2012-11-06 44 views
想不到這樣子就又一年了!這一年,我倆都懶惰起上來,也沒有準備什麼,計劃什麼。因為紀念日原本在星期天,那天晚上,我連出外晚餐慶祝也懶,不過男友說還是正日慶祝比較好,就在 Munch 訂了枱,他說是因為這餐廳在 Openrice中排在首數名的位置,猜想應該不錯了吧!怎料,餐廳並不算太有情調,侍應對餐酒的認識也稍微不足,有些收碟、換碟的程序也有點兒一舊雲,而且因為我們點了羊,向侍應要了芥末後,侍應就只為我們提供 mint jelly,令我們有點兒莫名其妙。食物的質素是不錯的,不過我就覺得調味有點偏鹹。是不是因為我實在太少出外用膳了?口味變得清淡了。吃罷主菜,我問男友我們點甜品嗎?他就說原來已留了心太軟。等了一會,心太軟到!怎知,這個心,並不太軟啊!覺得有點可惜。不過蛋糕中是否加了酒呢?那種苦並不像朱古力的苦,不過我們都喜歡這味道,還不錯。埋單。昂貴。感覺不值。不過沒所謂吧!好歹也多試了一間餐廳嘛!哈哈!

埋單。昂貴。感覺不值。

不過沒所謂吧!好歹也多試了一間餐廳嘛!哈哈!
2012-11-04
Anniversary
2012-10-29 47 views
行過諾仕佛行來行去都唔知食咩好, 又唔想成日都係狂飲野! 行來行去都唔知食咩好,抬頭一望見到張大畫,就一於上去~ 一入門口waiter都親切有禮問有無book位~ 但我係walk-in.... 好在都有位~ 可惜唔係window side... 未點菜, 先來一籃小麵包小麵包熱! 香! 軟! 鬆! 再加一層厚厚既牛油,無得頂非常好味! 頭盤 - 特級蟹餅 - waiter 話馳名 入面充滿新鮮蟹肉, 外面一層脆脆地既外皮再加個底層既sauce係配合得恰到好處! 越食越想食! 無老點... 主菜 - 安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉牛扒就我至愛, 肉眼扒就更加! 5成熟剛好唔會血淋淋,又唔會鞋~個煙肉薯蓉就有喜出望外既感覺,炸過既煙肉更香口, 有口感,薯蓉軟線線又唔會太多cream or cheese, 有硬又有軟~ 千祺唔好只食牛肉就忽略配菜!!成晚遠都好美好~ 本人怕音樂嘈同d台太迫~ 但佢地都無嘈吵同排到密密麻麻~ 非常好!美中不足的是... 就係無叫點品~ 因為個friend唔多食野,係咁飲野… 如果唔係可以叫多碟試多個菜~ 可惜可惜,謂有下次再來啦~
行過諾仕佛行來行去都唔知食咩好, 又唔想成日都係狂飲野!
行來行去都唔知食咩好,抬頭一望見到張大畫,就一於上去~

未點菜, 先來一籃小麵包
小麵包

安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉 正

Long Island
2012-10-26
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
小麵包 正
特級蟹餅 正正正
安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉 正
2012-10-13 45 views
環境relax,位座靠落地玻璃,享受到室外陽光亦感受到室內水晶燈下的高雅點了兩個set lunch,分別加了$20餐湯和沙律 小法飽 - 外脆內軟,如果有黑酢更加好南瓜湯 - creamy~ 豐富南瓜味最愛西湯那份thickly口感 , 它完全造到!凱撒沙律 - 沙律醬較多,加上烘脆的煙肉粒及薄片芝士,味道不錯主菜香腸炒螺絲粉 - 正確係7味粉炒螺絲粉加香腸,少少辣。太普通了!自己家中都能做到!肉丸蕃茄芝士薯蓉 - 肉丸彈牙,薯蓉加上蕃茄及芝士味道濃郁又滑。底還有少許米,米質煙UN ,再提升了全碟食物層次。最後還有餐茶
點了兩個set lunch,分別加了$20餐湯和沙律

小法飽 - 外脆內軟,如果有黑酢更加好
南瓜湯 - creamy~ 豐富南瓜味
最愛西湯那份thickly口感 , 它完全造到!

