2020-08-03 430 views
最近天氣真係好熱,出街都會飲番杯凍飲消暑🤤前幾天去中環探望朋友,留意到一間標榜售賣低卡路里飲品的茶飲店🤩對於我來說,簡直是福音,因為唔洗怕飲得多變肥仔😂-此店是美國過江龍,飲品的卡路里介乎35至70,是一個非常低的數字,可說是非常健康的飲品,對於一些愛美的男士女士來講,是一個不錯的選擇👍🏻飲品有五大類,包括黑莓活性炭配鮮檸檬、手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶、洛神花蘆薈氣泡水、火龍果迷迭香配烏龍茶和士多啤梨紫蘇抹茶。茶底可以按自已喜好轉換成桂花烏龍茶、氣泡水、抹茶或鮮檸檬汁👍🏻除了飲品,這裏還售賣熱狗,不過當天我已經是吃過午餐,所以留待下次先再試啦🙈-1️⃣黑莓活性碳配鮮檸檬 $34這杯飲品的卡路里是35👍🏻雖然黑色的顏色並不是太吸引,不過飲落是非常解渴,因為味道偏少少酸,主要都是檸檬的關係。而黑莓和活性碳糖沖淡部分酸味,整體上甜甜酸酸的味道,有別於平時飲開的超甜飲品,夏天時或者做完運動飲番杯都冇罪疚感😂-2️⃣手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶 $34這杯飲品的卡路里是60👍🏻有別於上一杯介紹的飲品,這杯很像果茶😋龍珠果的味道與百香果味道相似,和金菊的口味非常地夾,用桂花烏龍茶做茶底除了降低甜度,還增添甘香,
(左)手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶 & (右)黑莓活性碳配鮮檸檬

1️⃣黑莓活性碳配鮮檸檬 $34
2️⃣手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶 $34
這杯飲品的卡路里是60👍🏻有別於上一杯介紹的飲品,這杯很像果茶😋龍珠果的味道與百香果味道相似,和金菊的口味非常地夾,用桂花烏龍茶做茶底除了降低甜度,還增添甘香,非常好喝😋
2020-08-02 205 views
係中環食完lunch周圍散步時經過呢間新開嘅飲品店,主打低卡飲品,咁我地平時飲珍珠奶茶飲到悶,都要試下新野嘅。呢度主要有五款,包括blackberry charcoal, gooseberry marigold, hibiscus agave, dragonfruit rosemary, strawberry shiso,配唔同嘅茶底。我怕太平淡無味,就揀左稍微高卡嘅龍珠果(gooseberry marigold)抹茶,其實所謂高卡都係60卡,兩隻色形成漸層幾靚架。味道酸酸甜甜,感覺幾潤喉解渴添。
TakeAway
2020-07-24 221 views
係中環番開工,天氣咁熱想買番杯手調,搵到尼間主打低卡、健康既Munchies,就即管試下健康既飲品會唔會好味手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶☕️ $34間店全部都係低卡路里亦都標榜着有幾多,尼杯都係得60kcal,如果都係嫌太高kcal 仲有d係得35kcal尼杯既味道有小小酸,而茶既味道都好香濃,夏天咁熱飲尼杯啱啱好,酸酸涼涼,冇負擔之餘又可以解渴士多啤梨紫蘇抹茶🍓🍵$36有漸層效果,好適合打卡,尼杯係甜甜地既,仲要得50kcal,中意甜野又想減肥既就好適合間店除咗揀佢combine好嗰啲就仲可以自己配搭

手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶☕️ $34
手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶

士多啤梨紫蘇抹茶🍓🍵$36
間店除咗揀佢combine好嗰啲就仲可以自己配搭
士多啤梨紫蘇抹茶
手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶
士多啤梨紫蘇抹茶
2020-07-19 111 views
行過中環荷李活道眼到斜行內有間特色果汁店就好奇去望一望,原來係一間新開主拎零邪惡感既低卡路里飲品店.材料源自美國而且100%純天然,咁出色當然唔可以錯過啦!店內主打5款水果口味既果汁底,當你揀好果汁底後再係4款base入面揀其一款同相應既果汁底mix,唔會侷限一味茶底咁悶.手搖金菊龍珠果桂花配氣泡水,龍珠果係飲品店真係比較少見,呈橙黃色既龍珠果充分地為飲品染上天然明亮既太陽橙色,入口清甜消暑解渴,帶點微酸感覺.加上氣泡水,解化出身體水既悶氣更舒暢.黑莓活性炭配烏龍茶,黑莓本身帶獨特既莓香,味道係莓類中較清淡富果香,酸度偏低,更容易入口.加上烏龍茶底帶點烏龍茶葉甘香,入口溫和解膩.

