2024-05-15 31 views
食咗幾年,以前好多人排隊,依家少咗,但一樣好食,肉炆得好冧 好入味,份量多 炸大腸都係必食! 暫時未有其他可以超越 炸到超級超級脆 ! 每次食完都好滿足,價錢絕對對得住個份量

炸大腸都係必食! 暫時未有其他可以超越 炸到超級超級脆 !
每次食完都好滿足,價錢絕對對得住個份量
2024-05-15 96 views
🍚鹽酥雞便當本身糾結緊食鹽酥肉定係鹽酥雞 結果都係嗌翻一路都好愛嘅鹽酥雞😆餐牌好貼心供應多肉燥 多飯少飯嘅選擇主角鹽酥雞外脆內嫩 雞肉彈牙有肉汁炸皮撒咗啲椒鹽令整體更惹味滷肉飯濕潤多汁 唔會話好似淨係得肉碎撈白飯滷肉混合肉末同埋比較大粒嘅豬肉碎 口感豐富有層次滷汁鹹中帶甜越食越開胃😈配埋三款迷你前菜今日嘅係辣菜脯 滷水烤麩 同埋半隻滷水蛋🍜紅燒牛肉牛筋麵呢款同樣可以customise 走蔥走酸菜嘅選擇不嬲情有獨鍾牛筋所以永遠鍾意嗌雙拼😋牛肉可以稱之為超厚版牛腱 軟稔多汁 中間仲有啲啲筋位牛筋同樣大大舊 燜到透透哋 微微爽口同軟稔啫喱嘅口感都有最鍾意佢兩款肉都燜得好入味 齋食都有淡淡醬油香氣麵底可以揀手功幼麵 新竹米粉或者手工關廟粗麵揀嘅手功幼麵軟硬適中而且同朋友傾咗陣計先食都唔會浸到淋咗!配菜方面有大量鹹鹹香香嘅酸菜 蔥花同埋紅辣椒絲湯底味道濃郁但唔會鹹到味精味好重
鹽酥雞便當

牛肉可以稱之為超厚版牛腱 軟稔多汁 中間仲有啲啲筋位
牛筋同樣大大舊 燜到透透哋 微微爽口同軟稔啫喱嘅口感都有
最鍾意佢兩款肉都燜得好入味 齋食都有淡淡醬油香氣
麵底可以揀手功幼麵 新竹米粉或者手工關廟粗麵
揀嘅手功幼麵軟硬適中而且同朋友傾咗陣計先食都唔會浸到淋咗!
配菜方面有大量鹹鹹香香嘅酸菜 蔥花同埋紅辣椒絲
湯底味道濃郁但唔會鹹到味精味好重
Type of Meal
Lunch
鹽酥雞便當
2024-05-10 41 views
每一次朋友都問我旺角有咩好食嘅時候,我都會推介佢去食阿木台灣面。呢一間餐廳係我覺得數一數二個得好食嘅台灣菜。每一次過到嚟食飯必點嘅就一定係佢嘅蛋餅。佢個肉鬆蛋餅非常之好食,蛋味香濃而且唔油膩。而最令我難忘嘅就係一定係佢排骨便當同埋鹽酥雞便當。兩樣炸物都非常出色,出品嘅時候都熱辣辣,加上佢仲有三款配菜畀你去送飯。所有嘢加埋一齊食簡直係一流呀。再飲埋佢嘅珍珠奶茶。呢餐食完想唔肥都幾難呀,仲想返食多次添。

2024-05-06 132 views
想係香港搵台灣牛肉麵?今次試旺角豉油街-阿木台灣麵由台南過香港既分店得獎熱店,成日都好多人係香港少數正宗台灣牛肉麵✨️紅燒牛肉麵($76)湯底偏濃,帶點微微辣一碗有4件厚切牛肉,都幾淋,佢無醃製,所以係肉既原味。至於麵既軟硬剛剛好,係手功幼麵,掛湯。整體幾好味既,係香港少數食到台灣正宗既紅燒牛肉麵。份量真係好足,食完好飽😂😂細食既女仔一半應該都已經好夠。平日Lunch會比較抵,$69包一杯熱飲。
想係香港搵台灣牛肉麵?
今次試旺角豉油街-阿木台灣麵
由台南過香港既分店
得獎熱店,成日都好多人
係香港少數正宗台灣牛肉麵