主菜
太普通
香腸炒螺絲粉 - 正確係7味粉炒螺絲粉加香腸,少少辣。
太普通了!自己家中都能做到!
實物賣相靚d

最後還有餐茶

Other Info. : 設有中場休息,所以lunch time 至3點。我們當日食到3點多最後一台客但沒有吹埋單,當然自己識做盡快食完便走。 當日男朋友訂了花,餐廳預先代收及製造surprise!謝謝!
2012-10-10
$100 (Lunch)
Anniversary
實物賣相靚d
  • 肉丸蕃茄芝士薯蓉
2012-10-11 37 views
自從上次Xmas之後都好耐無來Munch~ 今次再來就係因為就個朋友係TST~ 佢又話想食西餐~ e我個腦當中好食又適合既就只有Munch太耐無來,樣樣新~ 好興奮~ 頭盤 - casear salad + 南瓜湯 + 小法包~ Casear 菜夠fresh~ 芝士份量剛好不會因太多變得個口咸咸~ 南瓜湯夠creamy~ 重南瓜味!! 小法包香軟再加一大舊牛油簡直大快人心!! 主菜1 - 羊肉串配意大利飯~羊不會太so又不老~ 意大利飯又好有咬口~ 不過不可食太多~ 會快飽... 主菜2 - 燴牛膝牛膝本人不太喜愛~ 朋友叫左就試左2淡~ 味不太濃,唔會比個汗cover曬所有牛味~ 做得好!主菜3 - 鵝肝入口軟綿綿~ 要慢慢品嚐~ 膽固醇太高~ 不可食太多... 食到尾~ 叫dessert~ 問個waiter有無candle。佢問係咪生日? 係ar~ 佢就問我要唔要加返個"Happy Birthday" !! haha 有當然最好la~~ 整個晚飯其實食得好smooth~ 一碟一碟上,唔會一下上到左張台都係碟~ 場內又唔太嘈~ 到最後仲叫多2杯cocktail,暢談~ 正~
自從上次Xmas之後都好耐無來Munch~

太耐無來,樣樣新~ 好興奮~
Caesar 南瓜湯
南瓜湯夠creamy~ 重南瓜味!!
小法包香軟再加一大舊牛油簡直大快人心!!
羊肉串
主菜1 - 羊肉串配意大利飯~
羊不會太so又不老~
意大利飯又好有咬口~ 不過不可食太多~ 會快飽...
主菜2 - 燴牛膝
牛膝本人不太喜愛~ 朋友叫左就試左2淡~
味不太濃,唔會比個汗cover曬所有牛味~ 做得好!
鵝肝
主菜3 - 鵝肝
入口軟綿綿~ 要慢慢品嚐~ 膽固醇太高~ 不可食太多...
Chocolate Mosse Brownie~

Other Info. : 星期一人唔算太多~ 不過想坐window side就有d難~
2012-10-08
Caesar 南瓜湯
羊肉串
鵝肝
Chocolate Mosse Brownie~
  • 南瓜湯
2012-10-09 30 views
原本諗住同男朋友食餐開心既生日飯,點知因為餐廳很差既安排令我地滿肚氣。訂臺既時候特別叫餐廳安排甜品,寫上祝福字句,比男朋友一個小驚喜。當日下午亦收到來電確定訂位和甜品安排,本以為一切安排妥當。直到晚餐吃完了,等了15-20分鐘都未見甜品上臺。於是我扮去洗手間然後向侍應查詢甜品去向。其後男朋友亦去了洗手間,但一直等不到侍應回覆。隔左陣男朋友提議埋單離開,我只好無奈離開。(反正那時我地都很飽了)我們步出門口之際,才有一位侍應將我地叫停。告訴我們同事剛剛忘記入單甜品快預備好了,我細聲示意侍應取消。侍應此時卻告訴男朋友我為他悉心預備了甜品。男朋友開始不耐煩責備侍應何以不早點通知,飯後坐了接近半小時都沒有任何交代。為了不想男朋友繼續發火只好拉著他離開。其實之前見其他人留言也有此相同遭遇,只是沒想到餐廳方面一直都沒有改善而已。即使環境多好,食物多好,但如此失當的安排足以令人留下很差的印象。相信今次過後,我們再也不會再光顧了。
原本諗住同男朋友食餐開心既生日飯,
點知因為餐廳很差既安排令我地滿肚氣。

