去油麻地電影中心睇戲前,去左一個好好hea既cafe~Cafe 係一樓,唐樓地下牆壁已經看到mums not home既signature 畫大大幅掛響度,好彩有幅畫,差點miss左個入口上左一樓,cafe門口一望就知環境好舒服,好多特別擺設,花花草草,好似充滿藝術氣息既秘密花園咁,店內不少畫,手作仔都好靚,好colorful,絕對給僞文青黎影相呃like既好地方,見到好多少女拎大機瘋狂影相。哈哈笑燈牌!呢個哈哈笑happy go lucky係此店其中一個signature, 店內也有呢個哈哈笑手作仔售賣,好似袋、杯墊,哈哈笑迷如我見到為之瘋顛!謀殺唔少菲林!呢排topic係水母間,水母間正正在店中央,風扇一吹飄飄下,配合會變色既燈飾,好靚呀!相機又出動喇~menu 色彩豐富,手畫設計絕對感到親切,但選擇不多。蛋糕好精美、顏色豐富,同環境一樣都係美得令人忍唔住不停影相。除了靚,味道也好好,不會太甜,適合怕甜既我。玫莓醬蛋,每口也是莓藍人秘蛋,蝶豆花既紫色實在太美了,味道淡淡的,不會太濃芝士味藍人的秘密銀色杯碗好美,蝶豆花茶原本是藍色,加入青檸慢慢會變成紫色,紫色迷表示太美了!不過味道偏
去油麻地電影中心睇戲前,去左一個好好hea既cafe~

上左一樓,cafe門口一望就知

menu 色彩豐富,手畫設計絕對感到親切,但選擇不多。

玫莓醬蛋,每口也是莓

藍人的秘密
銀色杯碗好美,蝶豆花茶原本是藍色,加入青檸慢慢會變成紫色,紫色迷表示太美了!不過味道偏淡,只感到清新既青檸味同薄荷葉味道,蝶豆花究竟係咩味架呢?

哈哈笑迷實在忍唔住,響手作仔corner 買左個人手編織既哈哈笑杯墊!

整體來說,喜歡這裡充滿藝術既場地佈置,很colorful 令人好開心,影相好地方,蛋糕也不錯,飲品稍為失色。店舖平日8點便關門,要來的朋友要留意喔!

2018-03-19 1009 views
一直都好想黎呢間cafe打卡,因為網上流傳左呢間店既照片,全部都好靚好靚好靚,因為太靚,要講3次。呢度位於上海街某幢唐樓,一不小心都會行過左,好彩樓下有佢既鋪名圖像,上到門口係要按門鐘等開門的,入到去第一時間係比佢個閃閃水母間吸引住隨風飄動,好閃好靚,之後店員會比個超大餐牌我地,種類不多,只有飲品同蛋糕🍰,但圖文並茂,十分清晰。我點左杯會變色既飲品,用一個好有特色既器皿裝住,呃like一流,本來都試試佢地既甜品,可惜已售罄,唯有再來!呢度周圍都放滿植物,令人好放鬆好舒服,好快就渡過一個美好既下午
一直都好想黎呢間cafe打卡
,因為網上流傳左呢間店既照片,
2018-02-17
$40 (Tea)
2018-01-17 1498 views
😍劉備三顧草蘆,我就三顧cafe先食到🤣🤣成間舖都好有格調🔮兩個蛋糕都好好味,外表亦都好吸引😉飲品加左acid會變紫色😶環境都幾陜窄,有d位坐椅,我地就坐地下,位置幾逼坐得唔係幾舒服,坐太耐走既時候腳痺企唔番起身😂
😍
劉備三顧草蘆,我就三顧cafe先食到🤣🤣