$34 (Tea)
  • 手搖金菊龍珠果桂花
  • 黑莓活性炭
2020-07-19 49 views
夏天消暑想飲杯野,但又想飲得健康D,中環嘅「Munchies」主打低糖低卡路里飲品,健康又好味,我個人比較鍾意味道帶酸嘅飲品,所以都買左2杯試下。洛神花蘆薈梳打水,採用100%全天然材料製作,45卡路里、低糖飲品;洛神花味道酸酸甜甜、清新,飲落有淡淡清香;蘆薈味道清甜整體口感順喉;加入梳打水製作,帶來清涼快感。黑莓活性碳檸檬汁,35卡路里、低卡飲品;黑莓味道甜酸;活性碳粉末令飲品飲落口感好獨特;加入檸檬汁製作,味道酸溜、清爽,飲到啖啖嘅檸檬肉,口感好豐富。

• 黑莓活性碳檸檬汁
2020-07-13 1104 views
今日放假同老公兩個去大館行下,順便食埋午飯。回程時路經閣麟街,喺街口見到有間新開茶飲店「Münchies」,走近一看,原來店舖主打健康飲品。店員有禮地遞上介紹單張,逐一細看,飲品口味雖然唔算多,只有 5 大類,但每杯所含的卡路里相當低,介乎 35 至 70 之間, 就算減緊肥都可以飲,嘩!啱曬我,一於試下。飲品口味分別有:黑莓活性碳、金菊龍珠果、洛神花蘆薈、火龍果迷迭香、士多啤梨紫蘇,而茶底就有 4 款可供選擇,包括:烏龍茶、抹茶、梳打水和檸檬汁。我哋揀咗 Gooseberry Lemonade 同 Fizzy Black Charcoal 各一杯。先試下賣相黑漆漆的 Fizzy Black Charcoal ($34), 聽店員講,飲品係用左黑莓和活性碳果糖,再加入梳打水炮製而成,入口味道非常清新,帶淡淡莓味,好似飲緊汽水咁爽,夠曬解渴,很適合夏天享用。至於另一杯 Gooseberry Lemonade ($36)  就用左龍珠果和金盞花,再加入檸檬汁製作。龍珠果味道很突出,有點像芒果+百香果嘅混合體,入口酸中帶甜,配上檸檬汁,消暑又醒胃。兩杯飲品嘅卡路里都好低,前者只有 35 ca
兩杯飲品嘅卡路里都好低,前者只有 35 calories,而後者亦只是 60 calories,非常適合想喝凍飲又怕胖的人,下次經過會再嚟試下其他口味。
TakeAway
2020-07-10 41 views
一到四、五月...香港就天時暑熱, 我就邊到都唔想去...但朋友想去大館行行,打下卡...好啦! 去! 去完要飲哂杯凍冰冰既果汁,咁先對得住自己😇😇😇行落黎發現有新開既飲料店....就飲你洛神花蘆薈🌺🌵🍹酸微微既洛神花🌺消暑解渴,仲有減脂功效,調理埋身體,代謝🙈蘆薈🌵富含煙酸、維生素B6,仲有修復皮膚功效!重點係「45kcal」😍每日lunchtime飲兩啖都唔過分🥰🥰🥰飲兩啖!覺得自己又靚左☺️ 咁大杯都只係幾十卡路里,仲要一啲都唔覺得甜,酸酸甜甜!重點係可以養顏護膚,有消脂,簡直係減肥女士嘅恩物!

行落黎發現有新開既飲料店....就飲你

洛神花蘆薈🌺🌵🍹

2020-07-05 72 views
近排日日天氣都咁好🔆🔆✨大熱天時,湊囡囡放學,喺佢學校附近見到間果汁店😍主打天然果茶、無添加色素,啱晒我,買兩杯湊佢放學俾佢飲,開心到飛起😆❤️金菊龍珠果烏龍茶~龍珠果本身就好少見,我都好似冇食過😅,淨係知佢嘅功效可以清熱氣、潤燥化痰,見店家推介就買來試吓,飲落甘甘甜甜,烏龍茶味突出,好Flash,明顯係即叫即沖,唔係浸定喺度👍❤️士多啤梨紫蘇葉檸檬汁~呢個配搭好特別,近期熱到冇乜胃口,見到有檸檬汁成份,就知佢酸酸地,啱晒我飲,紫蘇葉茶飲落涼涼地,有啲似薄荷葉,啖啖都飲到士多啤梨🍓果肉,酸酸甜甜,好開胃!全部飲品都唔洗額外加糖,已經好清甜,好適合而家嘅天氣🥰
近排日日天氣都咁好🔆🔆

