2018-09-24 569 views
今日同同事去MY Boat食Lunch。餐廳裝修闊落👍🏻環境舒適👍🏻最緊要係坐得舒服👍🏻我地4個人叫左4個lunch set,都好好味!😍😍😍是日沙律:薯仔蛋沙律😋😋😋😋😋😋蒜香雜菌煙鴨胸炒意粉😋😋😋😋😋😋另加$10配瑞士雞翼兩隻😋😋😋😋😋😋仲有,今日係中秋佳節,每人送一份甜品-奶凍或者啫喱我㨂左奶凍,超滑超好味!!!😋😋😋食物好味道!食得出係用心製作❤️
今日同同事去MY Boat食Lunch。
餐廳裝修闊落👍🏻
環境舒適👍🏻
最緊要係坐得舒服👍🏻
我地4個人叫左4個lunch set,都好好味!
😍😍😍

是日沙律:薯仔蛋沙律😋😋😋😋😋😋
蒜香雜菌煙鴨胸炒意粉😋😋😋😋😋😋
另加$10配瑞士雞翼兩隻😋😋😋😋😋😋

仲有,今日係中秋佳節,
每人送一份甜品-奶凍或者啫喱
我㨂左奶凍,超滑超好味!!!😋😋😋

食物好味道!食得出係用心製作❤️

2018-09-15 475 views
最近觀塘開了好幾間新餐廳,各有特色,這間也不例外,一看名字就知道這間餐廳是以船為主題。出海是沒我的份了,去一去以船為主題的餐廳還是可以的🙈餐廳內外的佈置也很有心思,充滿很多以船作主題的擺設。餐廳的一端設有像舞台的空地,看來可以包場辦活動。餐廳的另一端有吧枱,來happy hour也不錯。整間餐廳的設計也不錯,唯獨是枱凳的款式略為有點格格不入,感覺像快餐店般😂餐牌上有西式的食物,也有港式的食物,定價由$30-70,坦白說以食物的用料來說有點偏貴。我這次試了卡邦尼吞拿魚蘑菇長通粉。跟餐附有湯或沙律,湯是周打蜆湯,而沙律則是薯仔蛋沙律。湯喝下去時有濃濃的奶味,和平時喝到的周打蜆湯不同。薯仔蛋沙律是平常吃到的味道,沒有什麼特別,不過挺大的一盤,吃完也有點飽。雖然長通粉的盤子有點小,不過因為它裝得滿滿的,所以份量還算可以。味道還算可以,不過用吞拿魚來作菜,味道照計也不會太差。總括來說,雖然這間餐廳的裝修不錯,可是我認為食物的價錢偏貴。如果是這個價錢的話,我會期望吃到更貴的用料,畢竟這個價錢的話,同區太多選擇。

2018-08-26 552 views
成日聽人講觀塘工廠區有好多特別又有水準既樓上餐廳,一直想試好耐,咁岩同老婆係觀塘行完街搵野食,見到有間新開張餐廳,一於去試下去到餐廳門口就見到一個好sharp船舵招牌,就好似海邊餐廳一樣。已餐廳入面好大同有一幅海邊壁畫,讓人感覺由如置身海邊,好relax,而坐位之間不會坐得密密麻麻到如快餐店茶記般,坐得好舒服同老婆叫左兩個晚餐加一個小食,頭盤有湯或薯仔蛋沙律選擇,我就要左一個沙律,味道ok,而且份量都好多。到主菜我叫左一份安格斯肉眼扒配黑椒汁加意粉,味道唔錯,牛扒好juice,真係入口即溶,只是黑椒汁有少少淡。而老婆叫左一份白汁蘑菇三文魚意粉,我攞左一塊三文魚黎食,好大塊好夠味。到小食瑞士雞亦,這個真的不得了,雞亦好入味好滑,絕對可比美太平館,值得推介試下。總括黎講,呢間餐廳令我對工廠區樓上餐廳留下一個好印象,我亦都會推介給朋友同再次幫襯。