訂臺既時候特別叫餐廳安排甜品,寫上祝福字句,
比男朋友一個小驚喜。
當日下午亦收到來電確定訂位和甜品安排,
本以為一切安排妥當。
直到晚餐吃完了,等了15-20分鐘都未見甜品上臺。
於是我扮去洗手間然後向侍應查詢甜品去向。
其後男朋友亦去了洗手間,
但一直等不到侍應回覆。
隔左陣男朋友提議埋單離開,
我只好無奈離開。(反正那時我地都很飽了)
我們步出門口之際,才有一位侍應將我地叫停。
告訴我們同事剛剛忘記入單甜品快預備好了,
我細聲示意侍應取消。
侍應此時卻告訴男朋友我為他悉心預備了甜品
男朋友開始不耐煩責備侍應何以不早點通知,
飯後坐了接近半小時都沒有任何交代。
為了不想男朋友繼續發火只好拉著他離開。
其實之前見其他人留言也有此相同遭遇,
只是沒想到餐廳方面一直都沒有改善而已。
即使環境多好,食物多好,
但如此失當的安排足以令人留下很差的印象。
相信今次過後,我們再也不會再光顧了。
2012-10-08
$400 (Dinner)
2012-09-27 25 views
我同男朋友之前一路都好想試Munch, 但成日都full booking… 今次終於試到喇!見到個Dinner Set好似好吸引咁,而我同男朋友都有選擇困難症,最後都揀左個Set!餐湯 當晚既餐湯係甘筍湯。甘筍味不算濃,反而好重菇味…另外,我覺得唔加糊椒好d。因為…如果糊椒味覆蓋左碗湯原本既味道,咁就浪費左喇!法式麵包熱辣辣既麵包送上枱面,急不及待咬一啖先!口感很好,夠晒煙韌…正!吞拿魚薄片一向對吞拿魚不太有興趣既我,都對佢有驚喜!平時我覺得吞拿魚好腥,但今次佢唔腥之餘,肉質仲好鬆化。特別既係佢配左個沙津醬係面,味道即刻變得同平時去食壽司果d吞拿魚好唔同^^” 這是值得一讚!頂級和牛 (200g)賣相相當吸引啊!肉色呈粉紅,肉質嫩滑,還帶一點點香脆,食落去個口感一流!真係要比十個讚你^^v白酒煮青口配Risotto酒味淡左少少,青口幾鮮甜,整體味道還不錯!唯一可惜既係…飯對於我黎講硬左少少!紅酒係南非既Hill & Dale Cabernet Shiraz Stellenbosch。紅酒對我黎講都幾陌生下,係我心目中紅酒係苦澀既,但呢杯呢……雖然我講唔出個味道,飲落去既口感係有少少Dr

餐湯
當晚既餐湯係甘筍湯。甘筍味不算濃,反而好重菇味…

法式麵包

吞拿魚薄片

頂級和牛 (200g)

白酒煮青口配Risotto

紅酒
係南非既Hill & Dale Cabernet Shiraz Stellenbosch。紅酒對我黎講都幾陌生下,係我心目中紅酒係苦澀既,但呢杯呢……雖然我講唔出個味道,飲落去既口感係有少少Dry,但係都唔算係澀口,對佢少少Surprise啦^^”

甜品
雖然已經食到好飽,但始終冇dessert好似爭咁d XD所以額外Order左個心太軟配movenpick vanilla雪糕。蛋糕焗得適中,暖暖的朱古力醬流出,再配上冰凍的雪糕,絕配!食完個心太軟個人都甜d^^”