❤️金菊龍珠果烏龍茶~

❤️士多啤梨紫蘇葉檸檬汁~
全部飲品都唔洗額外加糖,已經好清甜,好適合而家嘅天氣🥰
2020-07-04 38 views
看過網上有人推介,在中環的健康茶飲,行過路過,不能錯過。座落中環荷里活道,在天橋下,的,小店。餐牌飲品也有標示卡路里,方便消費者閱讀與選擇。選擇困難症發作,被店員看穿了。店員熱情的稍作介紹了,店舖大熱的,金菊龍珠果😏愛喝茶或梳打飲品的人,有福了。兩者,均也會非常搭配,這趟選了烏龍茶底。以冷壓方式製作果汁,純天然,不額多加糖。入口順滑,生津解渴。初嚐,烏龍茶味濃,再嚐,散發柑橘香氣。大鄉里初嚐龍珠果,據稱是清熱解毒,屬保健食品。
看過網上有人推介,
在中環的健康茶飲,
行過路過,不能錯過。

座落中環荷里活道,
在天橋下,的,小店。
餐牌飲品也有標示卡路里,
方便消費者閱讀與選擇。

選擇困難症發作,被店員看穿了。
店員熱情的稍作介紹了,
店舖大熱的,金菊龍珠果😏

愛喝茶或梳打飲品的人,有福了。
兩者,均也會非常搭配,
這趟選了烏龍茶底。
以冷壓方式製作果汁,
純天然,不額多加糖。
入口順滑,生津解渴。
初嚐,烏龍茶味濃,
再嚐,散發柑橘香氣。
大鄉里初嚐龍珠果,
據稱是清熱解毒,屬保健食品。
2020-07-04 41 views
最近中環荷李活道開咗間專賣低糖低卡路里嘅水果飲品店 Münchies 🆕5 款水果配搭🍓🌺再自行配上茶飲、梳打、檸檬汽水🤗啱曬想飲嘢又怕肥嘅人士😆.Fizzy Gooseberry🍹金菊龍珠果味道酸酸甜帶少少金菊嘅香味😋而且係揀咗梳打,所以飲落清爽💦夏天流晒汗嘅時候飲呢個即刻舒服晒☺️.Dragon Oolong🥤烏龍茶味香濃🌱迷迭香嘅香味重🤤飲落清甜順口.仲有各種嘅冷泡茶同熱狗賣😌
仲有各種嘅冷泡茶同熱狗賣😌
2020-07-04 23 views
今日中環放lunch打算飲下珍珠奶茶,但無意見到呢間主打低卡路里既飲品店,全店飲品都係35-70卡路里,呢排食得比較肥膩的我就決定飲下。🔅Strawberry Shiso佢可以揀shiso/lemonade/茶底,我揀左茶底,佢最底有果肉,飲落去係酸酸地但夾雜左d 回回蘇既味道(回回蘇係香料所以個人認為有少量木味同澀味),味道新穎之如又好解渴,佢得50卡路里,飲完都5洗話減肥🤪評分:4.677/5

🔅Strawberry Shiso
評分:4.677/5

2020-06-30 43 views
台灣茶飲既店舖周圍都有好多,但依間主打低卡飲品🍻每杯都列明卡路里,大大杯又解渴,低糖低卡,岩哂夏天怕肥既女生飲!飲品亦好有特色,首先有4款base揀,分別係黑桑莓活性碳/金菊龍珠果/洛神花蘆薈汁/士多啤梨🍓~之後再配抹茶/ tonic water / 烏龍茶等等~-Fizzy hibiscus ($34)依杯係洛神花蘆薈配tonic water,酸酸甜甜好開胃估吾到同tonic可以咁夾😜重點係依杯只有45kcal,減肥女生可以飲哂成杯🤣好抵飲!絕對係無糖茶既代替品☺️-Gooseberry oolong ($34)烏龍茶底味道吾算好出,整體比較清淡,配埋d龍珠果肉好清新🥰除左oolong 之外仲可以配Matcha / lemonade/Tonic 應該都會正😝依杯都係得60kcal咋😳-Encore 指數 🌟🌟🌟🌟

Fizzy hibiscus ($34)

Gooseberry oolong ($34)