✨️紅燒牛肉麵($76)
湯底偏濃,帶點微微辣
一碗有4件厚切牛肉,都幾淋,
佢無醃製,所以係肉既原味。
至於麵既軟硬剛剛好,
係手功幼麵,掛湯。

整體幾好味既,係香港少數食到台灣正宗既紅燒牛肉麵。
份量真係好足,食完好飽😂😂
細食既女仔一半應該都已經好夠。

平日Lunch會比較抵,$69包一杯熱飲。
2024-04-29 65 views
今日同🐧🐧 朋友去旺角行街街❤️ 順道黎試下依間新假期同埋openrice 都推薦過嘅地道特色台灣麵👍今次🐧 決定挑戰下自己食辣😋 特登叫咗餐廳招牌麻辣牛肉牛筋麵🥰❤️ 個麻辣湯底好濃郁超級香😋 麻度同辣度平衡得好好👍 食落又難得地唔會好油🤭 真係好出色❤️ 牛肉煮得好腍,食落好嫩好入味,牛筋幾爽幾彈牙,兩者都好出色😚 食台灣野點少得台式地道小食🤩 我地叫咗鹹酥雞、梅子地瓜條同埋台灣香腸🥰 全部都勁大碟超抵食🤤 鹹酥雞炸得又酥又香口,入面嘅雞肉仲好鮮好嫩,加埋椒鹽真係好惹味👍 梅子地瓜條同樣炸得火喉啱啱好,梅子粉酸酸甜甜嘅滋味,令地瓜條嘅甜味更出眾,好好味🤤 台灣香腸同樣好正❤️ 外脆內嫩,肉汁滿溢,真係送幾碗飯都仲得😘

台灣人嘅老闆,將最地道嘅寶島風味帶過嚟香港,所以好多食材都係由台灣直接入口,甚至乎喺門面亦都可以買到好多由台灣直接入口嘅食品㗎🔮紅燒牛肉牛筋麵每次來到我都會必點呢一個紅燒牛肉牛筋麵,先是湯底濃而不膩,富有肉香,上面有台式醃酸菜,試整個湯底更加開胃,食麵前真的要先飲幾啖湯啊!而厚切牛𦟌,以紅燒炆煮足火候,入口即化非常軟腍,又富有膠質,而牛筋軟熟得來又富有彈性,兩者都非常入味啊!更喜歡的是那個台灣麵條,即使放在湯裏面好耐都唔會浸到好淋,入口煙靭又掛湯,果然是餐廳的招牌菜之一🔮麻辣肉燥拌麵台式秘製麻辣肉燥, 香味濃郁,鮮鹹而帶甜,上面鋪大量的青瓜絲,肉燥醬麵和青瓜絲拌勻之後,那種後勁的麻辣,更加惹味,而且每啖都有麵和青瓜絲,又煙韌又爽脆的,絕對係雙重口感🔮家傳鹽酥肉用梅頭肉來切條,再用已調味的粉漿來炸,入口十分香脆,而且炸的火喉剛剛好,入口肉質非常軟熟,更加有豐富的肉汁,上菜前再灑上台式椒鹽粉,真的跟在台灣當地食的味道是一樣的🔮台式炸大腸份量絕對比我想像中多啊,絕對不要想它是不是邪惡,好食就可以啦,入口非常酥脆,外脆內軟,而且一啲酥味都冇,點少少台式甜辣醬,更加惹味🔮冬瓜茶加仙草每次食台灣菜

🔮紅燒牛肉牛筋麵

🔮麻辣肉燥拌麵

🔮家傳鹽酥肉

🔮台式炸大腸

🔮冬瓜茶加仙草
每次食台灣菜,我都好鍾意飲冬瓜茶,想再下下火嘅話,可以好似我咁加仙草,微甜得來又有藉口
  • 台式炸大腸
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 家傳鹽酥肉
2024-04-26 46 views
喜歡吃台灣菜,因爲價錢親民又岩口味,行旺角又想食台灣菜就沒想太多就入店了。次次食台灣菜都必點鹽酥雞。呢間啲鹽酥雞就做到外脆肉嫩,味道帶少少鹹香又有微辣的口感。咬下內就有嫩滑多汁的雞肉。梅子地瓜條感覺很健康的炸薯條,味道酸甜可口。絕對令人感到口胃。外層酥脆,內裡則是軟糯的地瓜,搭配上梅子醬汁,味道口感層次更加豐富。招牌芝士肉鬆蛋餅味道有濃郁的芝士而且肯定係好好食。蛋餅的口感鬆軟,內裡包裹著芝士和肉鬆,吃起來既有咸香的味道,又有蛋的鮮味。再帶有一絲絲的芝士拉絲❤️麻醬拌麵麵身爽口彈牙,再加青瓜麻醬拌後,令人惹不住食不停口,帶點肉醬更是惹味萬分。