成間舖都好有格調🔮
兩個蛋糕都好好味,外表亦都好吸引😉

飲品加左acid會變紫色😶

Type of Meal
Lunch
2018-01-14 973 views
我一直都好鐘意黎呢到同朋友傾計吹水,因為呢到成個環境都好多顏色,好多植物,碗碟又係用我最愛既木碟同泰國碗,成間cafe所有野我都好鐘意,蛋糕又好食,每一個蛋糕既口味都好特登,mix得岩岩好,真係好鐘意。
2017-12-10 1122 views
😋超特色佈置💫小文青必去🌄寫意樓上cafe💕小店隱藏在油麻地街的樓上鋪,由地鐵站行過去只需要兩三分鐘但入口唔顯眼。我地兩個行樓梯上到去見到鐵閘刪埋仲以為休息,但聽到音樂傳出黎,仔細睇原來要㩒鐘先入到去。文青哥哥好親切咁迎接我地入去,仲比塊餐板我地坐低睇。無錯,係餐板。上面痴住所有食物既水彩畫🎨睇得出店長既藝術造詣都不俗。裡面完全係別有洞天,燈光七彩繽紛,佈置走在文青與民族風的尖端。入面好free可以自由坐,除左坐窗口高臺、梳發,仲有地下既cushion坐位,好寫意!麻雀雖小,五臟俱全,店長設計得非常有心思,影相一流!😍不過我地夜晚六點幾先去到所以只淨翻兩款切餅,如果想試多啲味可能要早小小啦!趁未咁多人識快啲去打卡先!✏️我們的食單✅ Purple potato dragon fruit cheese cake 火龍紫蛋 $45👌🏻 Tumeric cheese cake 黃煎炸蛋 $45👌🏻 Seasonal fresh fruits earl grey tea 伯爵成熟時 $40✅ Purple potato dragon fruit : 火龍果芝士餅真係第一次聽,吃落比較清新而且口感
😋超特色佈置💫小文青必去🌄寫意樓上cafe💕

✏️我們的食單

火龍紫蛋
✅ Purple potato dragon fruit : 火龍果芝士餅真係第一次聽,吃落比較清新而且口感順滑,無一般芝士餅咁漏同膩。火龍果味唔突出,但能咬到小種籽,味道幾好。

黃煎炸蛋
✅ Tumeric : 老實講味道同上面相差不遠,幾輕盈☺️

伯爵成熟時
👌🏻Earl grey tea : 係水果茶果種甜甜地既味道,配合西柚既酸度幾清新。有一大碗茶🌊而匙羹就好細💧

門口有所有切餅既模,好靚呀!
2017-12-09
$65 (Tea)
火龍紫蛋
黃煎炸蛋
入到去呢個樓上cafe真係覺得好靚好特別好藝術咁,黎到呢度係會自覺拿起手機影相,呢度老闆親手畫既大餐牌色彩繽紛好吸引簡左坐係近窗位,因為有好多盆栽裝飾同有微風輕撫下皮膚中間既水母間閃閃發光飲品就較喜歡朋友既伯爵成熟時(伯爵茶),我點左菠蘿的海(幾靚不過味道一般),食物方面覺得呢度既瑪莎拉蛋蛋糕係最好味既芝士蛋糕,好濃郁。蛋糕比飲品出色之前聽過朋友介紹過呢度,一直都諗住黎,而今日黎過呢間咁特別既local cafe 都覺得好值得再黎,只係佢如果可以搬到更加顯眼既位置開舖就更好。
簡左坐係近窗位,因為有好多盆栽裝飾同有微風輕撫下皮膚

中間既水母間閃閃發光

• 瑪莎拉蛋
2017-11-04 669 views
出名環境超靚的用心CAFE,第一次黎見到陳蕾同鄧小巧但因為無哂蛋糕,只好離開第二次再上去,蛋糕都係無哂,老闆話因為蛋糕係每日整,賣哂就無最好6點前黎,飲料就基本上無問題,所以只好影相打卡見到好多人都係無野食,上一上黎影相打個卡,咁環境係靚的而第三次,就直接去買外賣,蛋糕除左靚之外係食到份人情味的
出名環境超靚的用心CAFE,第一次黎見到陳蕾同鄧小巧
但因為無哂蛋糕,只好離開

