咸。整體而言,醋娘子的食物不會很重口味,給人一樣很溫柔敦厚的感覺!結帳二位200

很有特色的醋娘子logo。

食物應有盡有,有小食點心,小菜,抄飯麵,湯麵等!

點了廚師推薦的菜肉雲吞
雲吞皮很滑,肉也很多,湯很濃郁,雲吞吸收了湯汁更覺美味!

主食點了四川擔擔麵

另外也叫了糖醋魚塊,
魚塊肉質很結實,不會一夾起來就散。
醋味也算是偏淡,多吃也不會感到太咸。

結帳二位200
2017-10-14
2017-11-11 348 views
點了水煮牛肉、口水雞、擔擔麵。味道總體一般,但是份量真的少。印象比較差的是水煮牛肉,裡面的牛肉不像水煮的,我猜老闆是直接烤好的牛肉直接丟進鍋裡的。不是特別推薦。除非你附近真的沒有別的川菜館了
點了水煮牛肉、口水雞、擔擔麵。
味道總體一般,但是份量真的少。

不是特別推薦。除非你附近真的沒有別的川菜館了
口水雞
水煮牛肉
擔擔麵
口水雞
擔擔麵
2017-11-08 238 views
行經呢頭,見到價錢算公正,餸菜岩食同朋友簡單川菜晚餐,味道唔錯,近地鐵站。嘿嘿麻婆豆腐飯,份量不少,兩個人岩岩好夠食。有麻香味,算係小辣,送飯一流。豆腐保持完整,嫩度岩岩好。唔會散到1PATPAT,嘿嘿回鍋肉,夠哂邪惡,就係要肥腩肉先好味!而且腩肉都好多片,肥而不膩,夠哂入味!嘿嘿鐵板上更加有鑊氣!keep住有香辣味!薄片豬腩肉又爽口。一片片椰菜新鮮,嘿嘿仲有叫左個小籠包!but唔記得影相好多肉汁,皮薄!嘿嘿
行經呢頭,見到價錢算公正,餸菜岩食

同朋友簡單川菜晚餐,味道唔錯,近地鐵站。嘿嘿

麻婆豆腐飯,份量不少,兩個人岩岩好夠食。

有麻香味,算係小辣,送飯一流。

豆腐保持完整,嫩度岩岩好。唔會散到1PATPAT,嘿嘿

回鍋肉,夠哂邪惡,就係要肥腩肉先好味!

而且腩肉都好多片,肥而不膩,夠哂入味!嘿嘿

鐵板上更加有鑊氣!keep住有香辣味!

薄片豬腩肉又爽口。一片片椰菜新鮮,嘿嘿

仲有叫左個小籠包!but唔記得影相

好多肉汁,皮薄!嘿嘿
2017-11-07