2017-08-08
一向去油麻地上海街都係買廚房用品或者烘焙工具,從沒有想過會有一間咁特別嘅cafe ,一個好唔起眼嘅門口,慢慢行上三樓,按門鐘,一位面帶笑容嘅可愛男生開門,一入門口,以為自己去錯地方,不是cafe 嗎?為何有咁多嘢賣?仲係vintage 衫,仲有一啲來自世界唔同地方嘅物件,好特別,再行入少少,就見到有好多唔同款式嘅枱椅,有高有低,已經有好多人,我同朋友選擇咗窗邊嘅位置一坐下,那位親切嘅男生就遞上一大塊水松木板,原來係餐牌,很特別嘅餐牌,上面全是食物同飲品嘅畫,全部畫一收費,都是$40,我哋分別叫咗伯爵成熟時、橘肉分離、玫莓醬蛋同藍人秘蛋伯爵成熟時好喜歡個杯,應該係碗,好有印度feel,呢款其實係凍伯爵茶,再加入新鮮西柚,唔係檸茶,係西柚茶,喜歡的話,仲可以食埋個西柚添橘肉分離「橘」即係「木橘」,一款好特別,香港好少見嘅水果,「離」即係「雪梨」,係一款甜甜酸酸嘅果茶玫莓醬蛋玫瑰士多啤梨 cheese cake,淡淡嘅花香,芝士味不太濃,好creamy,蛋糕面仲加上幾片士多啤梨,增加口感藍人秘蛋用咗呢排好興嘅碟豆花做材料,由於加咗檸檬汁,所以呢個 cheese cake 就變成好靚嘅紫色,好
伯爵成熟時
橘肉分離
玫莓醬蛋
藍人秘蛋
用咗呢排好興嘅碟豆花做材料,由於加咗檸檬汁,所以呢個 cheese cake 就變成好靚嘅紫色,好浪漫