很滿足的一餐啊………
2012-09-26
$450 (Dinner)
  • 法式麵包
  • 吞拿魚薄片
  • 頂級和牛
2012-09-22 14 views
原本今餐是想去吃buffet,用掉餘下的coupon,但對buffet真的很膩,所以還是普通的吃一餐吧。上網找了很久,最後選擇了munch,打電話來訂座時說滿座了,那唯有嘗試walk in吧。可能太多人都是訂座又不來,所以不用等也有位。munch有晚市套餐,我們二人叫了一個套餐和一個意粉,份量剛剛好。侍應首先送上麵包,這個麵包煙韌度十足,又熱又脆,塗上軟滑的牛油,忍不住要吃多一個。套餐有沙律或湯,因為這晚餐湯是薯仔湯,興趣不大,還是要沙律吧。沙律菜頗新鮮,拌上caesar dressing,十分開胃,當中的煙肉碎很香口,不錯。套餐有魚、羊、意粉等的選擇,最近都沒有吃羊,所以叫了羊。羊架配上薯批,先說羊架,羊架點了7成熟,燒得剛剛好,沒有太生或過熟。肉質也不錯,不是那些垃圾貨色,不過如果羊味濃些會更好。有些餐廳的羊架脂肪度極高,啖啖肥膏實在太可怕;而這裡的脂肪度不算高,啖啖肉,很好。而羊架的外皮也做了功夫,用了類似麵包碎的食物一同烘製,這減低了吃肉的膩,吃著脆脆的皮添了些口感,咸度適中,十分香口,下次我弄羊架時也可以參考這個造法。而伴菜薯批味道也不錯,薯仔切片配了忌廉加上調味一同焗,雖然

套餐有魚、羊、意粉等的選擇,最近都沒有吃羊,所以叫了羊。

而伴菜薯批味道也不錯,薯仔切片配了忌廉加上調味一同焗,雖然也是薯菜,不過這樣可以多元化,不用每次也吃焗薯、薯批、薯角等,比較有新意吧。不過味道可以加蛋些,可以考慮使用些特別的香料來提升味蕾的刺激感。
我腦海中又多個菜色了,真好

而旁邊那個燒汁咸咸的,不太喜歡,還是沾些有甜味的薄荷醬比較好吃。
散叫的意粉是大蝦蕃茄薯仔粉,之前未吃過薯仔粉,想換個口味,所以選了它。
濃郁而新鮮的蕃茄味,配上了煙韌的薯粉,十分清新。第一次吃薯粉,覺得頗特別的;而蕃茄底是用上了新鮮蕃茄打造而成,比較健康,不過如果薯粉當中都有味道就好了。
總共有7隻大蝦和數條蘆筍,我頗喜歡吃蘆筍的,很驚喜這個薯粉當中還有蘆筍,脆脆的,頗新鮮,而且處理得很好,沒有苦澀味。
大蝦也算大隻,每隻都很彈牙,充滿了蝦味,頗新鮮的,不錯。
對這碟薯粉尚算滿意,不過個人認為味道的層次感可以再提升少少,那會更加吸引。
餐茶要了凍咖啡,其實自從有了咖啡機後,很怕外出喝咖啡,怕味道不好,有些咖啡總是又酸又苦。
幸好這杯咖啡沒有酸味,加了少少的糖,少少的奶,味道剛剛好。

總括來說,餐廳環境尚算可以接受,空間也算寬敞,但比較嘈吵,可能大多都是三五知己來談天,一時興起,說話比較大聲,即使說如同朋友聚會是不錯的選擇,但情侶就不太適合了。而裝潢也可接受,吊燈都算好看。而服務質素很參差,我們叫的是羊架,但幫我們落餐的並沒有給扒刀我,而本身那把刀又不夠鋒利,所以到最後還是問侍應拿扒刀,她的態度不錯,其他侍應還有待訓練呢。而食物方面,不過不失吧,未至於非來不可,每道食物都是用心做的,但味道上總是欠缺些甚麼,還有很大的進步空間。