次次食台灣菜都必點鹽酥雞。

2024-04-26 36 views
阿木台灣麵一直成日大排長龍,如果嗰日係旺角突然好食台灣野,通常第一下諗到就係阿木台灣麵🤣出名平靚正!平時食開牛肉麵~今次就想try try 麻醬拌麵!麻醬醬汁好濃稠好掛麵!調味啱啱好,唔會太鹹太淡~麵條好彈牙好好食!每一條麵都沾滿醬汁~而且勁香花生味!醬油豆苗嘅份量都唔少,醬油好夠味,豆苗唔會煮到太淋太老~食台灣嘢點可以唔食台灣腸!台灣腸外皮好香脆,食落微微辣味~好惹味!overall真係好抵食同好好食🥹如果食lunch set 嘅話仲平~唔怪之得咁多學生幫襯🤣要繼續support!

醬油豆苗嘅份量都唔少,醬油好夠味,豆苗唔會煮到太淋太老~

星期五晚上唔知食乜嘢朋友係學生唔想用太多錢豉油街都有幾間比較平價嘅餐廳阿木台灣麵基本上最少一個月都食一次食物水準咁多年都保持到 醒目嘅我當然會上網預先取票咁就唔使等咁耐如果直接去門口攞飛平均等15分鐘左右平時有時候一個人都會過嚟食每次想不到吃什麼就來吃最推薦紅燒牛肉麵據說老闆係用牛骨湯熬製20小時所以湯頭真係特別濃郁如果喜歡食辣嘅話 可以試吓麻辣牛肉麵牛肉和牛筋好腍好入味小食方面 除咗蛋餅 因為鍾意食炸嘢梅子地瓜條都係必點地瓜條上梅子粉甜甜酸酸 好開胃除咗牛肉麵之外,鹽酥系列都好食鹽酥肉便當份量唔錯雖然賣相唔係超靚但係真係幾有台灣夜市的感覺
星期五晚上唔知食乜嘢

梅子地瓜條都係必點
地瓜條上梅子粉
甜甜酸酸 好開胃
梅子地瓜條

除咗牛肉麵之外,鹽酥系列都好食
鹽酥肉便當份量唔錯
雖然賣相唔係超靚
但係真係幾有台灣夜市的感覺

家傳鹽酥肉便當
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥肉便當
  • 梅子地瓜條
2024-04-26 30 views
每次經開旺角,都一定想試吓呢一間,因為門口必定有人排隊其實台灣嘢喺旺角已經有好多間,但係點解我好想食呢間,因為佢真係食物質素同性價比比較高今晚同朋友終於試到,店面門口都已有人排隊,可能今日有雨唔算太多人今晚叫左以下野食:🔅鹽酥雞🔅芝士招牌肉鬆蛋餅🔅紅燒牛肉麵🔅老牛腱鹽酥雞 - 好香脆,味道適中芝士招牌肉鬆蛋餅 - 蛋餅的外層煎至金黃色和酥脆,內部則包左肉鬆和芝士的香氣。餡料充足,芝士濃厚紅燒牛肉麵 - 結合左濃郁的湯頭、嫩滑的牛肉和彈牙的麵條,豐富的口感和香氣。濃郁的牛肉風味和口感。湯的味道濃郁但不過於油膩,令人回味無窮。老牛腱 - 肉質鮮嫩,口感彈牙,而且具有豐富的牛肉香味總括:記得要試埋佢地既自家辣醬,一定添加不少驚喜🩷
每次經開旺角,都一定想試吓呢一間,因為門口必定有人排隊