Encore 指數 🌟🌟🌟🌟
2020-06-29 43 views
咁岩經過呢度 外面又熱辣辣即刻要買番杯野飲解渴呢間標榜低卡飲品 仲係來自美國 飲咗都唔肥呀 感覺又健康一啲呢主打4款飲品仲有cold brew 茶同熱狗🌭️4款茶口味較特別 例如有黑苺活性炭 都好好奇係咩味 成杯黑色嫁可以自己配搭想要烏龍茶、綠茶或者檸檬茶價錢由$32-$38 蚊就有最後揀咗金菊龍球果烏龍茶淡淡菊花味 加埋甜甜既既龍珠果既烏龍茶底味道清新唔死甜 岩哂加上咁熱天氣 清爽解渴飲品都幾大杯嫁下次仲想試下配抺茶呀
咁岩經過呢度 外面又熱辣辣
即刻要買番杯野飲解渴

呢間標榜低卡飲品
仲係來自美國 飲咗都唔肥呀 感覺又健康一啲呢
主打4款飲品
仲有cold brew 茶同熱狗🌭️

可以自己配搭想要烏龍茶、綠茶或者檸檬茶
價錢由$32-$38 蚊就有
最後揀咗金菊龍球果烏龍茶

淡淡菊花味 加埋甜甜既既龍珠果既烏龍茶底
味道清新唔死甜
岩哂加上咁熱天氣 清爽解渴
飲品都幾大杯嫁
下次仲想試下配抺茶呀

2020-06-29 46 views
超低卡無罪惡感飲品店~~~週末去咗中環大館同大舊拍拖拖 上次黎仲係冬天嘅時候 一路行一路影咗好多靚相 今次就唔同 夏天黎大館 烈日當空流到成面都係汗 真係完全一啲影相嘅mood都冇晒 喺入面兜左10分鐘已經忍唔住走人😆~~~離開咗大館之後係行返去地鐵站嘅途中我哋就見到呢一間新開嘅飲品店 係熱到出汁嘅moment 見到有凍飲買 簡直就好似喺沙漠遇上綠洲咁開心 睇一睇餐牌佢哋有5種base嘅特色茶飲 揀完base之後另選茶底好得意 而且有寫埋卡路里 好多卡路里都好低 望落非常吸引 所以我地就忍唔住買黎飲下🥰~~~日本抹茶金菊龍吐珠 :超有霸氣嘅金菊龍吐珠 味道飲落亦絕冇失禮 香香甜甜 清清淡淡 清新怡人而且又冰涼透心 簡直係消暑佳品😋~~~洛神花烏龍茶:酸酸甜甜 同樣係非常清新 飲落感覺非常爽 熱氣隨著飲品落口而慢慢消散 而且重點係卡路里真係好低 飲完完全冇罪惡感 唔會好似飲咗珍珠奶茶咁 飲完好驚自己肥😄~~~飲咗兩啖野之後我哋都有少少肚餓 就跟埋個芝士雞肉夾餅黎食 由餐廳到返返到屋企大概係15分鐘時間 個包都仲熱 食落去芝士仲係拉絲嘅 濃濃嘅胡椒同洋蔥味亦非常醒胃 唔錯 😊~~~推薦度:
超低卡無罪惡感飲品店
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Munchies (中環)
中環荷李活道23號金珀苑地下1號舖
2020-06-28 23 views
今日肥brown去中環有啲事做行經一間未見過嘅茶飲店, 有啲興趣行近睇一睇原來係美式嘅飲料店-MunchiesMunchies主打健康飲品, 飲品種類唔算多, 主要有五款口味, 全部都係果汁混合香料肥brown係第一次飲呢啲健康產品, 所以就問店員有冇啲乜嘢好推介店員介紹佢哋嘅飲品卡路里係介乎30至到80, 係低熱量飲品, 口味主要分左甜同酸嘅<Dragonfruit Rosemary Oolong>最後肥brown就揀咗杯火龍果迷迭香烏龍因為除咗生果嘅甜味外, 無添加任何人工嘅調味劑, 所以味道非常清新微甜嘅茶配上迷迭香, 味道好特別
今日肥brown去中環有啲事做
行經一間未見過嘅茶飲店, 有啲興趣行近睇一睇
原來係美式嘅飲料店-Munchies

<Dragonfruit Rosemary Oolong>
最後肥brown就揀咗杯火龍果迷迭香烏龍
微甜嘅茶配上迷迭香, 味道好特別
  • Dragonfruit Rosemary Oolong