價錢方面,晚市套餐由二百多左右,在這鬧市來說,因為租金不菲,所以食物一定不會是抵食。而這裡的質素一般,羊架餐為$238,薯粉為$158,每人要二百多,不算便宜,所以未必會再來了。

2012-09-13 29 views
今次來到諾仕佛台的Munch 食dinner~ 之前行過地下時都見到佢地有個大畫掛左係個天花板好有歐陸氣色, 所以一直想入去睇睇咩來頭~ 可惜當日係FRI人太多,無book位係無位的… 所以就順勢book左星期一無咁多人~場內氣氛舒適,音樂不會太嘈,冷氣又唔會太大或太細,光線暗暗地,坐位鬆動, 所有野都配合得恰到好處。waiter哥哥話最近出左個新dinner set有soup, 有tuna, 有wagyu beef, 有mussels risotto 仲有2杯紅酒~ 和牛,青口,紅酒係我非佛~ 岩曬口味~ 無必要再選~ 當然openrice多人推介既crab cake依然好想試~ 但waiter哥哥話可能會太多,食到咁上下先再叫都未遲~ order完等食~ 實在太餓~~~ 好在立即送上香軟法飽~ 加上厚厚牛油頂一頂肚先~ 再來2杯紅酒~ 唔飲住~ 比佢吸下氧下先~ 正式上菜~時日餐湯 - Carrot Soup 入口夠濃,夠creamy,食出食材係新鲜~ 一定唔係canned soup! starter - 吞拿魚薄片吞拿魚片上加左網紋蛋黃醬~ 重點係大大塊吞拿魚在眼前要即動手~ 好
今次來到諾仕佛台的Munch 食dinner~

Dinner Set
bread~
再來2杯紅酒~ 唔飲住~ 比佢吸下氧下先~

正式上菜~
carrot soup
時日餐湯 - Carrot Soup
tuna
starter - 吞拿魚薄片
好有魚味~ 又唔會比蛋黃醬cover左魚味~

侍應好留心客人,真係食完一個菜先再上另一個~ 唔會一下來曬,擺到成台都係~

主菜來了~
和牛
澳洲頂級和牛 + 青口意大利飯
和牛5成熟剛好~ 見到個一刻內心"嘩"左一聲~ 好靚。入口層次分明, 出面脆入面軟~ 濃烈和牛味~ 正! 必食!
青口,意大利飯
到了意大利飯, 比想像中軟~ 因本人怕食太硬既飯~ 所以好味~ 青口夠鮮, 加上白酒煮過~ 都係不能等待~ 要即食~
red wine
到最後返回紅酒~
入口香濃,不澀口,但都feel到少少dry, 幾特別, 侍應話個set如果唔要紅酒可以叫其他咖啡茶or白酒~ 我當然要紅不要白!

最後crab cake 當然無叫… 意大利飯實在飽飽仲食唔曬~
blueberry cheesecake
不過! 都係要叫返個blueberry cheesecake~ 無dessert硬係好似少左d野嗎~ cheesecake夠creamy, 又夠blueberry肉~
不過實在太飽,都係食唔曬~