最好6點前黎,飲料就基本上無問題,所以只好影相打卡
見到好多人都係無野食,上一上黎影相打個卡,咁環境係靚的

而第三次,就直接去買外賣,蛋糕除左靚之外
係食到份人情味的
2017-07-29
2017-10-16 608 views
幾經辛苦,終於約齊d姊妹,可以聚一聚!不過往往地方係最難決定!當我最煩腦的時候,俾我係ig見到d人,去左呢間cafe!d環境好像又幾靚,所以就2點等佢一開,就即刻去罷個靚位。不過呢間野係隱藏於,係唐樓的單位,不過好彩都唔算太難搵!上到去見到好熱情的店主,問我地想食咩,叫我地唔洗怕羞,諗好就叫佢😆未幾d人越來越多,好彩一早黎,未夠一個鐘,已經full哂!連外國人,都專登上黎hea下不過環境真係幾特別,同埋d蛋糕都好好食
幾經辛苦,終於約齊d姊妹,可以聚一聚!
d環境好像又幾靚,所以就2點等佢一開,就即刻去罷個靚位。
不過呢間野係隱藏於,係唐樓的單位,不過好彩都唔算太難搵!
未幾d人越來越多,好彩一早黎,未夠一個鐘,已經full哂!
連外國人,都專登上黎hea下
不過環境真係幾特別,同埋d蛋糕都好好食
2017-09-27 551 views
今次泥到鬧市內嘅小綠洲🌴依間店係樓上cafe,店入面好多多花花草草🌺🌿,環境超靚,好似係溫室咁啊,可以食野影相,岩哂呃like,其實我都唔記得我飲嘅依杯茶同蛋糕叫咩名🤔,不過唔梗要,嗌野食係有圖睇咖,個茶就一般🍵,唔中意嘅人會覺得味道怪怪地,似係好甜嘅薄荷茶,反而依個檸檬芝士蛋糕幾好味🍰😍,唔會好酸有淡淡檸檬味,同埋會食到啲類似香草嘅野,但係個味唔會唔夾另多朋友就叫左個伯爵成熟時同黑堤啫喱,個茶就係earl grey加水果🍑嘅茶,覺得比上幅圖個茶好飲啲🤔,陣味就真係earl grey同水果,一般般,反而都係蛋糕好食,依個都係芝士蛋糕🍰,不過就無檸檬味,同埋依隻芝士係比較咸嘅,食落去個口感似蛋糕,味道就似咸食,幾特別😍,加埋啲提子唔錯👍🏻
環境超靚,好似係溫室咁啊,
可以食野影相,岩哂呃like,
唔會好酸有淡淡檸檬味,
同埋會食到啲類似香草嘅野,
但係個味唔會唔夾

