2016-07-19 1457 views
因為分店唔多,要順路才可試一試呢度嘅芝士撻今日嚟到都等咗陣,見到芝士撻仲焗緊,撻面漲下漲下,聞到好香嘅撻味,期待....出爐啦,新鮮滾熱辣,涼一陣就忍不住食一個先嘩....流心架!芝士流出嚟,似cream cheese,啱哂我口味👍🏻香噴噴,實在好吸引。唔使排隊食,而且只是$14/個,抵!
因為分店唔多,要順路才可試一試呢度嘅芝士撻

出爐啦,新鮮滾熱辣,涼一陣就忍不住食一個先

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 軟心芝士撻
2016-05-16 2166 views
好耐之前聽過朋友話 cake lab 流心撻好食,所以今日有幸係呢頭附近就去試下!聽講以前係要排隊,今日係星期六都冇見人排隊,睇來已經唔再hit 了 Anyway 我地有四個,見話買 5送1 咁就買左兩個朱古力,四個芝士。店員話凍熱都好食,我之前聽比友講熱食先好,因為芝士流出來,so 攞左兩個芝士就即場食左佢試試,咬左一半影比大家睇真係流心Wor芝士唔係好膩,帶少少酸,不過個人口味覺得一般,反而鐘意個餅底多d朱古力個個冇影到,因為帶左去朋友屋企撞漏左朱古力出來,賣相唔好食左感覺朱古力味太重太膩,唔係幾好食,同埋朱古力漏走一半,如果未流出來會不會更濃更重

芝士流心撻
真係流心Wor

2016-05-14
2016-05-11 1676 views
繼半熟工房,美心芝士撻:$12 @ 1個、$20 @ 2個。大熱Cheese Tart新鮮出爐,熱辣辣,芝士餡料濃香,滿滿的湧入口,好軟滑。撻皮好鬆脆,牛油極香口,厚度剛好又吾膩。
撻皮好鬆脆,牛油極香口,厚度剛好又吾膩。
2016-05-04
$12 (Tea)
2016-05-02 1341 views
之前吃過半熟工房的芝士撻, 看見美心Cake lab 也有,價錢便宜一點(HK$14), 又不用排隊, 則即管一試. 先說外形, 很對板啊, 撻皮好像很香脆似的, 中間的芝士也很飽滿. 試一口, 芝士味很香濃, 雖然芝士帶點酸, 但口感也很creamy. 加上外層的曲奇餅底, 既香脆也帶有牛油香, 也很不錯啊!
2015-09-10
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 芝士撻
2016-04-27 981 views
經過發現一間好elegant 既餅店,睇真d,原來係叫maxims cake lab,係美心集團新line。鋪頭入面賣既面包價錢同美心西餅美不多。特既係多左一個open kitchen ,賣尼個軟心芝士撻,一個賣$14。不過今日唔考慮佢,因為我想吃芝士蛋糕。望住個櫃,揀左好奈,最後揀左士多啤梨芝士蛋糕。士多啤梨都ok,pass 啦!到試下個芝士蛋糕點,比想像差。粉粉地味道,無咩芝士味,令願去番美心西餅買好過。好無特別,唔叫好吃。店面高貴,食物不付。
鋪頭入面賣既面包價錢同美心西餅美不多。
不過今日唔考慮佢,因為我想吃芝士蛋糕。
望住個櫃,揀左好奈,最後揀左士多啤梨芝士蛋糕。
士多啤梨都ok,pass 啦!
到試下個芝士蛋糕點,比想像差。
粉粉地味道,無咩芝士味,令願去番美心西餅買好過。
好無特別,唔叫好吃。
店面高貴,食物不付。
2016-04-12
2016-04-27 944 views
美心西餅為美心旗下最為人熟識、最大眾化既餅店,以前我都成日去買包買蛋榚,但係佢地既包餅質素係十多年前已每況越下,麵包越黎越輕,越黎越多化學成份,蛋榚就越黎越搵笨…好彩佢地發展左 Simplylife,當然Simplylife唔係餅店,不過佢地既包餅係有水準既。當然,美心仲有D高級Café啦…呢間Cake Lab,同美心西餅一樣,係餅店,定位比美心西餅高一班,但係始終係美心西餅心理影響下,都無咩動力入去。先牌上OR估唔到食評唔錯,咁就入去行下啦…吞拿魚 / 煙肉芝士焗薯包﹕先唔好講好唔好食,淨係賣相就好吸引,外型都真係有8成似…食落餡料充足,個包唔係太輕身,有麵包應有既質感,美心出品黎講,算係有驚喜!火腿碎蛋酥﹕本來想買14蚊既牛角酥,但係呢個有餡先賣10蚊…就轉左軚,呢個酥就普通左少少,不過餡料都多,個酥都脆口但無咩味!佢地仲有件裝蛋榚,賣相就一般,但係比起出面大件,下次有機會再試。
2016-04-12
2016-04-22 939 views
美心西餅十年前就好食,衣家已經係勁張貨就價,以前既Mousse Cake 已經無Mousse,外型不變但係Mousse變晒海綿蛋榚,其實係變相大加價。Cake Lab,算係做番D Mousse cake,雖然對美心集團無咩好感,但係佢地Simplylife 又真係做得唔錯……Cake Lab 呢條 Line 好唔好就真係要試過先知!食評上面有關 Cake Lab既差唔多一面倒係寫 Cheese Tart,反而無人寫Cake……Pistachio Dessert: 開心果Mousse 個樣ok,入面有Pistachio Mousse同埋綠茶蛋榚,本身Pistachio個味唔濃,佢呢個cake 都食到有淡淡Pistachio味,不過佢外層用噴槍,就影響左個口感。Chocolate Marquise: 朱古力甜品可以好容易做得好味,最梗要就係用料肯打本。可惜呢個甜品都係擺脫唔到美心一貫慳家既精神,用既朱古力份量唔夠多,一呢死濃甜,成個Cake 朱古力味唔出…甜味就好出!唯一可取就係較出面d較大件…不過人地有名氣又好食羅!
唯一可取就係較出面d較大件…不過人地有名氣又好食羅!
2016-04-15
2016-04-06 1070 views
🤔🤔呢個包我第一眼睇心諗咁重手成個都焗薯 個樣勁似🙄😂😂重要擺係個錫紙扮熱著佢咁外面做到焦焦地🔥甩薯皮咁一咬落去 係超級軟熟嘅麵包🍞😨但個包係凍嫁wo👍🏻👍🏻中間夾著薯蓉 還有d薯粒🧀🧀芝士味不淡 面頭有芝士薯蓉入面又撈左d芝士醬😍👍🏻👍🏻但成個包吾會好溜 一啖包一啖芝士薯蓉 岩岩好😍
🤔🤔呢個包我第一眼睇心諗