overall 價錢ok, 食物同服務比某些4星酒店好, 最好叫多幾個朋友一齊食,可以叫多d食多幾個菜~
2012-09-10
$450 (Dinner)
bread~
blueberry cheesecake
  • 吞拿魚薄片
  • 青口意大利飯
2012-07-31 7 views
還記得一杯熱咖啡、將 Munch這個名字,緊緊記著,唯之卻步...一別多時,今日午飯、再一次走訪,希望食物水準能大於一切、一洗當年舊印象沒有多大改變、在這個通貨膨脹下,價錢原地踏步、抵讚價錢由$六十餘元起,餐湯及沙律分別要另加$20.價錢合理餐包...來者是一颗小小袖珍型法式小包、mini版下看上很是精緻,不似一般餐室的片裝上枱、脆口且暖身,塗上室温牛油、大愛今日選取磨菇湯、入口濃濃的磨菇香,不算十分棉滑、但絕對食出食材新鲜,繼續加分主菜...要上一個三文魚忌廉意大利麵...賣相比我想像中沒如此優雅、可以算過份瀟灑,將切碎之三文魚混和上忌廉同煮、三文魚醃製得咸香,食材新鮮之餘亦沒有半點魚腥味、意大利麵入口較有咀嚼感,雖然麺汁看似比較多一點、但絕不糊口,唯一令我挑剔便是青瓜件,雖然入口明知是(來佬貨),但切工實在(馬夫)、將本應可漂亮的意大利麵也拖跨了還記得歷歷在目的壞印象熱咖啡,今個餐茶換來凍咖啡、理應沒有閃失
沒有多大改變、在這個通貨膨脹下,價錢原地踏步、抵讚

價錢由$六十餘元起,餐湯及沙律分別要另加$20.價錢合理
主菜...要上一個三文魚忌廉意大利麵...
Other Info. : [b]在我來說一頓飯,不致讓我念念不忘、也不要讓我留下深刻壞印象 今次再遇之Munch ,卻是一洗我心中不好的舊記憶 要在心中從新定位。[/b]
2012-07-30
2012-06-25 20 views
我同朋友今次約左係依間MUNCH到食晚飯 傍晚八點半入坐 朋友約既時間近我生日既日子 所以特地告知他們為我準備一下店內莊修簡約休閒 靠近窗邊位置重可以望到諾士佛台的景觀 重有有好大幅油畫係天花上 加上燈光效果 帶點高貴格調 不過D食物好似唔太多種類 加上我地都唔太餓既關係 我地當日都唔係叫左好多食物 SALMON FEUIT - 由三文魚 + 青蘋果+ 芒果粒做成 加上酸酸甜甜既青蘋果汁都幾開胃既 $82CRAB CAKE - 另我意外既係 估唔到咁Cream 同埋有好多蟹肉加埋D薯蓉 口感真係唔錯 $118 DUCK CONFIT - 一般好似隻立鴨比既味道同口感 好奇怪 !!! $218重有係MUNCH送比我地既甜品 NAPOLEON 比我想像中既大D 味道都唔錯既 但係可以再鬆化DMUNCH重好貼心 送左一盒朱古力比我做生日禮物 !!! 哈

店內莊修簡約休閒 靠近窗邊位置重可以望到諾士佛台的景觀

重有有好大幅油畫係天花上 加上燈光效果 帶點高貴格調

$270 (Dinner)
2012-06-24 36 views
結婚以後上天多給了我一個爸爸,我的老爺是也。父親節是兩位爸爸名正言順的慶祝日子,當天早上給我的老爸慶祝了,晚餐時間便留給老爺了!選址 Munch 是大姑拉發版,吃西菜我多習慣於中、上環一帶餐廳,這趟還是第一次去了解 Munch 的菜式。父親節當晚分作兩個用餐時段,我們訂上的晚上6時至8時的早段時間。由於時間趕急,到埗時家人己點好菜式了。菜式似乎並沒有因父親節己有所改動,套餐照常供應、同時亦有提供餐牌上的菜式。我們 Order 的有套餐,也有餐牌上的單點菜式,大家一起分著吃。餐廳燈光暗淡,天花吊了水晶燈作裝飾,形造浪漫的效果。餐包恰似硬豬仔包,外皮質感較硬,中心部份柔軟,較易入喉。Order 了Sangria,坊間或許己將Sangria 粗製濫做了,Sangria 源遠流長,其特式何在?相信不只是果肉、果汁加氣水這般簡單的一回事。套餐可選擇沙律或餐湯,我要了Caesar Salad。沙律菜新鮮爽脆、醬汁及芝士味道還可以,但對其Dry Bacon 則提不起興趣來。Crab Cake 是額外Order 的。外皮炸得香脆,餡料除蟹肉外,還混合了薯蓉、Cream 等,入口綿綿的,可沾上沙律醬一同