今晚叫左以下野食:
🔅鹽酥雞
🔅芝士招牌肉鬆蛋餅
🔅紅燒牛肉麵
🔅老牛腱

鹽酥雞 - 好香脆,味道適中

老牛腱 - 肉質鮮嫩,口感彈牙,而且具有豐富的牛肉香味

總括:記得要試埋佢地既自家辣醬,一定添加不少驚喜🩷

Type of Meal
Dinner
  • 紅燒牛肉麵
2024-04-26 27 views
呢間旺角既台灣餐廳好出名,成日都有人排隊,今日終於有機會食到!✅招牌芝士肉鬆蛋餅一口咬下去,蛋皮鬆軟彈牙,蛋香十足,裡面的芝士融化得恰到好處,濃郁的奶香味瞬間爆發。而肉鬆的香氣更是讓人垂涎欲滴,每一口都充滿著好多肉鬆同芝士,好惹味✅紅燒牛肉麵牛肉片鮮嫩多汁,滿滿的肉汁在嘴裡爆開,讓人欲罷不能。湯底鮮香濃郁,充滿著紅燒牛肉的風味,配上彈牙的麵條,每一口都讓人陶醉其中。而配菜的青菜更是為這碗麵增添了清爽的口感,讓整個味道更豐富✅梅子地瓜條地瓜條外酥內軟,一口咬下去,外層的酥脆帶著微微的甜味,內部的地瓜則柔軟香甜。而梅子的酸甜味道完美地平衡了地瓜的甜度,味道有驚喜。

✅招牌芝士肉鬆蛋餅

✅紅燒牛肉麵

✅梅子地瓜條
2024-04-26 20 views
大癲!終於排到勁受歡迎嘅阿木台灣麵!✨老闆係台灣人,所以真係夠晒正宗!門口擺放左勁多獎狀,水準保證~✨招牌芝士肉鬆蛋餅芝士同肉鬆係完全無得輸。蛋餅外皮軟熟有蛋香,而且肉鬆份量多,以為自己直接去咗台灣食!好飽~✨台灣腸便當台灣腸加埋蒜片好滋味,鹹香滷肉份量多,撈飯一流😎✨鹽酥雞便當送埋三款前菜小食,有菜莆、滷水蛋同埋花生~ 酥脆鹽酥雞一定係必叫,一啖一粒,食唔停口~✨梅子地瓜條甜甜嘅梅子粉好特別🤩甜甜咸咸好開胃!

✨招牌芝士肉鬆蛋餅
✨台灣腸便當
台灣腸加埋蒜片好滋味,鹹香滷肉份量多,撈飯一流😎
✨鹽酥雞便當
✨梅子地瓜條
甜甜嘅梅子粉好特別🤩甜甜咸咸好開胃!
2024-04-25 16 views
知道阿木台灣麵開咗幾間分店,一直都未有機會試,今次同朋友經過旺角,就決定入去試吓。鹽酥雞結合了酥脆的鹽酥雞和便當飯,帶來豐富的口感和美味。外層炸至金黃酥脆,內裡則是嫩滑多汁的雞肉,配上香氣四溢的飯食,讓人一咬下去就能感受到滿滿的滿足感招牌肉鬆芝士蛋餅是一道在台灣早餐店非常受歡迎的美食。這款蛋餅的特色在於口感豐富且層次分明。蛋餅的外層是酥脆的蛋皮,內裡則是鬆軟的肉鬆和融化的芝士,兩者的結合帶來了豐富的口感和香氣。每一口都能品嚐到肉鬆的鮮香和芝士的濃郁,給人一種滿足感和美味享受。紅燒牛肉麵以牛肉為主要食材,配以麵條和濃郁的紅燒湯汁。牛肉經過長時間的燉煮,讓肉質變得軟嫩多汁,入口即化。湯汁則是由各種香料和調味料熬製而成,帶有濃郁的牛肉風味和微微的甜味。梅子地瓜條是台灣的一道受歡迎的小吃。梅子醬帶有微酸的口感和獨特的果香。將梅子醬和炸地瓜條結合在一起,既有鹹香的地瓜條口感,又有酸甜的梅子風味,帶來了一種美味的對比。梅子地瓜條的口感酥脆多汁,搭配梅子醬的酸甜風味。如果喜歡台灣口味,絕對不要錯過。