另多朋友就叫左個伯爵成熟時同黑堤啫喱,
個茶就係earl grey加水果🍑嘅茶,
覺得比上幅圖個茶好飲啲🤔,
陣味就真係earl grey同水果,一般般,
反而都係蛋糕好食,依個都係芝士蛋糕🍰,
不過就無檸檬味,同埋依隻芝士係比較咸嘅,
食落去個口感似蛋糕,味道就似咸食,
幾特別😍,加埋啲提子唔錯👍🏻
2016-08-25
$40 (Tea)
2017-09-19 563 views
呢間話就話mum is not home 小編覺得同媽媽冇乜太大直接既關係不過呢間好印度風藝術氣息 一入門口 有唔少賣手作仔既 側邊有d畫🎭 原來係店主親身操刀 客人喜歡既話可以叫店主話幅自畫像比你畫完之後仲會寄返比你😊至於野飲味道就好麻麻拉 藍人的秘密 只係有香葉味既青檸水 一擺青檸就會變色(呢點係幾神奇 👍) 黄煎炸奶陣味似薑溝奶味 好鐘意飲佢d奶泡 甜得泥有些小辣😌不過呢個配搭有d怪怪 飲得多似嘔吐物味呢度d Cake 都唔錯 玫莓醬蛋同絲蛋兩者都係cheesecake 莓味好甜咬落粒粒莓出哂黎 正呀😉還有值得一提既係 呢度影相一流 好多影相位(窗邊花草一定要影,仲有側邊琴位夠囇有少女風❤️) 所以要擺文青相絕對冇問題🤥
玫莓醬蛋同玫莓絲蛋
藍人的秘密  黄煎炸奶
玫莓醬蛋同玫莓絲蛋
  • 玫莓醬蛋
2017-09-15 435 views
這小店是2位手作人開的小店,我已經去了3次,從裝潢的設計到食物的味道都感受到他們的用心經營,餐牌也是他們自己手畫的,連食物名字都與眾不同,每次去都會有不同的驚喜,因為他們總會尋求一些新的擺設和裝飾佈置餐廳,讓客人們享受環境之餘也可以盡情拍照,說到他們的食物方面,上次我和朋友一連吃了4個蛋糕,每一款都很好吃,但讓我最深刻的是熱情果芝士蛋糕,因為它的味道酸得來帶點甜,感覺很新鮮另外我也很喜歡他們的飲品,除了利用材料而可以變色得來味道也比較清甜,絕對是女孩們喜歡的,店內也有擺放他們的設計品,讓大家購買,這種小店絕對是要值得支持的🤗 唯一的地方就是還是選擇平日去會比較不太多人,分分鐘還可以和2位和藹可親的老闆聊天呢😁還有要提提女士可能要著褲比較方便,若穿裙子就要準備外套以免走光喔😉
2017-09-13 387 views
MUM'S NOT HOME好早前在IG已經成日見到呢間CAFE的出現~每次見到人地影gei相都好靚好夢幻!終於忍不住同朋友一齊黎朝聖啦!黎到禁門鐘,兩位男店主都非常親切好人~一黎已經滿座,我地當然都照排隊等啦,幸好都唔係排左好耐,就已經可以入座啦!店主安排左我地兩個坐係白色鋼琴,就正正係大LOGO下面....我地兩個人都好方便,有登可以坐,有些台及位置是要坐地下的,不過呢度感覺真係比人好舒服,好夢想gei feel!入面GEI佈置都好花心思,除左鋼琴,仲有唔少乾花、帶民族色彩的物品~而且場內有兩位店主從各地搜購返黎的衣飾、店品牌特色的DIY產品,食完野臨走前,大家記得睇下,筆者的朋友也忍不住手買了一個tote bag!整體黎講,呢度除左食物好,環境一流,難怪咁多人黎打卡,影相真係無得頂~~~當然大家影相時都要留意唔好影響身邊gei人啦!不過筆者就好欣賞呢度GEI佈置及裝潢,非常獨特,別具一格!我地兩個女仔好厲害,因為無食Lunch,特別留左肚黎試,店主見我地一次過叫4件蛋糕,都話我地好勁啊!!!大大塊餐牌好獨特,有齊哂蛋糕及飲品可供選擇!餐牌上雖然有幾款蛋糕,不過去到已經有D賣哂,所
MUM'S NOT HOME
終於忍不住同朋友一齊黎朝聖啦!
黎到禁門鐘,兩位男店主都非常親切好人~
當然大家影相時都要留意唔好影響身邊gei人啦!
不過筆者就好欣賞呢度GEI佈置及裝潢,非常獨特,別具一格!
大大塊餐牌好獨特,有齊哂蛋糕及飲品可供選擇!
餐牌上雖然有幾款蛋糕,不過去到已經有D賣哂,所以我地就試哂餘下個幾款啦!
左邊起:玫莓醬蛋、藍人祕蛋、熱情雲蛋、玫莓綠蛋 ($40/1件)
價錢比想像中平~賣相非常吸引,全部蛋糕都係軟身芝士蛋糕,每件都食到淡淡的芝士味,個餅底唔係硬身,有點鬆軟,整體就係軟身蛋糕感覺!
玫莓醬蛋,食落有淡淡的草莓及玫瑰花味;藍人祕蛋顏色最特別,係蝶豆花茶同青檸,食落完全唔會膩~
熱情雲蛋,係筆記同朋友的最愛,食落酸酸地,有熱情果子,超有咬口,好好味,食完想再食!
玫莓綠蛋,即係草莓及玫瑰花加上綠茶,淡淡綠茶香,剩係顏色已經好吸引~