水晶吊燈
餐廳燈光暗淡,天花吊了水晶燈作裝飾,形造浪漫的效果。
麵包
餐包恰似硬豬仔包,外皮質感較硬,中心部份柔軟,較易入喉。
Sangria
Crab Cake
Crab Cake 是額外Order 的。外皮炸得香脆,餡料除蟹肉外,還混合了薯蓉、Cream 等,入口綿綿的,可沾上沙律醬一同進食。
Angel Hair Aglio e Olio with Shrimp 的麵身實在太乾了,顯然橄欖油不足,入口淡啖然的,沒有橄欖油香,也沒有香草味、蒜香及其他調味,對不起一致通過給予劣評。
Char-Grilled Black Angus Beef Sirloin 牛肉質感鬆軟,間中嚐到微微的燒焦味,相信是某些位置受火時間過長了,但還可接受。最未能適應的該是那個磨菇醬汁,沒有深思下把牛肉全沾上了。醬汁味道帶點鹹、磨菇味一般,但對牛肉的味道似乎起不了什麼幫助,反而掩蓋了單純的天然牛肉味道。
French Duck Leg Confit Foie Gras Risotto
鴨腿皮炸得脆口,是我喜歡的烹調模式,鴨腿肉粉紅鮮嫩,帶點鹹香;意大利飯生度較高,對喜歡有咬口我,絕對不是問題,生總比過熟的好。不知怎的又來一圈啡黑的醬汁,本身鴨腿偏鹹、意大利飯亦己調過味,食味己足夠有餘,沒有必要再多添味道了,還是讓醬汁作裝飾吧!
Roasted U.S. Kurobuta Pork Belly with Spinach Potato Puree 賣相與廣東燒腩激似度十足,表層同樣焗得金黃,再以黃芥辣點綴,以這種烹調方式的黑豚豬腩肉還是第一次品嚐。很可惜它並沒有給我們帶來驚喜,反之黑豚豬腩肉的油潤細滑完全欠奉,反之只感受到乾竭、粗糙的肉質。Spinach Potato Puree 則較為 Creamy 與黏口,不太合個人口味。
Tuna Steak
Tuna Steak 肉色呈粉紅,真有點像 Medium Rare 的牛扖。平日很少選擇吞拿魚扖的我,當然不能多加評論,只感到一絲絲的魚肉質感,沒太鮮明的魚味,西菜還是較喜歡 Sea Bass 或 Sole 的魚類。
Roasted New Zealand Lamb Rack
大部份的菜式己陸續出枱了,老爺喜愛的 Roasted Zealand Lamb Rack with Wild Mushroom Strudel 作壓軸,果然是最精彩及最具大將風範。羊架生熟度控制得非常好,肉質保持鮮嫩,內裡較生的部位還能輕易的咬開,也同時證明肉質水平不賴;調味亦沒有多餘的造作,只是簡單的淡淡鹹味襯托著羊肉本身的鮮味,這己是一絕,何需畫蛇添足呢!