薯蓉入面又撈左d芝士醬😍

👍🏻👍🏻但成個包吾會好溜

一啖包一啖芝士薯蓉 岩岩好😍
2016-03-15 1208 views
公司在灣仔,聽人說灣仔cake lab的芝士撻十分美味,中午時間當然要買cake lab的軟心芝士撻試吃拉。我買了2個軟心芝士撻和1個朱古力軟心芝士撻。味道方面,軟心芝士撻的撻底十分脆口,十分美味。雖然十分脆,不過完全不會碎,不用擔心吃到周圍都是餅碎。不過,這個芝士撻的主角是芝士,雖然芝士是流心,不過芝士味十分淡,沒有什麼芝士味,味道一般,十分失望!朱古力軟心芝士撻方面,其實叫軟心朱古力撻比較好,因為完全吃不到芝士味,只有朱古力味。朱古力味十分濃,有點太甜太(漏),都是味道一般,有點失望。唯一比較好的是,撻底都是十分脆,味道不錯。價錢方面,軟心芝士撻和朱古力軟心芝士撻都是$14,價錢中等。總結來說,cake lab的芝士撻沒有傳說的十分美味,味道只是一般而已,有點失望。
軟心芝士撻
我買了2個軟心芝士撻和1個朱古力軟心芝士撻。
朱古力軟心芝士撻
朱古力軟心芝士撻
2016-03-15
TakeAway
$42 (Lunch)
2016-02-17 1318 views
cwb sogo 既 cheese tart我相信排到年尾都未必有得食,所以見呢間高級版美心有得食就買黎試下啦,買果時咁啱做緊買5送1幾抵woo,又唔洗排隊講返個tart先, 新鮮出爐,個曲奇皮夠香脆,個tart面濃濃地,裡面流心得黎唔會好漏但芝味就差少少好似日芝cheesecake咁淡,或者鍾意清爽FEEL既人會ARM食DFOR我呢個芝士怪就覺得可以再濃番d希望快d可以試到sogo果間啦🙈🙈