至於飲品方面,我地叫左兩個唔同口味~
藍人的祕密 (左邊)  $40
剩係個碗我地已經好鐘意,其實就係蝶豆茶,本身係深藍色的,只要加檸檬 就會變成紫色~
好玩又好飲,清清甜甜,筆者好喜歡!

伯爵成熟時(右邊)$40
每天都會加不同的新鮮水果的凍伯爵茶,香香甜甜,好解渴!

排隊時不妨留意下店裡的飾品,每一款都係人手製,款款出色,好特別~~~

2017-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2017-09-10 291 views
油麻地上海街一幢舊唐樓估佢唔到竟然有間奇皅小店 MUM's NOT HOME由兩男店員主理 賣的係顏色鮮豔的飲品蛋糕飲品蛋糕均一價40蚊 價錢平易近人 四個人叫左四款唔同飲品 同兩款蛋糕飲品係用細細個啲懷舊鐵碗 好有童年的感覺 同埋容量比一般的杯大 所以40蚊都幾扺飲蛋糕比較出色 唔係得個樣 係厚實的new york cheese cake今日星期二 二點開店 我地二點正黎到 唔洗十分鐘已經full house所以建議大家如果要黎就揀平日黎!
油麻地上海街一幢舊唐樓
估佢唔到竟然有間奇皅小店 MUM's NOT HOME

由兩男店員主理 賣的係顏色鮮豔的飲品蛋糕

飲品蛋糕均一價40蚊 價錢平易近人

四個人叫左四款唔同飲品 同兩款蛋糕

所以建議大家如果要黎就揀平日黎!
2017-09-10
$60 (Tea)
2017-09-01 640 views
菠蘿的海 $45從視覺看真的很美! 有不同層次然而喝下去也有幾種味道 攪拌均勻後又有不同很特別! 這個是梳打 滿清新的 雖然個人不喜有氣的飲品 但吃完蛋糕後喝這個也能消膩哈哈🤤評分:8/10🌟藍人的秘密 $40用鐵碗裝比較特別 本身隻藍色已經好靚點知原來可以加檸檬 就會變成紫色 又有得飲又有得玩🙈飲落去都好清新 唔會太甜 味道幾好架💕評分:8/10🌟藍人秘蛋 $40個人比較喜歡這個呢呢個係蝶豆花茶同青檸整 雖然都係cheesecake但感覺上冇咁膩而且個顏色好治癒呢😍個餅底唔夠硬 有點鬆軟 但充滿牛油香 都不錯呀🙈評分: 7.5/10🌟玫莓醬蛋 $40個蛋糕食落會有啲膩因為係cheesecake 不過都有玫瑰味幾特別既不過賣相比味道好🤤適合打卡既你😛評分:6.5/10🌟
菠蘿的海 $45

菠蘿的海
藍人秘蛋
菠蘿的海
2017-08-09 437 views
呢度真係一個心情好同唔好都要去嘅地方,我最中意係飲波蘿的海同earl grey tea,最近新出個柚子蛋糕係我最愛,味道好清新又唔會太甜。呢到仲會有d vintage 或者手作野賣,natural 同 artistic嘅結合 🌿🍃🌱