宏觀早段用餐時間的入座率,全場約有 1/3 的空座,侍應們也不是特別的繁忙,相信廚房出也不會特別的趕,但整體菜式水平比預期中的差,相信值得檢討。

幸好壓軸的羊架終沒有令人失望,正好送予喜歡羊架的老爺。
2012-06-17
$250 (Dinner)
Father's Day
水晶吊燈
Roasted New Zealand Lamb Rack
2012-06-14 28 views
所有野都好好味, 係Friday Night一個好好既落腳點。每一道菜都會睇到個廚所花既心思, 假如用一套戲做譬喻, 個廚由選角,編排,到視效都跟足,另所有材料都發揮到佢所長, 主角到配角都劇力萬均, 可以攞最住導演!
Other Info. : Napoleon 絕對不下於Mandarin hotel, Tong Wong, Agnes b. 比足100分!!
2012-06-13
蠔湯非常濃,又creamy, 個餅既dried tomato帶有既微酸又中和到啖湯,好配搭!
三文魚碎混入微量wasabi,夾雜蕃石柳同芒果碎,組合創新,賣相出色!
黑椒吞拿魚真係辣,估用黑椒封過,口感好。一定要加旁用紫菜碎包既喊蘿蔔食,有提升味道同去咁d辣既作用
意粉真係Al dente, d 海螺好彈牙,同d粉一樣咁夾!
個扒淋滑香,grill得剛好。個薯蓉有心機整,食得出唔lup口,加埋焗過既beacon碎同香草,正。
一個字 - perfect!
加左dried strawberry. Berry加魚膠粉造成橡皮糖塊,皮脆唔油膩, 吉士唔太甜但滑
  • Napoleon
  • 蠔湯
  • 黑椒吞拿魚
2012-06-03 32 views
終於有機會一試Munch, 之前多次嘗試訂位都未能成功微暖的包, 外面有少許脆, 加上軟綿綿的牛油, 非常好!有點兒淡的湯, 夠creamy, 賣相很吸引很夠份量的頭盤, crab cake很充實的, 夠料, 美味! 果然是眾人的推介!Dressing味道不會太濃, 又不會太多, 生菜新鮮爽脆, 炸煙肉粒有驚喜, 帶出意想不多的味道以配合整個沙律環境ok, 四處art piece令氣粉不錯, 服務ok!
終於有機會一試Munch, 之前多次嘗試訂位都未能成功
包藍
微暖的包, 外面有少許脆, 加上軟綿綿的牛油, 非常好!
Cream of Pumpkin
有點兒淡的湯, 夠creamy, 賣相很吸引
Caesar Salad

環境ok, 四處art piece令氣粉不錯, 服務ok!
2012-05-07
$300 (Dinner)
包藍
Cream of Pumpkin
2012-05-31 20 views
好好彩,雖然book唔到台但係一去到就有台!大約8:30到啦想叫佢個 帶子意大利飯 但係原來已經無左!不過有個dinner set,都幾多野揀最後點左 凱撒沙律 特級蟹餅 鵝肝蘋果批 同 鴨髀鵝肝意大利飯 凱撒沙律 製作一點都不馬虎 不過份量少左DD 味道很好,不咸,好好味~特級蟹餅 果然係鎮店之寶!真材實料,啖啖肉,配千島醬 (之後叫waiter攞多D千島醬,佢地service好好肝攞左好多黎_鴨髀鵝肝意大利飯 原來係無鵝肝既,不過個鴨髀整得好,好”淋“, 不過咸左少少,意大利飯好正宗,因為飯係硬硬的,唔係太淋鵝肝蘋果批 塊鵝肝都幾大,個jam好味,個蘋果批就無mud味之後因為個鴨太鹹,叫左杯 orange smoothie - 幾好味,好解渴,推薦!下次去既話我會試D海鮮,不過其實menu唔多,可能因為來價太貴?

想叫佢個 帶子意大利飯 但係原來已經無左!

不過有個dinner set,都幾多野揀

鵝肝蘋果批
鴨髀鵝肝飯
2012-05-30
$300 (Dinner)
鵝肝蘋果批
鴨髀鵝肝飯
2012-05-29 6 views
早幾天預訂了位子,要為他送上一個驚喜我們選擇了set dinner,本人因要戒口,所以點了兩份羊架配芝士薯蓉set餐湯是蕃茄湯,鮮味的,但比想像中濃且酸。餐包、沙律OK啦,不過不失我們都不怕吃太生的食物,羊架五成熟,外皮脆,肉質鮮軟嫩滑,很好吃!配以我最愛的芝士加薯蓉,份量適中,不會太膩最後,侍應為生日的他送上點著燭光的士多啤梨拿破崙甜品,而Munch亦送上一小盒朱古力為禮物,為這頓晚餐作完美句點。
早幾天預訂了位子,要為他送上一個驚喜

餐湯是蕃茄湯,鮮味的,但比想像中濃且酸。

餐包、沙律OK啦,不過不失
2011-03-26
$350 (Dinner)
  • 羊架