講返個tart先,
FOR我呢個芝士怪就覺得可以再濃番d
希望快d可以試到sogo果間啦🙈🙈
2016-01-27
TakeAway
$15 (Other)
2016-02-12 1730 views
年廿八,去Maxim's Cake Lab買了半打芝士撻,給家人品嚐。曾寫過相關食評,故不再評論了。在甜品櫃中,見到年廿六,同事升職請吃的粉紅唧花小蛋糕,原來叫「瑰麗草莓」。瑰麗草莓$34名副其實,賣相夠瑰麗,粉紅色唧花層層遞進,呈一朵玫瑰花狀似的,頂部以金箔作點綴,更顯其高貴不凡的美態。蛋糕可細分為外中內三層,外層乃香甜細滑輕盈的莓味慕絲,中層乃質感偏濕淋的莓味蛋糕,內層則是深色莓味較濃的濕淋蛋糕。入口酸甜有致,只略嫌蛋糕稍為甜膩了少許,質感也偏濕淋。另一款的士多啤梨拿破崙$32,層次分明,拿破崙夠香夠薄夠脆,吉士醬香滑甜美,再配上香甜士多啤梨,沒有難吃之理﹗
2016-02-04
2016-01-10 1661 views
試過bake 和半熟2間人氣芝士撻後,專程到灣仔maxim's cake lab 試埋佢嘅芝士撻。當日完全無人,買了2件芝士撻和1件朱古力撻回家品嚐。回家後將1件芝士撻放雪櫃明天試凍食,另外各一件放入沒有預熱的焗爐,直接 180度焗7分鐘。熱度啱啱好不燙口,好流心,撻皮很鬆化,芝士味不太濃,反而覺得太甜。朱古力撻也很流心,朱古力味很濃不太甜,但整體很一般無特別。 凍食的芝士撻當然就無流心啦, 但無咁甜,好似new York cheese 咁,反而仲好食😍👍👍👍
芝士撻+朱古力撻
朱古力撻也很流心,朱古力味很濃不太甜,但整體很一般無特別。
朱古力撻
芝士撻 (凍食)
2016-01-09
2016-01-06 1650 views
早前吃過Maxim's Cake Lab出品的芝士撻,今日,同事買回其最新力作 - 朱古力流心撻。未吃,只見其貌,已知勢必甜膩人無比,故決定與老爹一人一半。用刀把朱古力流心撻切開,內裏朱古力漿瞬間流出,不負流心之美名,下層撻皮則頗為硬脆,要費勁始能切開。撻皮牛油味都幾濃郁,夠香脆。朱古力流心入口仍帶溫熱,朱古力味十分香濃且突出,滿嘴濃稠朱古力,十分膩溜!吃半個,已感到too much了!

2016-01-04
2015-12-12 1780 views
飯聚時同事介紹美心新開了一間CAKE LAP話佢的芝士撻唔錯, 買唻試咗, 想寫食評時, 原來所有食評都是圍繞著這個可口的流心芝士撻因為買5送1咁抵, 即使食唔哂, 都照買5個以我自己個人感覺而言, 味道沒有崇光那麼濃, 崇光的感覺較濃及有微酸, 而CAKE LAP的芝士味較清, 但甜度適中, 芝士亦好流心, 亦好鍾意他的餅底夠脆。因為唔係即時食, 攞到回家時只是暖, 食落有點膩的感覺, 食唔哂便放入雪櫃, 反而雪凍後我覺仲好食, 像很綿蜜的芝士蛋糕
因為買5送1咁抵, 即使食唔哂, 都照買5個

2015-12-11 1622 views
聽聞cake lab出左朱古力流心撻,即刻過來試下!買到葛時候係暖暖地葛,賣相已經好吸引,撻皮同芝士撻葛一樣,牛油味都幾濃,夠酥脆。而朱古力流心就不得了,一咬落去即刻飆出來,朱古力味好濃,但又唔會太甜,好正!美心出品真係唔錯!