如果喜歡台灣口味,絕對不要錯過。
2024-04-25 27 views
近排轉左新工無假飛一轉台灣唯有去食台灣野一解相思之苦阿木台灣麵相信大家去旺角都會經過最鍾意佢門口有放到d台灣食品有時仲可以代訂甜品卷蛋之類既好貼心一個人食碗紅燒牛肉新竹米粉牛肉炆到好淋~有d筋好黏口~係我喜歡既口感~米粉滑捋捋叫左杯凍台灣奶茶~正呀唔多夠飽叫多份招牌芝士肉鬆蛋餅芝士肉鬆真係永遠都咁夾咸香微甜好好食~口感好好芝士亦比得好大方可以拉絲芝士迷唔好錯過蛋餅皮亦唔會好厚粉大滿足好開心食到正宗台灣口味
近排轉左新工無假飛一轉台灣
唯有去食台灣野一解相思之苦

阿木台灣麵相信大家去旺角都會經過
最鍾意佢門口有放到d台灣食品
有時仲可以代訂甜品卷蛋之類既好貼心

一個人食碗紅燒牛肉新竹米粉
牛肉炆到好淋~有d筋好黏口~
係我喜歡既口感~米粉滑捋捋

芝士迷唔好錯過
蛋餅皮亦唔會好厚粉
大滿足好開心食到正宗台灣口味
  • 芝士肉鬆蛋餅
多年認證💯去到旺角應該冇乜人唔識嘅正宗台灣菜餐廳🤩🤩#sdm旺角 #sdm台灣菜 #sdm油麻地💎 紅燒牛肉牛筋麵 $79必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:呢款一定係最地道最招牌嘅鎮店之寶❤️‍🔥紅燒湯底調味啱啱好唔會過鹹,又足以令到啲麵食落有紅燒湯味🍜最正就一定係有晒兩樣嘅牛肉牛筋combo🥳 呢度嘅牛肉超正宗,真係同台灣一樣炆得夠腍又夠入味😍就算好厚切都唔會好韌!喺呢個Combo上面牛筋會相對冇咁出色🙈不過依然值得一試,我個人不嬲都好鍾意食牛筋🤭滑捋捋得嚟,又帶點煙靭嘅口感😚👎🏿:💎 鹽酥肉便當 $65必食💯💯 (😋:8.8/10)👍🏻:飯嘅便當全部都會跟肉燥🍚如果有埋可以揀滷肉嘅option就好了🙈本身其實唔太知咩係鹽酥肉,試完!一試愛上😍😍係用梅頭肉來切條炸,嗰度嘅肉肥瘦均勻,完全係超級Juicy,又好香豬肉味,炸嘅火喉啱啱好,脆卜卜‼️加埋台式椒鹽粉🧂真係好好食🤤👎🏿:。💎 芝士玉米蛋餅 $49值得一試‼️(😋:8/10)👍🏻:每份蛋餅有六嚿,雖然每夠唔算好長好大嚿,但係入邊超足料🥳🥳每一嚿都會爆餡😍即使頭尾都係咁🤩🤩👎🏿:💎 蚵仔酥(炸蠔仔酥) $49值得一試‼️ (😋:8/10
多年認證💯去到旺角應該冇乜人唔識嘅正宗台灣菜餐廳🤩🤩

#sdm旺角 #sdm台灣菜 #sdm油麻地

💎 紅燒牛肉牛筋麵 $79
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:

💎 鹽酥肉便當 $65
必食💯💯 (😋:8.8/10)
👎🏿:。

💎 芝士玉米蛋餅 $49
值得一試‼️(😋:8/10)
👎🏿:

💎 蚵仔酥(炸蠔仔酥) $49
值得一試‼️ (😋:8/10)
👍🏻:平時食蚵仔煎、炸蠔餅就食得多🍳估唔到今次係迷你版炸蠔仔酥🦪好得意💯而且真係每啖都食到一隻蠔仔🦪感覺好實在😍
👎🏿:。

💎 芝士岩鹽奶蓋四季春青茶(凍) $20
值得一試‼️(😋:8/10)
👍🏻:加仙草(+$5)佢哋嘅奶蓋非常好飲🥛而且夠厚🧋奶蓋配四季春青茶就不嬲都係100分 combine🤣🤣
👎🏿:請不要對賣相有任何期望😂😂

環境:7.8/10
服務:8/10 (冇加一)
價錢:人均約 $100
性價比:8/10

📍 阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