薯仔沙律

美國安格斯牛扒
白汁蘑菇三文魚意粉
瑞士雞亦
  • 安格斯牛扒
最近南益中心有間新Cafe聽說環境不錯,於是上班日就去吃個午餐,看他有多威風。一坐低,中午十二時半左右,已經坐滿一半,如果遲點到,恐怕要等位。話時話,店內裝潢頗不錯,很有愛琴海的特色,令人心情放鬆。近門口的一大幅壁畫,更令人吃得暢快午餐餐牌主要是五個較西化的菜式,最後點了各一客B餐和D餐先來一客羅宋湯和薯仔沙律兩道前菜都正正常常,不俗的!之後等了約15-20分鐘,侍應才跑過來急急腳傳餐餓死寶寶了!黑椒牛柳粒炒意三色椒令此意粉生色不少,胃口大增;至於牛柳則煮得剛好,甚有口感但似終似家常菜的味道,65元正就見仁見智了。這卡邦尼吞拿魚長通粉更是等了約25分鐘,差點以為漏單正正常常的,但有樣做得好的是,夠熱,證明是即煮的惜卡邦尼很不卡邦尼,不見多少忌廉醬呢...凍檸茶好似都抵飲,夠大杯。不過,飲落得茶味,沒太大檸檬味,與好飲有點距離雖然此店試業,但沒可以這麼大間舖面,樓面只有兩位款侍客人,沒可能次次跑來跑去服侍客人吧?況且埋單都有問題,許多想走的客人,苦苦不知如何結帳還以為在位子舉手埋單便可,原來侍應說走到前台埋單。怎料,其他客一見有人出去埋單,大家就有樣學樣衝出去埋單你說呢,要等多久?幸好,

近門口的一大幅壁畫,更令人吃得暢快

午餐餐牌主要是五個較西化的菜式,最後點了各一客B餐和D餐

先來一客羅宋湯和薯仔沙律
兩道前菜都正正常常,不俗的!

之後等了約15-20分鐘,侍應才跑過來急急腳傳餐
餓死寶寶了!黑椒牛柳粒炒意
但似終似家常菜的味道,65元正就見仁見智了。

這卡邦尼吞拿魚長通粉更是等了約25分鐘,差點以為漏單
正正常常的,但有樣做得好的是,夠熱,證明是即煮的
惜卡邦尼很不卡邦尼,不見多少忌廉醬呢...

況且埋單都有問題,許多想走的客人,苦苦不知如何結帳
你說呢,要等多久?幸好,我們知道自己身處的枱號(座位沒寫,是落單時看到),才找到自己的單,否則幫了其他人埋單就有趣了

明白試業會有許多問題,但希望該店能檢討一下,找出問題所在,對症下藥
祝君好運!
2018-08-24
Type of Meal
Lunch
2018-08-21 247 views
昨天中午本來想同同事去紅茶冰室,嘩!啲人多到好似有米派咁,便向前行去別處覓食。不久見到個招牌有新開餐廳,位於商廈六樓,就上咗去試試。呢度地方很大,一邊牆畫上藍天白雲,海天相連,感覺十分舒服悠閒。我同事點左卡邦尼蘑菇吞拿魚長通粉配餐湯,佢話好味吖。見個餐湯好濃郁,賣相好靚好精緻。我點左白汁蟹籽松葉蟹柳天使麵配薯仔碎蛋沙律個沙律做得非常好👍🏻👍🏻醬汁濃滑緊緊包裹住薯仔碎蛋,又香又滑唔出水。蟹籽和蟹柳偏鹹,和天使麵拌勻食就剛好。原來呢度堂食走飲管減$1 好環保喔!為照顧每位客人唔同嘅口味,落單時可要求濃啲淡的、多或少、硬或淋。真係好貼心哦!直得一讚👍🏻👍🏻
我點左白汁蟹籽松葉蟹柳天使麵配薯仔碎蛋沙律
原來呢度堂食走飲管減$1 好環保喔!
2018-08-20 214 views
之前經過見到呢度開咗間新嘢, 仲係試業中, 今日就同朋友嚟呢度試下。門面幾靚,有個好sharp嘅舵,好似置身船上咁。裏面好寬敞舒適,裝修設計都係圍繞海,船嘅主題。首先餐湯係磨菇忌廉湯,質感比較稀身流質,唔夠creamy,但係都咬到好多磨爛咗嘅磨菇粒,可能係想保留口感。主菜 香蒜蘑菇煙鴨胸炒意粉,好香蒜味,鴨胸幾腍,咸咸哋幾惹味,至於意粉就有啲失望,好易斷,炒得唔夠。好茶記feel😅餐食 熱檸蜜,檸檬唔苦喎,不過我覺得甜咗少少。

裏面好寬敞舒適,裝修設計都係圍繞海,船嘅主題。

磨菇忌廉湯

香蒜蘑菇煙鴨胸炒意粉

餐食 熱檸蜜,檸檬唔苦喎,不過我覺得甜咗少少。